12-Daagse Nederlandstalige rondreis 'Veelzijdig Albanië'
v.a. € 2770,00 p.p.

12-Daagse Nederlandstalige rondreis 'Veelzijdig Albanië'

6 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam inclusief ruimbagage
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gids
• Nederlandstalige reisleider
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Alle lunches en diners (diner dag 1 t/m ontbijt dag 12)
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 8
• Maximaal aantal deelnemers: 16
• Verlenging mogelijk, neem contact op met één van onze medewerkers voor meer informatie
Dag 1 – Tirana 
Vertrek naar Tirana. Bij aankomst wordt u opgewacht door uw gids en volgt de transfer naar het hotel. Afhankelijk van de aankomsttijd maken we een korte kennismaking met Tirana. In de avond volgt het welkomstdiner. Overnachting in Tirana.
 
Dag 2 – Tirana 
Vandaag staat geheel in het teken van Tirana.  De bruisende hoofdstad van Albanië heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan. Eén van de meest opvallende veranderingen is de herbestemming van voormalige bunkers uit het communistische tijdperk tot levendige en creatieve ruimtes. In “Bunkart”, een grote bunker omgebouwd tot museum, leren we over de geschiedenis van de communistische geheime diensten die Albanië zo lang in de greep hielden. We maken een stadswandeling door het historisch centrum en zien o.a. het Skanderbeg plein, genoemd naar de nationale held van Albanië. Op het plein staat een groot ruiterbeeld van hem, geflankeerd door de nationale vlag. Een wandeling rond de Blok, een wijk waar vroeger enkel leden van de communistische partij mochten binnengaan, is de ideale manier om antwoorden te krijgen op al uw vragen over het leven onder het communistisch bewind. Overnachting in Tirana.
 
Dag 3 – Tirana – Apollonia - Gjirokastër 
We verlaten Tirana en gaan naar het zuiden. Op circa 12 km ten westen van de stad Fier liggen de ruïnes van de oude Illyiraanse stad Apollonia. Hoewel een groot deel van de ruïnes onder de grond begraven blijft, laten de opgravingen zien hoe belangrijk de stad was. Apollonia (genoemd naar de god Apollo)werd in 588 voor Christus gesticht door Grieken uit Korinthe en Corfu en groeide snel uit tot een belangrijke stadstaat, die zijn eigen munt sloeg en profiteerde van een robuuste slavenhandel. Onder de Romeinen (vanaf 229 v.Chr.) werd de stad een groot cultureel centrum met een beroemde filosofische school. Julius Caesar beloonde Apollonia met de titel 'vrije stad' voor zijn steun tegen Gnaeus Pompeius Magnus (Pompeius de Grote) tijdens de burgeroorlog in de 1e eeuw voor Christus, en stuurde zijn neef Octavius, de toekomstige keizer Augustus, om zijn studie hier af te ronden. Na een reeks militaire en natuurrampen (waaronder een aardbeving in de 3e eeuw na Christus) trok de bevolking zuidwaarts naar het huidige Vlora, Hoogtepunten zijn onder meer het theater en de elegante pilaren van de gerestaureerde gevel van het administratieve centrum van de stad, daterend uit de 2e eeuw na Christus. Binnen de muren van het gerestaureerde byzantijnse klooster is een klein archeologisch museum gehuisvest. We reizen verder naar het charmante Gjirokastër en ontdekken al snel waar het stadje de naam ‘stad van steen’ kreeg. In de avond is het hier levendig met veel terrassen en winkeltjes. Overnachting in Gjirokastër.
 
Dag 4 – Gjirokastër– Syri i Kalter – Butrint – Sarandë – Gjirokastër
Een volledige dagexcursie om de omgeving van Gjirokastër te ontdekken. Via een mooie rit komen we aan bij Syri i Kalter, ‘het blauwe oog’. Met zijn kristalheldere, turquoise water en mysterieuze diepte heeft Syri i Kalter een aantrekkingskracht op natuurliefhebbers en fotografen. Het natuurlijk fenomeen wordt gevormd door een ondergronds karstsysteem.  van over de hele wereld. Na ons bezoek gaan we verder naar het nationale park Butrint dicht bij de kust en aan de grens met Griekenland. Dit UNESCO-werelderfgoed behoort tot de meest bezochte plaatsen in Albanië.De stad heeft een rijke historie en werd bewoond door verschillende beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Byzantijnen. De eerste sporen van menselijke activiteit in Butrint dateren uit het Paleolithicum. Echter, de stad begon pas echt te floreren tijdens de Hellenistische periode (4e eeuw v.Chr.), toen het onderdeel werd van het Griekse rijk. Butrint transformeerde toen tot een belangrijk handels- en cultuurcentrum. In de Romeinse tijd groeide Butrint verder uit tot een welvarende stad met indrukwekkende architectuur en infrastructuur. Veel van deze overblijfselen zijn vandaag nog steeds zichtbaar waaronder het amfitheater dat plaats bood aan ongeveer 2.500 toeschouwers. Na de val van het Romeinse Rijk kwam Butrint onder Byzantijns bestuur. De stad behield zijn strategische en economische betekenis, maar begon langzaam in verval te raken. Met de komst van het Ottomaanse Rijk in de 15e eeuw verloor Butrint zijn belangrijke positie en werd het uiteindelijk verlaten. Indien de tijd het toelaat, maken we nog een korte stop in de populaire badplaats Sarandë voor een wandeling over de boulevard. Overnachting in Gjirokastër.
 
 
Dag 5 – Gjirokastër –Përmet
Gjirokastra een magisch heuvelstadje dat prachtig wordt beschreven door de beroemdste auteur van Albanië, Ismail Kadare (geb. 1936), in Chronicle in Stone. Hoog boven het stadje staat het kasteel dat tot de grootste van de Balkan behoort. Het kasteel staat hier sinds de 12e eeuw maar veel van wat we zullen zien dateert uit de 19e eeuw. Binnen is er een verzameling wapenkamers, twee goede musea en een prachtig uitzicht over de Drina vallei. Tijdens het communisme deed het kasteel dienst als gevangenis. In het stadje zelf zijn het de 600 monumentale  huizen uit het Ottomaanse tijdperk die bezoekers trekken. Voor Albanezen is de stad ook synoniem met de voormalige dictator Enver Hoxha, die hier werd geboren en ervoor zorgde dat de stad onder zijn bewind relatief goed bewaard bleef, hoewel hij hier vandaag niet wordt herdacht. De stad staat sinds 2005 op de UNESCO werelderfgoedlijst.  We zien het Zekate huis, met 3 verdiepingen en daterend uit 1811 is het het best bewaarde voorbeeld van een Ottomaans torenhuis. Ooit behoorde het aan de administrateur van Ali Pasha. In de hoofdkamer zien we sierlijke fresco’s en een uit hout gesneden plafond.
Na dit bezoek stappen we de bus in en rijden via een mooie route naar Përmet. Het stadje ligt in het hart van de Vjosa vallei en is omgeven door bergen. Overnachting in Përmet.
 
Dag 6 – Përmet – Korçë.
In de ochtend is er gelegenheid om het stadje op eigen gelegenheid te ontdekken.
Een van de grootste trekpleisters van Permet zijn de warmwaterbronnen. Er zijn verschillende thermale baden verspreid over de stad waar bezoekers kunnen genieten van ontspannende baden met water dat rechtstreeks uit de bergen komt. Het water heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt gebruikt voor therapeutische doeleinden zoals het verlichten van spierpijn, gewrichtspijn en huidaandoeningen. Een van de meest bekende plekken is Benje. .Voor wandelliefhebbers is Permet een waar paradijs. Het gebied biedt een verscheidenheid aan wandelpaden die je meenemen door weelderige bossen, langs kabbelende rivieren en naar adembenemende uitzichtpunten. Een van de populaire wandelroutes is de "Canyon of Langarica", een prachtige kloof met steile rotswanden en kristalhelder water. Deze route biedt niet alleen een spectaculair uitzicht, maar ook de mogelijkheid om te zwemmen in natuurlijke poelen gevuld met fris bergwater. In de middag reizen we verder naar Korçë waar we 2 nachten verblijven.
 
Dag 7 – Korçë – Voskopoje – Korçë.
Korçë is een levendig stadje in het zuiden van Albanië met een eigen sfeer.  De geur van Turkse koffie, het gebonk van aluminium platen, het gekibbel van verkopers, het getoeter van bussen en minibussen... Het prachtige Nationale Museum voor Middeleeuwse Kunst presenteert de schatten die bewaard zijn gebleven in de nabijgelegen kerken van Voskopojë. En het is de stad van het meest gedronken bier van Albanië, Korçë . Tijdens onze wandeling zien wij de Grieks-orthodoxe kathedraal van de ‘Opstanding van Christus’ en de oude  bazaar die vandaag de dag is omgebouwd tot een plek met cafés, winkels en terrassen. Her en der vinden we nog ateliers met traditionele ambachten. We rijden naar het prachtige bergstadje Voskopojë. Dit was ooit na Istanbul, de grootste en belangrijkste stad van de Balkan. We gaan op zoek naar sporen uit een rijk verleden. Oude kloosters en vergane gebouwen herinneren aan het ooit grote belang van deze plek. We genieten ook van de natuur en ademen de gezonde berglucht met volle teugen in. Overnachting in Korçë.
 
Dag 8 –Korçë – Berat
Via een rit van circa 4 uur die ons o.a. meeneemt langs de oevers van het Meer van Ohrid komen we aan in Berat, de stad van de 1000 vensters. Met zijn smalle kasseistraatjes en overhellende gevels waant u zich in de vorige eeuw. Boven de stad ligt het kasteel van Berat dat eigenlijk een ommuurd kasteeldorp is en tot op de dag van vandaag is bewoond. We maken hier een wandeling en bezoeken het Onufri museum met een bijzondere verzameling iconen uit diverse kerken en kloosters. We eindigen de dag in de Mangalemi-wijk. Het is hier dat we de witte stenen huizen uit de 18e en 19e eeuw zien en de naam ‘stad met 1000 vensters” zijn oorsprong heeft. Overnachting in Berat. 
 
Dag 9 – Berat – Rozafa – Shkodër 
We reizen naar het noorden van het land en maken eerst een tussenstop in Durrës. In deze populaire badplaats bezoeken we het Romeinse amfitheater. Daarna volgt de lange rit naar Shkodër. We lunchen in een bijzonder restaurant waar de producten afkomstig zijn van de eigen boerderij die we nadien bezoeken. Verder naar Shkodër, het plaatsje wat overal in Albanië bekend staat voor zijn humor, cultuurliefhebbers, kunstenaars en prachtige natuur. De authentieke stadsbewoners worden vaak wakker geschud door de jongere generatie. Het is dan ook een studentenstad vol leven. We bezoeken het Rozafa kasteel waar de gids ons de legende over Rozafa vertelt. Vanaf de top van het kasteel geniet u van een magnifiek panorama.  Overnachting in Shkodër.
 
Dag 10 – Shkodër – Komani-meer – Prizren 
In de vroege ochtend staan we op om een van de mooiste boottochten van Europa te maken: de vaartocht  over het Komani-meer. Een tocht van 2 uur over het spiegelgladde wateroppervlak, langs steile bergwanden en watervallen. De tocht doet vaak denken aan de Noorse fjorden maar dan in een mediterrane omgeving. Na aankomst lunchen we in de omgeving van Valbona en rijden naar Prizren in Kosovo. Kosovo is een jong land dat moeizaam maar vastberaden herstelt van de oorlog. Onderweg stoppen we bij het Decan klooster.  Het is een van de best bewaarde kloosters op de Balkan, met muurschilderingen die dateren uit 1360. Dat een Servische priester ons hier een rondleiding geeft, maakt ons bezoek extra speciaal. Overnachting in Prizren, Kosovo.
 
Dag 11  – Prizren – Krujë
We maken een wandeling in historisch Prizren en maken ons klaar voor een lange rit (3u) terug naar Albanië met als eindbestemming Krujë. Dit stadje was vroeger de Albanese hoofdstad. Nationale held Skanderbeu hield hier maar liefst 25 jaar stand tegen de Ottomaanse bezetting. De oude bazaar van de stad en het kasteel van Krujë vormen onze laatste bezienswaardigheden van de reis. Uiteraard genieten we nog van een allerlaatste traditioneel avondmaal in Albanië, want morgen keren we al terug huiswaarts! Overnachting in Krujë.
 
Dag 12 – Krujë – Tirana 
Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht huiswaarts.
Tijdens uw 12-Daagse Nederlandstalige rondreis 'Veelzijdig Albanië' verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Tirana - Hotel Brilant Antik Tirana

Hotel Brillant Antik

Dit 4-sterrenhotel is gelegen in het centrum van van Tirana in een rustige straat. Het Skanderbegplein met het Nationaal Museum en Bunkart 2 liggen op wandelafstand.

 

Faciliteiten:

Het kleinschalige hotel heeft 3 verdiepingen. Het hotel heeft geen lift maa de medewerkers helpen met het dragen van uw bagage indien gewenst. De receptie is 24 uur per dag beschikbaar. Er is een ontbijtrestaurant en bar. Wifi beschikbaar in het hele hotel.

 

Kamers:

De kamers zijn ingericht met traditionele meubels en zijn voorzien van televisie, airconditioning en badkamer met bad of douche en toilet.

Gjirokastër - Hotel Kalemi

Hotel Kalemi
Het traditioneel hotel in lokale steil ligt op korte afstand van het Etnografisch museum en het Zekate-huis. Vanaf het terras heeft u een panoramisch zicht over de stad en het Gjirokastër-kasteel op 800 meter afstand gelegen.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een gezellige bar, terras, bibliotheek en eigen parkeerplaatsen.

Kamers: 
De kamers van hotel Kalemi beschikken over kabeltelevisie, wifi, airconditioning, badkamer met douche en toilet en zithoekje.Sommige kamers hebben de beschikking  over een openhaard en/of balkon.

Permet - Hotel Villa Permet

Villa Permet

Deze accommodatie is rustig gelegen in het plekje Permet. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een tuin met terras en heeft gratis wifi. Tegen een toeslag is er privéparkeergelegenheid mogelijk. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn voorzien airconditioning, flatscreen-tv en een bureau. 

Korca - Hotel Park Plazza

Hotel Park Plazza
Dit nieuwe, moderne hotel ligt in het centrum van Korce. De kathedraal ligt op circa 5 minuten wandelen.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een restaurant, bar en terras. Wifi in hele hotel.

Kamers:
De lichte, moderne kamers beschikken over comfortable bedden, televisie, airconditioning en kluisje. Badkamer met bad en/of (regendouche), toilet en haardroger.

Berat - Hotel Magalemi

Hotel Magalemi
Dit karakteristieke hotel is gebouwd op de restanten van Turks herenhuizen die ooit toebehoorden aan de bekende pasja van Berat. De traditionele architectuur van hout en steen weerspiegelt de historie van Berat.  Een leuk detail is dat Hotel Magalemi het eerste geopende hotel van Berat is na de val van het communisme in 1991. 

Faciliteiten:
Het restaurant serveert met trots de eigen Albanese keuken met zoveel mogelijk biologische producten. Ook laat men de gasten graag kennis maken met de diverste soorten raki en wijnen die hier geproduceerd worden.  Het hotel beschikt verder over een tuin, gratis wifi en voldoende parkeergelegenheid.

Kamers:
De comfortabele kamers zijn ingericht met houten meubelen. Zij zijn voorzien van flatscreentelevisie, airconditioning en bureau. De badkamer beschikt over een douche, toilet en haardroger.

Shkodër - Hotel Rose Garden

Hotel Rose Garden
Het hotel Rose Garden ligt in het historische deel van de stad en de naam zegt het al, beschikt over een met rozenstruiken aangelegde tuin. Op loopafstand vindt u het centrum met zijn bezienswaardigheden en op ongeveer 4 km afstand het Rozafa kasteel en het Skadar meer.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een reataurant, biedt een wasservice, gratis parkeerplaatsen en fietsverhuur. Het hotel verzorgt elke morgen een ontbijtbuffet en een continentaal ontbijt, welk als het weer het toelaat zelfs buiten op het terras kan worden genuttigd.  Roomservice en bagageopslag zijn mogelijk.

Kamers:
De kamers van het hotel Rose Garden zijn allen voorzien van een eigen badkamer met toilet, douche en/of bad, bureau, airconditioning, flatscreen-tv en waterkoker. Enkele kamers bieden uitzicht op de tuin.

Prizren - Hotel Centrum

Hotel Centrum
Het hotel ligt in het oude centrum van Prizren, aan de autovrije winkelstraat en op ca. 10 minuten wandelen van Ljevis Kerk die onder de berscherming van UNESCO valt.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een restaurant, bar, roomservice, gratis wifi in alle ruimtes en gratis parkeergelegenheid.

Kamers:
De 51 kamers zijn voorzien van satelliettelevisie, airconditioning en minibar. Badkamer met douche, toilet en haardroger. Sommige kamers hebben een balkon.

Krujë - Hotel Panorama

Hotel Panorama
Mooi trapsgewijs gebouwd hotel in het centrum van Krujë. De oude bazaar en de burcht liggen vlakbij.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over diverse restaurants en bars waarvan een deel uitkijkt over de baai. Wifi in het hele hotel gratis. Er is eveneens een parkeergarage met 30 plaatsen.

Kamer:
De nette kamers zijn voorzien van flatscreentelevisie, airconditioning en minibar. De meeste kamers beschikken over een balkon met panoramisch uitzicht. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Algemeen
Albanië is ruw en bergachtig, behalve de vruchtbare Adriatische kust. De Korab (2763 m), op de grens met Noord-Macedonië, is het hoogste punt van het land. De belangrijkste rivieren van Albanië zijn de Drin, de Mat, de Shkumbin, de Vjosë en de Seman, maar de meeste zijn onbevaarbaar. De grootste meren zijn het Meer van Shkodër, het Meer van Ohrid en het Prespameer, alle ten dele buiten Albanië. Meer dan een derde van het land bestaat uit bossen en moerassen, meer dan een derde is weiland en slechts ongeveer een vijfde is gecultiveerd. Albanië is niet rijk aan eilanden. Het land telt een tiental kleine onbewoonde eilanden voor de kust, plus een aantal nog kleinere eilanden in zijn meren. Het grootste eiland is Sazan, dat aan de ingang van de Golf van Vlorë gelegen is.
 
Ligging
Albanië of officieel de Republiek Albanië (Republika e Shqipërisë), is een republiek in het westen van het Balkanschiereiland. Het land grenst aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië, Griekenland en de Ionische en Adriatische Zee. De hoofdstad en grootste stad van Albanië is Tirana gelegen in het centrum van het land, dat 895.160 (volkstelling 2019) van de in totaal meer dan 3 miljoen inwoners huisvest.
 
Klimaat
De beste reisperiode voor Albanië is van mei t/m oktober.
Het kustklimaat is typisch mediterraan, met hete, droge zomers en milde, natte winters. Het bergachtige binnenland, vooral in het noorden, heeft strenge winters en milde zomers.
 
Religie
Naar schatting is 57% van de bevolking islamitisch en 17% christelijk. Van de christenen is ongeveer een derde Albanees-orthodox en twee derde katholiek. Slechts een gering percentage van de Albanezen praktiseert zijn religie. In Albanië zijn huwelijken tussen verschillende geloofsgroepen geen probleem. Openbare instellingen zijn gesloten op zowel katholieke, orthodoxe als islamitische feestdagen.
De Gegen (ook Ghegen) zijn overwegend islamieten, de Tosken daarentegen meestal Grieks-orthodox. Katholieken vindt men vooral onder de Gegen.
In 1967 werd Albanië officieel tot atheïstische staat uitgeroepen, en tot 1990 waren alle moskeeën en kerken gesloten. Alle moskeeën en kerken in het land werden gesloopt of ingericht voor andere doeleinden. Gelovigen werden tijdens het regime van Enver Hoxha streng vervolgd en geestelijke leiders werden gedwongen de uitoefening van hun ambt op te geven.
 
Eten en drinken
De Albanese keuken is van oorsprong mediterraans en verwant aan en beïnvloed door de Italiaanse, Turkse en Griekse keuken. Albanezen zijn vooral dol op brood, verse seizoensgroenten en –fruit, ‘kos’ (yoghurt), noten, lams- en schapenvlees, olijfolie en look.
Een hoofdmaaltijd, die meestal ’s middags wordt genomen, bestaat grotendeels uit: vlees (lam, schaap, kip of rund) in de vorm van een stoofpot, een pilaf (met rijst) of gegrild, en vergezeld van een salade van verse groenten (meestal tomaten, komkommers, paprika’s) en rond, plat brood. Aan de kust wordt het vlees ook vervangen door vis of schaaldieren.
 
Albanezen houden van koffie, ze bouwen er een hele ceremonie rond, en overlopen de dag tijdens het koffiedrinken. Ze hebben de Turkse manier van koffie maken overgenomen. De fijngemalen koffie wordt, samen met suiker en water, gekookt tot het schuimt. Buiten koffie wordt er ook veel thee gedronken, vooral de Albanese bergthee die nog met de hand wordt geplukt. De thee heeft een erg frisse smaak. 
 
De Albanese wijnen komen vooral uit de omgeving van Korçë, Berat, Permet en Shkodër. Deze wijn is ook te koop in supermarkten. De traditionele alcoholische drank van Albanië is raki. Veel Albanezen maken deze zelf van druiven of pruimen. Albanezen drinken behalve raki en wijn ook bier.
 
Drinkwater
Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken.
 
Elektriciteit
Voltage: 230 volt. Onze gebruikelijke platte stekkers zonder randaarding met twee dunne ronde pinnen passen altijd.
 
Tijdverschil
Er is geen tijdverschil ten opzichte van de Benelux met Albanië. 
 
Taal
Het Albanees is de officiële taal.  Volgens de meeste wetenschappers stamt het Albanees uit het Illyrisch. Daarmee is het de oudste Indo-Germaanse taal. Hoewel de taal in de loop der eeuwen door diverse bezetters onderdrukt werd, wordt het nog steeds gesproken. De geschreven taal heeft zich langzaam ontwikkeld. In 1908 werd definitief gekozen voor het Latijnse alfabet. In het noorden en in Tirana spreken veel Albanezen ook Italiaans. In Tirana spreken steeds meer jongeren Engels, en in mindere mate Duits of Frans. In banken en (grotere) restaurants kun je met Engels goed terecht.  
 
Bagage en kleding
Voor Albanië gelden geen bijzondere kledingseisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen, zodat u dit om uw hoofd kunt draperen indien u een kerk binnentreedt. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Albanië heeft u een geldig paspoort of EU-identiteitsbewijs nodig welke bij uitreis nog 3 maanden geldig is. Er is geen visum nodig voor Albanië. 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Albanië is de Lek (ALL). Op 01-11- 2019 was  € 1,- ongeveer 123,20 Lek. De Lek kan je alleen in Albanië verkrijgen.   
 
Creditcards
Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Geld wisselen
Aan de grens of bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen vaak tegen ongunstigere koers dan een bank. In Tirana en andere grotere steden zijn bankautomaten waar je geld kan afhalen.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. 
 
Gezondheid
De medische zorg is laag, vooral buiten de hoofdstad. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten.
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Apotheken vindt u in alle steden. Buiten de openingstijden wordt verwezen naar een 24-uursapotheek. Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Vaccinaties
Inentingen zijn niet verplicht.
Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met uw huisarts of het Tropisch Instituut.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden 
De meeste winkels zijn open van maandag t/m zaterdag van 9 tot 17u-20 uur. Banken van 9 tot 15uur en musea van 09 tot 18 uur. 
 
Restaurants: Het merendeel van de restaurants is open van 12-15 uur en van 17-21 of 23 uur. Veel restaurants zijn eenmaal per week gesloten, doorgaans op maandag.
 
Post, internet en telefoon
Bijna overal kan men postzegels kopen bij het lokale postkantoor en kunt u een karakteristieke rode brievenbus vinden. Postkantoren zijn open op werkdagen van 10:00 uur tot 18:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur tot 14:00 uur. De hoofdkantoren in de grotere steden zijn meestal langer geopend. De post doet er 3 tot 7 dagen over naar een ander land in de Europese Unie. 
 
Internet:
In de grote steden is internet zeer toegankelijk, o.a. via Wifi. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Met een laptop heeft u overigens in de centra van de grote steden gratis toegang tot hotspots. Steeds vaker bieden pubs en cafés in de steden ook gratis internet aan. 
Let op: Albanië is geen EU-land, er kunnen roamingkosten aangerekend worden. Er zijn providers die Albanië meenemen in de EU-bundel. Raadpleeg je provider voor meer informatie.
 
Telefoon:
Over het algemeen heeft u goed bereik in Albanië. Er is een 4G-netwerk voor mobiel internet. Vanuit toeristische en grote plaatsen kunt u internationale gesprekken voeren. In kleine plaatsen kunt u op een postkantoor via een telefoniste verbinding maken met het buiteland. 
 
Openbaar vervoer
Albanië heeft een uitgebreid netwerk van bussen en furgons (minibussen), echter een betrouwbare dienstregeling vinden is niet makkelijk. Vraag dit best even na in uw hotel. Zitplaatsen vooraf reserveren is niet nodig. In praktijk stoppen bussen overal, je kan dus makkelijk langs de route instappen. Voor de grote bussen zijn er vaste stopplaatsen. Veel lijndiensten stoppen al in de loop van de middag, dus controleer wanneer de laatste bus gat. 
 
Veiligheid
Er gelden momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor het reizen naar Albanië. Deze informatie is onderhevig van veranderingen. Wij adviseren dan ook om op de website van binnenlandse zaken te kijken voor actuele informatie. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Butrint
- Historische centra van Berat en Gjirokaster
- Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten
- Graftombes van Selca e Poshtme
- Amfitheater van Durres
- Natuurlijk en cultureel erfgoed van de regio Ohrid
- Antieke stad Apollonia
- Vesting Bashtova
 
Nationale feestdagen
Albanië kent de volgende nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari), Zomerdag (14 maart), Nevruz/ Lentefeest (22 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van Moeder Teresa (19 oktober), Onafhankelijkheidsdag (28 november), Bevrijdingsdag (29 november).
Daarnaast zijn er de islamitische feestdagen zoals de ramadan (van 23 april tot 23 mei 2020) die afgesloten wordt met Fitr Bayrami, het Suikerfeest (23-24 mei 2020). Iedereen komt bij elkaar voor het vroege ochtendgebed in de moskee. Daarna gaat men eten met familie, buren en kennissen. Iedereen krijgt cadeau’s. De armen krijgen aalmoezen. Ook Aïd el-Kebir, het offerfeest (30 juli - 03 augustus 2020) is vooral een familiefeest.
Ook de christelijke feestdagen zoals Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis zijn nationale feestdagen. De maandag volgend op de feestdag is dan ook een vrije dag.    
 
Ambassade Albanië in Brussel
Keverslaan 11 bus 3, 1000 Brussel, tel: 02-640 14 22, http://www.mfa.gov.al
 
Bevoegde Belgische ambassade in Sofia
Blvd James Boucher 103, 3rd floor, 1407 Sofia, Bulgarije, tel.: +359 2 988 72 90
http://bulgaria.diplomatie.belgium.be/en
 
Ambassade Albanië in Den Haag
Hoge Nieuwstraat 22, 2514 EL Den Haag, tel: 070-4272101
http://www.ambasadat.gov.al/netherlands/en
 
Nederlandse ambassade in Tirana
Rruga Asim Zeneli 10, Tirana, tel: +355 42240828
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/albanie/over-ons/ambassade-in-tirana