15-Daagse fly-drive door de Baltische Staten
v.a. € 1090,00 p.p.

15-Daagse fly-drive door de Baltische Staten

Estland, Letland en Litouwen zijn de kleine landen ten oosten van de Oostzee en worden vaak samen de Baltische Staten genoemd. Met deze autorondreis ontdekt u de groene, vrij vlakke landen die uiterlijk veel op elkaar lijken maar ieder een eigen taal en cultuur hebben. Het middeleeuwse Tallinn, de oude Hanzestad Riga en het barokke Vilnius zijn gezellige steden waar veel te zien is. Verder zorgen de middeleeuwse stadjes, nationale parken, historisch erfgoed en lange zandstranden voor veel afwisseling. Tijdens deze individuele rondreis kunt u stoppen waar u wilt en WorldExperts zorgt voor uw huurauto en comfortabele overnachtingen. De gemoedelijke bevolking en het actieve buitenleven maken uw vakantie compleet.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Alle overnachtingen in de hotels zoals vermeld in het programma of gelijkwaardig/ naar keuze 3* of 4*
• Dagelijks ontbijt
• Autohuur categorie A (Ford Fiesta/ Toyota Yaris of gelijkwaardig)
• Nederlandstalige reisgids Baltische Staten
• Wegenkaart Baltische Staten
 
Autohuur
U heeft de keuze om uw huurauto te upgraden van groep A naar een hogere categorie:
B: Toyota Auris/ VW Golf/ Renault Megane* € 95,-
B+: Toyota Auris/ VW Golf/ Renault Megane automaat* € 180,-
C: Toyota Avensis/ VW Passat/ Opel Insignia/ Toyota Corolla* € 315,-
 
Inbegrepen bij de autohuur
- Ongelimiteerd aantal kilometers
- CDW (Collision Damage Waiver)
- TPW (Diefstalverzekering)
- Belastingen
 
Exclusief
• Internationale vlucht. WorldExperts assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Extra’s autohuur: GPS, Afkoop Eigen Risico, parkeerkosten etc.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen.
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.

 

Dag 1 – Riga
U vertrekt vandaag richting Riga. Bij aankomst op de luchthaven in Riga kunt u uw auto ophalen. De rest van de dag kunt u de stad gaan verkennen; een aanrader is om een wandeling te maken door het historische centrum, de Oude Stad.
 
Dag 2 – Riga
Vandaag maakt u met de Letse hoofdstad Riga, één van de belangrijkste handelssteden aan de Oostzee. De stad is zeker de moeite waard om te bezoeken vanwege zijn rijke historie en kunst. In het oude middeleeuwse centrum vindt u nog verschillende soorten huizen in allerlei verschillende kleuren en stijlen. Struin door de smalle straatjes, bewonder de oude kerken en drink een drankje op een sfeervol pleintje met gezellige terrasjes. Wanneer u door de stad wandelt, ziet u o.a. “de drie gebroeders”, één van de oudste huizen van het land, welke gebouwd zijn in de 15e eeuw. U kunt een  bezoek brengen aan het kasteel van Riga, tegenwoordig de zetel van het parlement, het Nationale Operahuis en de Zweedse poort uit 1698. De Dom is in 1226 ingewijd en is de grootste kathedraal in de Baltische Staten. Het imposante bouwwerk is een mengeling van diverse bouwstijlen. De Sint-Petrus kerk is een goed voorbeeld van de gotische architectuur in de Baltische Staten en ooit gebouwd met de bedoeling de belangrijkste kerk in de stad te worden. Tevens staat Riga bekend om zijn architectuur en erg interessant is dan ook de chique diplomatenwijk van Riga met zijn mooie Art Nouveau huizen. In het openluchtmuseum van Riga krijgt u een goede indruk van de traditionele Letse bouwstijlen en het leven op het platteland. Overnachting in Riga.
 
Dag 3 – Riga – Parnu – Tallinn (300 km)
Vandaag rijdt u van Riga verder langs de kustlijn richting Tallinn waar u onderweg een stop kunt maken in Parnu. Dit stadje staat bekend als grootste badplaats van Estland met zandstranden en diverse kuuroorden waarvan de eerste in 1830 al werd geopend. Het oudste bouwwerk van Parnu is de Rode Toren, die deel uitmaakte van de oude stadsmuur. De voornaamste straat van de stad is de Ruutli, welke onder Zweeds bewind tot stand is gekomen. Eenmaal op weg naar Tallinn raden wij aan om ook een stop te maken bij de Keila waterval, één van de grootste watervallen in Estland. De waterval heeft een hoogte van 6 meter en ligt in het Keila Joa natuurpark. Overnachting in Tallinn.
 
Dag 4 – Tallinn
Tallinn is één van de best behouden middeleeuwse steden van Europa. De stad was eeuwenlang een kruispunt van handelsroutes en heeft een grote rol gespeeld in internationale handelsbetrekkingen. In de Oude Stad maakt u kennis met de gotische architectuur van de Baltische Staten. Tijdens een wandeling door het stadscentrum ziet u onder meer het Toompea kasteel, tegenwoordig de zetel van het Estse parlement. Helaas is er is weinig over van het oorspronkelijke Deense kasteel uit 1219 daar Katharina de Grote opdracht gaf om het grootste gedeelte van het kasteel te laten verbouwen in barokstijl. Verder ziet u de Dom kathedraal, de prachtige Russisch-orthodoxe Alexander-Nevsky kathedraal gebouwd in de 19e eeuw in opdracht van tsaar Alexander III en de gotische Niguliste kerk. Overnachting in Tallinn.
 
Dag 5 – Tallinn – Rakvere – Tartu (225 km)
U rijdt via Rakvere richting Tartu. Rakvere ligt in het noorden van Estland, ongeveer 20 kilometer van de Golf van Finland. Dit plaatsje heeft een klein historisch centrum, hetgeen gedomineerd wordt door de ruïnes van de burcht van de Duitse Orde op de heuvel Vallimägi. Op de Vallimägi staat ook het bekende oeros-standbeeld, gemaakt door de sculpturist Tauno Kangro. Het is het grootste standbeeld van een dier in de Baltische landen en werd gemaakt ter gelegenheid van de 700e verjaardag van de stad. U rijdt verder naar Tartu waar u tevens overnacht.
 
Dag 6 – Tartu – Valmiera – Cesis – Sigulda (205 km)
In de ochtend rijdt u via Valmiera en Cesis richting Sigulda. Eerst komt u door Valmiera, gelegen aan de Gauja. U vervolgt uw reis richting Cesis, één van de meest pittoreske steden van Letland. Hier kunt u een bezoek brengen aan de oude burcht en het nieuwe kasteel. U rijdt door naar het Gauja National Park, het grootste park in Letland, in 1972 uitgeroepen tot natuur en cultureel reservaat. De omgeving van Sigulda wordt vaak het Zwitserland van Letland genoemd vanwege de mooie natuur en bergen en de oude kasteelruïnes. Bezienswaardig in de stad Sigulda is het Turaida kasteel en de ruïnes van het 13e eeuwse kasteel van de Kruisvaarders. Overnachting in Sigulda
 
Dag 7 – Sigulda – Vilnius (410 km)
U verlaat Sigulda en rijdt terug richting Vilnius. U kunt onderweg een stop maken bij de kruizenheuvel. Deze locatie is al vanaf de 14e eeuw een plaats waar oorlogen, onderdrukkingen en verzet worden herdacht. Tegenwoordig doet de kruizenheuvel zijn naam eer aan door de tienduizenden kruisen die hier staan. Verder kunt u ook een bezoek brengen aan het 18e-eeuwse kasteel Rundale, dat de Italiaanse architect F.B. Rastrelli is gebouwd die o.a. ook de Hermitage alsmede het Zomerpaleis van Catharina de Grote in Pushkin heeft ontworpen. Overnachting in Vilnius.
 
Dag 8 – Vilnius – Trakai - Vilnius (50km)
Vilnius is een gezellige en levendige, oude stad. De grote historische binnenstad van Vilnius staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hoewel Vilnius vaak een barokke stad wordt genoemd, zult u hier ook vele andere bouwstijlen tegenkomen. De stad heeft veel te bieden, zo huisvest de oude binnenstad één van de oudste universiteiten in dit deel van Europa. Begin uw wandeling bij het Kathedraalplein waar de Stanislaus en Wenceslaus kathedraal te vinden is, een classicistisch bouwwerk met een 16e-eeuwse klokkentoren. Hier  kunt u tevens de ondergrondse grafkamers bezoeken waar grootse Litouwse hertogen begraven werden. De heuvel van het Gediminas kasteel biedt u een mooi uitzicht over de stad Vilnius. Te voet kunt u de route langs de overige bezienswaardigheden afleggen; de in gotische stijl gebouwde Sint-Anne kerk en het Bernardine klooster, de stadspoort van Vilnius, waar zich een icoon van de maagd Maria bevindt, de Universiteit van Vilnius, met 13 pittoreske binnenplaatsen en de Sint-Johannes kerk. Daarna wandelt u verder door de oude smalle straten van het historische deel van de stad. Hier komt u een verscheidenheid aan musea tegen die u kunt bezoeken. Mist u hierbij niet het Barnsteenmuseum en het KGB museum. In de middag kunt u van Vinius naar Trakai (25 km) rijden. Trakai was vroeger de hoofdstad van Litouwen. We raden aan om het 14e-eeuwse eilandkasteel te bezoeken. In dit kasteel verbleven tijdens de 15e eeuw de groothertogen. Dit gotische kasteel, gelegen op een schiereiland aan het Galvemeer, is een indrukwekkend voorbeeld van de Litouwse vestingbouw. Overnachting in Vilnius.
 
Dag 9 – Vilnius – Druskininkai (130 km)
U verlaat vandaag Vilnius voor de reis naar Druskininkai. Onderweg kunt u een stop maken bij het dorpje Grutas voor een bezoek aan het Gruto Parkas openluchtmuseum. Hier ziet u een bonte verzameling van de communistische “helden” waarbij u oog in oog komt te staan met Stalin. Het park is rijk aan ironie en is bedoeld om de bevolking te amuseren en te informeren. De werkelijkheid is anders: Het park haalt veel pijnlijke herinneringen boven. Het bestaan van het park is tot op de dag van vandaag nog controversieel. In de loop van de middag aankomst te Druskininkai. De trots van het stadje zijn de spabronnen. In 1794 kondigde de koning van het Pools-Litouwse rijk het besluit aan om Druskininkai officieel aan te wijzen als kuuroord. Vergeet dus zeker niet één van de mineraalbaden te proberen.
 
Dag 10 – Druskininkai – Kaunas (130 km)
Helemaal herboren vervolgt u uw reis richting Kaunas, de tweede stad en voormalige hoofdstad van Litouwen. Maak een stadswandeling door de oude stad, waar u een bezoek kunt brengen aan het 13e-eeuwse Kaunas kasteel en het prachtige stadshuis, ook wel bekend als de “witte zwaan”, de 14e-eeuwse Vytautas kerk en de Basiliek van Kaunas. Overnachting in Kaunas.
 
Dag 11 – Kaunas – Klaipeda (255 km)
Er zijn twee mogelijkheden om van Kaunas naar Klaipeda te rijden. U kunt de snelweg nemen, dan bent u in ca. 2 uur in Klaipeda, of u neemt de pittoreske smalle wegen langs de Nemunas rivier. Onderweg ziet u de kastelen van Raudondvaris, Raudone en Veliuona. U kunt het Delta Regionaal Park bezoeken dat bestaat uit venen, bossen, de Koerse lagune, meren, polders en weilanden die regelmatig onderstromen. Het is een zeer rijk gebied aan plant– en diersoorten. In Vente Horn kunt u een interessant vogelstation en de 19e-eeuwse vuurtoren bezichtigen. Overnachting in Klaipeda
 
Dag 12 – Klaipeda – Curonian Spit – Klaipeda (100 km)
Vandaag gaat u het Neringa National Park bezoeken, gelegen op de Koerse schoorwal. U kunt dit makkelijk bereiken per ferry vanaf Klaipeda. Ontdek hier de prachtig wilde natuur dat bestaat uit uitgestrekte hoge zandduinen, lange stranden langs de Baltische Zee en bossen waar men nog elanden kunt tegenkomen. In Juodkrante kunt u een bezoek brengen aan de Heksenberg, een beeldententoonstelling gemaakt door 49 Litouwse volkskunstenaars, die allen een oude legende of verhaal uitdragen.
 
Dag 13 – Klaipeda – Palanga – Liepaja (100 km)
Na een korte rit komt u in Palanga. Deze stad is de meest bekende badplaats in Litouwen en heeft een speciaal karakter. Hier kunt u een bezoek brengen aan de botanische tuin, het Barnsteenmuseum en het paleis van Graaf Tyszkiewicz. Het museum bezit meer dan 15.000 voorwerpen van barnsteen. U vervolgt uw reis richting Liepaja, de op twee na grootste stad van Letland gelegen op een smalle strook tussen de Oostzee en het Meer van Liepaja. Hier kunt u de lutherse Drievuldigheidskerk met zijn beroemde orgel, welke tot 1912 het grootste ter wereld was bekijken, maar ook de Russisch-orthodoxe kathedraal, de Sint-Meinardkerk en het gezellige oude centrum bewonderen. Overnachting in Liepaja.
 
Dag 14 – Liepaja – Jurmala – Riga (229 km)
Vandaag gaat u via Jurmala naar Riga. Jurmala is de grootste badplaats van Letland. Het stadje strekt zich uit over een kuststrook van 32 kilometer, ingeklemd tussen de Golf van Riga en de rivier Lielupe. Hier zult u een combinatie ontdekken van houten huizen gebouwd in het begin van de vorige eeuw en moderne gebouwen. In de middag komt u aan in Riga, waar u de rest van de dag ter vrije besteding heeft om na te genieten van deze mooie fly-drive reis.
 
Dag 15 – Riga
U levert uw auto in op de luchthaven van Riga om vervolgens in te checken voor uw terugvlucht naar huis.

 

Tijdens uw 15-Daagse fly-drive door de Baltische Staten verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Riga - Hotel Rixwell Konventa Seta

Hotel Rixwell Konventa Seta
Het hotel is gevestigd in een historisch herenhuis, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is gelegen in het oude centrum van Riga. De kathedraal van Riga ligt op slechts 450 meter afstand, en de Nationale Opera ligt op minder dan 270 meter afstand van het hotel. Het Vrijheidsmonument ligt op 400 meter afstand van het Konventa Seta.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een 24-uurs receptie met bagageopslag. Daarnaast heeft het hotel een eigen bar/restaurant waar u terecht kunt voor lokale zowel als internationale gerechten. Er is gratis wifi in het hele hotel.
 
Kamers:
De kamers zijn netjes en ruim ingericht. Alle kamers beschikken over airconditioning, kabel televisie, telefoon, kluisje en eigen badkamer met haardroger.
 

 

Riga - Hotel Tallink

Hotel Tallink
Het hotel ligt op 500 meter van de oude binnenstad van Riga en het Letse Nationale Opera. Het centrale trein en busstation bevinden zich op korte wandelafstand.
 
Faciliteiten:
In het stijlvolle restaurant Elements worden Letse en internationale gerechten geserveerd. Daarnaast kunt u snacks en drankjes bestellen in Café Balanss. Daarnaast kunt u gebruik maken van de Finse sauna en de hottub. Er is ook een ftinessruimte aanwezig.
 
Kamers:
Het hotel biedt elegante kamers met airconditioning, satelliet-tv, een minibar en een moderne badkamer met haardroger.

 

Tallinn - Hotel St. Barbara

Hotel St. Barbara
Het hotel ligt achter de historische kalkstenen muren op slechts 5 minuten lopen van het oude centrum van Tallinn.
 
Faciliteiten:
Het hotel biedt een Duits restaurant, gratis wifi en beveiligde parkeergelegenheid.
 
Kamers:
Alle kamers van het hotel zijn voorzien van hoge plafonds en grote ramen. Ze hebben een kabel-tv, een minibar en een badkamer met haardroger en vloerverwarming.

 

Tallinn - Hotel L'Ermitage

Hotel L'Ermitage
Het moderne 4-sterren Hotel L'Ermitage is gelegen in de oude binnenstad van Tallinn, op slechts 5 minuten lopen van het stadhuis. Het hotel biedt gratis eigen parkeergelegenheid.

Faciliteiten
Het ontbijtbuffet wordt geserveerd in het klassiek ingerichte restaurant, dat gespecialiseerd is in Estse en internationale gerechten. In de lobbybar kunt u bij de open haard ontspannen genieten van een van de vele drankjes.De receptie is 24 uur per dag geopend en daar kan men u helpen met het huren van fietsen en auto´s. U kunt ontspannen in de Finse sauna.

Kamers
De lichte kamers hebben een pastelkleurig interieur. De kamers zijn voorzien van airconditioning, gratis internet, satelliet televisie, een minibar en een modern ingerichte badkamer met toilet, bad of douche en haardroger.
 

Tartu - Hotel Tartu

Hotel Tartu
Hotel Tartu ligt tegenover het busstation. Het Barclay plein ligt op slechts 650 meter afstand en het is ca. 1,4 km naar de kathedraal van Tartu. Het waterpark Aura is 200 meter van het hotel gelegen.
 
Faciliteiten:
Het hotel biedt gratis eigen parkeergelegenheid. Het hotel beschikt tegvens over een wellnesscentrum waar u tegen betaling gebruik kunt maken van massages. Het restaurant van het hotel serveert internationale en Estse gerechten.
 
Kamers:
De ruime en moderne kamers zijn voorzien van airconditioning, een lcd-televisie met satellietkanalen en gratis wifi. Ze zijn alle voorzien van een bureau en strijkfaciliteiten.

 

Tartu - Hotel London

Hotel London
Hotel London ligt midden in de historische binnenstad en is op 160 meter van de Sint-Kanskerk gelegen. De belangrijkse bezienswaardigheden van Tartu zijn op loopafstand.
 
Faciliteiten:
Onder voorbehoud van beschikbaarheid is er gratis privé parkeergelegenheid. Het hotel heeft een 24-uursreceptie. Het gezellige restaurant Polpo serveert gerechten uit de internationale en Estse keuken.
 
Kamers:
De elegante en stijlvolle kamers zijn ingericht met houten meubilair in warme kleuren. Ze beschikken elk over een bureau, een kluisje, een eigen badkamer en airconditioning.

 

Sigulda - Hotel Sigulda

Hotel Sigulda
Het hotel ligt op 300 meter van het treinstation. Toeristische attracties, waaronder het middeleeuwse kasteel van Sigulda vindt u allemaal op minder dan 1 km afstand van het hotel.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een zwembad die beperkt geopend is. Daarnaast kunnen gasten tegen een toeslag gebruik maken van de Finse sauna en het stoombad. Er is een elegant en sfeervol restaruant waar u kunt genieten van internationale gerechten. Bij de bar kunt u terecht voor lekkere hapjes.
 
Kamers:
Het hotel biedt gezellige kamers met een modern en licht interieur. Elke kamer heeft een eigen satelliet-tv, telefoon en gratis wifi. De badkamers zijn voorzien van een haardroger.

 

Sigulda - Hotel Good Stay Segevold

Hotel Good Stay Segevold
Het hotel ligt vlak bij het winkelcentrum en de belangirjkste entertainment locaties van Sigulda zoals de Aerodium, een verticale windtunnel.
 
Faciliteiten:
Het restaurant van het hotel serveert een unieke combinatie van hoogwaardige maaltijden. Het hotel eheft een wellnesscentrum met een sauna, een zwembad met stromingen en een parkeerplaats met videobewaking. Internet is aanwezig in het hotel.
 
Kamers:
De ruime kamers zijn voorzien van een aircondtioning, een minibar, een bureau, een televisie en telefoon. De badkamers zijn voorzien van haardrogers.

 

Vilnius - Hotel Tilto

Tilto Hotel
Dit boetiek hotel met zijn Ierse charme is gelegen aan de Tilto Straat, een rustig steegje parallel aan het middelpunt van de Highstreet aan de Gedimino Avenue. Een ideaal punt om Vilnius te verkennen.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over 2 restaurants. Het ene restaurant serveert lokale gerechten en het andere internationale gerechten. Verder kunt u gebruik maken van de sauna en jacuzzi in het hotel. Indien u nog een drankje wilt drinken bent u welkom in de hotelbar.
 
Kamers:
Alle modern ingerichte kamers beschikken over een individuele klimaatsregelaar en airconditioning, maar ook een telefoon en satelliettelevisie.
 
 

 

Vilnius - Hotel Europe Royale Vilnius

Hotel Europe Royale Vilnius
Dit hotel is gelegen in de historische binnenstad van Vilnius en op 150 meter van de Poort der Dageraad.
 
Faciliteiten:
Het restaurant van het hotel is het oudste restaurant in de historische binnenstad en beschikt over een wijnkelder uit de 16e eeuw. Hier worden Europese en Litouwse gerechten geserveerd. Er is parkeergelegenheid in de buurt.
 
Kamers:
Het hotel biedt klassieke en elegante kamers met satelliet-tv, een minibar, airconditioning, gratis wifi en de badkamers zijn voorzien van een haardroger.

 

Druskininkai - Hotel Regina

Hotel Regina
Het klassieke hotel Regina ligt op 1 minuut loopafstand van het stadscentrum en op slechts 150 meter van het waterpark en 200 meter van het kuuroord van Druskininkai.
 
Faciliteiten:
De restaurant-bar van het hotel serveert Europese gerechten, waarvan u kunt genieten in de gezellige eetkamer of op het terras. Het hotel heeft een 24-uurs receptie. Er is gratis parkeergelegenheid in de buurt (kan niet vooraf gereserveerd worden).
 
Kamers:
Alle kamers van het hotel zijn voorzien van een flatscreen-tv en een bureau. In sommige kamers vindt u airconditioning, een koelkast en een waterkoker. De badkamers hebben een haardroger.

 

Druskininkai - Hotel Europa Royale Druskininkai

Hotel Europa Royale Druskininkai
Dit stijlvolle 4-sterrenhotel is gelegen in het huis van een voormalige Russische tsaar en heeft een directe verbinding met de spa van Druskininkai. Het is gelegen in het centrum van de stad naast de stadsfontein. Er zijn verschillende restaurants te vinden in de omgeving.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft eigen spa- en wellnessfaciliteiten en u kunt uit verschillende behandelingen en massages genieten tegen betaling. Het hotel heeft een eigen elegant restaurant, waar internationale en lokale gerechten geserveerd worden.
 
Kamers:
De ruime en elegant ingerichte kamers van het hotel zijn voorzien van airconditioning, satelliet-tv, telefoon en gratis wifi. De badkamers zijn voorzien van haardrogers.

 

Kaunas - Hotel Magnus

Hotel Magnus
Het hotel is gelegen naast het belangrijkste busstation van Kaunas. Verder kunt u er gratis privé parkeren. Op 450 meter afstand is het centraal station gelegen. Het winkelcentrum bevindt zich op 600 meter afstand. De oude stad treft u aan op 2,7 km afstand. Per openbaar vervoer reist u hier eenvoudig naartoe.
 
Faciliteiten:
In het restaurant van het hotel worden zowel Litouwse als internationale gerechten geserveerd. Verder kunt u terecht op het terras met een bar op de 9e verdieping voor een weids uitzicht. In de openbare ruimtes is gratis wifi beschikbaar.
 
Kamers:
De aantrekkelijke klassieke en stijlvolle kamers zijn voorzien van een bureau en flatscreen-tv met kabelzenders. De badkamer is voorzien van een haardroger.

 

Kaunas - Hotel Europe Royale Kaunas

Hotel Europa Royale
Dit 4-sterrenhotel ligt in het centrum van Kaunas op 500 meter van de Zalgiris Arena, op 400 meter van Laisves Aleja en op slechts 100 meter van het Akropolis winkelcentrum.
 
Faciliteiten:
Er is gratis wifi in de gemeenschappelijke ruimtes en er is gratis privé parkeergelegenheid. Als gast van het hotel kunt u tegen een toeslag gebruik maken van de spa van het hotel, die een sauna, hottub en een stoombad heeft. Hetrestaurant van het hotel serveert Europese gerechten. 
 
Kamers:
De kamers van het hotel zijn stijlvol ingericht en voorzien van airconditioning, televisie, telefoon en een minibar. Alle kamers hebben een eigen badkamer voorzien van een haardroger.

 

Klaipeda - Hotel Old Mill

Old Mill Hotel
Dit 3-sterrenhotel in Klaipeda is één van de mooiste gebouwen van Klaipeda en heeft een ideale ligging in het hart van het oude centrum. Het is gelegen aan het water en in de buurt van de bekende unieke brug en het historische kasteel.

 

Faciliteiten:
Het hotel heeft een restaurant met een Italiaanse keuken. Verder kunt u in het hotel gebruik maken van het wellnesscentrum in het hotel. Lift en parkeergelegenheid is aanwezig.

 

Kamers:
De kamers zijn comfortabel ingericht en beschikken over airconditioning, een flatscreen-tv, een minibar en een bureau. De badkamers zijn uitgerust met een haardroger. Gratis wifi is aanwezig op de kamer.

Klaipeda - Hotel National

Hotel National
Het hotel is gevestigd in een 19e-eeuws gebouw in het oude centrum van Klaipeda. Het biedt kamers met uizicht op de zeehaven en de rivier.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een restaurant dat nationale specialiteiten aanbiedt. Bij Fat Cat kunt u genieten van een aantal vis- en vleesgerechten en vele soorten bier. Daarnaast biedt het hotel massageservice aan. Het hotel is voorzien van een lift.
 
Kamers:
Alle ruime en klassiek ingerichte kamers zijn uitgerust met aircondtioning, een flatscreentelevisie met kabelkanalen en grais wifi. De moderne badkamers beschikken over een haardroger en bieden badjassen en slippers. 

 

Liepaja - Hotel Liva

Hotel Liva
Dit 3-sterrenhotel is centraal gelegen en is het grootste hotel van Liepaja en bevindt zich op loopafstand van de belangrijkste attracties van deze stad. Het zandstrand bereikt u in 10 minuten lopen.
 
Faciliteiten:
Het eigen restaurant is één van de beste van de stad. De bar van het restaurant is de langste bar in de regio en biedt een breed assortiment.
 
Kamers:
De kamers van het hotel zijn comfortabel en individueel ingericht en zijn voorzien van een zithoek en een bureau, televisie, telefoon en internet. De badkamers zijn voorzien van haardrogers.

 

Liepaja - Hotel Amrita

Hotel Amrita
Het hotel ligt in het centrum van de stad Liepaja. Op 1,5 km van het hotel vind u een wit zandstrand en het olympische centrum van Leipaja, een zwembad en een spacentrum bevinden zich op nog geen 850 meter.
 
Faciliteiten:
Er is gratis eigen parkeergelegenheid voor gasten van het hotel. Er is een 24-uurs receptie en het hotel heeft een eigen restaurant waar zowel internationale als Letse gerechten geserveerd worden. Daarnaast is er nog een Grillbar waar barbecuegerechten opgediend worden.
 
Kamers:
De ruime en modern ingerichte kamers van het hotel zijn voorzien van airconditioning, flatscreen-tv met kabelkanalen, een minibar, telefoon en gratis wifi. De badkamers zijn voorzien van haardrogers.

 

Algemeen
Zowel cultuur- als natuurliefhebbers komen in Estland, Letland en Litouwen ruimschoots aan hun trekken. Samen heten de drie landen de Baltische Staten, die vaak ook in 1 reis worden bezocht. De prachtig middeleeuwse Hanzestad Tallinn, de Jugendstil stad Riga en het Zuid-Europees getinte Vilnius worden afgewisseld met uitgestrekte bossen, stille zandstranden en unieke natuurreservaten. Het zijn los van elkaar alle drie intrigerende landen. Zo verdienen ze het eigenlijk ook wel om los bereisd te worden, want zowel qua geschiedenis en cultuur als qua natuur zijn ze zeer verschillend. De loop der geschiedenis heeft ze echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ten gevolge van hun rijke historie treft u hier dan ook de sporen van Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden aan, wat te zien is in de architectuur. 
 
Ligging
In 2004 hebben de drie Baltische landen, het Balticum, zich aangesloten bij de Europese Unie. Ten oosten grenzen ze aan Rusland en ten westen aan de Oostzee. 
 
Het in twee opzichten middelste land van de drie Baltische landen is groter dan Estland en kleiner dan Litouwen. Ongeveer 50% van Letland bestaat uit bossen en reservaten, onaangetaste natuur, 400 km witte zandstranden, 2256 meren en honderden rivieren. Zo is de flora en fauna hier overweldigend en leven er zelfs nog wilde beren, lynxen, wolven en diverse zeldzame vogelsoorten. Een derde van de bevolking is nog steeds van Russische origine. 
 
Klimaat
De kustgebieden aan de Oostzee hebben veel weg van een zeeklimaat, landinwaarts ziet men de kenmerken van een landklimaat: droger, warmer in de zomer en kouder in de winter. De (korte) zomers zijn aangenaam, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 25°C. 's Winters kan het erg koud zijn met temperaturen ver onder nul, in januari zelfs tot min 10 °C. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer erg lang. In juni gaat de zon nauwelijks onder en in augustus is het om 22.30 uur nog licht. 
De aangenaamste perioden zijn de lente en de vroege herfst. Houd er echter wel rekening mee dat het dan soms flink kan regenen. Het weer is te vergelijken met Nederland en België. 
 
Religie
De intrede van het katholieke geloof hing samen met de komst van de Duitse kruisridders. Estse en Letse stammen gingen in de 13e eeuw al voor de bijl, maar de Litouwers hielden het vol tot de 14e eeuw. Daarmee was Litouwen het laatste land dat zich bekeerde. Tot in de 15e eeuw bleef men in het geniep heidense rituelen uitvoeren in Litouwen. Tijdens de Sovjet Unie was de religie verboden. De kerk speelde de laatste 200 jaar geen prominente rol in het verzet als bij de zuiderburen en wellicht mede daarom is het aantal gelovigen in Estland en Letland tegenwoordig laag. In Estland zegt nog slechts 23% godsdienstig te zijn. Een groot deel hiervan zijn orthodoxe Russen. In Letland zijn nu ongeveer evenveel Rooms-katholieken als Lutheranen. Samen met andere gelovigen maken ze 30% van de bevolking uit. 
 
Eten en drinken
Maaltijden zijn in het algemeen voordeliger dan in Nederland of België. Het eten in de Baltische Staten zal echter nooit tot de wereldtop behoren. Het is net als de Russische keuken, een echte boerenkeuken. Zo bestond in Letland vroeger wel degelijk een eigen authentieke keuken, maar deze is door de Russische overheersing totaal weggevaagd. Het is mogelijk om traditionele gerechten uit te proberen, welke vaak stevige maaltijden zijn met als basis gerecht de aardappel. Vanwege de ligging staat er langs de kust wat meer vis op het menu. Typische gerechten, waar u naar kunt vragen zijn: Kibinai, Grudenis, Didzkukuliai, Aukstais Galds, Piragi, Galas Terine Svetkiem, Kiaulienos Guliasas, Keptos Desreles en Laisvailaikis Vurtuveje. 
 
Als alcoholische drank wordt er veelal wodka gedronken. Daarnaast heeft Letland een eigen sterke kruidendrank. 
 
Drinken
Het kraanwater in de Baltische Staten is niet overal drinkbaar. Wij raden u aan om mineraalwater te drinken, het is praktisch overal te koop.
 
Elektriciteit
De voltage in Letland is 220 Volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Hoewel sommige dikke stekkers problemen kunnen opleveren. Een verloop- of wereldstekker kan handig zijn, een adapter is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Letland is het 1 uur later dan in België. 
 
Taal
De taal in Letland is het Lets. De meeste mensen spreken ook Russisch. In toeristische gebieden spreken ze over het algemeen goed Engels. Op straat kunt u beter de jongere bevolking aanspreken indien u Engels wilt spreken en de weg wilt vragen. 
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Het is dus aan te raden voor de vrouwen om een sjaaltje mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa, douanebepalingen
Voor een rondreis door Letland dient u officieel te beschikken over een Belgisch paspoort of identiteitskaart, dat nog minimaal 3 maanden na terugkomst geldig dient te zijn. Er is geen visum nodig indien u een Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft. 
 
Fotograferen en Filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen of een luchthaven. Vraag de bevolking altijd om toestemming, wanneer u een foto wenst te maken, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
In Letland kan (naast de lokale valuta) ook betaald worden met creditcards (Mastercard en Visa, niet American Express worden geaccepteerd). Tegenwoordig kunt u ook gemakkelijk pinnen.
 
Valuta
De nationale munteenheid is de euro en dit sinds januari 2015. 
 
In de steden kunt u bijna overal pinnen. Uiteraard is het altijd handig ook wat contante euro's achter de hand te hebben. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken. 
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Wisselkantoren van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur, sommige zijn op zondag open en het komt ook voor dat wisselkantoren 24 uur per dag geopend zijn.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Gebruikelijk voor een gids en chauffeur is € 2,- per persoon per dag per reiziger. Uiteraard bent u vrij om te geven wat u wilt, maar het wordt wel op prijs gesteld. 
 
Gezondheid
Vergeet niet anti-muggenolie of spray mee te nemen, evenals middelen tegen de beet. Deze middelen zijn niet overal in Letland te koop. Daarnaast adviseren wij u bij het, voor het eerst, betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. 
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts vragen betreffende vaccinaties. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Banken: maandag t/m vrijdag: 9.00 tot 12.00 (soms 13.00 uur) en na een uur middagpauze tot 17.00 uur. 
 
Post, internet en telefoon
 
Post: Postkantoren in Letland zijn doorgaans van maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 uur of 18.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Kaarten en brieven doen er over het algemeen een week over. Postzegels kunt u kopen in het postkantoor of in een kiosk. Vermeld daarbij voor welk land het is. Alle post naar Nederland en België wordt verstuurd met luchtpost. Het versturen van pakketjes is niet veiliger of onveiliger dan elders. 
 
Internet: Letland doet er veel aan om zo digitaal mogelijk te zijn. Er zijn tal van publieke plaatsen zoals bibliotheken waar u gratis op het net kunt. Er is bijna overal Wifi, zelfs in bussen. Anders zijn er nog genoeg internetcafés. Daarnaast kunt u in de meeste hotels ook terecht met Wifi. 
 
Telefoon: De mobiele telefoon is zeer belangrijk in Letland. Telefoneren naar het buitenland is dan ook geen probleem. U kunt zowel privé als publieke telefoons gebruiken. Telefoonkaarten zijn te koop in de kiosken. Ze kosten haast niets. Om naar het buitenland te bellen draait u eerst uw landnummer en vervolgens het nummer zonder de eerste 0. Voor Nederland is dit 0031, België 0032, voor Estland, 00372, voor Letland 00371 en voor Litouwen 00370. 
 
Openbaar vervoer
Met de auto kunt u over het algemeen veel meer doen en zien dan met het openbaar vervoer in de Baltische Staten. Bussen en treinen verbinden wel alle grote plaatsen, maar de gebieden daartussen waar juist het meest te beleven valt, blijven onbereikbaar. Deze landen lenen zich goed om met een huurauto door te reizen. 
 
Veiligheid
De Baltische Staten kennen, evenals vele andere landen ter wereld, criminaliteit. Met namen in de hoofdsteden en op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) is het zaak om goed op te letten. Met een paar kleine voorzorgsmaatregelen kunt u een hoop ellende vermijden: draag uw waardepapieren en groot geld altijd verborgen onder uw kleding, draag uw tas of rugzak bij voorkeur op uw buik en draag tassen en fotocamera’s kruislings en niet losjes over de schouder. Echter zullen de Baltische Staten zeker geen landen zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Nationale feestdagen
De meeste festiviteiten vinden plaats in de zomer en concentreren zich rondom folkloristische gebeurtenissen. De belangrijkste is de midzomernacht, de nacht van 23 op 24 juni. Gezinnen vertrekken dan massaal met veel voedsel en drank naar het platteland om tot in de vroege morgen te feesten. Een traditioneel groot kampvuur hoort hier ook bij. Deze Sint-Jansdag heet in Estland Jaanipaev, in Letland Lig en in Litouwen Jonines. Eveneens speciaal zijn de nationale zangfestivals. Ze worden in Estland en Letland om de 5 jaar en in Litouwen om de 4 jaar gehouden. In de tussenliggende tijd oefenen en strijden de plaatselijke folkloreverenigingen tegen elkaar voor een plaatsje op het podium. Ongeveer 800 dorpen worden uiteindelijk uitverkoren, samen goed voor zo’n 20.000 stemmen. Daarnaast zijn er nog een aantal festivals. Religieuze festiviteiten hebben over het algemeen meer betekenis in Litouwen en Letland dan in Estland. De kerkfestival van Zemaici Kalvarija (1e week van juli) en Aglona (14-16 augustus) trekken jaarlijks duizenden pelgrims. Gebruikelijke feestdagen zoals kerst, oud en nieuw, Pasen en 1 mei kennen ze overal. De Esten vieren daarnaast op 24 februari de onafhankelijkheid, 23 juni is Overwinningsdag en op 20 augustus wordt het herstel van de onafhankelijkheid herdacht. In Letland hebben ze één nationale dag en dat is 18 november. Litouwen viert op 16 februari Onafhankelijkheidsdag en op 6 juli de kroning van Mindaugas. 
 
Belgische ambassade in Riga
Alberta 13, 1010 Riga, Letland, tel.: +371-7114852
 
Nederlandse ambassade in Riga
Torna Iela 4 – 1 a, LV1050 Riga, Letland, tel: +371-67326147
 

Algemeen
Zowel cultuur- als natuurliefhebbers komen in Estland, Letland en Litouwen ruimschoots aan hun trekken. Samen heten de drie landen de Baltische Staten, die vaak ook in 1 reis worden bezocht. De prachtig middeleeuwse Hanzestad Tallinn, de Jugendstil stad Riga en het Zuid-Europees getinte Vilnius worden afgewisseld met uitgestrekte bossen, stille zandstranden en unieke natuurreservaten. Het zijn los van elkaar alle drie intrigerende landen. Zo verdienen ze het eigenlijk ook wel om los bereisd te worden, want zowel qua geschiedenis en cultuur als qua natuur zijn ze zeer verschillend. De loop der geschiedenis heeft ze echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ten gevolge van hun rijke historie treft u hier dan ook de sporen van Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden aan, wat te zien is in de architectuur. 
 
Ligging
In 2004 hebben de drie Baltische landen, het Balticum, zich aangesloten bij de Europese Unie. Ten oosten grenzen ze aan Rusland en ten westen aan de Oostzee. 
 
Estland is met z’n 45.227 km2 iets groter dan België. Het land telt 1,5 miljoen inwoners en is het meest noordelijke land van de Baltische Staten. Vanuit hier is het makkelijk om naar Sint-Petersburg in Rusland of Helsinki in Finland te reizen. Op het eerste gezicht hebben Estland en Finland niet meer gemeen dan hun ligging aan de Finse Golf, maar er zijn meer raakvlakken, zoals de Finoegrische taal. In het zuiden grenst Estland aan Letland. 
 
Klimaat
De kustgebieden aan de Oostzee hebben veel weg van een zeeklimaat, landinwaarts ziet men de kenmerken van een landklimaat: droger, warmer in de zomer en kouder in de winter. De (korte) zomers zijn aangenaam, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 25°C. 's Winters kan het erg koud zijn met temperaturen ver onder nul, in januari zelfs tot min 10 °C. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer erg lang. In juni gaat de zon nauwelijks onder en in augustus is het om 22.30 uur nog licht. 
De aangenaamste perioden zijn de lente en de vroege herfst. Houd er echter wel rekening mee dat het dan soms flink kan regenen. Het weer is te vergelijken met Nederland en België. 
 
Religie
De intrede van het katholieke geloof hing samen met de komst van de Duitse kruisridders. Estse en Letse stammen gingen in de 13e eeuw al voor de bijl, maar de Litouwers hielden het vol tot de 14e eeuw. Daarmee was Litouwen het laatste land dat zich bekeerde. Tot in de 15e eeuw bleef men in het geniep heidense rituelen uitvoeren in Litouwen. Tijdens de Sovjet Unie was de religie verboden. De kerk speelde de laatste 200 jaar geen prominente rol in het verzet als bij de zuiderburen en wellicht mede daarom is het aantal gelovigen in Estland en Letland tegenwoordig laag. In Estland zegt nog slechts 23% godsdienstig te zijn. Een groot deel hiervan zijn orthodoxe Russen. In Letland zijn nu ongeveer evenveel Rooms-katholieken als Lutheranen. Samen met andere gelovigen maken ze 30% van de bevolking uit. 
 
Eten en drinken
Maaltijden zijn in het algemeen voordeliger dan in Nederland of België. Het eten in de Baltische Staten zal echter nooit tot de wereldtop behoren. Het is net als de Russische keuken, een echte boerenkeuken. Zo bestond in Estland vroeger wel degelijk een eigen authentieke keuken, maar deze is door de Russische overheersing totaal weggevaagd. Mede door de overheersing door Duitsers en Zweden ontstond er uiteindelijk een soort fusion-keuken. Het is mogelijk om traditionele gerechten uit te proberen, welke vaak stevige maaltijden zijn met als basis gerecht de aardappel. Vanwege de ligging aan de Baltische Zee staat er langs de kust wat meer vis op het menu. Typische gerechten, waar u naar kunt vragen zijn: Kibinai, Grudenis, Didzkukuliai, Aukstais Galds, Piragi, Galas Terine Svetkiem, Kiaulienos Guliasas, Keptos Desreles en Laisvailaikis Vurtuveje. 
 
Als alcoholische drank wordt er veelal wodka gedronken. Daarnaast Estland een eigen sterke kruidendrank. 
 
Drinken
Het kraanwater in de Baltische Staten is niet overal drinkbaar. In Estland is het veelal wel mogelijk, maar wij raden u aan om dit ter plaatse na te vragen of om mineraalwater te drinken, het is praktisch overal te koop.
 
Elektriciteit
De voltage in Estland is 220 Volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Hoewel sommige dikke stekkers problemen kunnen opleveren. Een verloop- of wereldstekker kan handig zijn, een adapter is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Estland is het 1 uur later dan in België. 
 
Taal
De taal in Estland is het Ests. De meeste mensen spreken ook Russisch. In toeristische gebieden spreken ze over het algemeen goed Engels. Op straat kunt u beter de jongere bevolking aanspreken indien u Engels wilt spreken en de weg wilt vragen. 
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Het is dus aan te raden voor de vrouwen om een sjaaltje mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa, douanebepalingen
Voor een rondreis door Estland dient u officieel te beschikken over een Belgisch paspoort of identiteitskaart, dat nog minimaal 3 maanden na terugkomst geldig dient te zijn. Er is geen visum nodig indien u een Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft. 
 
Fotograferen en Filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen of een luchthaven. Vraag de bevolking altijd om toestemming, wanneer u een foto wenst te maken, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
In Estland kan (naast de lokale valuta) ook betaald worden met creditcards (Mastercard en Visa, niet American Express worden geaccepteerd). Tegenwoordig kunt u ook gemakkelijk pinnen.
 
Valuta
De nationale munteenheid is de euro en dit sinds januari 2015. 
 
In de steden kunt u bijna overal pinnen. Uiteraard is het altijd handig ook wat contante euro's achter de hand te hebben. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken. 
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Wisselkantoren van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur, sommige zijn op zondag open en het komt ook voor dat wisselkantoren 24 uur per dag geopend zijn.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Gebruikelijk voor een gids en chauffeur is € 2,- per persoon per dag per reiziger. Uiteraard bent u vrij om te geven wat u wilt, maar het wordt wel op prijs gesteld. 
 
Gezondheid
Vergeet niet anti-muggenolie of spray mee te nemen, evenals middelen tegen de beet. Deze middelen zijn niet overal in Estland te koop. Daarnaast adviseren wij u bij het, voor het eerst, betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. 
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts vragen betreffende vaccinaties. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Banken: maandag t/m vrijdag: 9.00 tot 12.00 (soms 13.00 uur) en na een uur middagpauze tot 17.00 uur. 
 
Post, internet en telefoon
 
Post: Postkantoren in Estland zijn doorgaans van maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 uur of 18.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Kaarten en brieven doen er over het algemeen een week over. Postzegels kunt u kopen in het postkantoor of in een kiosk. Vermeld daarbij voor welk land het is. Alle post naar Nederland en België wordt verstuurd met luchtpost. Het versturen van pakketjes is niet veiliger of onveiliger dan elders. 
 
Internet: Estland doet er veel aan om zo digitaal mogelijk te zijn. Er zijn tal van publieke plaatsen zoals bibliotheken waar u gratis op het net kunt. Er is bijna overal Wifi, zelfs in bussen. Anders zijn er nog genoeg internetcafés. Daarnaast kunt u in de meeste hotels ook terecht met Wifi. 
 
Telefoon: De mobiele telefoon is zeer belangrijk in Estland. Telefoneren naar het buitenland is dan ook geen probleem. U kunt zowel privé als publieke telefoons gebruiken. Telefoonkaarten zijn te koop in de kiosken. Ze kosten haast niets. Om naar het buitenland te bellen draait u eerst uw landnummer en vervolgens het nummer zonder de eerste 0. Voor Nederland is dit 0031, België 0032, voor Estland, 00372, voor Letland 00371 en voor Litouwen 00370. 
 
Openbaar vervoer
Met de auto kunt u over het algemeen veel meer doen en zien dan met het openbaar vervoer in de Baltische Staten. Bussen en treinen verbinden wel alle grote plaatsen, maar de gebieden daartussen waar juist het meest te beleven valt, blijven onbereikbaar. Deze landen lenen zich goed om met een huurauto door te reizen. 
 
Vanuit Estland kunt u makkelijk met de veerpont over naar Helsinki. Deze vaart meerdere malen per dag. Daarnaast zijn er ook veerboten tussen het Saaremaa eiland en het vaste land van Estland. Daarnaast zijn er ook busverbindingen tussen de grote steden in de Baltische Staten. Tevens rijdt er een bus en een trein tussen Tallinn en Sint-Petersburg. Het is te adviseren om deze van te voren te reserveren. 
 
Veiligheid
De Baltische Staten kennen, evenals vele andere landen ter wereld, criminaliteit. Met namen in de hoofdsteden en op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) is het zaak om goed op te letten. Met een paar kleine voorzorgsmaatregelen kunt u een hoop ellende vermijden: draag uw waardepapieren en groot geld altijd verborgen onder uw kleding, draag uw tas of rugzak bij voorkeur op uw buik en draag tassen en fotocamera’s kruislings en niet losjes over de schouder. Echter zullen de Baltische Staten zeker geen landen zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Nationale feestdagen
De meeste festiviteiten vinden plaats in de zomer en concentreren zich rondom folkloristische gebeurtenissen. De belangrijkste is de midzomernacht, de nacht van 23 op 24 juni. Gezinnen vertrekken dan massaal met veel voedsel en drank naar het platteland om tot in de vroege morgen te feesten. Een traditioneel groot kampvuur hoort hier ook bij. Deze Sint-Jansdag heet in Estland Jaanipaev, in Letland Lig en in Litouwen Jonines. Eveneens speciaal zijn de nationale zangfestivals. Ze worden in Estland en Letland om de 5 jaar en in Litouwen om de 4 jaar gehouden. In de tussenliggende tijd oefenen en strijden de plaatselijke folkloreverenigingen tegen elkaar voor een plaatsje op het podium. Ongeveer 800 dorpen worden uiteindelijk uitverkoren, samen goed voor zo’n 20.000 stemmen. Daarnaast zijn er nog een aantal festivals. Religieuze festiviteiten hebben over het algemeen meer betekenis in Litouwen en Letland dan in Estland. De kerkfestival van Zemaici Kalvarija (1e week van juli) en Aglona (14-16 augustus) trekken jaarlijks duizenden pelgrims. Gebruikelijke feestdagen zoals kerst, oud en nieuw, Pasen en 1 mei kennen ze overal. De Esten vieren daarnaast op 24 februari de onafhankelijkheid, 23 juni is Overwinningsdag en op 20 augustus wordt het herstel van de onafhankelijkheid herdacht. In Letland hebben ze één nationale dag en dat is 18 november. Litouwen viert op 16 februari Onafhankelijkheidsdag en op 6 juli de kroning van Mindaugas. 
 
Belgische ambassade in Tallinn
Rataskaevu 2-9, 10123 Tallinn, Estland, tel.: +372 6805500
 
Nederlandse ambassade in Tallinn
Rahukohtu 4-I, 10130 Tallinn, Estland, tel: +372 6805500

 

 

Algemeen
Zowel cultuur- als natuurliefhebbers komen in Estland, Letland en Litouwen ruimschoots aan hun trekken. Samen heten de drie landen de Baltische Staten, die vaak ook in 1 reis worden bezocht. De prachtig middeleeuwse Hanzestad Tallinn, de Jugendstil stad Riga en het Zuid-Europees getinte Vilnius worden afgewisseld met uitgestrekte bossen, stille zandstranden en unieke natuurreservaten. Het zijn los van elkaar alle drie intrigerende landen. Zo verdienen ze het eigenlijk ook wel om los bereisd te worden, want zowel qua geschiedenis en cultuur als qua natuur zijn ze zeer verschillend. De loop der geschiedenis heeft ze echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ten gevolge van hun rijke historie treft u hier dan ook de sporen van Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden aan, wat te zien is in de architectuur. 
 
Ligging
In 2004 hebben de drie Baltische landen, het Balticum, zich aangesloten bij de Europese Unie. Ten oosten grenzen ze aan Rusland en ten westen aan de Oostzee. 
 
Litouwen is maar liefst 65000 km2 groot en telt 3,8 miljoen inwoners, waarvan 83% Litouwers en 13% bestaat uit Russen en Polen. Litouwen grenst in het zuiden met Wit-Rusland, Polen en Kaliningrad en in het noorden aan Letland. Zo is dit het meest zuidelijke land van de Baltische Staten. 
 
Klimaat
De kustgebieden aan de Oostzee hebben veel weg van een zeeklimaat, landinwaarts ziet men de kenmerken van een landklimaat: droger, warmer in de zomer en kouder in de winter. De (korte) zomers zijn aangenaam, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 25°C. 's Winters kan het erg koud zijn met temperaturen ver onder nul, in januari zelfs tot min 10 °C. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer erg lang. In juni gaat de zon nauwelijks onder en in augustus is het om 22.30 uur nog licht. 
De aangenaamste perioden zijn de lente en de vroege herfst. Houd er echter wel rekening mee dat het dan soms flink kan regenen. Het weer is te vergelijken met Nederland en België. 
 
Religie
De intrede van het katholieke geloof hing samen met de komst van de Duitse kruisridders. Estse en Letse stammen gingen in de 13e eeuw al voor de bijl, maar de Litouwers hielden het vol tot de 14e eeuw. Daarmee was Litouwen het laatste land dat zich bekeerde. Tot in de 15e eeuw bleef men in het geniep heidense rituelen uitvoeren in Litouwen. Tijdens de Sovjet Unie was de religie verboden. De kerk speelde de laatste 200 jaar geen prominente rol in het verzet als bij de zuiderburen en wellicht mede daarom is het aantal gelovigen in Estland en Letland tegenwoordig laag. In Estland zegt nog slechts 23% godsdienstig te zijn. Een groot deel hiervan zijn orthodoxe Russen. In Letland zijn nu ongeveer evenveel Rooms-katholieken als Lutheranen. Samen met andere gelovigen maken ze 30% van de bevolking uit. 
 
Eten en drinken
Maaltijden zijn in het algemeen voordeliger dan in Nederland of België. Het eten in de Baltische Staten zal echter nooit tot de wereldtop behoren. Het is net als de Russische keuken, een echte boerenkeuken. Zo bestond in Letland vroeger wel degelijk een eigen authentieke keuken, maar deze is door de Russische overheersing totaal weggevaagd. Het is mogelijk om traditionele gerechten uit te proberen, welke vaak stevige maaltijden zijn met als basis gerecht de aardappel. Vanwege de ligging staat er langs de kust wat meer vis op het menu. Typische gerechten, waar u naar kunt vragen zijn: Kibinai, Grudenis, Didzkukuliai, Aukstais Galds, Piragi, Galas Terine Svetkiem, Kiaulienos Guliasas, Keptos Desreles en Laisvailaikis Vurtuveje. 
 
Als alcoholische drank wordt er veelal wodka gedronken. Daarnaast heeft Litouwen een eigen sterke kruidendrank. 
 
Drinken
Het kraanwater in de Baltische Staten is niet overal drinkbaar. Wij raden u aan om mineraalwater te drinken, het is praktisch overal te koop.
 
Elektriciteit
De voltage in Litouwen is 220 Volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Hoewel sommige dikke stekkers problemen kunnen opleveren. Een verloop- of wereldstekker kan handig zijn, een adapter is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Litouwen is het 1 uur later dan in België. 
 
Taal
De taal in Litouwen is het Litouws. De meeste mensen spreken ook Russisch. In toeristische gebieden spreken ze over het algemeen goed Engels. Op straat kunt u beter de jongere bevolking aanspreken indien u Engels wilt spreken en de weg wilt vragen. 
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Het is dus aan te raden voor de vrouwen om een sjaaltje mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa, douanebepalingen
Voor een rondreis door Litouwen dient u officieel te beschikken over een Belgisch paspoort of identiteitskaart, dat nog minimaal 3 maanden na terugkomst geldig dient te zijn. Er is geen visum nodig indien u een Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft. 
 
Fotograferen en Filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen of een luchthaven. Vraag de bevolking altijd om toestemming, wanneer u een foto wenst te maken, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
In Litouwen kan (naast de lokale valuta) ook betaald worden met creditcards (Mastercard en Visa, niet American Express worden geaccepteerd). Tegenwoordig kunt u ook gemakkelijk pinnen.
 
Valuta
De nationale munteenheid is de euro en dit sinds januari 2015. 
 
In de steden kunt u bijna overal pinnen. Uiteraard is het altijd handig ook wat contante euro's achter de hand te hebben. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken. 
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Wisselkantoren van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur, sommige zijn op zondag open en het komt ook voor dat wisselkantoren 24 uur per dag geopend zijn.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Gebruikelijk voor een gids en chauffeur is € 2,- per persoon per dag per reiziger. Uiteraard bent u vrij om te geven wat u wilt, maar het wordt wel op prijs gesteld. 
 
Gezondheid
Vergeet niet anti-muggenolie of spray mee te nemen, evenals middelen tegen de beet. Deze middelen zijn niet overal in Litouwen te koop. Daarnaast adviseren wij u bij het, voor het eerst, betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. 
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts vragen betreffende vaccinaties. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Banken: maandag t/m vrijdag: 9.00 tot 12.00 (soms 13.00 uur) en na een uur middagpauze tot 17.00 uur. 
 
Post, internet en telefoon
 
Post: Postkantoren in Litouwen zijn doorgaans van maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 uur of 18.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Kaarten en brieven doen er over het algemeen een week over. Postzegels kunt u kopen in het postkantoor of in een kiosk. Vermeld daarbij voor welk land het is. Alle post naar Nederland en België wordt verstuurd met luchtpost. Het versturen van pakketjes is niet veiliger of onveiliger dan elders. 
 
Internet: Litouwen doet er veel aan om zo digitaal mogelijk te zijn. Er zijn tal van publieke plaatsen zoals bibliotheken waar u gratis op het net kunt. Er is bijna overal Wifi, zelfs in bussen. Anders zijn er nog genoeg internetcafés. Daarnaast kunt u in de meeste hotels ook terecht met Wifi. 
 
Telefoon: De mobiele telefoon is zeer belangrijk in Litouwen. Telefoneren naar het buitenland is dan ook geen probleem. U kunt zowel privé als publieke telefoons gebruiken. Telefoonkaarten zijn te koop in de kiosken. Ze kosten haast niets. Om naar het buitenland te bellen draait u eerst uw landnummer en vervolgens het nummer zonder de eerste 0. Voor Nederland is dit 0031, België 0032, voor Estland, 00372, voor Letland 00371 en voor Litouwen 00370. 
 
Openbaar vervoer
Met de auto kunt u over het algemeen veel meer doen en zien dan met het openbaar vervoer in de Baltische Staten. Bussen en treinen verbinden wel alle grote plaatsen, maar de gebieden daartussen waar juist het meest te beleven valt, blijven onbereikbaar. Deze landen lenen zich goed om met een huurauto door te reizen. 
 
Veiligheid
De Baltische Staten kennen, evenals vele andere landen ter wereld, criminaliteit. Met namen in de hoofdsteden en op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) is het zaak om goed op te letten. Met een paar kleine voorzorgsmaatregelen kunt u een hoop ellende vermijden: draag uw waardepapieren en groot geld altijd verborgen onder uw kleding, draag uw tas of rugzak bij voorkeur op uw buik en draag tassen en fotocamera’s kruislings en niet losjes over de schouder. Echter zullen de Baltische Staten zeker geen landen zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Nationale feestdagen
De meeste festiviteiten vinden plaats in de zomer en concentreren zich rondom folkloristische gebeurtenissen. De belangrijkste is de midzomernacht, de nacht van 23 op 24 juni. Gezinnen vertrekken dan massaal met veel voedsel en drank naar het platteland om tot in de vroege morgen te feesten. Een traditioneel groot kampvuur hoort hier ook bij. Deze Sint-Jansdag heet in Estland Jaanipaev, in Letland Lig en in Litouwen Jonines. Eveneens speciaal zijn de nationale zangfestivals. Ze worden in Estland en Letland om de 5 jaar en in Litouwen om de 4 jaar gehouden. In de tussenliggende tijd oefenen en strijden de plaatselijke folkloreverenigingen tegen elkaar voor een plaatsje op het podium. Ongeveer 800 dorpen worden uiteindelijk uitverkoren, samen goed voor zo’n 20.000 stemmen. Daarnaast zijn er nog een aantal festivals. Religieuze festiviteiten hebben over het algemeen meer betekenis in Litouwen en Letland dan in Estland. De kerkfestival van Zemaici Kalvarija (1e week van juli) en Aglona (14-16 augustus) trekken jaarlijks duizenden pelgrims. Gebruikelijke feestdagen zoals kerst, oud en nieuw, Pasen en 1 mei kennen ze overal. De Esten vieren daarnaast op 24 februari de onafhankelijkheid, 23 juni is Overwinningsdag en op 20 augustus wordt het herstel van de onafhankelijkheid herdacht. In Letland hebben ze één nationale dag en dat is 18 november. Litouwen viert op 16 februari Onafhankelijkheidsdag en op 6 juli de kroning van Mindaugas. 
 
Belgische ambassade in Vilnius
Kalinausko 2B, LT-03107 Vilnius, Litouwen, tel: +370 52660820
 
Nederlandse ambassade in Vilnius
T. Kosciuskos g. 36, 01100 Vilnius, Litouwen, tel: +370 52113600
 


Dominicus reisgids Baltische Staten