12-Daagse Nederlandstalige rondreis Bulgarije
v.a. € 1299,00 p.p.

12-Daagse Nederlandstalige rondreis Bulgarije

In deze 12-daagse rondreis Bulgarije ontdekt u onder leiding van onze Nederlandstalige gids de verborgen schatten, prachtige natuur, bijzondere tradities en het lekkere eten van Bulgarije. De mysterieuze Thraciërs, de sterke Romeinen en de machtige Ottomanen hebben allen hun sporen achtergelaten. De Bulgaren zijn trots op de rijke cultuur en de zwaarbevochten vrijheid. Wij nemen u tijdens deze groepsreis Bulgarije o.a. mee naar de prachtige tsarenstad Veliko Turnovo, het historische Plovdiv en het kleurrijke stadje Koprivshtitsa. Uiteraard mag een bezoek aan het wereldberoemde Rila klooster niet ontbreken!  

7 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Air Bulgaria of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Zeer deskundige lokale Nederlandssprekende gids
• Overnachtingen in comfortabele 3-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Verzorging op basis van halfpension
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Gratis taalgidsje Wat & Hoe Bulgaars
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 10
• Verlenging mogelijk, neem contact op met één van onze medewerkers voor meer informatie

 

Dag 1 – Sofia – Koprivshtitsa 
Vandaag vertrekt u naar Sofia, waar u bij aankomst wordt opgehaald door uw Nederlandssprekende gids. Vertrek richting Koprivshtitsa, het meest kleurrijke bergstadje van Bulgarije. Koprivshtitsa bevindt zich in het hart van het Sredna Gora gebergte op een hoogte van 950 meter . Hier werd in april 1876 het eerste schot gelost en daarmee de aanzet gegeven van de grootste opstand tegen de 500 jaar Ottomaanse overheersing die uiteindelijk tot de vrijheid van Bulgarije heeft geleid. 
 
Dag 2 – Koprivshtitsa – Troyan – Veliko Tarnovo 
Na het ontbijt maken we een wandeling door het kleurrijke, historische centrum van Koprivshtitsa en bezoeken enkele prachtig beschilderde huizen. Hier leren we meer over het verleden van de stad en haar rol bij de bevrijding van Bulgarije. Daarna rijden we via de hoogste bergpas van Bulgarije, Beklemeto, richting Troyan. Op het hoogste punt van de pas staat een communistisch monument in de vorm van een Ark. Dit Vrijheidsbeeld is ter nagedachtenis aan de Russische soldaten die tijdens de gevechten met het Ottomaanse leger sneuvelden. Boven op de pas heeft u een prachtig zicht over het Balkan gebergte. We bezoeken in Troyan het gelijknamige klooster. Dit is één van de mooiste kloosters van het land, dat bekend staat om zijn schitterende fresco’s en wonderbaarlijke icoon van de Heilige maagd met drie handen, die volgens gelovigen geluk en gezondheid brengt. In de namiddag komen we aan in de Tsarenstad Veliko Tarnovo. 
 
Dag 3 – Veliko Tarnovo – Arbanassi – Veliko Tarnovo 
Vandaag bewonderen we Veliko Tarnovo, die van de 12e tot 14e eeuw de hoofdstad van het Tweede Bulgaarse tsarenrijk was en tegenwoordig als één van de meest fascinerende plekken van het land wordt beschouwd. Het is één van de plaatsen in Bulgarije waar de rijkdom van de middeleeuwen goed bewaard is gebleven. We beginnen met een bezoek aan het juweel van Tarnovo - de ruïnes van de oude vestiging Tsarevets, schitterend gelegen op een natuurlijke heuvel boven de stad, omringt door de oevers van de Yantra rivier. In deze roemrijke burcht treden we in de voetsporen van moedige krijgers, strijdlustige vorsten en beleven in gedachten de oude glorie en genieten van adembenemende uitzichten. Vervolgens wandelen we verder door smalle straatjes, langs oude kerken en gebouwen en bewonderen de prachtig gelegen stenen huizen, trapsgewijs gebouwd op de heuvels van de stad. In de oude ambachtsstraat „Samovodska charshia“, genieten we van het kleurrijke en authentieke leven. `s Middags verlaten we Veliko Tarnovo en gaan naar het vlakbij gelegen Arbanassi. Het stadje was in de 17e en de 18e eeuw een van de rijkste plaatsen van het land en dit is nog goed zichtbaar. Na de lunch bezoeken we onder andere het indrukwekkende, half in de grond gebouwde kerkje “De geboorte van Christus” uit de 17e eeuw en het Konstantsaliev huis, een van de grootste en oudste koopmanshuizen uit die tijd, die nu als museum worden gebruikt. 
 
Dag 4 – Veliko Tarnovo – Etara – Shipka – Kazanlak 
Vandaag verlaten we Veliko Tarnovo om de omgeving verder te verkennen. We beginnen met een bezoek aan het Nationaal openluchtmuseum Etara, waar we oog in oog komen te staan met het verleden. In de exact nagebouwde werkplaatsen, met authentieke en alleen door waterkracht aangedreven werktuigen, worden onder het toezien van de bezoekers diverse oude ambachten gedemonstreerd. Hier kunnen wij het vakmanschap bewonderen van o.a. een zilversmid, een iconenschilder, pottenbakker en een houtsnijder. We vervolgen onze reis en steken het Balkan gebergte over via de belangrijke bergpas Shipka, die voor de Bulgaren een historische betekenis heeft. Hier vond in 1877 de belangrijkste slag van de bevrijdingsoorlog plaats, waar veel Russische en Bulgaarse soldaten sneuvelden tijdens de verdediging van de pas tegen het Ottomaanse leger. Om hen te eren is op de hoogste punt van de pas  de kerk “De geboorte van Christus”, ook bekend als de Russische kerk met de gouden koepels of het Shipka klooster geplaatst. De kerk werd in het jaar 1902 gebouwd op een heuvel vlakbij het dorpje Shipka, in de stijl van de Russische kerken uit de 17e eeuw. Bij de kerk hoort ook een 53 meter hoge klokkentoren met 17 klokken, waarvan de zwaarste bijna 12 ton weegt.  Ook maken we kennis met één van de oudste wereldcivilisaties en zeker de oudste cultuurbeschaving van Europa - de Thraciërs, die vermoedelijk al meer dan 6000 jaar geleden zich in Europa hebben gevestigd, exact waar huidig Bulgarije is. Vanaf de 5e eeuw v. Chr. verscheen er voor het eerst informatie over deze bijzondere hoogontwikkelde samenleving.  Ze waren beroemd om hun rijke tradities, moedige krijgers en liefde voor kunst en cultuur. De bekendste Thraciërs zijn ongetwijfeld de zanger en dichter Orpheus, de god Dionysius van de wen en de slavenkoning Spartacus. In de afgelopen decennia zijn op verschillende plekken in heel het land vele Thracische schatten met fabelachtig mooie gouden of zilveren voorwerpen en sieraden gevonden, vele malen groter dan die van Toetanchamon. Bulgarije en vooral de regio rondom Kazanlak is letterlijk bezaaid met duizenden grafheuvels waar Thracische koningen en edelen in begraven liggen. Vandaar dat deze vallei bekend staat als het Dal van de Thracische koningen. De Thraciërs geloofden in het leven na de dood en maakten van de begrafenis een echt feest. De tombes werden gebouwd van grote stenen blokken, rijkelijk versierd met prachtige tekeningen en fresco’s en daarna volgestopt met gouden en zilveren sierraden en voorwerpen, die de overledene kon gebruiken tijdens zijn reis naar het hiernamaals. Een tiental van deze tombes zijn uitgegraven en een paar zijn open voor publiek. In Kazanlak brengen we een bezoek aan de replica van de indrukwekkende graftombe van Kazanlak, opgenomen in de erfgoedlijst van UNESCO. We bewonderen hier de bijzonder goed bewaarde fresco´s, die een licht werpen op Thracische rituelen en gebruiken. 
 
Dag 5 – Kazanlak – Starosel – Bachkovo – Plovdiv
We verlaten Kazanlak en gaan richting Hissar. De stad dateert uit de 1ste eeuw v. Chr. toen het een Thracische nederzetting was. Daarna werd de stad veroverd door de Romeinen, die vanwege de vele natuurlijke mineraalwaterbronnen de stad ombouwde tot een vesting met de naam Augusta. Vanwege de gunstige ligging en de thermale bronnen, werd de stad de jaren nadien meerdere malen verwoest of veroverd, maar de resten van de Romeinse vesting, met namen de muren en de toegangspoorten zijn nog goed bewaard gebleven. Tegenwoordig is Hissar een van de bekendste kuuroorden van Bulgarije en een geliefde vakantieplaats onder de lokale en de buitenlandse gasten.
Daarna vertrekken we richting het dorpje Starosel, waar zich het grootste Thracische heiligdom van de Balkan bevindt. Rondom Starosel zijn zeker 120 Thracische grafheuvels gevonden, waarvan maar een paar uitgegraven zijn en slechts 2 opengesteld zijn voor publiek. We bezoeken hier een unieke Thracische tempel waar verschillende mysterieuze rituelen werden gehouden. Deze bijzondere tempel, ontdekt in 2002, stamt uit de 6e eeuw v. Chr., heeft een grafkamer van 5,4 m doorsnede en behoort tot de grootste ooit gevonden op de Balkan. De route voert ons verder in zuidelijke richting het Rodopi gebergte en Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije. Voordat wij de stad bereiken, maken bezoeken we het beroemde Bachkovo klooster. Het is een van de oudste kloosters van het land en tegenwoordig een waar bedevaartsoord, ekend om zijn goedbewaarde fresco's. Sinds 1984 staat het klooster op de kandidaat-lijst van het UNESCO Werelderfgoed. Aan het eind van de middag aankomst in Plovdiv.
 
Dag 6 – Plovdiv 
Met haar vele musea, restaurants, groene parken, lange wandelpromenade, moderne winkels, maar ook kunstzinnige ateliers, oefent de stad een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op jong en oud. Plovdiv is niet voor niets uitgekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa voor 2019. We beginnen de dag met een stadswandeling door de oude stad. Hier heeft u het gevoel door een historisch ‘openluchtmuseum’ te lopen. We komen o.a. langs het Romeinse amfitheater, het etnografisch museum, de kerk van Constantijn en Elena en een aantal fraaie koopmanshuizen van de Bulgaarse Renaissance. De middag heeft u ter vrije besteding.
 
Dag 7 – Plovdiv – Avramovo – Belitsa – Bansko  
Na het ontbijt verlaten we Plovdiv en gaan richting Velingrad waar we kennis gaan maken met een bijzonder Bulgaars ambacht - de vloerkledenweverij. In een fabriekje vlakbij de stad zien we een aantal dames dit bijzonder ambacht uitoefenen. Ze maken hier met veel liefde en zorg geen gewone vloerkleden maar echte kunstwerken in opdracht van invloedrijke mensen over de hele wereld, waaronder het Engelse koningshuis. Daarna gaan we een stukje van de reis per smalspoortrein beleven. In de stad Velingrad stappen we op de trein richting het dorpje Avramovo. Op 1267 meter boven zeeniveau is dit het hoogst gelegen treinstation van Bulgarije. De spannende treinrit loopt door prachtige landschappen, wijngaarden, tabaksvelden en dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. Daarna is het tijd om naar Bansko te gaan, onze eindbestemming voor vandaag.
 
Dag 8 – Bansko  
Na het ontbijt maken we een wandeling door het historische centrum waar we o.a. een bezoek brengen aan de mooie Sveta Troitsa kerk en het Velianov huis. Verder naar Dobursko waar we een bezoek brengen aan de gelijknamige kerk, die half in de grond ingegraven is en bekend staat om zijn mooie fresco’s.  
 
Dag 9 – Bansko – Kovachevitsa – Rozhen – Melnik
In de ochtend bezoek aan het bergdorpje Kovachevitsa. Het dorpje stamt uit de tijd van de Ottomaanse bezetting, toen de christelijke Bulgaren hun toevlucht zochten in dit afgelegen hoogland. Rond de middag komen we aan in Melnik. De stad ligt verscholen tussen hoge kalksteen rotsen, die vanwege hun gele kleur en de vreemde vormen bekend staan als de “Zandsteen piramiden”. Bezoek o.a. aan het beroemde Kordupulova waar we kennis maken met de geschiedenis van Melnik en de zelfgemaakte wijnen. Daarna is het de beurt aan het nabijgelegen Rozhen klooster uit de 12e eeuw, beroemd om de prachtige muurschilderingen en iconen. 
 
Dag 10  – Melnik – Rila klooster – Sofia 
Vandaag vertrekken we richting Sofia, het eindpunt van onze reis. Onderweg bezoek aan het wereldberoemde Rila klooster, het hoogtepunt van de Bulgaarse cultuur, bouw- en schilderkunst. Het klooster ligt op 1140 m hoogte te midden van dichtbegroeide, eeuwenoude bossen. De prachtige muurschilderingen, de bijzondere architectuur, de fraaie fresco’s kortom,  zullen u versteld doen staan. 
 
Dag 11 – Sofia 
De Bulgaarse hoofdstad Sofia is  de grootste stad van Bulgarije en is al eeuwen het kruispunt tussen West Europa en het Oosten. De stad werd vermoedelijk al meer dan 7000 jaar geleden gesticht door de Thraciërs en heette toen Serdika. Tijdens de Romeinse periode ontwikkelde het zich snel tot een belangrijk administratief en geestelijk centrum van het Romeins imperium. Daarna volgden er vele volkeren, die hier hun sporen hebben achtergelaten. Ook vandaag is de stad een mix van diverse culturen. Na het ontbijt maken we een stadswandeling door het mooie centrum van Sofia. We beginnen met een bezoek aan de parel van de stad, de grootste en belangrijkste kathedraal van Bulgarije, Alexander Nevski, bekend om de opvallende, vergulde koepels en prachtige iconen en fresco’s. We wandelen langs vele historische bouwwerken en bezienswaardigheden van Sofia, zoals de universiteit, het parlementsgebouw met de wisseling van de wacht, de Russische kerk, het Nationaal Theater, het Koninklijk Paleis en de uit de Romeinse tijd stammende St. George kerk. Hierna heeft u vrije tijd om zelf Sofia te verkennen. In de middag brengen we een bezoek aan het Nationaal Historisch museum en de middeleeuwse kerk Boyanskacurkva.
 
Dag 12 – Sofia 
Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven voor uw terugvlucht huiswaarts.
Tijdens uw 12-Daagse Nederlandstalige rondreis Bulgarije verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Koprivshtitsa - Familiehotel Bashtina kashta

Familiehotel Bashtina Kashta
Dit aangename hotel ligt in het centrum van Koprivshtita, bijna aan het 20-April plein, dat vernoemd is naar de opstand van 18766. De bezienswaardigheden liggen op wandelafstand.

Faciliteiten:
Het restaurant met een open haard en een terras serveert traditionele regionale gerechten. Het hotel organiseert paardrijtochten en fietsverhuur. Er is gratis parkeergelegenheid. 

Kamers:
De kamers zijn voorzien van gratis wifi, een zithoek en een flatscreen-tv met kabelzenders. Badkamer met bad of douche, toilet een haardroger.

 

Veliko Tarnovo - Hotel Gurko

Hotel Gurko
Dit hotel ligt in het oude centrum van Veliko Turnovo, biedt gratis WiFi en heeft een eigen traditioneel Bulgaars restaurant. Het ligt op 10 minuten lopen van het fort Tsarevets en op 5 minuten lopen van Samovodska Charshia markt.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen traditioneel restaurant.
 
Kamers:
De ruime en klassieke kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders en een minibar. De badkamer is uitgerust met een haardroger.

 

Kazanlak - Hotel Palas

Hotel Palas
Dit nette 3-sterrenhotel ligt op 100 meter van het centrum van Kazanlak.

Faciliteiten:
Tuim met terras, restaurant en welnesscentrum. Gasten kunnen gebruik maken van de gratis parkeergelegenheid. Er is wifi.

Kamers:
De kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders, een minibar, een zithoek en kluisje. Badkamer met een bad of douche, toilet en haardroger.

Plovdiv - Hotel Trimontium

Hotel Trimontium
Het hotel is gelegen in het stadscentrum van Plovdiv. Het is dichtbij de historische binnenstad. Uniek gelegen naast een stadstuin en een mooie groene en rustige omgeving. meter van het hotel.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over diverse restaurants en bars en over vele mooie faciliteiten waaronder zwembaden, een schoonheidssalon, een sauna en een fitnessruimte.
 
Kamers:
De ruime en elegante ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, satelliettelevisie en gratis wifi. De badkamers zijn voorzien van haardrogers.

 

Bansko - Hotel Molerite

Hotel Molerite
Het hotel is rustig gelegen op ca. 500 meter van het stadscentrum.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen restaurant, wijnmakerij en wijnbar waar u een zelfgemaakte wijn kunt proberen. Daarnaast kunt u in de zomer heerlijk op het terras van het hotel vertoeven. Gasten kunnen gebruik maken van het spa en wellnesscentrum van het hotel uitgerust met een Finse sauna, stoombad en fitnessruimte.
 
Kamers:
De klassiek ingerichte kamers zijn voorzien van een televisie, minibar en terras/balkon en gratis wifi.

 

Melnik - Hotel Eli Greco

Hotel Eli Greco
Het hotel is gelegen in de Pirin-bergen en beschikt over een tuin met een buitenzwembad.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een wellnesscentrum met hottub, een sauna en een Turks bad. Het restaurant serveert nationale gerechten en nationale wijnen. Het restaurant beschikt over een overdekt terras en kijkt uit op de tuin en het zwembad.
 
Kamers:
Alle ruime ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, een kabel-televisie, koelkast en gratis wifi

 

Sofia - Hotel Downtown

Hotel Downtown
Het hotel is gelegen op loopafstand van de toeristische bezienswaardigheden van de stad dichtbij het Nationale Paleis van Cultuur. Het dichstbijzijnde metrostation ligt op 200 meter van het hotel.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen restaurant en lobbybar waar heerlijke gerechten worden geserveerd en een gezellige sfeer hangt.
 
Kamers:
De comfortabele, ruime en stijlvolle ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, satelliettelevisie en gratis wifi. De badkamers zijn voorzien van haardrogers.

 

Algemeen
Bulgarije is één van de oudste landen van Europa en ligt op de Balkan in het zuidoosten van Europa. De prachtige zandstranden en het warme water van de Zwarte Zee in combinatie met leuke badplaatsen is de nummer één reden waarom reizigers naar dit land komen. Echter heeft het land nog veel meer te bieden dan alleen stranden. De laatste jaren verschuift de aandacht langzaam maar zeker naar het mooie binnenland. Met zijn verborgen natuurschoon, pittoreske dorpjes, authentieke stadjes, prachtige kloosters en rijk cultureel erfgoed biedt het land eindeloze mogelijkheden voor een onvergetelijke vakantie. Door de onweerstaanbare combinatie van zon, zee, strand, bergen, cultuur, vriendelijke bevolking en mediterraan klimaat, is Bulgarije ongetwijfeld één van de meest verassende vakantiebestemmingen van Europa. 
 
Ligging
Bulgarije ligt in het zuidoosten van Europa, op het Balkan schiereiland en heeft een landoppervlakte van bijna 111.000 km2. Het land grenst in het noorden aan Roemenië en de grens wordt gevormd door de rivier de Donau. Verder grenst het land aan Servië, Macedonië, Griekenland en Turkije. Aan de oostkant van het land ligt de Zwarte Zee. Bulgarije heeft een zeer gevarieerd landschap met hoge ruige bergketens, eeuwenoude bossen, maar ook eindeloze vlaktes en valleien met vruchtbare landbouwakkers, wijngaarden en kleurige zonnebloemvelden. Aan de Zwarte zee zijn er niet alleen zandstranden, maar ook kliffen, rotspartijen en moerasachtige riviermondingen. 
 
Klimaat
Bulgarije heeft een karakteristiek Midden-Europees landklimaat, dat beïnvloedt wordt door het Balkan gebergte en de Zwarte Zee. Noord Bulgarije heeft een uitgesproken landklimaat met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkan gebergte, dat een klimaatscheiding vormt, heerst een zachter klimaat en vertoont meer mediterrane trekken. De gemiddelde temperatuur in het binnenland ligt tussen mei en september rond 24 graden. In de zomer ligt dit gemiddelde rond 27 graden en bij de Zwarte Zeekust zelfs 30 graden. In de winter kunt u juist weer goed terecht in de bergen om te skiën. 
 
Religie
Voor een groot deel van de Bulgaren is de religie meer een onderdeel van de cultuur dan een geloofsovertuiging. Dit is niet zo vreemd gezien alle religies werden verboden tijdens het communisme. Het grootste gedeelte van de Bulgaren is van origine christen en behoort tot de Bulgaars-orthodoxe kerk. Tegenwoordig is ongeveer 15% van de bevolking moslim, voornamelijk Bulgaren van Turkse afkomst. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
In de restaurants in de vakantiegebieden is de smaak van het eten nogal eens afgestemd op het toerisme, waardoor de identiteit van de traditionele keuken aan het verwateren is. Nu er veel meer kritische Westerse toeristen over de vloer komen is er een kentering zichtbaar, vooral in de restaurants van de wat duurdere hotels langs de Zwarte Zee en in Sofia. Een keten van folklorerestaurants werden opgezet, de zogenaamde mehani. Over het algemeen kan men in dergelijke gelegenheden goed en bovendien gezellig eten. Niet alleen omdat het personeel er beter is opgeleid, maar ook omdat deze restaurants (kennelijk) prioriteit krijgen bij de bevoorrading en distributie van levensmiddelen. Vrijwel alle folklorerestaurants zien er uitstekend verzorgd uit en ‘s avonds krijgt men er naast een spotgoedkope maaltijd, bovendien een folkloristische show aangeboden.
 
Maaltijden:
De Bulgaarse keuken bestaat vooral uit vlees- en visgerechten. Vooral in de kustgebieden is de keuze aan visgerechten zeer uitgebreid. De Bulgaarse keuken kent veel Turkse, Griekse en Westerse invloeden.
 
Drinken:
Het leidingwater in Bulgarije is over het algemeen goed drinkbaar, maar in sommige steden en grotere toeristen resorts kan deze vaak naar chloor smaken. U kunt daarom beter mineraalwater drinken. Deze zijn overal te koop en kost ongeveer 40 Eurocent en is verkrijgbaar in elke supermarkt, kiosk en benzinestation. Rakia is de bekendste Bulgaarse drank. Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt. Elk dorp heeft een eigen stokerij. Rakia wordt gemaakt van druiven of pruimen.
 
Sterke drank: 
Bulgarije neemt als wijnland een sterke positie in. Over de kwaliteit van de Bulgaarse wijn zijn de meeste kenners het eens. Een rode Bulgaarse Cabernet Sauvignon bijvoorbeeld, gemaakt van de gelijknamige beroemde wijndruif, kan zich zeker meten met zijn Franse soortgenoten, maar is aanzienlijk goedkoper. Ook bier wordt veel gedronken. 
 
Koffie en thee:
Bulgaren drinken meestal Turkse koffie (Tursko kafe: zwart met veel suiker). Vaak kan men ook espresso krijgen of koffie met melk. De kwaliteit van de koffie is evenwel erbarmelijk. Geroutineerde Bulgarije bezoekers herkent men dan ook aan een meegebrachte pot vertrouwde oploskoffie.
 
Elektriciteit
Bulgarije heeft 220-240 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Soms in binnenlandse dorpen kan het zijn dat men een wereldstekker nodig heeft, maar dit komt zelden voor.
 
Tijdsverschil
In Bulgarije is het één uur later dan bij ons. In het voorjaar en het najaar schakelt Bulgarije net als de rest van Europa over op winter- of zomertijd.
 
Taal
Het Bulgaars is de officiële landstaal, het is een oude Slavische taal dat verwant is aan het Russisch, Servisch en Macedonisch. Behalve een eigen taal heeft Bulgarije ook een eigen alfabet, dat al in de negende eeuw in opdracht van de Bulgaarse tsaar werd gemaakt door de gebroeders Cyrillus en Methodius en later werd overgenomen door ander landen zoals Rusland. In de toeristische plaatsen en de grote steden spreekt men Engels en/of Duits. In de binnenlanden worden minder westerse talen gesproken. Vooral de generatie die tijdens het communisme werd opgeleid, spreekt slechts Bulgaars en/of Russisch. Dit omdat tijdens het communisme het leren van westerse talen verboden was. Tegenwoordig zijn zowel Engels als Duits verplichte vakken op school en veel jongeren spreken deze talen heel goed. De borden op straat, wegaanduidingen, opschriften van winkels en kranten zijn echter allemaal in het Cyrillisch. In de meeste restaurants zijn de menukaarten meertalig of ze hebben aparte menu's in het Engels. Als u van plan bent om door het binnenland te reizen is het aan te raden om een talengids mee te nemen en een paar woorden en uitdrukkingen te leren. De Bulgaren zullen dit altijd erg waarderen. 
 
Bagage en kleding
Voor Bulgarije gelden geen bijzondere kleding vereisten. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen i.v.m. met een bezoek aan kerk of klooster.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van uw paspoort en houd deze gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
 
Paspoort: 
Voor een vakantie naar Bulgarije heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig, die op dag van vertrek uit Bulgarije nog geldig is.
 
Visum: 
Voor Bulgarije heeft u bij een verblijf korter dan 90 dagen geen visum nodig. Voor meer informatie of online regelen van uw visum kunt u terecht bij de ambassade van Bulgarije.
 
Fotograferen en filmen
U mag in Bulgarije overal foto's maken of filmen, met uitzondering van militaire plaatsen, grensposten, havens en vliegvelden, en in overheidsgebouwen. Bij sommige kloosters, musea en opgravingen moet u eerst iets bijbetalen om te mogen filmen of fotograferen. Dit staat duidelijk bij de toegang aangegeven. Als u mensen wilt fotograferen, vraag dan wel om toestemming.
 
Geldzaken
De naam van de Bulgaarse munteenheid is de Lev, meervoud Leva en de officiële afkorting van de Lev is BGN. 
 
1 Lev is weer onderverdeeld in 100 Stotinki, dat zijn de Bulgaarse centen. 
Per 01-11-19 was 1 Euro ongeveer 1,96 Lev.
 
U kunt op veel plaatsen in Bulgarije pinnen of geld wisselen bij een van de vele wisselkantoren of banken. Bekijk echter wel eerst kritisch de koers, want dat kan zeer verschillen, probeer waar nodig af te dingen op de wisselkoers. In hotels krijgt u ook veelal een zeer slechte koers. 
Geldige pin en creditcard zijn: Eurocard, MasterCard, Maestro, Cirrus, JCB, VISA, VISA Election. 
 
Invoer of uitvoer van buitenlandse deviezen of Bulgaarse Leva tot een bedrag van (de tegenwaarde van) 8.000 Leva (1 Euro is ca. 1,96 Lev) is toegestaan. Van bedragen daarboven dient aangifte te worden gedaan. Dit dient strikt te worden aangehouden. Het niet declareren is volgens de Bulgaarse wet strafbaar. Bij bedragen boven de 25.000 Bulg. Leva dient ook de herkomst te worden gemeld.
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. In restaurants en in cafés is het de gewoonte wat wisselgeld te laten liggen. In hotels is het gebruikelijk om de mensen van de bagage een Lev te geven, ook voor een kamermeisje is dit gebruikelijk. Verder hoeft u niet af te dingen in winkels, dit zijn ze in Bulgarije niet gewend. 
 
Gezondheid
De gezondheidszorg in Bulgarije is niet te vergelijken met die van bij ons, toch is de kwaliteit die wordt geboden zeker niet minder. Sinds 1999 werkt Bulgarije aan een drastische hervorming van de gezondheidszorg. De belangrijkste peilers daarvan zijn een ziektekostenverzekering en een landelijk netwerk van huisartsen. In 2002 werd 4,7 procent van het bruto binnenlands product besteed aan de gezondheidszorg. Dit komt neer op bijna 75 euro per persoon. 
 
De particuliere gezondheidszorg neemt een steeds belangrijkere positie in. Het aantal particuliere ziekenhuizen is nog niet zo groot, maar steeds meer specialisten beginnen privépraktijken binnen de faciliteiten van publieke zorginstellingen. Zolang de inkomens in Bulgarije nog laag zijn, blijven de bestedingen aan particuliere zorg echter beperkt en alleen beschikbaar voor de allerrijksten. 
Apotheken
In Bulgarije zijn ook genoeg en goed uitgeruste apotheken die u de geneesmiddelen en medicijnen kunnen bezorgen die ook in België zijn te verkrijgen. Belangrijk hierbij is dat u wel de Latijnse benaming van het geneesmiddel of medicijn meeneemt. Hierdoor weet de Bulgaarse apotheker feilloos welk medicijn of geneesmiddel hij moet maken. De apotheken zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 19:00 uur en op zaterdag tot 14:00 uur. In de grote steden zijn de dienstdoende apotheken 24 uur per dag open. Pijnstillers zijn eenvoudig te verkrijgen zonder recept zowel bij de apotheek als ook bij de drogist. Wanneer u medicijnen of geneesmiddelen in Bulgarije koopt, dan zult u dat direct contant moeten voldoen, het is daarom van belang hiervan een bon te vragen zodat u dit na terugkeer kunt declareren bij uw verzekering. 
De omvang van de markt voor geneesmiddelen bedroeg in 2003 622 miljoen lev, ofwel 316 miljoen euro. Grofweg tweederde van de totale omzet is afkomstig uit het buitenland. De belangrijkste lokale leveranciers van geneesmiddelen zijn Balkanpharma en Sopharma. Balkanpharma is in IJslandse handen en exporteert een groot deel van de productie. Bulgarije is netto-exporteur van geneesmiddelen. Alle geneesmiddelen dienen vooraf in Bulgarije te worden getest en geregistreerd. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij het Bulgarian Drug Agency. De toetsingscriteria zijn al grotendeels op Europese leest geschoeid. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
Post, internet en telefoon
Post: Een poststuk of kaart zal er doorgaans een week over doen om vanuit Bulgarije onze landen te bereiken. Postzegels kunt u in Bulgarije uitsluitend kopen bij het postkantoor, in het Bulgaars is dit:” ïoøa” soms gevolgd door posta. De postkantoren zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 20:00 uur en op zaterdag tot 13:00 uur.
 
Internet:
Breedband internet is vrij algemeen beschikbaar en van goede kwaliteit. Bulgarije telt buiten Sofia vrijwel geen cybercafés. Slechts een zeer klein aantal restaurants, hotels en bars in Sofia biedt draadloos internet aan. Vaak is dit gratis. 
Telefoon: Om vanuit België of Nederland naar Bulgarije te bellen, kiest u 00359 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. In Bulgarije kunt u uiteraard ook gewoon met uw mobiele telefoon bellen. Mobiel bellen vanuit Bulgarije is geen probleem en kan via de volgende mobiele providers: MobilTEL AD, Cosmo Bulgaria, Vivatel.
 
Diversen
Openbare wc’s zijn te vinden op trein- en busstations, parken en sommige stadscentra. U kunt deze echter beter vermijden. Gebruik liever de wc van het hotel, cafés, restaurants, grote winkelcentra of bij een benzinestation. Deze zijn namelijk schoner en beter onderhouden. Er kan soms om wat kleingeld gevraagd worden, ca 0,20 – 0,50 Lev. 
 
Openbaar vervoer 
Het openbaar vervoer in Bulgarije is over het algemeen goed ontwikkeld. Er zijn treinen en bussen voor de langere afstanden tussen de grote steden en de kust, stadsbussen en trolleybussen in de steden zelf en in de hoofdstad Sofia zijn er nog de metro en de trams. Bijna elke plaats, zowel grote steden als kleine dorpjes, zijn te bereiken met de bus. Tussen de grote steden zijn er veel snelle busverbindingen met moderne bussen van verschillende bus vervoerders. Naar de kleine dorpjes zijn er maar een paar keer per dag busdiensten, of op vaste dagen in de week. Om een dorp te bereiken is het nodig om over te stappen in de dichtstbijzijnde grote stad. Alle grote steden hebben een busstation, vaak vlakbij het treinstation. Tickets voor de trams, metro’s en bussen in Sofia en de steden kunt u kopen bij de kiosk en de krantenwinkel. De tickets moet u in het voertuig perforeren. In sommige steden in het binnenland en langs de kust moet u in de bussen eerst gaan zitten en dan komt de conducteur langs om kaartjes te verkopen. Voor de trein kunt u kaartjes alleen op het station kopen of als er geen station is in de trein. 
 
Criminaliteit
De kans dat een vakantieganger in Bulgarije met criminaliteit te maken krijgt, is zeer gering. Het is echter wel verstandig de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Laat geen kostbare spullen zichtbaar in de huurauto achter en huur voor waardevolle bezittingen bijvoorbeeld een kluisje in het hotel of appartementencomplex.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Rila klooster in Rila
- Oud-Nessebar, gelegen op een rots schiereiland in de Zwarte Zee
- Boyana kerk in Sofia-Boyana
- Thracische graftombes van Kazanluk en Sveshtari.
- Ivanovo rotsklooster, ten zuiden van Russe
- De ruiter van Madara
- Het Pirin Nationaal Park in het Pirin gebergte
- Het natuurreservaat Sreburna vlakbij de stad Silistra
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen in Bulgarije zijn; 1 januari, 3 maart waar ze de bevrijding van de Ottomaanse overheersing vieren, 1 mei Dag van de Arbeid, Pasen (meestal 1 week later als in België), 6 mei, Dag van Sint-Georgius, 24 mei Dag van de Bulgaarse cultuur en het Cyrillische alfabet, 6 september is de Nationale feestdag, 22 september Onafhankelijkheidsdag, 1 november Dag van de nationale wederopleving en kerst zoals wij het ook vieren. 
 
 
Belgische ambassade Sofia
Veltchova Zavera 1, 1164 Sofia, tel: +359-2 9887295
@: sofia@diplobel.org, www.diplomatie.be/sofia 
 
Bulgaarse ambassade Brussel
Avenue Hamoir 58, 1180 Uccle, Bruxelles, tel.: 02-3745963
@: secretary@bulgaria.be, www.bulgaria.be  
 
Nederlandse ambassade Sofia
Oborishte 15, 1504 Sofia, tel: +359-2 28160300
@: embassy@netherlandsembassy.bg, www.netherlandsembassy.bg
 
Bulgaarse ambassade Den Haag
Duinroosweg 9, 2597 KJ Den Haag, tel: 070-3503051
@: info@embassy-bulgaria.nl, www.embassy-bulgaria.nl