13-Daagse Nederlandstalige rondreis Kirgizië
v.a. € 2540,00 p.p.

13-Daagse Nederlandstalige rondreis Kirgizië

Ingeklemd tussen o.a. het grote China en Kazachstan oogt Kirgizië als een stipje op de wereldkaart. Het land is echter ruim 2x zo groot dan de Benelux en is een prachtige bestemming voor liefhebbers van natuur en culturele diversiteit. Het stadse leven van Bishkek staat in groot contrast met de traditionele nomaden op de hoogvlaktes van het Tien Shan gebergte. Ontspannen doet men aan de oever van het Issyk kul meer, dat vaak de Parel van Centraal-Azië wordt genoemd. Maak kennis met dit land waar veel Centraal-Aziatische culturen samenkomen.

5 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Aeroflot of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfer van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Nederlandstalige reisbegeleiding
• Engelssprekende lokale gids
• 7 Overnachtingen in comfortabele 4-sterrenhotels
• 1 Overnachting in guesthouses / homestay
• 4 Overnachtingen in een joert o.b.v. indeling (2 personen per joert)
• Verzorging op basis van volpension
• Dagelijks mineraalwater
• Alle vervoer ter plaatse met een Mercedes Sprinter of gelijkwaardig
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 6
• U kunt Kirgizië goed combineren met een verblijf in Oezbekistan of Kazachstan.
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.

 

Dag 1 – Bishkek 
Vertrek naar Bishkek. 
 
Dag  2 – Bishkek 
Na aankomst op de luchthaven volgt de transfer naar het hotel waar we enkele uren rusten. De hoofdstad Bishkek is het politieke, economische en culturele centrum van het land en telt zo’n 1 miljoen inwoners. De stad heeft alle kenmerken van de typische Sovjetstijl: brede straten, veel pleinen, grote regeringsgebouwen en standbeelden van o.a. Lenin en Pushkin. Op het centrale Ala Too plein en in de omringende parken hangt in de avond een ontspannen sfeer. Op het plein vindt overdag ook de wisseling van de wacht plaats. Rondom het centrum vinden we de bekende grijze Sovjet appartementenblokken met binnenplaatsen. Na de lunch maken wij een stadstour waarbij wij de bekendste bouwwerken en monumenten zien waaronder het Witte Huis, het Ala Too plein en het Monument van de Overwinning. Overnachting in Bishkek.
 
Dag 3 – Bishkek – Ala Archa  Bishkek
In de ochtend verlaten we Bishkek en maken we een excursie naar het bekende natuurpark Ala Archa, gelegen op zo’n 40 km van de hoofdstad en door deze korte afstand een geliefde weekenduitstap voor de inwoners van Bishkek. Het nationale park wordt gevormd door de gelijknamige Ala Archa kloof en binnen de grenzen van het park vinden we watervallen, gletsjers en bergtoppen tot bijna 4900 meter. Er is een rijke diversiteit aan flora en fauna en het park is leefgebied voor o.a. het schuwe sneeuwluipaard. Na onze lunch keren we terug naar Bishkek waar we een bezoek brengen aan de grote Osh bazaar. Overnachting in Bishkek. 
 
Dag 4 – Bishkek – Burana – Issyk Kul meer / Cholpon Ata
Vandaag laten we Bishkek achter ons en gaan naar het befaamde Issyk Kul meer. Onderweg brengen we een bezoek aan de 11e-eeuwse Burana toren. Deze minaret is het enige overgebleven bouwwerk van de vroegere stad Balasagun. Een klein museum geeft ons een beeld van de diverse opgravingen en de restauratie van de toren. Op hetzelfde terrein vinden we een collectie koergansteles of balbals waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 6e eeuw. Deze techniek van steenhouwen werd door Turkse stammen verspreid doorheen Centraal-Azië en kenmerkt zich door de wat bolle gezichten. Na dit bezoek reizen we verder naar Cholpon Ata aan de oever van Issyk Kul. Cholpon Ata was ten tijde van de Sovjet-Unie een kuuroord. Tegenwoordig is het een geliefde badplaats voor Kirgiezen, Oezbeken en Kazachen die hier komen voor het strand en het kraakheldere water. Cholpon Ata is eveneens de plaats waar de World Nomadic Games elke 2 jaar plaatsvinden. Net buiten het centrum vinden we het openluchtmuseum van petrogliefen. Op het 42 ha. grote terrein vinden we een bijzondere collectie van petrogliefen, daterend uit de 2e millennium voor Christus tot de 4e eeuw na Christus. Overnachting in Cholpon Ata.
 
Dag 5 – Issyk Kul meer / Cholpon Ata – Karakol
Wij vervolgen onze route langs de noordelijke oever van Issyk Kul. Aan de oostzijde ligt het stadje Karakol dat in 1869 werd gesticht als een Russisch garnizoen. De stad groeide snel toen ontdekkingsreizigers op hun weg hier dieper in het Tien Shan gebergte trokken. De meest bekende van deze ontdekkingsreizigers was Nikolai Przhevalsky die hier in 1888 stierf. Wij bezoeken het museum dat ter ere van hem werd opgericht. Ook het geweld in China tegen de islamitische Dungans in de 2e helft van de 19e eeuw zorgde voor een groei van de stad toen deze zich hier gingen vestigen. We bezoeken de houten Dungan moskee met duidelijk Chinese kenmerken. Verder staat ook een bezoek aan de orthodoxe kathedraal op het programma. Diner bij een Dungan familie. Overnachting in Karakol.
 
Dag 6 – Karakol – Djety Oguz – Naryn
Op korte afstand van Karakol ligt de Djety Oguz kloof. Vertaald vanuit de Kirgizische taal betekent het ‘7 stieren’. De naam ontleent de kloof aan de vormen van de rode rotspartijen te midden van de groene bossen van het Tien Shan gebergte. Iets verder aan de oever bezoeken we de ‘Fairytale’ kloof. Ook deze kloof bestaat uit bijzondere rode rotsformaties van zandsteen. Vanaf de ‘Chinese muur’ heeft u een mooi zicht over de kloof en het azuurblauwe water van Issyk Kul. Overnachting in Naryn. 
 
Dag 7 – Naryn – Tash Rabat
Vanuit Naryn trekken we het hooggebergte in. Dit is het domein van de nomaden die in de zomermaanden rondtrekken met hun vee en overnachten in de vilten joerten. De vruchtbare valleien worden omringd door scherpe bergpieken. Onderweg worden diverse stops gemaakt om te genieten van de natuur. Dit is ook het gebied waar de vroegere karavanen hun weg vonden van oost naar west. Dichtbij de grens met China bezoeken we de karavanserai van Tash Rabat die op een hoogte ligt van 3500 meter en omringd wordt door bijzondere rotsformaties. Tot op heden is niet duidelijk of deze karavanserai echt als overnachtingsplek diende of dat het een klooster was. Overnachting in joert Tash Rabat. 
 
Dag 8 – Tash Rabat – Son Kul meer
Een mooie rit brengt ons vandaag naar het hooggelegen Son kul meer. Het meer ligt op een hoogte van ruim 3000 meter en is in de periode van oktober tot juni vaak bevroren. In de korte zomer is het een leefgebied van water- en roofvogels. Het gras en de vele bloemen in de zomermaanden maken van de omringende vlaktes een ideaal leefgebied voor de nomaden en hun kuddes. Wij zullen dan ook veel kuddes van schapen en paarden tegenkomen. Wellicht krijgen wij de gelegenheid om het melken van paarden mee te maken waarbij wij dit ook kunnen proeven. Het drinken van vers paardenmelk dat nog een beetje warm is, is een gebruikelijke traditie in Kirgizië. Daarnaast wordt de melk ook gefermenteerd waardoor het een licht alcoholische drank wordt. Aan beide varianten worden diverse voordelen voor de gezondheid toegeschreven. Overnachting in joert. Son Kul. 
 
Dag 9 –Son Kul meer – Kazarman
Vandaag staat in het teken van de natuur. Via de mooie Moldo Ashuu bergpas rijden we naar Kazarman, een nederzetting die, ondanks de relatief lage ligging (1200 meter boven zeeniveau) in de wintermaanden niet bereikbaar is. Het dorp had vroeger een winstgevende goudmijn. In Kazarman verblijven we bij een lokale familie. 
 
Dag 10 – Kazarman – Uzgen – Osh
Uzgen is een kleine stad in het zuiden van Kirgizië. Door de locatie dichtbij de grens met Oezbekistan heeft 90% van de inwoners een Oezbeekse afkomst. De stad behoort tot de oudste steden van de regio en is gesticht als handelspost tussen de Fergana vallei in Oezbekistan en Kashgar in China. Van de 9e tot de 13e eeuw was dit de hoofdstad van het Karakhanid kanaat en enkele gerestaureerde monumenten herinneren hieraan. Zo zien we de mausolea van de vroegere gouverneurs en de 44 meter hoge minaret. De monumenten worden gerekend tot de meest bijzondere architectonische historische bouwwerken van het land. In de avond komen we aan in Osh voor de overnachting.
 
Dag 11 – Osh – Chichkan kloof
Osh is de 2e stad van Kirgizië. Hoewel men niet exact weet wanneer de stad gesticht is, gaan archeologen er vanuit dat de stad circa 3000 jaar oud is. Legendes vertellen dat de stad gesticht zou zijn door Salomon of Alexander de Grote, maar tastbaar bewijs ontbreekt hiervoor. Wel bekend is dat de stad een cruciaal punt voor handelaren was. De bazaar aan de oever van de Ak Bura rivier heeft al eeuwenlang dezelfde locatie. In de middeleeuwen verhandelden de nomaden uit de bergen hun vee, terwijl handelaren uit Azië en Europa hier met hun karavanen kwamen. In 1762 werd Osh onderdeel van het Kanaat van Kokand en groeide uit tot één van de belangrijkste handelsposten van het kanaat. Na de aansluiting bij het Russische Rijk deed ook de meer imperialistische bouwstijl haar intrede. Toen de grenzen van de huidige republieken werden getekend, kwam de stad op Kirgizisch grondgebied te liggen. De bevolking bestaat voornamelijk uit etnische Oezbeken en etnische  Kirgiezen. De meest bekende bezienswaardigheid van de stad is Sulaiman Too. Deze religieuze heuvel in het centrum van de stad wordt beschermd als UNESCO Werelderfgoed vanwege de culturele, spirituele en historische betekenis. Tijdens de wandeling naar de top ontmoeten we wellicht pelgrims die hier komen voor de kleine grot met druppelend water. Zij geloven dat dit de tranen zijn van Salomon en deze tranen ziektes kunnen helen. Vervolgens gaan we naar de geliefde Chichkan kloof. 
 
Dag 12 – Chichkan kloof – Bishkek
Via 2 mooie bergpassen, Ala Bel (3184 meter) en Tuu Ashuu (3568) reizen we terug naar Bishkek. Afscheidsdiner in een traditioneel restaurant.
 
Dag 13  Bishkek
Transfer naar de luchthaven.
Tijdens uw 13-Daagse Nederlandstalige rondreis Kirgizië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Karakol - Green Yard Hotel

Green Yard Hotel
Dit familiehotel ligt aan de rand van Karakol op ca. 18 km. van de oever van Issyk Kul. Op ca. 10 minuten wandelen vindt u eetgelegenheden en winkels. Het is een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een restaurant met lokale specialiteiten, tuin met zitgelegenheuid, sauna, gratis parkeergelegenheid, verhuurt van fietsen. Wifi door het hele hotel. Er is geen lift. 

Kamers:
De lichte kamers beschikken over satelliettelevisie, minibar, buro en badkamer met bad of douche en toilet. 

Naryn - Hotel Khan Tengri

Hotel Khan Tengri
Dit nette hotel ligt aan de rand van Naryn en vormt een goede uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken en wandelingen te maken.

Faciliteten
Het kleinschalige hotel beschikt over 38 kamers, een restaurant, ATM, gratis wifi en parkeergelegenheid.

Kamers:
De ruime kamers zijn voorzien van satelliettelevisie, kluisje, koelkastje, koffie- en theezetfaciliteten en balkon. Badkamer met douche, toilet en haardroger.

YURT/GER

Tash Rabat - Tash Rabat yurt camp

Tash Rabat Yurt Camp

Dit seizoenskamp ligt in de nabijheid van de historische Tash Rabat. 

 

Faciliteiten:

Het joertenkamp is ruim van opzet en beschikt over gemeenschappelijke toiletten en wasgelegenheid op enige afstand van de joerten. Restaurant waarbij u soms na de maaltijd een drankje kan nuttigen. Er is een banja (traditionele Russische sauna) en kleine souvenirswinkel.

 

Joerten:

U verblijft in een traditionele vilten tent, een joert, die de nomaden tot op de dag van vandaag gebruiken. Verblijf is op basis van indeling, in de regel 2 personen per joert. In de joert slaapt u op een bed.

 

YURT/GER

Son Kul Meer - Son Kul yurt camp

Son Kul Yurt Camp

Dit seizoenskamp ligt bij het hoogelegen Son Kul.

 

Faciliteiten:

Het joertenkamp is ruim van opzet en beschikt over gemeenschappelijke toiletten en wasgelegenheid op enige afstand van de joerten. Restaurant waarbij u soms na de maaltijd een drankje kan nuttigen. Soms is het mogelijk om een paardrijtocht te maken.

 

Joerten:

U verblijft in een traditionele vilten tent, een joert, die de nomaden tot op de dag van vandaag gebruiken. Verblijf is op basis van indeling, in de regel 2 personen per joert. In de joert slaapt u op een bed.

GUESTHOME

Kazarman - Kazarman guesthouse

Kazarman guesthouse
In Kazarman verblijft u in een guesthouse/homestay. In de regel betekent dit dat u bij mensen in huis verblijft in een eigen slaapkamer met gedeelde badkamer/toilet. De gastvrouw/-heer zorgt graag voor een lekkere, lokale maaltijd.

Osh - Hotel Classic

Hotel Classic 
Modern hotel In het centrum van Osh op ca. 5 minuten wandelen van het centrale park. 

Faciliteiten:
Dit hotel beschikt over een restaurant, entertainment en een welnesscentrum met o.a. zwembad, massage en sauna. Wifi in het hele hotel. Gratis parkeergelegenheid.

Kamers:
De verzorgdde kamers zijn ingericht met satelliettelevisie, zithoekje, airconditioning, minibar. Een groot gedeelte van de kamers heeft een balkon of terras.


 

Chychkan - Motel Oson

Motel Oson
Eenvoudige, propere overnachtingsplaats in de Chichkan kloof met privéfaciliteiten.

Bishkek - My Hotel Bishkek

My Hotel Bishkek
Modern hotel in rusitge straat op ca. 3 km van het Ala-Too plein in het hart van de stad. 

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een gezellige lobby met bar, restaurant, bankautomaat, wasservice en wifi. Shuttleservice tegen betaling naar centrum.

Kamers:
De strak ingerichte kamers zijn voorzien van televisie, schrijftafel, aircondtioning, koelkastje en waterkoker. De badkamer beschikt over een bad of inloopdouche, toilet en aardroger. 

Algemeen
Reizen door Kirgizië is reizen door de unieke natuur van het land. Onze reizen nemen u mee langs de berglandschappen, kleurrijke valleien, grote meren, nomadendorpjes en ondertussen kunt u de Centraal-Aziatische architectuur bewonderen. U overnacht regelmatig in guesthouses waarbij u de lokale bevolking goed leert kennen en u er achter komt dat het zeer vriendelijke mensen zijn. Kirgizië heeft een zeer gevarieerde natuur, een ruw landschap dat uit bergen, meren en vele waterstroompjes bestaat. Een reis begint meestal in Bishkek, waar de internationale luchthaven ligt en brengt u meestal langs het Issyk kul meer, wat het op een na grootste bergmeer van de wereld is. Het is nog geen drukbezocht vakantieland en daarmee dé ideale bestemming voor rust en uitgestrektheid. 
 
Ligging
Kirgizië ligt in Centraal-Azië en grenst in het zuidoosten aan China, het noorden aan Kazachstan, het westen aan Oezbekistan en in het zuidwesten aan Tadzjikistan. Kirgizië heeft een oppervlakte van 198.500 km² (bijna 5 maal Nederland; 6,5 maal België) waarop ongeveer drie keer zoveel vee (vooral schapen) als mensen leven. Het land telt ruim 5,4 miljoen inwoners. Van de totale bevolking leeft tweederde op het platteland. De Kirgizische economie drijft vooral op akkerbouw en veeteelt. Het land is bedreven in het bouwen van waterkrachtcentrales en er worden grondstoffen zoals kwik, lood en koper en sinds kort goud gedolven. De Kirgiezen stammen af van Turkse nomadenstammen die rond de tiende eeuw uit Siberië vertrokken om zich uiteindelijk in het Tian Shan gebergte te vestigen. 
 
Kirgizië bestaat voor ongeveer negentig procent uit bergen. Bijna de helft daarvan ligt boven de 3000 meter, waarvan driekwart bedekt is met eeuwige sneeuw en ijs. De meeste bergen behoren tot de Tian Shan 'Hemelse Bergen' in het zuidoosten of zijn uitlopers daarvan. Piek Pobeda is met een hoogte van 7439 meter de hoogste berg. Slechts een aantal dalen ligt onder de 1000 meter zoals het Chuy- en Talasdal en de rand van het Ferganabekken. Kirgizië is bezaaid met bergmeren waarvan Issyk-Kul het grootste is. Zo’n tachtig grotere en kleinere rivieren komen in dit meer uit. In de bosrijke berggebieden leven beren, wilde zwijnen, vossen, wolven, dassen en lynxen en in de meren en rivieren zwemmen forellen en karpers. Het land heeft, naar men zegt, de op een na grootse populatie aan sneeuwluipaarden, een aantal dat drastisch daalt door de jacht.
 
Klimaat
Kirgizië heeft een berg- en landklimaat met forse verschillen tussen de laag- en hooggelegen gebieden. In de valleien is de gemiddelde temperatuur in juli 28 graden en in januari min 18 graden. Tijdens de zomer heerst in de berggebieden een zeer aangename temperatuur van rond de 25 graden. In de winter is het in heel Kirgizië erg koud. De meeste neerslag valt in het voor- en najaar maar ook in de zomer kan er een bui vallen. De beste reisperiode voor Kirgizië is dan ook juni, juli en augustus. 
 
Religie
In Kirgizië is 75% van de bevolking moslim en 20% Russisch-orthodox. De bevolking is relatief laat (16e eeuw) tot de Islam bekeerd. Vandaar dat de Kirgiezen vaak vasthouden aan hun pre-islamitische, sjamanistische rituelen. In Kirgizië ziet u vaak reepjes stof geknoopt aan takken, waarmee ze proberen de wens, via de twijgen, naar de hemel te sturen. De Kirgiezen zijn ook een zeer nomadisch volk, dat ziet men terug in de bouwwerken zoals mausolea en yurten. 
 
Eten en drinken
De standaardmaaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. Beshbarmak, letterlijk ‘vijf vingers’ wordt met de hand gegeten en is een feestmaal. Het bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels, te vergelijken met manti. Worstjes van paardenvlees - kazy, karta of chuchuk – eet men het liefst in combinatie met wodka. In het Dungan-gebied, in Bishkek en omgeving en in Karakol vind je ashlyanfu, een gerecht gemaakt van koude noedels, gelei, azijn en eieren. Vraag daar ook om gestoomde broodjes met jusai, een berggrassoort verwant aan de ui, en fyntyozi, pittige koude rijstnoedels. Gyanfan is rijst met vlees en groentesaus. De nationale drank is koumis, licht alcoholische paardenmelk, verkrijgbaar in de lente en vroege zomer. Het wordt meestal door nomaden langs de kant van de weg verkocht en smaakt een beetje naar waterige karnemelk. Bozo is een dikke mousserende drank gemaakt uit gekookte, gefermenteerde gierst of andere graansoorten. Jarma en maksym zijn gefermenteerde gerstdranken, gemaakt van yoghurt en gist. In Bishkek kun je het kopen onder de naam Shoro. Bij deze drankjes wordt boorsok gegeten, gefrituurde deegwaren. Favoriet zijn kurut, kleine balletjes gedroogde yoghurt. Issyk-köl honing is de beste honing van Centraal-Azië. Plaatselijk gemaakte zwarte bessen jam smaakt fantastisch. 
 
Elektriciteit
De netspanning in Kirgizië is 220 volt, maar voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Reserve batterijen en een zaklamp zijn handig om mee te nemen.
 
Tijdsverschil
In de zomer is het in Kirgizië 4 uur later dan bij ons.
 
Taal
Het land heeft twee officiële staatstalen: het Russisch en het Kirgizisch. De Kirgizische taal is een Turkse taal met een Cyrillisch alfabet. Kirgizië is bezig om over te gaan op het Latijnse schrift. 
 
Bagage en kleding
Wij raden aan om voor uw reis door Kirgizië praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes taboe in islamitische landen. In de grote steden van Centraal-Azië is het dragen hiervan echter geen probleem.
 
Het is aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen voor eventuele wandeltochten die u wenst te maken in Kirgizië.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Kirgizië heeft u een geldig paspoort nodig. Deze dient nog 6 maanden na vertrek uit het land geldig te zijn. Een visum is niet nodig. 
 
Invoerbepalingen
Vanuit Kirgizië mogen antiquiteiten van vóór 1945 niet worden uitgevoerd. Wil je iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet zorg dan dat je een aankoopbewijs hebt en een verklaring dat het niet van voor 1945 is.
 
Fotograferen en filmen
Over het algemeen hebben Kirgiezen er weinig bezwaren tegen om gefotografeerd of gefilmd te worden, maar vraag voor de zekerheid altijd om toestemming. Wijzen op uw toestel en vragend kijken is genoeg om duidelijk te maken wat u wilt. Militaire objecten en luchthavens mogen niet worden gefotografeerd. Ook bewakers kunt u beter niet fotograferen.
 
Geldzaken
De Kirgizische munteenheid is de sum (KGS), die weer onderverdeeld is in tiyin. Er zijn briefjes van 1, 5, 10 en 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 sum in omloop. Voor één euro ontvang je ongeveer 77 sum (01-11-19). 
Er kan gewisseld worden bij banken en officiële wisselkantoren (obmen balyot). Je kunt het makkelijkst wisselen met US$. Creditcards worden geaccepteerd in enkele van de grotere hotels in Bishkek. Er zijn op beperkte schaal ATM's in Bishkek, Osh en Jalal-Abad. Houd er rekening mee dat een pinautomaat defect kan zijn! Houd er rekening mee dat wanneer u wenst te pinnen uw bankpas geldig is met werelddekking. 
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi. Voor de gids en chauffeur raden wij aan om ongeveer € 2,- per persoon per dag te geven. 
 
Gezondheid
Voor Kirgizië worden vaccinaties aangeraden, maar zijn niet verplicht. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we u naar uw huisarts. 
 
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes.
Zorg dat je tijdens de reis het vaccinatieboekje en bloedgroepgegevens bij je hebt. Handig om mee te nemen is het Europees medisch paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts en apotheek.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Openingstijden banken: ma. - vrij. 9.30 - 17.30 uur. Hoofdpostkantoor Bishkek open ma. t/m za. 7.00 - 18.00 uur, zondag 8.00 - 17.00 uur. Het Centrale Telecomkantoor van Bishkek is open van 7.00 - 20.30 uur.
 
Post, internet en telefoon
Een brief of ansichtkaart naar de Benelux sturen doet er twee weken tot acht weken over. In het postkantoor kun je enveloppen met een postzegel kopen. Het hoofdpostkantoor van Bishkek is op werkdagen open van 7.00 - 18.00 uur, zondag van 8.00 - 17.00 uur. Er is een apart loket voor EMS, Express Mail Service.
 
In Kirgizië is internationaal bellen mogelijk vanuit telefoonkantoren in de grotere steden. Meestal is het telefoonkantoor verbonden met het postkantoor. Daarnaast is het mogelijk om vanuit sommige hotels te bellen. Alle internationale gesprekken gaan via een operator. Als u internationaal wilt bellen, draai eerst 00 en vervolgens de internationale code. Voor Nederland is dat 31 en voor Belgie 32. Het internationale landennummer van Kirgizië is +996. Mobiel bellen vanuit Kirgizië is lastig want het bereik is beperkt. U kunt eventueel een lokale sim-kaart kopen. Maar houd er rekening mee dat u in de berggebieden geen GSM-dekking heeft. De makkelijkste manier om contact te onderhouden met het thuisfront is per e-mail. Zowel in Bishkek als in Osh zijn internetcafés.
 
Gewoonten en gebruiken
Kirgiezen zijn zeer gastvrij. Thee is het eerste dat u aangeboden krijgt als u ergens te gast bent. Het is het teken van gastvrijheid en u drinkt het uit theekommetjes (pyala’s). Thee wordt in grote theepotten gezet en drie maal teruggeschonken in de kop voordat het opgedronken mag worden. De theekommetjes worden nooit helemaal volgeschonken, want dat betekent dat iemand onwelkom is en moet opstappen. Wanneer de thee te warm is, blaas er dan niet in maar draai de thee in de kom voorzichtig rond.
Voor mannen is het schudden van handen een veelvuldige bezigheid in Kirgizië en een teken van warmte en vriendschap. Ook leggen veel mannen hun rechterhand op hun hart en buigen naar voren. Goede vrienden schudden elkaar de hand door de handpalmen in elkaar te leggen terwijl de duim naar boven steekt. Er wordt niet gedrukt of geknepen. Vrouwen schudden over het algemeen geen handen. Ze raken de schouders van elkaar aan met de rechterhand en aaien er zachtjes overheen. Jonge vrouwen kussen oudere vrouwen vaak op hun wang als teken van respect.
In Kirgizië dragen de mannen een alkalpak, een witte vilten hoed, op hun hoofd. Op het platteland en in de bergen dragen de vrouwen vaak kleurige wijde jurken en een hoofddoek. In de steden ziet u dit niet meer. Tijd is een relatief begrip in Kirgizië, met afspraken nemen ze het niet zo nauw.
Shyrdak zijn vilten tapijten met karakteristieke motieven zoals steenbokken.
 
Openbaar vervoer
Er is weinig openbaar vervoer tussen de belangrijke steden van het land. Wel is het mogelijk om met een minibus van Bihskek naar Karakol te reizen, waar u ongeveer 5,5 uur over doet. Deze vertrekken met name in de morgen. De grote bus met vaste uren doet er veel langer over en stopt overal. Verder kunt u met de taxi door het land reizen. 
 
Veiligheid/Criminaliteit
Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Kirgizië bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Kirgizië is een veilig land om doorheen te reizen. Na zonsondergang komt er vaker criminaliteit voor en wij raden u dan ook aan rond uw accommodatie te blijven. Actuele informatie over de veiligheid in Kirgizië kunt u vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Zijderoute: het netwerk van Chang’an – Tienshan 
- Sulaiman Too Heilige Berg
- Westerlijke Tienshan gebergte
 
Nationale feestdagen
Kirgizië heeft de volgende nationale feest- en herdenkingsdagen: Nieuwjaarsdag (1 januari); Russisch-orthodox kerstmis (7 januari); Internationale vrouwendag (8 maart); Nowruz/Perzisch Nieuwjaar (19, 20 of 21 maart), Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Grondwet (5 mei); Dag van de Overwinning (9 mei) wordt het einde van de tweede wereldoorlog gevierd; Dag van het leger in Kirgizië (29 mei); Onafhankelijkheidsdag (31 augustus).
 
Daarnaast zijn er de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand blijft het openbaar leven functioneren en grote delen van de bevolking doen er niet aan mee. 
 
Belgische ere-consulaat in Bishkek
209-A Tynystanovstreet, 720040 Bishkek, tel: +996-312622161
n.aldashev@lorenz-law.com
 
Kirgizische ambassade in Brussel
Abdijstraat 47, 1050 Brussel, tel: 02-6401868
www.kgembassy.org
 
Nederlands Honorair Consulaat in Bishkek
175 ”A”, abdrahmanov Str. Office 402, 407, 720040 Bishkek, tel: +996-312 660 665
n.aldashev@lorenz-law.com