16-Daagse fly-drive Armenië en Georgië
v.a. € 1499,00 p.p.

16-Daagse fly-drive Armenië en Georgië

Armenië en Georgië laten zich goed met een huurauto op eigen tempo ontdekken. De 2-weekse autorondreis neemt u mee naar de hoogtepunten van de Kaukasus. U ziet de beide hoofdsteden, de bijzondere kerken en kloosters waarvan een aantal zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, de dorpen waar tradities in ere worden gehouden, de bergen die uitnodigen voor een wandeling en de subtropische kust aan de Zwarte Zee. Met deze formule verzorgen wij uw verblijf en vervoer. U bepaalt zelf uw dagelijkse reistempo om te kunnen genieten van de cultuur en natuur in de Kaukasus.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Alle overnachtingen in 3-sterrenhotels, B&B's en guesthouses op basis van logies en ontbijt
• 3 x Diner (wanneer u verblijft in guesthouses)
• Autohuur categorie Kia Sportage of gelijkwaardig
• Transfer naar de luchthaven in Tbilisi
• Reisgids en wegenkaart van Armenië en Georgië
 
Huurprijs wagen inclusief
• Ongelimiteerd aantal kilometers
• CDW (Collision Damage Waiver) met eigen risico van USD 400 (ter plaatse afkoopbaar). (Het is mogelijk om via Allianz Global Assistance, de Eigen Risico Verzekering Autohuur af te sluiten. Als u onderweg schade heeft aan het voertuig heeft of het wordt gestolen, dan wordt het eigen risico dat het gehuurde voertuig zit volledig vergoed. Ook de ingehouden borg is verzekerd. Zo voorkomt u dat u voor vervelende verrassingen komt te staan en geniet u altijd van een onbezorgde autoreis).
• TPW (Diefstalverzekering)
• Belastingen
 
Exclusief
• Internationale vlucht. WorldExperts assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Grenspassage fee Armenië en Georgië GEL 30
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Extra’s autohuur: gps, afkoop eigen risico etc.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van en vanaf 2 personen.
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.

 

Dag 1 – Jerevan 
Bij aankomst op de luchthaven van Jerevan wordt u verwelkomd door onze vertegenwoordiger en naar uw hotel gebracht. Overnachting in Jerevan. 
 
Dag 2 – Jerevan 
In de ochtend wordt de auto afgeleverd bij uw hotel (tijdstip in overleg met de vertegenwoordiger bij aankomst).Vandaag kunt u kennis maken met de hoofdstad van Armenië. Opvallend in Jerevan zijn de vaak in Sovjetstijl gebouwde statige huizen en pleinen. Een mooi voorbeeld hiervan is het Republiekplein met haar imposante overheidsgebouwen, gezellige terrasjes, groene perkjes en fonteinen. Bezoek eens het Armeens Nationaal Historisch Museum, gelegen aan het Republiekplein. Het museum kent diverse afdelingen waaronder archeologie, numismatiek en etnografie. Hier krijgt u een goede indruk van de Armeense geschiedenis. Bezienswaardig is ook de North Avenue, de chique wandelboulevard van de stad. U kunt tevens een bezoek brengen aan het statige operagebouw, de Blauwe Moskee met zijn mooie binnentuin, de overdekte bazaar met specerijen of de Cascade van Jerevan. Wat u ook niet mag overslaan is het Genocide Monument. De grote piek van 44 meter hoog staat symbool voor de nationale wedergeboorte van Armenië en reflecteert in haar vorm het vroegere en het huidige Armenië. Overnachting in Jerevan.
 
Dag 3 – Jerevan – Echmiadzin – Zvartnots – Jerevan (50 km)
Na het ontbijt rijdt u naar Echmiadzin, gelegen op zo’n 25 minuten rijden van Jerevan. Wat Rome is voor katholieken, is Echmiadzin voor Armeniërs. Volgens de overlevering kreeg Gregorius de Verlichter (257-331), de grondlegger van de Armeens Apostolische Kerk, hier in 301 een visioen waarin Jezus Christus zelf hem opriep op deze plaats een kerk te bouwen. De kathedraal beschikt ook over een interessant museum met relikwieën, waaronder de lans waarmee Christus werd doorboord. Op de weg terug naar Jerevan passeert u Zvartnots, waar u de ruïnes van de 7e-eeuwse tempel kunt bezoeken. De middag heeft u ter vrije besteding en kunt u bijvoorbeeld de Vernissage of het Genocide Monument bezoeken. De grote piek van 44 meter hoog staat symbool voor de nationale wedergeboorte van Armenië en reflecteert in haar vorm het vroegere en het huidige Armenië. Overnachting in Jerevan.
 
Dag 4 – Jerevan – Garni – Geghard – Jerevan (70 km)
Vandaag rijdt u oostwaarts richting de plaats Garni, waar u de Zonnetempel kunt bezichtigen. Deze heidense tempel is de enige nog overgebleven tempel in Armenië, gebouwd in de 1e eeuw door Koning Tiridates I nadat hij een bezoek had gebracht aan keizer Nero in Rome. De tempel is omgeven door een prachtig berglandschap en ongerepte natuur. Vanaf de paden rondom de tempel heeft u een schitterend vergezicht op de vallei en de Azat rivier. Vervolgens kunt u verder rijden naar het 4e-eeuwse klooster van Geghard, niet ver hier vandaan. Bij het betreden van het kloostercomplex waant u zich even terug in de oudheid. Binnen het complex staan een aantal kerken waarvan de meeste gehouwen zijn uit massief rots. De interieurs van de kerken zijn zeer uniek versierd met kruisstenen en uitgehouwen fresco’s. Het complex ligt eveneens in een prachtig landschap aan de ingang van de Azatvallei. In de middag keert u terug naar de hoofdstad en kunt u bijvoorbeeld nog een bezoek brengen aan het belangrijkste museum van Armenië, namelijk de Matenadaran, met meer dan 17.000 manuscripten .(Gesloten op zondag en maandag) Overnachting in Jerevan.
 
Dag 5 – Jerevan – Khor Virap – Areni – Noravank – Goris (280 km)
Nadat u heeft ontbeten, rijdt u naar het klooster Khor Virap, één van de populairste bezienswaardigheden van Armenië. In het klooster werd Gregorius de Verlichter namelijk 13 jaar lang door Koning Tiridates IV gevangen gehouden. Pas nadat Gregorius de koning in 301 tot het christendom kon bekeren, werd Armenië het eerste land dat het christendom als officiële godsdienst aannam. Het klooster van Khor Virap ligt aan de Turks-Armeense grens en vanaf hier heeft men een prachtig zicht op de voor Armeniërs zo heilige berg Ararat. Vervolgens rijdt u verder naar Areni, bekend om zijn wijnmakerij. Hier vindt u langs de straten allemaal wijnstalletjes en uiteraard is het ook mogelijk om een slokje te proeven. Nabij het dorpje Areni ligt het Noravank klooster. Het meesterwerk van de middeleeuwse architect Momik is gesitueerd bovenop een imposante klif. Nadat u van deze mooie regio heeft genoten rijdt u naar Goris. Overnachting in Goris.
 
Dag 6 – Goris – Khndzoresk – Tatev – Karahunje – Yeghegnadzor 
Vandaag kan u het oude Khndzoresk, een middeleeuws dorp grotendeels gehouwen uit zachte rots bezoeken. Daarnaast is een bezoek aan het UNESCO Werelderfgoed van Tatev de moeite waard. Om hier te komen maakt u een rit met de langste kabelbaan ter wereld, ook wel “Wings of Tatev” genoemd. De constructie van 5,7 km lang overspant een spectaculaire kloof en brengt u naar het eeuwenoude Tatev klooster. Op het moment dat de kloof wordt overgestoken, hangt u op een hoogte van 320 meter boven de grond. Twee cabines, die elk 25 reizigers kunnen vervoeren, reizen voortdurend op en neer. Dit 10e-eeuwse kloostercomplex is zoals het al doet vermoeden fenomenaal gesitueerd in de Vorotan kloof. Op de weg naar Yegnegnadzor maakt u een stop bij het Stonehenge van Armenië,  Karahunge genaamd. Het is hier waar het eerste observatorium werd opgericht. Het heeft een geschiedenis van 7.500 jaar en wetenschappers geloven dat er een nauwe samenhang tussen het observatorium in Armenië en Stonehenge in Groot-Brittannië bestaat. Op veel van de stenen in Karahounge zijn gladde schuine gaten van 4 tot 5 cm in diameter, waarvan de hoeken worden gericht op verschillende punten op de horizon en ruimte. Overnachting in Yeghegnadzor in een guesthouse.
 
Dag 7 – Yeghegnedzor – Selim – Noratus – Sevan – Dilijan 
U rijdt richting het Sevan meer  via de Selim pas en komt bij de intacte Selim karavanserai, een belangrijke handelspost op de vroegere zijderoute. U rijdt van hieruit verder naar het plaatsje Noraduz. Hier treffen we een middeleeuwse begraafplaats met honderden kruisstenen aan, ook wel khatchkars genoemd. Het is bijzonder zoveel meesterwerken bij elkaar te zien. Na dit bezoek rijdt u verder naar het Sevan meer, één van de hoogst gelegen zoetwatermeren ter wereld. Het meer wordt ook wel de parel van Armenië genoemd. Breng een bezoek aan het Sevanavank klooster, gelegen op het schiereiland of maak een boottocht op het meer. Verder naar Dilijan voor overnachting.
 
Dag 8 – Dilijan – Haghpat – Akhtala – Sadakhlo grens – Tbilisi 
Vandaag rijdt u richting de laatste twee bezienswaardigheden van Armenië, namelijk het klooster van Haghpat en de Akhtala kerk. Het complex van het 10e-eeuwse klooster van Haghpat is een meesterwerk van religieuze architectuur en bestaat uit verschillende gebouwen. Het bevat elementen van Byzantijnse kerkelijke architectuur alsmede typische Armeense bouwstijl. De prachtige ontwerpen, het bas-reliëf en  bijzondere kruisstenen hebben er voor gezorgd dat dit monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Voor u de grens oversteekt stopt u bij de Akhtala kerk, bekend om zijn unieke fresco’s. Vervolgens rijdt u verder naar de grensovergang van Armenië en Georgië. Nadat u de grens bent gepasseerd is het nog circa 1 uur tot uw hotel in Tbilisi. Overnachting in Tbilisi.
 
Dag 9 – Tbilisi 
Al in de middeleeuwen was Tbilisi uitgegroeid tot een welvarend knooppunt op de handelsroutes tussen West- en Oost-Transkaukasië. Tegenwoordig is Tbilisi een levendige en gezellige stad, gelegen in een vallei omgeven door prachtige bergen. Het is een multiculturele stad waar Georgische, Armeens-apostolische en rooms-katholieke kerken, een synagoge en een moskee op nog geen 5 minuten lopen van elkaar verwijderd zijn. De hoofdstraat Rustaveli, waaraan vele statige panden en overheidsgebouwen zijn gelegen, geeft u een mooie eerste indruk van de stad. Aan het einde van deze straat ligt het Georgisch Kunstmuseum. Het museum staat bekend om haar Georgische kunst en goudsmidstukken daterend van de 9e tot de 19e eeuw. Maak een wandeling door de David Aghmashenebli avenue, misschien wel één van de mooiste straten, die laat u kennismaken met het art-nouveaudistrict van Tbilisi of bezoek het openluchtmuseum. Hier treft men zo’n 70, typisch Georgische, huizen en huisraad aan uit de diverse regio's van het land. Breng eens een bezoek aan het museum van de Sovjetrepressie of de Drievuldigheidskathedraal. Deze onlangs gebouwde kathedraal is het grootste religieuze bouwwerk van Georgië en bestaat uit meerdere verdiepingen. De kerk is gesitueerd op een plateau, wat prachtig aangelegd is met bloemen, bomen en perkjes. U kunt bijvoorbeeld ook de Metekhi tempel bezoeken of met de kabelbaan naar het hoger gelegen gedeelte van Tbilisi gaan, waar u de restanten van het Narikala fort kunt bekijken. Vanaf hier heeft u werkelijk een prachtig uitzicht over de Oude Stad, het onlangs aangelegde Europa Park en de sulfaatbaden, leuk om in de avond te bezoeken. Overnachting in Tbilisi.
 
Dag 10 – Tbilisi – Mzcheta – Gori – Uplistsikhe – Kutaisi (330 km)
Vandaag rijdt u verder richting Mzcheta, de voormalige hoofdstad van het Georgische rijk van 300 v. Christus tot 500 na Christus. Vandaag de dag is het niet langer de hoofdstad van het land, maar nog steeds wel de spirituele hoofdstad en thuisbasis van twee van de belangrijkste kerken van Georgië, namelijk de Svetitskhoveli en Jvarikerk, die u tevens kunt bezoeken. Vervolgens rijdt u verder naar Gori, de geboorteplaats van Jozef Stalin. Hoewel de discussie over het museum voortduurt, raden wij een bezoek aan het Stalin Museum toch aan. Het museum telt drie afdelingen: Stalin's huis, het Stalin Museum en Stalin’s treinwagon, waarmee hij in 1945 naar Potsdam is gereisd. Gelegen op korte rijafstand van Gori, kunt u Uplistsikhe bezoeken. De 3000 jaar oude grottenstad kan worden beschouwd als één van de eerste steden van Georgië. Hier maakt u kennis met de woningen, troonzaal en het, theater volledig gehouwen uit de rotsen. Verder naar Kutaisi, de tweede stad van Georgië. Diner en overnachting in guesthouse in Kutaisi. 
 
Dag 11 – Kutaisi – Mestia (230 km)
Op korte afstand van Kutaisi ligt het 12e-eeuwse Gelati klooster, een UNESCO Werelderfgoed dat bekend staat om zijn fresco’s. Vanaf Kutaisi kunt u een mooie route langs thee- en tabaksplantages naar het plaatsje Zugdidi nemen. In dit aangename stadje kunt u het paleis van de Dadiani’s, de voormalige residentie van de Dadiani dynastie bezoeken. In 1802 dwong het Russische keizerrijk de Dadiani’s de Russische annexatie van Georgië te accepteren en de eed af te leggen tegenover het Russische keizerrijk. Vervolgens rijdt u verder naar de 271 meter hoge Enguri dam, de grootste van Georgië, waar vandaan u een prachtig uitzicht heeft op het waterreservoir en de omliggende dorpen. Verder door de ongerepte natuur, valleien, rivieren en bergen naar Mestia. Het bergdorp Mestia is een liefelijk traditioneel dorp in de provincie Svaneti, die verdeeld is in een Opper- en Neder-Svaneti. Adembenemende vergezichten, besneeuwde bergtoppen en bijzonder aardige dorpsbewoners, de Svans, zorgen ervoor dat het voelt of u in een geheel andere wereld terechtgekomen bent. Diner en overnachting in Mestia.
 
Dag 12 – Mestia – Ushguli – Mestia (72 km)
Svaneti behoort tot de hoogst gelegen bewoonde regio’s in Europa en is omringd door 4 van Europa’s hoogste 
bergtoppen. Vandaag gaat u de bergwegen trotseren. Naast dat deze regio betoverend mooi is, is het een mythische omgeving waar u enkele bergdorpjes doorkruist, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het dorpje Ushguli, uw bestemming van vandaag, is meer dan 2.200 meter boven zeeniveau gelegen. Deze plaats is het hoogst permanent bewoonde dorp in Europa en wordt ook geroemd om zijn lokale architectuur, de imposante stenen wachttorens. Ushguli is zeker een bezoek waard! NB: de weg naar Ushguli is zeer slecht, u kunt eventueel bij uw accommodatie een 4x4 met chauffeur huren voor deze route (niet inbegrepen). 
Diner en overnachting in Mestia.
 
Dag 13 – Mestia – Batoemi ( 254 km)
Vandaag rijdt u verder richting Batoemi, de mondaine badplaats aan de Zwarte Zee. Het subtropische klimaat in deze regio van Georgië, de vele hotels en vertiermogelijkheden maken de stad een geliefde vakantiebestemming. Het oude centrum van Batoemi met haar statige herenhuizen, pleinen en fonteinen is wat de stad zo geliefd maakt. Na alle indrukken van de laatste twee weken is het heerlijk toeven in Batoemi. Een wandeling door het oude centrum of een fietstocht over de prachtige aangelegde boulevard is zeker een aanrader. Voor museumliefhebbers is het Adjari staatsmuseum met een exclusieve collectie van gouden kunstvoorwerpen een must-see. Maar u kunt ook de verderop gelegen ruïnes van het Gonio fort bezoeken of de botanische tuinen. Overnachting in Batoemi.
 
Dag 14 – Batoemi
Dag ter vrije besteding in Batoemi. 
 
Dag 15 – Batoemi – Tbilisi (370 km)
De ochtend heeft u ter vrije besteding in Batoemi. Vandaag rijdt u weer terug naar Tbilisi en heeft u de rest van de dag vrij om nog de laatste souvenirs te kopen. Overnachting in Tbilisi. 
 
Dag 16 – Tbilisi
Conform uw vluchtschema levert u de auto weer in op de luchthaven. Er is een einde gekomen aan deze prachtige reis.
Tijdens uw 16-Daagse fly-drive Armenië en Georgië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Jerevan - Hotel Ani Central Inn

Hotel Ani Central Inn

Dit moderne is gelegen in het hart van Yerevan en dus dichtbij diverse bezienswaardigheden. Het Republieksplein treft u op 10 minuten lopen aan.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gezellige bar, een restaurant met zowel een internationale als nationale menukaart, een zwembad en gratis wifi.

 

Kamers:

De kamers zijn modern ingericht en hebben alle de benodigde voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, televisie, gratis wifi, minibar en de badkamers zijn voorzien een bad of douche en toilet. 

Goris - Hotel Goris

Hotel Mina

Hotel Goris is gelegen in het stadje Goris en vormt de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een lobbybar, een restaurant met zowel een internationale als nationale menukaart, wifi internet en gratis parkeergelegenheid.

 

Kamers:

De kamers zijn ruim en hebben alle de benodige voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, satelliettelevisie, minibar en een badkamer met douche of bad en toilet. 

Yeghegnadzor - Guesthouse Gohar

Guesthouse Gohar

Dit kleinschalig guesthouse is centraal gelegen in Yeghegnadzor en vormt de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. 

 

Faciliteiten

De gasten kunnen gratis gebruik maken van de weelderige tuin, de patio, het zwembad en wifi.

In het restaurant worden dagelijks traditionele maaltijden geserveerd. 

 

Kamers

De kamers zijn simpel doch netjes ingericht, voorzien van een tv, airconditioning en eigen badkamer met douche en toilet. 

Dilijan - Guesthouse Armenia (Amalya)

Guesthouse Armenia (Amalya)

Dit kleinschalig guesthouse is centraal gelegen in Dilijan en vormt de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. 

 

Faciliteiten

De gasten kunnen gratis gebruik maken van de aangename tuin en wifi.

In het restaurant worden dagelijks traditionele Armeense maaltijden geserveerd. 

 

Kamers

De kamers zijn netjes ingericht, voorzien van een tv, airconditioning en eigen badkamer met douche en toilet. 

Tbilisi - Hotel Sharden

Hotel Sharden

Dit hotel is gelegen in het historische centrum van Tbilisi op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden.

 

Faciliteiten:

De gasten van dit hotel kunnen genieten van een persoonlijke service. In het restaurant wordt dagelijks een Georgisch ontbijt geserveerd.

 

Kamers:

De kamers zijn netjes ingericht en voorzien van gratis wifi, satelliet-tv, airconditioning en minibar.

De badkamers zijn voorzien van een douche, toilet en haardroger.

Kutaisi - Hotel Argopalace

Hotel Argopalace
Het kleinschalige hotel is gelegen in het historische centrum van Kutaisi op 3 minuten lopen van de Bagrati kathedraal. 
 
Faciliteiten
De gasten kunnen gratis gebruik maken van de parkeergelegenheid evenals wifi. De gasten kunnen op verzoek maaltijden of een Georgische BBQ laten bereiden door de gastheer/vrouw.
 
Kamers
De kamers zijn netjes ingericht, voorzien van een airconditioning en eigen badkamer met douche en toilet. 

 

Mestia - Hotel Chubu

Hotel Chubu
Dit hotel behoort tot de twee beste hotels van Mestia en is centraal gelegen in Mestia, nabij het centrale plein met diverse cafe's en restaurants.

Faciliteiten
Het hotel heeft een eigen restaurant waar het ontbijt zowel als het diner word geserveerd. Tevens beschikt het hotel over een gezellige bar en tuin.  
 
Kamers
Elke kamer is netjes ingericht en beschikt en is voorzien van een tv en gratis WiFi. De badkamers zijn voorzien van een douche en toilet.
 

Batoemi - Hotel Aisi

Hotel Aisi

Dit hotel is centraal gelegen op de hoek Gorgasali - Griboyedevstraat op een paar minuten lopen van de boulevard van Batoemi, en het centrum van de stad. In de omgeving van het hotel zijn diverse restaurantjes en cafe's.

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt gratis wifi en in het restaurant van het hotel worden Georgische gerechten geserveerd. Tijdens het dagelijkse ontbijtbuffet worden er zowel Europese als Georgische gerechten geserveerd.

 

Kamers:

De kamers zijn netjes ingericht en voorzien van gratis wifi, satelliet tv, minibar en airconditioning.

De badkamers zijn voorzien van een bad of douche, toilet en haardroger.

Algemeen
Armeniërs krijgen er zelf geen genoeg van om te benadrukken dat ze cultureel en historisch deel uitmaken van Europa, ondanks dat het geografisch in Azië ligt. De Armeniërs zijn terecht erg trots op hun land. Zo is Armenië het eerste land in de wereld dat het christendom als officiële godsdienst aannam. De vele kloosters en kerken getuigen hiervan en zijn opvallend door hun bijzondere architectuur. Omdat het Armeense volk eeuwenlang met de ondergang werd bedreigd, hecht het veel waarde aan het in stand houden van tradities en cultuur. Naast de Armeense taal, waarvan het alfabet al in het jaar 405 werd ontworpen, betreft dit ook de eigen religie, het Armeens-apostolische geloof. Daarnaast spelen familietradities een belangrijke rol in het dagelijks leven. Opvallend voor buitenlandse bezoekers zijn de duidelijk aanwezige investeringen door Armeniërs in de diaspora, al dan niet geboren in het eigen land.  
 
Ligging
Armenië is qua oppervlakte vergelijkbaar met België en is geheel door land omgeven. In het noorden grenst het aan Georgië. Dit valt grotendeels samen met het Kleine Kaukasusgebergte, dat aan de andere kant van de grens doorloopt. Het grootste gedeelte van het land grenst aan Azerbeidzjan met wie het land een moeizame relatie heeft. Het zuidelijk deel ligt ingeklemd tussen Azerbeidzjan en de exclave Nachitsjevan. In het westen vormt Turkije het buurland. Ook hiermee is de politieke relatie niet goed en de grens tussen beide landen is hermetisch afgesloten. De voor de Armeniërs zo heilige berg Ararat ligt in Turkije en vanaf Jerevan heeft u hier, bij helder weer, zicht op. Tot slot vormt in het zuiden Iran over een breedte van 30 kilometer de grens. Beide landen hebben een goede verstandhouding en er wordt tussen beide landen veel handel gedreven. Armenië bestaat grotendeels uit de zogeheten Armeense hoogtevlakte met uitzondering van de lager gelegen Ararat vallei waar de hoofdstad is gelegen. Dit is de meest vruchtbare streek, waar het gros van de landbouwproducten vandaan komt. Meer dan de helft van het land wordt geïrrigeerd. De subtropische strook langs de grens met Iran is ook heel vruchtbaar en is bekend om zijn de enorme, soms wel een kilo wegende, perziken die hier geoogst worden. Het hoogste punt is de berg Aragats met een hoogte van 4095 meter. De meer dan 200 rivieren en 100 meren zorgen voor de watervoorziening
 
Klimaat
Armenië heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. In de vruchtbare Ararat vallei vriest het ongeveer 100 dagen per jaar. Het uiterste zuiden van het land is echter subtropisch en heeft zelfs ‘s winters aangename temperaturen. U kunt zomerse kleding meenemen en voor de avond en de hoger gelegen gebieden een trui/vest. Neemt u voor eventuele regen een paraplu of regenjas/poncho mee.
 
Religie
In Armenië is vrijwel iedereen Armeens-apostolisch. De kerken en kloosters staan gewoonlijk open voor iedereen. Na de kerstening van Armenië in het jaar 301 werden al snel de eerste kerken gebouwd, vaak op plaatsen waar voorheen heidense tempels stonden. Aangezien Armenië op dat moment onder invloed stond van Rome en Byzantium werd de ontwikkeling van de Armeens-Apostolische kerk deels beïnvloed door de  tradities van deze rijken. De bouwstijl, de schilderkunst en de liturgie ontwikkelde zich, in periodes van onafhankelijkheid, tot een eigen stijl die sinds het concilie van Chalcedon in 451 zijn eigen weg is gegaan.
 
Eten en drinken
Armeniërs zijn Bourgondiërs. Iedereen is welkom en er wordt uitgebreid getafeld. In de Armeense keuken vind je veel invloeden van de Russische, Georgische, Libanese en Turkse keuken. Zo wordt er ook regelmatig kebab geserveerd. Er wordt veel lams- en rundvlees gegeten en overal kun je khorovats (gebarbecued vlees of vis) bestellen. Bastoerma is gedroogd rundvlees gedrenkt in zout en kruiden, dolma is rijst en vlees in wijnbladeren. Het platte brood in Armenië noemt men lavash.
 
Drinken in Armenië
De nationale sterke drank in Armenië is cognac (van het merk Ararat, genoemd naar de Bijbelse berg) en wodka. Ook drinkt men sterke (Turkse) koffie. Bekende biermerken zijn: Kilikia, Kotayk en Erebuni. Jermuk is spuitwater en Noy is mineraalwater. Daarnaast produceert Armenië rode en witte wijn.
 
Elektriciteit
Armenië heeft 220 volt netspanning. Een verloop- of wereldstekker is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Armenië is het 2 uur later dan bij ons. 
 
Taal
Meest gesproken talen zijn het Armeens (officieel) en Russisch. Het Armeens is een Indo-Europese taal die al meer dan 2000 jaar bestaat. Het eigen opvallende alfabet werd in het jaar 405 na Christus ontworpen door Mesrop Masjtots en behoort tot de belangrijkste culturele erfgoederen van het Armeense volk. De in het huidige Armenië gesproken taal is het Oost-Armeense dialect, dat is beïnvloed door de eeuwenlange Russische aanwezigheid. Een ander dialect is het West-Armeens, dat gesproken werd in het Ottomaanse deel van Armenië, totdat de genocide van 1915 daaraan een einde maakte. Het Armeense alfabet bestaat uit 39 letters en is lastig te begrijpen en te leren. 
 
Bagage en kleding
We adviseren u om de bagage mee te nemen in een rugzak of koffer. Houdt u bij de keuze van de koffer/reistas rekening met het vervoermiddel waarmee u reist. Tijdens een rondreis kan het voorkomen dat u de grens van Armenië en Georgië passeert, waarbij u zelf lopend met uw koffer de grens over dient te gaan. Dit is geen grote afstand, maar wel 5-7 minuten lopen. Bij de hotels zijn er meestal liften, maar het kan voorkomen dat u een kleine trap op dient te gaan. Een reisbegeleider of gids zal best weleens willen helpen, maar zorg er dan ook voor dat de koffers niet te zwaar zijn.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Kleding:
Voor Armenië gelden geen bijzondere kledingeisen. Voor het bezoek aan sommige kerken en kloosters wordt verwacht dat vrouwen hun haren bedekken. Hiervoor adviseren wij u om een sjaal mee te nemen. Korte broeken en rokken worden niet geapprecieerd in kloosters. Verder adviseren wij lichte kleding mee te nemen en voor in het voor- en naseizoen een trui en eventueel een paraplu. 
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
U heeft een geldige internationale reispas nodig. 
Douanebepalingen:
Invoer:  Binnenlandse en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd.
Uitvoer: Binnenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd.
Buitenlandse betaalmiddelen mogen tot USD 500 worden uitgevoerd.
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is hierbij vaak verboden. Het fotograferen van geestelijken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Armenië is de Dram (AMD). De dram bestaat uit 100 luma. 
€ 1 = AMD 528 (01-11-19). Ook de euro en de dollar spelen een zekere, informele rol in het betaalverkeer.
 
Contanten:
In Armenië kunt u in de grote steden met uw bankpas geld (dram) opnemen bij de bankautomaten. Daarnaast zijn er wisselkantoren in banken en sommige supermarkten waar u Euro’s, Amerikaanse Dollars en Roebels kunt wisselen. 
 
Creditcards:
Creditcards worden in de hoofdstad, in sommige hotels, restaurants en winkels, geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Fooien
Het is gebruikelijk om in Armenië een fooi achter te laten in de restaurants. De richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
Ter plaatse maakt de reisleider in geval u deelneemt aan een groepsreis een fooienpot voor de gids en chauffeur. De richtlijn is € 2,50,- per dag voor de gids en € 2,50 per dag voor de chauffeur.  In totaal € 5,- per dag x aantal reisdagen. Uiteraard bent u vrij  op het einde de reisleiding ook een fooi te geven. 
 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht voor Armenië. Wel wordt een DTP vaccinatie en een bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een buiktyfus vaccinatie aanbevolen. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij mogen geen verdere telefonische informatie geven omdat wij geen medische achtergrond hebben. 
Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium. Vermijd het drinken van water uit kranen (inclusief de drinkwaterkraantjes in Jerevan), maar koop flessen mineraalwater. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09.30 uur tot 19.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend en er zijn ook diverse supermarktjes die 24 uur per dag geopend zijn. Musea zijn meestal vanaf 10.00 uur open en meestal op maandag gesloten. Daarnaast mogen er in diverse musea maar 10 personen tegelijk naar binnen. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 16.00 uur. Wisselkantoren zijn doorgaans langer geopend.
 
Post, internet en telefoon
 
Post: De post in Armenië, zowel de binnenlandse als die naar het buitenland, doet er erg lang over. Het wil nog wel eens helpen uw post af te geven bij het postkantoor zelf. Betrouwbaar zijn uiteraard de internationale koeriersdiensten. 
 
Internet: Efficiënter is het internet, dat in de meeste delen van Armenië via internetcafés toegankelijk is. In de meeste hotels waar u zult verblijven tijdens uw reis is Wifi beschikbaar.
 
Telefoon: Bellen over vaste telefoonlijnen is in Armenië minder betrouwbaar dan mobiel bellen. Zeker wanneer u voor een langere periode rondreist, heeft het zin om een lokale prepaid simkaart aan te schaffen. Het internationale landennummer van Armenië is 00374. 
 
Verstandshouding Armenië - Azerbeidzjan
Indien u naar Azerbeidzjan gaat of hiervandaan komt, houdt u dan rekening dat er een conflict gaande is tussen Armenië en Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach. De situatie is complex en ligt voor beide volken zeer gevoelig. Ga hier dan ook niet in discussie over. Souvenirs uit Azerbeidzjan kunnen worden afgenomen in Armenië en dit is ook wederzijds mogelijk. 
 
Openbaar vervoer
Hoewel openbaar vervoer in Armenië goed ontwikkeld is, zullen lang niet alle plekken even makkelijk bereikbaar zijn. Kloosters e.d. liggen afgelegen en worden niet aangedaan door bussen. Het beste is om in dit geval een taxi te nemen. Dit is niet duur en u kunt hier vooraf een prijsafspraak over maken. Tevens rijdt er een trein tussen Jerevan en Tbilisi, maar ook in dit geval is een taxi vaak sneller. 
 
Criminaliteit
Er is weinig criminaliteit in Armenië. Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Armenië bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze kunnen anders zijn dan u thuis gewend bent. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Kloosters van Sanahin en Haghpat
- Kathedraal en kerken van Echmiadzin
- Archeologische site van Zvartnots
- Het Geghard klooster met de Azat vallei
 
Nationale feestdagen
De meeste Armeense feestdagen hebben een religieuze, nationalistische of communistische oorsprong. De belangrijkste feestdag is sinds de Sovjettijd nog altijd Nieuwjaar en vormt feitelijk het begin van een week lang feestvieren met tafels volgeladen met drank en voedsel. Het publieke leven ligt dan plat. In deze week wordt ook het Armeense kerstfeest gevierd (6 januari). Precies 40 dagen later, op 14 februari, wordt het Vuurfeest gevierd dat symbool staat voor de naderende lente. Andere belangrijke feestdagen die uitgebreid worden gevierd zijn onder meer Internationale vrouwendag op 8 maart, Goede Vrijdag, Herdenking van de Armeense Genocide op 24 april, Dag van de overwinning op 9 mei, Dag van de eerste republiek op 28 mei, Grondwet dag op 5 juli, Onafhankelijkheidsdag op 21 september en Herdenkingsdag voor de aardbevingsslachtoffers van 1988 op 7 december. 
 
Ambassade
In Armenië is geen Ambassade van België aanwezig. U kunt zich wenden tot de Belgische ambassade in Rusland: Ulitsa Malaya Moltchanovka 7, 121069 Moskou, Rusland, tel.: +7 4957800331
Of de Nederlandse ambassade in Sheraton Metechi Palace Hotel, Telavi Straat 20, 0103 Tbilisi, tel.: +995-32276200; www.dutchembassy.ge
 
Armeense ambassade Brussel
Montoyerstraat 28, 1000 Brussel, België, tel: +32 23484400
www.belgium.mfa.am
 
Armeense ambassade Den Haag
Laan van Meerdervoort 90, 2517 AP Den Haag, tel: 02-3484400, www.netherlands.mfa.am
 

Algemeen
Georgiërs beschouwen hun land als een Europees land, hoewel het geografisch gezien grotendeels in Azië ligt. Het is immers toegelaten tot belangrijke Europese instellingen zoals de Raad van Europa en het mag ook meedoen aan de Europese evenementen. Oosterse elementen vindt u o.a. terug in de architectuur en het eten. Georgië valt op door haar diversiteit op een kleine oppervlakte. De bergen van de hoge Kaukasus die reiken tot 5000 meter staan in groot contrast met het subtropische laagland van de Zwarte Zee kust. Het oude centrum van de hoofdstad Tbilisi heeft een oosterse blik met nauwe straten en kleurrijke balkons terwijl op kleine afstand de gebouwen staan die denken aan de grandeur van het Russische Rijk. Net ver hiervandaan kunnen de liefhebbers van de socialistisch Sovjetbouwkunst hun hart ophalen. Buiten Tbilisi liggen de meer traditionele dorpen omringd door wijnvelden, lavaplateaus en steppegebied. De inwoners hebben een bourgondische levensstijl waarbij uitgebreide maaltijden, lekkere wijn en het samenzijn centraal staan. 
 
Ligging
Georgië is gelegen onder de rook van Rusland, waarmee het ook de langste noordelijke grens heeft. Deze grens wordt gevormd door het Hoge Kaukasusgebergte. Dit gebergte strekt zich uit tot aan de Zwarte Zee en heeft bergtoppen van 5000 meter hoog. In het zuiden van het land ligt de Kleine Kaukasus. Aan de andere kant van de noordelijke grens liggen de deelrepublieken Dagestan, Tsjetsjenië en Ingoesjetië. Een andere natuurlijke grens is de Zwarte Zee in het westen van het land, waar de stranden te vinden zijn. Aan de zuidelijke grens liggen Turkije en Armenië en in het oosten Azerbeidzjan. Meer dan de helft van het land ligt hoger dan 900 meter en ongeveer 40% van de oppervlakte is bedekt met bossen. In het oosten zijn juist weer de landbouwvelden en wijnregio’s te vinden. In totaal kent Georgië twaalf deelgebieden waarvan twee een autonome status hebben: Abchazië en Adzjarië. Daarnaast is er Zuid-Ossetië, welke ook niet langer meer toegankelijk is voor de Georgiërs net als Abchazië. Het land is ongeveer 2 keer zo groot als Nederland. 
 
Klimaat
Door de grote hoogteverschillen, variërend van zeeniveau tot bergpieken van meer dan 5.000 meter, kent Georgië een grote landschappelijke en klimatologische variatie. In de bergstreken is het in de zomer koel, maar aangenaam met temperaturen rond de 20 graden. In de winter kan de temperatuur echter dalen tot 
-30 graden. Aan de Zwarte Zee is het klimaat subtropisch met veel neerslag in de wintermaanden. In Tbilisi zijn de zomers warm. De beste reistijd voor Georgië is over het algemeen het voorjaar en najaar. Echter is het land ook goed te bezoeken in de zomer. 
 
Religie
Religie speelt een belangrijke rol in het leven van de Georgiërs en overal in het land ziet u kerken en kloosters. Na Armenië was Georgië het tweede land dat het christendom als staatsreligie aannam en de meeste inwoners zijn Georgisch-orthodox (ca. 65%). Georgië kent sinds 1991 de vrijheid van godsdienst en naast de christenen zijn er moslims en is er nog een kleine groep Joden. Men is trots op de multireligieuze samenleving en verwijst graag naar de hoofdstad Tbilisi waar een synagoge, een moskee, een Georgische basiliek, een Armeense kerk en een Zoroastrische Tempel in dezelfde wijk staan. 
 
Eten en drinken
Georgiërs houden van uitgebreid tafelen. Van walnoten, knoflook en aubergine worden de heerlijkste gerechten gemaakt. Koriander, dille en peterselie wordt ook vaak gebruikt in deze keuken. Op de Georgische tafel zal het altijd vol staan en voelt u zich dan ook niet bezwaard hierover. Een Georgische maaltijd begint met koude en warme hapjes en vervolgens komen de gerechten met lamsvlees, kalfsvlees of kip. Een bekend gerecht is Khatsjapoeri (een soort pizzadeeg gevuld met kaas), lobia (bonen en walnotensalade), pkali (spinaziebladeren gevuld met gehakt), khinkali (soort van ravioli) en nog veel meer. Vooral in Tbilisi is er een groot aanbod van restaurants en barretjes. In kleinere steden is dit beperkt, maar er is altijd een lokaal eethuisje te vinden dat Khatsjapoeri aanbiedt. 
 
Drinken:
Georgië is een wijnland bij uitstek. Tijdens de Sovjetperiode kwam zeventig procent van de wijnproductie uit Georgië. Kindschmareuli is een droge witte wijn. Gurdschani is iets zoeter van smaak. Akascheni (fruitig) en teliani (droog) zijn bekende rode wijnen. Bier is overal verkrijgbaar, o.a. de merken Argo en Kazbegi en rijstbier. Chacha is de nationaal gestookte sterke drank. Borjomi mineraalwater (met een enigszins zoutige smaak) is het bekendste mineraalwater in Georgië. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken.
 
Elektriciteit
Georgië heeft 220 volt netspanning. In Georgië worden dezelfde stekkers gebruikt. Een verloop- of wereldstekker is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Georgië is het 2 uur later dan thuis. 
 
Taal
De landstaal in Georgië is Georgisch, dat door ruim 80% wordt gesproken. Daarnaast spreken de meesten ook Russisch. De Georgische taal bestaat al meer dan 2500 jaar en kent een uniek alfabet. Dat bestaat uit 33 letters, waarvan 28 medeklinkers en 5 klinkers. Het is voor ons westerlingen lastig te begrijpen en te leren.
 
Bagage en kleding
Georgië kent een divers klimaat met grote verschillen in temperatuur en neerslag. Wij adviseren u om diverse soorten kleding mee te nemen zoals T-shirts voor de lager gelegen gebieden en een warme trui voor de bergen. In de bergen en aan de Zwarte Zee kan het geregeld regenen en daarom adviseren wij u ook om een paraplu of regenjas/poncho mee te nemen. 
Voor het bezoek aan kerken en kloosters is voor dames het dragen van een hoofddoek verplicht. Tevens dienen de benen bedekt te zijn en kan een rok verplicht worden gesteld (bijvoorbeeld in Mzcheta). Vaak kunt u een rok lenen bij de ingang. Heren dienen bij kerk- en kloosterbezoek een lange broek te dragen.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen 
U heeft een geldige internationale reispas nodig. Een visa is voor staatsburgers van Schengen landen niet van toepassing.
 
Douanebepalingen:
Invoer: Binnenlandse- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd.
Uitvoer: Binnenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd.
Buitenlandse betaalmiddelen mogen tot USD 500 worden uitgevoerd.
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, soms tegen betaling. Het gebruik van een flitser is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monniken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraagt u eerst even om toestemming.
 
Geld- en bankzaken
De munteenheid van Georgië is de Lari (GEL). Indicatie koers (01-11-2019): 
€ 1 = GEL 3,25
 
Contanten:
In Georgië kunt u met uw bankpas geld opnemen bij de bankautomaten van Bank of Georgia, te herkennen aan de oranje kleur. Daarnaast zijn er veel wisselkantoren waar u Euro’s, Amerikaanse Dollars en Roebels kunt wisselen. 
 
Creditcards:
Creditcards worden in de hoofdstad, in sommige hotels, restaurants en winkels, geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Zakgeld:
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw drankjes en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft, hangt natuurlijk sterk af van uw eigen uitgavenpatroon en het type reis dat u met ons maakt. Maakt u een individuele reis dan zijn de gemiddelde kosten per dag ongeveer € 50,- per persoon. Maakt u een georganiseerde reis dan bent u ongeveer € 15,- per persoon kwijt.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Georgië om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
Ter plaatse maakt de reisleider in het geval u deelneemt aan een groepsreis een fooienpot voor de gids en chauffeur. De richtlijn is € 2,50,- per dag voor de gids en € 2,50 per dag voor de chauffeur. In totaal € 5,- per dag x aantal reisdagen. Uiteraard bent u vrij  op het einde de reisleiding ook een fooi te geven. 
 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht voor Georgië. Wel worden een DTP vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een buiktyfus vaccinatie aanbevolen. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij mogen geen verdere telefonische informatie geven omdat wij geen medische achtergrond hebben. Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium.
 
Honden:
Pas altijd op met voor honden en met name de wilde honden van het Kaukasische ras, die u in de bergen bij Mestia en Ushguli kunt tegenkomen. Deze honden beschermen hun eigen territorium en zullen aanvallen indien zij zich bedreigd voelen. Tevens kunnen deze honden ziektes dragen. Indien u toch zelf naar de honden toe stapt en aandacht geeft, is dit geheel op eigen risico. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09.30 uur tot 19.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend en er zijn ook diverse supermarktjes die 24 uur per dag geopend zijn. Musea zijn meestal vanaf 11.00 uur open en meestal op maandag gesloten. Daarnaast mogen er in diverse musea maar 10 personen tegelijk naar binnen. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Wisselkantoren zijn doorgaans langer geopend. 
 
Post, internet en telefoon
Post: De post in Georgië, zowel binnenlandse als buitenlandse, doet er erg lang over en komt niet altijd aan. Het wil nog wel eens helpen om uw post aangetekend per expresse te versturen. Betrouwbaarder zijn uiteraard de koeriersdiensten. Uw post kunt u het beste afgeven bij het hotel of het postkantoor. 
Internet: U kunt meestal gebruik maken van het internet vanuit uw hotel en bij internetcafés. Daarnaast kunt u vaak ook terecht met Wifi internet in een restaurant. 
 
Telefoon: Bellen over vaste telefoonlijnen is in Georgië minder betrouwbaar dan mobiel bellen. Zeker wanneer u voor een langere periode in het land rondreist, heeft het zin een lokale prepaid simkaart aan te schaffen. Het internationale landennummer van Georgië is +995. 
 
Openbaar vervoer
Georgië heeft een redelijk uitgebreid spoorwegennet, maar de treinen rijden langzaam. Binnenlandse nachttreinen rijden onder meer tussen Tbilisi en Batoemi en tussen Tbilisi en Kutaisi. Dit geldt ook voor internationale treinverbindingen met Bakoe en Jerevan. De nachttrein naar Jerevan doet over 350 km ongeveer 12 uur en dit kan nog uitlopen. De meest gebruikte middelen van openbaar vervoer zijn dan ook de bus en de marsjroetka ofwel minibus. Deze stoppen minder vaak en laten niet meer passagiers toe dan er  kunnen inzitten. 
 
Criminaliteit
Na de turbulente jaren 90 heeft een vreedzame revolutie gezorgd voor een stabiele en veilige samenleving. Er is weinig criminaliteit maar zoals overal ter wereld dient u goed op uw eigendommen te letten. De bevolking is gastvrij en in de dorpen kan u zomaar uitgenodigd worden in huis. 
De gebieden van Zuid-Ossetië en Abchazië hebben zich eenzijdig onafhankelijk verklaard en voor deze regio’s geldt een negatief reisadvies. Het is niet mogelijk om deze gebieden vanuit Georgië te bezoeken. Tijdens onze reizen komt u hier niet. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Bagrati kathedraal
- Gelati klooster 
- Historische monumenten van Mtskheta in Mzcheta. 
- Upper Svaneti bij Ushguli
 
Nationale feestdagen
De meeste Georgische feestdagen hebben een religieuze of nationalistische oorsprong. De belangrijkste feestdag is het orthodoxe paasfeest. Het hoogtepunt hierbij vormt de nachtmis die door vrijwel alle Georgiërs wordt bijgewoond. De dag erna trekt men massaal naar de begraafplaatsen om bij de graven van overleden familieleden uitgebreid te tafelen en wijn te drinken. Daarnaast viert men uitgebreid de jaarwisseling en het Georgisch-orthodoxe kerstfeest op 6 januari. Driekoningen op 19 januari, Moederdag op 3 maart, Onafhankelijkheidsdag op 9 april en 26 mei (van 1918), Dag van de Grondweg op 24 augustus, Maria Hemelvaart op 28 augustus, Mtschetoba feest op 14 oktober en Sint-Jorisdag op 23 november zijn andere belangrijke dagen. 
 
Belgische ere-consulaat in Tbilisi
Kazbegi Ave 24, 14th floor, 0177 Tbilisi, tel.: +995-322372220
 
Georgische ambassade in Sint-Pieters-Woluwe
Pater Eudore Devroyestraat 245, 1150 Sint-Peters-Woluwe, tel.: +32-27611190
www.belgium.mfa.gov.ge
 
Nederlandse ambassade in Tbilisi
Sheraton Metechi Palace Hotel, Telavi Straat 20, 0103 Tbilisi, tel.: +995-32276200
www.dutchembassy.ge
 
Georgische ambassade in Den Haag
Groot Hertoginnelaan 28, 2517 EG Den Haag, tel.: 070-3029080
http://www.netherland.mfa.gov.ge