17-Daagse individuele rondreis Zuid-Armenië en Noord-Iran
v.a. € 2295,00 p.p.

17-Daagse individuele rondreis Zuid-Armenië en Noord-Iran

Maak tijdens deze indrukwekkende individuele rondreis Armenië en Iran door het mooie zuiden van de voormalige Sovjetrepubliek Armenië naar het indrukwekkende noorden van Iran. U bezoekt tijdens deze reis in Armenië de hoofdstad Yerevan en de omgeving, geniet van de prachtige natuur en bezoek het Tatev klooster. Reis door het mooie, ruige, bergachtige, maar afgelegen gebied van Armenië door naar Iran. In Iran maakt u kennis met de uiterst vriendelijke lokale bevolking, de eeuwenoude geschiedenis en de gebruiken van het land. Beide landen zullen u charmeren tijdens deze individuele rondreis met Engelstalige gids/chauffeur door Armenië en Iran.

9 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende chauffeur/gids in Armenië en Iran tijdens gehele tour
• Overnachtingen in 3-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
 
Exclusief
• Internationale vlucht. WorldExperts assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Visumverzorging Iran € 100,- p.p.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc
 
Bijzonderheden
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van en vanaf 2 personen
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.

 

Dag 1-2 – Jerevan
Vandaag vliegt u naar Jerevan. Na aankomst op de luchthaven ontmoet u uw gids en volgt de transfer naar uw hotel. Overnachting in Jerevan.
 
Dag 2 – Jerevan 
Hoewel Jerevan pas sinds 1918 de hoofdstad van Armenië is, kent de stad een eeuwenlange en rijke geschiedenis. Koning Arghisti I van Urartu stichtte de stad in 782 v. Chr. toen hij op deze strategische locatie een garnizoen stationeerde. Daarmee is Jerevan nog ouder dan Rome. Tijdens de stadstour vallen meteen de in Sovjetstijl gebouwde statige gebouwen en pleinen op. Een mooi voorbeeld hiervan is het Republiekplein met overheidsgebouwen, terrassen, groene perken en fonteinen. Aan dit plein ligt het Armeens Nationaal Historisch Museum dat een goed beeld geeft van de rijke geschiedenis. Het museum kent diverse afdelingen waaronder archeologie, numismatiek en een etnografische afdeling. Vanuit het museum wandelen we over de chique North Avenue naar de statige opera. Het imposante gebouw is ontworpen door architect Tamanian die het huidige stadsplan heeft in het begin van de 20e eeuw heeft ontworpen Zijn standbeeld staat bij de bekendste constructie van de stad: Cascade. De trapsgewijze constructie herbergt een moderne kunstexpositie en een aantal plateaus waarvandaan u een prachtig panorama op Jerevan en de berg Ararat heeft. Overnachting in Jerevan.
 
Dag 3 – Jerevan – Khor Virap – Echmiadzin – St. Hripsime – Zvartnots – Jerevan
Het klooster Khor Virap is wellicht de meest gefotografeerde plek van Armenië. Het ligt aan de Turk-Armeense grens met op de achtergrond de voor de Armeniërs zo heilige berg Ararat. In het klooster werd Gregorius de Verlichter 13 jaar lang door Koning Tiridates IV gevangen gehouden. Nadat Gregorius de koning in 301 tot het christendom kon bekeren, werd Armenië het eerste land dat het christendom als officiële godsdienst aannam. Het religieuze centrum van het land is Echmiadzin waar de katholikos, het hoofd van de Armeens-Apostolische kerk, zijn hoofdzetel heeft. Volgens de overlevering kreeg Gregorius de Verlichter (257-331) hier in 301 een visioen waarin Jezus Christus hem opriep om op deze plaats een kerk te bouwen. Het complex beschikt over een museum  waar de Engelssprekende diaken ons tekst en uitleg geeft over de bijzondere relikwieën, waaronder de lans waarmee Christus zou zijn doorboord en een stukje hout van de Ark van Noach. Op de weg terug naar Jerevan passeren we Zvartnots, waar we de ruïnes van deze 7e-eeuwse tempel bezoeken. Overnachting in Jerevan.
 
Dag 4 – Jerevan – Garni – Geghard – Jerevan  
In Garni, ten oosten van Jerevan, staat de enige nog overgebleven heidense tempel van het land. Deze tempel is gebouwd in de 1e eeuw door Koning Tiridates I na zijn bezoek aan keizer Nero in Rome. Vanaf de paden rondom de tempel heeft u een schitterend uitzicht op de bergen en de vallei met de Azat rivier. Vervolgens rijden we verder naar het 4e-eeuwse klooster van Geghard. Het ommuurde klooster is gebouwd met als doel om aan één van de meest aanbeden relieken van het christendom, de Heilige Speer, onderdak te bieden. Tegenwoordig ligt deze in Echmiadzin. Het complex is gedeeltelijk uit de rotsen gehouwen en versierd met unieke kruisstenen en fresco’s. Het omringende berglandschap, de ligging aan de vallei en de bijzondere architectuur zorgen voor een magische sfeer. Bij terugkomst in Jerevan brengen we een bezoek aan de Matenadaran. Het museum met ruim 17.000 manuscripten herbergt één van de oudste en rijkste manuscriptencollecties ter wereld en is hiermee één van de belangrijkste musea van het land. Overnachting in Jerevan.
 
Dag 5 – Jerevan – Saghmosavank – Alphabet park – Amberd fort – Gyumri
U begint de dag met een bezoek aan het middeleeuwse klooster van Saghmosavank dat omringd is door adembenemende natuur in de diepe kloof van Ashtarak. Op 6 km van het dorp Byurakan liggen op de helling van de berg Ararats de restanten van het Amberd fort. De overblijfselen omvatten o.a. een ommuurd paleis, een kerk uit 1026, het badhuis, het centrale verwarmingssysteem en drinkwatersysteem. Gyumri is de tweede stad van Armenië. Het ademt de sfeer van een typisch provinciestadje. Ondanks de zware aardbeving in 1988 zijn er in de stad nog een aantal 19e-eeuwse panden in Russische stijl bewaard gebleven die de stad iets van allure geven. Overnachting in Guymri.
 
Dag 6 – Gyumri – Marmashen – Fioletovo – Dilijan
Het 10e-eeuwse Marmashen klooster dat we na vertrek uit Gyumri bezoeken, bestaat uit 5 kerken. Vervolgens gaan we naar het bijzondere Fioletovo. Dit dorp wordt hoofdzakelijk bewoond door de Russische bevolkingsgroep Molokans, gekend als melkdrinkers. Hier wordt u getrakteerd op Russische pannenkoekjes en thee. Ondertussen vertellen ze over hun dagelijks leven en hun unieke cultuur en tradities. Het eindpunt voor vandaag is Dilijan dat. ten tijde van de Sovjet-Unie gekend was als het bekendste kuuroord van Armenië met dank aan de zuivere lucht en ongerepte natuur. De verplaatsing van de Armeense Centrale Bank naar deze stad, de onlangs geopende hotels en op de toerist ingerichte winkeltjes doen de hoop op een betere toekomst weer leven. In OId Dilijan Tourist Complex zien we hoe het stadje in de 19e eeuw was. In de verschillende winkeltjes worden diverse ambachten uitgevoerd. 
 
Dag 7 – Dilijan – Goshavank – Haghartsin – Sevanavank – Sevan
In het beschermde Dilijan Nationaal Park ligt het 11e-eeuwse klooster van Goshavank alsook Haghartsin. Na het bezoek rijden we naar het Sevan dat op een hoogte van 2000 meter boven zeeniveau tot de hoogst gelegen zoetwatermeren in de wereld behoort. Een twintig minuten durende wandeling brengt ons naar de top van het schiereiland, waar het Sevanavank klooster is gelegen. Vanaf hier hebben we een adembenemend uitzicht op de omgeving. Volgens een inscriptie in één van de Armeense kerken is het klooster van Sevanavank gesticht in 874 door Prinses Miriam, de dochter van Koning Ashot I. Het klooster kende een strikt regime daar het gebouwd was voor de monniken van Echmiadzin die zonden hadden begaan. 
 
Dag 8 – Sevan – Noratus – Selim – Karahunge – Goris
Aan de oever van het Sevan meer vinden we in het plaatsje Noraduz een middeleeuwse begraafplaats met honderden kruisstenen. Het is de grootste nog bestaande verzameling ‘khachkars’ ter wereld en de oudste stenen dateren uit de 6e eeuw. Op sommige stenen staan vertellingen over de persoon. Na het afdalen van de Selimpas waar we een oude karavanserai zien, komen we bij het 7500 jaar oude observatorium van Karahunge. Dit Armeense ‘Stonehenge’ omvat 223 basalt stenen waarvan er 84 voorzien zijn van 4-5 cm diepe openingen. In 2001 zijn in deze regio meerdere rotstekeningen ontdekt die aantonen dat men in de prehistorie een grote interesse had in astronomie. Overnachting in Goris
 
Dag 9 – Goris – Khndzoresk – Tatev – Goris
Goris heeft de dans van de socialistische bouwwoede in de Sovjetperiode grotendeels ontsprongen en hierdoor vinden we aan de lanen nog 19e-eeuwse stenen huizen die elders zijn verdwenen. Vandaag bezoekt u het oude Khndzoresk, een middeleeuws dorp dat grotendeels gehouwen is uit zachte rots. In de middag gaan we naar het UNESCO Werelderfgoed van Tatev. Het klooster ligt op een klif en om hier te komen nemen wij de bijna 6 km lange kabelbaan die de Vorotan kloof  overspant. Overnachting in Goris.
 
Dag 10 – Goris – Meghri
Na het ontbijt wordt u naar de Armeens-Iraanse grens gebracht in Meghri. De Arax rivier vormt de natuurlijke, 30 kilometer lange grens met Iran. Na passage volgt de transfer naar het hotel in Jolfa.
 
Dag 11 – Jolfa – Maku
Wij vervolgen de vallei van de Arax en komen bij het 9e-eeuwse St. Stephanos klooster. Het heeft bijna alle kenmerken van een Armeens klooster maar toch is de Perzische invloed duidelijk zichtbaar. Nabij de grens met Turkije zien wij de St.-Thaddeus kerk. Bij helder zicht kunt u nogmaals de Ararat zien. Overnachting in Maku.
 
Dag 12 – Asnak – Kandovan – Tappeh Hasanlu – Tabriz
De grottenstad Kandovan ligt verscholen in de uitlopers van het Sahand gebergte. De woningen zijn uitgegraven in vulkanische rotsen en zijn vergelijkbaar met woningen in de Turkse regio Cappadocië. De kegelvorm van de huizen is het resultaat van lavastroming na de uitbarsting van de Sahand en bestaat uit poreus puimsteen. Rond het dorp is de dikte van deze laag meer dan 100 meter en in de loop der tijd zijn door watererosie de kegelvormige rotsen gevormd. Het dorp is een toeristische trekpleister geworden met winkeltjes en restaurants en een geliefde plek voor de inwoners van Tabriz om hun vrije dag te besteden. De goed bewaarde archeologische site Teppe Hasanlu ligt dichtbij het Urmia meer en is een zeer goed bewaarde site. De stad werd 800 voor Christus vernietigd en is door de ‘ beschermde’ laag as goed bewaard gebleven. Bekendste opgraving zijn de Hasanlu Lovers. Overnachting in Tabriz.
 
Dag 13 – Tabriz – Sareyn – Ardebil 
Via een mooie route reizen we naar spastadje Sareyn. Hier vindt men een complex met hete zwavelbaden die zowel voor mannen als vrouwen toegankelijk zijn. (Dames dragen badmuts en badpak, ter plaatse te krijgen). Het is een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking. Overnachting in Ardebil.
 
Dag 14 – Ardebil 
Ardebil ligt In de groene heuvels aan de voet van de Kuh-e-Sabalan (4811m. Het is de thuisbasis van de Sjah Svan nomaden. Vroeger was deze stad ook een belangrijk soefi-centrum en dat vertaalt zich in het belangrijkste monument van de stad. Het mausoleum van Sjeik Safi od-din Ishaq heeft een bijzondere architectuur en is rijkelijk gedecoreerd met opengewerkt pleisterwerk. 
 
Dag 15 – Ardebil – Meshgin Shahr – Tabriz
In het dorpje Meshgin Shahr bezoeken we de archeologische site Shahr-e-Yeri Dit 400 hectare groot archeologisch complex valt op door de vele stelen die hier staan met diverse menselijke gezichten. De site ligt in de heuvels en nog altijd is er weinig over bekend. Wel is met zekerheid te stellen dat het een belangrijke beschaafde nederzetting was van tenminste 9000 jaar oud. Overnachting in Tabriz.
 
Dag 16 – Tabriz
Tabriz is de hoofdstad van de regio Azerbeidzjan en kent een lange en bewogen geschiedenis. De oorsprong van de stad gaat vermoedelijk terug naar de tijd van voor de Sassaniden (224-651 na Christus). In de tijd van de Ilkhanid-dynastie kende de stad een grote bloeitijd. Timoer Lenk maakte echter een einde aan deze gloriedagen en gedurende enkele eeuwen had de stad het moeilijk. Halverwege de 19e eeuw kwam de voorspoed weer terug toen Perzië zich openstelde naar het Westen en het een belangrijke handelspost werd naar de Zwarte Zee, De monumenten die we tegenwoordig kunnen zien, dateren voornamelijk uit de periode van de Ilkhanid-, Safavied- en Kadjaar-dynastie. Tijdens de stadstour zien we o.a. De Blauwe Moskee uit 1465, het El-Goli park en paviljoen, de Tombe van de poëten en de bazaar. Laatstgenoemde behoort tot de oudste en grootste bazaars ter wereld en lijkt een stad in een stad. Reeds in de tijd van de zijderoute werd hier volop handel gedreven en de oude gewelven geven een goede indruk van de bouwstijl uit die tijd.  Bijzondere aandacht verdient de sectie van de tapijten. Naast de verkoop vindt hier ook reparatie van tapijten plaats. Sinds 2010 staat de bazaar van Tabriz op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Overnachting in Tabriz.
 
Dag 17 – Tabriz
Conform het vluchtschema volgt de transfer naar de luchthaven.

 

 

Tijdens uw 17-Daagse individuele rondreis Zuid-Armenië en Noord-Iran verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Jerevan - Hotel Ani Central Inn

Hotel Ani Central Inn

Dit moderne is gelegen in het hart van Yerevan en dus dichtbij diverse bezienswaardigheden. Het Republieksplein treft u op 10 minuten lopen aan.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gezellige bar, een restaurant met zowel een internationale als nationale menukaart, een zwembad en gratis wifi.

 

Kamers:

De kamers zijn modern ingericht en hebben alle de benodigde voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, televisie, gratis wifi, minibar en de badkamers zijn voorzien een bad of douche en toilet. 

Gyumri - Hotel Gyumri

Hotel Gyumri
Dit 3-sterrenhotel is gelegen in het centrum van Gyumri vlakbij het Gyumri Central Park en het Vrijheidsplein.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een eigen restaurant waar zowel Armeense als internationale gerechten geserveerd worden. U kunt voor het hotel gratis parkeren.
 
Kamers:
De ruime kamers zijn klassiek ingericht en voorzien van een televisie, telefoon en zithoek.

 

Dilijan - Guesthouse Armenia (Amalya)

Guesthouse Armenia (Amalya)

Dit kleinschalig guesthouse is centraal gelegen in Dilijan en vormt de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. 

 

Faciliteiten

De gasten kunnen gratis gebruik maken van de aangename tuin en wifi.

In het restaurant worden dagelijks traditionele Armeense maaltijden geserveerd. 

 

Kamers

De kamers zijn netjes ingericht, voorzien van een tv, airconditioning en eigen badkamer met douche en toilet. 

Sevan - Hotel Best Western Bohemian Sevan

Hotel Best Western Bohemian
Dit resorthotel ligt aan het strand van het Sevanmeer. Het 9e-eeuwse klooster Sevanavank ligt op 4 minuten rijden van het hotel.
 
Faciliteiten:
Het hotel biedt een buitenzwembad en een zonneterras en gratis wifi. Daarnaast heeft het hotel een restaurant waar Armeense en Europese gerechten geserveerd worden. Er bevinden zich bij de accommodatie ook een biljart-, tafteltennis- en dartfaciliteiten. U kunt hier gratis parkeren.
 
Kamers:
De kamers en cottages van het hotel hebben een klassieke en lichte inrichting en zijn voorzien van een flatscreen-tv, koelkast en zithoek. De badkamer beschikt over een haardroger.

 

Goris - Hotel Goris

Hotel Mina

Hotel Goris is gelegen in het stadje Goris en vormt de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een lobbybar, een restaurant met zowel een internationale als nationale menukaart, wifi internet en gratis parkeergelegenheid.

 

Kamers:

De kamers zijn ruim en hebben alle de benodige voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, satelliettelevisie, minibar en een badkamer met douche of bad en toilet. 

Jolfa - Imperial Hotel Aras

Imperial Hotel Aras
Dit nieuwe luxe hotel ligt aan de rand van Jolfa en vormt een comrfortabele basis voor het ontdekken van de omgeving. Het centrum ligt op ca. 10 minuten rijden.

Faciliteiten:
In de imposante lobby bevindt zich een coffeeshop en het restaurant. Tevens kunt u via de lobby bij het aangrenzende theater komen dat bij het complex hoort. Het hotel beschikt eveneens over een welness centrum met zwembad, sauna en fitnessruimte. Wifi door het hele hotel.

Kamers:
De kamers hebben comfortabele bedden, satelliettelevisie, zithoekje, minibar, koffie- en theezetfaciliteten en airconditioning. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

 

Maku - Hotel Bazargan Shahryar

Hotel Bazargan Shahryar
Dit 3-sterrenhotel is gelegen nabij de grens van Turkije en Armenië. Een prima hotel voor een stopover.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen restaurant met een kleine menukaart. Gratis wifi is aanwezig en het hotel biedt parkeergelegenheid.
 
Kamers:
De kamers zijn eenvoudig maar netjes ingericht en zijn voorzien van airconditioning, koelkast, televisie, telefoon en minibar.

 

Tabriz - Hotel Gostaresh

Hotel Gostaresh
Modern hotel met elegante uitstraling in het centrum van Tabriz. In de directe omgeving vindt u winkels en eetgelegenheden. De historische bazaar en Blauwe Moskee bereikt u snel met openbaar vervoer of taxi.

Faciliteiten:
Elegante lobby, coffeeshop, restaurant, zwembad met spa. Wifi is het hele hotel beschikbaar. 

Kamers:
De kamers zijn voorzien van comfortabele bedden, satelliettelevisie, minibar, koffie- en theezetfaciliteiten. Badkamer met douche of bad, toilet en haardroger. 

 

Ardebil - Laleh Hotel

Laleh Hotel
Klassiek hotel met nostalgische uitstraling in het centrum van kuurstadje Sareyn. Het hotel behoort tot de eerste gerenommeerde luxehotels van dit kuuroord.

Faciliteiten:
Grote lobby met coffeeshop, restaurant met mogelijkheid tot buffet, wasservice, wifi in gehele hotel. 

Kamers:
Net ingerichte kamers met satelliettelevisie, airconditioning, minibar en zithoek. Badkamer met bad, douche en toilet. Deel van de kamers heeft een balkon. 

Algemeen
Armeniërs krijgen er zelf geen genoeg van om te benadrukken dat ze cultureel en historisch deel uitmaken van Europa, ondanks dat het geografisch in Azië ligt. De Armeniërs zijn terecht erg trots op hun land. Zo is Armenië het eerste land in de wereld dat het christendom als officiële godsdienst aannam. De vele kloosters en kerken getuigen hiervan en zijn opvallend door hun bijzondere architectuur. Omdat het Armeense volk eeuwenlang met de ondergang werd bedreigd, hecht het veel waarde aan het in stand houden van tradities en cultuur. Naast de Armeense taal, waarvan het alfabet al in het jaar 405 werd ontworpen, betreft dit ook de eigen religie, het Armeens-apostolische geloof. Daarnaast spelen familietradities een belangrijke rol in het dagelijks leven. Opvallend voor buitenlandse bezoekers zijn de duidelijk aanwezige investeringen door Armeniërs in de diaspora, al dan niet geboren in het eigen land.  
 
Ligging
Armenië is qua oppervlakte vergelijkbaar met België en is geheel door land omgeven. In het noorden grenst het aan Georgië. Dit valt grotendeels samen met het Kleine Kaukasusgebergte, dat aan de andere kant van de grens doorloopt. Het grootste gedeelte van het land grenst aan Azerbeidzjan met wie het land een moeizame relatie heeft. Het zuidelijk deel ligt ingeklemd tussen Azerbeidzjan en de exclave Nachitsjevan. In het westen vormt Turkije het buurland. Ook hiermee is de politieke relatie niet goed en de grens tussen beide landen is hermetisch afgesloten. De voor de Armeniërs zo heilige berg Ararat ligt in Turkije en vanaf Jerevan heeft u hier, bij helder weer, zicht op. Tot slot vormt in het zuiden Iran over een breedte van 30 kilometer de grens. Beide landen hebben een goede verstandhouding en er wordt tussen beide landen veel handel gedreven. Armenië bestaat grotendeels uit de zogeheten Armeense hoogtevlakte met uitzondering van de lager gelegen Ararat vallei waar de hoofdstad is gelegen. Dit is de meest vruchtbare streek, waar het gros van de landbouwproducten vandaan komt. Meer dan de helft van het land wordt geïrrigeerd. De subtropische strook langs de grens met Iran is ook heel vruchtbaar en is bekend om zijn de enorme, soms wel een kilo wegende, perziken die hier geoogst worden. Het hoogste punt is de berg Aragats met een hoogte van 4095 meter. De meer dan 200 rivieren en 100 meren zorgen voor de watervoorziening
 
Klimaat
Armenië heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. In de vruchtbare Ararat vallei vriest het ongeveer 100 dagen per jaar. Het uiterste zuiden van het land is echter subtropisch en heeft zelfs ‘s winters aangename temperaturen. U kunt zomerse kleding meenemen en voor de avond en de hoger gelegen gebieden een trui/vest. Neemt u voor eventuele regen een paraplu of regenjas/poncho mee.
 
Religie
In Armenië is vrijwel iedereen Armeens-apostolisch. De kerken en kloosters staan gewoonlijk open voor iedereen. Na de kerstening van Armenië in het jaar 301 werden al snel de eerste kerken gebouwd, vaak op plaatsen waar voorheen heidense tempels stonden. Aangezien Armenië op dat moment onder invloed stond van Rome en Byzantium werd de ontwikkeling van de Armeens-Apostolische kerk deels beïnvloed door de  tradities van deze rijken. De bouwstijl, de schilderkunst en de liturgie ontwikkelde zich, in periodes van onafhankelijkheid, tot een eigen stijl die sinds het concilie van Chalcedon in 451 zijn eigen weg is gegaan.
 
Eten en drinken
Armeniërs zijn Bourgondiërs. Iedereen is welkom en er wordt uitgebreid getafeld. In de Armeense keuken vind je veel invloeden van de Russische, Georgische, Libanese en Turkse keuken. Zo wordt er ook regelmatig kebab geserveerd. Er wordt veel lams- en rundvlees gegeten en overal kun je khorovats (gebarbecued vlees of vis) bestellen. Bastoerma is gedroogd rundvlees gedrenkt in zout en kruiden, dolma is rijst en vlees in wijnbladeren. Het platte brood in Armenië noemt men lavash.
 
Drinken in Armenië
De nationale sterke drank in Armenië is cognac (van het merk Ararat, genoemd naar de Bijbelse berg) en wodka. Ook drinkt men sterke (Turkse) koffie. Bekende biermerken zijn: Kilikia, Kotayk en Erebuni. Jermuk is spuitwater en Noy is mineraalwater. Daarnaast produceert Armenië rode en witte wijn.
 
Elektriciteit
Armenië heeft 220 volt netspanning. Een verloop- of wereldstekker is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Armenië is het 2 uur later dan bij ons. 
 
Taal
Meest gesproken talen zijn het Armeens (officieel) en Russisch. Het Armeens is een Indo-Europese taal die al meer dan 2000 jaar bestaat. Het eigen opvallende alfabet werd in het jaar 405 na Christus ontworpen door Mesrop Masjtots en behoort tot de belangrijkste culturele erfgoederen van het Armeense volk. De in het huidige Armenië gesproken taal is het Oost-Armeense dialect, dat is beïnvloed door de eeuwenlange Russische aanwezigheid. Een ander dialect is het West-Armeens, dat gesproken werd in het Ottomaanse deel van Armenië, totdat de genocide van 1915 daaraan een einde maakte. Het Armeense alfabet bestaat uit 39 letters en is lastig te begrijpen en te leren. 
 
Bagage en kleding
We adviseren u om de bagage mee te nemen in een rugzak of koffer. Houdt u bij de keuze van de koffer/reistas rekening met het vervoermiddel waarmee u reist. Tijdens een rondreis kan het voorkomen dat u de grens van Armenië en Georgië passeert, waarbij u zelf lopend met uw koffer de grens over dient te gaan. Dit is geen grote afstand, maar wel 5-7 minuten lopen. Bij de hotels zijn er meestal liften, maar het kan voorkomen dat u een kleine trap op dient te gaan. Een reisbegeleider of gids zal best weleens willen helpen, maar zorg er dan ook voor dat de koffers niet te zwaar zijn.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Kleding:
Voor Armenië gelden geen bijzondere kledingeisen. Voor het bezoek aan sommige kerken en kloosters wordt verwacht dat vrouwen hun haren bedekken. Hiervoor adviseren wij u om een sjaal mee te nemen. Korte broeken en rokken worden niet geapprecieerd in kloosters. Verder adviseren wij lichte kleding mee te nemen en voor in het voor- en naseizoen een trui en eventueel een paraplu. 
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
U heeft een geldige internationale reispas nodig. 
Douanebepalingen:
Invoer:  Binnenlandse en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd.
Uitvoer: Binnenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd.
Buitenlandse betaalmiddelen mogen tot USD 500 worden uitgevoerd.
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is hierbij vaak verboden. Het fotograferen van geestelijken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Armenië is de Dram (AMD). De dram bestaat uit 100 luma. 
€ 1 = AMD 528 (01-11-19). Ook de euro en de dollar spelen een zekere, informele rol in het betaalverkeer.
 
Contanten:
In Armenië kunt u in de grote steden met uw bankpas geld (dram) opnemen bij de bankautomaten. Daarnaast zijn er wisselkantoren in banken en sommige supermarkten waar u Euro’s, Amerikaanse Dollars en Roebels kunt wisselen. 
 
Creditcards:
Creditcards worden in de hoofdstad, in sommige hotels, restaurants en winkels, geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Fooien
Het is gebruikelijk om in Armenië een fooi achter te laten in de restaurants. De richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
Ter plaatse maakt de reisleider in geval u deelneemt aan een groepsreis een fooienpot voor de gids en chauffeur. De richtlijn is € 2,50,- per dag voor de gids en € 2,50 per dag voor de chauffeur.  In totaal € 5,- per dag x aantal reisdagen. Uiteraard bent u vrij  op het einde de reisleiding ook een fooi te geven. 
 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht voor Armenië. Wel wordt een DTP vaccinatie en een bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een buiktyfus vaccinatie aanbevolen. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij mogen geen verdere telefonische informatie geven omdat wij geen medische achtergrond hebben. 
Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium. Vermijd het drinken van water uit kranen (inclusief de drinkwaterkraantjes in Jerevan), maar koop flessen mineraalwater. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09.30 uur tot 19.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend en er zijn ook diverse supermarktjes die 24 uur per dag geopend zijn. Musea zijn meestal vanaf 10.00 uur open en meestal op maandag gesloten. Daarnaast mogen er in diverse musea maar 10 personen tegelijk naar binnen. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 16.00 uur. Wisselkantoren zijn doorgaans langer geopend.
 
Post, internet en telefoon
 
Post: De post in Armenië, zowel de binnenlandse als die naar het buitenland, doet er erg lang over. Het wil nog wel eens helpen uw post af te geven bij het postkantoor zelf. Betrouwbaar zijn uiteraard de internationale koeriersdiensten. 
 
Internet: Efficiënter is het internet, dat in de meeste delen van Armenië via internetcafés toegankelijk is. In de meeste hotels waar u zult verblijven tijdens uw reis is Wifi beschikbaar.
 
Telefoon: Bellen over vaste telefoonlijnen is in Armenië minder betrouwbaar dan mobiel bellen. Zeker wanneer u voor een langere periode rondreist, heeft het zin om een lokale prepaid simkaart aan te schaffen. Het internationale landennummer van Armenië is 00374. 
 
Verstandshouding Armenië - Azerbeidzjan
Indien u naar Azerbeidzjan gaat of hiervandaan komt, houdt u dan rekening dat er een conflict gaande is tussen Armenië en Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach. De situatie is complex en ligt voor beide volken zeer gevoelig. Ga hier dan ook niet in discussie over. Souvenirs uit Azerbeidzjan kunnen worden afgenomen in Armenië en dit is ook wederzijds mogelijk. 
 
Openbaar vervoer
Hoewel openbaar vervoer in Armenië goed ontwikkeld is, zullen lang niet alle plekken even makkelijk bereikbaar zijn. Kloosters e.d. liggen afgelegen en worden niet aangedaan door bussen. Het beste is om in dit geval een taxi te nemen. Dit is niet duur en u kunt hier vooraf een prijsafspraak over maken. Tevens rijdt er een trein tussen Jerevan en Tbilisi, maar ook in dit geval is een taxi vaak sneller. 
 
Criminaliteit
Er is weinig criminaliteit in Armenië. Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Armenië bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze kunnen anders zijn dan u thuis gewend bent. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Kloosters van Sanahin en Haghpat
- Kathedraal en kerken van Echmiadzin
- Archeologische site van Zvartnots
- Het Geghard klooster met de Azat vallei
 
Nationale feestdagen
De meeste Armeense feestdagen hebben een religieuze, nationalistische of communistische oorsprong. De belangrijkste feestdag is sinds de Sovjettijd nog altijd Nieuwjaar en vormt feitelijk het begin van een week lang feestvieren met tafels volgeladen met drank en voedsel. Het publieke leven ligt dan plat. In deze week wordt ook het Armeense kerstfeest gevierd (6 januari). Precies 40 dagen later, op 14 februari, wordt het Vuurfeest gevierd dat symbool staat voor de naderende lente. Andere belangrijke feestdagen die uitgebreid worden gevierd zijn onder meer Internationale vrouwendag op 8 maart, Goede Vrijdag, Herdenking van de Armeense Genocide op 24 april, Dag van de overwinning op 9 mei, Dag van de eerste republiek op 28 mei, Grondwet dag op 5 juli, Onafhankelijkheidsdag op 21 september en Herdenkingsdag voor de aardbevingsslachtoffers van 1988 op 7 december. 
 
Ambassade
In Armenië is geen Ambassade van België aanwezig. U kunt zich wenden tot de Belgische ambassade in Rusland: Ulitsa Malaya Moltchanovka 7, 121069 Moskou, Rusland, tel.: +7 4957800331
Of de Nederlandse ambassade in Sheraton Metechi Palace Hotel, Telavi Straat 20, 0103 Tbilisi, tel.: +995-32276200; www.dutchembassy.ge
 
Armeense ambassade Brussel
Montoyerstraat 28, 1000 Brussel, België, tel: +32 23484400
www.belgium.mfa.am
 
Armeense ambassade Den Haag
Laan van Meerdervoort 90, 2517 AP Den Haag, tel: 02-3484400, www.netherlands.mfa.am
 

Algemeen
Iran is een unieke en fascinerende reisbestemming, waar authenticiteit en moderniteit mooi samengaan. Iraniërs zijn trots op hun cultuur en dragen zorg voor het indrukwekkende culturele erfgoed. U kunt dit terugvinden in de diverse musea in de hoofdstad Teheran en op de verschillende sites waar de interessante geschiedenis van het oude Perzische Rijk tot leven komt. U reist 2500 jaar terug in de tijd tijdens een reis in Iran. De open en gastvrije bevolking zorgt voor een warm en aangenaam onthaal, dat u zich nog lang zult herinneren. Onderweg ziet u kleurrijke betegelde paleizen en moskeeën, geurige bazaars, droge hoogvlaktes, kunstschatten uit de pre-islamitische en islamitische tijd en proeft u de lekkernijen uit de Iraanse keuken in de diverse restaurantjes of in de bazaars.
 
Ligging
Iran ligt in het Midden-Oosten, grenzend aan Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. De kustlijn van Iran is 2240 km lang en wordt gevormd door de Kaspische Zee in het noorden en de Perzische Golf en Golf van Oman in het (zuid-)westen. Zeer belangrijk is hier de Straat van Hormuz. Het land heeft een oppervlakte van 1.648.000 km2 en telt ongeveer 82 miljoen inwoners, waarvan er ongeveer 10 miljoen wonen in de hoofdstad, Teheran. Het landschap van Iran bestaat grotendeels uit een centrale hoogvlakte van ongeveer 1000 tot 1600 meter hoog met immense woestijn- en steppegebieden en grote zoutmoerassen. Door het land lopen 2 bergruggen, in het noorden het Elbruz gebergte waarvan de hoogste top nabij Teheran ligt en in het westen loopt van noord naar zuid het Zagros gebergte met een gemiddelde hoogte van 3500 meter. De gebergten lopen glooiend uit in beboste heuvels afgewisseld met weiden en vruchtbare vlakten. In het noorden van Iran beginnen de vruchtbare kustvlakten van de Kaspische zee met vooral rijst- en theeplantages. Het zuidoosten van Iran bestaat geheel uit woestijn.
 
Klimaat
Iran is een groot land met verschillende klimaten. Tijdens het merendeel van onze reizen bezoekt u gebieden die onder invloed staan van een landklimaat. Dit betekent dat in de zomermaanden de temperatuur kan oplopen tot 40°C., terwijl er nauwelijks neerslag valt. Dit is echter een droge hitte die beter te verdragen is dan de vochtige hitte in tropische gebieden. Het regent met name in de hoger gelegen bergstreken en de gebieden rond de Kaspische Zee. De vochtigheidsgraad in het land is vrij laag, behalve in de regio van de Perzische Golf, waar het in de zomer benauwd kan zijn. De beste reisperiode om Iran te bezoeken is in het voorjaar (april en mei) en in het najaar (september en oktober). Ook in de winter is Iran goed te bezoeken, al zijn de temperaturen dan rond de 0 tot 10 graden.
 
Religie
In Iran wonen voor het overgrote deel sjiitische moslims (89%). Er zijn ook grote minderheidsgroepen waarvan die van de Soennitische moslims het meest omvangrijk is. Deze groep bestaat vooral uit Koerden in het noordwesten en Baluchi stammen in het zuidoosten. Daarnaast leven er onder meer christenen en joden in Iran. Het sjiisme betekent letterlijk volgeling van Ali, en is één van de twee grote ideologische stromingen binnen de islam waarvan de andere het soennisme is. Sjiieten zijn volgelingen van de islamitische profeet Mohammed en geloven dat Mohammed zijn neef Ali ibn Aboe Talib, getrouwd met Mohammeds dochter Fatima) als zijn opvolger aanwees. In het sjiisme staat de religieuze en politieke opvolging van Mohammed centraal en verwerpen de eerste drie kaliefen van het soennisme als politieke en religieuze leiders. Een grote meerderheid van de sjiieten gelooft dat Ali de eerste van twaalf door God aangestelde leiders is en vormen hiermee de grootste stroming de sjiitische islam. De rol van de Twaalf Imams in de geloofsbeleving kan deels vergeleken worden met de heiligen in de katholieke kerk. Omdat deze imams als bemiddelaar tussen God en gelovigen worden gezien, worden ze vaak aangeroepen in gebed.
 
Eten en drinken
Een restaurant vinden in Iran is geen probleem. De Iraanse keuken bestaat uit rijst, groenten, vlees of vis en brood. De maaltijden zijn erg mild gekruid. In Iran eet men met lepel en vork.
De meeste Iraniërs eten twee keer per dag warm. Een typisch Iraanse maaltijd begint met smaakvolle, dikke soep (ash). Daarna volgt salade, standaard opgediend met slasaus. De rauwe salades zijn normaal gesproken te vertrouwen. Probeer ook de heerlijke yoghurt (mast),vaak geserveerd met knoflook. De basis van de hoofdmaaltijd is rijst (chelo of polo). Deze wordt vaak met een beetje boter en saffraan geserveerd, waardoor de rijst een gele kleur heeft. De rijst wordt vaak geserveerd met vleesspiezen (kebab) of stoofpotjes van groenten. Langs de Kaspische en Perzische kust is veel verse vis verkrijgbaar. In Iran kun je heerlijk fruit krijgen, zoals granaatappels, bananen, dadels en meloenen. De Iraanse pistachenoot is wereldberoemd. Saffraan en andere kruiden zijn goedkoop in Iran. Iraniërs zijn ook dol op ijs, met name pistache.
 
Drinken in Iran
Iraniërs drinken veel thee. Een voor ons ongebruikelijk zicht is het klemmen van suikerklontjes tussen de tanden. Koffie is lange tijd niet overal verkrijgbaar geweest en vaak drinkt men Nescafé, ook bij het ontbijt in uw hotel. Toch zien we de laatste jaren een trend met moderne cafés waar diverse soorten koffie verkrijgbaar zijn. Bij de maaltijd drinken Iraniërs frisdrank zoals cola en alcoholvrije malt frisdrank met smaakjes en mineraalwater. Een heerlijke traditionele dorstlesser is dogh, een yoghurtdrank met zout en kruiden. Alcohol is strikt verboden, maar er is wel alcoholvrij maltbier en talloze andere alcoholvrije drankjes zoals mojito verkrijgbaar. Ook zijn er volop verse vruchten- en groentesappen te krijgen.
 
Elektriciteit
De netspanning in Iran is 220 volt. Een adapter of een verloopstekker is niet nodig. 
 
Tijdsverschil
In Iran is het 2,5 uur later dan bij ons. 
 
Taal
De officiële taal van Iran is het Farsi, een Indo-Europese taal. Het Farsi wordt van rechts naar links geschreven. Naast het Farsi worden er in Iran tal van andere talen gesproken zoals het Koerdisch, Azeri (Turks) en Turkmeens. In de grote steden spreekt men ook Engels, vooral door de jongere generatie.
 
Bagage en kleding
Sovjet Reizen adviseert u om de bagage mee te nemen in een koffer. Het gewicht van uw koffer mag maximaal 20 kg tot 30 kg. bedragen, dit staat op uw ticket en/of kunt u vinden op de website van de luchtvaartmaatschappij. Het maximum gewicht voor de binnenlandse vlucht bedraagt 20 kg. Reist u in een groep, houdt u dan rekening met het formaat van de koffer zodat deze in de bus past. Alcohol is verboden in Iran en het is dan ook niet toegestaan om alcohol mee te nemen in uw bagage. Medicijnen waarin alcohol zit zijn toegestaan mits een recept van de dokter, vergezeld van een officiële stempel, is toegevoegd.
 
De wetgeving in Iran is gebaseerd op de islamitische regels en u vindt dit terug in de kleding. In het openbaar, hieronder valt ook bijvoorbeeld de lobby/restaurant van uw hotel, dient iedereen te voldoen aan wettelijk vastgelegde kledingregels.
 
 Voor vrouwen gelden onderstaande regels:
- shirt/blouse/tuniek met mouwen tot halverwege de onderarm en een lengte die tenminste losjes de heupen bedekt.
- lange broek tot tenminste de enkels
- haren/nek bedekt. De eenvoudigste manier hiervoor is met een sjaal.
In sommige delen van het land zijn de vrouwen en meisjes zeer modebewust en dragen strakke jassen die tot net over de bil reiken, broeken die de kuit tonen, hoge hakken en hun hoofddoek ergens op het achterhoofd.
De chador, letterlijk tent, is de lange lap stof waar een deel van de Iraanse vrouwen in gehuld gaat. Deze is niet verplicht, behalve in de heiligdommen, sommige moskeeën en tijdens het vrijdaggebed. Meestal kan er op die locaties een chador worden geleend.
 
Voor mannen gelden onderstaande regels:
- lange broek
- shirt met lange mouwen. In de praktijk worden echter vaak T-shirts met korte mouwen gedragen. Het is raadzaam om zowel lange als korte mouwen mee te nemen.
 
Het lopen op teenslippers is voor zowel mannen als vrouwen niet toegestaan. Wel is het toegestaan om open schoenen/sandalen te dragen, al zouden wij het op prijs stellen hierin sokken te dragen.
 
Wij zijn van mening dat het geen kwaad kan om toch wat conservatiever gekleed te gaan. Het verleden heeft namelijk bewezen dat de kledingvoorschriften ook plotseling weer strenger kunnen worden. Daarnaast dwingt u hiermee vaak meer respect af bij de bevolking. Verder raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag).
 
De kledingregels gaan in op het moment dat u het vliegtuig, bij aankomst in Iran, verlaat.
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
U heeft voor Iran een geldig paspoort nodig, dat tenminste nog 6 maanden geldig is na uw uitreisdatum. Ook heeft u een visum voor Iran nodig en deze kunt u het beste via Sovjet Reizen regelen. Bij visumaanvragen hanteert het Iraanse consulaat strenge en strikte regels. Visumaanvragen dienen daarom heel nauwkeurig te worden nagekeken en ingediend te worden.
 
Het is verboden om alcohol, drugs of ‘onzedelijke afbeeldingen’ in Iran in te voeren. Tevens doet u er goed aan geen christelijke boeken mee te nemen evenals Hebreeuwse boeken. De export van tapijten en antiek is alleen mogelijk met de juiste documenten. Het is raadzaam dergelijke producten te kopen bij winkels met een exportvergunning.
 
Fotograferen en filmen
Wees terughoudend met het nemen van foto’s tijdens religieuze gebeurtenissen. In musea is fotograferen soms toegestaan en soms ook niet. Het is strikt verboden om van militairen objecten zoals militaire controleposten en vliegvelden foto’s te maken. Als u mensen wilt fotograferen, doe het dan met respect. Vrouwen laten zich niet graag door mannen fotograferen. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Ze kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Toch komt het met grote regelmaat voor tijdens onze reizen dat Iraanse mannen en vrouwen u zelf benaderen om een gezamenlijke foto te nemen.
 
Geldzaken
De Iraanse munteenheid is de rial. Over het algemeen rekent men echter in toman. De prijs in toman krijgt u door een nul van het bedrag af te halen, dus 10.000 rial is 1000 toman.
In Iran zijn veel pinautomaten, maar het banksysteem is niet aangesloten op het internationale betalingsverkeer. In de praktijk houdt dit in dat onze betaalkaarten en creditcard niet werken. Uitzondering vormen sommige tapijthandelaren waar u wel kunt betalen met een creditcard. Euro’s kunnen gewisseld worden bij banken of bij wisselkantoren. De koers is sinds 2017 sterk aan verandering onderhevig en heeft in 2018 geschommeld tussen de 48.000 en 150.000 rial voor één euro. Banken zijn van zaterdag tot en met woensdag van 7.30 uur tot 13.00 uur of 15.00 uur geopend, op donderdag van 7.30 uur tot 12.00 uur. Op vrijdag is alles gesloten.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Iran om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
De gids, chauffeur en reisleiding in Iran verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisleiding. Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
Reist u in een grotere groep (vanaf ca. 8 personen), dan kan afhankelijk van het type bus een bijrijder aanwezig zijn. Ook hij waardeert een kleine fooi.
 
Gezondheid
Voor Iran worden vaccinaties aangeraden, maar deze zijn niet verplicht. Voor de actuele stand van zaken verwijzen wij u naar uw huisarts. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfectiegel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) & ontsmettingsdoekjes. Zorg dat u tijdens de reis het vaccinatieboekje en bloedgroepgegevens bij u heeft. Tevens raden wij aan om keelpastilles mee te nemen, want het is mogelijk dat de airconditioning op uw keel slaat. Handig om mee te nemen is het Europees medisch paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts en apotheek.
 
Daarnaast willen wij u adviseren om geen water van de kraan te drinken, maar te kopen in flessen.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Vrijdag is de wekelijkse vrije dag en zijn alle officiële instanties, banken en winkels gesloten. Soms is ook donderdagmiddag een vrije middag. De meeste winkels zijn geopend van 09.00 uur tot laat in de avond. Tussen 13.00 en 16.00 uur is bijna alles gesloten.
 
Post, internet en telefoon
Post van Iran naar de Benelux doet er één tot twee weken over. Het beste kunt u de post in de grote steden op de bus doen. Tussen Nederland/België en Iran is telefoon-, fax- en e-mailverkeer mogelijk. Het landennummer van Iran is +98, het netnummer van Teheran is 21. Iran beschikt over een eigen gsm-netwerk. Mobiele telefoons met abonnementen van Nederlandse/Belgische providers werken doorgaans wel. Raadpleeg voor vertrek uw provider in verband met belmogelijkheden en kosten. In de meeste plaatsen is internet en de meeste hotels hebben Wifi.
 
Gewoonten en gebruiken
U wordt geacht dat u zich aan de islamitische regels houdt. In het algemeen merkt u hier in de omgang met anderen vrij weinig van. Bij een ontmoeting is het niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen elkaar een hand geven. Toch zult u zien dat dit wel gebeurt. Wij raden u aan hierin een afwachtende houding aan  te nemen. Houdt uzelf aan de kledingvoorschriften, doe schoenen uit bij mensen thuis en in moskeeën, loop niet voor biddende mensen langs en ga niet met uw rug voor iemand anders staan. Als u een foutje maakt en u zich verontschuldigt, zullen er maar weinig Iraniërs zijn die het u kwalijk nemen. In Iran mag meer niet dan wel, maar veel Iraniërs overtreden dagelijks wel meerdere “regels”. Ongetrouwde mannen en vrouwen horen bijvoorbeeld niet met elkaar op stap te gaan, een dagje Teheran laat zien dat de realiteit anders is. Tussen het ideaalbeeld van de regering en de werkelijkheid zit een groot verschil. Het wordt vaak afgeraden om met Iraniërs over politiek, islam of andere gevoelige zaken te spreken. Maar u zult snel merken dat Iraniërs zelf vaak geen blad voor de mond nemen. Het is verstandig eerst af te tasten en uw gesprekspartner het voortouw te laten nemen. Seks buiten het huwelijk is in Iran verboden, op buitenechtelijke relaties staan zware straffen. Ook homoseksualiteit is een misdaad in Iran, wat niet inhoudt dat we reizen naar Iran ontraden. Openlijke uitingen van affectie kunnen best achterwege gelaten worden, ook tussen mannen en vrouwen. Niet getrouwde stellen mogen officieel geen hotelkamer delen. Bij Iraniërs wordt hier vaak strikt op gelet, bij toeristen meestal niet. Mocht u worden gevraagd of u getrouwd bent, dan is het aan te raden daar bevestigend op te antwoorden.
 
Tarof, de Iraanse etiquette, is een fenomeen van de Iraanse cultuur dat misschien wel het verst van onze cultuur af staat. U zegt niet wat u denkt, u neemt niet zomaar aan wat u wordt aangeboden. Juist omdat tarof een manier is om zowel beleefd als gastvrij te zijn, is het soms moeilijk in te schatten hoe u er als buitenlander op moet reageren. Veel Iraniërs zullen u eten of drinken aanbieden of u uitnodigen om bij hen thuis te komen. In de regel hoort u als u iets aangeboden wordt, altijd in eerste instantie te weigeren. Pas na de derde keer kunt u het aannemen. Sommige mensen vinden tarof een prettige omgangsvorm, anderen vinden het hypocriet of overbodig. Verwarrend is het in ieder geval wel en het duurt even voordat u er aan gewend bent. Veel Iraniërs begrijpen echter dat u als buitenlander de regels van het tarof misschien niet altijd even goed begrijpt. Wat in Iran ongebruikelijk is, is het snuiten van de neus aan tafel, hetzij in een restaurant of café.  Dit wordt door de Iraniër als zeer onbeschoft ervaren en wij vragen u dan ook hiermee rekening te houden. Het best kunt u hiervoor even de tafel verlaten en naar het toilet gaan.
 
Openbaar vervoer
Misschien heeft u er wel voor gekozen om een individuele reis naar Iran te maken en gebruik te maken van het openbaar vervoer. Er bestaan een aantal mogelijkheden van openbaar vervoer, waarvan de bus het makkelijkste, meest accurate en vaak snelste vervoermiddel is.
 
Bussen:
 
De bussen komen bijna overal en door de lage prijs van de brandstof is het zeer goedkoop om in Iran rond te reizen met een bus. Wel mogen de bussen in Iran maar 80 kilometer per uur rijden, zodat u zich minder snel verplaatst. Er zit maar weinig verschil tussen de busmaatschappijen, maar vele bussen hebben wel verschillende klassen. U kunt kiezen uit de VIP klasse of 2e klas. In de VIP klasse zit airconditioning en je krijgt er kleine snacks onder het reizen. De 2e klas heeft dit niet. De tickets voor een bus kunt u kopen bij een loket op diverse stations en reisbureaus.
 
 
 
Treinen:
Het treinnetwerk binnen Iran is beperkt, maar wel comfortabel. Echter het treinschema is vaak pas 1 week voor vertrek bekend. Daarnaast rijden de treinen niet altijd accuraat en kunt u er een uur over doen maar over hetzelfde ritje ook 4 uur.
 
 
Taxi
Reizen met een taxi in Iran is goedkoop. Helaas houden weggebruikers zich vaak niet aan de regels, wat het reizen met de auto of een taxi soms gevaarlijk maakt of dat het de reiziger een onprettig gevoel geeft. De regelgeving in het verkeer wordt niet altijd opgevolgd en helaas vallen jaarlijks vele doden in het verkeer door roekeloos rijgedrag.
 
 
 
Veiligheid/ Criminaliteit
Iran is een veilige reisbestemming. Straatcriminaliteit komt weinig voor en de bevolking is behulpzaam. Het is raadzaam uw paspoort in bewaring van de receptie van uw hotel te geven en een kopie op zak te houden. In de hotels worden de paspoorten ingenomen voor registratie. Het verkeer in Iran is chaotisch, vooral in de steden. Voetgangers moeten goed oppassen bij het oversteken.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
 
Armeens kloosterensemble Sint Thaddeus, Sint Stefauskerk en de Kapel van Dzordzor (noordwest Iran)
Bam met zijn cultureel landschap
Bisotun
Maymand cultureel landschap met grotwoningen
Golestan Paleis in Teheran
Gonbad-e Qabus
Masjed-e Jame in Isfahan
Meidam Emam plein in Isfahan
Pasargadae
Persepolis in de buurt van Shiraz
Shahr-I Sokhta
Sheikh Safi al-din Khanegah and Shrine ensemble in Ardabil
Shushtar historisch hydraulic system
Soltaniyeh
Susa
Tabriz historische bazaar complex
Takht-e Soleyman
Tchogha Zanbil
De Perzische tuin (9 tuinen in totaal in verschillende provincies van Iran)
Het Perzische Qanat systeem
 
Kalender en feestdagen
De officiële Iranese kalender is de zonnekalender, die begint op 21 maart en 365 dagen heeft. De zonnekalender is rechtstreeks afgeleid van de oude Zoroastrische kalender. Deze telt twaalf maanden, waarbij de eerste zes maanden 31 dagen hebben, de vijf volgende 30 dagen, en de laatste telt 29 of 30 dagen. De islamitische kalender is gebaseerd op de waarneming van de maan en wijkt daarom af van de telling van de westerse, Gregoriaanse, kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar een dag of tien naar voren. De zonne- en maankalender werden in gebruik genomen in het jaar 622 n. Chr. Dit is het begin van de islamitische tijdrekening.
 
Iran kent tal van religieuze en nationale feestdagen. Op de meeste feestdagen blijven de bezienswaardigheden open. Uitzonderingen hierop zijn o.a. Ashura en de Dag van de Revolutie (11 februari).
 
De belangrijkste religieuze herdenkingsdag is Ashura, waarbij de martelaarsdood van Imam Hossein wordt herdacht. Het belangrijkste feest van het jaar is Nowruz, het Perzische Nieuwjaar. Dit vindt plaats op 20/21 maart – afhankelijk van de stand van de zon. Enerzijds is het een bijzondere ervaring om mee te maken, anderzijds is het erg druk met Iraniërs die zelf op vakantie gaan.
Andere belangrijke dagen zijn o.a.: Dag van de Revolutie (11 februari), Dag van de Nationalisatie van de olie in 1951 (20 maart), Dag van de Islamitische Republiek (1 april), Sizdahbedar: de dertiende dag van het Iraanse nieuwjaar (2 april), Herdenking van de dood van Khomeini (4 juni), Herdenking van de arrestatie van Khomeini in 1963 (5 juni).
Wanneer u tijdens de ramadan reist, dient u rekening te houden met een aantal zaken: veel restaurants zijn dicht en eten, drinken en roken in het openbaar worden niet op prijs gesteld. We vragen u dan ook respect te tonen voor dit gebruik en zeer terughoudend te zijn met het in het openbaar tonen van eten en drinken. In de beschutting van uw kamer kunt u overdag wel drinken en eten. Op toeristen gerichte restaurants blijven ook meestal overdag open.
 
Belgische ambassade in Teheran
Agha Bozorghi Street - Shirin Dead End, N° 4 
Elahieh 1964616451 Teheran
P.O. Box 11365 - 115 Teheran
Tel.: (00 98 21) 222 48 582 (visum afdeling)
Tel.: (00 98 21) 223 91 909 (politieke afdeling)
Tel.: (00 98 21) 223 98 780 (consulaire afdeling)
 
Buiten de kantooruren en alleen in noodgevallen: +(98) (0) 912.105.22.01
 
Iraanse ambassade in Brussel 
Adres: Franklin Rooseveltlaan 15, 1050 Elsene, België
Openingstijden: Geopend ⋅ Sluit om 17:00
Telefoon: +32 2 627 03 50
 
Nederlandse ambassade in Teheran
No. 7, West Arghavan, Sonbol Street, Farmanieh, Teheran, tel: +98 (0) 21 23 66 00 00
E teh@minbuza.nl
I www.mfa.nl/teh-nl
 
Iraanse ambassade in Den Haag 
Duinweg 20, 2585 JX, Den Haag, tel: 070-3384001
http://iranianembassy.nl/en/
 


Dominicus reisgids Armenië en Georgië
Visumverzorging Iran - Nederlandse nationaliteit

Visumverzorging Iran

Dominicus reisgids Iran

Prijs € 24,95 per gids, inclusief verzending.