12-Daagse individuele rondreis urbex Bulgarije - verlaten ruïnes en buitenaardse monumenten
v.a. € 2740,00 p.p.

12-Daagse individuele rondreis urbex Bulgarije - verlaten ruïnes en buitenaardse monumenten

Maak een reis door één van Europa’s oudste landen: Bulgarije. Tijdens deze rondreis verkent u oude beschavingen en wordt u verwonderd over de buitenaardse overblijfselen van een communistische utopie die nooit is ontstaan. Dompel uzelf onder in de rijke en vaak tragische geschiedenis van een land dat op de grens tussen Europa en het Midden-Oosten staat, een land dat de opkomst en ondergang van drie historische Bulgaarse koninkrijken heeft meegemaakt. En bewonder de ondergewaardeerde architectonische meesterwerken die zijn gebouwd tijdens de communistische periode. Dwaal door de straten en markten van pittoreske oude steden, proef de lokale gerechten en bewonder de natuurlijke landschappen.

19 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v. 
• Engelssprekende gids
• Alle overnachtingen in 4 en 5-sterrenhotels o.b.v. logies/ontbijt
• Vervoer ter plaatse met Engelstalige chauffeur/gids (dag 1 t/m 10)
• Alle excursies zoals omschreven inclusief entreegelden
 
Exclusief
• Internationale vlucht. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht. 
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc. 
 
Bijzonderheden
• Alle genoemde prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen.
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen. 
Dag 1 – Sofia 
Vandaag vliegt u naar de hoofdstad van Bulgarije, Sofia. Na aankomst zal een vertegenwoordiger van Sovjet Reizen u ophalen en u naar het hotel brengen. Overnachting in Sofia.
 
Dag 2 – Sofia 
U begint de dag met een meeslepende wandeltocht door Sofia met uw gids. Van Romeinse ruïnes en kerken uit de vierde eeuw tot indrukwekkende werken van moderne architectuur. Leer meer over Sofia’s talrijke erfgoedsites uit het communistische tijdperk en de precaire status waarin ze zich tegenwoordig bevinden. In de middag bezoekt u het Museum van Socialistische Kunst met een uitgebreide collectie politieke kunstwerken, schilderijen en standbeelden waaronder die van Lenin. De middag kunt u afsluiten met een wandeling door het Borisova Gradina park. Hier ziet u o.a. de Russische ambassade, hotel Moskva, het Astronomisch Observatorium en het socialistisch-realistisch herdenkingscomplex. Eventueel kunt u een drankje doen in een uniek restaurant met een communistisch thema. Overnachting in Sofia. 
 
Dag 3 – Sofia – Troyan
Kort na het verlaten van de hoofdstad  Sofia maakt  u een stop bij het ‘Vlag van de Vrede’ monument, of het ‘Klokkenmonument’ zoals het in de volksmond wordt genoemd. Het opvallende brutalistische monument staat symbool voor de laatste fase van het communisme in Bulgarije toen het regime naar een meer ‘volwassen communisme ’en internationale erkenning streefde.
De opening naar de wereld ziet u terug in de tientallen klokken die  zijn geschonken door verschillende landen, waaronder de USSR, Joegoslavië en de DDR. De volgende stop is in het plaatsje Koprivshtitsa waar een lokale revolutionaire held in 1876 met een eerste schot de aanzet gaf tot de grootste opstand tegen de 500 jaar Ottomaanse overheersing. Dit leidde uiteindelijk tot de vrijheid van Bulgarije.  Achter de gevels van kleurige geschilderde vakwerkhuizen met houten veranda’s schuilen enkele opvallende huismusea. Vervolgens maakt u een korte fotostop bij het Monument Bormechkata in Klisura. In de namiddag bereiken we op het hoogste punt van uw reis  de Vrijheidsboog.  Dit enorme monument staat  op een hoogte van 1520 meter langs de Beklemeto Pass.  Tot slot bereikt u Troyan, een stad die beroemd is om zijn goede wijnen en cognac. Daarnaast is Troyan gekend om zijn gelijknamige klooster  met  schitterende fresco’s en een wonderbaarlijk icoon. Overnachting in Troyan. 
 
Dag 4 – Troyan – Devetashka grot – Veliko Tarnovo
Via een mooie route gaat u vandaag naar de middeleeuwse stad  Veliko Tarnovo.  Onderweg maakt u interessante stops  waaronder het charmante, minder vaak bezochte Lovech. Het stadje wordt beschermd door een oud fort en staat bekend om de 19e-eeuwse houten brug over de Osam. Het fort in Lovech is het belangrijkste fort van de communistische partij en hier ziet u tevens de “Brug naar nergens” en het Monument van de Aprilopstand van 1876 en muurschilderingen op de flats. Op korte afstand ligt de schilderachtige Devetashka karstgrot. Volgens archeologisch onderzoek bood het onderdak aan mensen sinds het late paleolithicum. Eenmaal aangekomen in één van de mooiste steden van de Balkan, Veliko Tarnovo, leert u meer over de veerkracht van het Bulgaars-orthodoxe geloof tijdens uw bezoek aan het Preobrazhenski-klooster. Het klooster, gesticht in de 11e eeuw, staat nog steeds overeind ondanks de religieuze vervolging als dramatische aardverschuiving. In de middag heeft u tijd om de oude binnenstad te verkennen met zijn rommelmarkten en ambachtelijke werkplaatsen. Overnachting in Veliko Tarnovo. 
 
Dag 5 – Veliko Tarnovo – Arbanassi – Veliko Tarnovo 
Vandaag begint u met een stadstour door Veliko Tarnovo. De stad wordt ook wel “Gods bewaarde stad” of “De Koningin van de steden” genoemd. Tijdens de tour keert u terug naar de opkomst en ondergang van de machtige hoofdstad van het Tweede Bulgaarse koninkrijk. Wandel door de smalle straatjes, langs oude kerken en gebouwen en bewonder de prachtig gelegen stenen huizen, die trapsgewijs gebouwd zijn op de heuvels van de stad. We bezoeken het onontkoombare symbool van de stad, het Tsarevets fort. Dit is het middeleeuwse bolwerk van Bulgarije en de residentie van meer dan 20 Bulgaarse tsaren tussen de 12e en 14e eeuw. U verkent samen met de gids de ruïnes van een van de grootste textielfabrieken van het land  aan de Yantra rivier. In de middag rijdt u naar het nabijgelegen dorp Arbanassi  dat in de 17e en 18e eeuw één van de rijkste plaatsen van het land was. Dit is nog steeds goed te zien aan de architectuur.  U bezoekt het half in de grond gebouwde kerkje “De geboorte van Christus” en het Konstantsaliev huis, één van de grootste en oudste koopmanshuizen toentertijd.  In Gabrovo  staat de villa van één van de grootste industriëlen van Bulgarije uit de eerste helft van de 20e eeuw. Vanwege zijn donaties aan goede doelen, stond hij bekend als The Bulgarian Rockefeller. Zijn landhuis zou worden veranderd in een bejaardentehuis met zijn naam, maar uiteindelijk werd het een ziekenhuis. De gebouwen zijn nu verlaten, een oude stoomwals en een standbeeld van Jurij Gagarin staan eenzaam in de grote tuin. Onderweg naar Gabrovo maakt u een fotostop bij het imposante Dryanovo monument.  Overnachting in Veliko Tarnovo. 
 
Dag 6 – Veliko Tarnovo – Shumen – Varna 
Na het ontbijt gaat de reis verder naar Shumen en bezoekt u het monument voor de Stichters van de Bulgaarse Staat. Sta versteld van de enorme omvang en intensiteit van dit unieke, kubistische herdenkingscomplex, dat ligt op een plateau met uitzicht op de stad. De volgende fotostop is bij de Ruiter van Madara. Dit reliëf, een ridderfiguur die met een speer een leeuw heeft overmeesterd,  is uitgehouwen in een 100 meter hoge klif in de buurt van het dorp Madara in Noordoost-Bulgarije. Madara was een belangrijke heilige plek van het eerste Bulgaarse keizerrijk, voordat het land bekeerd werd tot het christendom in de 9e eeuw. De inscripties naast de ruiterfiguur vertellen over gebeurtenissen die plaatsvonden tussen 705 en 801 na Christus. Op weg naar de Zwarte Zee  gaat u oostwaarts naar Varna en bezoekt u het imposante Vriendschapsmonument van Bulgarije en de Sovjets. De rest van de middag is ter vrije besteding. Maak een wandeling over het strand of geniet van een diner met zeevruchten aan de waterkant. Ook kan u een bezoek brengen aan een van de kleine musea of kunstgalerijen die Varna rijk is. Overnachting in Varna. 
 
Dag 7 – Varna – Nessebar – Burgas  
Deze morgen bezoekt u het Retro Museum, dat gehuisvest is  in het grote winkelcentrum van Varna. Een museum waar Stalin en Lenin overal te zien zijn met een grote collectie iconische voertuigen uit heel Oost-Europa. Er zijn ook interessante items uit het Sovjettijdperk, waaronder speelgoed en wassenbeelden van communistische leiders. Verder naar het zuiden langs de kust van de Zwarte Zee, maakt u een stop bij het restaurant Khan’s Tent. De constructie uit 1969 
lijkt op de vorm en grootte van een huis van de Bulgaarse khans. U reist verder naar het charmante stadje Nessebar en geniet van een stadstour. Nessebar ligt op een klein rotsachtig schiereiland en de geschiedenis gaat terug tot 1000 jaar voor Christus. De stad valt op door zijn originele architectuur en zijn ruïnes uit verschillende tijdperken. Uw eindbestemming vandaag is de stad Burgas. Hier bezoekt u het Luchtvaartmuseum bij de luchthaven van Burgas. De expositie omvat vliegtuigen uit 1960-1996, zoals de Tupolev-154. In het centrum van Burgas vindt u nog een aantal ongewone herdenkingsplaatsen uit het communistische tijdperk van dit havenstadje. Overnachting in Burgas. 
 
Dag 8 – Burgas – Kazanlak – Buzludzha – Plovdiv 
Uw eerste stop vandaag is bij het indrukwekkende herdenkingscomplex “Verdedigers van Stara Zagora”, dat het offer herdenkt van de Russische en Bulgaarse soldaten die hier vochten tijdens één van de bloedigste veldslagen tussen Rusland en Turkije in 1877-1878. In de middag brengt u een bezoek aan Kazanlak, het Dal van de Thracische koningen. De tombes van de Thraciërs werden gebouwd van grote stenen blokken, rijkelijk versierd met prachtige tekeningen en fresco’s. In Kazanlak brengt u een  bezoek aan de replica van zo een indrukwekkende graftombe. Verder  naar het Buzludzha Memorial House, een opmerkelijk modernistisch communistisch gebouw dat ontworpen is  in de vorm van een vliegende schotel. Het  ooit weelderige herdenkingsmuseum is nu overgelaten aan de elementen van de natuur. In de afgelopen jaren is Buzludzha een soort Mekka geworden voor de stedelijke ontdekkingsreizigers en liefhebbers van architectuur uit het socialistische tijdperk. Nadat het gebouw in 1889 werd verlaten, werd het aanvankelijk onbewaakt gelaten en trok het weinig aandacht. Vandalen deden zich te goed aan het vernielen van het interieur en de muren met graffiti te bedekken. Een theorie is dat het toestaan van zelfexpressie van anticommunisme in de vorm van vandalisme opzettelijk werd gestimuleerd door de regering. Helaas is dit complex gesloten en zijn ze nu bezig met het herstel van het monument. Voordat u aankomt in Plovdiv voor uw overnachting maakt u nog een stop bij de Shipka kerk met zijn gouden koepels. Overnachting in Plovdiv.  
 
Dag 9 – Plovdiv 
Plovdiv is één van de oudste steden van Europa met een geschiedenis die 5000 jaar teruggaat. Tijdens de stadstour ontdekt u Romeinse ruïnes tot hedendaagse straatkunst. Met haar vele musea, restaurants, groene parken en ateliers was Plovdiv de Culturele Hoofdstad van Europa in 2019. Bewonder vandaag het Romeinse amfitheater, de kerk van Constantijn en Elena en een aantal fraaie koopmanshuizen van de Bulgaarse Renaissance. Na de stadstour bezoekt u het Alyosha monument  op de heuvel van Plovdiv. De middag is ter vrije besteding en kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het etnografisch museum. Overnachting in Plovdiv. 
 
Dag 10 – Plovdiv – Sofia 
Het herdenkingscomplex Fraternal Barrow is  een enorm brutalistisch bouwwerk ter herinnering  aan de lokale soldaten die sneuvelden tijdens de diverse oorlogen voor de Bulgaarse onafhankelijkheid. Verder bezoeken we Perushtitsa, aan de rand van het Rodope gebergte dat Bulgarije van Griekenland scheidt. Hier ziet u het Monument voor de Drie Generaties: een prachtige stenen crypte met uitzicht op de vlaktes. Dieper in de bergen bezoekt u Batak, de plaats waar een vreselijk bloedbad in 1876 heeft plaatsgevonden. Bij het monument dat uitkijkt over de stad hoort ook een kerk waar de botten bewaard worden van  de slachtoffers van dit bloedbad. Leer over dit moeilijke hoofdstuk in de geschiedenis van Bulgarije. Overnachting in Sofia.  
 
Dag 11 – Sofia 
Vandaag heeft u een dag ter vrije besteding in Sofia. Zo kunt u een wandeling maken over de antiekmarkt bij de Alexander Nevski kathedraal, bekend om zijn opvallende, vergulde koepels en prachtige iconen en fresco’s. Of aanschouw communistische bouwwerken en monumenten zoals het Theater van het Bulgaarse leger, het Nationaal Paleis van Cultuur, het Park “Bells”, het Nationaal Geschiedenis Museum of het militaire museum bezoeken. En uiteraard kunt u ook gewoon genieten van een drankje op één van de terrasjes in Sofia. Overnachting in Sofia.  
 
Dag 12 – Sofia 
Er is een einde gekomen aan uw reis door Bulgarije. De transfer volgt van het hotel naar de luchthaven. 

 

Tijdens uw 12-Daagse individuele rondreis urbex Bulgarije - verlaten ruïnes en buitenaardse monumenten verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Sofia - Hotel Sofia Balkan

Hotel Sofia Balkan

Dit 5-sterrenhotel heeft een ideale centrale ligging en was vroeger een deel van het Prezident Paleis (vroeger van de voorzitter van de partij). Dit was het eerste grandioze bouwwerken van de communisten van begin jaren 50. Het was tijden het communisme het meest luxueuze hotel van het land. 

 

Faciliteiten:

Dit exclusieve hotel biedt gratis toegang tot het eigen casino. Het hotel is voorzien van een bar en diverse eetgelegenheden, een healthclub en diverse winkels. U kunt gratis gebruikmaken van wifi. 

 

Kamers: 

De modern en comfortabel ingerichte kamers van het hotel zijn voorzien van airconditioning, koffie- en theefaciliteiten, flatscreen-tv, minibar en bureau. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Troyan - Hotel Troyan Plaza

Hotel Troyan Plaza

Het hotel is gelegen aan de oever van de Beli Ossum rivier in het centrum van Toryan. Het is gelegen aan de voet van het Balkangebergte. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een fitness-en ontspanningsruimte, een restaurant en pub die tevens gerechten serveert. Gratis wifi en parkeergelegenheid zijn beschikbaar. 

 

Kamers: 

De kamers zijn voorzien van een bureau, tv, telefoon en verwarming. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Veliko Tarnovo - Grand Hotel Yantra

Grand Hotel Yantra

Dit 4-sterrenhotel bevindt zich in Veliko Tarnovo en biedt uitzicht op het fort en de historische nederzetting Arbanassi. Het is een monumentaal pand en biedt een uniek panoramisch uitzicht.

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een spa- en wellnesscentrum met hottub, sauna, binnenzwembad en Turks bad. Het traditioneel ingerichte restaurant van het hotel biedt een verscheidenheid van internationale en Bulgaarse maaltijden. Daarnaast heeft het een lobbybar, een Weens café en gratis parkeergelegenheid. Gratis wifi is beschikbaar.

 

Kamers: 

De netjes ingerichte kamers zijn voorzien van een bureau, flatscreen-tv, airconditioning en minibar. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Varna - Hotel Cherno More

Hotel Cherno More

Het hotel bevindt zich op 450 meter van het strand en 300 meter van het Sea Garden-park. 

 

Faciliteiten:

Dit hoel heeft een casino, cocktailbar met panoramisch uitzicht, winkels, een bank, diverse restaurants en nog veel faciliteiten. Gratis wifi is beschikbaar.

 

Kamers: 

De kamers zijn voorzien van airconditioning, kabel-tv en minibar. De badkamer is uitgerust met een haardroger. 

Burgas - Hotel Bulgaria

Hotel Bulgaria

Dit hotel is gelegen in het hart van Burgas en biedt een prachtig uitzicht op de Golf van Burgas of het centrum van de stad. 

 

Faciliteiten:

In het restaurant kunt u terecht voor typsische Bulgaarse gerechten. Op verschillende verdiepingen vindt u diverse bars. 

 

Kamers: 

De kamers zijn voorzien van airconditioning en beschikken over een bureau, kabel-tv en thee- en koffiefaciliteiten. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Plovdiv - Hotel Trimontium

Hotel Trimontium
Het hotel is gelegen in het stadscentrum van Plovdiv. Het is dichtbij de historische binnenstad. Uniek gelegen naast een stadstuin en een mooie groene en rustige omgeving. meter van het hotel.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over diverse restaurants en bars en over vele mooie faciliteiten waaronder zwembaden, een schoonheidssalon, een sauna en een fitnessruimte.
 
Kamers:
De ruime en elegante ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, satelliettelevisie en gratis wifi. De badkamers zijn voorzien van haardrogers.

 

Algemeen
Bulgarije is één van de oudste landen van Europa en ligt op de Balkan in het zuidoosten van Europa. De prachtige zandstranden en het warme water van de Zwarte Zee in combinatie met leuke badplaatsen is de nummer één reden waarom reizigers naar dit land komen. Echter heeft het land nog veel meer te bieden dan alleen stranden. De laatste jaren verschuift de aandacht langzaam maar zeker naar het mooie binnenland. Met zijn verborgen natuurschoon, pittoreske dorpjes, authentieke stadjes, prachtige kloosters en rijk cultureel erfgoed biedt het land eindeloze mogelijkheden voor een onvergetelijke vakantie. Door de onweerstaanbare combinatie van zon, zee, strand, bergen, cultuur, vriendelijke bevolking en mediterraan klimaat, is Bulgarije ongetwijfeld één van de meest verassende vakantiebestemmingen van Europa. 
 
Ligging
Bulgarije ligt in het zuidoosten van Europa, op het Balkan schiereiland en heeft een landoppervlakte van bijna 111.000 km2. Het land grenst in het noorden aan Roemenië en de grens wordt gevormd door de rivier de Donau. Verder grenst het land aan Servië, Macedonië, Griekenland en Turkije. Aan de oostkant van het land ligt de Zwarte Zee. Bulgarije heeft een zeer gevarieerd landschap met hoge ruige bergketens, eeuwenoude bossen, maar ook eindeloze vlaktes en valleien met vruchtbare landbouwakkers, wijngaarden en kleurige zonnebloemvelden. Aan de Zwarte zee zijn er niet alleen zandstranden, maar ook kliffen, rotspartijen en moerasachtige riviermondingen. 
 
Klimaat
Bulgarije heeft een karakteristiek Midden-Europees landklimaat, dat beïnvloedt wordt door het Balkan gebergte en de Zwarte Zee. Noord Bulgarije heeft een uitgesproken landklimaat met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkan gebergte, dat een klimaatscheiding vormt, heerst een zachter klimaat en vertoont meer mediterrane trekken. De gemiddelde temperatuur in het binnenland ligt tussen mei en september rond 24 graden. In de zomer ligt dit gemiddelde rond 27 graden en bij de Zwarte Zeekust zelfs 30 graden. In de winter kunt u juist weer goed terecht in de bergen om te skiën. 
 
Religie
Voor een groot deel van de Bulgaren is de religie meer een onderdeel van de cultuur dan een geloofsovertuiging. Dit is niet zo vreemd gezien alle religies werden verboden tijdens het communisme. Het grootste gedeelte van de Bulgaren is van origine christen en behoort tot de Bulgaars-orthodoxe kerk. Tegenwoordig is ongeveer 15% van de bevolking moslim, voornamelijk Bulgaren van Turkse afkomst. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
In de restaurants in de vakantiegebieden is de smaak van het eten nogal eens afgestemd op het toerisme, waardoor de identiteit van de traditionele keuken aan het verwateren is. Nu er veel meer kritische Westerse toeristen over de vloer komen is er een kentering zichtbaar, vooral in de restaurants van de wat duurdere hotels langs de Zwarte Zee en in Sofia. Een keten van folklorerestaurants werden opgezet, de zogenaamde mehani. Over het algemeen kan men in dergelijke gelegenheden goed en bovendien gezellig eten. Niet alleen omdat het personeel er beter is opgeleid, maar ook omdat deze restaurants (kennelijk) prioriteit krijgen bij de bevoorrading en distributie van levensmiddelen. Vrijwel alle folklorerestaurants zien er uitstekend verzorgd uit en ‘s avonds krijgt men er naast een spotgoedkope maaltijd, bovendien een folkloristische show aangeboden.
 
Maaltijden:
De Bulgaarse keuken bestaat vooral uit vlees- en visgerechten. Vooral in de kustgebieden is de keuze aan visgerechten zeer uitgebreid. De Bulgaarse keuken kent veel Turkse, Griekse en Westerse invloeden.
 
Drinken:
Het leidingwater in Bulgarije is over het algemeen goed drinkbaar, maar in sommige steden en grotere toeristen resorts kan deze vaak naar chloor smaken. U kunt daarom beter mineraalwater drinken. Deze zijn overal te koop en kost ongeveer 40 Eurocent en is verkrijgbaar in elke supermarkt, kiosk en benzinestation. Rakia is de bekendste Bulgaarse drank. Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt. Elk dorp heeft een eigen stokerij. Rakia wordt gemaakt van druiven of pruimen.
 
Sterke drank: 
Bulgarije neemt als wijnland een sterke positie in. Over de kwaliteit van de Bulgaarse wijn zijn de meeste kenners het eens. Een rode Bulgaarse Cabernet Sauvignon bijvoorbeeld, gemaakt van de gelijknamige beroemde wijndruif, kan zich zeker meten met zijn Franse soortgenoten, maar is aanzienlijk goedkoper. Ook bier wordt veel gedronken. 
 
Koffie en thee:
Bulgaren drinken meestal Turkse koffie (Tursko kafe: zwart met veel suiker). Vaak kan men ook espresso krijgen of koffie met melk. De kwaliteit van de koffie is evenwel erbarmelijk. Geroutineerde Bulgarije bezoekers herkent men dan ook aan een meegebrachte pot vertrouwde oploskoffie.
 
Elektriciteit
Bulgarije heeft 220-240 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Soms in binnenlandse dorpen kan het zijn dat men een wereldstekker nodig heeft, maar dit komt zelden voor.
 
Tijdsverschil
In Bulgarije is het één uur later dan bij ons. In het voorjaar en het najaar schakelt Bulgarije net als de rest van Europa over op winter- of zomertijd.
 
Taal
Het Bulgaars is de officiële landstaal, het is een oude Slavische taal dat verwant is aan het Russisch, Servisch en Macedonisch. Behalve een eigen taal heeft Bulgarije ook een eigen alfabet, dat al in de negende eeuw in opdracht van de Bulgaarse tsaar werd gemaakt door de gebroeders Cyrillus en Methodius en later werd overgenomen door ander landen zoals Rusland. In de toeristische plaatsen en de grote steden spreekt men Engels en/of Duits. In de binnenlanden worden minder westerse talen gesproken. Vooral de generatie die tijdens het communisme werd opgeleid, spreekt slechts Bulgaars en/of Russisch. Dit omdat tijdens het communisme het leren van westerse talen verboden was. Tegenwoordig zijn zowel Engels als Duits verplichte vakken op school en veel jongeren spreken deze talen heel goed. De borden op straat, wegaanduidingen, opschriften van winkels en kranten zijn echter allemaal in het Cyrillisch. In de meeste restaurants zijn de menukaarten meertalig of ze hebben aparte menu's in het Engels. Als u van plan bent om door het binnenland te reizen is het aan te raden om een talengids mee te nemen en een paar woorden en uitdrukkingen te leren. De Bulgaren zullen dit altijd erg waarderen. 
 
Bagage en kleding
Voor Bulgarije gelden geen bijzondere kleding vereisten. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen i.v.m. met een bezoek aan kerk of klooster.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van uw paspoort en houd deze gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
 
Paspoort: 
Voor een vakantie naar Bulgarije heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig, die op dag van vertrek uit Bulgarije nog geldig is.
 
Visum: 
Voor Bulgarije heeft u bij een verblijf korter dan 90 dagen geen visum nodig. Voor meer informatie of online regelen van uw visum kunt u terecht bij de ambassade van Bulgarije.
 
Fotograferen en filmen
U mag in Bulgarije overal foto's maken of filmen, met uitzondering van militaire plaatsen, grensposten, havens en vliegvelden, en in overheidsgebouwen. Bij sommige kloosters, musea en opgravingen moet u eerst iets bijbetalen om te mogen filmen of fotograferen. Dit staat duidelijk bij de toegang aangegeven. Als u mensen wilt fotograferen, vraag dan wel om toestemming.
 
Geldzaken
De naam van de Bulgaarse munteenheid is de Lev, meervoud Leva en de officiële afkorting van de Lev is BGN. 
 
1 Lev is weer onderverdeeld in 100 Stotinki, dat zijn de Bulgaarse centen. 
Per 01-11-19 was 1 Euro ongeveer 1,96 Lev.
 
U kunt op veel plaatsen in Bulgarije pinnen of geld wisselen bij een van de vele wisselkantoren of banken. Bekijk echter wel eerst kritisch de koers, want dat kan zeer verschillen, probeer waar nodig af te dingen op de wisselkoers. In hotels krijgt u ook veelal een zeer slechte koers. 
Geldige pin en creditcard zijn: Eurocard, MasterCard, Maestro, Cirrus, JCB, VISA, VISA Election. 
 
Invoer of uitvoer van buitenlandse deviezen of Bulgaarse Leva tot een bedrag van (de tegenwaarde van) 8.000 Leva (1 Euro is ca. 1,96 Lev) is toegestaan. Van bedragen daarboven dient aangifte te worden gedaan. Dit dient strikt te worden aangehouden. Het niet declareren is volgens de Bulgaarse wet strafbaar. Bij bedragen boven de 25.000 Bulg. Leva dient ook de herkomst te worden gemeld.
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. In restaurants en in cafés is het de gewoonte wat wisselgeld te laten liggen. In hotels is het gebruikelijk om de mensen van de bagage een Lev te geven, ook voor een kamermeisje is dit gebruikelijk. Verder hoeft u niet af te dingen in winkels, dit zijn ze in Bulgarije niet gewend. 
 
Gezondheid
De gezondheidszorg in Bulgarije is niet te vergelijken met die van bij ons, toch is de kwaliteit die wordt geboden zeker niet minder. Sinds 1999 werkt Bulgarije aan een drastische hervorming van de gezondheidszorg. De belangrijkste peilers daarvan zijn een ziektekostenverzekering en een landelijk netwerk van huisartsen. In 2002 werd 4,7 procent van het bruto binnenlands product besteed aan de gezondheidszorg. Dit komt neer op bijna 75 euro per persoon. 
 
De particuliere gezondheidszorg neemt een steeds belangrijkere positie in. Het aantal particuliere ziekenhuizen is nog niet zo groot, maar steeds meer specialisten beginnen privépraktijken binnen de faciliteiten van publieke zorginstellingen. Zolang de inkomens in Bulgarije nog laag zijn, blijven de bestedingen aan particuliere zorg echter beperkt en alleen beschikbaar voor de allerrijksten. 
Apotheken
In Bulgarije zijn ook genoeg en goed uitgeruste apotheken die u de geneesmiddelen en medicijnen kunnen bezorgen die ook in België zijn te verkrijgen. Belangrijk hierbij is dat u wel de Latijnse benaming van het geneesmiddel of medicijn meeneemt. Hierdoor weet de Bulgaarse apotheker feilloos welk medicijn of geneesmiddel hij moet maken. De apotheken zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 19:00 uur en op zaterdag tot 14:00 uur. In de grote steden zijn de dienstdoende apotheken 24 uur per dag open. Pijnstillers zijn eenvoudig te verkrijgen zonder recept zowel bij de apotheek als ook bij de drogist. Wanneer u medicijnen of geneesmiddelen in Bulgarije koopt, dan zult u dat direct contant moeten voldoen, het is daarom van belang hiervan een bon te vragen zodat u dit na terugkeer kunt declareren bij uw verzekering. 
De omvang van de markt voor geneesmiddelen bedroeg in 2003 622 miljoen lev, ofwel 316 miljoen euro. Grofweg tweederde van de totale omzet is afkomstig uit het buitenland. De belangrijkste lokale leveranciers van geneesmiddelen zijn Balkanpharma en Sopharma. Balkanpharma is in IJslandse handen en exporteert een groot deel van de productie. Bulgarije is netto-exporteur van geneesmiddelen. Alle geneesmiddelen dienen vooraf in Bulgarije te worden getest en geregistreerd. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij het Bulgarian Drug Agency. De toetsingscriteria zijn al grotendeels op Europese leest geschoeid. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
Post, internet en telefoon
Post: Een poststuk of kaart zal er doorgaans een week over doen om vanuit Bulgarije onze landen te bereiken. Postzegels kunt u in Bulgarije uitsluitend kopen bij het postkantoor, in het Bulgaars is dit:” ïoøa” soms gevolgd door posta. De postkantoren zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 20:00 uur en op zaterdag tot 13:00 uur.
 
Internet:
Breedband internet is vrij algemeen beschikbaar en van goede kwaliteit. Bulgarije telt buiten Sofia vrijwel geen cybercafés. Slechts een zeer klein aantal restaurants, hotels en bars in Sofia biedt draadloos internet aan. Vaak is dit gratis. 
Telefoon: Om vanuit België of Nederland naar Bulgarije te bellen, kiest u 00359 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. In Bulgarije kunt u uiteraard ook gewoon met uw mobiele telefoon bellen. Mobiel bellen vanuit Bulgarije is geen probleem en kan via de volgende mobiele providers: MobilTEL AD, Cosmo Bulgaria, Vivatel.
 
Diversen
Openbare wc’s zijn te vinden op trein- en busstations, parken en sommige stadscentra. U kunt deze echter beter vermijden. Gebruik liever de wc van het hotel, cafés, restaurants, grote winkelcentra of bij een benzinestation. Deze zijn namelijk schoner en beter onderhouden. Er kan soms om wat kleingeld gevraagd worden, ca 0,20 – 0,50 Lev. 
 
Openbaar vervoer 
Het openbaar vervoer in Bulgarije is over het algemeen goed ontwikkeld. Er zijn treinen en bussen voor de langere afstanden tussen de grote steden en de kust, stadsbussen en trolleybussen in de steden zelf en in de hoofdstad Sofia zijn er nog de metro en de trams. Bijna elke plaats, zowel grote steden als kleine dorpjes, zijn te bereiken met de bus. Tussen de grote steden zijn er veel snelle busverbindingen met moderne bussen van verschillende bus vervoerders. Naar de kleine dorpjes zijn er maar een paar keer per dag busdiensten, of op vaste dagen in de week. Om een dorp te bereiken is het nodig om over te stappen in de dichtstbijzijnde grote stad. Alle grote steden hebben een busstation, vaak vlakbij het treinstation. Tickets voor de trams, metro’s en bussen in Sofia en de steden kunt u kopen bij de kiosk en de krantenwinkel. De tickets moet u in het voertuig perforeren. In sommige steden in het binnenland en langs de kust moet u in de bussen eerst gaan zitten en dan komt de conducteur langs om kaartjes te verkopen. Voor de trein kunt u kaartjes alleen op het station kopen of als er geen station is in de trein. 
 
Criminaliteit
De kans dat een vakantieganger in Bulgarije met criminaliteit te maken krijgt, is zeer gering. Het is echter wel verstandig de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Laat geen kostbare spullen zichtbaar in de huurauto achter en huur voor waardevolle bezittingen bijvoorbeeld een kluisje in het hotel of appartementencomplex.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Rila klooster in Rila
- Oud-Nessebar, gelegen op een rots schiereiland in de Zwarte Zee
- Boyana kerk in Sofia-Boyana
- Thracische graftombes van Kazanluk en Sveshtari.
- Ivanovo rotsklooster, ten zuiden van Russe
- De ruiter van Madara
- Het Pirin Nationaal Park in het Pirin gebergte
- Het natuurreservaat Sreburna vlakbij de stad Silistra
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen in Bulgarije zijn; 1 januari, 3 maart waar ze de bevrijding van de Ottomaanse overheersing vieren, 1 mei Dag van de Arbeid, Pasen (meestal 1 week later als in België), 6 mei, Dag van Sint-Georgius, 24 mei Dag van de Bulgaarse cultuur en het Cyrillische alfabet, 6 september is de Nationale feestdag, 22 september Onafhankelijkheidsdag, 1 november Dag van de nationale wederopleving en kerst zoals wij het ook vieren. 
 
 
Belgische ambassade Sofia
Veltchova Zavera 1, 1164 Sofia, tel: +359-2 9887295
@: sofia@diplobel.org, www.diplomatie.be/sofia 
 
Bulgaarse ambassade Brussel
Avenue Hamoir 58, 1180 Uccle, Bruxelles, tel.: 02-3745963
@: secretary@bulgaria.be, www.bulgaria.be  
 
Nederlandse ambassade Sofia
Oborishte 15, 1504 Sofia, tel: +359-2 28160300
@: embassy@netherlandsembassy.bg, www.netherlandsembassy.bg
 
Bulgaarse ambassade Den Haag
Duinroosweg 9, 2597 KJ Den Haag, tel: 070-3503051
@: info@embassy-bulgaria.nl, www.embassy-bulgaria.nl