15-Daagse wandelreis door Georgië
v.a. € 0 p.p.

15-Daagse wandelreis door Georgië

Het prachtige Georgië ligt verscholen tussen de hoge bergtoppen van de Kaukasus, op de grens van Europa en Azië,  De bergen, de glooiende wijnvelden, de subtropische Zwarte Zeekust en het vruchtbare achterland zorgen ervoor dat dit kleine land zich bijzonder leent voor de natuurliefhebber en een wandelvakantie. De gastvrije bevolking ontvangt u na een intensieve dag met een rijk gedekte tafel vol lokale specialiteiten. Uiteraard slaan we in deze wandelreis het levendige Tbilisi met haar badhuizen en smalle straten met gekleurde balkons niet over.

6 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Lokale, beperkt Engelssprekende gids in Svaneti
• Overnachtingen in comfortabele 3-sterrenhotels en guesthouses op basis van logies/ontbijt
• 11 x Diner + 2 x lunch(box)
• 1 Flesje water per dag per persoon
• Alle vervoer ter plaatse met airco (niet in Svaneti regio)
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
 
Exclusief
• Internationale vlucht. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Eventuele Engelssprekende gids voor gehele reis (€ 960,- p.p. bij 2 personen)
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 2 personen
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen

 

Dag 1 – Tbilisi
Bij aankomst op de luchthaven wordt u opgehaald door een vertegenwoordiger van Sovjet Reizen. De transfer volgt naar uw hotel. Overnachting in Tbilisi.
 
Dag 2 – Tbilisi
Vandaag maakt u nader kennis met Tbilisi tijdens een uitgebreide wandeling door de stad. Al in de middeleeuwen was Tbilisi een welvarend knooppunt op de handelsroutes tussen West- en Oost-Transkaukasië en later ook in de zijderoute. Tegenwoordig is Tbilisi een levendige en gezellige stad, gelegen in een vallei omgeven door prachtige bergen. Het is een multiculturele stad waar Georgisch-orthodox, Armeens Apostolische, een synagoge en een moskee op nog geen 5 minuten lopen van elkaar verwijderd zijn. Tbilisi, ook wel het Parijs van het oosten genoemd, is een zeer aangename mix van oost en west en trekt al sinds de oudheid vele bezoekers. Het is een mooie mix van moderne en oude gebouwen, waarbij cultuur wordt afgewisseld met het bruisende leven. Overnachting in Tbilisi.
 
Dag 3 – Tbilisi – Mzcheta – Gergeti – Kazbegi (ca. 3 uur wandelen, 470 meter stijgen en dalen)
Mzcheta, de voormalige hoofdstad van het Georgische rijk en tegenwoordig de spirituele hoofdstad en thuisbasis van twee van de belangrijkste kerken van Georgië: Svetitskhoveli en Jvarikerk. De originele Svetitskhoveli werd gebouwd in de 4e eeuw en wordt sindsdien gebruikt voor de kroning van de Georgische vorsten alsook hun laatste rustplaats. Tevens werden de vorsten begraven in deze kerk. Nog belangrijker is dat deze kathedraal beschouwd wordt als één van de heiligste plaatsen in Georgië, daar hier de mantel van Christus begraven zou zijn. We gaan verder naar het Jvari klooster, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft op Mzcheta en de samenvloeing van verschillende rivieren. We reizen verder richting het oosten, via de Georgian Military Highway naar Kazbegi. Onderweg maken we een stop bij het Ananuri fort, dat uitkijkt over het Zhinvali stuwmeer. Het fort is een prachtig voorbeeld van de oude Georgische architectuur. Vervolgens passeren we Gudauri, een geliefd skiresort, gelegen op een hoogte van 2200 meter in de Hoge Kaukasus. De route zoekt haar weg tussen de hoge pieken en diepe dalen waar herders hun schapen laten grazen. Na elke bocht volgt er een nieuw uitzicht. Via de mooie Daryal kloof, komen we aan bij het eindpunt van deze dag: Kazbegi met zijn besneeuwde bergtop van maar liefst 5000 meter hoog. Een 3 uur durende wandeling naar de Gergeti Drievuldigheidskathedraal laat ons kennismaken met de overweldigende omgeving. Diner en overnachting in Kazbegi in een guesthouse met gedeelde faciliteiten.
 
Dag 4 – Kazbegi – Chaukhebi gebergte – Kazbegi (ca. 3 uur wandelen, 500 meter stijgen en dalen)
Na een rit van ongeveer 1 uur door de afgelegen en adembenemende Sno-vallei bereiken we het bergdorpje Juta. De inwoners van dit dorp leven nog op traditionele wijze en hebben hun oorspronkelijke cultuur en gewoontes weten te behouden. Op de steile berghellingen rondom het dorp zijn er akkers waarop aardappelen worden verbouwd. Vanuit het dorp maken we een schitterende wandeling door de bergweiden, met talrijke bloemen, naar de voet van de scherpe en besneeuwde pieken van het Chaukhebi gebergte van 3852 meter hoog. Via hetzelfde pad keren we terug naar het dorp en overnachten we in hetzelfde guesthouse in Kazbegi.
 
Dag 5 – Kazbegi – Gori – Uplistishke – Kutaisi (ca. 1 uur wandelen)
Via de Georgian Military Highway verlaten we de bergen en rijden we naar de stad Gori, geboorteplaats van Stalin. Niet ver hier vandaan ligt Uplistsikhe, een grottenstad, die ca. 3000 jaar geleden bewoond was. De grotwoningen en kerken zijn in de zachte zandstenen helling van de Mtkvari vallei gelegen. Dit was in de 5e eeuw een belangrijk handelscentrum aan de Zijderoute en werd later door monniken bewoond, tot de Mongolen het complex verwoestten. We maken een wandeling naar boven, van waar u een prachtig uitzicht heeft op de omgeving. Vervolgens reizen we verder naar Kutaisi voor het diner en de overnachting in ons Guesthouse.
 
Dag 6 – Kutaisi – Becho
Vandaag gaat het avontuur verder naar de pittoreske Svaneti regio. We maken eerst nog een stop bij het Gelatiklooster, een nog actief mannenklooster. De bijbehorende kathedraal is rijkelijk versierd met middeleeuwse muurschilderingen. Dit klooster staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We rijden via Zugdidi naar de Enguri dam, de grootste van Georgië. Vanaf hier hebben we en prachtig zicht op het waterreservoir en de omliggende bergen. We rijden verder door de ongerepte natuur, valleien en bergen naar het hart van het afgelegen en zeer authentieke bergprovincie Svaneti. Adembenemende vergezichten, besneeuwde bergtoppen en bijzonder aardige dorpbewoners, de Svans, zorgen ervoor dat het voelt of u in een geheel andere wereld bent terechtgekomen. We verblijven in het kleine, groene dorpje Becho. Dit dorp werd nooit door vreemde heersers bezet en daarom is dit gedeelte van Georgië nog rijk aan tradities en gastvrijheid. Diner en overnachting in guesthouse met gedeelde faciliteiten in Becho.
 
Dag 7 – Becho – Etseri – Becho (ca. 7 uur wandelen)
Achter het dorpje Becho ziet u, bij goed weer, de grandioze top van het Ushba gebergte van ca. 4700 meter hoog. We maken een wandeling en trotseren de wildstromende rivieren en rijk begroeide bossen. U kijkt uw ogen uit tijdens deze wandeling door de afwisselende natuur die u in één wandeling te zien krijgt. Werkelijk een uniek stuk in Svaneti. Diner en overnachting in guesthouse met gedeelde faciliteiten in Becho.
 
Dag 8 – Becho – Ushba gletsjer – Mestia (ca. 5 – 7 uur wandelen en 450 tot 1050 meter stijgen en dalen)
We nemen een lokale minibus naar Mazeri, een klein bergdorp. Vandaag genieten we van een wandeling naar de Ushba gletsjer. U kunt kiezen voor een wandeling van ca. 5 uur met een stijging en daling van 450 meter hoog naar de eerste waterval, of u kunt voor de langere weg kiezen, waarbij u tot de derde waterval loopt en er ca. 7 uur over doet en een stijging en daling van 1050 meter overbrugt. Na terugkomst in Becho volgt de transfer naar Mestia. Diner en overnachting in een familiehotel in Mestia.
 
Dag 9 – Mestia – Adishi (ca. 5 uur, 930 meter stijgen en 380 meter dalen)
Na het ontbijt gaan we met jeeps verder naar Mulakhi. Hier beginnen we met de wandeling naar één van de meest afgelegen bergdorpjes, Adishi. Adishi is gelegen in een zeer smalle vallei tussen twee reusachtige bergen. De meeste huizen staan leeg, maar de mensen die er nog wonen leven van de weinige toeristen die er passeren en van de opbrengst van de landbouw. Hier maken ze hun eigen brood en kaas. De bagage zal worden vervoerd naar uw hotel. Diner en overnachting in een guesthouse in Adishi met gedeelde faciliteiten. * Vanwege aardverschuivingen kan het gebeuren dat de weg niet toegankelijk is voor de auto/bus en dan dient er bagage voor 2 dagen te worden meegenomen.
 
Dag 10 – Adishi – Iprari (ca. 7 uur wandelen, 620 meter stijgen en 800 meter dalen)
Vanuit Adishi lopen we eerst over een vlak stuk om vervolgens te klimmen. We steken de rivieren te paard over. Er is meestal geen brug te vinden over de rivier die wij dienen over te steken en het water is vaak diep en krachtig. Zodra we het bos uitkomen, volgt er een breed pad naar de Chkhutnieri Passage. We zien de Rustaveli gletsjer en dalen af door een mooie kloof en genieten van de omliggende natuur. Eenmaal in de dalbodem aangekomen verblijven we in een eenvoudig familie guesthouse waar u hartelijk wordt ontvangen. Diner en overnachting in Iprari in een guesthouse met gedeelde faciliteiten.  
 
Dag 11 – Iprari – Ushguli (ca. 4 uur wandelen, 440 meter stijgen en dalen)
Svaneti is het hoogst gelegen bewoonde gebied in Europa, omringd door 4 van Europa’s hoogste bergtoppen. Deze morgen maken we dan ook een ochtendwandeling naar het dorpje Ushguli, meer dan 2200 meter boven zeeniveau gelegen. Naast dat deze plaats het hoogst permanent bewoonde dorp in Europa is, wordt het ook geroemd om zijn lokale architectuur en de imposante wachttorens. In dit dorpje is een etnografisch museum en een kerk te vinden, die u kunt bezoeken. Mocht de wandeling te kort zijn, dan kunt u nog een optionele wandeling maken naar Tamar’s Toren in Ushguli. Diner en overnachting in een eenvoudig guesthouse in Ushguli met gedeelde faciliteiten.
 
Dag 12 – Ushguli – Shkhara – Mestia (ca. 6 uur wandelen, 320 meter stijgen en dalen)
Vandaag maken we een relatief makkelijke wandeling naar de hoogste bergtop van Georgië, de Shkhara van 5067 meter hoog. Na onze wandeling rijden we met 4 x 4 jeeps verder naar Mestia en trotseert u de bergwegen. Naast dat deze regio betoverend mooi is, is het een mythische omgeving waar we enkele bergdorpjes doorkruisen waar de tijd echt is blijven stilstaan. Vanzelfsprekend kunt u onderweg een fotostop maken om de mooie omgeving op u in te laten werken. Het bergdorp Mestia is een liefelijk traditioneel dorp in de provincie Svaneti, verdeeld in een Opper- en Neder-Svaneti.
 
Dag 13 – Mestia – Kutaisi
Deze morgen reizen we terug naar Kutaisi. Kutaisi was tot 1122 de hoofdstad van het Koninkrijk Georgië en van de 13e tot de 15e eeuw de hoofdstad van het West-Georgische Koninkrijk Imeretië. Het milde subtropische klimaat en de bijbehorende vegetatie maken de omgeving van Kutaisi een aantrekkelijke regio voor natuurliefhebbers. In Kutaisi bezoeken we de 11e-eeuwse Bagrati kathedraal, welke deels gerenoveerd is. Daarnaast kunt u nog een kijkje nemen op de lokale markt waar fruit, vlees, groente etc. wordt verkocht. Diner en overnachting in het guesthouse in Kutaisi met gedeelde faciliteiten.
 
Dag 14 – Kutaisi – Tbilisi
We rijden terug naar Tbilisi. Na aankomst in de hoofdstad heeft u nog wat tijd ter vrije besteding om bijvoorbeeld de markt in Tbilisi te bezoeken of van een drankje op één van de terrasjes te genieten. Overnachting in Tbilisi.
 
Dag 15 – Tbilisi
Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven conform uw vluchtschema. Indien gewenst is het mogelijk uw reis te verlengen.
 

 

Tijdens uw 15-Daagse wandelreis door Georgië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Tbilisi - Hotel Astoria

Hotel Astoria
Dit klassieke hotel ligt nabij de funiculairevan Mtatsminda in het centrum van Tbilisi op 600 meter van het Vrijheidsplein en de Roestaveli Boulevard.

Faciliteiten:
Een grote pré van dit hotel is het zwembad dat een aangename verkoeling en ontspanning kan zijn na een warme zomerdag.Verder beschikt het hotel over o.a. een restaurant, conciërgedienst en gratis parkeergelegenheid voor gasten. In het hotel is wifi aanwezig.

Kamers:
De kamer beschikt over airconditioning, een balkon, een koelkast, een waterkoker en een flatscreen-tv met satellietzenders. De badkamer is uitgerust bad, toilet en haardroger.

 

Kazbegi - Hotel Tower

Hotel Tower
Hotel Tower is gelegen in het plaatsje Stepantsminda op zo’n 47 km van Vladikavkaz en 31 km van Gudauri. Het hotel vormt de ideale uitvalsbasis om de prachtige omgeving te verkennen.

 

Faciliteiten

Het hotel beschikt over een tuin, gratis parkeerplaatsen, wifi en een restaurant.

 

De kamers

Alle kamers zijn netjes ingericht en voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet. 

 

Kutaisi - Guesthouse Beka

Guesthouse Beka
Guesthouse Beka is een kleinschalige accommodatie gelegen op zo’n 800 meter van de Bagrati kathedraal. De gasten kunnen gratis gebruik maken van de parkeergelegenheid evenals Wifi. 

In het restaurant worden dagelijks traditionele Georgische maaltijden geserveerd. 

De kamers zijn netjes ingericht, voorzien van een balkon, tv, airconditioning en eigen badkamer met douche en toilet. 

 

GUESTHOME

Becho - Guesthouse Guli

Guesthouse Guli:

Tijdens uw reis verblijft u in guesthouse Guli. Het recent gebouwde guesthouse is prachtig gelegen midden in de natuur.

 

Faciliteiten:

In de ontbijtruimte serveert met dagelijks een Amerikaans ontbijt, gratis Wifi en mooi terras.

 

Kamers:

De kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken allen over een balkon en volledig ingerichte badkamer.

Mestia - Hotel Chubu

Hotel Chubu
Dit hotel behoort tot de twee beste hotels van Mestia en is centraal gelegen in Mestia, nabij het centrale plein met diverse cafe's en restaurants.

Faciliteiten
Het hotel heeft een eigen restaurant waar het ontbijt zowel als het diner word geserveerd. Tevens beschikt het hotel over een gezellige bar en tuin.  
 
Kamers
Elke kamer is netjes ingericht en beschikt en is voorzien van een tv en gratis WiFi. De badkamers zijn voorzien van een douche en toilet.
 

GUESTHOME

Adishi - Elisabeth's Guesthouse

Elisabeth's Guesthouse:
Tijdens uw reis verblijft u in Ushkhvanari in guesthouse Elisabeth. Een persoonlijk en warm onthaal voor elke gast.

Faciliteiten:
In de ontbijtruimte wordt dagelijks een continentaal ontbijt geserveerd.

Kamers:
De kamers zijn eenvoudig ingericht en hebben allen een terras met zicht op de tuin.

 

GUESTHOME

Ipari - Guesthouse Ipari

Guesthouse Ipari

Guesthouse Ipari is gelegen in Udabno op ong. 14km van het David Gareja klooster. In de onmiddellijke omgeving kan men verschillende activiteiten doen zoals paardrijden, fietsen en wandelen.

 

Faciliteiten

Het guesthouse beschikt over een ontbijtruimte, bar en sauna. Gratis Wifi.

 

Kamers

De kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken allen over een balkon en volledig ingerichte badkamer.

 

Ushguli - Hotel Koshki

Hotel Koshki

Het recent geopende hotel Koshki is gelegen in Ushguli, vanuit het hotel kan u genieten van een prachtig zicht over de omgeving. Het hotel beschikt over een tuin. Het hotel heeft eveneens een restaurant waar men terecht kan voor het diner.

 

Faciliteiten

Het hotel beschikt over een ontbijtruimte, groot terras en speeltuin. Gratis Wifi.

 

Kamers

De kamers zijn comfortabel ingericht en beschikken allen over een balkon en volledig ingerichte badkamer.

 

Algemeen
Georgiërs beschouwen hun land als een Europees land, hoewel het geografisch gezien grotendeels in Azië ligt. Het is immers toegelaten tot belangrijke Europese instellingen zoals de Raad van Europa en het mag ook meedoen aan de Europese evenementen. Oosterse elementen vindt u o.a. terug in de architectuur en het eten. Georgië valt op door haar diversiteit op een kleine oppervlakte. De bergen van de hoge Kaukasus die reiken tot 5000 meter staan in groot contrast met het subtropische laagland van de Zwarte Zee kust. Het oude centrum van de hoofdstad Tbilisi heeft een oosterse blik met nauwe straten en kleurrijke balkons terwijl op kleine afstand de gebouwen staan die denken aan de grandeur van het Russische Rijk. Net ver hiervandaan kunnen de liefhebbers van de socialistisch Sovjetbouwkunst hun hart ophalen. Buiten Tbilisi liggen de meer traditionele dorpen omringd door wijnvelden, lavaplateaus en steppegebied. De inwoners hebben een bourgondische levensstijl waarbij uitgebreide maaltijden, lekkere wijn en het samenzijn centraal staan. 
 
Ligging
Georgië is gelegen onder de rook van Rusland, waarmee het ook de langste noordelijke grens heeft. Deze grens wordt gevormd door het Hoge Kaukasusgebergte. Dit gebergte strekt zich uit tot aan de Zwarte Zee en heeft bergtoppen van 5000 meter hoog. In het zuiden van het land ligt de Kleine Kaukasus. Aan de andere kant van de noordelijke grens liggen de deelrepublieken Dagestan, Tsjetsjenië en Ingoesjetië. Een andere natuurlijke grens is de Zwarte Zee in het westen van het land, waar de stranden te vinden zijn. Aan de zuidelijke grens liggen Turkije en Armenië en in het oosten Azerbeidzjan. Meer dan de helft van het land ligt hoger dan 900 meter en ongeveer 40% van de oppervlakte is bedekt met bossen. In het oosten zijn juist weer de landbouwvelden en wijnregio’s te vinden. In totaal kent Georgië twaalf deelgebieden waarvan twee een autonome status hebben: Abchazië en Adzjarië. Daarnaast is er Zuid-Ossetië, welke ook niet langer meer toegankelijk is voor de Georgiërs net als Abchazië. Het land is ongeveer 2 keer zo groot als Nederland. 
 
Klimaat
Door de grote hoogteverschillen, variërend van zeeniveau tot bergpieken van meer dan 5.000 meter, kent Georgië een grote landschappelijke en klimatologische variatie. In de bergstreken is het in de zomer koel, maar aangenaam met temperaturen rond de 20 graden. In de winter kan de temperatuur echter dalen tot 
-30 graden. Aan de Zwarte Zee is het klimaat subtropisch met veel neerslag in de wintermaanden. In Tbilisi zijn de zomers warm. De beste reistijd voor Georgië is over het algemeen het voorjaar en najaar. Echter is het land ook goed te bezoeken in de zomer. 
 
Religie
Religie speelt een belangrijke rol in het leven van de Georgiërs en overal in het land ziet u kerken en kloosters. Na Armenië was Georgië het tweede land dat het christendom als staatsreligie aannam en de meeste inwoners zijn Georgisch-orthodox (ca. 65%). Georgië kent sinds 1991 de vrijheid van godsdienst en naast de christenen zijn er moslims en is er nog een kleine groep Joden. Men is trots op de multireligieuze samenleving en verwijst graag naar de hoofdstad Tbilisi waar een synagoge, een moskee, een Georgische basiliek, een Armeense kerk en een Zoroastrische Tempel in dezelfde wijk staan. 
 
Eten en drinken
Georgiërs houden van uitgebreid tafelen. Van walnoten, knoflook en aubergine worden de heerlijkste gerechten gemaakt. Koriander, dille en peterselie wordt ook vaak gebruikt in deze keuken. Op de Georgische tafel zal het altijd vol staan en voelt u zich dan ook niet bezwaard hierover. Een Georgische maaltijd begint met koude en warme hapjes en vervolgens komen de gerechten met lamsvlees, kalfsvlees of kip. Een bekend gerecht is Khatsjapoeri (een soort pizzadeeg gevuld met kaas), lobia (bonen en walnotensalade), pkali (spinaziebladeren gevuld met gehakt), khinkali (soort van ravioli) en nog veel meer. Vooral in Tbilisi is er een groot aanbod van restaurants en barretjes. In kleinere steden is dit beperkt, maar er is altijd een lokaal eethuisje te vinden dat Khatsjapoeri aanbiedt. 
 
Drinken:
Georgië is een wijnland bij uitstek. Tijdens de Sovjetperiode kwam zeventig procent van de wijnproductie uit Georgië. Kindschmareuli is een droge witte wijn. Gurdschani is iets zoeter van smaak. Akascheni (fruitig) en teliani (droog) zijn bekende rode wijnen. Bier is overal verkrijgbaar, o.a. de merken Argo en Kazbegi en rijstbier. Chacha is de nationaal gestookte sterke drank. Borjomi mineraalwater (met een enigszins zoutige smaak) is het bekendste mineraalwater in Georgië. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken.
 
Elektriciteit
Georgië heeft 220 volt netspanning. In Georgië worden dezelfde stekkers gebruikt. Een verloop- of wereldstekker is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Georgië is het 2 uur later dan thuis. 
 
Taal
De landstaal in Georgië is Georgisch, dat door ruim 80% wordt gesproken. Daarnaast spreken de meesten ook Russisch. De Georgische taal bestaat al meer dan 2500 jaar en kent een uniek alfabet. Dat bestaat uit 33 letters, waarvan 28 medeklinkers en 5 klinkers. Het is voor ons westerlingen lastig te begrijpen en te leren.
 
Bagage en kleding
Georgië kent een divers klimaat met grote verschillen in temperatuur en neerslag. Wij adviseren u om diverse soorten kleding mee te nemen zoals T-shirts voor de lager gelegen gebieden en een warme trui voor de bergen. In de bergen en aan de Zwarte Zee kan het geregeld regenen en daarom adviseren wij u ook om een paraplu of regenjas/poncho mee te nemen. 
Voor het bezoek aan kerken en kloosters is voor dames het dragen van een hoofddoek verplicht. Tevens dienen de benen bedekt te zijn en kan een rok verplicht worden gesteld (bijvoorbeeld in Mzcheta). Vaak kunt u een rok lenen bij de ingang. Heren dienen bij kerk- en kloosterbezoek een lange broek te dragen.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen 
U heeft een geldige internationale reispas nodig. Een visa is voor staatsburgers van Schengen landen niet van toepassing.
 
Douanebepalingen:
Invoer: Binnenlandse- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd.
Uitvoer: Binnenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd.
Buitenlandse betaalmiddelen mogen tot USD 500 worden uitgevoerd.
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, soms tegen betaling. Het gebruik van een flitser is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monniken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraagt u eerst even om toestemming.
 
Geld- en bankzaken
De munteenheid van Georgië is de Lari (GEL). Indicatie koers (01-11-2019): 
€ 1 = GEL 3,25
 
Contanten:
In Georgië kunt u met uw bankpas geld opnemen bij de bankautomaten van Bank of Georgia, te herkennen aan de oranje kleur. Daarnaast zijn er veel wisselkantoren waar u Euro’s, Amerikaanse Dollars en Roebels kunt wisselen. 
 
Creditcards:
Creditcards worden in de hoofdstad, in sommige hotels, restaurants en winkels, geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Zakgeld:
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw drankjes en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft, hangt natuurlijk sterk af van uw eigen uitgavenpatroon en het type reis dat u met ons maakt. Maakt u een individuele reis dan zijn de gemiddelde kosten per dag ongeveer € 50,- per persoon. Maakt u een georganiseerde reis dan bent u ongeveer € 15,- per persoon kwijt.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Georgië om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
Ter plaatse maakt de reisleider in het geval u deelneemt aan een groepsreis een fooienpot voor de gids en chauffeur. De richtlijn is € 2,50,- per dag voor de gids en € 2,50 per dag voor de chauffeur. In totaal € 5,- per dag x aantal reisdagen. Uiteraard bent u vrij  op het einde de reisleiding ook een fooi te geven. 
 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht voor Georgië. Wel worden een DTP vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een buiktyfus vaccinatie aanbevolen. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij mogen geen verdere telefonische informatie geven omdat wij geen medische achtergrond hebben. Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium.
 
Honden:
Pas altijd op met voor honden en met name de wilde honden van het Kaukasische ras, die u in de bergen bij Mestia en Ushguli kunt tegenkomen. Deze honden beschermen hun eigen territorium en zullen aanvallen indien zij zich bedreigd voelen. Tevens kunnen deze honden ziektes dragen. Indien u toch zelf naar de honden toe stapt en aandacht geeft, is dit geheel op eigen risico. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09.30 uur tot 19.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend en er zijn ook diverse supermarktjes die 24 uur per dag geopend zijn. Musea zijn meestal vanaf 11.00 uur open en meestal op maandag gesloten. Daarnaast mogen er in diverse musea maar 10 personen tegelijk naar binnen. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Wisselkantoren zijn doorgaans langer geopend. 
 
Post, internet en telefoon
Post: De post in Georgië, zowel binnenlandse als buitenlandse, doet er erg lang over en komt niet altijd aan. Het wil nog wel eens helpen om uw post aangetekend per expresse te versturen. Betrouwbaarder zijn uiteraard de koeriersdiensten. Uw post kunt u het beste afgeven bij het hotel of het postkantoor. 
Internet: U kunt meestal gebruik maken van het internet vanuit uw hotel en bij internetcafés. Daarnaast kunt u vaak ook terecht met Wifi internet in een restaurant. 
 
Telefoon: Bellen over vaste telefoonlijnen is in Georgië minder betrouwbaar dan mobiel bellen. Zeker wanneer u voor een langere periode in het land rondreist, heeft het zin een lokale prepaid simkaart aan te schaffen. Het internationale landennummer van Georgië is +995. 
 
Openbaar vervoer
Georgië heeft een redelijk uitgebreid spoorwegennet, maar de treinen rijden langzaam. Binnenlandse nachttreinen rijden onder meer tussen Tbilisi en Batoemi en tussen Tbilisi en Kutaisi. Dit geldt ook voor internationale treinverbindingen met Bakoe en Jerevan. De nachttrein naar Jerevan doet over 350 km ongeveer 12 uur en dit kan nog uitlopen. De meest gebruikte middelen van openbaar vervoer zijn dan ook de bus en de marsjroetka ofwel minibus. Deze stoppen minder vaak en laten niet meer passagiers toe dan er  kunnen inzitten. 
 
Criminaliteit
Na de turbulente jaren 90 heeft een vreedzame revolutie gezorgd voor een stabiele en veilige samenleving. Er is weinig criminaliteit maar zoals overal ter wereld dient u goed op uw eigendommen te letten. De bevolking is gastvrij en in de dorpen kan u zomaar uitgenodigd worden in huis. 
De gebieden van Zuid-Ossetië en Abchazië hebben zich eenzijdig onafhankelijk verklaard en voor deze regio’s geldt een negatief reisadvies. Het is niet mogelijk om deze gebieden vanuit Georgië te bezoeken. Tijdens onze reizen komt u hier niet. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Bagrati kathedraal
- Gelati klooster 
- Historische monumenten van Mtskheta in Mzcheta. 
- Upper Svaneti bij Ushguli
 
Nationale feestdagen
De meeste Georgische feestdagen hebben een religieuze of nationalistische oorsprong. De belangrijkste feestdag is het orthodoxe paasfeest. Het hoogtepunt hierbij vormt de nachtmis die door vrijwel alle Georgiërs wordt bijgewoond. De dag erna trekt men massaal naar de begraafplaatsen om bij de graven van overleden familieleden uitgebreid te tafelen en wijn te drinken. Daarnaast viert men uitgebreid de jaarwisseling en het Georgisch-orthodoxe kerstfeest op 6 januari. Driekoningen op 19 januari, Moederdag op 3 maart, Onafhankelijkheidsdag op 9 april en 26 mei (van 1918), Dag van de Grondweg op 24 augustus, Maria Hemelvaart op 28 augustus, Mtschetoba feest op 14 oktober en Sint-Jorisdag op 23 november zijn andere belangrijke dagen. 
 
Belgische ere-consulaat in Tbilisi
Kazbegi Ave 24, 14th floor, 0177 Tbilisi, tel.: +995-322372220
 
Georgische ambassade in Sint-Pieters-Woluwe
Pater Eudore Devroyestraat 245, 1150 Sint-Peters-Woluwe, tel.: +32-27611190
www.belgium.mfa.gov.ge
 
Nederlandse ambassade in Tbilisi
Sheraton Metechi Palace Hotel, Telavi Straat 20, 0103 Tbilisi, tel.: +995-32276200
www.dutchembassy.ge
 
Georgische ambassade in Den Haag
Groot Hertoginnelaan 28, 2517 EG Den Haag, tel.: 070-3029080
http://www.netherland.mfa.gov.ge