15-Daagse fly-drive door Polen
v.a. € 1015,00 p.p.

15-Daagse fly-drive door Polen

Tijdens deze autoreis maakt u kennis met Polen, een land met diverse culturen waarvan de Russische en Oostenrijkse invloeden nog zichtbaar zijn. U start in de hoofdstad Warschau waar u de architectuur uit diverse tijden kan bewonderen of wandelen door een van de vele parken. Via verschillende hoogtepunten van Polen eindigt u in de levendige havenstad Gdansk. We verzorgen tijdens deze autovakantie Polen uw verblijf en de huurauto. U kunt op eigen tempo de dag invullen.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Alle overnachtingen in de hotels zoals vermeld in het programma of gelijkwaardig/ naar keuze 3* of 4*
• Dagelijks ontbijt
• Wegenkaart Polen
• Autohuur categorie B (Toyota Yaris of gelijkwaardig)
 
Inbegrepen bij de autohuur
- Ongelimiteerd aantal kilometers
- CDW (Collision Damage Waiver) met afkoopbaar eigen risico.
   (Het is mogelijk om via Allianz Global Assistance, de Eigen Risico Verzekering Autohuur af
   te sluiten. Als u onderweg schade heeft aan het voertuig heeft of het wordt gestolen, dan
   wordt het eigen risico dat het gehuurde voertuig zit volledig vergoed. Ook de ingehouden
   borg is verzekerd. Zo voorkomt u dat u voor vervelende verrassingen komt te staan en
   geniet u altijd van een onbezorgde autoreis).
- TPW (Diefstalverzekering)
- Belastingen
 
Exclusief
• Internationale vlucht. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Autohuur, u kunt een categorie auto kiezen of met uw eigen auto reizen
• Extra’s autohuur: GPS, afkoop eigen risico etc.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Alle bovengenoemde prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.

 

Dag 1 – Warschau
Na aankomst op de luchthaven haalt u de huurwagen op en rijdt u naar uw hotel in het centrum van Warschau. Luid en zeer trots dat is Warschau! Het is een kleurrijke stad die ontdekt moet worden. De stad was ooit de zetel van de monarchie en de thuisstad van de componist, Chopin. Ook speelde Warschau een belangrijke rol in de val van het communisme. Een tour door de stad zal iedereen die houdt van architectuur, mooie parken verbazen. Overnachting in Warschau.
 
Dag 2 – Warschau
De oude stad Warschau is na de Tweede Wereldoorlog prachtig herbouwd. In het centrum ligt het indrukwekkende koninklijke paleis waar op 3 mei 1791 de grondwet werd afgekondigd. Na de Amerikaanse grondwet is dit de oudste grondwet ter wereld.  U kunt in dit paleis een aantal van de 300 kamers zien waaronder de Canaletto kamer met 23 van zijn schilderijen, de troonzaal, de prachtige ridderzaal met 6 werken van Marcello Bacciarelli en de balzaal. Breng zeker een bezoek aan het Getto van Warschau, het grootste joodse getto opgezet door nazi-Duitsland. Wandel langs de Nationale Opera en het stadshuis. Overnachting in Warschau.
 
Dag 3 – Warschau – Bialowieza (230 km)
Na het ontbijt verlaat u de hoofdstad en rijdt u verder naar Bialowieza. Dit is het laatste, nog overblijvende, oerbos van Europa. Het natuurpark is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Overnachting in Bialowieza.
 
Dag 4 – Bialowieza
Vandaag kunt u genieten van deze prachtige omgeving of een Bizon show volgen. De meeste Europese bizons leven in dit natuurpark, maar raar of zelden zullen ze zich aan de mensen vertonen. Hierom hebben ze een kweekprogramma opgestart in het park, wat nu de grootste trekpleister is geworden. Hier ziet men o.a. de Europese bizon, beren, Poolse Tarpan paarden, herten, enz.. Overnachting in Bialowieza.
 
Dag 5 – Bialowieza – Lublin (240 km)
De volgende stad op het programma is Lublin. Een levendige stad met een van de mooiste historische centra van Polen. Recente renovatiewerken hebben de stad zijn oude glorie teruggegeven, dit nadat ze tijdens het communistisch bestuur in verval was geraakt. Bekijk hier de vele kerken, poorten en prachtige herenhuizen. Overnachting in Lublin.
 
Dag 6 – Lublin – Zamosc ( 88 km)
Na het ontbijt rijdt u verder naar Zamosc, de parel van de renaissance. Deze stad is het resultaat van een goede 16e-eeuwse stadsplanning. In 1528 wilde Jan Zamoyski een “land in een land” bouwen en architect Bernardo Morando wist hoe dit waar te maken. Het duurde 25 jaar om deze stad te tekenen en dankzij een goede planning is dit tot op de dag van vandaag nog te bewonderen. In 1992 werd de stad opgenomen in de UNESCO wereld erfgoedlijst. Het marktplein is een perfect plein in het centrum van de stad en in de stadshallen speelt elke middag een trompettist, gekleed in 16e-eeuws uniform de melodie van Zamosc. Overnachting in Zamosc.
 
Dag 7 – Zamosc – Sandomierz (135 km)
Sandomierz is een van de oudste en historisch gezien een van de belangrijkste steden van Polen. De stadspoort Opatow, gebouwd tussen de 14e en 16e eeuw, is een van de best bewaarde poorten van het land. Of bezoek het Dlugosz huis, een van de best bewaarde gotische huizen, vandaag een museum van het bisdom. Eveneens een bezoek waard is de kathedraal uit de 14e eeuw met Byzantijnse fresco’s en rococo altaren, beeldhouwwerken en schilderijen. Overnachting in Sandomierz.
 
Dag 8 – Sandomierz – Zalipie – Krakau (218 km)
In de morgen rijdt u naar Zalipie en bezoekt het openlucht museum. De huizen in Zalipie zijn kleurrijk beschilderd met bloemen, heel mooi om te bewonderen. Vervolgens rijdt u verder naar Krakau. Overnachting in Krakau.
 
Dag 9 – Krakau – Wieliczka – Krakau ( 30km)
Vandaag hebt u de tijd om Krakau te verkennen met een stadstour die begint met een bezoek aan de Wawel. Dit koninklijk kasteel was de thuishaven van 3 dynastieën van Poolse koningen en de statige zalen en kamers zijn gevuld met kunst en antieke meubels van onschatbare waarden. De collectie van de 16e-eeuwse wandtapijten is uniek. U kunt de Wawel kathedraal bezichtigen, waarvan de 18 kapellen architecturale meesterwerken zijn. De kerkklok Zygmunt uit 1520 behoort tot de grootste klokken ter wereld. In de kathedraal vonden de kroningen en begrafenissen plaats van de Poolse koningen. Breng een bezoek aan de oude stad met zijn gerestaureerde grote markt met prachtige huizen en paleizen. Evenals de Sint Mary basiliek waar het prachtige houten altaar van Wit Stowsz te zien is. Vervolgens rijdt u verder naar de Wieliczka zoutmijn, een bijzondere attractie met ondergrondse kamers, grotten en kapellen gesneden uit zout. In de avond kunt u eventueel genieten van een folkloristische show in een lokaal restaurant in Wieliczka of u keert alvast terug naar Krakau. Overnachting in Krakau.
 
Dag 10 – Krakau – Auschwitz – Wroclaw (299 km)
Na het ontbijt brengt u een bezoek aan Auschwitz waar 1,3 miljoen mensen gedeporteerd werden. In dit vernietigingskamp bezoekt u o.a. het museum wat een zeer diepe indruk zal achterlaten. Nadien rijdt u verder naar Wroclaw. Overnachting in Wroclaw.
 
Dag 11 – Wroclaw
In de morgen kunt u Ostrow Tumski of Kathedraal Eiland, het oudste gedeelte van Wroclaw bezoeken. Hier werd het episcopaat gesticht in het jaar 1000 en vindt u meerdere gotische kerken waarvan de bekendst de Johannes de Doper kathedraal is. Wandel door de oude stad met de mooie stadshal, gebouwd in 1241, waar nu een museum in gevestigd is. Ook een bezoek waard is de Universiteit met de aula Leopolidina uit de 18e eeuw, alsook de “People’s Hall” een moderne concertzaal met een capaciteit van 6000 stoelen. Overnachting in Wroclaw.
 
Dag 12 – Wroclaw – Torun (350 km)
Vandaag rijdt u verder naar de universiteitsstad Torun. Torun is de geboorteplaats van Nicolaus Copernicus en wordt beschouwd als één van de mooiste historische steden van Polen. De oude stad is opgenomen in de UNESCO lijst voor zijn indrukwekkende gebouwen zoals het 13e-eeuwse stadshuis, de prachtige kerken en de historische straten. In het Copernicus museum ziet u een overzicht van zijn leven. Breng zeker een bezoek aan het peperkoeken museum. Overnachting in Torun.
 
Dag 13 – Torun – Malbork – Gdansk (185 km)
Na het ontbijt volgt de rit naar Gdansk via Malbork. Hier kunt u een bezoek brengen aan het prachtige Teutoons kasteel. Dit is het grootste bakstenen gebouw van Europa en behoort tot de grootste toeristische attracties van Polen. In de 14e eeuw was dit het hoofdkwartier van de kruisridderstaat van de Duitse Orde. Het kasteel ligt bij de Nogat rivier op slechts 40 km van de Baltische Zee. Verder naar Gdansk. Overnachting in Gdansk.
 
Dag 14 – Gdansk
Gdansk is een havenstad die een belangrijke rol heeft gespeeld in de uiteindelijk val van het communistische Oostblok en daarmee in de Poolse geschiedenis. Maak kennis met deze Hanzestad met grachtenpanden en Vlaams aandoende pleinen. Wandel voorbij de Upland poort, een onderdeel van de voormalige vestingwerken van de stad en één van de belangrijkste poorten van de stad.  Vlak achter deze poort gaat u naar de Gevangentoren en Martelaarhuis die onderdeel waren van de 15e-eeuwse gotische verdedigingsmuren. De naastgelegen Gouden poort biedt toegang tot de lange markt, een prachtige straat met herenhuizen in laat renaissance en barok stijl. Vlak achter de Artus rechtbank vindt u de Sint Mary basiliek, de grootste bakstenen kerk van Gdansk. Neem ook een kijkje in de Mariacka straat met zijn puntgevels en elegante boetieks. Overnachting in Gdansk.
 
Dag 15 – Gdansk
Ontbijt in het hotel. Inleveren van de wagen op de luchthaven en retourvlucht conform het vluchtschema.

 

 

Tijdens uw 15-Daagse fly-drive door Polen verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Warschau - Hotel Best Western Poleczki

Best Western Hotel Poleczki
Dit 3-sterrenhotel bevindt zich op 5 minuten rijden van de luchthaven. U rijdt in ca. 20 minuten naar het centrum van Warschau.
 
Faciliteiten:
In het restaurant van het hotel kunt u terecht voor het ontbijt en internationale gerechten voor het diner. Er is gratis parkeergelegenheid aanwezig bij het hotel.
 
Kamers:
Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv, een werkruimte met koffie- en theefaciliteiten. De badkamer zijn voorzien van een haardroger.

 

Warschau - Hotel Four Points by Sheraton Warsaw

Four Points by Sheraton Warsaw
Dit 4-sterrenhotel ligt in Warschau in de wijk Mokotow en biedt toegang tot het restaurant Suwak 7. Het hotel ligt op ca. 6 km van het stadscentrum.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen restaurant met een ruime keuze aan lokale gerechten. Daarnaast biedt het hotel een uitgeruste fitnessruimte met een sauna en een bar met lokale ambachtelijke bieren. Privéparkeren is mogelijk bij de accommodatie. Reserveren is niet noodzakelijk.
 
Kamers:
Alle kamers van het hotel zijn voorzien van airconditionting, een bureau, flatscreen-tv en gratis wifi. De badkamer is voorzien van een haardroger.

 

Bialowieza - Białowieski Forest Lodge

Hotel Bialowieski Conference, Wellness & Spa
Dit 3-sterrenhotel ligt aan de rand van het woud van Bialowieza.
 
Faciliteiten:
Als gast van het hotel kunt u gratis gebruik maken van het binnenzwembad. Daarnaast beschikt dit hotel over een eigen brouwerij en restaurant. U kunt parkeren bij het hotel.
 
Kamers:
Het hotel heeft ruime kamers voorzien van een balkon, flatscreen-tv, kluisje, radio en gratis wifi. Er zijn badjassen aanwezig.

 

Bialowieza - Hotel Zubrowka

Hotel Zubrowka Spa & Wellness
Dit 4-sterrenhotel ligt in het centrum van Bialowieza, in het unieke Woud van Bialowieza.
 
Faciliteiten:
Als gast van het hotel kunt u gratis gebruik maken van het binnenzwembad. Het hotel heeft een eigen restaurant die zowel regionale als wildgerechten serveert. Daarnaast kunt u een drankje drinken in de serre van het hotel. U kunt parkeren bij het hotel.
 
Kamers:
Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, minibar, flatscreen-tv, thee- en koffiefaciliteiten en gratis wifi. De badkamer beschikt over een haardroger, badjassen en slippers.

 

Lublin - Hotel Mercure Lublin Centrum

Hotel Mercure Lublin Centrum
Dit 3-sterrenhotel ligt op 15 minuten lopen van de historische binnenstad van Lublin.
 
Faciliteiten:
Het hotel biedt een fitnesscentrum en een restaurant, waar Poolse gerechten worden geserveerd. In de lobbybar kunt u genieten van een darnkje. U kunt parkeren bij het hotel.
 
Kamers:
De ruime en moderne kamers zijn voorzien van een koelkast, koffie- en theefaciliteiten, airconditioning en een minibar. De badkamer is voorzien van een haardroger.

 

Lublin - Hotel Lublinianka

Hotel Lublinianka
Dit 4-sterrenhotel ligt in het hart van Lublin, op 500 meter van de prachtige historische binnenstad. Het hotel is gehuisvest in een prachtig gerestaureerd gebouw van meer dan 100 jaar oud. 
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over spafaciliteiten, gratis wifi, een sauna en hamam en fitnesscentrum. Het eigen restaurant met 2 verdiepingen serveert een ruime keuze aan regionale en internationale gerechten. Parkeren bij het hotel is mogelijk.
 
Kamers:
De kamers van het hotel zijn ingericht in een Belle Epoque-stijl met elegant meubilair. Ze zijn voorzien van een satelliet-tv, een minibar, airconditioning en een moderne badkamer met een haardroger.

 

Zamosc - Hotel Mercure Stare Miasto

Hotel Zamojski & Spa
Dit 3-sterrenhotel ligt in het hart van de oude binnenstad van Zamosc en is gevestigd in gerenoveerde huurgebouwen naast het stadhuis.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen restaurant en serveert internationale gerechten onder een glazen dak. Er is een bar die een breed scala aan drankjes bieddt.  Er is ook een fitnessruimte aanwezig.
 
Kamers:
Alle kamers zijn voorzien van een satelliet-v, minibar, koffie- en theefaciliteiten en gratis internet.

 

Zamosc - Hotel Koronny

Hotel Koronny
Dit 4-sterrenhotel ligt op 1,5 km van de historische binnenstad van Zamosc, in een historisch gebouw in het gebied van de voormalige militaire kazerne.
 
Faciliteiten:
Het elegante restaurant van het hotel is gespecialiseerd in regionale en Europese gerechten. Het hotel heeft tevens een lobbybar. Gratis parkeergelegenheid is beschikbaar.
 
Kamers:
Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, gratis wifi, flatscreen-tv, kluisje, minibar en koffie- en theefaciliteiten. De badkamer is voorzien van een haardroger.

 

Sandomierz - Hotel Basztowy

Hotel Basztowy
Dit hotel ligt op de heuvel van het oude centrum van Sandomierz en wordt omgeven door historische architectonische monumenten.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een sauna, een massagesalon, een 24-uursbar in de lobby en gratis wifi. Openbaar parkeren is mogelijk in de buurt van de accommodatie.
 
Kamers:
Alle elegante kamers van het hotel zijn uitgerust met een minibar, satelliet-tv en een bureau. De badkamer is voorzien van een haardroger.

 

Krakau - Aparthotel Vanilla

Aparthotel Vanilla
Tegenover het Aparthotel Vanilla staat er een tramhalte en reist u snel naar het oude centrum. Het is ca. 13 minuten rijden naar het Wawel kasteel.
 
Faciliteiten:
U kunt dineren in restaurant Oregano, gespecialiseerd in Italiaanse en Poolse gerechten. Privéparkeren is mogelijk bij de accommodatie. Vooraf reserveren is noodzakelijk.
 
Kamers:
Aparthoel Vanilla biedt stijlvolle appartmenten met gratis wifi en hebben een elegante inrichting. Zij zijn voorzien van airconditioning, een kitchenette met eethoek, flatscreen-tv en een koelkast. De badkamer is voorzien van een haardroger.

 

Krakau - Hotel Best Western Premier Krakow

Hotel Best Western Premier Krakow
Dit elegante 4-sterrenhotel ligt op 10 minuten rijden van de oude binnenstad vna Krakau, die ook rechtstreeks bereikbaar is met het openbaar vervoer.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen restaurant Impresja, welke internationale gerechten serveert. In de bar kunt u terecht voor een drankje. Het hotel heeft een zwemabd, sauna en privéparkeergelegenheid op het terrein.
 
Kamers:
Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, flatscreen-tv, kluisje en thee- en koffiefaciliteiten. De ruime kamers bieden gratis wifi.

 

Wroclaw - Hotel Europejski

Hotel Europejski
Dit 3-sterrenhotel ligt op slechts 250 meter van het treinstation en 900 meter van de Grote Markt. 
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een elegant restaurant welke Poolse en internationale gerechten serveert. Er is betaalde parkeergelegenheid op 150 meter van de accommodatie.
 
Kamers:
Alle kamers van het hotel zijn voorzien van airconditioning, flatscreen-tv, een bureau en gratis wifi. De badkamer is voorzien van een haardroger.

 

Wroclaw - Hotel Q Plus

Hotel Q Plus
Dit 4-sterrenhotel ligt in het centrum van Wroclaw op 1,5 km van het oude markplein en 800 meter van het treinstation.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een bar en een restaurant met moderne Poolse gerechten. Het restaurant staat bekend om de brede selectie wijnen. Het hotel beschikt tevens over een fitnesscentrum. Privé parkeren is mogelijk bij het hotel. Vooraf reserveren is noodzakelijk.
 
Kamers:
De ruime en moderne kamers beschikken over een flatscreen-tv, kluisje, airconditioning en gratis wifi. De bakdamer is uitgerust met een haardroger.

 

Torun - Hotel Spichrz

Torun - Hotel Mercure Torun Centrum

Mercure Torun Centrum
Het nette 3-sterrenhotel ligt op circa 15 minuten wandelen van het historische centrum van Torun.

Faciliteiten:
The Winestone restaurant serveert Poolse en internationale gerechten. Daarnaast beschikt het hotel over een bar, fitnessvoorzieningen, gratis wifi en betaalde parkeergelegenheid.

Kamers:
De kamers zijn voorzien van satelliettelevisie, airconditioning, minibar, koffie- en theezetfaciliteiten en mineraalwater. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Gdansk - Hotel Bonum

Hotel Bonum
Dit 3-sterrenhotel is gevestigd in een 18e-eeuws gebouw in het oude centrum van Gdansk-Danzig. Het hotel ligt op 400 meter van de Motlawa rivier en de beroemde Kraanpoort. Op korte loopafstand kunt u diverse musea en andere bezienswaardigheden vinden.
 
Faciliteiten:
Het hotel biedt gratis privéparkeergelegenheid en heeft een 24-uursreceptie. Het hotel heeft een eigen restaurant, dat gespecialiseerd is in Poolse en Europese gerechten. Daarnaast kunt u terecht in de bar voor een drankje.
 
Kamers:
Het hotel biedt ruime, stijlvolle kamers met een zithoek en gratis wifi. De kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv, kluisje en thee- en koffiefaciliteiten. De badkamer is voorzien van een haardroger.

 

Algemeen
Polen staat bekend om de vele stadjes, 23 nationale parken en om het vernietigingskamp Auschwitz. Daarnaast kunt u in Polen ook goed op wintersport. Een reis door Polen betekent een unieke reis in een land dat indruk maakt met 14 plaatsen, waarvan 13 culturele en 1 natuurlijke vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst. Polen heeft ongewone landschappen, kleurrijke tuinen, waardevolle houten tempels, (orthodoxe) kerken en prachtige steden. Daarnaast heeft Polen het Bialowieza Woud, één van Europa’s oerbossen. 
 
Ligging
Polen is een republiek in Oost-Europa. De totale oppervlakte van Polen is 312.684 km2. Polen grenst aan zeven landen: Duitsland, Litouwen, Kaliningrad (Rusland), Wit-Rusland, Oekraïne, Tsjechië en Slowakije. In het noorden grenst het aan de Oostzee. In het noordwesten ligt het eiland Wolin.  
 
Klimaat
De beste reisperiode voor Polen is van mei t/m september. Polen heeft een landklimaat in het oosten en een zeeklimaat in het westen.   
 
Religie
Ongeveer 97% van de bevolking is rooms-katholiek. Ca. 1,5% behoort tot de Russisch-orthodoxe kerk en 0,5% is protestants, van wie de meeste lutheranen. Verder zijn er nog oudkatholieken. De meeste kerkgebouwen van de Russisch-orthodoxen vindt men in het oosten van het land. 
 
Eten en drinken
De Poolse keuken staat vooral bekend om haar gerechten met aardappelen, vlees en kool. Een aantal typische Poolse gerechten zijn: Zurek, een roggemeelsoep, welke erg zuur smaakt of Bigos, een stoofpot van kool, worst, spek, ui en soms wat pruimen. Een ander gerecht voor vegetariërs is pierogi, deeg gevuld met kool of paddenstoelen. Een bekend nagerecht is gofry, een wafel met slagroom, fruit of Nutella. 
 
Polen staat vooral bekend om zijn wodka met veel verschillende soorten smaken. Ook in het Poolse bier zijn er speciale varianten. Piwo Ciemne Pene Karmelow is Pools caramelbier. Een andere Poolse alcoholische drank is Krupnik, een honinglikeur.
 
Drinkwater
Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken.
 
Elektriciteit
Voltage: 230 volt. Voor het type stopcontact dat in Polen wordt gebruikt heeft u een stekker met een ronde uitsparing voor de randaarding nodig. De in België gebruikelijke platte stekkers zonder randaarding met twee dunne ronde pinnen passen altijd.
 
Tijdverschil
Er is geen tijdverschil ten opzichte van de Benelux met Polen
 
Taal
Meest gesproken taal: Pools. In Silezië wordt wat Duits verstaan en gesproken. U kunt meestal ook met Engels uit de voeten. 
 
Bagage en kleding
Voor Polen gelden geen bijzondere kledingseisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen, zodat u dit om uw hoofd kunt draperen indien u een kerk binnentreedt. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de bus één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Polen heeft u een geldig paspoort of EU-identiteitsbewijs nodig welke bij uitreis nog 3 maanden geldig is. Er is geen visum nodig voor Polen indien u de Belgische nationaliteit heeft. 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monniken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Polen is de zloty (PLN). In  november 2019  is  € 1,- ongeveer 4,27 zloty.
 
Creditcards
Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Geld wisselen
Aan de grens of bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen vaak tegen ongunstigere koers dan een bank.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
 
Gezondheid
De medische zorg in Polen staat op een redelijk niveau. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten.
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Apotheken vindt u in alle steden. Buiten de openingstijden wordt verwezen naar een 24-uursapotheek. Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Vaccinaties
Inentingen zijn niet verplicht voor Polen.
Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met uw huisarts.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden 
De meeste winkels zijn open van maandag t/m vrijdag van 10 of 11-20 uur en op zaterdag van 9-14 of 16 uur.
Levensmiddelenwinkels zijn open van maandag t/m vrijdag van 6-19 uur en op zaterdag van 7-13 uur.
Supermarkten blijven open tot 21 of 22 uur. Er is in de steden een toenemend aantal winkels die 24 uur per dag open zijn. In kleine winkels wordt meestal een lunchpauze in acht genomen.
 
Restaurants: Het merendeel van de restaurants is open van 12-15 uur en van 17-21 of 23 uur. Veel restaurants zijn eenmaal per week gesloten, doorgaans op maandag.
 
Post, internet en telefoon
Bijna overal kan men postzegels kopen bij het lokale postkantoor en kunt u een karakteristieke rode brievenbus vinden. Postkantoren zijn open op werkdagen van 10:00 uur tot 18:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur tot 14:00 uur. De hoofdkantoren in de grotere steden zijn meestal langer geopend. De post doet er 3 tot 7 dagen over naar een ander land in de Europese Unie. 
 
Internet:
In de grote steden is internet zeer toegankelijk, o.a. via Wifi. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Met een laptop heeft u overigens in de centra van de grote steden gratis toegang tot hotspots. Steeds vaker bieden pubs en cafés in de steden ook gratis internet aan. 
 
Telefoon:
Over het algemeen heeft u goed bereik in Polen. Vanuit toeristische en grote plaatsen kunt u internationale gesprekken voeren. In kleine plaatsen kunt u op een postkantoor via een telefoniste verbinding maken met het buitenland. 
 
Openbaar vervoer
In de grote steden kunt u overal naartoe met de bus, tram of trolleybus. In Warschau kunt u ook met de metro reizen. Plaatsbewijzen kunt u kopen in het zogeheten Ruch-kiosken, bij sommige kruideniers of bij de chauffeur van de bus of tram. Daarnaast kunt u ook terecht bij specifieke ZTM- verkooppunten en verdeelautomaten. Indien u niet in het bezit bent van een geldig plaatsbewijs, kunt u een hoge boete krijgen. Tussen de grote (toeristische) plaatsen kunt u de bus of trein nemen. 
 
Veiligheid
Er gelden momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor het reizen naar Polen. Deze informatie is onderhevig van veranderingen. Wij adviseren dan ook om op de website van de rijksoverheid te kijken voor actuele informatie. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Concentratiekamp Auschwitz-Birkenau
- Bialowieza woud
- Zamosc
- Historisch centrum van Warschau
- Malbork kasteel
- Krakau
- Muzakow/ Muskauer Park
- Kerken van de Vrede in Jawor en Swidnica
- Middeleeuwse stad Torun
- Houten kerken van zuidelijk klein Polen
- De Eeuwhal in Wroclaw
- Wieleczka zoutmijnen
- Kalwaria Zebrzydowska 
- Orthodoxe kerkgebouwen
 
Nationale feestdagen
De meeste tradities en gewoontes zijn verbonden met de christelijke feestdagen. Een bekend voorbeeld hiervan is de bedevaart die in augustus wordt gehouden naar de Zwarte Madonna van Czestochowa. Een ander pelgrimsdoel is de Poolse Calvarieberg met een nauwkeurige nabootsing van de berg in Jeruzalem waar Jezus gekruisigd werd. Verder zijn de vaste feestdagen: Nieuwjaarsdag op 1 januari, Driekoningen op 6 januari, Goede Vrijdag, Pasen, May Day op 1 mei, Proclamatie van de grondwet op 3 mei, Dag van Europa op 9 mei, IJsheiligen van 11 t/m 14 mei, Hemelvaartsdag, Kinderdag op 1 juni, Pinksteren, Sacramentsdag op 15 juni, Vaderdag op 23 juni, Allerheiligen op 1 november, Allerzielen op 2 november, Onafhankelijkheidsdag op 11 november, Nationale Dag op 29 november, Kerst op 25 en 26 december. 
 
Poolse ambassade in Brussel
Stevinstraat 139, 1000 Brussel, tel: 02-7804500
http://www.bruksela.msz.gov.pl/nl/bruksela_be_a_86
 
Belgische ambassade in Warschau
Ulica Senatorska 34, 00-095 Warszawa, Polen, tel: +48-225512800
http://poland.diplomatie.belgium.be/en
 
Poolse ambassade in Den Haag
Alexanderstraat 25, 2514 JM Den Haag, tel: 070-7990100
http://www.haga.msz.gov.pl/nl/root
 
Nederlandse ambassade in Warschau
Ul. Kawalerii 10, 00-468 Warszawa, Polen, tel: +48-225591200
http://polen.nlambassade.org/