12-Daagse cultuur en wandelreis door Bulgarije
v.a. € 0 p.p.

12-Daagse cultuur en wandelreis door Bulgarije

Tijdens deze actieve en afwisselende reis door verrassend Bulgarije maakt u kennis met de indrukwekkende natuur, de geschiedenis en de vele cultuurschatten van de Balkan in Bulgarije. U vindt hier woeste pieken, beboste hellingen, bloeiende bergweiden, verkoelende riviertjes en een rijke flora en fauna. Maar er is nog veel meer te ontdekken in de vorm van authentieke dorpen, kleurrijke kloosters, interessante oude steden met een roemrucht verleden.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
 • Vlucht Amsterdam – Sofia
 • Vervoer met eigen bus
 • Bagagevervoer
 • Alle ontbijten
 • (picknick)lunch dag 6
 • Avondmaaltijden dag 1 – 11
 • bij late aankomst dag 1: snack, fruit e.d.
 • Wijn- en brandewijn proeverij in Arda
 • Nederlands en Bulgaars sprekende gids
 • Lift naar de 7 Rila lakes
 
Exclusief
 • Entreegelden
 • Drankjes bij de maaltijden
 • Maaltijden die niet bij inbegrepen staan
 • In te checken bagage € 26,- per stuk per enkele reis
 • Reserveringskosten
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
 • SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p.
 • Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 8
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
Dag 1: Vlucht naar Sofia, transfer naar de accommodatie in Sofia.
 
Dag 2: Na het ontbijt transfer naar het dorp Koprivishtitsa. Het dorp is prachtig gelegen in de bergen en is één van de mooiste dorpen van Bulgarije. Het heeft een lange geschiedenis en staat bekend staat om haar kleurrijke huizen uit de Revival periode (1762 – 1878). We maken een wandeling in de omgeving van het dorp met onderweg mooie uitzichten. Wandeling ca. 3 uur, 11 km, ca. 350m stijgen, 350m dalen. 
Na een lekkere lunch wandelen we door de smalle straatjes en langs de traditionele huizen. We bezoeken tevens een aantal van de huizen die tegenwoordig als museum fungeren. Hier komen we ook meer te weten over de geschiedenis van dit dorp dat een belangrijke rol speelde bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers. Rijafstand 130 km. 
 
Dag 3: Vandaag rijden we richting het plaatsje Kazanlak. We maken hier een mooie wandeling over een eco pad bij het dorp Buzovgrad gelgeen aan de voet van de Sredna Gora berg. Wandeling ca. 2 uur, 6,5 km, ca. 250m stijgen, 200m dalen. We reizen verder naar het plaatsje Shipka, vanaf grote afstand zie je de gouden koepels van de Russische kerk al glinsteren. Met de bergen op de achtergrond een indrukwekkend plaatje en een bezoek meer dan waard! Vanaf Shipka rijden we het laatste stukje naar Kazanlak zowel gelegen in de rozenvallei als in de vallei van de Thracische koningen. Hier vinden we bijzondere tombes uit de Thracische periode. Liefhebbers kunnen tevens het museum bezoeken waar veel artefacten uit de Thracische periode te bewonderen zijn. Overnachting in Kazanlak. Totale rijafstand 115 km.
 
Dag 4: Vandaag een erg afwisselende dag waarbij we allereerst het Buzludzha monument hoog in de bergen (ca. 1400 m) bezoeken. Dit megalomane bouwwerk (bijgenaamd de ufo) werd in 1981 geopend ter ere van het ontstaan van de Bulgaarse socialistische beweging in 1891. Het gebouw heeft maar korte tijd dienst gedaan en is nu flink in verval  geraakt, desondanks is het is een bijzondere plek om te bezoeken. Vanaf Buzludja wandelen we, met onderweg mooie uitzichten, naar de Shipka pas, 1150 m hoogte. Wandeling ca. 2,5 – 3 uur, 9 km, ca. 250m stijgen, 350m dalen. Hier werden de veldslagen om Shipka gevoerd die uiteindelijke leidden tot de bevrijding van de Bulgaren van het Ottomaanse juk. Ter nagedachtenis zijn hier verschillende monumenten opgericht welke door veel Bulgaren worden bezocht.
 Na een lekkere lunch reizen we verder voor een bezoek aan het mooie openluchtmuseum van Etara met haar traditionele huizen en werkplaatsen. We overnachten in het pittoreske dorp Tryavna. Totale rijafstand 90 km.
 
Dag 5: Na het ontbijt starten we met de mooie en afwisselende wandeling die ons naar het plaatsje Boyentsi leidt. Wandeling ca. 1.45 uur, 6,5 km, ca. 80m stijgen, 150m dalen. In Boyentsi aangekomen dwalen we langs de mooie oude huizen en smalle straatjes. We genieten van een goede lunch voordat wij naar Veliko Tarnovo rijden waar we twee nachten verblijven. Veliko Tarnovo is mooi gelegen op vier heuvels en wordt doorkruist door de Yantra rivier. Een imposant fort torent boven de oude stad uit. Veliko Tarnovo is een stad met een rijke geschiedenis en is twee eeuwen lang de hoofdstad van Bulgarije geweest (1186 – 1396). Wij klimmen omhoog naar het fort, waarvandaan we een prachtig uitzicht hebben op de oude stad en de rivier. We dwalen door de smalle straatjes, langs de traditionele huizen en mooie kerkjes. Totale rijafstand 45 km.
 
Dag 6: Na het ontbijt wandelen we naar het Preobrajenski klooster, mooi gelegen aan de voet van steile rotsen. Wandeling ca. 2 uur, 6,5 km, ca. 150m stijgen, 180m dalen. Dit kleurig beschilderde klooster is herbouwd in de 19e eeuw en wordt momenteel slechts nog door enkele monniken bewoond. Bij het klooster worden we opgehaald en naar het dorp Arbanassi gebracht. Vroeger een belangrijk handelsplaatsje met welvarende kooplieden die hun producten, met name wol en leder, tot in Perzië en Rusland verkochten. Een paar van de huizen fungeren nu als huismusea en geven een goed beeld van het vroegere leven. Vanuit Arbanassi lopen we terug naar Veliko Tarnovo, ca. 3 km, ca. 200m dalen. Totale rijafstand ca. 12 km.
 
Dag 7: We verlaten Veliko Tarnovo en rijden naar het vlakbij gelegen dorpje Hotnisa. Aan de rand van het dorp is een prachtig ecopad langs en boven de waterval gemaakt. Een mooie wandeling voor de liefhebbers, ca. 3 kwartier, 60m dalen en weer stijgen. We rijden hierna naar het dorp Emen, een paar km verderop, waar we een wandeling over en door de indrukwekkende kloof maken, ca.1.45 u, 7,5 km, ca. 100m stijgen, 100m dalen. Na dit bezoek reizen wij naar onze accommodatie gelegen in het mooie dorp  Apriltsi, rijafstand ca. 160 km.
 
Dag 8: Vandaag wandelen we over de eco trail Vidimsko Praskalo. Wandeling ca. 3.5 – 4 uur, 13 km, 450m stijgen, 450m dalen. Aansluitend bezoeken we het klooster van Troyan, het 3 na grootste klooster van het land. Vooral de kerk uit de 19e eeuw is een bezoek waard; de fresco’s in en buiten de kerk zijn van de hand van Zahari Zograf, de bekendste Bulgaarse schilder van religieus werk. Hierna rijden we terug naar Apriltsi waar we weer overnachten. Rijafstand 60 km.
 
Dag 9: Na het ontbijt rijden we een kort stukje naar het beginpunt van onze wandeling in Beklemeto. We wandelen hier vandaan naar Kozia Stena en de Haidushka Pesen hut. Een prachtige, wat pittige, wandeling door de bergen met fraaie uitzichten. Wandeling ca. 4,5 – 5 u, 11 km, ca. 170m stijgen, 700m dalen. Na de wandeling rijden we naar onze accommodatie in Ribaritsa. Rijafstand 110 km
 
Dag 10: Na het ontbijt maken we een wandeling naar de Cherven piek (1221 m). Een prachtige afwisselende wandeling met boven een fantastisch uitzicht. Wandeling ca. 5 u, 15 km, ca. 200 m stijgen en 700 m dalen. We lopen door naar Teteven gelegen aan een rivier en met een mooi klein klooster, kerken, terrasjes etc. We overnachten weer in Ribaritsa. Totale rijafstand ca. 40 km.
 
Dag 11: Na het ontbijt maken we ons klaar voor de reis naar Sofia waar we aan het eind van de ochtend aankomen. In deze stad is veel te zien en te ontdekken zoals de indrukwekkende Alexander Nevski kathedraal, mooie musea, warmwaterbronnen, lekker eettentjes, vele terrasjes, hippe winkeltjes etc. We overnachten buiten het drukke centrum. Totale rijafstand ca. 125 km.
 
Dag 12: Na ontbijt einde programma en transfer naar het vliegveld van Sofia voor de vlucht terug naar Nederland.
 
 
Ook het communisme heeft haar sporen achtergelaten ondermeer in de vorm van megalomane monumenten en grootse standbeelden. Het Balkangebergte, oftewel Stara Planina -de oude bergen- zoals de Bulgaren het zelf noemen, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers. Voor de Bulgaren leeft deze geschiedenis nog sterk en vele monumenten herinneren hieraan. Het gebergte deelt Bulgarije in West-Oost richting in tweeën en is ca. 600 km lang. De gemiddelde hoogte is zo’n 700 meter met de Botev als hoogste uitschieter met een piek van 2376 mtr.
 
Voor wie
Deze reis is voor mensen die op een actieve wijze zowel de natuur als de cultuur van Bulgarije willen ontdekken. De wandelingen variëren tussen de 2 – 5 uur en zijn te doen voor een ieder met een goede basisconditie en enige bergwandelervaring. Houd er rekening mee dat u met hoogteverschillen te maken hebt. Voor de 2 zwaardere wandelingen aan het eind van de reis zijn er alternatieven voor degenen die deze te zwaar vinden. Ook tijdens de bezoeken aan de steden, dorpen en bezienswaardigheden wordt er veel gewandeld.
 
Vervoer
We reizen met een eigen busje, we proberen niet te lang achter elkaar in de bus te zitten en onderweg kan er altijd gestopt worden. We rijden over het algemeen niet langer dan zo’n 2,5 uur verdeeld over de dag.
 
Maaltijden
Tijdens deze reis maakt u ook kennis met de goede en uitgebreide Bulgaarse keuken met haar Turkse en Griekse invloeden, u zult van vele specialiteiten proeven.
 
Begeleiding
Voor de begeleiding van deze reis hebben wij de beschikking over twee ervaren en enthousiaste Bulgaarse gidsen welke beiden zowel Engels als Nederlands spreken. Zij houden van de natuur en van wandelen en maken mensen graag wegwijs in hun land. Zij wisselen elkaar per reis af.
 
Accommodaties
Er wordt verbleven in comfortabele 3* accommodaties en kleine familie hotels op basis van een 2-persoonskamer met eigen badkamer.

 

Tijdens uw 12-Daagse cultuur en wandelreis door Bulgarije verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Sofia - Hotel Zdravets

Family Hotel Zdravets ligt in Sofia, op 2,5 km van het winkelcentrum Sofia Ring, en biedt accommodatie met een restaurant, gratis privéparkeergelegenheid, een bar en een gemeenschappelijke lounge. De accommodatie beschikt over een 24-uursreceptie, vervoer van/naar de luchthaven, roomservice en gratis WiFi.

 

De kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv en sommige hebben een balkon. Alle kamers van het Family Hotel Zdravets zijn voorzien van een eigen badkamer en beddengoed. De accommodatie verzorgt elke ochtend een continentaal ontbijt en een ontbijtbuffet.

Koprivshtitsa - Family Hotel and Tavern Panorama

Hotel "Panorama" is een familiehotel met 38 bedden in tweepersoonskamers, driepersoonskamers en een appartement. Alle kamers hebben een eigen douche en tv.

De balkons van vier kamers kijken uit op de prachtige oude stad en de ontspanningsruimten hebben een mooi uitzicht op een van de oudste huizen van Koprivshtitsa.

 

U zult genieten van de heerlijke keuken en de verscheidenheid aan drankjes in de taverne van het hotel,

Kazanlak - Hotel Palas

Hotel Palas
Dit nette 3-sterrenhotel ligt op 100 meter van het centrum van Kazanlak.

Faciliteiten:
Tuim met terras, restaurant en welnesscentrum. Gasten kunnen gebruik maken van de gratis parkeergelegenheid. Er is wifi.

Kamers:
De kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders, een minibar, een zithoek en kluisje. Badkamer met een bad of douche, toilet en haardroger.

Triavna - Hotel Compliment

otel Compliment ligt in Tryavna, op 26 km van Veliko Tŭrnovo en op 30 km van Arbanasi. Er is een bar en u kunt zich vermaken in de recreatieruimte.

 

Elke kamer in dit hotel is voorzien van airconditioning en een flatscreen-tv. Sommige kamers hebben een comfortabele zithoek. Een aantal accommodaties biedt uitzicht op de tuin of de stad. Elke kamer heeft een eigen badkamer. Voor uw comfort zijn er gratis toiletartikelen en een haardroger aanwezig. De accommodatie heeft een 24-uursreceptie, een gemeenschappelijke lounge, een cadeauwinkel en winkels. Er is ook een restaurant in een nabijgelegen gebouw.

Veliko Tarnovo - Hotel Gurko

Hotel Gurko
Dit hotel ligt in het oude centrum van Veliko Turnovo, biedt gratis WiFi en heeft een eigen traditioneel Bulgaars restaurant. Het ligt op 10 minuten lopen van het fort Tsarevets en op 5 minuten lopen van Samovodska Charshia markt.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen traditioneel restaurant.
 
Kamers:
De ruime en klassieke kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders en een minibar. De badkamer is uitgerust met een haardroger.

 

Apriltsi - Hotel Tihiat Kat

Hotel Tihiat Kat ligt in een groene en rustige omgeving en biedt accommodaties met houten meubilair. U kunt ontspannen op de ligbedden bij het zwembad van het hotel en Bulgaarse gerechten proeven in het restaurant van het hotel. Alle accommodaties zijn voorzien van een tv. Sommige hebben ook een eigen badkamer. Alle accommodaties zijn voorzien van gratis toiletartikelen.

 

Er is gratis WiFi in de openbare ruimtes. Hotel Tihiat Kat wordt omgeven door een tuin met een kinderspeelplaats en verhuurt fietsen.

 

In de zomer kunt u ook dineren op het terras. Er wordt elke ochtend een vers bereid ontbijt geserveerd.

Ribaritsa - Hotel Vejen

Het 3-sterren Family Hotel Vejen Ribarica ligt op 3,3 km van Cherniat rat. Het Glozhene-klooster ligt op minder dan 1,7 km afstand. De accommodatie beschikt over kamers met een balkon, een zithoek en rookmelders. Veren kussens en beddengoed zijn welkom voor een goede nachtrust, en andere leuke accenten zijn een haardroger, een droger en badlakens.

Algemeen
Bulgarije is één van de oudste landen van Europa en ligt op de Balkan in het zuidoosten van Europa. De prachtige zandstranden en het warme water van de Zwarte Zee in combinatie met leuke badplaatsen is de nummer één reden waarom reizigers naar dit land komen. Echter heeft het land nog veel meer te bieden dan alleen stranden. De laatste jaren verschuift de aandacht langzaam maar zeker naar het mooie binnenland. Met zijn verborgen natuurschoon, pittoreske dorpjes, authentieke stadjes, prachtige kloosters en rijk cultureel erfgoed biedt het land eindeloze mogelijkheden voor een onvergetelijke vakantie. Door de onweerstaanbare combinatie van zon, zee, strand, bergen, cultuur, vriendelijke bevolking en mediterraan klimaat, is Bulgarije ongetwijfeld één van de meest verassende vakantiebestemmingen van Europa. 
 
Ligging
Bulgarije ligt in het zuidoosten van Europa, op het Balkan schiereiland en heeft een landoppervlakte van bijna 111.000 km2. Het land grenst in het noorden aan Roemenië en de grens wordt gevormd door de rivier de Donau. Verder grenst het land aan Servië, Macedonië, Griekenland en Turkije. Aan de oostkant van het land ligt de Zwarte Zee. Bulgarije heeft een zeer gevarieerd landschap met hoge ruige bergketens, eeuwenoude bossen, maar ook eindeloze vlaktes en valleien met vruchtbare landbouwakkers, wijngaarden en kleurige zonnebloemvelden. Aan de Zwarte zee zijn er niet alleen zandstranden, maar ook kliffen, rotspartijen en moerasachtige riviermondingen. 
 
Klimaat
Bulgarije heeft een karakteristiek Midden-Europees landklimaat, dat beïnvloedt wordt door het Balkan gebergte en de Zwarte Zee. Noord Bulgarije heeft een uitgesproken landklimaat met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkan gebergte, dat een klimaatscheiding vormt, heerst een zachter klimaat en vertoont meer mediterrane trekken. De gemiddelde temperatuur in het binnenland ligt tussen mei en september rond 24 graden. In de zomer ligt dit gemiddelde rond 27 graden en bij de Zwarte Zeekust zelfs 30 graden. In de winter kunt u juist weer goed terecht in de bergen om te skiën. 
 
Religie
Voor een groot deel van de Bulgaren is de religie meer een onderdeel van de cultuur dan een geloofsovertuiging. Dit is niet zo vreemd gezien alle religies werden verboden tijdens het communisme. Het grootste gedeelte van de Bulgaren is van origine christen en behoort tot de Bulgaars-orthodoxe kerk. Tegenwoordig is ongeveer 15% van de bevolking moslim, voornamelijk Bulgaren van Turkse afkomst. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
In de restaurants in de vakantiegebieden is de smaak van het eten nogal eens afgestemd op het toerisme, waardoor de identiteit van de traditionele keuken aan het verwateren is. Nu er veel meer kritische Westerse toeristen over de vloer komen is er een kentering zichtbaar, vooral in de restaurants van de wat duurdere hotels langs de Zwarte Zee en in Sofia. Een keten van folklorerestaurants werden opgezet, de zogenaamde mehani. Over het algemeen kan men in dergelijke gelegenheden goed en bovendien gezellig eten. Niet alleen omdat het personeel er beter is opgeleid, maar ook omdat deze restaurants (kennelijk) prioriteit krijgen bij de bevoorrading en distributie van levensmiddelen. Vrijwel alle folklorerestaurants zien er uitstekend verzorgd uit en ‘s avonds krijgt men er naast een spotgoedkope maaltijd, bovendien een folkloristische show aangeboden.
 
Maaltijden:
De Bulgaarse keuken bestaat vooral uit vlees- en visgerechten. Vooral in de kustgebieden is de keuze aan visgerechten zeer uitgebreid. De Bulgaarse keuken kent veel Turkse, Griekse en Westerse invloeden.
 
Drinken:
Het leidingwater in Bulgarije is over het algemeen goed drinkbaar, maar in sommige steden en grotere toeristen resorts kan deze vaak naar chloor smaken. U kunt daarom beter mineraalwater drinken. Deze zijn overal te koop en kost ongeveer 40 Eurocent en is verkrijgbaar in elke supermarkt, kiosk en benzinestation. Rakia is de bekendste Bulgaarse drank. Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt. Elk dorp heeft een eigen stokerij. Rakia wordt gemaakt van druiven of pruimen.
 
Sterke drank: 
Bulgarije neemt als wijnland een sterke positie in. Over de kwaliteit van de Bulgaarse wijn zijn de meeste kenners het eens. Een rode Bulgaarse Cabernet Sauvignon bijvoorbeeld, gemaakt van de gelijknamige beroemde wijndruif, kan zich zeker meten met zijn Franse soortgenoten, maar is aanzienlijk goedkoper. Ook bier wordt veel gedronken. 
 
Koffie en thee:
Bulgaren drinken meestal Turkse koffie (Tursko kafe: zwart met veel suiker). Vaak kan men ook espresso krijgen of koffie met melk. De kwaliteit van de koffie is evenwel erbarmelijk. Geroutineerde Bulgarije bezoekers herkent men dan ook aan een meegebrachte pot vertrouwde oploskoffie.
 
Elektriciteit
Bulgarije heeft 220-240 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Soms in binnenlandse dorpen kan het zijn dat men een wereldstekker nodig heeft, maar dit komt zelden voor.
 
Tijdsverschil
In Bulgarije is het één uur later dan bij ons. In het voorjaar en het najaar schakelt Bulgarije net als de rest van Europa over op winter- of zomertijd.
 
Taal
Het Bulgaars is de officiële landstaal, het is een oude Slavische taal dat verwant is aan het Russisch, Servisch en Macedonisch. Behalve een eigen taal heeft Bulgarije ook een eigen alfabet, dat al in de negende eeuw in opdracht van de Bulgaarse tsaar werd gemaakt door de gebroeders Cyrillus en Methodius en later werd overgenomen door ander landen zoals Rusland. In de toeristische plaatsen en de grote steden spreekt men Engels en/of Duits. In de binnenlanden worden minder westerse talen gesproken. Vooral de generatie die tijdens het communisme werd opgeleid, spreekt slechts Bulgaars en/of Russisch. Dit omdat tijdens het communisme het leren van westerse talen verboden was. Tegenwoordig zijn zowel Engels als Duits verplichte vakken op school en veel jongeren spreken deze talen heel goed. De borden op straat, wegaanduidingen, opschriften van winkels en kranten zijn echter allemaal in het Cyrillisch. In de meeste restaurants zijn de menukaarten meertalig of ze hebben aparte menu's in het Engels. Als u van plan bent om door het binnenland te reizen is het aan te raden om een talengids mee te nemen en een paar woorden en uitdrukkingen te leren. De Bulgaren zullen dit altijd erg waarderen. 
 
Bagage en kleding
Voor Bulgarije gelden geen bijzondere kleding vereisten. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen i.v.m. met een bezoek aan kerk of klooster.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van uw paspoort en houd deze gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
 
Paspoort: 
Voor een vakantie naar Bulgarije heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig, die op dag van vertrek uit Bulgarije nog geldig is.
 
Visum: 
Voor Bulgarije heeft u bij een verblijf korter dan 90 dagen geen visum nodig. Voor meer informatie of online regelen van uw visum kunt u terecht bij de ambassade van Bulgarije.
 
Fotograferen en filmen
U mag in Bulgarije overal foto's maken of filmen, met uitzondering van militaire plaatsen, grensposten, havens en vliegvelden, en in overheidsgebouwen. Bij sommige kloosters, musea en opgravingen moet u eerst iets bijbetalen om te mogen filmen of fotograferen. Dit staat duidelijk bij de toegang aangegeven. Als u mensen wilt fotograferen, vraag dan wel om toestemming.
 
Geldzaken
De naam van de Bulgaarse munteenheid is de Lev, meervoud Leva en de officiële afkorting van de Lev is BGN. 
 
1 Lev is weer onderverdeeld in 100 Stotinki, dat zijn de Bulgaarse centen. 
Per 01-11-19 was 1 Euro ongeveer 1,96 Lev.
 
U kunt op veel plaatsen in Bulgarije pinnen of geld wisselen bij een van de vele wisselkantoren of banken. Bekijk echter wel eerst kritisch de koers, want dat kan zeer verschillen, probeer waar nodig af te dingen op de wisselkoers. In hotels krijgt u ook veelal een zeer slechte koers. 
Geldige pin en creditcard zijn: Eurocard, MasterCard, Maestro, Cirrus, JCB, VISA, VISA Election. 
 
Invoer of uitvoer van buitenlandse deviezen of Bulgaarse Leva tot een bedrag van (de tegenwaarde van) 8.000 Leva (1 Euro is ca. 1,96 Lev) is toegestaan. Van bedragen daarboven dient aangifte te worden gedaan. Dit dient strikt te worden aangehouden. Het niet declareren is volgens de Bulgaarse wet strafbaar. Bij bedragen boven de 25.000 Bulg. Leva dient ook de herkomst te worden gemeld.
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. In restaurants en in cafés is het de gewoonte wat wisselgeld te laten liggen. In hotels is het gebruikelijk om de mensen van de bagage een Lev te geven, ook voor een kamermeisje is dit gebruikelijk. Verder hoeft u niet af te dingen in winkels, dit zijn ze in Bulgarije niet gewend. 
 
Gezondheid
De gezondheidszorg in Bulgarije is niet te vergelijken met die van bij ons, toch is de kwaliteit die wordt geboden zeker niet minder. Sinds 1999 werkt Bulgarije aan een drastische hervorming van de gezondheidszorg. De belangrijkste peilers daarvan zijn een ziektekostenverzekering en een landelijk netwerk van huisartsen. In 2002 werd 4,7 procent van het bruto binnenlands product besteed aan de gezondheidszorg. Dit komt neer op bijna 75 euro per persoon. 
 
De particuliere gezondheidszorg neemt een steeds belangrijkere positie in. Het aantal particuliere ziekenhuizen is nog niet zo groot, maar steeds meer specialisten beginnen privépraktijken binnen de faciliteiten van publieke zorginstellingen. Zolang de inkomens in Bulgarije nog laag zijn, blijven de bestedingen aan particuliere zorg echter beperkt en alleen beschikbaar voor de allerrijksten. 
Apotheken
In Bulgarije zijn ook genoeg en goed uitgeruste apotheken die u de geneesmiddelen en medicijnen kunnen bezorgen die ook in België zijn te verkrijgen. Belangrijk hierbij is dat u wel de Latijnse benaming van het geneesmiddel of medicijn meeneemt. Hierdoor weet de Bulgaarse apotheker feilloos welk medicijn of geneesmiddel hij moet maken. De apotheken zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 19:00 uur en op zaterdag tot 14:00 uur. In de grote steden zijn de dienstdoende apotheken 24 uur per dag open. Pijnstillers zijn eenvoudig te verkrijgen zonder recept zowel bij de apotheek als ook bij de drogist. Wanneer u medicijnen of geneesmiddelen in Bulgarije koopt, dan zult u dat direct contant moeten voldoen, het is daarom van belang hiervan een bon te vragen zodat u dit na terugkeer kunt declareren bij uw verzekering. 
De omvang van de markt voor geneesmiddelen bedroeg in 2003 622 miljoen lev, ofwel 316 miljoen euro. Grofweg tweederde van de totale omzet is afkomstig uit het buitenland. De belangrijkste lokale leveranciers van geneesmiddelen zijn Balkanpharma en Sopharma. Balkanpharma is in IJslandse handen en exporteert een groot deel van de productie. Bulgarije is netto-exporteur van geneesmiddelen. Alle geneesmiddelen dienen vooraf in Bulgarije te worden getest en geregistreerd. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij het Bulgarian Drug Agency. De toetsingscriteria zijn al grotendeels op Europese leest geschoeid. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
Post, internet en telefoon
Post: Een poststuk of kaart zal er doorgaans een week over doen om vanuit Bulgarije onze landen te bereiken. Postzegels kunt u in Bulgarije uitsluitend kopen bij het postkantoor, in het Bulgaars is dit:” ïoøa” soms gevolgd door posta. De postkantoren zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 20:00 uur en op zaterdag tot 13:00 uur.
 
Internet:
Breedband internet is vrij algemeen beschikbaar en van goede kwaliteit. Bulgarije telt buiten Sofia vrijwel geen cybercafés. Slechts een zeer klein aantal restaurants, hotels en bars in Sofia biedt draadloos internet aan. Vaak is dit gratis. 
Telefoon: Om vanuit België of Nederland naar Bulgarije te bellen, kiest u 00359 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. In Bulgarije kunt u uiteraard ook gewoon met uw mobiele telefoon bellen. Mobiel bellen vanuit Bulgarije is geen probleem en kan via de volgende mobiele providers: MobilTEL AD, Cosmo Bulgaria, Vivatel.
 
Diversen
Openbare wc’s zijn te vinden op trein- en busstations, parken en sommige stadscentra. U kunt deze echter beter vermijden. Gebruik liever de wc van het hotel, cafés, restaurants, grote winkelcentra of bij een benzinestation. Deze zijn namelijk schoner en beter onderhouden. Er kan soms om wat kleingeld gevraagd worden, ca 0,20 – 0,50 Lev. 
 
Openbaar vervoer 
Het openbaar vervoer in Bulgarije is over het algemeen goed ontwikkeld. Er zijn treinen en bussen voor de langere afstanden tussen de grote steden en de kust, stadsbussen en trolleybussen in de steden zelf en in de hoofdstad Sofia zijn er nog de metro en de trams. Bijna elke plaats, zowel grote steden als kleine dorpjes, zijn te bereiken met de bus. Tussen de grote steden zijn er veel snelle busverbindingen met moderne bussen van verschillende bus vervoerders. Naar de kleine dorpjes zijn er maar een paar keer per dag busdiensten, of op vaste dagen in de week. Om een dorp te bereiken is het nodig om over te stappen in de dichtstbijzijnde grote stad. Alle grote steden hebben een busstation, vaak vlakbij het treinstation. Tickets voor de trams, metro’s en bussen in Sofia en de steden kunt u kopen bij de kiosk en de krantenwinkel. De tickets moet u in het voertuig perforeren. In sommige steden in het binnenland en langs de kust moet u in de bussen eerst gaan zitten en dan komt de conducteur langs om kaartjes te verkopen. Voor de trein kunt u kaartjes alleen op het station kopen of als er geen station is in de trein. 
 
Criminaliteit
De kans dat een vakantieganger in Bulgarije met criminaliteit te maken krijgt, is zeer gering. Het is echter wel verstandig de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Laat geen kostbare spullen zichtbaar in de huurauto achter en huur voor waardevolle bezittingen bijvoorbeeld een kluisje in het hotel of appartementencomplex.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Rila klooster in Rila
- Oud-Nessebar, gelegen op een rots schiereiland in de Zwarte Zee
- Boyana kerk in Sofia-Boyana
- Thracische graftombes van Kazanluk en Sveshtari.
- Ivanovo rotsklooster, ten zuiden van Russe
- De ruiter van Madara
- Het Pirin Nationaal Park in het Pirin gebergte
- Het natuurreservaat Sreburna vlakbij de stad Silistra
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen in Bulgarije zijn; 1 januari, 3 maart waar ze de bevrijding van de Ottomaanse overheersing vieren, 1 mei Dag van de Arbeid, Pasen (meestal 1 week later als in België), 6 mei, Dag van Sint-Georgius, 24 mei Dag van de Bulgaarse cultuur en het Cyrillische alfabet, 6 september is de Nationale feestdag, 22 september Onafhankelijkheidsdag, 1 november Dag van de nationale wederopleving en kerst zoals wij het ook vieren. 
 
 
Belgische ambassade Sofia
Veltchova Zavera 1, 1164 Sofia, tel: +359-2 9887295
@: sofia@diplobel.org, www.diplomatie.be/sofia 
 
Bulgaarse ambassade Brussel
Avenue Hamoir 58, 1180 Uccle, Bruxelles, tel.: 02-3745963
@: secretary@bulgaria.be, www.bulgaria.be  
 
Nederlandse ambassade Sofia
Oborishte 15, 1504 Sofia, tel: +359-2 28160300
@: embassy@netherlandsembassy.bg, www.netherlandsembassy.bg
 
Bulgaarse ambassade Den Haag
Duinroosweg 9, 2597 KJ Den Haag, tel: 070-3503051
@: info@embassy-bulgaria.nl, www.embassy-bulgaria.nl