12-Daagse fly-drive Armenië
v.a. € 0 p.p.

12-Daagse fly-drive Armenië

Armenië behoort tot de oudste landen ter wereld en kent een rijke, maar turbulente geschiedenis. Zelden vindt u zoveel bijzondere architecturale bouwwerken op een vergelijkbaar oppervlakte. In het jaar 301 werd Armenië het eerste land dat het christendom aannam als staatsgodsdienst en sindsdien is er een grote ontwikkeling geweest in de bouw van kerken en kloosters waarvan meerdere elementen later zijn gebruikt in de West-Europese architectuur. Deze autorondreis in Armenië leidt u door bergen en valleien naar unieke bezienswaardigheden waar u hartelijk ontvangen wordt door de gastvrije, trotse bevolking.

8 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Alle overnachtingen in 3-sterrenhotels, B&B's en guesthouses op basis van logies en ontbijt
• Autohuur Jeep volgens programma, categorie Daihatsu Terios of gelijkwaardig
• Reisgids + wegenkaart Armenië
 
Huurprijs wagen inclusief
- Ongelimiteerd aantal kilometers
- CDW (Collision Damage Waiver) met eigen risico van USD 400 - ter plaatse afkoopbaar
- TPW (Diefstalverzekering) met eigen risico van USD 400,- ter plaatse afkoopbaar
- Belastingen
 
Exclusief
• Internationale vlucht. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Extra’s autohuur: GPS, Afkoop Eigen Risico, parkeerkosten etc.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van en vanaf 2 personen.
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.

Dag 1-2 – Jerevan 
Bij aankomst op de luchthaven van Jerevan wordt u verwelkomd door onze vertegenwoordiger en naar uw hotel gebracht. Overnachting in Jerevan. 
 
Dag 2 – Jerevan 
In de ochtend wordt de auto afgeleverd bij uw hotel (tijdstip in overleg met de vertegenwoordiger bij aankomst).Vandaag kunt u kennismaken met de hoofdstad van Armenië. Opvallend in Jerevan zijn de vaak in Sovjetstijl gebouwde statige gebouwen en pleinen. Een mooi voorbeeld hiervan is het Republiekplein met haar imposante overheidsgebouwen, gezellige terrasjes, groene perkjes en fonteinen. Aan dit plein ligt het Armeense Nationaal Historisch Museum. Een bezoek aan dit museum is een goede start van uw reis. Het museum kent diverse afdelingen waaronder archeologie, numismatiek en een etnografische afdeling en tijdens uw reis zult u diverse plaatsen aandoen die in het museum zijn genoemd. Bezienswaardig is ook de North Avenue, de chique wandelboulevard van de stad. U kunt tevens een bezoek brengen aan het statige operagebouw, de Blauwe Moskee met zijn mooie binnentuin, de overdekte bazaar met specerijen of de Cascade van Jerevan. Overnachting in Jerevan.
 
Dag 3 – Jerevan 
Volledige dag ter vrije besteding in Jerevan. Buiten het centrum ligt het Tsitsernakaberd Memorial park met het monument en het museum van de Genocide (1915). De 44 meter hoge piek die van afstand te zien is, staat symbool voor de nationale wedergeboorte van Armenië. De opstaande tegels die refereren aan Armeense khatchkars  symboliseren de 12 verloren provincies die nu in Turkije liggen. Aan de binnenzijde brandt de eeuwige vlam. Overnachting in Jerevan.
 
Dag 4 – Jerevan – Khor Virap – Areni – Noravank –  Goris (ca. 260 km)
Na het ontbijt rijdt u naar het klooster Khor Virap, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Armenië. In het klooster werd Gregorius de Verlichter 13 jaar lang door Koning Tiridates IV gevangen gehouden. Pas nadat Gregorius de koning in 301 tot het christendom kon bekeren, werd Armenië het eerste land dat het christendom als officiële godsdienst aannam. Het klooster van Khor Virap ligt aan de Turks-Armeense grens en vanaf Khor Virab heeft men een prachtig zicht op de voor Armeniërs zo heilige berg Ararat. Vervolgens rijdt u verder naar Areni, bekend om zijn wijnmakerij. Hier vindt u langs de straten wijnstalletjes en uiteraard is het ook mogelijk om een slokje te proeven. Nabij het dorpje Areni en omringd door rode kliffen ligt het Noravank klooster, het meesterwerk van de middeleeuwse architect Momik. De hoofdkerk uit de 13e eeuw is gedecoreerd met unieke bas-reliëfs. Via kronkelende bergwegen komt u aan in Goris waar u dineert en overnacht in een guesthouse. 
 
Dag 5 – Goris – Khndzoresk – Tatev klooster – Goris (ca. 110 km)
Goris ligt in het zuiden van Armenië nabij de grens met Azerbeidzjan en Iran. De stenen huizen met gebogen ramen en balkons op de met bomen omzoomde lanen maken het een geweldige plek om te wandelen en in contact te komen met de lokale bevolking. Het tempo van het leven is traag: er is weinig commerciële of industriële activiteit. Goris is bekend om zijn grote verscheidenheid aan fruitwodka waaronder die van de heerlijk krachtige moerbei en kornoelje bes. Het landschap wordt bepaald door bijzondere rotsformaties en grotten welke deels bewoond werden door de lokale bevolking. Vanuit Goris kunt u een excursie maken naar Khndzoresk, een grottenstad. Zeker niet te missen is een bezoek aan het unieke 10e-eeuwse Tatev klooster (Werelderfgoed UNESCO). Dit meesterwerk staat op een plateau aan de rand van een diepe kloof waar de Orotan rivier doorheen stroomt. Om bij het klooster te komen, kunt u gebruik maken van de langste kabelbaan ter wereld die u in circa 11 minuten over de 320 meter diepe kloof laat zweven. Diner en overnachting in guesthouse in Goris. 
 
Dag 6 – Karahunge – Selim Karavanserai – Noraduz – Sevan (ca. 230 km)
Op een hoogte van 1.770 meter ligt het 7.500 jaar oude observatorium van Karahunge. Dit Armeense ‘Stonhenge’ omvat 223 basalt stenen waarvan er 84 voorzien zijn van 4-5 cm diepe openingen. In 2001 zijn in deze regio meerdere rotstekeningen ontdekt die aantonen dat men in de prehistorie een grote interesse had in astronomie. Onderweg naar het Sevanmeer passeert u de Selim karavanserai. Deze overnachtingsplek is gebouwd in 1332 door prins Chesar Orbelian en was een belangrijk handelspunt op de vermaarde zijderoute. Aan de oever van het Sevan meer ligt Noraduz waar u een middeleeuwse begraafplaats kunt zien met honderden kruisstenen, khachkars genoemd. Dit is de grootste nog bestaande verzameling ter wereld en de oudste stenen dateren uit de 6e eeuw. Tot slot gaat u naar Sevan aan het gelijknamige meer. Dit meer op een hoogte van bijna 2.000 meter behoort tot de grootste zoetwatermeren ter wereld en u kunt er ontspannen aan één van stranden. Op het nabijgelegen schiereiland kunt u het klooster van Sevanavank bezoeken. Hier vindt u één van de meest bijzondere kruisstenen in Armenië. Diner en overnachting in Sevan.
 
Dag 7 – Sevan – Dilijan – Goshavank – Sanahin & Haghpat (ca. 200 km)
Vanochtend rijdt u verder naar Dilijan, welke diep in de bossen gelegen is. Ten tijde van de Sovjet-Unie was dit met dank aan de zuivere lucht en ongerepte natuur het bekendste kuuroord van Armenië. U kunt ervoor kiezen om het Dilijan Nationaal Park te bezoeken, een beschermd gebied, gekend om haar meren, bergpassen en liefelijke dorpjes. In dit park vindt u ook het klooster van Goshavank, gesticht in de 11e eeuw. Via de voormalige industriestad Alaverdi komt u aan bij de kloosters van Sanahin & Haghpat. Deze twee kloosters waren belangrijke educatiecentra tijdens de Kiurikian dynastie. Het 10e-eeuwse Sanahin was in het bijzonder beroemd om zijn school van verlichters en kalligrafen. U rijdt verder naar het 10e-eeuwse klooster van Haghpat. Het complex is een meesterwerk van religieuze architectuur en bestaat uit verschillende gebouwen. Beide kloosters bevatten elementen van Byzantijnse kerkelijke architectuur alsmede typische Armeense bouwstijl. De prachtige ontwerpen, het bas-reliëf en bijzondere kruisstenen hebben er voor gezorgd dat deze monumenten op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Diner en overnachting in Haghpat.
 
Dag 8 – Haghpat – Saghmosavank – Amberd fort – Jerevan (ca. 220 km)
Mocht u gisteren niet meer de gelegenheid hebben gehad om het klooster van Haghpat te bezoeken, dan raden wij aan dit deze ochtend te doen. Vervolgens kunt u het middeleeuwse klooster van Saghmosavank bezoeken dat omringd is door adembenemende natuur in de diepe kloof van Ashtarak. Op 6 km van het dorp Byurakan liggen halverwege de berg Ararats de restanten van het Amberd fort. De overblijfselen omvatten o.a. een ommuurd paleis, een kerk uit 1026, het badhuis, het centrale verwarmingssysteem en drinkwatersysteem. In de avond komt u aan in Jerevan. Overnachting in Jerevan. 
 
Dag 9 – Jerevan – Echmiadzin – Zvartnots – Jerevan (ca. 60 km)
Na het ontbijt rijdt u naar Echmiadzin, gelegen op zo’n 25 minuten van Jerevan. Wat Rome is voor katholieken, is Echmiadzin voor Armeniërs. Volgens de overlevering kreeg Gregorius de Verlichter (257-331), de grondlegger van de Armeens Apostolische Kerk, hier in 301 een visioen waarin Jezus Christus zelf hem opriep op deze plaats een kerk te bouwen. De kathedraal beschikt ook over een interessant museum met relikwieën, waaronder de lans waarmee Christus werd doorboord. Op de weg terug naar Jerevan passeert u Zvartnots, waar u de ruïnes van de 7e-eeuwse tempel kunt bezoeken. De namiddag kunt u in Jerevan besteden. Bent u hier in het weekend dan raden wij u een bezoek aan de Vernissage markt aan. Honderden handelaars bieden hun handwerk aan waaronder houtsnijwerk, kant, wollen tapijten en schilderijen. Daarnaast wordt er ook antiek aangeboden. Overnachting in Jerevan.
 
Dag 10 – Jerevan – Garni – Geghard – Jerevan (80 km)
Vandaag rijdt u oostwaarts richting de plaats Garni waar u de Zonnetempel kunt bezichtigen. Deze heidense tempel is de enige nog overgebleven tempel in Armenië, gebouwd in de 1e eeuw door Koning Tiridates I nadat hij een bezoek had gebracht aan keizer Nero in Rome. De tempel is omgeven door een prachtig berglandschap en ongerepte natuur. Vanaf de paden rondom de tempel heeft u een schitterend uitzicht op de vallei en de Azat rivier. Vervolgens kunt u verder rijden naar het 4e-eeuwse Klooster van Geghard, niet ver hier vandaan. Bij het betreden van het kloostercomplex waant u zich even terug in de oudheid. Binnen het complex liggen verschillende kerken waarvan de meeste gehouwen zijn uit massief rots. De interieurs van de kerken zijn zeer uniek versierd met kruisstenen en fresco’s. Het complex ligt eveneens in een prachtig landschap aan de ingang van de Azat vallei. In de middag keert u terug naar de hoofdstad en kunt u bijvoorbeeld nog een bezoek brengen aan het belangrijkste museum van Armenië, namelijk de Matenadaran, met meer dan 17.000 manuscripten. Overnachting in Jerevan
 
Dag 11 – Jerevan
Dag ter vrije besteding in Jerevan. Overnachting in Jerevan.
 
Dag 12 – vertrek
Conform uw vluchtschema rijdt u terug naar de luchthaven waar u de auto inlevert bij de vertegenwoordiger
Tijdens uw 12-Daagse fly-drive Armenië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Jerevan - Hotel Ani Central Inn

Hotel Ani Central Inn

Dit moderne is gelegen in het hart van Yerevan en dus dichtbij diverse bezienswaardigheden. Het Republieksplein treft u op 10 minuten lopen aan.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gezellige bar, een restaurant met zowel een internationale als nationale menukaart, een zwembad en gratis wifi.

 

Kamers:

De kamers zijn modern ingericht en hebben alle de benodigde voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, televisie, gratis wifi, minibar en de badkamers zijn voorzien een bad of douche en toilet. 

Goris - Hotel Goris

Hotel Mina

Hotel Goris is gelegen in het stadje Goris en vormt de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een lobbybar, een restaurant met zowel een internationale als nationale menukaart, wifi internet en gratis parkeergelegenheid.

 

Kamers:

De kamers zijn ruim en hebben alle de benodige voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, satelliettelevisie, minibar en een badkamer met douche of bad en toilet. 

GUESTHOME

Jerevan - Tsaghkunq Guesthouse

Tsaghkunq Guesthouse

Dit kleinschalig guesthouse licht dicht bij het Sevan meer en vormt een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. 

In het restaurant worden dagelijks traditionele maaltijden geserveerd. 

De kamers zijn  netjes ingericht en voorzien van een tv, airconditioning en gedeeltelijk eigen badkamer met douche en toilet. 
Gratis parkeergelegenheid en wifi. 

Haghpat - Hotel Qefo (Qefilyan)

Hotel Qefo (Qefilyan)

Dit kleine hotel ligt in het dorpje Haghpat met uitzicht over de Alaverdi vallei. 

 

Faciliteiten

Het hotel beschikt over een restaurant met lokale specialiteiten, wifi en parkeergelegenheid.

 

Kamers

De kamers zijn netjes ingericht met airconditioning, satelliet-tv en koelkastje. Badkamer met bad of douche en toilet. 

 

Algemeen
Armeniërs krijgen er zelf geen genoeg van om te benadrukken dat ze cultureel en historisch deel uitmaken van Europa, ondanks dat het geografisch in Azië ligt. De Armeniërs zijn terecht erg trots op hun land. Zo is Armenië het eerste land in de wereld dat het christendom als officiële godsdienst aannam. De vele kloosters en kerken getuigen hiervan en zijn opvallend door hun bijzondere architectuur. Omdat het Armeense volk eeuwenlang met de ondergang werd bedreigd, hecht het veel waarde aan het in stand houden van tradities en cultuur. Naast de Armeense taal, waarvan het alfabet al in het jaar 405 werd ontworpen, betreft dit ook de eigen religie, het Armeens-apostolische geloof. Daarnaast spelen familietradities een belangrijke rol in het dagelijks leven. Opvallend voor buitenlandse bezoekers zijn de duidelijk aanwezige investeringen door Armeniërs in de diaspora, al dan niet geboren in het eigen land.  
 
Ligging
Armenië is qua oppervlakte vergelijkbaar met België en is geheel door land omgeven. In het noorden grenst het aan Georgië. Dit valt grotendeels samen met het Kleine Kaukasusgebergte, dat aan de andere kant van de grens doorloopt. Het grootste gedeelte van het land grenst aan Azerbeidzjan met wie het land een moeizame relatie heeft. Het zuidelijk deel ligt ingeklemd tussen Azerbeidzjan en de exclave Nachitsjevan. In het westen vormt Turkije het buurland. Ook hiermee is de politieke relatie niet goed en de grens tussen beide landen is hermetisch afgesloten. De voor de Armeniërs zo heilige berg Ararat ligt in Turkije en vanaf Jerevan heeft u hier, bij helder weer, zicht op. Tot slot vormt in het zuiden Iran over een breedte van 30 kilometer de grens. Beide landen hebben een goede verstandhouding en er wordt tussen beide landen veel handel gedreven. Armenië bestaat grotendeels uit de zogeheten Armeense hoogtevlakte met uitzondering van de lager gelegen Ararat vallei waar de hoofdstad is gelegen. Dit is de meest vruchtbare streek, waar het gros van de landbouwproducten vandaan komt. Meer dan de helft van het land wordt geïrrigeerd. De subtropische strook langs de grens met Iran is ook heel vruchtbaar en is bekend om zijn de enorme, soms wel een kilo wegende, perziken die hier geoogst worden. Het hoogste punt is de berg Aragats met een hoogte van 4095 meter. De meer dan 200 rivieren en 100 meren zorgen voor de watervoorziening
 
Klimaat
Armenië heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. In de vruchtbare Ararat vallei vriest het ongeveer 100 dagen per jaar. Het uiterste zuiden van het land is echter subtropisch en heeft zelfs ‘s winters aangename temperaturen. U kunt zomerse kleding meenemen en voor de avond en de hoger gelegen gebieden een trui/vest. Neemt u voor eventuele regen een paraplu of regenjas/poncho mee.
 
Religie
In Armenië is vrijwel iedereen Armeens-apostolisch. De kerken en kloosters staan gewoonlijk open voor iedereen. Na de kerstening van Armenië in het jaar 301 werden al snel de eerste kerken gebouwd, vaak op plaatsen waar voorheen heidense tempels stonden. Aangezien Armenië op dat moment onder invloed stond van Rome en Byzantium werd de ontwikkeling van de Armeens-Apostolische kerk deels beïnvloed door de  tradities van deze rijken. De bouwstijl, de schilderkunst en de liturgie ontwikkelde zich, in periodes van onafhankelijkheid, tot een eigen stijl die sinds het concilie van Chalcedon in 451 zijn eigen weg is gegaan.
 
Eten en drinken
Armeniërs zijn Bourgondiërs. Iedereen is welkom en er wordt uitgebreid getafeld. In de Armeense keuken vind je veel invloeden van de Russische, Georgische, Libanese en Turkse keuken. Zo wordt er ook regelmatig kebab geserveerd. Er wordt veel lams- en rundvlees gegeten en overal kun je khorovats (gebarbecued vlees of vis) bestellen. Bastoerma is gedroogd rundvlees gedrenkt in zout en kruiden, dolma is rijst en vlees in wijnbladeren. Het platte brood in Armenië noemt men lavash.
 
Drinken in Armenië
De nationale sterke drank in Armenië is cognac (van het merk Ararat, genoemd naar de Bijbelse berg) en wodka. Ook drinkt men sterke (Turkse) koffie. Bekende biermerken zijn: Kilikia, Kotayk en Erebuni. Jermuk is spuitwater en Noy is mineraalwater. Daarnaast produceert Armenië rode en witte wijn.
 
Elektriciteit
Armenië heeft 220 volt netspanning. Een verloop- of wereldstekker is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Armenië is het 2 uur later dan bij ons. 
 
Taal
Meest gesproken talen zijn het Armeens (officieel) en Russisch. Het Armeens is een Indo-Europese taal die al meer dan 2000 jaar bestaat. Het eigen opvallende alfabet werd in het jaar 405 na Christus ontworpen door Mesrop Masjtots en behoort tot de belangrijkste culturele erfgoederen van het Armeense volk. De in het huidige Armenië gesproken taal is het Oost-Armeense dialect, dat is beïnvloed door de eeuwenlange Russische aanwezigheid. Een ander dialect is het West-Armeens, dat gesproken werd in het Ottomaanse deel van Armenië, totdat de genocide van 1915 daaraan een einde maakte. Het Armeense alfabet bestaat uit 39 letters en is lastig te begrijpen en te leren. 
 
Bagage en kleding
We adviseren u om de bagage mee te nemen in een rugzak of koffer. Houdt u bij de keuze van de koffer/reistas rekening met het vervoermiddel waarmee u reist. Tijdens een rondreis kan het voorkomen dat u de grens van Armenië en Georgië passeert, waarbij u zelf lopend met uw koffer de grens over dient te gaan. Dit is geen grote afstand, maar wel 5-7 minuten lopen. Bij de hotels zijn er meestal liften, maar het kan voorkomen dat u een kleine trap op dient te gaan. Een reisbegeleider of gids zal best weleens willen helpen, maar zorg er dan ook voor dat de koffers niet te zwaar zijn.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Kleding:
Voor Armenië gelden geen bijzondere kledingeisen. Voor het bezoek aan sommige kerken en kloosters wordt verwacht dat vrouwen hun haren bedekken. Hiervoor adviseren wij u om een sjaal mee te nemen. Korte broeken en rokken worden niet geapprecieerd in kloosters. Verder adviseren wij lichte kleding mee te nemen en voor in het voor- en naseizoen een trui en eventueel een paraplu. 
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
U heeft een geldige internationale reispas nodig. 
Douanebepalingen:
Invoer:  Binnenlandse en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd.
Uitvoer: Binnenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd.
Buitenlandse betaalmiddelen mogen tot USD 500 worden uitgevoerd.
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is hierbij vaak verboden. Het fotograferen van geestelijken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Armenië is de Dram (AMD). De dram bestaat uit 100 luma. 
€ 1 = AMD 528 (01-11-19). Ook de euro en de dollar spelen een zekere, informele rol in het betaalverkeer.
 
Contanten:
In Armenië kunt u in de grote steden met uw bankpas geld (dram) opnemen bij de bankautomaten. Daarnaast zijn er wisselkantoren in banken en sommige supermarkten waar u Euro’s, Amerikaanse Dollars en Roebels kunt wisselen. 
 
Creditcards:
Creditcards worden in de hoofdstad, in sommige hotels, restaurants en winkels, geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Fooien
Het is gebruikelijk om in Armenië een fooi achter te laten in de restaurants. De richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
Ter plaatse maakt de reisleider in geval u deelneemt aan een groepsreis een fooienpot voor de gids en chauffeur. De richtlijn is € 2,50,- per dag voor de gids en € 2,50 per dag voor de chauffeur.  In totaal € 5,- per dag x aantal reisdagen. Uiteraard bent u vrij  op het einde de reisleiding ook een fooi te geven. 
 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht voor Armenië. Wel wordt een DTP vaccinatie en een bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een buiktyfus vaccinatie aanbevolen. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij mogen geen verdere telefonische informatie geven omdat wij geen medische achtergrond hebben. 
Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium. Vermijd het drinken van water uit kranen (inclusief de drinkwaterkraantjes in Jerevan), maar koop flessen mineraalwater. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09.30 uur tot 19.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend en er zijn ook diverse supermarktjes die 24 uur per dag geopend zijn. Musea zijn meestal vanaf 10.00 uur open en meestal op maandag gesloten. Daarnaast mogen er in diverse musea maar 10 personen tegelijk naar binnen. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 16.00 uur. Wisselkantoren zijn doorgaans langer geopend.
 
Post, internet en telefoon
 
Post: De post in Armenië, zowel de binnenlandse als die naar het buitenland, doet er erg lang over. Het wil nog wel eens helpen uw post af te geven bij het postkantoor zelf. Betrouwbaar zijn uiteraard de internationale koeriersdiensten. 
 
Internet: Efficiënter is het internet, dat in de meeste delen van Armenië via internetcafés toegankelijk is. In de meeste hotels waar u zult verblijven tijdens uw reis is Wifi beschikbaar.
 
Telefoon: Bellen over vaste telefoonlijnen is in Armenië minder betrouwbaar dan mobiel bellen. Zeker wanneer u voor een langere periode rondreist, heeft het zin om een lokale prepaid simkaart aan te schaffen. Het internationale landennummer van Armenië is 00374. 
 
Verstandshouding Armenië - Azerbeidzjan
Indien u naar Azerbeidzjan gaat of hiervandaan komt, houdt u dan rekening dat er een conflict gaande is tussen Armenië en Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach. De situatie is complex en ligt voor beide volken zeer gevoelig. Ga hier dan ook niet in discussie over. Souvenirs uit Azerbeidzjan kunnen worden afgenomen in Armenië en dit is ook wederzijds mogelijk. 
 
Openbaar vervoer
Hoewel openbaar vervoer in Armenië goed ontwikkeld is, zullen lang niet alle plekken even makkelijk bereikbaar zijn. Kloosters e.d. liggen afgelegen en worden niet aangedaan door bussen. Het beste is om in dit geval een taxi te nemen. Dit is niet duur en u kunt hier vooraf een prijsafspraak over maken. Tevens rijdt er een trein tussen Jerevan en Tbilisi, maar ook in dit geval is een taxi vaak sneller. 
 
Criminaliteit
Er is weinig criminaliteit in Armenië. Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Armenië bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze kunnen anders zijn dan u thuis gewend bent. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Kloosters van Sanahin en Haghpat
- Kathedraal en kerken van Echmiadzin
- Archeologische site van Zvartnots
- Het Geghard klooster met de Azat vallei
 
Nationale feestdagen
De meeste Armeense feestdagen hebben een religieuze, nationalistische of communistische oorsprong. De belangrijkste feestdag is sinds de Sovjettijd nog altijd Nieuwjaar en vormt feitelijk het begin van een week lang feestvieren met tafels volgeladen met drank en voedsel. Het publieke leven ligt dan plat. In deze week wordt ook het Armeense kerstfeest gevierd (6 januari). Precies 40 dagen later, op 14 februari, wordt het Vuurfeest gevierd dat symbool staat voor de naderende lente. Andere belangrijke feestdagen die uitgebreid worden gevierd zijn onder meer Internationale vrouwendag op 8 maart, Goede Vrijdag, Herdenking van de Armeense Genocide op 24 april, Dag van de overwinning op 9 mei, Dag van de eerste republiek op 28 mei, Grondwet dag op 5 juli, Onafhankelijkheidsdag op 21 september en Herdenkingsdag voor de aardbevingsslachtoffers van 1988 op 7 december. 
 
Ambassade
In Armenië is geen Ambassade van België aanwezig. U kunt zich wenden tot de Belgische ambassade in Rusland: Ulitsa Malaya Moltchanovka 7, 121069 Moskou, Rusland, tel.: +7 4957800331
Of de Nederlandse ambassade in Sheraton Metechi Palace Hotel, Telavi Straat 20, 0103 Tbilisi, tel.: +995-32276200; www.dutchembassy.ge
 
Armeense ambassade Brussel
Montoyerstraat 28, 1000 Brussel, België, tel: +32 23484400
www.belgium.mfa.am
 
Armeense ambassade Den Haag
Laan van Meerdervoort 90, 2517 AP Den Haag, tel: 02-3484400, www.netherlands.mfa.am