13-Daagse Nederlandstalige rondreis Tadzjikistan
v.a. € 3970,00 p.p.

13-Daagse Nederlandstalige rondreis Tadzjikistan

Deze avontuurlijke Nederlandstalige rondreis door Tadzjikistan neemt u mee naar het hart van Centraal-Azië waar grillige bergpieken, geïsoleerde gemeenschappen en een duizenden jaren oude geschiedenis het ritme van de dag bepalen. Deze reis naar Tadzjikistan brengt u dicht bij de natuur en lokale bevolking. Wij zien de vestingen van de zijderoute, de Wakhan vallei en het dagelijkse leven van geïsoleerde stammen.  Een avontuurlijke en verzorgde rondreis die zorgt voor een onvergetelijke vakantie in Tadzjikistan.

6 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Turkish Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gidsen
• Nederlandstalige reisbegeleiding
• Overnachtingen in comfortabele 3-sterrenhotels, guesthouses en homestays op basis van volpension
Verblijf in homestays is op indeling in meerpersoonskamers. 
• Dagelijks mineraalwater tijdens de excursies
• Alle vervoer ter plaatse met airco (4x4 jeeps)
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Visumverzorging Tadzjikistan € 130,- p.p.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. 
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 7
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
• In de bergen van Tadzjikistan zijn weinig overnachtingsmogelijkheden. Tijdens deze rondreis verblijf u enkele malen bij mensen thuis, een 'homestay'. Deze huizen zijn niet gebouwd voor toeristen, maar de familie ontvangt u hartelijk. In de regel verblijft u in meerpersoonskamers en in plaats van een bed, ligt er een dik matras op de grond. Het toilet en de douche zijn veelal in de tuin gelegen.
 
 

 

Dag 1-2 – Dushanbe
Vandaag vertrekt u naar Dushanbe waar u in de loop van de nacht aankomt. Na ontvangst op de luchthaven door onze gids, volgt de transfer naar het hotel.
 
Dag 2 – Dushanbe
De hele dag staat in het teken van een begeleide stadstour. De jonge stad werd vanaf 1924 gebouwd op de plaats waar het Rode Leger het dorp Doesjanbe-bozor had verwoest en met de bouw creëerde de Sovjets meteen een hoofdstad voor de kort daarna opgerichte Sovjetrepubliek Tadzjikistan. Tegenwoordig is de stad een belangrijk centrum voor de katoenindustrie. De stad heeft de kenmerken van de een typische Sovjetstad: brede lanen, veel groen en fonteinen. We beginnen bij het Rudake Park dat vernoemd is naar de Perzische poëet die als grondlegger wordt gezien van de moderne Perzische taal. Vervolgens ziet u het gebouw van de Nationale Bibliotheek, het Witte Huis, het parlementsgebouw en het Jomi theater. In het Nationale Park ziet u het Ministerie van Binnenlandse Zaken geflankeerd door de grootste nationale vlag ter wereld (30m x 60m) aan een 165 meter hoge vlaggenmast. In het Gurminj Museum ziet u een collectie van traditionele Tadzjiekse instrumenten, een nog altijd belangrijk onderdeel van de cultuur. Op de kleurrijke markt wordt een verscheidenheid aan groenten en fruit aangeboden en maakt u kennis met het dagelijks leven van de Tadzjiekse bevolking. Tevens brengen we een bezoek aan de restanten van het Hisor fort op 35 km van de Dushanbe. De vesting functioneerde van de 7e tot de 17e eeuw en is gebouwd op een heuvel. In de laatste periode woonde de afgevaardigde van de Emir van Bukhara in de vesting. De 1 meter dikke muren zijn voorzien van kanongaten om de vijand op afstand te houden. Diner in een traditioneel restaurant. Overnachting in hotel.
 
Dag 3 – Dushanbe – Norak – Kalai Khum (370 km)
In de ochtend reist u via de bergweg naar Kalai Khum. We passeren het waterreservoir van Norak dat ook de Tadzjiekse zee wordt genoemd. Het hoogste punt van de dag is de Shuraba pas en na deze bergpas komen we langs de grens met Afghanistan, die wordt gevormd door de Pyanj rivier. Een unieke bergwereld openbaart zich als we het Pamir gebergte naderen. Deze tocht is in het bijzonder aantrekkelijk voor diegenen die nieuwsgierig zijn naar de etnische en culturele diversiteit in een ruig landschap dat betovert. Overnachting in homestay.
 
Dag 4 – Kalai Khum – Khorog (240 km)
We vervolgen onze route door de bergen en gaan naar Khorog, misschien wel één van de kleinste stadjes op de wereldkaart. Het stadje is gebouwd bij de samenloop van 3 rivieren en van alle zijden omringd door hoge bergpieken. Op de route naar Khorog ontmoet u de Pamir bevolking die op meerdere antropologische punten zich onderscheidt van de Tadzjiek bevolking. Onder de Pamir is een opvallend hoog percentage mensen met blond haar, lichte huid en blauwe ogen, iets wat men niet zou verwachten in deze omgeving. De hoge en afgezonderde ligging van het gebied heeft er voor gezorgd dat volkeren zich weinig mengden en tradities behouden zijn gebleven. Overnachting in guesthouse.
 
Dag 5 – Khorog – Ishkashim (120 km)
Vandaag rijden we langs de grens met Afghanistan naar Ishkashim. Gesitueerd in het hart van Azië, is het Pamir gebergte een prachtig gebied van torenhoge, besneeuwde, majestueuze bergen met transparant helderblauwe meren en rivieren, brede valleien en kurkdroge woestijnen. Al eeuwenland wordt deze hoge bergen ‘het dak van de wereld’ genoemd en vandaag begrijpen we waarom. Met een ligging tussen de 3500 en 4200 meter boven zeeniveau lagen de dorpen geisoleerd en was er nauwelijks onderling contact mogelijk. Dit resulteerde in een uniek systeem van etnische groepen met eigen dialecten, talen en gebruiken. Onderweg bezoeken we de heetwaterbronnen van Garmchashma waar we kunnen zwemmen. Overnachting in homestay.
 
Dag 6 – Ishkashim – Yamg – Langar (140 km)
Wij vervolgen de reis richting de Wakhan Corridor, een smalle strook in Afghanistan die alleen via Ishkasim te bereiken is. We passeren niet de grens, maar genieten van de ruige natuur. Onderweg maken we diverse stops. Zo zien we de fortificaties van Kah-Kaa en Yamchun alsook de heetwaterbronnen bij Bibi Fatima. Het hoge mineraalgehalte maakt het water kristalhelder. We bezoeken het 1500 jaar oude boeddhistische klooster dat boven het dorpje Vang in de rotsen ligt en het gereconstrueerde huis van de mysterieuze soefi Muabara Kadam. Nabij zijn huis staat een stenen pilaar waarmee hij de zonnekalender kon berekenen. Bij aankomst in Langar maken we een kleine klim naar de rotstekeningen die boven het dorp gelegen zijn. Overnachting in homestay.
 
Dag 7 – Langar – Murgab (240 km)
In de Pamir geldt het gezegde: ‘om hier te komen en niet Murgab is hetzelfde als helemaal niet in Pamir te zijn geweest’. Met het dak van de wereld wordt Murgab bedoeld, dat op grote hoogte in een maanlandschap ligt, omringd door machtige bergpieken tot 6000 meter boven zeeniveau. De desolate ligging en het ijle klimaat voelen bijna Arctisch aan. Droge lucht, korte en koele zomers en bijna sneeuwloze, strenge winters karakteriseren het weer. Overnachting in guesthouse.
 
Dag 8 – Murgab – Karakul Meer – Murgab (260 km)
Vandaag ontdekken we de omgeving van Murgab dat met een ligging op 3.500 meter boven zeeniveau de hoogst gelegen nederzetting van het GOS is. Op weg naar meer van Karakul passeren we de Ak Baital pas, met een hoogte van 4.655 meter. Het lichtblauwe meer dat vertaald juist zwart meer betekent, is ontstaan na het inslaan van een meteoriet. De moerassige oevers zijn rijk aan flora en fauna waaronder enkele endemische soorten. Door overstromingen, smeltend permafrost en ondergrondse ijsschotsen zijn in het landsschap heuveltjes en kreken ontstaan met een rijke vegetatie. Hier maken de grazende dieren tijdens de korte zomer graag gebruik van. Overnachting in guesthouse.
 
Dag 9 – Murgab – Yashil Kul Lake – Bulunkul Lake (150 km)
De mooiste meren van het Pamir gebergte zijn Yashil Kul en Bulunkul op een hoogte van 3.700 meter. De kleur van het visrijke Bulunkul is een subtiel kleurenspel van violet en donkerblauw. Aan de oever grazen yaks, een diersoort die in dit klimaat kan overleven en het beste omschreven worden als een kruising tussen een rund en schaap. Traditioneel worden yaks ingezet als lastdier en gebruikt men het melk en vlees. We overnachten vannacht in een homestay bij het meer.
 
Dag 10 – Bulunkul – Khorog – Rushan (260 km)
Vandaag rijden we terug naar Khorog over de Pamir Highway, ook bekend als de M41 Pamir Tract. Na de route in Tibet wordt deze weg beschouwd als de hoogstgelegen doorgaande weg ter wereld met een aantal stukken van ruim 4.000 meter boven zeeniveau. De bijna ontoegankelijke bergwereld in deze uithoek van de wereld is een veilige haven voor veel wilde diersoorten. Onder de meest voorkomende wilde diersoorten behoren de tijgerkat, grizzly beer, das, hermelijn, sneeuwluipaard, vos, grijze en rode wolf alsook een grote populatie van Marco Polo schapen. Overnachting in homestay.
 
Dag 11 – Rushan – Kalai Khum (180 km)
Op de route naar Kalai Khum maken we een wandeling naar de ruïnes van de oude stad Karon. De stad dateert uit de 3e eeuw en heeft in 2013 renovatiewerkzaamheden ondergaan. De ruïnes liggen niet ver van het dorp Razvai waar we een oude zoroastrische vuurtempel vinden. De toren staat in een bocht van de, voor zoroastriërs, heilige rivier Vanaguh Doytijo en is gebouwd op een kruisvorm in pre-islamitische stijl. Overnachting in homestay.
 
Dag 12 – Kalai Khum – Khoburubot – Dushanbe (290 km)
Het is vanaf Kalai Khum zo’n 8 uur rijden naar Dushanbe en vandaag nemen we de route over de Khoburubot pas (3252 meter) die bekend staat als Western Pamir tract. De weg kronkelt door de mooie riviervallei en kloven waar we stoppen voor een pauze en het maken van foto’s. In de kleine dorpen die aan de weg liggen ontmoet u de hardwerkende en gastvrije lokale bevolking waar traditie en folklore een wezenlijk onderdeel vormen van het leven. Overnachting in een hotel.
 
Dag 13 – Dushanbe
In de vroege ochtend volgt de transfer naar de luchthaven voor de vlucht huiswaarts.

 

Tijdens uw 13-Daagse Nederlandstalige rondreis Tadzjikistan verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Dushanbe - Hotel Taj Palace

Hotel Taj Palace Hotel

Het 4 sterren hotel is gelegen in het centrale deel van Dushanbe in de nabijheid van diverse winkeltjes, bar en een bank.

 

Faciliteiten

Naast de 24-uurs receptie is er een gemeenschappelijke lounge, restaurant en bar. Tevens kunt u tegen betaling gebruikmaken van de spa faciliteiten. 

 

De kamers

De ruime kamers zijn ingericht met klassieke meubelen en voorzien van een flatscreen-tv, airconditioning, koelkast, waterkoker, bureau en zithoek. De badkamer is voorzien van een bad of douche en toilet. 

 

Kalai Khum - Hotel Karon Palace

Hotel Kalai Khum
Het 4-sterrenhotel is gelegen nabij de rivier in het centrale gedeelte van Kalai Khum. In de nabijheid van het hotel treft u diverse winkeltjes en restaurants.  

Faciliteiten
Naast de 24-uurs receptie is er een gemeenschappelijke lounge, restaurant, een gezellige lobbybar met terras/tuin.

De kamers
De nette kamers zijn smaakvol ingericht en voorzien van een flatscreen-tv, airconditioning, koelkast, waterkoker, bureau en zithoek. De badkamer is voorzien van een bad of douche en toilet.

 

Khorog - Hotel Zafar

Hotel Zafar

Het gezellige 3 sterrenhotel Zafar is gelegen in het centrum van Khorog aan de oever van de rivier Panj. 

 

Faciliteiten

Naast de 24-uurs receptie is er een kleine lobby, een restaurant met internationale keuken en gratis WiFi.

 

De kamers

De ruime kamers zijn netjes ingericht en voorzien van een flatscreen-tv, koelkast en airconditioning. De badkamer is voorzien van een bad of douche en toilet. 

 

Ishkashim - Hanis Guesthouse

Hanis Guesthouse

Dit lokale guesthouse ademt een sfeer van traditie en eenvoud. De (gedeelde) kamers zijn simpel ingericht. De badkamers treft u op de gang en zijn eveneens eenvoudig doch voorzien van een wastafel, douche en toilet. 

 

Langar - Langar Guesthouse

Langar Guesthouse

In Langar verblijft u in een lokaal guesthouse. De verblijfsbasis in de guesthouses zijn op indeling en zeer simpel waarbij u op stevige matrassen op de grond overnacht. De nette badkamer is gedeeld en voorzien van een wastafel, douche en toilet.  

 

Murgab - Hotel Pamir

Hotel Pamir

Het 2-sterrenhotel Pamir is gelegen in het centrum van Murghab op wandelafstand van enkele bezienswaardigheden zoals de oude moskee en de containermarkt. In het hotel verblijven vele internationale gasten en de sfeer is dan ook aangenaam. 

 

Faciliteiten:

Naast de 24-uurs receptie is er een kleine en eenvoudige lobby, een restaurant met lokale gerechten en een klein winkeltje. 

 

De kamers:

De zeer eenvoudige kamers zijn voorzien van een simpele badkamer met douche en toilet.

 

Bulunkul meer - Bulunkul Family Stay

Bulunkul Familystay

De verblijfsbasis in Bulunkul is op indeling en zeer simpel waarbij u op stevige matrassen op de grond overnacht. Er is een wastafel waar u zich ’s morgens kunt opfrissen. Het natuurtoilet treft u buiten aan.  

 

Rushan - Rushan Guesthouse

Rushan Guesthouse

Uw overnachting in Rushan is in een aangenaam en nieuw guesthouse.

De nette kamers zijn voorzien van een tv, bureau en eigen badkamer met douche en toilet. In de tuin kunt u heerlijk tot rust komen terwijl de gastvrouw het eten zal voorbereiden voor het diner in het restaurant. 

Algemeen
Er zijn weinig buitenlanders en andere reizigers in het land, daarom zijn de weinige reizigers die geïnteresseerd zijn in het land meer dan welkom. Het is daarnaast ook een traditie om reizigers met veel respect te ontvangen. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij in Tadzjikistan. U zult vaak worden uitgenodigd voor een thee of mensen spreken u aan op straat, soms in erg goed Engels. Dit is een leuke manier om de bevolking beter te leren kennen. Houdt u er wel rekening mee dat het land nog niet toeristisch is en dus zeer comfortabele hotels en een goede infrastructuur hier nog niet te vinden zijn. Wel is het een bijzonder mooi en puur land en zeker de moeite waard om door te reizen. 
 
Ligging
Tadzjikistan is gelegen in Centraal-Azië, tussen Oezbekistan, Kirgizië, China en Afghanistan. Meer dan de helft van Tadzjikistan ligt op 3000 meter hoogte. In het midden van het land zijn er zuidelijke uitlopers van het Tian Shan en Pamir-gebergte. In deze bergketens zijn er een paar hoge pieken, zoals Koh-i-Somoni (vroeger: Pik Kommunizma), 7495 meter hoog. De Fedchenko-gletsjer, 72 km lang, bestaat uit keihard pakijs bij de Koh-i-Somani. Het is een van de langste gletsjers ter wereld. De dikte is 800 meter. Het westelijk deel van het land bestaat uit laagvlakten. In het noorden wordt het land doorsneden door de ketens van Hissar, Zerafshan en Turkestan - uitlopers van het Tian Shan-gebergte die doorlopen naar Oezbekistan. De bergpieken met sneeuw zijn de bron van een veelheid van snelle stroompjes die uitmonden in de twee belangrijkste rivieren: de Syr Darya (Jaxartes rivier) en de Amu Darya, waarin twee Pamir rivieren samenkomen: de Vakhsh en de Pyanj.
 
Klimaat 
De beste reisperiode voor Tadzjikistan is van mei tot en met oktober. Kenmerkend voor grote delen van Tadzjikistan zijn de warme zomers en de relatief koele winters. Vooral in de berggebieden in het oosten kunnen de contrasten enorm zijn. De bergen in het Pamir hooggebergte hebben in de winter soms zeer lage temperaturen. Het voorjaar is het meest natte seizoen in Tadzjikistan. Vooral in maart en begin april regent het regelmatig. In juli en augustus valt er vrijwel niets en zijn de temperaturen rond de 30 graden. Echter is dit goed uit te houden vanwege het droge landklimaat. 
 
Religie 
Negentig procent van de bevolking in Tadzjikistan is moslim. De meesten zijn soennieten en de Pamiri volgen de Aga Khan. Een minderheid is aanhanger van het Russisch-orthodox geloof. 
 
Islamitische feestdagen in Tadzjikistan
Daarnaast zijn er de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand Ramadan blijft het openbaar leven functioneren en grote delen van de bevolking doen er niet aan mee. Nowruz (21 maart) is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; ervoor zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netjes uitzien.
 
Eten en drinken 
Echte Tadzjiekse maaltijden zijn o.a. nahud sambusa, kikkererwten in een deegpakketje of nahud shavla, kikkererwtenpap. Bonen met melksoep wordt ook veel gegeten; oshi siyo halav is een unieke kruidensoep. Tuhum barak is een smakelijk eierdeeg ravioli met een sausje van sesamzaad. Chakka is kwark gemengd met kruiden. Het smaakt heerlijk met een stuk van het platte brood. Kurtob is iets lekkers van het platteland. Het bestaat uit brood, yoghurt, ui en koriander met een roomsausje eroverheen. In Badakshan is er borj - een pikant papje van vlees en graan.
 
Drinken in Tadzjikistan
Thee ofwel ‘tsjaj’ wordt altijd en overal gedronken. Shir chai is een zoutige geitenmelk boterthee. Het is heel populair in het Pamir-gebergte. "Gegarandeerd gaan de haren op je borst er rechtop van staan." Zowel in Hissar als Dushanbe wordt lokaal bier gebrouwen. Toch wordt Russisch importbier zoals Baltika het meest gedronken. In restaurants kun je behalve bier, wijn, wodka en bubbeltjeswijn (shampanski) bestellen. Het beste bubbeltjes mineraalwater is Obi Zulol en Pamir. Dushanbe en Khorog hebben hun eigen colafabrieken. De lokale gefabriceerde cola's en frisdranken zijn erg zoet. RC Cola smaakt het best. 
 
Elektriciteit 
De stroomspanning in Tadzjikistan is 220 volt en men kent dezelfde stekkers. 
 
Tijdsverschil 
In de zomer is het in Tadzjikistan drie uur later dan in de Benelux. Tijdens de wintertijd is het verschil vier uur. 
 
Taal 
De Tadzjieken spreken Tadzjieks, een vorm van het Perzisch (Farsi). Het Tadzjieks-Perzisch wordt in het Cyrillisch schrift geschreven. Daarnaast wordt er Russisch en Oezbeeks gesproken. 
 
Bagage en kleding 
Wat betreft de kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. 
Het is aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen voor de wandeltochten die we maken in Tadzjikistan. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagagevoorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor Tadzjikistan heeft u een geldig paspoort nodig, dat na vertrek uit het land nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Daarnaast heeft u een visum nodig. 
 
De douane is erg streng op alle voorwerpen die worden in- en uitgevoerd. Voor de export van antiquiteiten of 
culturele goederen is speciale toestemming nodig. Bij aankomst in Tadzjikistan dient u een declaratieformulier in te vullen. De douane zet er vervolgens een stempel op. Het formulier moet tot aan het vertrek bewaard worden, o.a. om aan te tonen dat u het land niet met meer geld verlaat dan bij binnenkomst. Indien u naar huis gaat dient u er rekening mee te houden dat u er voor 430 euro belastingvrij spullen mag invoeren. 
 
Fotograferen en filmen
Tadzjikistan is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als je ze wilt fotograferen. Het is verboden overheidsgebouwen, militairen, militaire objecten, grensposten, vliegvelden e.d. te fotograferen.
 
Geldzaken
De munteenheid is de Tadzjiekse Somani (TJS). Een euro is 10,74 TJS (01-11-19). 
 
ATM in Dushanbe 
In Dushanbe zijn een groot aantal ATM's. Daarbuiten zijn ze dun gezaaid. U kunt zowel Tadzjieks geld opnemen als US dollars. Een enkele keer kunt u van een creditcard gebruik maken. Echter kunt u hier het beste niet van uitgaan. 
 
Veilig pinnen in Tadzjikistan  
Om veiligheidsredenen hebben banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Voor Belgische bankkaarten geldt dit niet. Indien u geld wilt pinnen in Tadzjikistan dient u deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Wij adviseren u om hierover contact op te nemen met uw bank. Toch is het aan te raden voldoende cash mee te nemen. 
 
Fooien 
Het is gebruikelijk een fooi te geven aan gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel. De gids en chauffeur in Tadzjikistan verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids en € 2,- per dag voor de chauffeur.
 
Gezondheid 
Voor eventuele vaccinaties adviseren wij u om contact op te nemen met de plaatselijke gezondheidsdienst of huisarts. Handig om mee te nemen op uw rondreis is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. 
 
Neem een kleine reisapotheek mee op vakantie naar Tadzjikistan, met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. 
 
Hoogteziekte in Tadzjikistan
Indien u tijdens uw reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogteziekte. U dient in dit geval veel vocht in te nemen, zelfs 3 tot 4 liter per dag. Houd dit altijd goed in de gaten en kijk voor meer informatie op: www.hoogteziekte.info. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingsuren 
Levensmiddelenwinkels in Tadzjikistan zijn open van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zondag zijn alle kantoren en sommige winkels gesloten. Het postkantoor is open van maandag - vrijdag van 8.00 - 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 - 17.00 uur.
 
Shoppen in Tadzjikistan
Achter Hotel Tadzjikistan in Dushanbe is een bazaar en een straatmarkt. U kunt er voedsel en handwerkproducten kopen. Daarnaast is er de Shokhmansur Bazaar (ook bekend als Zilyoni) bij Ploshchad Ayni. Op de hoek van Prospekt Rudaki en Ulitsa Ismail Somoni is een souvenirwinkel. Deze bevindt zich onder een kunstgalerij en bevat werk van lokale kunstenaars. 
 
Post, internet en telefoon
Post naar West-Europa doet er tussen de twee weken en twee maanden over. In het postkantoor kunt u enveloppen mét postzegel kopen. In Dushanbe kunt u post per expres versturen. In de grote hotels zijn ook postkantoortjes.
 
Bellen in Tadzjikistan
Internationale telefoongesprekken kunt u voeren vanuit telefooncellen die zich meestal in de buurt van een postkantoor bevinden (Dushanbe: Prospekt Rudaki). Daarnaast zijn er telefoonkantoortjes van private maatschappijen in Dushanbe. In sommige hotels, zoals Hotel Tajikistan en Hotel Independence kun je via een operator internationaal bellen. De landcode voor Nederland is +31 en voor België +32. De toegangscode voor Tadzjikistan is +992 (gevolgd door 372 voor Dushanbe).
 
Mobiel bellen in Tadzjikistan 
Of u mobiel kunt bellen is afhankelijk van uw abonnement, toestel en de situatie per land. Houd er rekening mee dat er geen of nauwelijks dekking is in de afgelegen (berg)gebieden. Informeer voor vertrek bij uw provider wat de mogelijkheden en kosten zijn. 
 
Internet in Tadzjikistan
In de grotere steden zijn internetcafés. 
 
Veiligheid 
Het criminaliteitscijfer in Dushanbe is relatief hoog. Wij adviseren om in de avond niet te voet op pad te gaan. Actuele informatie over de veiligheid in Tadzjikistan vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Proto-stedelijke plaats Sarazm 
- Tajik Nationaal Park (Pamir gebergte)
 
Nationale feestdagen
De nationale feestdagen in Tadzjikistan zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari), Dag van de verdedigers van het vaderland (23 februari), Internationale Vrouwendag (8 maart), Nowruz/Perzisch Nieuwjaar (19, 20 of 21 maart), Ramadan, Internationale Dag van het Kind (1 juni), Dag van nationale eenheid (27 juni), Offerfeest, Onafhankelijkheidsdag (9 september), Dag van de grondwet (6 november). 
 
Ambassade van Tadzjikistan in Brussel
Generaal Jacqueslaan 16, 1050 Brussel, tel: 02-6406933
www.tajikembassy.be
 
België en Nederland hebben geen ambassade in Tadzjikistan. In noodgevallen dient men zich te wenden tot de ambassade in Astana (Kazachstan). 
 
Belgische ambassade in Kazachstan 
62 Kosmonavtov street, 3th floor, 010000 Astana, tel.: +7 7172 97 44 85
I  http://diplomatie.belgium.be/kazakhstan