14-Daagse Nederlandstalige rondreis door Noord-Korea
v.a. € 2795,00 p.p.

14-Daagse Nederlandstalige rondreis door Noord-Korea

Een reis naar Noord-Korea is niet datgene wat bij de meeste mensen als eerste vakantiebestemming opkomt. Nochtans is Noord-Korea een land dat veel mensen intrigeert en dat de reiziger veel te bieden heeft.  Sovjet Reizen is van mening dat deze 14-daagse rondreis naar Noord-Korea de meest complete en verzorgde reis op de Nederlandse en Belgische markt is. Naast alle monumenten die met het socialistische regime te maken hebben,  is er veel aandacht voor het platteland en het dagelijks leven. Zo bezoeken we een collectieve boerderij, overnachten aan de stranden van Noord-Korea, we zien de prachtig aangelegde rijstvelden, trekken de bergen in voor een mooie wandeling en nog veel mee. Al onze afreizen zijn gepland rondom feestdagen. Dat wil zeggen dat er tijdens onze rondreis diverse festiviteiten gaande zijn al is de exacte invulling hiervan altijd een verrassing en onder voorbehoud. Ook dat maakt Noord-Korea wat het is: Een vakantiebestemming voor de nieuwsgierige, breed georiënteerde en verder kijkende  reiziger!

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Beijing naar Pyongyang met Air Koryo
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Zeer ervaren Engelssprekende lokale gidsen
• Overnachtingen in comfortabele 3-, 4- en 5-sterrenhotels o.b.v. logies/ontbijt
• Verzorging op basis van volpension in Noord-Korea incl. 1 consumptie
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Internationale vlucht naar Beijing. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Visumverzorging Noord-Korea € 85,- p.p.
• Maaltijden in China
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 6
• Visum Noord-Korea verplicht. Procedure start ca. 6 weken voor vertrek
• Voor deze reis is geen visum voor China nodig. (Mits deze reis niet voor verlengd)

 

Dag 1 – Beijing
Vandaag vertrek u naar Beijing.
 
Dag 2 – Beijing 
Aankomst te Beijing en transfer naar uw hotel. Overnachting in Beijing.
 
Dag 3 – Beijing – Pyongyang 
Transfer naar de luchthaven van Beijing voor de 2 uur durende vlucht naar Pyongyang, de hoofdstad van de Democratische Volks Republiek Korea (DPRK) die fungeert als etalage naar de buitenwereld.  Na aankomst ontmoeten wij de gidsen die ons  de gehele reis zullen begeleiden. Bij uw eerste stappen buiten de luchthaven ervaart u gelijk het mysterieuze Noord-Korea. Hoewel Pyongyang circa 2 miljoen inwoners telt, is het verkeer opvallend rustig. Op weg naar het hotel maken we een fotostop bij de Arc de Triomphe, de plek waar Kim Il-Sung zijn toespraak gaf voor het Koreaanse volk na de overgave van de Japanners. Het monument van 60 meter hoog vertoont opvallende gelijkenissen met de bekende Franse versie. In de avond geniet u van het welkomstdiner in het Chongryu Hot Pot restaurant. Overnachting in het Koryo hotel of gelijkwaardig.
 
Dag 4 – Pyongyang
Na het ontbijt maken we een uitgebreide stadstour waarbij u de hoogtepunten van de stad zal zien. We stoppen bij het Mansudae Monument. De 20 meter hoge standbeelden van Kim Il-Sung en Kim Jong-Il worden geflankeerd door arbeiders, soldaten en burgers en zijn de eerste stop van de buitenlandse bezoeker in Noord-Korea. Om respect te tonen aan de Leider wordt u de mogelijkheid geboden bloemen neerleggen te leggen bij dit monument. Nabij het monument ligt het Mansudae Fountain Park: een park met diverse fonteinen die tot 80 meter hoogte spuiten. De fonteinen worden omringd door beelden van dansende vrouwen en is een geliefde plaats voor bruidsreportages, een ideale plek om in aanraking te komen met de lokale bevolking. Aan het immense Kim Il Jun Plein, het derde grootste plein ter wereld, staat het Grand People Study House. Deze enorme bibliotheek, met een oppervlakte van 100.000 m2 verdeeld over 600 kamers, kan 300 miljoen boeken herbergen. Het gebouw is in 1982 gebouwd in traditionele Koreaanse stijl ter ere van de 70e verjaardag van Kim Il-Sung. De bibliotheek is tevens het nationaal Juche studiecentrum en vertegenwoordigt het gedachtegoed van de Grote Leider. Om het land goed te kunnen begrijpen is een bezoek aan het Koreaanse Oorlogsmuseum (Fatherland Liberation War Museum) een must. De uitgebreide tentoonstelling, waaronder diorama’s, tanks en vliegtuigen, geeft u een duidelijk beeld van de oorlog vanuit het Koreaanse perspectief. Tevens bezoeken we de USS Pueblo, het Amerikaanse spionageschip dat door de DVK marine in 1968 werd overmeesterd en als ‘trofee’ wordt bewaard. De lunch nuttigen we aan boord van de luxueuze rondvaartboot, gedurende een tocht over de rivier. We vervolgen onze stadstour met een bezoek aan de Juche Toren. Dit 150 meter hoge monument bestaat uit 25.550 granieten blokken, één voor elke levensdag van Kim Il-Sung (schrikkeljaren niet meegerekend) en wordt gesierd met een 20 meter hoge verlichte fakkel. De toren is genoemd naar de Juche ideologie, waar de eerste leider de grondlegger van is en geeft een mooi uitzicht over de stad. Het volgende monument dat wij passeren is het Monument van de Grondlegging van de Partij, bestaande uit een hamer, sikkel en penseel, het symbool van de Partij. 
Overnachting in Pyongyang. 
 
Dag 5 – Pyongyang – Panmunjom/ DMZ – Kaesong  Pyongyang
Na het ontbijt gaan we op weg naar één van de bijzondere plaatsen op het Koreaanse schiereiland, de DMZ, ofwel de Gedemilitariseerde Zone. Deze bufferzone tussen Noord- en Zuid-Korea is 250 kilometer lang, 4 kilometer breed en wordt op 1 plaats onderbroken, de zgn. JSA (Joint Security Area) bij de plaats Panmunjon. Hier begonnen de vredesbesprekingen die tot op de dag van vandaag duren. De JSA staat onder toezicht van de VN en mits toegestaan, kunnen Koreanen hier elkaar een hand geven. Het is mogelijk om in één van de barakken bij de demarcatielijn te kijken en daadwerkelijk de grens over te steken. Het is ook één van de weinige plaatsen waar je een foto mag nemen van de grens, zelfs met militairen van de DVK. Na de lunch bezoeken we het Kaesong Koryo Museum, gevestigd in een mooie confucianistische universiteit. Naast een overzicht van de geschiedenis van deze regio herbergt het museum een collectie steles en paviljoens. Na een korte stadswandeling gaan we terug naar Pyongyang. Onderweg maken we een stop bij de graftombe van Koning Kongmin. De graven bestaan uit een granieten voet waarover een kleine heuvel is aangelegd. Ze worden omringd door standbeelden van schapen en tijgers. De tijgers symboliseren de felheid en de schapen vertegenwoordigen de zachtmoedigheid. Langs het pad naar de graven staan beelden van militaire officieren en confucianistische ambtenaren.  Voor de nauwkeurige plaatsing van de graven en de beelden werden belangrijke astrologen en wiskundigen geraadpleegd om te zorgen voor een goede feng shui. Het dubbel koepelvormige graf van de 31e koning van de Koryo dynastie (918-1392 AD) en zijn vrouw is grotendeels onbeschadigd gebleven. Overnachting in Pyongyang.
 
Dag 6 – Pyongyang – Nampo/Westkust  Pyongyang
De dag starten we met een bezoek aan het Kumsusam Herdenkingspaleis van de Zon, het vroegere Monumentaal Paleis. Voor de buitenlandse bezoeker staat het paleis beter bekend als het mausoleum waar Kim Il-Sung, de grondlegger en eeuwige president van Noord-Korea, en zijn zoon Kim Jong II zijn opgebaard. Het paleis wordt tweemaal per week voor buitenlandse bezoekers opengesteld. Het paleis werd in 1976 voltooid en diende in die tijd als ambtswoning voor de president. Zijn zoon Kim Jong-Il veranderde het na de dood in een mausoleum voor zijn vader, waar bezoekers een blik kunnen werpen op de glazen sarcofaag. Na dit bezoek rijden we in circa 1,5 uur naar de kust. Onderweg bezoeken we  de Chongsan-Ri boerderij, de meest bekende boerderij van Noord-Korea  waar groenten en fruit verbouwd worden. Kort na het ontstaan van Noord-Korea is het privé bezit van grond afgeschaft en is men overgestapt op collectieve landbouw, naar het voorbeeld van de Sovjet-Unie. In Noord-Korea bestaat dit systeem nog steeds en de Chongsan-Ri boerderij is opengesteld voor buitenlandse bezoekers. Het is een mooie gelegenheid om in contact te komen met de lokale werknemers. Na de lunch volgt het bezoek aan de Kangso Mineraalwater fabriek. De locatie van deze fabriek is niet toevallig: enkele honderden meters onder de fabriek bevindt zich een grote bron van koolzuurhoudend water. Daarna rijden we naar de Westelijke zeekering - een 8 kilometer lange dam die de rivier Taedong scheidt van de  Gele Zee.  Deze dam voorkomt dat Pyongyang overstroomt bij getijdenschommelingen en verschaft tevens meer landbouwgrond. Beschouwd als een grote prestatie van techniek , werd het project persoonlijk begeleid door Kim Il-Sung en Kim Jong-Il. Een boeiende video laat de werking van de dam zien. Na terugkomst in Pyongyang is er gelegenheid souvenirs te kopen in de Internationale Boekenwinkel waar u een collectie boeken vindt die geschreven zijn door of in opdracht van de leiders. Na het diner sluiten we de dag af met een bezoek aan de Kaeson Jeugdkermis. Overnachting in Pyongyang.
 
Dag 7 – Pyongyang
De Tentoonstelling van de 3 Revoluties laat ons kennismaken met de 3 ‘revoluties ’van Kim Il-Sung: de ideologische, technische en culturele omwenteling. Het museum, dat de vorm heeft van een planetarium, legt de nadruk op de ontwikkeling van de landbouw, elektronica en onderwijs. Na de lunch bezoek aan de grote begraafplaats van de revolutie  met tientallen bustes die de graven van de gevallen Koreaanse soldaten sieren. De kleine boeddhistische Kwangbop tempel doet u de propagandistische bezienswaardigheden even vergeten. De tempel is oorspronkelijk gebouwd in de Koguryop periode (392 na Chr.), herbouwd in 1727 en vervolgens gerestaureerd in 1990. De Taeung Hal heeft een dubbel zadeldak en een kleine witte pagode bij de ingang. De 6 monniken die er wonen, leven van de giften die zij ontvangen van de gelovigen en bezoekers. 
De geslotenheid van het land heeft gezorgd voor een eigen filmindustrie. Televisieseries en films worden grotendeels opgenomen in de Pyongyang filmstudio. In deze studio, met een oppervlakte van meer dan 1 miljoen vierkante meter, zijn straten volledig nagebouwd. Naast de traditionele Koreaanse dorpen, vindt u er ook Europese gebouwen.
 
Dag 8 – Pyongyang – Myohyang
Na het ontbijt rijden we naar het Myohyang gebergte, vertaald de berg van de Mystieke Geur en genoemd naar de mooie vormen en bijzondere geuren van het omringende landschap. De rit er naartoe duurt circa 2 uur. Een bijzondere bezienswaardigheid in deze regio is de Internationale Vriendschap Tentoonstelling. Het museum dateert uit 1978 en bestaat uit 2 ondergrondse hallen die gevuld zijn met geschenken die de eerste leider en zijn zoon vanuit de hele wereld hebben ontvangen van hoogwaardigheidsbekleders, organisaties en burgers. Aansluitend maken we een korte wandeling in de vallei waar we de Pohyon tempel bezoeken. Deze heilige tempel dateert uit 1042 en werd meerdere malen herbouwd.  Het complex van deze nog functionerende tempel is vrij groot en bestaat uit meerdere toegangspoorten en pagodes. In het recent gebouwde Changgyon paviljoen vindt u de zogenaamde Tripitaka Koreana: uit hout gesneden boeddhistische manuscripten.  Diner en overnachting in Chongchun hotel of gelijkwaardig.
 
Dag 9 – Myohyang - Pyongyang – Mangyongdae – Pyongyang
In de ochtend vertrek naar Pyongyang waar we na aankomst een bezoek brengen  aan Mangyongdae. Dit groene gebied, net buiten Pyongyang is de geboorteplaats van Kim Il-Sung. De traditionele huizen hebben veelal daken van gras, een kenmerk van de Noord-Koreaanse bouwstijl in deze regio. Na de lunch rijden we naar het onlangs gerenoveerde Kinderpaleis. Deze naschoolse opvang, waar de kinderen diverse instrumenten leren bespelen en sport uitoefenen is een waar kinderparadijs. Aansluitend een voorstelling. Diner in het Rakwon restaurant en micro brouwerij. Overnachting in Pyongyang.
 
Dag 10 – Pyongyang – Wonsan – Kumgang gebergte
We rijden vandaag naar Wonsan, de havenstad aan de oostkust die in 1880 als handelspost werd gesticht. Tijdens de Japanse bezetting groeide de stad uit tot een belangrijk industrieel centrum en was in het westen bekend onder de Russische naam Port Lazarev. Onderweg bezoeken we de tombe van koning Tongmong. In Wonsan bezoeken we het historische treinstation, daterend uit de tijd van de Japanse overheersing. Na de bevrijding  in 1945 nam Kim Il-Sung vanaf hier de trein naar Pyongyang om de triomf te vieren.  Na de lunch wandelen we langs de kade waar we het MS Mangyongbong schip passeren. Dit vracht- en passagiersschip verzorgde tot 2006 een dienst tussen Noord-Korea en Japan totdat Japan het schip niet meer toeliet in haar wateren. Het standbeeld van de president uitkijkend over het water geeft het belang weer van deze zeehaven voor de DRPK. De namiddag reizen we verder naar het Kumgang gebergte. Overnachting in Kumgang gebergte.
 
Dag 11 – Kumgang gebergte 
Vandaag staat in het teken van de adembenemende natuur, waarbij we de groene Kumgangsan bergen bezoeken. Deze bergen  waren tot 2006 een belangrijke toeristische bestemming voor de Zuid-Koreanen. Na een ‘mysterieus’ incident met een Zuid-Koreaanse toerist, is dit gebied op de grens uitsluitend nog toegankelijk vanuit de DPRK. De goed onderhouden wandelpaden bieden een natuurschoon dat uniek is voor het Koreaanse schiereiland. Van de 74 meter hoge Kuryong watervallen wordt gezegd dat zij de mooiste van Noord-Korea zijn. We maken een wandeling van zo’n 3 uur. Ook in deze natuur komen de liefhebbers van propaganda aan hun trekken: een boei in de pittoreske Samil lagune markeert de plaats waar Kim Jong Suk, de vrouw van Kim Il-Sung, met succes haar schietkunsten liet zien door een drijvend object op enkele honderden meters afstand te raken. In de namiddag keren we terug naar Wonsan voor het diner en de overnachting.
 
Dag 12 – Wonsan  - Hamhung 
Vandaag reizen we verder naar Hamhung, een belangrijke industriële stad aan de oostkust, die van 1945 tot 2010 gesloten was voor bezoekers. Dit maakt een bezoek aan de stad extra bijzonder, omdat er tot de dag van vandaag slechts weinig bezoekers zijn geweest. Zo zien we het iconische theater en genieten vanaf de aangelegde heuvel, net als de standbeelden van de Leiders, van het uitzicht over de stad. Na de lunch brengen we een bezoek aan de meststoffabriek die voor bezoekers  is opengesteld. In deze fabriek, waant u zich terug in de vijftiger jaren. De fabriek is zeer belangrijk  voor het land, zo sprak Kim Il-Sung de woorden  ‘meststof is rijst en rijst zelf is het communisme’.
Overnachting in Majon Beach resort, gelegen aan het strand.
 
Dag 13 – Hamhung – Pyongyang
Na het ontbijt reizen we via Wonsan terug naar Pyongyang. Na de lunch gaan we naar de middelbare school om te zien hoe het schoolsysteem in elkaar zit. U krijgt hier de kans om een praatje te maken met de leraren en leerlingen. Met de metro reizen we naar het Mansudae Artistiek Centrum. Het metrostelsel dat is aangelegd in 1968 vertoont grote gelijkenissen met die van Moskou: de gangen zijn diep, de afstanden tussen de stations zijn groot en men maakt gebruik van middenperrons. Daarnaast zijn de stations ook rijkelijk gedecoreerd. Er wordt gefluisterd dat de metro dienst doet als schuilkelder en de stations en wanden zijn dan ook voorzien van dikke stalen constructies. In het Mansudae artistiek centrum worden de meeste kunstuitingen van Pyongyang gemaakt waaronder beeldhouwwerken, mozaïeken en schilderkunst. In de avond een adembenemende voorstelling in het staatscircus. Overnachting in Pyongyang.
 
Dag 14 – Pyongyang – Beijing 
Transfer naar de luchthaven van Pyongyang voor de vlucht naar Beijing om vervolgens vanaf Beijing huiswaarts te vliegen. 
 
Tijdens uw 14-Daagse Nederlandstalige rondreis door Noord-Korea verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Beijing - Holiday Inn Express Beijing Airport Zone

Holiday Inn Express Beijing Airport 

Het hotel is ideaal gelegen in de nabijheid van de internationale luchthaven Beijing Capital. Het hotel is gelegen in een rustige omgeving met in de nabijheid een Italiaans restaurant en kleine supermarkt.

 

Faciliteiten

Het hotel biedt de reiziger een 24-uurs receptie, gratis WiFi, Apple computers en een lobbybar en restaurant. 

 

De kamers

De modern ingerichte kamers zijn voorzien van alle moderne gemakken zoals airco, flatscreen tv,, een zithoek en een waterkoker. De badkamers zijn voorzien van een douche en toilet. 

 

Pyongyang - Hotel Koryo

Hotel Koryo

Het imposante 4 sterren hotel is gelegen in het centrum van Pyongyang op wandelafstand van het centraal-station. Het hotel bestaan uit twee torens met veertig verdiepingen.  

 

Faciliteiten:

Hotel Koryo biedt de reiziger internationaal hoogstaand comfort. In het hotel zijn onder andere een lobby bar met een eigen brouwerij, diverse restaurants waaronder een BBQ restaurant en een supermarkt met internationale producten. Het hotel heeft ook een spa centrum met zwembad en massagefaciliteiten. Tevens is er een kleermaker in het hotel aanwezig. In de legendarische draaiende bar op de bovenste verdieping kunt u genieten van een indrukwekkend cocktailmenu. 

 

Kamers:

De klassiek ingerichte kamers beschikken over een flatscreen TV met enkele internationale kanalen, telefoon en airconditioning. De badkamer is uitgerust met een bad, haardroger en toilet.

 

Myohyang - Hotel Chongchon

Hotel Chongchon 

Het hotel rustig gelegen in Myohyang aan het centrale pleintje van het dorp.

 

Faciliteiten

Het hotel biedt de reiziger een 24-uurs receptie, een gezellige lobbybar, winkeltje en restaurant.

 

De kamers

De kamers zijn eenvoudig ingericht en voorzien van een balkon, tv, bureau, koelkastje en een badkamer met bad en toilet. 

 

Kumgang - Hotel Kumgangsan

Hotel Kumgangsan

Het mooie 4 sterrenhotel ligt nabij het Nationaal Park Kumgan en vormt de ideale uitvalsbasis om de prachtige natuur in deze omgeving te verkennen.

 

Faciliteiten

Het hotel biedt de reiziger een 24-uurs receptie, conciergeservice, een gezellige lobbybar, een souvenirwinkel, postkantoor en diverse restaurants.

 

De kamers

De ruime kamers zijn smaakvol ingericht en voorzien van een tv, bureau, koelkastje en een badkamer met douche en toilet. 

 

Wonsan - Hotel Tongmyong

Hotel Tongmyong

Het eenvoudige 3-sterrenhotel is gelegen aan de pier van Wonsan waar het 's avonds een gezellige drukte is met mensen die daar BBQ'en of voor een wandeling komen.

 

Faciliteiten

Het hotel biedt de reiziger een 24-uurs receptie, een lobbybar, restaurant, eenvoudige spa en een winkeltje.

 

De kamers

De ruime kamers zijn voorzien van een tv, bureau, koelkastje en een badkamer met bad en toilet. 

 

Hamhung - Hotel Majon Beach Deluxe

Majon Beach Deluxe: 
Het hotel is gelegen aan de oostkust van Noord-Korea en bestaat uit een 21-tal kleine huisjes met daarin een 4 tal kamers, 2 op de benedenverdieping, 2 op de bovenverdieping. In het centrale gebouw bevinden zich de gemeenschappelijke zalen.

Faciliteiten:
In het centrale gebouw vindt u de receptie, banketzaal, 3 dinerzalen, ruimtes voor biljarten, karaoke, tafeltennis en kapper. Ook een volleybalveld is aanwezig.

Kamers:
De kamers hebben een en-suite badkamer. Er is echter geen stromend water. De badkamers zijn uitgerust met een bad en een grote emmer, evenals flessen water. Sommige kamers zijn voorzien van een balkon met uitzicht op zee.
Alle kamers zijn eenvoudig, maar beschikken over een waterkoker en kopjes. Breng je eigen koffie en thee mee

Algemeen
China heeft een oppervlakte van 9.956.960 km² (240 maal Nederland, 326 maal België) en telt ongeveer 1,3 miljard inwoners. Meer dan de helft van China bestaat uit bergen en woestijnen. In het noorden en noordwesten ligt het plateau van Centraal-Azië met bergen, woestijnen en droge rivierbekkens. Het laaggelegen oosten wordt geïrrigeerd door de Gele Rivier, de Yangze en de Si Kiang. Dankzij het slib is deze delta het vruchtbaarste landbouwgebied van China. Hier zijn de belangrijkste steden en industrieën tot ontwikkeling gekomen. De tussenzone, met hoogtes van 500 tot 2000 meter loopt van Yunnan / Guizhou noordwaarts richting Binnen-Mongolië westwaarts tot in Xinjiang en naar het noordoosten in Heilongjiang. De Tibetaanse hoogvlakte ligt hoger dan 2000 meter en heeft pieken van 7000 tot 8000 meter. Het landschap in het zuiden en zuidwesten heeft een weelderige plantengroei en beboste bergen die vaak in de nevel gehuld zijn. Het zuidwesten is de streek van de bamboebossen en de panda.
 
Klimaat
China is een immens land met verscheidene klimaatzones. In het noorden, noordwesten en midden van China heerst een landklimaat met lange, koude winters en korte warme zomers. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot min 20º C, in de zomer liggen de temperaturen tussen 25º C en met uitschieters tot boven 40º C in de Turpan. In de herfst is het overdag nog redelijk warm, maar koelt het ‘s avonds sterk af. Na half oktober stijgt de temperatuur normaal gesproken niet boven de 15º C. Ten zuiden van de lijn Xian - Shanghai heerst een subtropisch tot tropisch klimaat (Hongkong). In de zomer is het iets warmer en vochtiger dan in het noorden en ‘s winters daalt de temperatuur zelden beneden de 10º C. Hier kan het hele jaar door regen vallen.
De beste reisperiode is van april tot oktober. In de wintermaanden kan het erg koud worden. 
 
Eten en drinken
De Chinese keuken is enorm gevarieerd en kent vele soms buitenissige lekkernijen. Kenmerkend is dat alles wat eetbaar is, ook gegeten wordt. Grofweg kun je China in vier culinaire regio’s verdelen: de pittige westelijke keuken van de provincies Sichuan en Hunnan, de zuidelijke subtropische keuken van Guangxi, Xishuangbanna en Yunnan, de noordelijke keukens van Beijing en Mongolië en de subtiel gekruide keuken van Shanghai en Shandong. Kenmerkend voor de zuidelijke of Kantonese keuken is dat vlees en gevogelte met fruit wordt gezoet en de veelheid aan sauzen die bij het bereiden wordt gebruikt. Verder mengen de Kantonezen vlees met vis en zijn ze berucht om hun gestoomde visgerechten en geroosterd varkensvlees. Dimsum zijn honderden kleine snacks zoals vleesballetjes, loempia’s en gevulde broodjes. Dimsum betekent letterlijk ‘het hart raken’ en wordt vooral als lunch gegeten. De Sichuan keuken staat bekend om haar gulle gebruik van groene en rode chili’s, gember en peper. Bekende gerechten zijn mapo doufo (gebakken tahoe bereid in een heet gekruide vleessaus) of hotpot (een fondue met een bouillon die knalrood is van de pepers). De ingrediënten die je in de bouillon stopt kies je zelf uit en kunnen variëren van vlees, vis tot groente en tahoe. In het noorden is de keuken grotendeels gebaseerd op tarwe. Jiaozi ( kleine noedelzakjes gevuld met vlees of groente) en gebakken of gestoomde broodjes vormen het basisvoedsel. Verder veel kip, runds-, schapen- en lamsvlees met ui, prei, kool en komkommer. De Mongoolse hotpot en Peking Eend zijn de meest bekende gerechten uit deze streek. Een echt eenddiner betekent dat alle onderdelen van de eend geserveerd worden. De voorgerechten zijn schalen met eendenpootjes, eendentongetjes, eendenhartjes en eendenlevertjes. Alles op een verschillende wijze bereid: gestoomd, gebakken, gefrituurd en geroerbakken. Het hoofdgerecht is de stukjes vel van de eend met flink wat vet en een klein stukje vlees eraan. Deze worden gerold in een dun pannenkoekje samen met lente-uitjes en pruimensaus en vervolgens uit de hand gegeten. Het geheel wordt afgesloten met een soep van het eendenkarkas. In de keuken van het oosten, waar vooral rijst wordt verbouwd, komen veel vis en schelpdieren op tafel. De gerechten zijn flink gekruid met knoflook en scherpe sesamolie. In Shanghai wordt meer suiker gebruikt dan in enig ander deel in China. In het uiterste noordwesten, Xinjiang, is de invloed van de moslims duidelijk merkbaar. Je krijgt er kebab (spiesjes rund- of schapenvlees) die geserveerd worden met grote ronde broden. In de ‘gewone’ Chinese keuken is varkensvlees een veel gebruikt ingrediënt. Ook als je specifiek om iets anders vraagt bestaat de kans dat je varkensvlees krijgt. Om dit uit te sluiten kun je in de meeste grote steden terecht in restaurants die door moslims worden gerund en waar je halal kunt eten. Wil je absoluut zeker zijn dat er geen vlees op tafel komt, dan moet je naar een boeddhistisch restaurant. Meestal vind je die in de buurt van een tempel. Het is een keuken met veel groente, paddenstoelen en tahoe. Vaak worden er ook zogenaamde nep vleesgerechten geserveerd. Met gebruik van tahoe worden gangbare vlees- of visgerechten nagebootst. Op het menu staan toch de gebruikelijke namen zoals kip met pinda’s of zoetzure vis, maar feitelijk zijn deze allemaal voorbereid met tahoe. 
 
De Chinezen zijn echte theeleuten. Ze nemen hun thee in eigen glazen potten met deksel overal mee naar toe; naar hun werk maar ook op reis. Thuis doen ze er een bodempje theebladeren in, waar ze dan de hele dag gekookt water bij schenken. Groene thee wordt het meeste gedronken. Chinezen drinken thee zonder suiker of melk. Gekookt water wordt bijna overal aangeboden; in treinen, op boten en in hotels. Iedereen kan er gebruik van maken. Koffie is onder de Chinezen niet populair, al kun je tegenwoordig wel op veel plaatsen oploskoffie krijgen. Cola en andere limonades zijn overal verkrijgbaar. Alcoholische dranken zijn er van wijn, bier tot sterke drank. Wijn wordt gestookt uit graan of rijst en is nogal zoet. Maotai is in China wat jenever is bij ons. Bier (pijiu) wordt verkocht in grote flessen van ruim 0,6 liter. In China kun je beter geen water uit de kraan drinken, flessen water zijn overal te koop. Eten doe je in China met eetstokjes; een gewoonte die uit ongeveer 2000 v. Chr. stamt. In die tijd was het in China gebruikelijk om grote stukken vlees in bronzen potten te koken en stoven. In het westen daarentegen werd het vlees meestal geroosterd waardoor het harder werd en een mes nodig was om het vlees te snijden en later een vork om het vlees van het been los te trekken. Het eten met stokjes is in principe niet moeilijk, alle ingrediënten zijn zo bereid dat ze aan tafel niet gesneden hoeven worden. En anders mag je slurpen. Het is een teken dat je geniet van de lekkernijen. Knoeien op tafel, omdat je het eten met stokjes nog niet zo goed beheerst, is niet erg. Gewoon laten liggen, het is niet zo hygiënisch om het alsnog op te pikken. Ook kun je botjes of graatjes op tafel of op de grond gooien. Spelen met stokjes is onbeleefd, evenals de stokjes rechtop in de rijstkom steken. Eetstokjes krijg je in iedere eetgelegenheid, zelfs bij de kleinste straatstalletjes. Wil je zeker zijn dat ze echt schoon zijn, zorg dan dat je zelf altijd een eigen setje bij je hebt. 
 
Het Chinese ontbijt bestaat meestal uit rijstsoep met gestoomde broodjes, jiaozi of gefrituurde deegflappen. In de grote steden zijn tegenwoordig bakkerijen waar je broodjes en cake kunt kopen. Internationale hotels bieden vaak een westers ontbijtbuffet aan. In de toeristische plaatsen als Yangshuo, Lijiang en Dali vind je met name eethuizen die zich op westerlingen richten. Yoghurt, muesli, pizza en pannenkoeken zijn hier onder buitenlanders zeer populair. In de meeste treinen is er een soort catering aanwezig waar je kunt kiezen uit een bakje rijst plus een groentemix en wat vlees of vis. Tijdens busreizen wordt er meestal gestopt bij Chinese wegrestaurants waar je de keuze hebt uit rijst met vier vaste gerechten.
 
Elektriciteit
De netspanning in China is 220 volt, maar voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Een zaklamp is handig om mee te nemen vooral voor in de nachttreinen. 
 
Tijdsverschil
In heel China hanteert men één tijdzone, namelijk die van Beijing. In de winter is het zeven uur later dan in de Benelux. In de zomer is dat zes uur later.
 
Taal
In China spreekt men verschillende talen. De officiële taal, het Algemeen Beschaafd Chinees, heet in het Chinees Putonghua. Dit is gebaseerd op het Chinees dat rond de hoofdstad Beijing wordt gesproken. Het wordt gebruikt op scholen en in de nationale media. De Chinese spreektaal heeft een geheel andere structuur en andere klanken dan bijvoorbeeld de westerse talen. Woorden kunnen met vier verschillende tonen worden uitgesproken en veranderen van betekenis. Yan jing in de eerste toon betekent ‘ogen’ en ‘bril’ in de vierde toon. Als je fouten maakt met de tonen kunnen de Chinezen het al snel niet meer verstaan. Toch zijn Chinezen altijd erg onder de indruk van buitenlanders die wat Chinees (proberen te) spreken. Het loont dus zeer de moeite waard om een paar zinnetjes uit je hoofd te leren. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op www.chinesepod.com. Vaak zijn Chinese karakters voorzien van een ‘vertaling’ in onze letters. Chinees is uitgeschreven in het zogenaamde pinyin. Voor de reiziger is pinyin niet erg handig, want de letters worden op een andere manier gebruikt dan in het Nederlands. Zo wordt Xiamen uitgesproken als ‘sjaamen’ en Quanzhou als ‘tsjwuendzoo’. Bovendien geeft het pinyin meestal de toon niet aan. Oudere Chinezen weten vaak geen raad met pinyin. Indien je een adres alleen in pinyin hebt, kun je dit het beste laten zien aan schoolkinderen, zij hebben net pinyin geleerd op school.
 
Bagage en kleding
We adviseren om een maximaal gewicht van 20 kg mee te nemen en een losse rugzak voor eventuele uitstapjes of excursies. In China kan het in het voor- en najaar 's avonds fris zijn. Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: handdoek (voor de meer eenvoudige guesthouses en de familieverblijven buiten de grote steden ), wandelschoenen, zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, voldoende fotomateriaal, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker voor tijdens de treinreizen en zakmes. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar China heeft u een geldig paspoort nodig, die met voorkeur minimaal 7 maanden geldig is na vertrek uit China. Tevens hebt u een visum nodig, welk u vooraf dient te regelen. Hier kan Sovjet Reizen bij assisteren. 
 
Invoerbepalingen
Als je antiek uitvoert, moet je er op letten dat het is voorzien van een rode lakzegel, waarop staat dat het na 1840 is gemaakt. Dvd’s zijn erg goedkoop in China. Je kunt ze echter niet onbeperkt invoeren in Nederland of België. Ook is het verboden om souvenirs of medicijnen te kopen waarin bedreigde diersoorten zijn verwerkt. Meer informatie over foute souvenirs vind je op www.denkgoedna.org. Als je pakketten op wil sturen, is het veel goedkoper om dat vanuit Hong Kong te doen.
 
Fotograferen en filmen
Over het algemeen hebben Chinezen er weinig bezwaren tegen om gefotografeerd of gefilmd te worden. Men beschouwt het vaak als een compliment. Zo laten (groot-) ouders vol trots hun (klein)kinderen fotograferen. In parken en bij bezienswaardigheden zijn Chinezen zelf ook volop bezig met het op beeld vastleggen van ieders aanwezigheid. Je zult merken dat mensen vaak met je op de foto willen, omdat buitenlanders nogal exotisch gevonden worden. De meeste mensen vragen het netjes, maar er zijn ook die het stiekem doen of hun mobiele telefoon in je gezicht houden. Als je daar niet van gediend bent kun je ‘bu yao’ (boe yao) zeggen. Uiteraard moet je altijd toestemming vragen als je een foto van een persoon wilt maken. Wijzen op je toestel en vragend kijken is genoeg om duidelijk te maken wat je wilt. Als je foto’s maakt van mensen met de bedoeling ze op te sturen, moet je dit ook echt doen! Het beste kun je een aantal enveloppen kopen en de mensen daar hun adres in Chinese karakters op laten schrijven. Je moet er dan natuurlijk zelf nog wel bij opschrijven van wie de foto is ‘de man met de karakteristieke bril’ etc. Militaire objecten en luchthavens mogen niet worden gefotografeerd. Ook bewakers kun je beter niet fotograferen. 
 
Geldzaken
Het Chinese geld heet Renminbi (RMB) wat ‘geld van het volk’ betekent. De munteenheid is de yuan (in de volksmond kuai genoemd), verkrijgbaar in briefjes van 1, 5, 10, 50 en 100 yuan. Een yuan is onderverdeeld in 10 mao ook wel jao genoemd. Er gaan ongeveer 7,9 yuan in een euro (04-01-21); kijk voor de actuele koers op www.wisselkoers.eu). In de grote steden en toeristenplaatsen kun je pinnen met een bankpas met Maestro- of Cirrus logo. Zorg wel dat je ook altijd voldoende cash geld bij de hand hebt, zeker als je naar afgelegen gebieden reist. In de grote steden kun je bij de Bank of China, bij wisselkantoren of bij grotere hotels euro’s of Amerikaanse dollars wisselen. Met een creditcard kun je bij de Bank of China geld opnemen, je betaalt dan wel een provisie van ongeveer vier procent. Je kunt beter niet wisselen met particulieren. Accepteer geen gescheurde of kapotte biljetten en kijk ook uit voor valse biljetten van 50 en 100 yuan. Kijk vooral uit in het donker, bijvoorbeeld ’s avonds laat in de taxi of in een discotheek. Betaal dan zoveel mogelijk met gepast geld, zodat je geen ‘grote biljetten’ terugkrijgt. 
 
Om veiligheidsredenen heeft de overheid beslist om het gebruik van de bankkaarten met Cirrus / Maestrologo buiten Europa niet langer mogelijk te maken. Afgezien van een paar uitzonderingen kan je dus op onze reizen je gewone bankkaart / debetkaart niet meer gebruiken en dient er cash geld meegenomen te worden, of een Visa/Mastercard ( kredietkaart) of dient u uw bank te contacteren om deze maatregel op te heffen gedurende een maximum periode van 3 maanden ( tijdens dewelke je dus wel buiten Europa met je bankkaart kan betalen): dit dient voor vertrek bij uw bank aangevraagd te worden.
 
Fooien
In de toerismesector zijn fooien inmiddels wijdverbreid geaccepteerd. Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi. De meeste Chinese gidsen hebben een laag basissalaris en moeten het vooral hebben van fooien en eventuele commissies. In restaurants wordt geen fooi verwacht. Ook taxichauffeurs hoef je geen fooien te geven. Maar het is wel gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden als de taximeter per 0,1 mao gaat. Dan wordt 12,80 bijvoorbeeld afgerond naar 13 yuan. Als de meter per 0,5 mao gaat wordt het niet afgerond. Overigens rekenen taxichauffeurs soms een yuan extra. Dat is vanwege brandstoftoeslag. Deze chauffeurs hebben een sticker op het dashboard geplakt waarop dat aangegeven staat.
 
Gezondheid
Hoewel inentingen voor China niet verplicht zijn, worden vaccinaties beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Reizigers uit België vinden vergelijkbare informatie op www.itg.be, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. 
 
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes.  
 
Openingstijden
Banken en kantoren zijn geopend van maandag t/m zaterdag, van 8.00/9.00 uur tot ca 11.30 uur en van 13.30/14.00 uur tot 17.00/18.00 uur. Tussen de middag gebruikt men de lunch en doet men een dutje (wushui). Winkels in hotels en wisselbalies zijn ook op zondag geopend. Bijna alle winkels in de grote steden zijn ook ‘s avonds open. Loketten van trein- en busstations zijn al vanaf 5.00 uur ‘s morgens, als het eerste vervoer vertrekt, geopend en gaan pas ‘s avonds laat dicht als het laatste vervoer vertrokken is. Tijdens de twee nationale vakantieweken (week na 1 mei en week na 1 oktober) hebben veel banken en kantoren beperkte openingstijden of zijn ze gesloten. 
 
Post, internet en telefoon
De postbezorging in China is betrouwbaar. Postzegels zijn bij de meeste hotelrecepties verkrijgbaar. Luchtpost van China naar de Benelux doet er ongeveer een week over. Het telefoonverkeer is de laatste jaren enorm verbeterd. IDD (International Direct Dialing) is vaak mogelijk, ook in kleine plaatsen. Internationaal bellen is vanuit het hotel een stuk duurder dan vanuit een telefoonbar. Met een IP (Internet Phone) telefoonkaart kun je via een lokaal nummer en de code die op de kaart staat internationaal telefoneren. Betaal voor deze kaarten nooit de prijs die op de kaart staat. Zo zijn kaarten van 100 yuan vaak 30 tot 50 yuan. Winkels met mobiele telefoons hebben vaak deze telefoonkaarten. Collect call bellen is mogelijk vanuit een aantal steden. Mobiel bellen is in grote delen van China mogelijk maar wel duur (informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheid). Er zijn ontelbaar veel internetbars in China, zelfs in kleinere dorpen. Het is er vaak rokerig en niet altijd even schoon, maar het is goedkoop, hooguit een paar yuan per uur. De internetcafés zijn meestal tot diep in de nacht geopend. De grotere zakenhotels hebben ook internet, maar vragen hogere prijzen.
 
Veiligheid
China geldt nog steeds als een van de veiligste landen ter wereld. Vrouwen kunnen er zonder problemen alleen rondreizen in China. Onder invloed van de snelle maatschappelijke veranderingen is de kleine criminaliteit echter toegenomen. Vooral op drukke plaatsen zoals bij attracties, op markten, bus- en treinstations moet je oppassen voor zakkenrollers. Geld en belangrijke papieren kun je beter op je lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van je kleding of in een geldbuidel. Verdeel geld en documenten over verschillende plaatsen en meer personen. Stop een klein geldbedrag in je portemonnee zodat je niet al je geld kwijt bent als je zakken gerold worden. Laat geen geld of kostbare zaken los slingeren in de kamer. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. Je kunt deze gegevens ook scannen en naar je eigen mailadres sturen zodat je er in elk willekeurig internetcafé over kunt beschikken.
 
Kijk voor reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in China op www.minbuza.nl, de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, onder ‘reizen en landen’. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be vind je nuttige reisadviezen.
 
Gewoonten en gebruiken
Het is gemakkelijk om met Chinezen in contact te komen. Het is leuk en je reis krijgt een extra dimensie als je moeite doet om lokale mensen te ontmoeten. Alleen de taal kan een probleem zijn. Toch is het niet moeilijk om mensen te ontmoeten die Engels spreken en graag met je willen oefenen. Alle studenten aan de universiteit moeten zware Engelse testen afleggen, dus daar ontmoet je zeker mensen die Engels spreken. Je kunt ook bij Engelse trainingscenters informeren naar speciale bijeenkomsten waar mensen hun Engels oefenen (de zogenaamde English corners). Je bent meer dan welkom en wellicht krijg je goede tips over bezienswaardigheden of restaurants en kom je wat meer te weten over de Chinese cultuur. 
 
In China zul je zeker veel aangestaard worden. Als je ‘hello’ zegt, moeten de mensen meestal giechelen of hard lachen. Anderen roepen hard ‘how are you’, alleen om een reactie van de exotische buitenlander uit te lokken. Vaak vindt men dat men recht heeft om te weten waar je vandaan komt, zelfs als je ziek bij de dokter ligt. Hoewel dit gedrag soms irritant kan zijn, zijn de meeste mensen aardig en erg hulpvaardig. Het is een kwestie van wennen. In de ogen van de meeste Chinezen zijn buitenlanders erg rijk. Het is niet ongewoon of onbeleefd dat men naar je salaris vraagt. Je kunt natuurlijk zeggen dat dat onderwerp bij ons taboe is. 
 
Wanneer Chinezen elkaar ontmoeten is het gebruikelijk om elkaar de handen te schudden. Het maakt niet uit of dat een man of een vrouw is. Men houdt elkaars hand vaak veel langer vast dan bij ons gebruikelijk is en het kan vergezeld gaan van een knikje. In China is het verder beleefd om op te staan om de zojuist binnengekomen persoon een hand te geven en je kunt daarna ook niet meteen weer gaan zitten. In het openbaar kussen Chinezen elkaar nooit bij een ontmoeting of afscheid. Wel vinden bij deze gelegenheden soms omhelzingen plaats. Van lichamelijke intimiteiten in het openbaar worden Chinezen nogal nerveus. Emoties en lichamelijk contact horen thuis in de privésfeer. 
 
Als Chinezen met een groep uit eten gaan, is het niet de gewoonte dat iedereen voor zich bestelt. Elke schotel staat ter beschikking van alle tafelgenoten die zich er met hun eigen eetstokjes van bedienen. Regel daarbij is zoveel gasten, zoveel gerechten plus een soep. Voorwaarde is een grote ronde tafel met bij voorkeur een schijf in het midden zodat iedereen makkelijk bij de gerechten kan komen. Soep is de laatste gang. Chinezen vinden voedsel dat in de maag in de soep plonst ongezond. Tot de Chinese eetgewoonten hoort luidruchtig slurpen en boeren. Na afloop van een maaltijd wordt de tafel en de nabije omgeving soms als een chaotische puinhoop achtergelaten, met overal etensresten, kippenbotten, visgraten, enzovoort. Dit soort gedrag vinden westerlingen over het algemeen onsmakelijk. Ook storen zij zich aan het rochelen waar de meeste Chinezen, vooral op het platteland, zich vol overtuiging aan overgeven. Er wordt lawaaierig geschraapt, gesnoven en gespuugd. Stoor je vooral niet teveel aan dit soort gedrag want het zijn nu eenmaal de gewoontes van het land. 
 
Religie
Het beleid van de Chinese overheid is erop gericht dat religie wordt getolereerd, maar niet gestimuleerd. In de grondwet van 1982 werd vastgesteld dat voor alle burgers godsdienstvrijheid geldt. Over het algemeen houden de meeste Chinezen voor zich wat hun geloof is. Traditionele levensfilosofieën en religies zijn confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Verder is er een kleine groep moslim- en christenminderheden. 
 
Praktische informatie
Ambassades
 
Ambassade van de Volksrepubliek China in België 
Tervurenlaan 443, 1150 Brussel 
T +32 (0)2 6633010 
F +32 (0)2 762 99 66 
I www.chinaembassy-org.be 
 
Belgische ambassade in China 
6, San Litun Lu, 100600 Beijing 
T +86 10 6532 1736 
F +86 10 6532 5097 
I www.diplomatie.be/beijingnl 
 

Algemeen
Een reis naar Noord-Korea is een unieke reiservaring die u minstens één keer in uw leven moet ondergaan. Bijna alle toeristen die met ons naar Noord-Korea zijn geweest, zeggen dat dit één van de hoogtepunten is van hun wereldreizen. Reizen door Noord-Korea neemt u mee naar een land vol revolutionaire monumenten, beelden en spectaculaire architectuur. U leert meer over de Koreaanse Juche cultuur en hoe de Koreanen deze wereld waarnemen en over het dagelijks leven. Vanuit Pyongyang reist u naar diverse bestemmingen in het land, waaronder een bezoek aan de laatste Koude Oorlog grens bij Panmunjom. 
 
Ligging
Noord-Korea is gelegen boven Zuid-Korea en grenst in het noorden aan China en nog een klein stukje aan Rusland. Aan het oosten ligt de Japanse Zee en aan het westen de Koreaanse baai. Noord-Korea bestaat voor het grootste deel uit middelgebergte en eindeloze wouden. De heuvels en bergen worden doorsneden door diepe kloven en nauwe valleien met snelstromende rivieren. Op vele plaatsen vindt u de meest prachtige vergezichten. Een beperkt deel van het land is voor landbouw geschikt. Het binnenland is geïsoleerd en dunbevolkt. De oostkust is rotsachtig met steile klippen. Hier bevinden zich de meeste rivieren en kanalen. Deze kustvlakte is afwisselend breed en smal. Hier bevinden zich ook de grootste bevolkingsconcentraties en de meest vruchtbare landbouwgrond. U kunt Noord-Korea alleen bezoeken vanuit China. 
 
Klimaat
Noord-Korea heeft een landklimaat met vochtige zomers en koude en droge winters. Aan het einde van de lente, meestal na een periode van droogte, treden de rivieren nogal eens buiten hun oevers. U kunt van april t/m oktober goed door Noord-Korea reizen. 
 
Religie
Noord-Korea kent geen godsdienstvrijheid, ook al erkent de grondwet officieel de vrijheid van godsdienst. De grondwet van Noord-Korea vermeldt eveneens uitdrukkelijk de vrijheid van antireligieuze propaganda zoals die door de overheid wordt gevoerd. Omdat er in Noord-Korea een dictatoriaal communistisch regime aan de macht is, zijn gegevens over de godsdiensten onbekend of zeer onbetrouwbaar. Voordat Noord-Korea communistisch was, werden in Korea verschillende godsdiensten vrijelijk beleden. Naast de beoefenaars van het boeddhisme in Korea, de aloude religie op het Koreaanse schiereiland, was er een bloeiende christelijke gemeenschap. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in Pyongyang is niet erg groot maar er zijn diverse restaurants welke gericht zijn op buitenlandse gasten. Ook zijn er enkele Japanse restaurants en een restaurant met de Kantonese keuken. De gerechten bestaan voornamelijk uit vis. Buiten Pyongyang is het aanbod van restaurants nog beperkter en het eten soberder. Het prijsniveau van drankjes is te vergelijken met dat bij ons.
 
Maaltijden:
De maaltijden bestaan voornamelijk uit rijst, hét basisvoedsel voor de Koreaan. Daarnaast wordt er vaak kimchi geserveerd, dit is een tussengerecht welk bestaat uit ingemaakte kool gekruid met knoflook, gember en rode peper. Veelal worden ook visgerechten geserveerd. Mogelijkheden voor vegetarisch eten zijn beperkt en dienen zeker vooraf kenbaar gemaakt te worden. Ook de Koreaanse barbecue is erg populair. 
 
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. De lokale bevolking, met name de mannen, drinken graag de specialiteit, Koreaanse Wodka met ginseng, insam-ju. Ook het lokale Taedonggang bier wordt veel gedronken. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! 
 
Elektriciteit
In Noord-Korea heeft u in sommige gevallen een Europese verloopstekker nodig, de stroomspanning bedraagt hier 220 / 50 Hz volt. Houdt u er rekening mee dat de stroom regelmatig uitvalt, ook in het hotel.
 
Tijdsverschil
Het tijdsverschil met Noord-Korea bedraagt in onze zomertijd 7 uur en tijdens onze wintertijd 8 uur.
 
Taal
In Noord-Korea spreekt men Koreaans. Terwijl Zuid-Korea de Chinese hangul letters gebruikt, heeft Noord-Korea deze afgeschaft, hier worden de choson muncha letters gebruikt. De meeste westerlingen vinden het Koreaans een moeilijke taal met een complexe grammatica. Er zijn vele toonhoogten en beleefdheidsvormen. Afhankelijk van wie tot wie spreekt zijn er ten minste negen soorten zinsconstructies om respect te tonen. Als je een paar zinnetjes Koreaans kunt spreken zul je veel waardering krijgen. Raadpleeg het Lonely Planet Korean Phrasebook van Jonathan Hilts en Minkyoung Kim.
 
Bagage en kleding
Neem vooral praktische kleding mee, erg handig is het om laag over laag te dragen. Draag in elk geval kleding waarmee u respect toont voor de lokale cultuur en bevolking. Het is in elk geval verboden korte rokken of broeken en hemdjes te dragen, met name bij het bezoeken van boeddhistische tempels. Soms wordt ook nette kleding gevraagd, dit houdt dan in dat bv. bergschoenen niet worden geaccepteerd. 
Houd er rekening mee om goede stevige schoenen mee te nemen en wat warme kleding voor uw bezoek aan de heilige berg Mt. Peakdu indien dit in uw reisschema voorkomt. 
 
Tevens adviseren wij om een zaklamp mee te nemen, indien u buiten Pyongyang reist. Het komt namelijk regelmatig voor dat het elektriciteit uitvalt. Ook toiletdoekjes kunnen handig zijn tijdens uw reis. U vindt namelijk niet overal zeep in Noord-Korea. Wij raden aan om genoeg geheugen mee te nemen voor uw fototoestel, want u maakt meer foto’s dan u denkt. 
 
Daarnaast is het ook leuk om een foto van uw huis of gezin mee te nemen, want dit vinden de gidsen altijd leuk om te zien. 
 
Tevens willen wij u erop wijzen om de volgende zaken NIET mee te brengen:
- Boeken over Noord-Korea, dus ook geen reisgids zoals de Lonely Planet
- Artikelen, tijdschriften etc. over Noord-Korea (dus ook geen laptop etc. met een artikel of zaken over Noord-Korea)
- Amerikaanse of Zuid-Koreaanse kleren of vlaggen (of enig ander soort waar deze op vermeld staan)
- Radio’s
- Boeken, tijdschriften of kranten over Zuid Korea of in de Koreaanse taal
- Kleren met politieke slogans (zij zullen vragen dit te vertalen)
- Bijbel (of andere religieuze boeken)
 
Sommige zaken zult u over twijfelen, wat u echter wel mag meenemen is:
- Mobiele telefoon, laptop, IPad, MP3 en notebook
- Eten, snacks of alcohol 
- Casette recorder 
- Jeans, korte broeken of T-shirts
- E-reader
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd deze gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
 
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na aankomst.  
 
Visum: 
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.
 
Het is niet toegestaan om kritische literatuur het land in te brengen. Tevens is het raadzaam ervoor te zorgen dat er nergens foto’s of film op uw apparatuur staan die enige vorm van kritiek op het land uitten. Denk hierbij aan kritische reportages maar ook films waarbij de spot gedreven wordt met huidige leider.  
 
Fotograferen en filmen
Voor het gebruik van een fototoestel of videocamera is het raadzaam dit zeker aan uw gids of reisleider te vragen of dat is toegestaan. Het fotograferen van militaire en strategische objecten en zelfs vliegtuigen is geheel verboden en hierop staan dan ook zware straffen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich soms wel fotograferen, hoewel de oudere bevolking hier meestal niet van gediend is. Maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
Het is ten strengste verboden foto- en filmapparatuur met de inscripties GPS het land binnen te brengen. Moderne foto en filmapparatuur zijn vaak voorzien van deze functie. Het is raadzaam de letters GPS te verwijderen van uw apparatuur. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Noord- Korea is de North Korean Won (KPW). 
1 euro is ongeveer 1.000 WON (01-11-19).   De won is onderverdeeld in munten van 1, 5, 10 en 50 chon en 1 won. Er zijn bankbiljetten van 1, 5, 10, 50, 100, 500, 1000 en 5000 won. In Noord-Korea zijn geen geldautomaten aanwezig. Ter indicatie: een kilo rijst kost ongeveer 50 won. Het is verboden de Noord-Koreaanse Won in- of uit te voeren. Men kan in winkels en restaurants betalen met Euro’s en Chinese Yuan 
(neem kleine coupures mee). Muntstukken worden ook aanvaard. Met Amerikaanse Dollars kunt u vrijwel nergens betalen. Wij vragen u genoeg geld mee te nemen, want het is niet mogelijk om te pinnen. Creditcards worden niet geaccepteerd in Noord-Korea. 
 
Fooien en cadeaus 
In de restaurants en hotels wordt veelal het totaalbedrag van de nota verhoogd met een bedrag voor de belasting en dienstverlening. 
De gidsen en chauffeurs in Noord- Korea rekenen zeker op een bedrag aan fooi. 
Het is van zeer groot belang onderstaande richtlijn m.b.t. fooien en cadeaus te volgen. De fooien vormen een integraal onderdeel van de reis en kunnen niet naar eigen inzicht worden bepaald.
Voor de chauffeur wordt er € 35,- fooi per persoon verwacht
Voor gids 1 wordt er € 35,- fooi per persoon verwacht
Voor gids 2 wordt er € 35,- fooi per persoon verwacht. 
Uw reisleider zal aan het einde van de reis deze fooi inzamelen in het bijzijn van alle reizigers. Daarbij is het te adviseren een klein aantal cadeaus te kopen. U kunt hierbij denken aan westerse sigaretten, make-up, bodylotion, douchegel, alcohol, viltstiften etc.
 
Gezondheid
Wie in Noord-Korea  met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek: 
In Noord-Korea staat de gezondheidszorg nog in de kinderschoenen en dus op een laag peil. Zelfs in de ziekenhuizen ontbreken soms de benodigde medicijnen. Indien er serieuze problemen zijn is het een overweging waard te kiezen voor doorreis naar China voor verdere behandeling. Ook doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u te allen tijde in uw handbagage te vervoeren. 
 
Vaccinaties: 
De informatie omtrent vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: 
Post van Noord-Korea naar huis doet er, ondanks het redelijk efficiënte systeem, vanwege het beperkte aantal vluchten toch enige tijd over voor het aankomt. Gemiddeld kunt u van 2 weken uitgaan. 
 
Internet: 
In Noord- Korea kunt u geen gebruik maken van internet. Echter is het soms mogelijk om vanuit het hotel een e-mail te versturen via de hotelserver. Hotmails, Gmail etc. kunt u niet gebruiken. Deze dienst wordt uiteraard tegen betaling aangeboden.
 
Telefoon
Noord-Korea heeft het internationale landennummer 850.
 
Vervoer
U kunt alleen via China naar Noord-Korea reizen. Indien u vanuit China vliegt, zal de vlucht worden uitgevoerd met Air Koryo of Air China. De andere mogelijkheid is met de trein. Zodra u in Noord-Korea arriveert en het land binnen gaat zal een bus of minibus, afhankelijk van de groepsgrootte u ophalen en het programma wordt vanuit hier gevolgd. 
 
Indien u vliegt naar Pyongyang, zult u eerst door de douane te gaan. Zodra u uw paspoort heeft laten controleren en uw visum heeft getoond, haalt u uw bagage op. Officiële douanebeambte zullen uw bagage door de X-Ray halen om uw bagage te inspecteren. Normaliter worden uw elektronische apparaten bekeken zoals een laptop, tablet, camera of mobiele telefoon. Het is echter onwaarschijnlijk dat ze iets achter houden en dat u uw elektronische apparaat niet mag meenemen. Indien dit echter wel gebeurd, dan wordt het achter gehouden op de luchthaven en krijgt u een speciaal ticket hiervoor. In dit geval kunt u bij vertrek uw spullen weer ophalen en het ticket inleveren. 
 
Indien u arriveert met de trein, duurt de procedure veel langer. De douane komt aan boord en controleert iedereen stuk voor stuk. De douane zal dan uw ingevulde formulieren, paspoorten en visa meenemen en deze controleren. Ondertussen zullen andere douanebeambte de bagage controleren, wat meer dan een uur kan duren. 
 
Zodra u uw gidsen heeft ontmoet, zullen zij de paspoorten en visa meenemen om u te laten registreren in het land. Zij zullen tevens controleren, wanneer u weer terug gaat naar China. Indien u geen visum heeft voor China en binnen 72 uur verder reist, dient u een kopie van uw vlucht te laten zien. De paspoorten worden meestal 1 dag voor vertrek weer terug gegeven, maar dit kan ook eerder zijn.  
 
Diversen
Het is ten strengste verboden een radio of verrekijker bij u te hebben. Hierop wordt door de douane streng gecontroleerd. Mocht u toch iets bij u dragen zal deze tijdelijk in beslag worden genomen bij aankomst, u krijgt deze bij uitreis weer terug. U dient zich terdege bewust te zijn van het feit dat u tijdens deze reis alleen in gezelschap van uw gids mag reizen. Zelfs een kleine wandeling in de buurt van uw hotel zonder begeleiding is niet toegestaan.
 
Tijdens de reis wordt u vergezeld door een tweetal Koreaanse gidsen. Uw reis wordt tevens begeleid door een Nederlandstalige reisleider. De functie die hij/zij kan uitoefenen is beperkt, maar hij/zij draagt zorg voor de kwaliteit en een goed verloop van de organisatie. Evenals uw Koreaanse gidsen is de reisleiding beperkt in het zelfstandig maken van keuzes en vrijuit spreken.
 
In de zomer krijgen mensen met contactlenzen regelmatig last van geïrriteerde ogen door stof, zowel op het platteland als in de steden. Neem voor de zekerheid een reservebril mee. 
 
Houding en Respect 
Noord-Korea beschikt over een uniek sociaal en politiek systeem. Aan u als reiziger wordt gevraagd dit te respecteren. Ongeacht uw eigen opvattingen draagt het volk van Noord-Korea de eeuwige president Kim Il Sung en zijn zoon generaal Kim Jong Il, en de huidige leider van het land Kim Jong Un (recentelijk tot maarschalk benoemd) in zeer hoog aanzien. Elke vorm van kritiek, sarcasme of negatieve opmerkingen over deze personen zullen niet worden getolereerd. Het zal resulteren in het verlies van het respect en vertrouwen van de gidsen, maar u zal bijgevolg ook met ernstigere gevolgen kunnen worden geconfronteerd. 
Tijdens de reis zijn er gelegenheden zoals bij het Mansudae Monument waar er wordt verwacht dat u bloemen neerlegt. Houdt u er rekening mee dat een bos bloemen zo’n € 5,- per bos kost. Deze kosten zijn niet bij de reis inbegrepen. Bij  een bezoek aan het mausoleum (het Kumsusan Memorial Palace) wordt er van u verwacht nette kleding te dragen. Houdt u hiermee rekening bij het pakken van uw bagage. Voor de heren is een stropdas niet verplicht.
 
De Koreaanse oorlog van 1950-1953 was een baanbrekende gebeurtenis in de geschiedenis van het land en het blijft een zeer gevoelig onderwerp voor de bevolking. Het is belangrijk op te merken dat er geen vredesverdrag is getekend voor dit conflict, alleen een wapenstilstand. Meer dan zestig jaar later is het juist deze wapenstilstand die technisch gezien voorkomt dat Noord-Korea en de Verenigde Staten, samen met zijn bondgenoot Zuid-Korea op voet van oorlog leven. We vragen onze reizigers om dit altijd in gedachten te houden als het gesprek een wending neemt naar dit onderwerp. 
 
Tijdens een rondleiding kan er wel eens een moment voorkomen waarbij uzelf sterk oneens bent met de officiële houding van uw gidsen op diverse zaken of hoe een bepaalde gebeurtenis in de geschiedenis worden afgebeeld. In een dergelijk geval raden wij u aan diplomatieke aanpak aan.
 
Veiligheid/ Criminaliteit
Een reis maken naar de Democratische Volksrepubliek Korea is zeer veilig en we doen ons best om ervoor te zorgen dat al onze toeristen volledig geïnformeerd worden voordat ze Noord-Korea binnen reizen. De lokale vertegenwoordigers van Sovjet Reizen hebben meer dan twintig jaar ervaring en hebben vele honderden tours gemaakt en nog nooit heeft een groep enig gevaar ervaren. Nog nooit zijn diefstallen geweest of hebben reizigers zich bedreigd gevoeld. De reizen die wij naar Noord-Korea aanbieden zijn relatief luxe en terwijl dit in contrast is met het feit dat het land nog steeds ernstige voedseltekorten en infrastructuur problemen heeft, geloven wij dat reizen naar dit land een positieve impact heeft op het land. Deskundige die in internationale organisaties of in de Koreaanse politiek zitten vertellen ons dat het goed is als er buitenlandse invloeden het land binnen komen. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Koguryo tombe complex
- Historische monumenten en site in Kaesong
 
Nationale feestdagen
Nationale feestdagen in Noord-Korea zijn: 1 januari Nieuwjaarsdag; 2 januari Dag na Nieuwjaarsdag; 15 februari de verjaardag van Kim Jong-il; 15 april de verjaardag van Kim Il Sung; 25 april Dag van het Leger; 1 mei de Dag van de Arbeid; 27 juli Dag van de Overwinning; 15 augustus Bevrijdingsdag; 9 september, oprichting van de republiek Noord-Korea; 10 oktober, oprichting van de Koreaanse Arbeiders Partij; 27 december Dag van de Grondwet.
 
Nieuwjaar in Noord-Korea
Vanaf 4 februari 2019 vindt het Koreaans Nieuwjaar plaats dat in heel Korea gevierd wordt met veel familiefeestjes en mooie kleding. Officieel begint op 1 januari het nieuwe jaar, maar ondanks aandrang van de autoriteiten, vinden de Koreanen van Noord en Zuid het Nieuwe Maanjaar veel belangrijker.
 
Festivals in Noord-Korea
In april vindt het Lente Vriendschap Kunst Festival plaats. Er treden diverse zang- en dansgroepen op. Het doel van het festival is te tonen dat de Noord-Koreanen van hun leider houden. De nadruk in de culturele expressie ligt in het promoten van de spirit van het volk. Het levert levendige voorstellingen op met veel volksdans en koorgezang. In de herfst is er het traditionele Chusok, het oogstfestival. Het is de tijd dat de familieleden die elders wonen naar het familiehuis terugkeren en naar de graven van de voorouders gaan. Anderen voor wie het moeilijker is naar de geboorteplaats terug te gaan houden picknicks in het park en nemen daarbij foto's - en soms de as - van overleden familieleden mee.
 
Voorstellingen voor toeristen
Voor toeristen zijn er theatervoorstellingen en circussen. Revolutionaire opera's - Chinese stijl met veel decors en dramatisch gespeeld - is bijvoorbeeld een interessante optie. Bij een voorstelling voor toeristen worden de teksten in het Engels op de wanden geprojecteerd. 
 
Ambassade
Voor consulaire bijstand zijn de Nederlandse en Belgische burgers aangewezen op de ambassade van het Verenigd Koninkrijk.
 
British Embassy Pyongyang
Munsu-Dong Compound, Pyongyang, Democratic People's Republic of Korea
Email Pyongyang.enquiries@fco.gov.uk
Tel: 00 (850) 2 381 7982
Tel buiten kantooruren: 00 (850) 191 250 7980 
Kantooruren: Maandag tot donderdag 09.00 tot 18:00 en vrijdag 09.00 tot 13:00
 


Visumverzorging Noord-Korea

Visumverzorging Noord-Korea