15-Daagse individuele reis Guatemala compleet met privégids
v.a. € 2900,00 p.p.

15-Daagse individuele reis Guatemala compleet met privégids

Tijdens deze rondreis maakt u niet alleen kennis met prachtige Maya-sites, maar geniet u ook van de natuur die ons vaak doet verbazen. Van dominante vulkanen tot de dichtbegroeide jungle en zeker niet te vergeten het Atitlan meer met zijn helderblauwe water. U ziet tempelcomplexen en ingenieuze bouwwerken, maar het is vooral de kleurenpracht die indruk maakt. Dit zowel op de huizen, in de natuur en bovenal in de kledij. Dit niet alleen in Guatemala maar u gaat ook de grens over naar Honduras waar u Copan ontdekt. Een reis om nooit te vergeten!

8 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Overnachtingen in comfortabele hotels o.b.v. logies & ontbijt
• Lunches in Tikal (dag 11) en Yaxha (dag 10)
• Engelstalige gids gedurende de hele reis (uitgez. dag 1, 12 en 14)
• Boottocht Atitlan meer – Puerto Barrios/Livingston – Playa Blanca – Livingston/Rio Dulce
• Lokale gids in Copan
• Vlucht Flores – Guatemala-stad
• Inkomgelden
 
Exclusief
• Retourvlucht van en naar Guatemala
• Grensovergang Honduras: 5,-USD p.p.
• Overige maaltijden
• Fooien
• Reserveringskost
 
Bijzonderheden
• Aantal deelnemers: minimum 2
• Vertrek op zondag of woensdag
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers om meer info
Dag 1 – Guatemala City – Antigua
Vandaag vertrekt u naar Guatemala. Bij aankomst op de luchthaven van Guatemala City wordt u verwelkomd en volgt de transfer naar Antigua.
 
Dag 2 – Antigua
Bezoek aan Antigua, ooit de hoofdstad van de toen nog Spaanse kolonie en door UNESCO werd uitgeroepen tot "Cultureel Erfgoed van de Mensheid". We beginnen in het historische centrum van Antigua bij het hoofdplein en bezoeken de belangrijkste monumenten van de stad. Hier zie je nog de gekleurde huizen, kleine straten en overal de straatverkopers. Bezoek daarna een koffieboerderij
om meer te weten te komen over de geschiedenis van koffie in het land en de productie ervan.
 
Dag 3 – Antigua – Lake Atitlan
Transfer naar het meer van Atitlán. Geniet en ontspan in Panajachel aan de oevers van het meer en bewonder de adembenemende vergezichten van de vulkanen, of slenter door de hoofdstraat die vol staat met kleurrijk handwerk. 
 
Dag 4 – Santiago Atitlan
Vandaag gaat u per boot naar het Maya-Tzutuhildorp Santiago Atitlan. Het lieflijke stadje aan de oever van het Atitlan meer heeft enkele van de ergste gebeurtenissen van de burgeroorlog meegemaakt. Hier werden vreedzame demonstranten doodgeschoten en priesters geëxecuteerd.
Een van de hoogtepunten van de stad is de kerk waar u enkele ontroerende uitingen van geloof vindt. Ook het huis van Maximon is een bezoek waard, dit is de Maya-volksheilige en met wat geluk zie je de sjamaan een ritueel uitvoeren voor het met kaars verlichte altaar.
 
Dag 5 – Chichicastenango markt
Na het ontbijt brengt u een bezoek aan de wereldberoemde Chichicastenango markt. We rijden ong. 1u30 voor we aankomen in het hooglandstadje Chichicastenango. Onderweg rijden we langs het centrale hooglandgebied en zien we het dagelijkse leven van de lokale Maya-bevolking in hun traditionele klederdracht zoals werken op de velden, brandhout verzamelen, tussen markten reizen en hun waren verkopen. Bij aankomst in Chichicastenango neemt de gids u mee om deze uitgestrekte, wereldberoemde markt te verkennen. De fruit- en groentemarkten, waar de lokale bevolking producten en huishoudelijke artikelen koopt en breng zeker tijd door in het ambachtelijke deel waar talloze kraampjes vol staan met een eindeloze verscheidenheid aan handgemaakt textiel, houtsnijwerk en keramiek. Ook zie je de beroemde St Tomas-kerk, waar zowel Maya- als katholieke rituelen worden uitgevoerd in het heiligdom, als gevolg van de verwevenheid van deze twee verschillende religies in deze regio. Wie wil, kan ook de heuvel op wandelen naar de Pascual Abaj, waar lokale sjamanen hun rituelen uitvoeren, of naar de begraafplaats aan de rand van de stad, waar de mausolea in levendige kleuren zijn geschilderd.
Na dit bezoek gaat u verder naar Guatemala City voor overnachting.
 
Dag 6 – Copan (Honduras)
Na een rit van ong. 5u komt u toe in Honduras. Na de grensformaliteiten vervolgt de rit naar Copan. Copán werd in 1980 als UNESCO-werelderfgoed geclassificeerd en behoort tot een van de meest weelderige centra van de oude Maya's. Het staat bekend om zijn kunstig gesneden stèles en hiërogliefen trappen. In Copan bezoeken we het sculpturenmuseum.
 
Dag 7 – Copan – Puerto Barrios – Livingston
Tijdens de rit naar Puerto Barrios maakt u een stop bij Quiriguá. Beroemd om zijn ingewikkeld gesneden stèles, lijkt deze site te zijn gebouwd over een periode van 65 jaar (745-810 na Christus) en was ooit de hoofdstad van een bloeiende staat. De ruïnes omvatten 12 hoge monumenten die zijn uitgehouwen uit enkele blokken steen, stelae genaamd, enorme gebeeldhouwde stenen van mythologische diervormen genaamd zoomorphs, gebeeldhouwde kalenders, tempels, een paleis, een balveld en een plein. De grootste van de steles is een indrukwekkende 10m lang en weegt ongeveer 65 ton. De hiërogliefen die op de stèles zijn gebeeldhouwd, vertellen de geschiedenis tussen deze stad en de oude stad Copan in Honduras. In 1979 werd Quiriguá door UNESCO uitgeroepen tot "monument van het werelderfgoed". Verder naar Livingston voor overnachting.
 
Dag 8 – Playa Blanca
Vandaag geniet u van een vrije dag in Playa Blanca, enkel bereikbaar per boot vanuit Livingston. Na een tocht van ong. 30 minuten kan je genieten op de witte stranden.
 
Dag 9 – Rio Dulce
Er is geen plek in Guatemala zoalsd deze. Livingston, een Caribische vissers-enclave aan de monding van de Río Dulce, voelt meer als een tropisch eiland dan als een traditionele Guatemalteekse stad. De Garífuna-bevolking die hier woont (afstammelingen van 17e-eeuwse schipbreukelingen van Afrikaanse slaven die zich vermengden met de inheemse Cariben) hebben hun eigen taal, cultuur en keuken deels behouden door de ontoegankelijkheid van Livingston: het is alleen bereikbaar via water of lucht. Ooit een bloeiende zeehaven, bestaat de nu rustige stad uit een smal strand, een handvol straten met dakspanenhuizen en een paar goede lunchplekken waar punta rock (lokale, op percussie gebaseerde muziek) altijd speelt.
Per boot vaart u door een dramatische rotskloof en maakt een stop bij een belangrijke NGO vanuit de Garifuna-stad Livingston aan de Caribische kust. Terwijl u door clusters van mangroven glijden, ziet u watervogels, zoals pelikanen, zilverreigers en aalscholvers. Al snel bereikt u een verzameling hete mineraal bronnen, waar u eventueel kunt zwemmen. U gaat aan wal bij het Ak' Tenamit-project, dat inheemse kinderen in riviergemeenschappen in staat stelt naar school te gaan, beroepsvaardigheden te verwerven en de cyclus van armoede te doorbreken. Ook ziet u een school alsook het kleurrijke textiel en handwerk van de handwerkcoöperatie van Ak' Tenamit. 
Verder naar Flores waar u de volgende 3 nachten verblijft.
 
Dag 10 – Yaxha archeologische site
Het noordelijke deel van Guatemala was de geboorteplaats van de grote Maya-beschaving. In de ochtend transfer naar de archeologische vindplaats Yaxhá ("Turquoise Water"), beschouwd als een belangrijke openbare en ceremoniële plaats tijdens de Maya-klassieke periode. Het ligt op een heuvel met uitzicht op de prachtige Laguna de Yaxhá en Laguna Sacnab. Epigrafisch bewijs
verzekert dat het een belangrijke relatie had met Tikal, als een "satelliet" van Tikal tijdens de Klassieke Periode (300-950 na Chr.). Yaxhá is de enige site in Petén, naast Tikal, die een "Twin Pyramid Complex" heeft.
 
Dag 11 – Tikal
Bezoek aan Tikal Nationaal Park. Door UNESCO uitgeroepen tot “Cultureel Erfgoed van de Mensheid”. Deze majestueuze Maya-stad wordt beschouwd als de grootste en meest monumentale van alle sites die in de Maya-wereld zijn ontdekt. Begeleid wandelbezoek aan de belangrijkste pleinen, complexen en tempels, genietend van zowel het tropische woud, de broedplaats van honderden exotische vogels en het leefgebied van een grote verscheidenheid aan dieren in het wild.
 
Dag 12 – Flores
Vandaag geniet u van een vrije dag. Het hotel biedt activiteiten zoals fietsen, wandeltochten,… of gewoon rustig bij het zwembad.
Namiddag transfer naar de luchthaven voor vlucht naar Guatemala. Bij aankomst transfer naar het hotel.
 
Dag 13 – Guatemala-stad
Met de grootste bevolking in Midden-Amerika, is Guatemala-Stad (bekend als Guate) een grote, bruisende hoofdstad in een vallei omringd door bergen en vulkanen. Guate is niet alleen het financiële, commerciële en transportknooppunt van het land, maar ook de thuisbasis van enkele geweldige musea en culturele bezienswaardigheden, evenals enkele uitstekende hotels en restaurants. Er is het Ixchel Museum of Indigenous Dress, waar voorbeelden worden getoond van het voortreffelijke kunstenaarschap dat te vinden is in traditionele Maya-kleding; het Popol Vuh Museum  met zijn uitgebreide collectie Maya precolumbiaanse en koloniale kunst; het Nationaal Museum voor Archeologie en Volkenkunde, met Maya-kostuums, maskers, jade, aardewerk en sieraden; het Guatemala City Railway Museum, waar je antieke treinen kunt zien en er zelfs rond kunt rondlopen; het nationaal paleis en de statige kathedraal in het park.
 
Dag 14 – Guatemala-stad
Conform het vluchtschema volgt de transfer naar de luchthaven.
 
Dag 15 – Aankomst
In de vroege ochtend komt u weer terug in uw thuisland.
 
Tijdens uw 15-Daagse individuele reis Guatemala compleet met privégids verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Antigua - Hotel Villa Colonial

Hotel Villa Colonial

Villa Colonial ligt in de historische stad Antigua op 5 wandelminuten van de kathedraal en het belangrijkste plein. Tal van koloniale gebouwen en kerken, zoals het Santa Clara-klooster of het Capuchinas-klooster liggen eveneens op wandelafstand.

 

Faciliteiten

Receptie, restaurant met lokale en internationale gerechten, roomservice en buitenzwembad.

 

Kamers

De comfortabel ingerichte kamers beschikken allen over kabel-tv, bureau en volledig ingerichte badkamer.

Atitlan - Villa Santa Catarina

Villa Santa Catarina

Gelegen in een prachtige tuin aan de rand van het Atitlan meer. 

 

Faciliteiten

24-uursreceptie, hotelbar, restaurant met internationale en lokale gerechten en excursiebalie.

 

Kamers

De klassiek ingerichte kamers beschikken allen over kabel-tv en volledig ingerichte badkamer. De kamers hebben zicht op het zwe

Guatemala City - Hotel Best Western Stofella

Best Western Stofella

Gelegen in een prachtige tuin aan de rand van het Atitlan meer. 

 

Faciliteiten

24-uursreceptie, hotelbar, restaurant met internationale en lokale gerechten, fitnesscentrum.

 

Kamers

De comfortabel ingerichte kamers beschikken allen over kabel-tv, airco, koffie-en theefaciliteiten en volledig ingerichte badkamer. 

Copan - Hotel Plaza Copan

Hotel Plaza Copan

Gelegen in het centrum van Copan, op 1km van de archeologische site. 

 

Faciliteiten

24-uursreceptie, tuin met openluchtzwembad, hotelbar.

 

Kamers

De comfortabel ingerichte kamers beschikken allen over kabel-tv, airco, balkon en volledig ingerichte badkamer. 

Livingston - Hotel Villa Caribe

Villa Caribe

Gelegen te midden van een prachtige tuin met zicht op de Caribische Zee en bij het centrum van Livingston. Het natuurpark Chocon Machacas ligt op slechts 1km.

 

Faciliteiten

Privé strand, zwembad, restaurant met lokale gerechten, Dugu Café.

 

Kamers

De modern ingerichte kamers beschikken allen over wifi, plafondventilator, balkon en volledig ingerichte badkamer.

 

Algemeen
De republiek Guatemala, onafhankelijk sinds 1840, is bekend om de Maya cultuur, die je in het hele land terug ziet. Een groot deel van de bevolking is van Maya of andere inheemse afkomst. In het departement Petén bevinden zich de beroemde Maya ruïnes van Tikal. 
Voor de reiziger is Guatemala bij uitstek een vakantiebestemming voor cultuur- en natuurliefhebbers.
Guatemala, “land van veel bomen”, kent een uitermate gevarieerd landschap, met Guatemala-Stad als hoofdstad. Ook vinden we oerwouden en 40 vulkanen. In de zuidelijke streek vindt men voornamelijk suikerriet, fruitteelt en veeteelt, in de rest van het land vinden we meer exotische gewassen als bananen, cacaobonen, koffiebonen en kokos.  
 
Ligging
Guatemala ligt in Centraal-Amerika en grenst aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. In het midden en noordwesten van het land vinden we een hoogvlakte met berg- en vulkaantoppen tot boven 4000 meter hoogte. De zuidelijke kuststreek en het westen van Guatemala zijn relatief vlak en worden intensief gebruikt voor het verbouwen van suikerriet, fruitteelt en veeteelt.
Het land is zowel cultureel als landschappelijk bijzonder interessant. De oude Mayastad Tikal, de koloniale stad Antigua omringd door vulkanen en de authentieke Indiase Chichicastenango markt in de hooglanden.
 
Klimaat
Guatemala heeft een tropisch regenwoudklimaat met temperaturen die meer afhankelijk zijn van de hoogteverschillen dan van het jaargetij. Temperaturen kunnen sterk afwijken door de hoogteverschillen die het land kenmerken. Nachtvorst is dan ook niet ongebruikelijk in de hoger gelegen gebieden. Langs de kust is het tropisch warm, in de laaglanden regent het veel. Orkanen komen in Guatemala nauwelijks voor. 
 
Religie
Hoewel de meerderheid van de bevolking katholiek is, zien we dat het protestantisme sterk in opkomst is.
Een klein deel van de bevolking volgt nog de rituelen van de oorspronkelijke indiaanse religie.
 
Eten en drinken
In Guatemala wordt er over het algemeen eenvoudig gegeten. Er zijn warme maïskolven, taco’s, harde tortilla’s besmeerd met avocadopuree (guacamole), bonenpuree of belegd met kip en sla, gestoomde en gevulde maïshapjes en volop bonen en rijst. Koffie (vaak lokaal gebrouwen), rum en Quetzalteca zijn de favoriete dranken. 
 
Drinkwater
In Guatemala is het kraanwater niet veilig te drinken. Drink alleen frisdrank uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes. Vermijd groente of fruit dat in ongekookt water is gewassen. Kook leidingwater ook voordat u het gebruikt om mee te koken. Gebruik ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen en lenzen schoonmaken alleen gekookt water of flessenwater.
 
Elektriciteit
De netspanning is 120 V. U hebt een universele wereldstekker nodig. 
 
Tijdverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Guatemala 8 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het in Guatemala 7 uur vroeger.
 
Taal
In Guatemala is Spaans de officiële taal, maar een groot deel van de bevolking spreekt wel een van de vele Maya talen.
Hallo: hola
Ja:
Nee: no
Dankjewel: gracias
Hoe gaat het? Cómo estás?
 
Bagage en kleding
Voor Guatemala gelden geen bijzondere kledingseisen, wel is het advies (en dat geldt voor alle reizen) draag laagjes kleding. Wat niet mag ontbreken zijn een zonnebril, hoedje of pet, zonnebrandmiddel en DEET.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. 
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Guatemala heeft u een geldig paspoort nodig, welk nog 6 maanden na inreis geldig dient te zijn. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben geen visum nodig om Guatemala in te kunnen reizen. Ook is het vereist een retour- of doorreisticket te tonen. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.
Het Nederlandse en Belgische rijbewijs zijn geldig in Guatemala, ook bij het huren van een voertuig. Let wel: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Soms vragen verhuurbedrijven om een IRB (internationaal rijbewijs). 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Fotografeer nooit militaire locaties, -gebouwen of grensposten. Dit is in geen enkel land verstandig. Wees voorzichtig met het fotograferen van de bevolking; vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De nationale munteenheid in Guatemala is de Quetzal (GTQ). De munt is vernoemd naar de nationale vogel van Guatemala.
 
Creditcards
Creditcards worden in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank. US $ worden vrijwel overal geaccepteerd. Wissel overgebleven Quetzals voor vertrek of geef ze bv. als fooi; ze zijn buiten Guatemala nauwelijks of niet meer te gebruiken of te wisselen.
 
Geld wisselen
Wissel alleen bij een bank. Wisselkantoren en hotels rekenen doorgaans een ongunstiger koers. 
 
Fooien
In Guatemala is de fooi meestal inbegrepen bij de rekening. Indien dit niet het geval is kunt u 10% fooi hanteren. Ook de gids, chauffeur en kamermeisje zullen een fooi zeker op prijs.
 
Gezondheid
De medische zorg in Guatemala kent zowel particuliere als openbare ziekenhuizen. De particuliere ziekenhuizen zijn beduidend beter uitgerust en hygiënischer, houd er ook rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verleende zorg. Reizigers worden daarom geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. In Guatemala kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. In sommige gebieden komt ook malaria voor. Draag beschermende kleding en gebruik een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht maar zeker aan te bevelen. In bepaalde gevallen is een inenting tegen gele koorts verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts of GGD vragen betreffende vaccinaties. Voor reizigers die voorafgaand aan deze reis een land of gebied hebben bezocht (of een tussenstop heeft gehad) waar gele koorts heerst, is een vaccinatiebewijs van ten minste 10 dagen oud verplicht.
 
Openingstijden
Veel winkels (vooral buurtwinkels en souvenirwinkels) zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 10:00 – 19:00 uur met een siësta in de middag. Banken zijn maandag – vrijdag geopend tussen 08:00 – 15:00 uur. 
 
Restaurants
Het merendeel van de restaurants zijn geopend tussen 11.30 – 23.30.
 
Post, internet en telefoon
Internet:
In het gehele land is goede dekking. De meeste hotels bieden gratis WiFi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. In Guatemala zijn WiFi-hotspots beschikbaar in de bekendste openbare parken en in vrijwel alle horeca. 
 
Telefoon
Het mobiele bereik is bijna overal goed, de netwerken die er zijn bieden ruime dekking in Guatemala. 
Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 502.
 
Openbaar vervoer
In Guatemala bestaat het openbaar vervoer voornamelijk uit bussen. Tussen alle dorpen en steden rijden verschillende soorten bussen.
 
Veiligheid
Criminaliteit komt voor in heel Guatemala. Houd rekening met zakkenrollers, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. Let goed op uw geld en bezittingen, blijf alert en op uw hoede, draag geen opvallende sieraden of camera's, ga niet na zonsondergang de straat op.
Algemeen alarmnummer 1500.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Maya sites
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Guatemala zijn: Nieuwjaar (1 januari), Witte Donderdag (14 april), Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Pan American Dag (14 april), Fiesta de las Cruses (3 mei), Dag van het Leger (30 juni) Onafhankelijkheidsdag (21 september), Kerstmis, Oud & Nieuwjaarsdag.
 
 
Nederlands consulaat Guatemala
Cazada La Paz 18-40 zona 5, Ofibodegas centro 5 Bodega #21, Guatemala City, Tel: +506 22961490
 
Guatemalteekse ambassade Den Haag
De Ruijterstraat 36, 2518 AS Den Haag, Tel: +32 70 3020253
 
Belgisch consulaat Guatemala
Boulevard Los Proceres 18 Calle 24-07 Zona 10 – Torre Katana 3 Nivel Oficina 1N-3E (Suzuki) – Ciudad de Guatemala 01010, Tel: +502 22286974
 
Guatemalteekse ambassade Brussel
Churchillaan 185, 1180 Brussel, Tel: +32 2 3459047

Algemeen
De republiek Honduras, is bekend om de Maya cultuur, die je in het hele land terug ziet. Een groot deel van de bevolking is van Maya of andere inheemse afkomst. 
Voor de reiziger is Honduras bij uitstek een vakantiebestemming voor cultuur- en natuurliefhebbers.
In Honduras vinden we nog veel Maya tempels en ruïnes, veel  mensen leven nog volgens de Maya gewoontes. Het land kenmerkt zich met zijn witte zandstranden, regenwoud, watervallen en Nationale parken. 
Honduras viel tot 1821 onder Spaanse overheersing, waarna het vervolgens deel uit maakte van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika en Guatemala.
 
Ligging
Honduras ligt in Centraal-Amerika en grenst aan El Salvador, Nicaragua en Guatemala. Het land is tevens begrensd door de Caribische Zee, een deel van de Grote Oceaan en de Golf van Fonseca.
 
Klimaat
Honduras heeft een tropisch klimaat met temperaturen die gedurende het jaar niet veel veranderen. De temperaturen zijn meer afhankelijk van de hoogteverschillen dan van het jaargetij. In de hoger gelegen gebieden schommelt de temperatuur rond de 18 ºC, langs de kust is het warmer en vochtiger., in de laaglanden regent het veel. Orkanen komen regelmatig voor in Honduras. 
 
Religie
Het overgrote deel van de bevolking christen. Een klein deel van de bevolking volgt nog de rituelen van de oorspronkelijke indiaanse religie.
 
Eten en drinken
In Honduras wordt er over het algemeen eenvoudig gegeten. Er zijn zachte maïspannenkoekjes met een warme dip van bonen en kaas. Bij bijna alle maaltijden worden bonen en rijst gegeten, al dan niet gecombineerd met pikante sauzen. Men drinkt zoete fruitsappen aangelengd met water of melk,  ook water en bier zijn favoriete dranken. 
 
Drinkwater
In Honduras is het kraanwater niet veilig te drinken. Drink alleen frisdrank uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes. Vermijd groente of fruit dat in ongekookt water is gewassen. Kook leidingwater ook voordat u het gebruikt om mee te koken. Gebruik ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen en lenzen schoonmaken alleen gekookt water of flessenwater.
 
Elektriciteit
De netspanning is 110 V. U hebt een universele wereldstekker nodig. 
 
Tijdverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Honduras 7 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het in Honduras 6 uur vroeger.
 
Taal
In Honduras is Spaans de officiële taal, maar een groot deel van de bevolking spreekt wel een van de vele Maya talen.
Hallo: hola
Ja:
Nee: no
Dankjewel: gracias
Hoe gaat het? cómo estás?
 
Bagage en kleding
Voor Honduras gelden geen bijzondere kledingseisen, wel is het advies (en dat geldt voor alle reizen) draag laagjes kleding. Ook al te “blote” kleding wordt niet op prijs gesteld. Wat niet mag ontbreken zijn een zonnebril, hoedje of pet, zonnebrandmiddel en DEET.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. 
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Honduras heeft u een geldig paspoort nodig, welk nog 6 maanden na inreis geldig dient te zijn. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben geen visum nodig om Honduras in te kunnen reizen. Wel is het vereist een retour- of doorreisticket te tonen. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.
Het Nederlandse en Belgische rijbewijs zijn geldig in Honduras, ook bij het huren van een voertuig. Let wel: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Soms vragen verhuurbedrijven om een IRB (internationaal rijbewijs). 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Fotografeer nooit militaire locaties, -gebouwen of grensposten. Dit is in geen enkel land verstandig. Wees voorzichtig met het fotograferen van de bevolking; vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De nationale munteenheid in Honduras is de lempira (HNL). De munt is vernoemd naar de vrijheidsstrijder en indianenleider Lempira.
 
Creditcards
Creditcards worden in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank. US $ worden vrijwel overal geaccepteerd. Wissel overgebleven Quetzals voor vertrek of geef ze bv. als fooi; ze zijn buiten Honduras nauwelijks of niet meer te gebruiken of te wisselen.
 
Geld wisselen
Wissel alleen bij een bank. Wisselkantoren en hotels rekenen doorgaans een ongunstiger koers. 
 
Fooien
In Honduras is de fooi soms inbegrepen bij de rekening. Indien dit niet het geval is kunt u 10% fooi hanteren. Ook de gids, chauffeur en kamermeisje zullen een fooi zeker op prijs.
 
Gezondheid
De medische zorg in Honduras kent zowel particuliere als openbare ziekenhuizen. De particuliere ziekenhuizen zijn beduidend beter uitgerust en hygiënischer, houd er ook rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verleende zorg. Reizigers worden daarom geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. In Honduras kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. In sommige gebieden komt ook malaria voor. Draag beschermende kleding en gebruik een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht maar zeker aan te bevelen. In bepaalde gevallen is een inenting tegen gele koorts verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts of GGD vragen betreffende vaccinaties. Voor reizigers die voorafgaand aan deze reis een land of gebied hebben bezocht (of een tussenstop heeft gehad) waar gele koorts heerst, is een vaccinatiebewijs van ten minste 10 dagen oud verplicht.
 
 
Openingstijden
Veel winkels (vooral buurtwinkels en souvenirwinkels) zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 10:00 – 19:00 uur met een siësta in de middag. Banken zijn maandag – vrijdag geopend tussen 08:00 – 15:00 uur. 
 
Restaurants
Het merendeel van de restaurants zijn geopend tussen 11.30 – 23.30.
 
Post, internet en telefoon
Internet:
In het gehele land is goede dekking. De meeste hotels bieden gratis WiFi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. In Honduras zijn WiFi-hotspots beschikbaar in de bekendste openbare parken en in vrijwel alle horeca. 
 
Telefoon:
Het mobiele bereik is bijna overal goed, de netwerken die er zijn bieden ruime dekking in Honduras. 
Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 504.
 
Openbaar vervoer
In Honduras bestaat het openbaar vervoer voornamelijk uit bussen. De bussen rijden wel vaste routes maar kennen geen vaste tijden. 
 
Veiligheid
Criminaliteit komt helaas nog steeds voor in Honduras. In de armere streken zijn straatbendes acties. 
Houd rekening met zakkenrollers, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. Let goed op uw geld en bezittingen, blijf alert en op uw hoede, draag geen opvallende sieraden of camera's, ga niet na zonsondergang de straat op.
Algemeen alarmnummer 199.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Maya gebied van Copán
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Honduras zijn: Nieuwjaar (1 januari), Witte Donderdag (14 april), Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Pan American Dag (14 april), Dag van het Kind (10 september), Kerstmis, Oud & Nieuwjaarsdag.
 
 
Nederlandse ambassade San José
Avenida Los Proceres 206, Tegucigalpa, Tel: +506 22961490
 
Hondurees consulaat-generaal in Nederland
Laan van Nieuw Oosteinde 124, 2274 EL Voorburg, Tel: +31 703939664
 
Belgische ambassade Honduras
Edificio Faith, Col. Doblon, 24 Avenida N.O., Entre 9A-9B Calles, San Pedro Sula, Tel: +504 25502702
 
Hondurese ambassade Brussel
Kortenberglaan 89, 1000 Brussel, Tel: +32 2 7340000