10-Daagse fly-drive - de paleizen en landhuizen van de Baltische Staten
v.a. € 1210,00 p.p.

10-Daagse fly-drive - de paleizen en landhuizen van de Baltische Staten

Landhuizen getuigen van het rijke, culturele verleden rond de Oostzee. Ze vertegenwoordigen een veelvoud aan culturele en politieke onderlinge verbanden, die weerspiegelen hoe de mensen en landen in het verleden met elkaar verbonden waren, ondanks hun eigen cultuur en tradities - en hoe ze nog steeds zijn! Tegenwoordig zijn de meeste van deze huizen veranderd in culturele locaties, hotels of musea. De historische charme van deze huizen nodigen uit om een glimp om te vangen van een tijd van decadentie en luxe. Elk landhuis, kasteel of paleis heeft zijn eigen achtergrondverhaal met opmerkelijke gebeurtenissen met betrekking tot de mensen die er leefden. 

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Alle overnachtingen in 4-sterrenhotels en herenhuizen o.b.v. logies/ontbijt
• Entreegelden (alleen entreeticket): Gediminas Kasteeltoren, Trakai kasteel, Bauska kasteel, Rundale paleis (korte route en tuin), Jelgava Paleis, Kastelen van Cesis en Sigulda, Turaida kasteel, Sangaste kasteel, Kadriorg Paleis en park en de landhuizen van Uzutrakis, Taujenai, Burbiskis, Pakruojis, Ungurmuiza, Palmse Sagadi en Kolga
• Autohuur categorie A (Ford Fiesta/ Toyota Yaris of gelijkwaardig)
• Nederlandstalige reisgids Baltische Staten
• Wegenkaart Baltische Staten
 
Autohuur
U heeft de keuze om uw huurauto te upgraden van groep A naar een hogere categorie:
B: Toyota Auris/ VW Golf/ Renault Megane* € 95,-
B+: Toyota Auris/ VW Golf/ Renault Megane automaat* € 180,-
C: Toyota Avensis/ VW Passat/ Opel Insignia/ Toyota Corolla* € 315,-
 
Inbegrepen bij de autohuur
- Ongelimiteerd aantal kilometers
- CDW (Collision Damage Waiver)
- TPW (Diefstalverzekering)
- Belastingen
 
Exclusief
• Internationale vlucht. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Extra’s autohuur: GPS, afkoop eigen risico, parkeerkosten etc.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies, maaltijden etc.
 
Bijzonderheden
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen.
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.
Dag 1 – Vilnius 
Bij aankomst in Vilnius staat er een vertegenwoordiger van Sovjet Reizen klaar om u de huurauto te overhandigen. Vervolgens rijdt u naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding. Overnachting in Vilnius. 
 
Dag 2 – Vilnius – Trakai (ca. 25 km)
Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en heeft de grootste oude binnenstad vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad is al meer dan 600 jaar de hoofdstad van het land en telt meer dan 1200 middeleeuwse gebouwen. Maak een stadswandeling en zie o.a. de Sint-Petrus en Paulus kathedraal, het Kathedraal plein, de Sint-Anna en Bernardines kerk, de Dageraad poort met het beeld van de maagd Maria, de Russisch-orthodoxe kerk, het stadhuisplein en de universiteit met de Sint-Johannes kerk. Vertrek in de loop van de morgen naar Trakai, gelegen op zo’n 25 km van Vilnius. Na eeuwen van gevechten en oorlogen, tijden van glorie en ellende, vertellen de mooiste gebouwen ons de verhalen en legendes van het land, Litouwen is geworden. De groothertogen van Litouwen bouwden hun paleizen, kastelen en landhuizen al in de 13e eeuw. De oudste overgebleven residentie van de vorst is het Trakai kasteel, gebouwd in de periode van de tweede helft van de 14e eeuw tot het begin van de 15e eeuw. Dit kasteel is het enige kasteel in de Baltische Staten gelegen op een eiland. Tevens de oever aan het Galve meer staat het herenhuis Uzutrakis, één van de meest prominente en best bewaarde herenhuizen van Litouwen. Uzutrakis belichaamt de geest van het Franse neoclassicisme. Bezoekers vergeten de tijd en het dagelijkse leven tijdens een wandeling door het park, dat werd aangelegd door de Fransman Edouard Fancois André. Er zijn meer dan 100 parken over de hele wereld die zijn aangelegd volgens zijn ontwerp. Vanuit hier heeft u een fantastisch uitzicht op het meer en het Trakai kasteel. Overnachting in Trakai. 
 
Dag 3 – Trakai – Taujenai – Anyksciai – Burbiskis (ca. 144 km)
Na het ontbijt rijdt u verder richting het landhuis van Taujenai. Graaf Benediktas Marikonis bewoonde het landhuis samen met zijn vrouw Marija Radvilaite, een afstammeling van de bekende Radziwill familie. Het is gerenoveerd  volgens het ontwerp van de Italiaanse architect Piero de Rosso. Het classicistische paleis stond bekend om zijn flamboyante uitstraling en rijkdom. Na uw bezoek komt u aan in het aangename plaatsje Anyksciai. Hier kunt u de hoogste kerk van Litouwen bezoeken, lokale ambachtslieden in het etnografisch museum observeren en een wandeling maken langs de boomtoppen over de “Treetop walk”. In de middag rijdt u verder naar het stijlvolle landhuis Burbiskis, gelegen aan de oever van de Anyksta rivier. Het gebouw laat u verrassen door zijn subtiliteit en elegantie. Het landhuis werd gebouwd in het prachtig aangelegde park, dat meer dan 30 soorten bomen en struiken omvat en ligt als een oase van rust in het landschap. Overnachting in het landhuis van Burbiskis. 
 
Dag 4 – Burbiskis – Parkruojis – Bauska – Rundale – Mezotne (ca. 250 km)
Parkruoijis Manor is het grootste nog bestaande herenhuis en omvat 34 gebouwen en een prachtig park. Op initiatief en kosten van baron Wilhelm von der Ropp werd het herenhuisensemble gebouwd in de late 18e eeuw. Het ensemble heeft een unieke, gerestaureerde dolomietboogbrug, één van de twee in Europa. U reist vervolgens langs de Kruisenheuvel, een onvergetelijke plek met ongeveer 200.000 kruisen op 2 kleine heuvels, richting Letland. Het middeleeuwse Bauska kasteel laat u kennismaken met recreatiemogelijkheden uit de 16e en 17e eeuw en is één van de laatste kastelen van de Duitse orde. U brengt vervolgens een bezoek aan één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land, namelijk het Rundale Paleis. Het prachtige,  historisch monument is ontworpen en gebouwd onder toezicht van de Italiaanse architect F.B. Rastrelli. De meeste interieurdecoraties zijn gemaakt tussen 1756 en 1768 door kunstenaars uit heel Europa. U overnacht in het Mezotne Paleis, gebouwd in empirestijl. Dit paleis was eigendom van prinses Charlotte von Lieven, een gouvernante van de Russische keizer Pavel I. Het paleis is omgeven door een Engels park. 
 
Dag 5 – Mezotne – Jelgava – Riga (ca. 110 km)
Het Jelgava Paleis is de voormalige residentie van de Koerland en Zemgale hertogen. Het is het grootste paleis in barokstijl in de Baltische Staten en het grootste werk van de beroemde Russische hofarchitect Bartolomeo Rastrelli. U vindt hier een tentoonstelling die de geschiedenis van het kasteel, het bouwproces en interessante feiten toont. Tegenwoordig bevindt zich hierin de faculteit van de Letse Universiteit van Agricultuur. De hertogen van Koerland hadden ook een zomerpaleis van Rastrelli, namelijk het Rundale Paleis. Vanuit hier rijdt u verder naar de hoofdstad van Letland, Riga. Maak kennis met de middeleeuwse binnenstad van Riga. Riga is de grootste stad van de Baltische Staten en het politieke, culturele en economische centrum van Letland. De stad vindt zijn oorsprong in de 12e eeuw en de sfeer van het oude centrum is goed bewaard gebleven. Wandel door de pittoreske straatjes van de stad en bewonder o.a. de Dom van Riga, de Sint-Petrus kerk, het oude gildehuis, "De 3 Gebroeders”, de Zweedse Poort en het parlementsgebouw. Overnachting in Riga.
 
Dag 6 – Riga – Sigulda – Cesis – Ungurmuiza – Liepupe (ca. 160 km)
De omgeving van Sigulda wordt vaak het Zwitserland van Letland genoemd vanwege de mooie natuur, de heuvels en de oude kasteelruïnes. Na uw bezoek aan het Sigulda kasteel rijdt u door het Gauja Nationaal park, het grootste park in Letland, en komt u aan in Cesis. Cesis behoort tot de meest pittoreske steden van Letland en hier kunt u een bezoek brengen aan de oude burcht en het nieuwe kasteel.  In Letland werden in de middeleeuwen stenen kastelen gebouwd. Een groot deel van deze kastelen is nu in verval, maar een aantal daarvan zoals het Turaida Kasteel staat nog.  De rode bakstenen muren van het kasteel rijzen uit boven de pittoreske vallei van de Gauja-rivier. Het museumreservaat is rijk aan archeologische, architectonische, historische en kunstmonumenten. Voordat u bij uw overnachtingsplek aankomt, bezoekt u het barokke Ungurmuiza landhuis. Dit is het enige architectonische monument van de 18e-eeuwse houten barokke gebouwen dat in Letland bewaard is gebleven. Het landhuis werd gebouwd door baron von Campenhausen als gezinswoning. Momenteel wordt het landhuis in zijn oude glorie hersteld. De interieurschilderingen zijn verrassend goed bewaard gebleven. In de avond komt u aan in het 18e-eeuwse Liepupe herenhuis, omgeven door een prachtig park, welk accommodatie biedt voor deze avond.   
 
Dag 7 – Liepupe – Sangaste – Tartu (ca. 211 km)
Vandaag rijdt u naar het Estse landhuis in Sangasta. Het landhuis Sangaste is een romantisch gebouw uit 1874-1881. Oorspronkelijk waren er 99 kamers, daar alleen de Russische tsaar een nog groter aantal mocht hebben. Het belang van de plaats zit hem eigenlijk in het feit dat de laatste eigenaar, graaf Friedrich von Berg, hier een nieuw sterk soort rogge ontwikkelde. Hij werkte meer dan 10 jaar aan deze nieuwe soort en in 1875 bereikte hij een perfect lange, sterke en rijke Sangaste-rogge. Tegenwoordig biedt Sangaste mogelijkheden voor wandelingen in deze prachtige omgeving. Aansluitend verder naar Tartu, de tweede stad en de universiteitsstad van Estland. Het kleine stadscentrum ligt op de rechteroever van de rivier en aan de voet van de Domberg. Bewonder de Tartu Universiteit uit 1632 en bekend om haar vrije kunst faculteit, Toome Hill Park met zijn monumenten, sculpturen en ruïnes van de gotische koepelkerk, het monument van Gustaaf II Adolphus en het Stadhuisplein. Overnachting in Tartu.  
 
Dag 8 – Tartu – Palmse – Sagadi – Vihula (ca. 170 km)
Een van de meest bekende natuurbestemmingen in Estland is het Lahemaa Nationaal Park. Dit grootste park van het land bestaat uit een uitgestrekt gebied van bossen, ruige kustlijn, weilanden, moerassen, meren en watervallen. We bezoeken Palmse, Lahemaa’s bekendste buitenhuis en oorspronkelijk een nonnenklooster. Na dit bezoek gaat de reis verder richting het Sagadi landhuis. De geschiedenis van het landgoed gaat 500 jaar terug en is momenteel het centrum van toerisme en cultuureducatie. Het Sagadi landhuis is een architectonisch monument van nationaal belang en is uniek vanwege zijn volledigheid. De overnachting is in het Vihula landhuis. De eerste schriftelijke verslagen van het landhuis Vihula dateren uit 1501. Het landhuis dat u vandaag ziet, werd gebouwd tussen 1820-1880. Het is sindsdien volledig gerestaureerd en gerenoveerd en herbergt nu een prima restaurant en een luxe kuurhotel. 
 
Dag 9 – Vihula – Kolga – Tallinn (ca. 100 km)
Het gebied van het Kolga landhuis werd in de 13e eeuw bewoond door cisterciënzermonniken die genoten van de lokale rijke bronnen, vruchtbare grond, bossen en haven op korte afstand. Later waren onder de eigenaren van het landhuis de militaire commandant Pontus De la Gardie en de familie Stenbock. Tijdens de Sovjettijd waren er een kantoor en appartementen gevestigd. Dit landhuis is nu in particulier bezit en wordt zorgvuldig gerestaureerd. Het interieur beschikt over vele interessante details. Verder naar het Kadriorg Park en paleis, een populaire plek voor lokale en internationale bezoekers. Het is een plek bestaande uit formele tuinen, het symmetrische Zwanenmeer, weilanden en bossen. Het is ook de thuisbasis van enkele van de beste kunstmusea van het land. In het gelijknamige paleis kunt u genieten van een grote collectie West-Europese en Russische werken uit de 16e tot 20e eeuw, variërend van prenten en schilderijen tot beeldhouwwerken en meubels. In de middag komt u aan in Tallinn, één van de best behouden middeleeuwse steden van Europa. De stad was eeuwenlang een kruispunt van handelsroutes en heeft een grote rol gespeeld in internationale handelsbetrekkingen. Maak een wandeling door de Oude Stad waar de  gotische architectuur volop vertegenwoordigd is. Het hart wordt gevormd door het Toompea kasteel, dat tegenwoordig de zetel is van het Estse parlement. Tevens ziet u de middeleeuwse stadsmuren, de Dom kathedraal en de prachtige Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky kathedraal, gebouwd in de 19e eeuw in opdracht van tsaar Alexander III. Overnachting in Tallinn. 
 
Dag 10 – Tallinn
Vandaag is er een einde gekomen aan de reis. U levert de auto in op de luchthaven.  
 
Tijdens uw 10-Daagse fly-drive - de paleizen en landhuizen van de Baltische Staten verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Vilnius - Hotel Mabre Residence

Hotel Mabre Residcence
Dit 4-sterrenhotel ligt in de historische binnenstad van Vilnius op slechts 200 meter van de kerk van St. Anne. Het is gevestigd in een voormalig klooster uit de 16e eeuw.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een sauna, een zwembad en een 24-uursreceptie. Daarnaast heeft het een privé parkeergelegenheid. Gratis wifi is beschikbaar.
 
Kamers:
Alle klassiek ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, kabel-tv, een minibar, een bureau en koffie- en theefaciliteiten. De badkamer beschikt over een haardroger.

 

Trakai - Hotel Margis

Margis Hotel en Spa
Dit hotel wordt omgeven door een prachtig natuurlijk landschap met heuvels en dennenbossen. Het heeft een rustig ligging op een pittoresk schiereiland van het meer Margis, op 8 km van Trakai.
 
Faciliteiten:
In het gezellige restaurant kunt u terecht voor internationale gerechten. Er is ook een terras met een panoramisch uitzicht op het meer. Er is een spa met Turkse en Finse sauna's en een zwembad. Gratis wifi en gratis parkeergelegenheid.
 
Kamers:
Alle kamers zijn ingericht met natuurlijke materialen en kleuren. De kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv en een bureau. De badkamer beschikt over een haardroger.

 

Burbiskis - Burbiskis Manor

Burbiskis Manor

Burbiskis Manor ligt in Anyksciai, op ca. 27 km van Utena. 

 

Faciliteiten:

Het landhuis beschikt over een restaurant, een bar en een tuin met terras. Gratis wifi beschikbaar. Er is gratis privé parkeergelegenheid. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn individueel, maar stijlvol ingericht. 

 

Mezotne - Mezotne Paleis

Mezotne Palace Hotel

Dit elegante paleis wordt omringd door een uitgestrekt park en is op 15 km van de stad Bauska gelegen. 

 

Faciliteiten:

Het hotel of paleis heeft een sauna, restaurant en bar. Daarnaast kunt u ook plaats nemen op het terras in de tuin als het lekker weer is. Gratis wifi beschikbaar. Er is gratis privé parkeergelegenheid. 

 

Kamers:

Het paleis heeft historisch ingerichte kamers met antiek meubilair. De elegante kamers zijn voorzien van een satelliet-tv en strijkfaciliteiten. 

Riga - Hotel Justus

Hotel Justus
Dit hotel ligt in de oude binnenstad van Riga en zijn de belangrijkste bezienswaardigheden op loopafstand.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een sauna en een restaurant dat zowel Letse en internationale gerechten serveert. Er is tevens een bar in het hotel. Openbaar parkeren is mogelijk in de buurt van de accommodatie. Reserveren is niet noodzakelijk. Gratis wifi is beschikbaar.
 
Kamers:
Alle stijlvol ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, een eigen bureau, een kluisje, een minibar en flatscreen-tv. De badkamer beschikt over een haardroger.

 

Liepupe - Liepupe Manor

Liepupe Manor

Dit hotel is gevestigd in een prachtig 18e-eeuws herenhuis dat wordt omgeven door een park. De kust van Vidzeme ligt op 6 km afstand van het landhuis. 

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt accommodatie in 2 gebouwen in het landhuis en het Stewards-huis. Een  hottub in de openlucht en een terras met uitzicht op het meer zijn beschikbaar voor gasten die verblijven in het Steward-huis. Er is een eigen restaurant dat een seizoensgebonden menu serveert. Gratis wifi beschikbaar. Er is gratis privé parkeergelegenheid. 

 

Kamers:

De kamers zijn zeer ruim en klassiek ingericht en zijn voorzien van kabel-tv, een dvd-speler en een kluisje. Elke kamer heeft een stijlvol en eigen interieur en een open haard of tegelkachel. 

Tartu - Villa Margaretha Boutique hotel

Villa Margaretha Boutique Hotel
Dit hotel, gebouwd tussen 1911 en 1919 is een klein en knus hotel in art nouveaustijl. Hier verblijft u op een gunstige locatie, op slechts 5 minuten loopafstand van de oude binnenstad van Tartu.
 
Faciliteiten:
Deze accommodatie biedt een rustige en romantische sfeer en een persoonlijke service. Het hotel heeft een eigen restaurant en bar. Gratis wifi beschikbaar en gratis parkeergelegenheid bij het hotel.
 
Kamers:
Alle klassiek ingerichte kamers zijn voorzien van een bureau, flatscreen-tv en telefoon. De badkamers beschikt over een haardroger.

 

Vihula - Vihula Manor Country Club en Spa

Vihula Manor Country Club en Spa

Dit elegante en afgelegen landhuis is een verborgen schat aan de noordelijke kust van Estland en ligt te midden van het pure Nationale Park van Lehmaa in de buurt van de Oostzee. Het bestaat uit 2 hoofdgebouwen, 25 andere historische gebouwen en bijna 50 hectare aan charmant platteland. 

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt luxe en romantische accommodatie in verschillende herenhuizen en heeft een boerderij en een zonneterras. Daarnaast beschikt het over een bar, restaurant, zwembad, fitness en wellness. Gratis wifi beschikbaar. Er is gratis privé parkeergelegenheid. 

 

Kamers:

Alle comfortabel ingerichte kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv, bureau, koffie- en theefaciliteiten, kluisje en telefoon. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Tallinn - Hotel Hestia Barons

Hotel Hestia Barons Old Town
Dit elegante 4-sterrenhotel is gevestigd in een gerenoveerd, historisch gebouw in het hart van de oude stad van Tallinn. Het is op 300 meter van Raekoja Plats gelegen en 750 meter van het centrale station van de stad.
 
Faciliteiten:
Het ontbijtbuffet wordt geserveerd in restaurant Margarita met uitkijk op de oude stad. De lobby is in art-nouveau ingericht. U vindt er een gezellige bar met ddrankjes en kleine snacks. Gratis wifi is beschikbaar. Er is geen parkeergelegenheid bij het hotel.
 
Kamers:
De stijvolle interieurs en klassiek ingerichte kamers zijn voorzien van een minibar, een kluisje en een flatscreen-tv. De badkamer beschikt over een haardroger.

 

Algemeen
Zowel cultuur- als natuurliefhebbers komen in Estland, Letland en Litouwen ruimschoots aan hun trekken. Samen heten de drie landen de Baltische Staten, die vaak ook in 1 reis worden bezocht. De prachtig middeleeuwse Hanzestad Tallinn, de Jugendstil stad Riga en het Zuid-Europees getinte Vilnius worden afgewisseld met uitgestrekte bossen, stille zandstranden en unieke natuurreservaten. Het zijn los van elkaar alle drie intrigerende landen. Zo verdienen ze het eigenlijk ook wel om los bereisd te worden, want zowel qua geschiedenis en cultuur als qua natuur zijn ze zeer verschillend. De loop der geschiedenis heeft ze echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ten gevolge van hun rijke historie treft u hier dan ook de sporen van Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden aan, wat te zien is in de architectuur. 
 
Ligging
In 2004 hebben de drie Baltische landen, het Balticum, zich aangesloten bij de Europese Unie. Ten oosten grenzen ze aan Rusland en ten westen aan de Oostzee. 
 
Litouwen is maar liefst 65000 km2 groot en telt 3,8 miljoen inwoners, waarvan 83% Litouwers en 13% bestaat uit Russen en Polen. Litouwen grenst in het zuiden met Wit-Rusland, Polen en Kaliningrad en in het noorden aan Letland. Zo is dit het meest zuidelijke land van de Baltische Staten. 
 
Klimaat
De kustgebieden aan de Oostzee hebben veel weg van een zeeklimaat, landinwaarts ziet men de kenmerken van een landklimaat: droger, warmer in de zomer en kouder in de winter. De (korte) zomers zijn aangenaam, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 25°C. 's Winters kan het erg koud zijn met temperaturen ver onder nul, in januari zelfs tot min 10 °C. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer erg lang. In juni gaat de zon nauwelijks onder en in augustus is het om 22.30 uur nog licht. 
De aangenaamste perioden zijn de lente en de vroege herfst. Houd er echter wel rekening mee dat het dan soms flink kan regenen. Het weer is te vergelijken met Nederland en België. 
 
Religie
De intrede van het katholieke geloof hing samen met de komst van de Duitse kruisridders. Estse en Letse stammen gingen in de 13e eeuw al voor de bijl, maar de Litouwers hielden het vol tot de 14e eeuw. Daarmee was Litouwen het laatste land dat zich bekeerde. Tot in de 15e eeuw bleef men in het geniep heidense rituelen uitvoeren in Litouwen. Tijdens de Sovjet Unie was de religie verboden. De kerk speelde de laatste 200 jaar geen prominente rol in het verzet als bij de zuiderburen en wellicht mede daarom is het aantal gelovigen in Estland en Letland tegenwoordig laag. In Estland zegt nog slechts 23% godsdienstig te zijn. Een groot deel hiervan zijn orthodoxe Russen. In Letland zijn nu ongeveer evenveel Rooms-katholieken als Lutheranen. Samen met andere gelovigen maken ze 30% van de bevolking uit. 
 
Eten en drinken
Maaltijden zijn in het algemeen voordeliger dan in Nederland of België. Het eten in de Baltische Staten zal echter nooit tot de wereldtop behoren. Het is net als de Russische keuken, een echte boerenkeuken. Zo bestond in Letland vroeger wel degelijk een eigen authentieke keuken, maar deze is door de Russische overheersing totaal weggevaagd. Het is mogelijk om traditionele gerechten uit te proberen, welke vaak stevige maaltijden zijn met als basis gerecht de aardappel. Vanwege de ligging staat er langs de kust wat meer vis op het menu. Typische gerechten, waar u naar kunt vragen zijn: Kibinai, Grudenis, Didzkukuliai, Aukstais Galds, Piragi, Galas Terine Svetkiem, Kiaulienos Guliasas, Keptos Desreles en Laisvailaikis Vurtuveje. 
 
Als alcoholische drank wordt er veelal wodka gedronken. Daarnaast heeft Litouwen een eigen sterke kruidendrank. 
 
Drinken
Het kraanwater in de Baltische Staten is niet overal drinkbaar. Wij raden u aan om mineraalwater te drinken, het is praktisch overal te koop.
 
Elektriciteit
De voltage in Litouwen is 220 Volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Hoewel sommige dikke stekkers problemen kunnen opleveren. Een verloop- of wereldstekker kan handig zijn, een adapter is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Litouwen is het 1 uur later dan in België. 
 
Taal
De taal in Litouwen is het Litouws. De meeste mensen spreken ook Russisch. In toeristische gebieden spreken ze over het algemeen goed Engels. Op straat kunt u beter de jongere bevolking aanspreken indien u Engels wilt spreken en de weg wilt vragen. 
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Het is dus aan te raden voor de vrouwen om een sjaaltje mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa, douanebepalingen
Voor een rondreis door Litouwen dient u officieel te beschikken over een Belgisch paspoort of identiteitskaart, dat nog minimaal 3 maanden na terugkomst geldig dient te zijn. Er is geen visum nodig indien u een Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft. 
 
Fotograferen en Filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen of een luchthaven. Vraag de bevolking altijd om toestemming, wanneer u een foto wenst te maken, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
In Litouwen kan (naast de lokale valuta) ook betaald worden met creditcards (Mastercard en Visa, niet American Express worden geaccepteerd). Tegenwoordig kunt u ook gemakkelijk pinnen.
 
Valuta
De nationale munteenheid is de euro en dit sinds januari 2015. 
 
In de steden kunt u bijna overal pinnen. Uiteraard is het altijd handig ook wat contante euro's achter de hand te hebben. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken. 
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Wisselkantoren van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur, sommige zijn op zondag open en het komt ook voor dat wisselkantoren 24 uur per dag geopend zijn.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Gebruikelijk voor een gids en chauffeur is € 2,- per persoon per dag per reiziger. Uiteraard bent u vrij om te geven wat u wilt, maar het wordt wel op prijs gesteld. 
 
Gezondheid
Vergeet niet anti-muggenolie of spray mee te nemen, evenals middelen tegen de beet. Deze middelen zijn niet overal in Litouwen te koop. Daarnaast adviseren wij u bij het, voor het eerst, betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. 
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts vragen betreffende vaccinaties. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Banken: maandag t/m vrijdag: 9.00 tot 12.00 (soms 13.00 uur) en na een uur middagpauze tot 17.00 uur. 
 
Post, internet en telefoon
 
Post: Postkantoren in Litouwen zijn doorgaans van maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 uur of 18.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Kaarten en brieven doen er over het algemeen een week over. Postzegels kunt u kopen in het postkantoor of in een kiosk. Vermeld daarbij voor welk land het is. Alle post naar Nederland en België wordt verstuurd met luchtpost. Het versturen van pakketjes is niet veiliger of onveiliger dan elders. 
 
Internet: Litouwen doet er veel aan om zo digitaal mogelijk te zijn. Er zijn tal van publieke plaatsen zoals bibliotheken waar u gratis op het net kunt. Er is bijna overal Wifi, zelfs in bussen. Anders zijn er nog genoeg internetcafés. Daarnaast kunt u in de meeste hotels ook terecht met Wifi. 
 
Telefoon: De mobiele telefoon is zeer belangrijk in Litouwen. Telefoneren naar het buitenland is dan ook geen probleem. U kunt zowel privé als publieke telefoons gebruiken. Telefoonkaarten zijn te koop in de kiosken. Ze kosten haast niets. Om naar het buitenland te bellen draait u eerst uw landnummer en vervolgens het nummer zonder de eerste 0. Voor Nederland is dit 0031, België 0032, voor Estland, 00372, voor Letland 00371 en voor Litouwen 00370. 
 
Openbaar vervoer
Met de auto kunt u over het algemeen veel meer doen en zien dan met het openbaar vervoer in de Baltische Staten. Bussen en treinen verbinden wel alle grote plaatsen, maar de gebieden daartussen waar juist het meest te beleven valt, blijven onbereikbaar. Deze landen lenen zich goed om met een huurauto door te reizen. 
 
Veiligheid
De Baltische Staten kennen, evenals vele andere landen ter wereld, criminaliteit. Met namen in de hoofdsteden en op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) is het zaak om goed op te letten. Met een paar kleine voorzorgsmaatregelen kunt u een hoop ellende vermijden: draag uw waardepapieren en groot geld altijd verborgen onder uw kleding, draag uw tas of rugzak bij voorkeur op uw buik en draag tassen en fotocamera’s kruislings en niet losjes over de schouder. Echter zullen de Baltische Staten zeker geen landen zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Nationale feestdagen
De meeste festiviteiten vinden plaats in de zomer en concentreren zich rondom folkloristische gebeurtenissen. De belangrijkste is de midzomernacht, de nacht van 23 op 24 juni. Gezinnen vertrekken dan massaal met veel voedsel en drank naar het platteland om tot in de vroege morgen te feesten. Een traditioneel groot kampvuur hoort hier ook bij. Deze Sint-Jansdag heet in Estland Jaanipaev, in Letland Lig en in Litouwen Jonines. Eveneens speciaal zijn de nationale zangfestivals. Ze worden in Estland en Letland om de 5 jaar en in Litouwen om de 4 jaar gehouden. In de tussenliggende tijd oefenen en strijden de plaatselijke folkloreverenigingen tegen elkaar voor een plaatsje op het podium. Ongeveer 800 dorpen worden uiteindelijk uitverkoren, samen goed voor zo’n 20.000 stemmen. Daarnaast zijn er nog een aantal festivals. Religieuze festiviteiten hebben over het algemeen meer betekenis in Litouwen en Letland dan in Estland. De kerkfestival van Zemaici Kalvarija (1e week van juli) en Aglona (14-16 augustus) trekken jaarlijks duizenden pelgrims. Gebruikelijke feestdagen zoals kerst, oud en nieuw, Pasen en 1 mei kennen ze overal. De Esten vieren daarnaast op 24 februari de onafhankelijkheid, 23 juni is Overwinningsdag en op 20 augustus wordt het herstel van de onafhankelijkheid herdacht. In Letland hebben ze één nationale dag en dat is 18 november. Litouwen viert op 16 februari Onafhankelijkheidsdag en op 6 juli de kroning van Mindaugas. 
 
Belgische ambassade in Vilnius
Kalinausko 2B, LT-03107 Vilnius, Litouwen, tel: +370 52660820
 
Nederlandse ambassade in Vilnius
T. Kosciuskos g. 36, 01100 Vilnius, Litouwen, tel: +370 52113600
 

Algemeen
Zowel cultuur- als natuurliefhebbers komen in Estland, Letland en Litouwen ruimschoots aan hun trekken. Samen heten de drie landen de Baltische Staten, die vaak ook in 1 reis worden bezocht. De prachtig middeleeuwse Hanzestad Tallinn, de Jugendstil stad Riga en het Zuid-Europees getinte Vilnius worden afgewisseld met uitgestrekte bossen, stille zandstranden en unieke natuurreservaten. Het zijn los van elkaar alle drie intrigerende landen. Zo verdienen ze het eigenlijk ook wel om los bereisd te worden, want zowel qua geschiedenis en cultuur als qua natuur zijn ze zeer verschillend. De loop der geschiedenis heeft ze echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ten gevolge van hun rijke historie treft u hier dan ook de sporen van Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden aan, wat te zien is in de architectuur. 
 
Ligging
In 2004 hebben de drie Baltische landen, het Balticum, zich aangesloten bij de Europese Unie. Ten oosten grenzen ze aan Rusland en ten westen aan de Oostzee. 
 
Het in twee opzichten middelste land van de drie Baltische landen is groter dan Estland en kleiner dan Litouwen. Ongeveer 50% van Letland bestaat uit bossen en reservaten, onaangetaste natuur, 400 km witte zandstranden, 2256 meren en honderden rivieren. Zo is de flora en fauna hier overweldigend en leven er zelfs nog wilde beren, lynxen, wolven en diverse zeldzame vogelsoorten. Een derde van de bevolking is nog steeds van Russische origine. 
 
Klimaat
De kustgebieden aan de Oostzee hebben veel weg van een zeeklimaat, landinwaarts ziet men de kenmerken van een landklimaat: droger, warmer in de zomer en kouder in de winter. De (korte) zomers zijn aangenaam, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 25°C. 's Winters kan het erg koud zijn met temperaturen ver onder nul, in januari zelfs tot min 10 °C. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer erg lang. In juni gaat de zon nauwelijks onder en in augustus is het om 22.30 uur nog licht. 
De aangenaamste perioden zijn de lente en de vroege herfst. Houd er echter wel rekening mee dat het dan soms flink kan regenen. Het weer is te vergelijken met Nederland en België. 
 
Religie
De intrede van het katholieke geloof hing samen met de komst van de Duitse kruisridders. Estse en Letse stammen gingen in de 13e eeuw al voor de bijl, maar de Litouwers hielden het vol tot de 14e eeuw. Daarmee was Litouwen het laatste land dat zich bekeerde. Tot in de 15e eeuw bleef men in het geniep heidense rituelen uitvoeren in Litouwen. Tijdens de Sovjet Unie was de religie verboden. De kerk speelde de laatste 200 jaar geen prominente rol in het verzet als bij de zuiderburen en wellicht mede daarom is het aantal gelovigen in Estland en Letland tegenwoordig laag. In Estland zegt nog slechts 23% godsdienstig te zijn. Een groot deel hiervan zijn orthodoxe Russen. In Letland zijn nu ongeveer evenveel Rooms-katholieken als Lutheranen. Samen met andere gelovigen maken ze 30% van de bevolking uit. 
 
Eten en drinken
Maaltijden zijn in het algemeen voordeliger dan in Nederland of België. Het eten in de Baltische Staten zal echter nooit tot de wereldtop behoren. Het is net als de Russische keuken, een echte boerenkeuken. Zo bestond in Letland vroeger wel degelijk een eigen authentieke keuken, maar deze is door de Russische overheersing totaal weggevaagd. Het is mogelijk om traditionele gerechten uit te proberen, welke vaak stevige maaltijden zijn met als basis gerecht de aardappel. Vanwege de ligging staat er langs de kust wat meer vis op het menu. Typische gerechten, waar u naar kunt vragen zijn: Kibinai, Grudenis, Didzkukuliai, Aukstais Galds, Piragi, Galas Terine Svetkiem, Kiaulienos Guliasas, Keptos Desreles en Laisvailaikis Vurtuveje. 
 
Als alcoholische drank wordt er veelal wodka gedronken. Daarnaast heeft Letland een eigen sterke kruidendrank. 
 
Drinken
Het kraanwater in de Baltische Staten is niet overal drinkbaar. Wij raden u aan om mineraalwater te drinken, het is praktisch overal te koop.
 
Elektriciteit
De voltage in Letland is 220 Volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Hoewel sommige dikke stekkers problemen kunnen opleveren. Een verloop- of wereldstekker kan handig zijn, een adapter is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Letland is het 1 uur later dan in België. 
 
Taal
De taal in Letland is het Lets. De meeste mensen spreken ook Russisch. In toeristische gebieden spreken ze over het algemeen goed Engels. Op straat kunt u beter de jongere bevolking aanspreken indien u Engels wilt spreken en de weg wilt vragen. 
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Het is dus aan te raden voor de vrouwen om een sjaaltje mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa, douanebepalingen
Voor een rondreis door Letland dient u officieel te beschikken over een Belgisch paspoort of identiteitskaart, dat nog minimaal 3 maanden na terugkomst geldig dient te zijn. Er is geen visum nodig indien u een Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft. 
 
Fotograferen en Filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen of een luchthaven. Vraag de bevolking altijd om toestemming, wanneer u een foto wenst te maken, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
In Letland kan (naast de lokale valuta) ook betaald worden met creditcards (Mastercard en Visa, niet American Express worden geaccepteerd). Tegenwoordig kunt u ook gemakkelijk pinnen.
 
Valuta
De nationale munteenheid is de euro en dit sinds januari 2015. 
 
In de steden kunt u bijna overal pinnen. Uiteraard is het altijd handig ook wat contante euro's achter de hand te hebben. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken. 
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Wisselkantoren van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur, sommige zijn op zondag open en het komt ook voor dat wisselkantoren 24 uur per dag geopend zijn.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Gebruikelijk voor een gids en chauffeur is € 2,- per persoon per dag per reiziger. Uiteraard bent u vrij om te geven wat u wilt, maar het wordt wel op prijs gesteld. 
 
Gezondheid
Vergeet niet anti-muggenolie of spray mee te nemen, evenals middelen tegen de beet. Deze middelen zijn niet overal in Letland te koop. Daarnaast adviseren wij u bij het, voor het eerst, betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. 
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts vragen betreffende vaccinaties. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Banken: maandag t/m vrijdag: 9.00 tot 12.00 (soms 13.00 uur) en na een uur middagpauze tot 17.00 uur. 
 
Post, internet en telefoon
 
Post: Postkantoren in Letland zijn doorgaans van maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 uur of 18.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Kaarten en brieven doen er over het algemeen een week over. Postzegels kunt u kopen in het postkantoor of in een kiosk. Vermeld daarbij voor welk land het is. Alle post naar Nederland en België wordt verstuurd met luchtpost. Het versturen van pakketjes is niet veiliger of onveiliger dan elders. 
 
Internet: Letland doet er veel aan om zo digitaal mogelijk te zijn. Er zijn tal van publieke plaatsen zoals bibliotheken waar u gratis op het net kunt. Er is bijna overal Wifi, zelfs in bussen. Anders zijn er nog genoeg internetcafés. Daarnaast kunt u in de meeste hotels ook terecht met Wifi. 
 
Telefoon: De mobiele telefoon is zeer belangrijk in Letland. Telefoneren naar het buitenland is dan ook geen probleem. U kunt zowel privé als publieke telefoons gebruiken. Telefoonkaarten zijn te koop in de kiosken. Ze kosten haast niets. Om naar het buitenland te bellen draait u eerst uw landnummer en vervolgens het nummer zonder de eerste 0. Voor Nederland is dit 0031, België 0032, voor Estland, 00372, voor Letland 00371 en voor Litouwen 00370. 
 
Openbaar vervoer
Met de auto kunt u over het algemeen veel meer doen en zien dan met het openbaar vervoer in de Baltische Staten. Bussen en treinen verbinden wel alle grote plaatsen, maar de gebieden daartussen waar juist het meest te beleven valt, blijven onbereikbaar. Deze landen lenen zich goed om met een huurauto door te reizen. 
 
Veiligheid
De Baltische Staten kennen, evenals vele andere landen ter wereld, criminaliteit. Met namen in de hoofdsteden en op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) is het zaak om goed op te letten. Met een paar kleine voorzorgsmaatregelen kunt u een hoop ellende vermijden: draag uw waardepapieren en groot geld altijd verborgen onder uw kleding, draag uw tas of rugzak bij voorkeur op uw buik en draag tassen en fotocamera’s kruislings en niet losjes over de schouder. Echter zullen de Baltische Staten zeker geen landen zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Nationale feestdagen
De meeste festiviteiten vinden plaats in de zomer en concentreren zich rondom folkloristische gebeurtenissen. De belangrijkste is de midzomernacht, de nacht van 23 op 24 juni. Gezinnen vertrekken dan massaal met veel voedsel en drank naar het platteland om tot in de vroege morgen te feesten. Een traditioneel groot kampvuur hoort hier ook bij. Deze Sint-Jansdag heet in Estland Jaanipaev, in Letland Lig en in Litouwen Jonines. Eveneens speciaal zijn de nationale zangfestivals. Ze worden in Estland en Letland om de 5 jaar en in Litouwen om de 4 jaar gehouden. In de tussenliggende tijd oefenen en strijden de plaatselijke folkloreverenigingen tegen elkaar voor een plaatsje op het podium. Ongeveer 800 dorpen worden uiteindelijk uitverkoren, samen goed voor zo’n 20.000 stemmen. Daarnaast zijn er nog een aantal festivals. Religieuze festiviteiten hebben over het algemeen meer betekenis in Litouwen en Letland dan in Estland. De kerkfestival van Zemaici Kalvarija (1e week van juli) en Aglona (14-16 augustus) trekken jaarlijks duizenden pelgrims. Gebruikelijke feestdagen zoals kerst, oud en nieuw, Pasen en 1 mei kennen ze overal. De Esten vieren daarnaast op 24 februari de onafhankelijkheid, 23 juni is Overwinningsdag en op 20 augustus wordt het herstel van de onafhankelijkheid herdacht. In Letland hebben ze één nationale dag en dat is 18 november. Litouwen viert op 16 februari Onafhankelijkheidsdag en op 6 juli de kroning van Mindaugas. 
 
Belgische ambassade in Riga
Alberta 13, 1010 Riga, Letland, tel.: +371-7114852
 
Nederlandse ambassade in Riga
Torna Iela 4 – 1 a, LV1050 Riga, Letland, tel: +371-67326147
 

Algemeen
Zowel cultuur- als natuurliefhebbers komen in Estland, Letland en Litouwen ruimschoots aan hun trekken. Samen heten de drie landen de Baltische Staten, die vaak ook in 1 reis worden bezocht. De prachtig middeleeuwse Hanzestad Tallinn, de Jugendstil stad Riga en het Zuid-Europees getinte Vilnius worden afgewisseld met uitgestrekte bossen, stille zandstranden en unieke natuurreservaten. Het zijn los van elkaar alle drie intrigerende landen. Zo verdienen ze het eigenlijk ook wel om los bereisd te worden, want zowel qua geschiedenis en cultuur als qua natuur zijn ze zeer verschillend. De loop der geschiedenis heeft ze echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ten gevolge van hun rijke historie treft u hier dan ook de sporen van Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden aan, wat te zien is in de architectuur. 
 
Ligging
In 2004 hebben de drie Baltische landen, het Balticum, zich aangesloten bij de Europese Unie. Ten oosten grenzen ze aan Rusland en ten westen aan de Oostzee. 
 
Estland is met z’n 45.227 km2 iets groter dan België. Het land telt 1,5 miljoen inwoners en is het meest noordelijke land van de Baltische Staten. Vanuit hier is het makkelijk om naar Sint-Petersburg in Rusland of Helsinki in Finland te reizen. Op het eerste gezicht hebben Estland en Finland niet meer gemeen dan hun ligging aan de Finse Golf, maar er zijn meer raakvlakken, zoals de Finoegrische taal. In het zuiden grenst Estland aan Letland. 
 
Klimaat
De kustgebieden aan de Oostzee hebben veel weg van een zeeklimaat, landinwaarts ziet men de kenmerken van een landklimaat: droger, warmer in de zomer en kouder in de winter. De (korte) zomers zijn aangenaam, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 25°C. 's Winters kan het erg koud zijn met temperaturen ver onder nul, in januari zelfs tot min 10 °C. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer erg lang. In juni gaat de zon nauwelijks onder en in augustus is het om 22.30 uur nog licht. 
De aangenaamste perioden zijn de lente en de vroege herfst. Houd er echter wel rekening mee dat het dan soms flink kan regenen. Het weer is te vergelijken met Nederland en België. 
 
Religie
De intrede van het katholieke geloof hing samen met de komst van de Duitse kruisridders. Estse en Letse stammen gingen in de 13e eeuw al voor de bijl, maar de Litouwers hielden het vol tot de 14e eeuw. Daarmee was Litouwen het laatste land dat zich bekeerde. Tot in de 15e eeuw bleef men in het geniep heidense rituelen uitvoeren in Litouwen. Tijdens de Sovjet Unie was de religie verboden. De kerk speelde de laatste 200 jaar geen prominente rol in het verzet als bij de zuiderburen en wellicht mede daarom is het aantal gelovigen in Estland en Letland tegenwoordig laag. In Estland zegt nog slechts 23% godsdienstig te zijn. Een groot deel hiervan zijn orthodoxe Russen. In Letland zijn nu ongeveer evenveel Rooms-katholieken als Lutheranen. Samen met andere gelovigen maken ze 30% van de bevolking uit. 
 
Eten en drinken
Maaltijden zijn in het algemeen voordeliger dan in Nederland of België. Het eten in de Baltische Staten zal echter nooit tot de wereldtop behoren. Het is net als de Russische keuken, een echte boerenkeuken. Zo bestond in Estland vroeger wel degelijk een eigen authentieke keuken, maar deze is door de Russische overheersing totaal weggevaagd. Mede door de overheersing door Duitsers en Zweden ontstond er uiteindelijk een soort fusion-keuken. Het is mogelijk om traditionele gerechten uit te proberen, welke vaak stevige maaltijden zijn met als basis gerecht de aardappel. Vanwege de ligging aan de Baltische Zee staat er langs de kust wat meer vis op het menu. Typische gerechten, waar u naar kunt vragen zijn: Kibinai, Grudenis, Didzkukuliai, Aukstais Galds, Piragi, Galas Terine Svetkiem, Kiaulienos Guliasas, Keptos Desreles en Laisvailaikis Vurtuveje. 
 
Als alcoholische drank wordt er veelal wodka gedronken. Daarnaast Estland een eigen sterke kruidendrank. 
 
Drinken
Het kraanwater in de Baltische Staten is niet overal drinkbaar. In Estland is het veelal wel mogelijk, maar wij raden u aan om dit ter plaatse na te vragen of om mineraalwater te drinken, het is praktisch overal te koop.
 
Elektriciteit
De voltage in Estland is 220 Volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Hoewel sommige dikke stekkers problemen kunnen opleveren. Een verloop- of wereldstekker kan handig zijn, een adapter is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Estland is het 1 uur later dan in België. 
 
Taal
De taal in Estland is het Ests. De meeste mensen spreken ook Russisch. In toeristische gebieden spreken ze over het algemeen goed Engels. Op straat kunt u beter de jongere bevolking aanspreken indien u Engels wilt spreken en de weg wilt vragen. 
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Het is dus aan te raden voor de vrouwen om een sjaaltje mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa, douanebepalingen
Voor een rondreis door Estland dient u officieel te beschikken over een Belgisch paspoort of identiteitskaart, dat nog minimaal 3 maanden na terugkomst geldig dient te zijn. Er is geen visum nodig indien u een Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft. 
 
Fotograferen en Filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen of een luchthaven. Vraag de bevolking altijd om toestemming, wanneer u een foto wenst te maken, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
In Estland kan (naast de lokale valuta) ook betaald worden met creditcards (Mastercard en Visa, niet American Express worden geaccepteerd). Tegenwoordig kunt u ook gemakkelijk pinnen.
 
Valuta
De nationale munteenheid is de euro en dit sinds januari 2015. 
 
In de steden kunt u bijna overal pinnen. Uiteraard is het altijd handig ook wat contante euro's achter de hand te hebben. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken. 
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Wisselkantoren van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur, sommige zijn op zondag open en het komt ook voor dat wisselkantoren 24 uur per dag geopend zijn.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Gebruikelijk voor een gids en chauffeur is € 2,- per persoon per dag per reiziger. Uiteraard bent u vrij om te geven wat u wilt, maar het wordt wel op prijs gesteld. 
 
Gezondheid
Vergeet niet anti-muggenolie of spray mee te nemen, evenals middelen tegen de beet. Deze middelen zijn niet overal in Estland te koop. Daarnaast adviseren wij u bij het, voor het eerst, betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. 
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts vragen betreffende vaccinaties. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Banken: maandag t/m vrijdag: 9.00 tot 12.00 (soms 13.00 uur) en na een uur middagpauze tot 17.00 uur. 
 
Post, internet en telefoon
 
Post: Postkantoren in Estland zijn doorgaans van maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 uur of 18.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Kaarten en brieven doen er over het algemeen een week over. Postzegels kunt u kopen in het postkantoor of in een kiosk. Vermeld daarbij voor welk land het is. Alle post naar Nederland en België wordt verstuurd met luchtpost. Het versturen van pakketjes is niet veiliger of onveiliger dan elders. 
 
Internet: Estland doet er veel aan om zo digitaal mogelijk te zijn. Er zijn tal van publieke plaatsen zoals bibliotheken waar u gratis op het net kunt. Er is bijna overal Wifi, zelfs in bussen. Anders zijn er nog genoeg internetcafés. Daarnaast kunt u in de meeste hotels ook terecht met Wifi. 
 
Telefoon: De mobiele telefoon is zeer belangrijk in Estland. Telefoneren naar het buitenland is dan ook geen probleem. U kunt zowel privé als publieke telefoons gebruiken. Telefoonkaarten zijn te koop in de kiosken. Ze kosten haast niets. Om naar het buitenland te bellen draait u eerst uw landnummer en vervolgens het nummer zonder de eerste 0. Voor Nederland is dit 0031, België 0032, voor Estland, 00372, voor Letland 00371 en voor Litouwen 00370. 
 
Openbaar vervoer
Met de auto kunt u over het algemeen veel meer doen en zien dan met het openbaar vervoer in de Baltische Staten. Bussen en treinen verbinden wel alle grote plaatsen, maar de gebieden daartussen waar juist het meest te beleven valt, blijven onbereikbaar. Deze landen lenen zich goed om met een huurauto door te reizen. 
 
Vanuit Estland kunt u makkelijk met de veerpont over naar Helsinki. Deze vaart meerdere malen per dag. Daarnaast zijn er ook veerboten tussen het Saaremaa eiland en het vaste land van Estland. Daarnaast zijn er ook busverbindingen tussen de grote steden in de Baltische Staten. Tevens rijdt er een bus en een trein tussen Tallinn en Sint-Petersburg. Het is te adviseren om deze van te voren te reserveren. 
 
Veiligheid
De Baltische Staten kennen, evenals vele andere landen ter wereld, criminaliteit. Met namen in de hoofdsteden en op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) is het zaak om goed op te letten. Met een paar kleine voorzorgsmaatregelen kunt u een hoop ellende vermijden: draag uw waardepapieren en groot geld altijd verborgen onder uw kleding, draag uw tas of rugzak bij voorkeur op uw buik en draag tassen en fotocamera’s kruislings en niet losjes over de schouder. Echter zullen de Baltische Staten zeker geen landen zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Nationale feestdagen
De meeste festiviteiten vinden plaats in de zomer en concentreren zich rondom folkloristische gebeurtenissen. De belangrijkste is de midzomernacht, de nacht van 23 op 24 juni. Gezinnen vertrekken dan massaal met veel voedsel en drank naar het platteland om tot in de vroege morgen te feesten. Een traditioneel groot kampvuur hoort hier ook bij. Deze Sint-Jansdag heet in Estland Jaanipaev, in Letland Lig en in Litouwen Jonines. Eveneens speciaal zijn de nationale zangfestivals. Ze worden in Estland en Letland om de 5 jaar en in Litouwen om de 4 jaar gehouden. In de tussenliggende tijd oefenen en strijden de plaatselijke folkloreverenigingen tegen elkaar voor een plaatsje op het podium. Ongeveer 800 dorpen worden uiteindelijk uitverkoren, samen goed voor zo’n 20.000 stemmen. Daarnaast zijn er nog een aantal festivals. Religieuze festiviteiten hebben over het algemeen meer betekenis in Litouwen en Letland dan in Estland. De kerkfestival van Zemaici Kalvarija (1e week van juli) en Aglona (14-16 augustus) trekken jaarlijks duizenden pelgrims. Gebruikelijke feestdagen zoals kerst, oud en nieuw, Pasen en 1 mei kennen ze overal. De Esten vieren daarnaast op 24 februari de onafhankelijkheid, 23 juni is Overwinningsdag en op 20 augustus wordt het herstel van de onafhankelijkheid herdacht. In Letland hebben ze één nationale dag en dat is 18 november. Litouwen viert op 16 februari Onafhankelijkheidsdag en op 6 juli de kroning van Mindaugas. 
 
Belgische ambassade in Tallinn
Rataskaevu 2-9, 10123 Tallinn, Estland, tel.: +372 6805500
 
Nederlandse ambassade in Tallinn
Rahukohtu 4-I, 10130 Tallinn, Estland, tel: +372 6805500