11-Daagse Nederlandstalige rondreis Kazachstan
v.a. € 2875,00 p.p.

11-Daagse Nederlandstalige rondreis Kazachstan

Kazachstan behoort tot de grootste landen ter wereld en is vooralsnog een relatief onbekende reisbestemming. Hoewel het land bekend staat om de eindeloze steppen die het landschap domineren, geldt dit niet voor het zuidoostelijke deel van het land, waar het prachtige landschap varieert van zandduinen tot gletsjermeren. We beginnen deze rondreis in de nieuwe stad Astana. Deze moderne hoofdstad kan als etalage worden gezien voor moderne, uitdagende architectuur. Vervolgens vliegen we naar het zuiden voor een bezoek aan het historische Turkestan, 1 van de belangrijkste steden op de historische Zijderoute. Het tweede gedeelte van deze reis staat in het teken van Almaty en de schitterende afwisselende natuur in Altyn Emel, de Charyn Canyon en Kolsai meren. Kortom, Kazachstan is een verrassende vakantiebestemming.

9 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf  Amsterdam met Turkish Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Binnenlandse vlucht Astana – Shymkent
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gids
• Nederlandstalige* reisbegeleiding (* vanaf 8 personen)
• Overnachtingen in 4-sterrenhotels en guesthouses op basis van logies/ontbijt
• Alle lunches & diners (vanaf lunch dag 2 tot diner dag 11)
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Treinreis per nachttrein tussen Shymkent en Almaty in een 4-persoonscouchette
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
• Upgrade treinticket Shymkent - Almaty € 110,- p.p. voor een 2-persoonscouchette
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 6
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
• Enkele kamers zijn met gedeelde faciliteiten in de guesthouses.

 

Dag 1 – 2  - Astana
Vandaag vertrekt u naar Astana, de hoofdstad van Kazachstn. Na ontvangst op de luchthaven volgt de transfer naar uw hotel. Overnachting in Astana.
 
Dag 2 –  Astana
Na het ontbijt beginnen we met de stadstour door  Astana dat van maart 2019 tot zomer 2022 vernoemd was naar de eerste president, Nur-Sultan.. De hoofdstad is gegroeid van provinciestadje naar een moderne hoofdstad. De ontwikkeling van de stad is spectaculair en voor het ontwerp zijn ’s werelds beste architecten ingehuurd zoals de Japanse architect Kisho Kurokawa. Tijdens de stadstour zien we de nieuwe, vaak met veel glaswerk, gebouwde overheidsgebouwen die elkaar de loef afsteken. Een mooi voorbeeld hiervan is het Paleis van Vrede en Verzoening, een ontwerp van architect Norman Foster. Prominent aanwezig op het Onafhankelijkheidsplein staat de Hazret Sultan moskee, een van de grootste moskeeën van Centraal-Azië. Vanaf het Onafhankelijkheidsplein wandelen we naar het Nationaal Museum. De expositie omvat enkele zalen met geschiedenis, etnografie maar onze belangstelling heeft de afdeling met het goud van de Scythen. De indrukwekkende collectie goudstukken, waaronder de “Gouden Man” laat ons kennis maken met de rijke geschiedenis van Kazachstan. Na de lunch rijden we naar de 105 meter hoge Astana Baiterek toren, een populaire attractie onder de lokale bevolking. Bovenin de toren is namelijk de gouden handafdruk van de eerste president Nursultan Nazarbayev waar menig Kazach een foto wilt maken. Voor ons als toerist hebben we een mooi panorama op de hoofdstad van Kazachstan. Overnachting in Astana..
 
Dag 3 – Astana – Alzhyr – Astana
Op korte afstand van Nur-Sultan ligt het Alzhir-Akmola herdenkingskamp/monument. Hier was één van de strafkampen van de “Goelag Archipel” gelegen. Hoewel met name de kampen in Siberië bij ons bekend zijn, deden de kampen in Kazachstan hier niet voor onder en vormt dit een zwarte pagina in de geschiedenis van het land. Alzhir was bestemd voor de vrouwen van de “Verraders van het Moederland” en het behoorde tot één van de grootste kampen van de Sovjet-Unie. Niet alleen vanwege de bijzondere rol als kamp binnen het goelagsysteem, maar ook omdat het een aantal high-profile gevangenen zaten, waaronder kunstenaars en actrices. De leefomstandigheden waren net zo hard als elders. De accommodatie bestond uit houten barakken met maar liefst 400 stapelbedden per barak en het voedselrantsoen was onvoldoende. Het kamp heeft na de opening in 1938 tot sluiting in 1953 naar schatting 18.000 gevangenen gehuisvest. Na dit bezoek keren we terug naar de stad om een wandeling langs de Ishim rivier te maken. Overnachting in Astana.
 
Dag 4 – Astana – Shymkent 
Transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar de Shymkent. Na aankomst maken we nader kennis met deze oriëntaals aandoende stad. Shymkent werd gesticht in de 12e eeuw als een karavanserai en werd meerdere malen verwoest, waaronder door de troepen van Dzjengis Khan. Tegenwoordig heeft deze zuidelijke stad 630.000 inwoners en is hiermee de derde stad van het land. Om een goed beeld van het dagelijks leven te krijgen, nemen we u mee naar een van de bazaars die de stad rijk is. Shymkent kent een rijke geschiedenis en dit zien we in het Regionaal Museum . Het museum herbergt een fraaie collectie archeologie alsook etnografie. Tevens horen we hier meer over de lokale gebruiken die in steden zoals Nur-Sultan en Almaty niet meer van toepassing zijn. Naast het Regionaal Museum, is er een klein maar interessant Museum van de Sovjetrepressie. Hier ziet u foto’s en documenten van de politieke repressie. De verhalen die we in Alzhir hebben gehoord krijgen hier een gezicht. Overnachting in Shymkent.
 
Dag 5 – Shymkent – Turkistan
Turkistan is gesticht in 490 en bereikte zijn glorieperiode in de 12e eeuw. Omringd door machtige vestingwerken was Turkistan het administratieve centrum van de Centraal-Aziatische heersers zoals de sjahs van Chorasmië, de Mongolen, Timuriden en Shaybanids. Tevens is de stad bekend geworden door de soefi dichter Hodzha Ahmed Yasavi. Door zijn invloed werd de stad een belangrijk centrum van spiritualiteit. Een van de bekendste monumenten is dan ook het mausoleum van de soefidichter Hodzha. Het architectonisch complex is gebouwd in opdracht van Timur Lenk en is tegenwoordig een bedevaartsoord. Het complex omvat een verzameling van historische gebouwen waaronder de graven van Robia Sultun Begin, de kleindochter van Timur Lenk en de Kazachse Khans. Binnen het complex zien we ook de ondergrondse moskee en het historische badhuis. Verder naar het eens zo welvarende Otrar. Tegenwoordig zien we hier een archeologische site waar Timurlenk is gestorven. Na het diner volgt de transfer naar het treinstation van Shymkent, waar we op de comfortabele nieuwe nachttrein naar Almaty stappen, de voormalige hoofdstad van Kazachstan. Overnachting in de trein. 
 
Dag 6 – Almaty
Na aankomst in Almaty rijden we naar het hotel waar we ontbijten alvorens we met de stadstour beginnen. Alhoewel de stad zijn status als hoofdstad heeft verloren aan Nur-Sultan, blijft Almaty wel het belangrijkste zakelijke en culturele centrum van Kazachstan. De groei van deze stad is te danken aan de Tweede Wereldoorlog, toen de Sovjet-Unie besloot om de industrie van het land grotendeels uit het Europese gedeelte naar Centraal-Azië te verplaatsen. Almaty is een groene en gezellige stad waar de inwoners graag flaneren of hun tijd verdrijven in een van de vele barretjes en terrasjes. Toch proeft men nog het Sovjetverleden: boulevards op paradebreedte, classicistische architectuur en veel parken. Uit de tsarentijd dateert de houten Russisch-orthodoxe Zenkov kathedraal, die zich mag rekenen tot één van ’s werelds hoogste houten gebouwen. Het is een van de weinige bouwwerken die de aardbeving van 1911 hebben overleefd. Het interieur is versierd met een indrukwekkende verzameling relikwieën en iconen. We wandelen verder door het 28 Panfilov Wachterspark, vernoemd naar de soldaten die Moskou wisten te beschermen tegen de invasie van de Nazi’s. In het park zien we o.a. de eeuwige vlam en de bronzen standbeelden van deze helden. Verder naar het Staatsmuseum van Kazachstan, waar we o.a. kennismaken met archeologische vondsten, traditionele met goud geborduurde kledingstukken en juwelen. Een mooie rit van circa 15 km neemt ons mee naar een hoogte van zo’n 1700 meter waar de beroemde ijsbaan Medeo is gelegen. Met de kabelbaan gaan we naar de skipiste Shymbulak op 2200 meter hoogte waar vandaan we een schitterend uitzicht op de groene vallei hebben. Volgens de “skitraditie” zijn ook hier in Kazachstan diverse gezellige gelegenheden om wat te drinken. Eenmaal terug in het centrum van Almaty rijden we naar Koktebe, het hoogste park van de stad. Koktebe is erg geliefd onder de lokale bewoners omdat u vanaf hier een prachtig panorama op de stad heeft. Na ons diner terug naar het hotel. Overnachting in Almaty. 
 
Dag 7 – Altyn Emel
Vandaag verruilen we onze comfortabele touringcar voor moderne jeeps. Buiten de stad bestaat het landschap uit steppe, kloven en bergen en zijn de wegen deels onverhard. We rijden naar het nationaal park Altyn Emel. Het park is gelegen ten noorden van het stuwmeer Kachagai. In dit gebied is er een goede kans om wilde ezels en steppe-antilopen te zien. Na het inchecken en de lunch in ons guesthouse rijden we verder naar de Aktau en Katutau heuvels. De horizontale banden van wit, rood en oranje in het gesteente creëren een bijzonder effect. De Aktau heuvels zijn ook bekend als een unieke paleontologische vindplaats. Maar liefst 56 soorten van vroege Mioceen flora alsook fossielen van oude dieren zijn hier gevonden. Een mooie wandeling door de droge rivierbedding brengt ons aan de voet van de heuvels. Verder naar de roodkleurige Katutau heuvels, een unieke rotsformatie ontstaan uit lava. Diner en overnachting in een comfortabel guesthouse. 
 
Dag 8 – Altyn Emel – Charyn Canyon – Kolsai Meren
Deze morgen vertrekken we richting de Charyn Canyon, gelegen op ongeveer 20 km van de Chinese grens. Onderweg bezoeken we de bekende zandduinen van het park die door het brullend geluid zijn naam van Zingende Duin ontleent. Bij gunstige windomstandigheden kan het geluid op de top van de duin oplopen tot 105 decibel. Vanaf hier rijden we verder naar het Nationaal Park Charyn. De Charyn Canyon wordt ook wel na de Grand Canyon als de grootste kloof beschouwd. Onze wandeling neemt ons mee door de “Vallei der Kastelen”, een pad langs schitterende rotsformaties met dieprode kleuren. Aan het einde van de kloof stroomt de rivier Charyn, wat het een ideale plaats maakt om rustig iets te drinken na alle indrukken. Tegen het einde van de middag vertrek richting de Kolsai Meren, waar we in een kleinschalig bergresort zullen overnachten. Diner en overnachting bij het Kolsaimeer.
 
Dag 9 – Kolsai Meren 
De Kolsai Meren worden gevormd door 3 alpine meren. De meren worden gezien als de parel van het Tien-Shan gebergte en omringd door met sneeuw bedekte pieken en beboste heuvelruggen. De omgeving nodigt ons uit hier een mooie wandeling te maken. Er is een goed wandelpad en er zijn diverse activiteiten mogelijk. Zo kunt u waterfietsen of een roeiboot huren. De lunch vandaag is in de vorm van een picknick, ideaal om vanaf een bankje te nuttigen met zicht op het meer. Indien gewenst kunt u naar het tweede meer wandelen, een flinke en uitdagende tocht van 9 km en een klim van 1700 meter naar 2250 meter. Diner en overnachting bij het Kolsaimeer. 
 
Dag 10 – Kolsai Meren – Kaindy meer – Almaty
Na het ontbijt reizen we verder naar het unieke en prachtige Kaindy Meer, dat op een hoogte van 2000 meter is gelegen en maar liefst 400 meter lang is. Vanaf de parkeerplaats is het een wandeling van 20 minuten tot we de oever van het meer bereiken. Het idyllisch gelegen meer is recent ontstaan door een aardverschuiving en gekend om de talloze dode boomstammen die boven het azuurblauwe water uitsteken. Aan het einde van de middag komen we aan in Almaty voor ons afscheidsdiner. Overnachting in Almaty.  
 
Dag 11 – Almaty 
Transfer naar de luchthaven conform vluchtschema.
Tijdens uw 11-Daagse Nederlandstalige rondreis Kazachstan verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Nur-Sultan - Hotel Kazzhol

Hotel  Kazzhol

Het luxueuze Hotel Kazzhol is een begrip in Nur-Sultan en is het ideale hotels voor de toerist. Het hotel is gelegen op 5 minuten wandelen van het Onafhankelijkheidsplein.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een eigen restaurant waar Centraal-Aziatische maar ook Europese gerechten worden geserveerd. Tot de faciliteiten behoren ook een spacentrum met massagedienst, schoonheidssalon en zwembad.

 

Kamers:

Alle kamers zijn netjes ingericht en voorzien van alle comfort zoals zitje, bureau, minibar, airconditioning en wifi. De badkamers zijn voorzien van een bad of douche en toilet.  

 

 

Shymkent - Hotel Sapar Standart

Sapar Standart

Het kleinschalige 4-sterrenhotel ligt centraal in Shymkent nabij de bekende Kanny Shopping Mall en telt 20 kamers.

 

Faciliteiten:

Het hotel is voorzien van een restaurant, bar, sauna en wasserette. Het hotel is voorzien van wifi internet.

 

Kamers:

De nette kamers zijn comfortabel ingericht en voorzien van een minibar, badkamer met douche, toilet en haardroger. De kamers zijn voorzien van airconditioning en wifi.

 

TREIN

Shymkent - Nachttrein Shymkent - Almaty

Almaty - Hotel Kazzhol

Hotel Kazzhol

Dit moderne 4-sterrenhotel is centraal gelegen in Almaty.

 

Faciliteiten:

Het hotel is voorzien van een spacentrum met zwembad, een restaurant waar traditionele gerechten worden geserveerd. In het hotel is gratis wifi aanwezig.

 

Kamers:

Alle nette kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv en een minibar. De moderne badkamers zijn voorzien van een bad of douche, toilet en haardroger.

Altyn Emel - Guesthouse Altyn Emel

Guesthouse Altyn Emel

Dit gezellige guesthouse is gelegen in het Nationaal Park Altyn Emel en vormt de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. 

 

Faciliteiten

In het restaurant worden dagelijks traditionele maaltijden geserveerd. 

 

Kamers

De kamers zijn netjes ingericht en voorzien van een airconditioning. Enkele kamers hebben eigen sanitair. Indien u een kamer toegewezen krijgt ter plaatse zonder eigen sanitair, maakt u gebruik van het moderne sanitair op de gang. Op voorhand is niet bekend welke kamers worden toegewezen en derhalve gaat men bij boeking van de reis akkoord met bovenstaande situatie. 

Kolsai Meren - Mountain Resort Kolsai Meren

Mountain Resort

Dit gezellige guesthouse is gelegen in de bergen vlak bij de Kolsai Meren, ideaal om de omgeving te verkennen. 

 

Faciliteiten

In het restaurant worden dagelijks traditionele maaltijden geserveerd. 

 

Kamers

De kamers zijn verdeeld over 2 berghutten en zijn netjes ingericht. Enkele kamers hebben eigen sanitair. Indien u een kamer toegewezen krijgt ter plaatse zonder eigen sanitair, maakt u gebruik van het moderne sanitair op de gang. Op voorhand is niet bekend welke kamers worden toegewezen en derhalve gaat men bij boeking van de reis akkoord met bovenstaande situatie. 

Algemeen
Kazachstan staat bekend om de Russische ruimtebasis Baikonur Cosmodrome en als onderdeel van de Grote Zijderoute. In dit land kan het voorkomen dat u dagenlang reist en geen mens tegenkomt. U ziet het prachtige gebergte, woestijnen en steppen, maar ook de moderne steden. Het Alatau gebergte aan de zuidelijke zijde in Kazachstan biedt ruimte aan flora en fauna en is een paradijs voor natuurliefhebbers. Kazachstan is economisch het meest ontwikkelde van de Centraal-Aziatische landen. Het land beschikt over grote hoeveelheden brandstofreserves, mineralen en metalen. De olie- en gasindustrie is ook zeer in opkomst. In de afgelopen jaren zijn de tegenstellingen tussen de regio’s, tussen stad en platteland, rijk en arm fors toegenomen. 
 
Ligging
Op de grens van Oost-Europa en West-Azië ligt Kazachstan. Hierdoor vormt het land een transcontinentale staat, maar het grondgebied wordt tot Europa gerekend. Kazachstan is helemaal ingesloten door land en ligt niet aan een zee. Grenslanden zijn China, Rusland, Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgizië. Er wonen ongeveer 16,5 miljoen mensen op een oppervlakte van 2.724.900 km2, wat Kazachstan het op 8 na grootste land ter wereld maakt. De hoofdstad is Astana. Kazachstan is een uitgestrekt plateau dat afloopt van het oosten naar het westen. Het uiterste noorden is eveneens laag en ligt zelfs beneden de 200 meter. Langs de grens met China en Kirgizstan liggen het Altai- en Tian Shangebergte met bergtoppen tot boven 4000 meter. In het zuiden liggen woestijnsteppen en woestijn. Van noord naar zuid, langs de rivieren en aan de voet van de bergen vindt u grassteppen met tsjernosem (löss, zwarte bodem) die ontgonnen zijn voor de akkerbouw. Echter het grootste gedeelte bestaat uit woestijn. Daarnaast zijn er 7 nationale parken, veel berggebieden en verschillende vismeren te vinden. 
 
Klimaat 
Kazachstan heeft een combinatie van verschillende klimaten. Het zuidelijke deel heeft een koud woestijnklimaat dat langzaam overgaat in een warm steppeklimaat. Het noordelijke deel van Kazachstan heeft te maken met de veel grimmigere continentale klimaatsoorten. De classificatie warm landklimaat betekent niet dat het gedurende het hele jaar relatief warm is, maar dat de warmste maand een gemiddelde maandtemperatuur heeft van meer dan 22 graden Celsius. De beste reisperiode naar Kazachstan is van april t/m oktober. Daarna wordt het kouder in het land, al is het in de winter ook redelijk goed te doen en valt er weinig neerslag. 
 
Religie
In Kazachstan is ongeveer 70% van de bevolking moslim (soennieten) en ongeveer een kwart is christen, met name Russisch-orthodox. Echter door de lange onderdrukking tijdens de Sovjet Periode speelt de religie hier geen belangrijke rol. 
 
Eten en drinken 
Nergens vindt u de nomadische roots van Kazachstan zo goed terug als in de keuken. Nomaden eten het voedsel dat het eerst beschikbaar is; en dat is vooral afkomstig van paarden en schapen. In het hele land vindt u tijdens uw rondreis door Kazachstan de bekende Centraal-Aziatische maaltijden als sjaslik, laghman (noedels), manti (gestoomde knoedels) en plov. Kazachse plov is zoet, met abrikozen, rozijnen en pruimen. Plov Askabak bestaat vooral uit pompoen. Een typisch Kazachse maaltijd is beshbarmak, stukken gekookt rundvlees, schapenvlees of paardenvlees met ui, die geserveerd worden op platte stukken pasta. De bouillon van het vlees wordt apart ernaast gedronken.
 
Internationale keuken in Kazachstan
In de grote steden en in het noorden van Kazachstan overheerst de Russische keuken, als afspiegeling van de aanwezigheid van de vele geïmmigreerde Russen. Maar er zijn veel verschillende typen restaurants, van Chinees en Koreaans tot Italiaans en Tex-Mex. Als u voordelig wilt eten neemt u een ‘biznes lanch’ (business lunch), ook wel ‘kompleksny obed’ genoemd. Deze wordt in veel restaurants aangeboden. U krijgt dan een driegangen menu met soep of salade, het hoofdgerecht en een toetje en een drankje.
 
Drinken in Kazachstan
Wat de drankjes betreft: koumis (gefermenteerde merriemelk) is populair en zeker het proeven waard tijdens uw rondreis door Kazachstan. Op de steppes en in de woestijn is er ook shubat (gefermenteerde kamelenmelk). Die is iets minder zout. 
 
Elektriciteit 
De netspanning in Kazachstan is 220 volt. Reserve batterijen en een verloopstekker zijn aan te raden. 
 
Tijdsverschil 
In de zomer is het in Kazachstan 4 uur later dan in de Benelux. 
 
Taal 
In Kazachstan spreken net zo veel mensen Kazachs als Russisch. Het Kazachs is een Turkse taal met een Cyrillisch alfabet. Vooral in de grote steden en in het zakenleven lijkt iedereen Russisch te spreken. Het Kazachs wordt vooral gesproken door de etnische Kazachen op het platteland. 
 
Bagage en kleding
Wat betreft uw kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes taboe in islamitische landen. In de grote steden van Centraal-Azië is het dragen hiervan echter geen probleem. Voor de dames adviseren we een sjaal mee te nemen. 
 
Wij adviseren u om wat extra toiletpapier mee te nemen. In de hotels zijn er altijd toiletten en toiletpapier aanwezig, onderweg is er zelden toiletpapier aanwezig. Neem daarom 1 rol toiletpapier mee of vochtig toiletpapier (i.v.m. hygiënische omstandigheden). Ook aan te raden is desinfecterende lotion om uw handen te kunnen reinigen.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Kazachstan heeft u een geldig paspoort nodig, dat bij uitreis nog 3 maanden geldig is. Een visum voor Kazachstan is nodig indien u 30 dagen of langer verblijft in het land. 
 
Invoerbepalingen vanuit Kazachstan
Antiquiteiten van vóór 1945 mogen niet worden uitgevoerd. Wilt u iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet zorg dan dat u een aankoopbewijs heeft en een verklaring dat het niet van voor 1945 is. Zie ook: www.douane.nl/reizigers 
 
Fotograferen en filmen
Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Vraag mensen wel altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Het is verboden militaire objecten, grensposten en vliegvelden te fotograferen.
 
Geldzaken 
De Kazachse munteenheid is de tenge (KZT). Er zijn briefjes en munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000 tenge in omloop. Voor één euro ontvangt u 430 tenge (01-11-19). 
 
ATM in Kazachstan
In Almaty en andere steden kunt u bij wisselkantoren (obmen valyuty) snel en makkelijk euro’s of USD wisselen. ATM's zijn volop aanwezig, bij banken, winkelcentra, supermarkten, hotels en treinstations. Kijk naar het teken van Bankomat. De meeste pinautomaten accepteren bankpassen van Maestro, Cirrus, Visa en MasterCard. Er zijn instructies in het Engels. In een groot aantal winkels, restaurants en hotels kunt u met een creditcard betalen.  
 
Veilig pinnen in Kazachstan  
Om veiligheidsredenen hebben Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien u geld wilt pinnen in Kazachstan dient u deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via uw internetrekening niet mogelijk is, doet u er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met uw bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van uw bankpas buiten Europa.
 
NB. Belgische banken rekenen Kazachstan bij Europa, waardoor er hier onbeperkt gebruik kan gemaakt worden van de bankpas. 
 
Fooien 
Hotelpersoneel, chauffeurs en gidsen in Kazachstan zullen een kleine fooi op prijs stellen. In de restaurants kan het bedrag afgerond worden. Duurdere restaurants berekenen tien tot vijftien procent servicekosten.  
 
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisleiding. Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid 
Hoewel inentingen voor Kazachstan niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties u nodig heeft, hangt af van het soort reis en het gebied dat u bezoekt. Neem hiervoor contact met uw huisarts. 
 
Apotheek voor Kazachstan
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. 
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Winkels, postkantoren en kantoren in Kazachstan zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Tussen de middag zijn de meeste zaken gesloten in verband met de lunchpauze. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. In steden als Almaty en Astana verschijnen steeds meer 24/24 supermarkten waar alles te koop is. Bazaars beginnen al vroeg, rond 6.00 uur ’s ochtends.
 
Shoppen in Kazachstan
De bazaars in Kazachstan die u in bijna iedere grote stad aantreft, zijn de beste plaats om typische spullen van het land kopen. In supermarkten en grotere winkels gelden vaste prijzen terwijl in souvenirwinkeltjes afdingen gebruikelijk is. 
 
Post, internet en telefoon
In de grotere steden in Kazachstan zijn er telefooncellen (taksofon) van waaruit u met een telefoonkaart kunt bellen. Telefoonkaarten zijn te koop bij het postkantoor, kantoren van Qazaq telekom en bij de kiosken op straat. De luxe hotels hebben een businesscentrum met mogelijkheden tot bellen en faxen. Het internationale landennummer van Nederland is 0031, van België 0032.
 
Mobiel bellen in Kazachstan
Mobiel bellen is mogelijk in Kazachstan. Informeer wel voor vertrek bij uw provider wat de mogelijkheden en kosten zijn. 
 
Internet in Kazachstan 
Alle grote en kleine steden hebben openbare internetvoorzieningen. Het kost ongeveer een à twee euro per uur. Er zijn ook behoorlijk wat hotels, cafés en restaurants met Wifi. 
 
Veiligheid/ Criminaliteit 
Kazachstan is een relatief veilig land voor toeristen. Uiteraard dient u zoals overal alert zijn voor zakkenrollers en kleine criminelen. Actuele informatie over de veiligheid in Kazachstan kunt u terugvinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken
 
Openbaar vervoer
Indien u individueel door Kazachstan reist, wordt er met name gebruik gemaakt van de trein en een binnenlandse vlucht tussen de grote steden. Indien u in een stad wenst te reizen, kunt u gebruik maken van de bus, wat relatief goedkoop is. Het is ook het overwegen waard om een taxi te nemen, want deze zijn best goedkoop. Indien u naar kleinere bestemmingen of nationale parken wenst te reizen, dient u dit georganiseerd te doen, want met het openbaar vervoer is dit niet mogelijk. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Mausoleum van Khoja Ahmed Yasawi
- Petroglieven van Tamgaly
- Zijderoute (loop door diverse landen)
- Saryarka (noord-Kazachstan)
- West Tien Shan gebergte
 
Nationale feestdagen
Kazachstan kent tal van nationale feest- en herdenkingsdagen om onafhankelijkheid, oorlogen en martelaars te herdenken. Belangrijkste feestdagen in Kazachstan zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari); Overwinningsdag (9 maart); Dag van de Hoofdstad (10 juni); de verjaardag van Astana als hoofdstad; Dag van de Grondwet (30 augustus); Dag van de republiek (25 oktober); Onafhankelijkheidsdag (16 december).
 
Islamitische feesten in Kazachstan
Daarnaast zijn er de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand Ramadan blijft het openbaar leven functioneren en grote delen van de bevolking doen er niet aan mee. Nowruz/Perzisch Nieuwjaar (19, 20 of 21 maart), is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; ervoor zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netjes uitzien. 
 
 
Kazachse ambassade in Brussel
Van Beverlaan 30, 1180 Brussel, tel: 02-3733890
www.kazakhstanembassy.be
 
Belgische ambassade in Astana
62 Kosmonavtov street, 3th floor, 010000 Astana, tel: +7-7172974485
embassy.astana@diplobel.fed.be 
http://diplomatie.belgium.be/kazakhstan
 
Kazachse ambassade in Den Haag
Nieuwe Parklaan 69, 2597 LB Den Haag, tel: 070-3634757
@: hague@mfa.kz  
 
Nederlandse ambassade in Astana
Kosmonavtov street 62, Renco building 3rd floor, Microdistrict Chubary, 010000 Astana, tel: +7-7172555450   http://kazachstan.nlambassade.org 
 


Upgrade nachttrein 1e klas couchette

Upgrade nachttrein 1e klas couchette