15-Daagse luxe privé rondreis Zuid-Peru in 4 en 5-sterren hotels
v.a. € 3999,00 p.p.

15-Daagse luxe privé rondreis Zuid-Peru in 4 en 5-sterren hotels

Ontdek veelzijdig Peru! Tijdens deze privérondreis door noord en zuid Peru verblijft u in comfortabele 4 en 5-sterren hotels.

Uw rondreis is tot in de puntjes verzorgd waarbij er gedacht is aan uw accommodatie, vervoer en excursies.

U maakt kennis met de kleurrijke bevolking aan het Titicacameer, maakt een boottocht naar de Ballestas eilanden, vliegt over de spectaculaire Nazca lijnen in de woestijn en verblijft in het coloniale Arequipa. De keizerlijke hoofdstad Cusco, de Incavallei, het indrukwekkende Machu Picchu, al deze hoogtepunten zitten in deze individuele privéreis naar Peru.  

 

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief 
• Transfers luchthaven - hotel en v.v.
• 14 nachten hotel kamer met ontbijt 
• 1 nachtbus
•  Engelstalige gids bij al de vernoemde excursies 
• Alle bustickets vernoemd in programma 
•  Treintickets heen en terug naar Aquas Calientes vanuit Ollanta of Poroy
• Bus heen en terug naar Machu Picchu 
•  Transfers van en naar busstation
•  Entreegelden 

Exclusief
• Heen-/terugvlucht  - informeer naar de beste tarieven van WorldExperts
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 2

 

Dag 1 – Lima
Na aankomst in Lima volgt de transfer naar uw hotel. Welkom in het rijk van verborgen schatten. De in 1535 door Francisco Pizarro gestichte hoofdstad van Peru als Ciudad de los Reyes. langs de Rimac rivier. Deze stad met bijna 10 miljoen inwoners en 43 wijken, heeft een aantal interessante wijken waar u gemakkelijk een paar dagen kunt doorbrengen. Tijdens de wintermaanden (mei tot november) is Lima bedekt door de zogenaamde “garua”, maar breekt eenmaal de zon door, dan ziet alles er ineens heel anders uit. In het oude centrum van de stad staan fantastische gebouwen met prachtige architectonische aspecten. Vandaag heeft u tijd om te rusten na de lange vlucht. Overnachting in Lima.

Dag 2 - Lima en Paracas
Privé stadstour – 3,5 uur
Tijdens de stadstour bezoekt u in zowel het oude als het nieuwe centrum de belangrijkste bezienswaardigheden van Lima. Lima werd in 1535 gesticht door Pizarro en is tegenwoordig de woonplaats van een groot gedeelte van de Peruaanse bevolking, ruim 11 miljoen inwoners. Bezoek in een 3,5u durende tour met een Engelstalige gids het prachtig koloniale centrum van Lima, de plaza de Armas met het presidentiële paleis, plaza san martin /kathedraal ( aan buitenkant) en een klooster met waardevolle bibliotheek. U bezoekt de residentiële wijken van Lima met de moderne architectuur en winkelcentra, en geniet u van het uitzicht over de Grote Oceaan vanuit het unieke “Park der Liefde”. Vertrek naar het schiereiland Paracas, gelegen op 3 uur rijden ten zuiden van Lima. Het is een rustig, zonnig bandplaatsje en het directe vertrekpunt van tochten naar de Islas Ballestas en het Paracas Reservaat dat 3350 km² groot is. Geniet van de prachtige ondergaande zon met een heerlijke Pisco sour (een typische drankje uit deze streek) op een terrasje in deze Paracas baai en probeer zeker de lekkere vis ceviche, ( rauwe vis gegaard met limoen sap ) één van Peru’s nationale gerechten te proeven. Overnachting in Paracas.

Dag 3 - Ballestas eilanden
Met een boot vertrekt u in de ochtend naar de Ballestas eilanden. De Ballestas eilanden maken onderdeel uit van het Paracas Nationaal Park en zijn een bezoek meer dan waard. Om het gevoelige ecosysteem te beschermen mag je niet op de eilanden zelf komen. Ze worden daarom wel eens vergeleken met de kleine Galapagos-eilanden. Met de boot vaar je er dicht langs. De excursie gebeurt met een open speedboot. Tijdens dit tochtje is het goed mogelijk dat je naast zeeleeuwen en (Humbold) pinguïns ook aalscholvers, stormvogels en fregatvogels ziet en ook zie je waarschijnlijk veel vissende pelikanen. 
Als je echt veel geluk hebt, dan kan je in dit gebied ook walvissen, dolfijnen en zelfs zeeschildpadden bewonderen.  Op de heenweg vaart de boot langs de 100 m hoge ‘Kandelaar’, een grote tekening in het woestijnzand op een heuvel langs de kust. 
Vervolgens bezoekt u het Paracas reservaat 15 km ten zuiden van Pisco. Over een weg gemaakt van zout rijdt u door het Paracas-reservaat, een fascinerende combinatie van een uitloper van de droogste woestijn ter wereld en één van de meest visrijke wateren ter wereld. Het levert een indrukwekkende reeks van tijdloze landschappen op, waaronder het rode strand en prachtige stranden en baaien. Overnachting in Paracas.
 
Dag 4 – Nazca
Nazca is een woestijndorpje en voornamelijk bekend om de mysterieuze Nazca lijnen. Vele dierfiguren, geometrische figuren en rechte lijnen die ontdekt zijn op de zogenaamde Nazca-pampa. Het moet een soort astronomische kalender voorstellen. De Nazca- cultuur, bevolkte dit gebied tussen 100 voor en 800 na Christus. Er zijn aquaducten, zoals Cantollac, zijn tot op heden werkzaam en in gebruik. Een leuk uitstapje naast de bekende lijnen zijn de Cerra Blanco, de hoogste zandduinen ter wereld. Deze duinen liggen op een hoogte van 2.078 meter. Je kunt hier ‘sandboarden’ of bezoek het pre inca kerkhof van Chauchilla, 28 Km buiten Nazca. Overnachting in Nazca.

Dag 5 - Nazca
De beste en spectaculairste manier om de Nazca lijnen en figuren te aanschouwen is vanuit de lucht. Vandaag maakt u een vlucht over de fantastische Nazca lijnen en duurt ongeveer 30 min. In de woestijn zijn honderden meters lange lijnen en geometrische figuren gegraven. Enorme afbeeldingen van onder andere een spin, een 90 meter grote aap, een astronaut en walvis, zijn er te bewonderen. Niemand kan met zekerheid iets zeggen over de oorsprong van de Nazca-lijnen en tekeningen in het woestijnzand. Sommigen beweren dat de afbeeldingen in het zand gemaakt zijn door een pre-Colombiaans volk ter verering van hun goden.
Na uw vlucht bezoek aan de Chauchilla Begraafplaats ook wel "De mummie begraafplaats van Chauchilla " genoemd. Chauchilla ligt op 28 kilometer van Nazca, in een droge woestijn. Het is een pre-Inca begraafplaats. Jarenlang werd deze plek ontheiligd door grafrovers en schatzoekers, op zoek naar de rijkdommen die met de mummies begraven werden. De graftombes werden vernietigd en alle schatten, zoals keramiek, waardevolle stoffen, gouden en zilveren objecten werden meegenomen. Alleen de mummies bleven achter, verspreid over de woestijn. Nadat u Chauchilla verkend heeft, keert u terug naar Nazca. Hier krijgt u door een ambachtsman gespecialiseerd in keramiek uitleg over de ontwikkeling van de Nazca-cultuur, waarin keramiek een belangrijke rol speelde.
‘s Avonds volgt de transfer naar het busstation waar je de luxe lokale nachtbus naar Arequipa neemt. 

Dag 6 -  Arequipa
U komt vroeg aan in Arequipa waar bij het busstation onze vertegenwoordiger u opwacht om u naar het hotel te brengen. 
Arequipa is de tweede stad qua inwonersaantal  in Peru met 870.000 inwoners. De stad ligt in het zuiden van het land, op een hoogte van 2325 meter boven zeeniveau en ongeveer 300 kilometer ten noorden van de grens met Chili. Een ideale hoogte om te acclimatiseren, alvorens naar de hoger gelegen Colca canyon te gaan. Arequipa ligt in een vallei aan de voet van de met sneeuw bedekte El Misti vulkaan(5822 m) en is voor Peruaanse begrippen een moderne stad. Het historische centrum bestaat uit prachtig koloniale gebouwen.
 
Tijdens uw 3-uur durende privé wandeltour bezoekt u de populaire en belangrijkste markt van Arequipa, San Camilo; dat in 1987 tot historisch erfgoed werd verklaard. U ziet de Plaza de Armas en de kerk van de Compagnie van Jezus, beroemd om zijn gevels en altaarstukken in barokke stijl evenals het "Kloosters van de Compagnie van Jezus". U vervolgt de tour met een bezoek aan de Tambo «la Cabezona». Indrukwekkend het klooster van Santa Catalina, een historisch-religieus monument dat na bijna 400 jaar open is voor bezoekers, met smalle straatjes, pleinen en tuinen die lijken op de oude wijken van de Spaanse steden Sevilla en Granada. 
Optioneel bezoek je ook de “trots van Arequipa”, de mummie “Juanita.”. Het jonge Inca meisje ligt in het museum Santuarios Andinos,. Zij werd ooit door de Inca’s geofferd aan de rand van de ampato vulkaan om deze gunstig te stemmen. 
Overnachting in Arequipa.

Dag 7 - Arequipa – Colca
U wordt ’s ochtends opgehaald om naar de spectaculaire Colca-vallei te gaan. U rijdt langs de hellingen van de Chachani-vulkaan, door het nationale reservaat van Salinas en Aguada Blanca waar u vele vicuna’s, lama’s en alpaca’s zult zien. U vervolgt de reis en maakt een stop In Patahuasi om eventueel warme dranken te proeven zoals coca, muna, chachacoma thee om hoogteziekte te voorkomen. Daarna gaat naar Tocrapampa om de natuurlijke wetlands te kunnen bewonderen.  Een mooi panorama heeft u bij het uitzichtpunt van de vulkanen (Patapampa) op 4.910 meter boven zeeniveau.
Verder naar de stad Coporaque, bakermat van de Collagua-cultuur. Een wandeling van 1 uur neemt u mee naar de archeologische vindplaats San Antonio. Overnachting in Colca. 

Dag 8 - Colca – Cruz Del Condor
Als u door de stad Yanque loopt kunt u elke ochtend op het centrale plein een voorstelling zien van lokale ambachten en de representatieve dans van Colca el “wititi”, uitgeroepen tot cultureel en immaterieel erfgoed door UNESCO. Nadien rijdt u verder door de magische vallei waar u kunt genieten van indrukwekkende landschappen en traditionele dorpen. Aankomst bij uitkijkpunt Cruz del Cóndor, hier bent u getuige van de vele condors die van deze vallei hun thuis hebben gemaakt. De enorme Andes-vogels die met uitsterven worden zijn het symbool van het Andesgebergte en de Andes-cultuur. Vanuit het uitkijkpunt ziet u goed de diepte van de kloof, die als één van de diepste ter wereld wordt beschouwd (4.160 meter).
Tijdens de terugkeer worden er nog enkele stops gemaakt bij de uitkijkpunten Antahuilque, Huayrapunku en Choquetico, alsook de pre-Inca-terrassen die tot vandaag worden gebruikt voor het planten van granen en andere gewassen. Verder naar Puno. Onderweg ziet u prachtige lagunes
met o.a. flamingos
Overnachting in Puno. 
 
Dag 9 – Puno
Puno en het Titicaca-meer liggen op 3.860 meter hoogte. Puno telt zo’n 141.000 inwoners en ligt dichtbij de Boliviaanse grens. Volgens de legendes verrezen de eerste Inca, Manco Capac, zoon van de Zon, vanuit het meer om de grootste cultuur die pre-Colombiaans Zuid-Amerika gekend heeft te stichten. Het meer is eveneens de plek waar vele tradities hebben overleefd. Quechua of Aymara is nog steeds de eerste taal. 
Een andere prachtige bestemming nabij Puno is Sillustani. Deze zeer fotogenieke graftorens zijn een bezoek meer dan waard. 
Puno is een havenstad en wordt ook wel de folkloristische hoofdstad van Peru genoemd en kent een klimaat om rekening mee te houden. Overdag is de zon zeer sterk. 's Avonds daarentegen tot onder het vriespunt.
s ’Morgens vroeg wordt u opgehaald voor een boottocht naar de drijvende eilanden van Uros. U ziet  de huizen, de eilanden en ontmoet de bewoners. Uros-mensen zijn afstammelingen van een van de oudste Zuid-Amerikaanse bevolkingsgroepen. 
Optioneel kunt u een boottocht maken met een traditioneel rieten boot. 
U bezoekt twee van de 60 eilanden voordat u verder gaat naar het eiland Taquile. Na een ontspannen vaart over het Titicacameer komt u aan op Taquile. Een lang pad dat geleidelijk stijgt, brengt u naar het dorpsplein (ongeveer 45 minuten wandelen). Taquile heeft een interessant klein centraal plein met een ambachtelijke markt, winkels en cafés. 
Overnachting in Puno.
 
Dag 10 - Van Puno naar Cusco
Een rit van zo’n 9 uur neemt u mee naar Cusco. Onderweg worden er een vijftal stops gemaakt om ruïnes en een koloniale kerk te bezoeken. U stopt in het Museum van Pucara, in La Raya, in Sicuani waar u kan lunchen, de Tempel Wiracocha in Raqchi en aan de prachtige kerk van Andahuaylillas.
Overnachting in Cusco.

Dag 11 – Cusco
Cusco is de keizerlijke Inca hoofdstad, een adembenemende plaats en niet alleen omdat het op een hoogte van 3.300 meter boven zeeniveau ligt. Vanaf Sacsayhuamán, één van ‘s werelds indrukwekkendste bouwwerken zagen de Spanjaarden het ceremoniële centrum van het Inca rijk. Het belangrijkste gebouw was de Qoricancha, de Heilige Tempel van de Zon.
De perfect geconstrueerde muren werden bedekt door meer dan 700 gouden platen, de heilige plek voor de Inca’s. Tegenwoordig is Cusco één van de mooiste koloniale steden in Peru. Het is de uitvalsbasis om naar Machu Picchu en de heilige vallei te reizen. 
Onder begeleiding van uw privé gids maakt u een stadstoer die begint bij de indrukwekkende koloniale kathedraal op de Plaza de Armas. De kathedraal heeft 400 originele schilderijen van schilders uit Cusco, het beeld van de zwarte Jezus en tevens een aantal prachtige altaren. Na dit bezoek gaan we naar de tempel van de zon, het belangrijkste religieuze centrum van de Inca’s. Hier vandaan verlaten we Cusco en bezoeken een aantal ruïnes net buiten de stad: Sacsayhuaman, dat bekend staat om zijn enorme geslepen stenen, het Inca fort, Puca Pucara, Q’enqo en Tambomachay.
Overnachting in Cusco.

Dag 12 - Inca Vallei
U vertrekt vroeg in de ochtend onder begeleiding van uw privé gids vanuit Cusco voor een bezoek aan de Inca Vallei. 
De Valle Sagrado, ofwel de Heilige Vallei was een zeer belangrijk gebied voor de Inca’s, omdat het land vruchtbaar is door de vele rivieren die afdalen in de vallei. Het belangrijkste gewas was en is nog steeds maïs. Kenmerkend zijn de ruïnes van Inca forten en heiligdommen, kleurrijke markten en charmante dorpen. 
Het hele gebied tussen het dorp Pisaq en de ruïnestad Ollantaytambo heet de heilige vallei. Pisaq is op ongeveer 45 min rijden van Cusco gelegen. Aanschouw de diverse Inca ruïnes en de kleurrijke markt van Pisac. Na de lunch in Urubamba bezoek je het Inca-stadje Ollantaytambo, bijzonder omdat het bovenop originele Incahuizen is gebouwd. Het fort met zijn vele terrassen, pleinen en tempels is dé trekpleister van het stadje. De plaats is vernoemd naar Ollanta, de Inca generaal. U overnacht  in de heilige vallei.
 
Dag 13 - De zoutpannen van Salineras – Agua Calientes
Vandaag maakt u kennis met Salineras, gelegen in de mooie heilige vallei, omringd door hoge besneeuwde bergen. Eerst rijdt u naar Moray, één van de meest interessante van de Inca constructies. Het terrassen complex heeft de vorm van een amfitheater. Dit was voor de Inca’s de ideale plek om te experimenteren met plantensoorten op verschillende hoogten. Nadien wordt de rit vervolgt, verder door het stadje Maras naar de zoutpannen. Duizenden zoutpannen zijn al sinds de Inca tijd in gebruik. Zout water stroomt uit de grond en wordt opgevangen in bassins die opdrogen in de zon en het zout afzetten aan de oppervlakte. Het zout wordt verzameld en op de lokale markt verkocht. De gids brengt u naar het treinstation Ollantaytambo vanwaar u de trein naar Aqua Calientes neemt.  Na aankomst transfer naar het hotel. Overnachting in Agua Calientes.

Dag 14 - Machu Pichu
Na een vroeg ontbijt rond 5 uur ‘s morgens gaat u met een gedeelde excursiebus naar Macchu Picchu. Onder begeleiding van een Engelstalige gids bezoekt u de belangrijkste oude Inca ruïne. Machu Picchu is gelegen op een hoogte van 2360 m, dus veel lager dan Cusco. 
Omdat de Spanjaarden Machu Picchu nooit hebben ontdekt, is de stad goed bewaard gebleven. Machu Picchu is schitterend gelegen op een plateau te midden van grillige rotsformaties. De archeologen veronderstellen dat het een religieuze stad van de Inca´s is geweest, maar de precieze functie is nog steeds onbekend. Er is voldoende tijd om dit grootse ruïnecomplex met haar vele tempels, terrassen en heilige plaatsen te verkennen. Overnachting in Cusco.

Dag 15 – Cusco
Transfer naar het vliegveld van Cusco voor de vlucht huiswaarts. 
 
Tijdens uw 15-Daagse luxe privé rondreis Zuid-Peru in 4 en 5-sterren hotels verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Lima - Iberostar Selection Miraflores hotel

Paracas - DoubleTree Resort by Hilton Hotel Paracas

Double Tree Resort by Hilton Hotel Paracas
Het hotel ligt aan het strand, naast het Paracas Nationaal reservaat.situated at the beach next to Paracas National Reservaat.

Faciliteiten
Het restaurant El Pardo al Mar biedt dagelijks lokale en continentale gerechten voor ontbijt, lunch en diner, aan het buffet of à la carte. Op het terras kunt u genieten van een uitgebreide selectie internationale hapjes en dineren aan de oceaan met uitzicht op het zwembad. El Rey de las Olas is de plek om te genieten van drankjes en tropische dranken, waaronder onze regionale favoriet Pisco Sour. Voor een snelle hap of een verleidelijke cocktail is er de Glazz Bar naast het zwembad.

Kamer
Alle suites hebben een terras/balkon met prachtig uitzicht op de baai van Paracas of of de palmtuinen. Tevens hebben alle kamers de beschikking over uiterst comfortabele Sweet Dreams bedden, twee 32-inch tv's en een kitchenette

Nazca - DM Hoteles Mossone

DM Hoteles Mossone
Het hotel wordt beschouwd als een historische plaats in de regio omdat het de woning was van de Duitse archeologe Maria Reiche toen zij de Nasca-lijnen bestudeerde. Daarom is het mogelijk de kamer te bezichtigen waar zij vijfentwintig jaar heeft gewoond.

Faciliteiten:
Het hotel heeft een planetarium en een sterrenkijkpunt, wat zorgt voor een magische en gedenkwaardige ervaring. Het restaurant serveert een uitgebreid menu van nationale en internationale gerechten. 

Kamers:
De kamers zijn luxe ingericht en voorzien van gratis wifi, kabel-tv, airconditioning en minibar. De badkamers zijn voorzien van een bad, toilet en haardroger. 

 

Arequipa - Hotel Katari

Hotel Katari
Het verblijf in het hotel Katari laat u kennismaken met de essentie van Arequipa, zowel wat betreft de koloniale invloed als de interessante pre-koloniale geschiedenis.

Faciliteiten
Geniet van het uitnodigend (zonne)terras en tuin, met panoramisch uitzicht op de vilkaan. 

Kamers:
De suites bieden een uitzicht over de stad. De kamers en rustruimtes zijn zorgvuldig ingericht met antiek/koloniale stijl dat rechtstreeks afkomstig is uit de traditionele huizen van Arequipa.
De kamers hebben een stenen vloer en alpaca-textiel en voorzien van een satelliet-tv, verwarming en een eigen badkamer met bad of douche en koloniale spiegels. 

GUESTHOME

Colca - Colca Lodge & Spa resort

Colca Lodge & Spa resort
Het resort is uniek gelegen op 3.250 meter boven de zeespiegel, aan de oevers van de Colca rivier en omgeven door pre-Inca terrassen.

Faciliteiten
Het hotel beschikt over vier zwembaden gevoed door natuurlijke bronnen met een temperatuur tot 80 graden Celsius, boordevol mineralen die goed zijn voor de gezondheid, met name lithium, het van nature ontspannende element. 

Kamers:
De kamers met gestucte (lemen) en van lambrisering voorziene muren bieden allen uitzicht op de vallei, tuinen en tarrassen van het hotel, en beschikken over een creatief vloerverwarmingssysteem werkend met thermische energie uit eigen bron. WIFI is beschikbaar in alle kamers en in de gemeenschappelijke ruimtes van het hotel.

Puno - GHL Lago Titicaca hotel

Cusco - Casa Andina premium

Hotel Casa Andina premium

Het hotel ligt in het centrum van Cusco met uitzicht op het Limacpampa-plein, en biedt accommodatie in traditionele kamers, die op de binnenplaats uitkijken.
Het ligt op slechts een korte loopafstand van de Plaza de Armas en Koricancha. 

 

Faciliteiten:

Het gastronomisch restaurant van Casa Andina, Alma Restaurante & Bar, serveert verse producten uit de heilige vallei van de Inca's, evenals specialiteiten uit de Andes. De koloniale bar verzorgt 's avonds drankjes, waar u op het terras van kunt genieten.

U kunt heerlijk ontspannen in de lounge en in de leeszaal met open haard. 

 

Kamers:

De kamers van Casa Andina Premium Cusco zijn gebouwd rond binnenplaatsen in koloniale stijl met houten balkons. Alle kamers en suites beschikken over een kabel-tv. en gratis wifi.

 

 

Urubamba - San Agustin Monasterio de la Recoleta boutique

Algemeen
Peru is een Republiek, met als hoofdstad Lima en ligt aan de westkust.
Het land heeft een oppervlakte van 1.285.216 km en telt ca. 31.914.989 inwoners (2020).
Voor de komst van de Spaanse veroveraars was Peru het hart van het rijk van de Inca's. Tussen de verovering in 1572 en de onafhankelijkheid in 1821 werd het land door Spanje bestuurd. Vanaf die tijd werd Peru afwisselend door militaire en burgerregeringen bestuurd. Ook wisselden dictators en democratische regeringen elkaar af. Het land kent een verscheidenheid aan flora: aan de kust groeien vooral cactussen en succulenten, in het noorden vinden we de mangrovebossen en in de Andes groeien agaves, bromelia’s en orchideeën.
Vanwege deze geografische diversiteit is Peru rijk aan natuurlijke hulpbronnen, zoals koper, zilver, goud, petroleum, hout, vis, ijzererts, steenkool en water.
 
Ligging
Peru, officieel de Republiek Peru, ligt ten zuiden van de evenaar, aan de westkust van Zuid-Amerika.
Het wordt begrensd door Ecuador en Colombia in het noorden, Brazilië in het oosten van Peru, Bolivia in het zuidoosten, Chili in het zuiden en de Grote Oceaan in het westen.
Peru heeft drie landschapsvormen: het Amazonelaagland, het kustgebied en het bergland tussen de kuststrook en het oerwoud.
 
Klimaat
Het heeft een tropisch klimaat, met het hele jaar door zeer heet en vochtig weer. De gemiddelde temperaturen in dit gebied schommelen rond de 27 graden Celsius. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het echter vaak veel heter aan. Er valt veel regen in het regenwoudgebied, gemiddeld ongeveer 3.000 millimeter per jaar.
 
Religie
Peru kent diverse religieuze stromingen. Het overgrote deel van de bevolking is katholiek. Ongeveer 9% van de bevolking is protestants.
 
Eten en drinken
De Peruaanse keuken wordt beschouwd als een van de meest gevarieerde van de wereld, en heeft een grote variëteit aan typische gerechten. Een veel gegeten Peruaans gerecht is ceviche (uitgesproken als 'cebiche') met lekker veel peper en limoen of citroen. Ook zie je overal op de kaart papa a la Huancaina staan: plakjes gekookte aardappel met een pittige kaassaus en sla, meestal geserveerd met een hardgekookt eitje en wat olijven. Ook gerechten met rijst, rundvlees /kip en aardappelplakjes met kaassaus komen vaak op tafel.
Hét Peruaanse drankje: pisco! De drank wordt gemaakt uit druiven en is daardoor een soort wijn, maar ook weer niet helemaal.
 
Drinkwater
Het wordt afgeraden drinkwater te gebruiken, dus is het aan te bevelen toch vooral flessen drinkwater te gebruiken. 
 
Elektriciteit
Peru heeft 220 volt en in sommige plaatsen 110 volt. Een wereldstekker is noodzakelijk. Het is ook aan te bevelen een powerbank mee te nemen.
 
Tijdverschil
In Peru is het tijdens onze wintertijd 6 uur vroeger, tijdens de zomermaanden is het tijdsverschil 7 uur.
 
Taal
Het Spaans is de officiële taal. Ook spreekt met de Incataal Quechua en het Aymara. In de toeristische gebieden spreekt men ook Engels.
 
Bagage en kleding
Voor Peru gelden geen bijzondere kledingseisen. Neem vooral dunne katoenen kleding mee, voor de avonduren een hooggesloten shirt ter bescherming tegen de muggen. Raadzaam ook is stevig schoeisel en praktische kleding in “laagjes”. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Peru heeft u een geldig paspoort nodig welke bij inreis nog 6 maanden geldig is. Alle reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben geen visum nodig om Peru in te kunnen reizen. 
 
Fotograferen en filmen
Fotograferen is toegestaan, maar wees discreet. De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.).
 
Geldzaken
De munteenheid van Peru is de Peruaanse Sol (S).  In  januari 2023 is  € 1,- ongeveer 4 sol.
 
Creditcards
Creditcards worden in de duurdere winkels, grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Geld wisselen
Bij alle banken is het mogelijk geld te wisselen. Bij de meeste hotels kan met ook vaak wisselen, echter vaak tegen ongunstigere koers dan een bank.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
 
Gezondheid
De medische zorg in Peru is in de privé-ziekenhuizen van redelijk niveau. Op het platteland is de medische zorg van een lager niveau en vind je slechts hier en daar een arts. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. In de hoger gelegen gebieden is een risico op hoogteziekte.
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Apotheken vindt u in alle steden.  Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Vaccinaties
In Peru kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. Deze ziekten worden overgebracht door muggen die vooral overdag steken. Ook malaria komt voor. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.
 
Openingstijden
De meeste winkels zijn open vanaf 09:00 en sluiten om 19:00 uur. Banken zijn meestal open tussen 09:00 en 18:00 uur. 
 
Restaurants
Het merendeel van de restaurants is open 11:30 – 15:00 en van 17:00 – 23:00 uur. Veel restaurants kennen een sluitingsdag.
 
Post, internet en telefoon
In de meeste toeristische winkels kan men postzegels kopen. De post doet er 1-4 weken  over naar een land in de Europese Unie. 
 
Internet:
Peru beschikt over een 4G netwerk waarmee u goed bereik heeft. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Veel hotels, bars en restaurants hebben wifi voor hun gasten.
 
Telefoon
Peru heeft een uitgebreid mobiel netwerk maar heeft een andere bandfrequentie dan in Europa. Inmiddels zijn veel mobieltjes daar geschikt voor. Check het voor de zekerheid bij je provider.
Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 51.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Peru werkt over het algemeen uitstekend; het is wel chaotisch. Niet veel mensen hebben een eigen auto en ze zijn dus afhankelijk van de bussen, taxi's en colectivos. De bussen rijden vaak; het is goedkoop om zo te reizen, zelfs vrij comfortabel is en er zijn veel verschillende routes.
 
Veiligheid
De kleurcode van het reisadvies voor Peru verschilt per regio; het is gedeeltelijk rood, oranje en geel. 
Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Ruïnestad Chan Chan
- Ballestaeilanden
- Caral
- Cuzco, vroegere Inca hoofdstad
-Titicameer
- tropisch regenwoud
- Nazcalijnen
 
Nationale feestdagen
Naast de christelijke feestdagen kent Peru de volgende feestdagen:
1 januari: Nieuwjaar, 1 mei: dag van de arbeid, 29 juni: San Pedro en San Pablo (hoogfeest Petrus en Paulus), 7 juni: slag van Arica, 28 juli: nationale feestdag, 30 augustus: Santa Rosa de Lima, 1 november: allerheiligen, 2 november: dag van de doden, 25 december: kerstmis.
 
Peruaanse ambassade in Brussel
Tervurenlaan 179, 1150 Brussel, tel: 02 733 33 19
 
Peruaanse ambassade in Den Haag
Nassauplein 4, 2585 EA Den Haag, tel: 070 363 8148
 
Nederlandse ambassade in Lima
Torre Parque Mar, Avenida José Larco 1301 13e verdieping, Lima  18 - Tel: +51 1 213 98 00