16-Daagse individuele rondreis Turkmenistan en Oezbekistan
v.a. € 1955,00 p.p.

16-Daagse individuele rondreis Turkmenistan en Oezbekistan

Tijdens deze 16-daagse rondreis ontdekt u Turkmenistan en Oezbekistan. Beide landen kenden hun bloeiperiode in de tijd van de historische zijderoutes en beide landen behoorden de Sovjet-Unie. Maar in de afgelopen decennia zijn zij ieder een eigen weg in geslagen. Het behoorlijk gesloten Turkmenistan heeft wellicht de meest bijzondere hoofdstad in Centraal-Azië waarbij marmer, fonteinen en opvallende monumenten het beeld bepalen. Verder kent het land een aantal bijzondere woestijnlandschappen. In deze individuele reis wordt daarom de afgelegen Yangikala Canyon bezocht. Maar ook de ruïnes van Merw, UNESCO Werelderfgoed, wordt aangedaan. Oezbekistan dat het hart van de zijderoute was, heeft haar historische steden in oude glorie gerestaureerd. In Khiva, Bukhara en Samarkand herleeft de romantische sfeer van weleer. Met deze individuele reis ontdekt u beide landen op eigen tempo terwijl u de zekerheid heeft dat uw vervoer en uw verblijf tot in de puntjes geregeld is.

 

9 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Binnenlandse vlucht Mary - Ashgabat en Awaza - Ashgabat met Turkmenistan Airlines
• Transfers van de luchthaven/ treinstations naar het hotel en v.v.
• Overnachtingen in comfortabele 3-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• 1 x Overnachting in een tent in de woestijn te Darwaza
• 3 x Lunch en 2 x diner conform programma
• Alle vervoer ter plaatse
• Privéchauffeur vanaf dag 2 t/m dag 8
• Treinticket  Bukhara – Samarkand + Samarkand – Tashkent, 2e klasse
 
Exclusief
• Internationale vlucht. WorldExperts assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Uitnodiging visum Turkmenistan € 35,- p.p.
• Visa fee bij aankomst ca. $ 80,- p.p.
• Migratietax bij aankomst in Turkmenistan ca. $ 12 p.p.
• Toeristentax Turkmenistan $ 2,- p.p.p.d
• Optionele stadstour Ashgabat onder begeleiding van een lokale Engelstalige gids € 150,- p.d. (vooraf boeken)
• Optionele excursies onder begeleiding van een lokale Engelstalige gids € 70,- p.p.p.d.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies, entreegelden etc.
 
Bijzonderheden
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van en vanaf 2 personen
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.
• Treinreizen in Oezbekistan zijn veel handiger dan met de auto. U heeft de keuze uit diverse treinen om de meest populaire toeristische bestemmingen te bereiken. De Afrosiyob en Sharq voeren regelmatige reizen uit naar Samarkand, Bukhara, Tasjkent en Khiva. Tussen Bukhara en Khiva reizen geen dagelijkse treinen, dus afhankelijk van uw reisprogramma en reisdatum zullen wij een transfer of treinreis inzetten.

 

Dag 1 – 2 – Ashgabat 
Vertrek volgens vluchtschema naar Ashgabat op dag 1. Na aankomst op de luchthaven wacht onze vertegenwoordiging op u voor de transfer naar het hotel waar u direct kunt inchecken. Op dag 2 van uw reis heeft u een auto met chauffeur ter beschikking om de stad op eigen tempo te verkennen. U kunt in overleg met de chauffeur het programma bepalen. De bouw van de Centraal-Aziatische spoorlijn in 1881-1885 gaf een krachtige impuls aan de ontwikkeling van de stad Ashgabat. Zo’n 14 jaar geleden, onder leiding van de inmiddels overleden president Turkmenbashi, is begonnen met de herinrichting van de stad. Het resultaat is een ruime stad waar het straatbeeld gedomineerd wordt door de volledig in marmeren opgetrokken gebouwen, brede lanen en impressionante architectuur. De luxueuze appartementen, prachtige overheidsgebouwen en moderne sportcomplexen vallen in het niet bij het zien van het presidentieel paleis. Leuk is een wandeling door het Park der Onafhankelijkheid met de Neutraliteitsboog. Net als Zwitserland is Turkmenistan een neutraal land. Turkmenistan zou Turkmenistan niet zijn als er geen overdaad is. Het park telt dan ook maar liefst 150 fonteinen, waaronder de hoogste trapsgewijze fontein ter wereld. In de volkswijk is de Ertogrul Ghazi moskee gelegen, gebouwd naar voorbeeld van de Blauwe moskee in Istanbul. Het Nationaal Historisch en Etnografisch Museum van Turkmenistan laat u kennismaken met Archeologische opgravingen. In de wijde omtrek staat de Tolkuchka bazaar bekend als de meest levendige en kleurrijke markt. Net iets buiten de stad treft men de archeologische site van de voormalige hoofdstad Nissa. Deze stad werd gesticht rond 250 voor Christus als hoofdstad van het Parthische Rijk. Onder Parthisch bestuur werd het grondgebied beschermd door 43 verdedigingstorens en Mitridatkert genoemd, refererend naar de Parthische koning Mithridates. Mogelijk diende het fort van Nissa dan ook als mausoleum. De hellenistische invloed is duidelijk zichtbaar in de architectuur van de vesting, de beeldhouwwerken alsook in de andere decoraties die op de site gevonden zijn. De tempelhal waar de overblijfselen van een stenen altaar werden gevonden, duidt op het zoroastrisme dat hier beleden werd. Overnachting in Ashgabat.
 
Dag 3 – Ashgabat – Anau – Abiverd – Mary  
Op zo’n 15 km ten oosten van Ashgabat ligt de historische site Anau, waar u op uw verzoek de chauffeur kunt laten stoppen. Anau is een oude Parthische versterkte citadel die bestond uit enkele gebouwen waaronder de Jemal-Ad-Din moskee en twee grote koepelvormige gebouwen. De volgende interessante site langs de route zijn de ruïnes van Abiverd, ooit één van de belangrijkste en grootste steden langs de zijderoute van Merw naar Nishapour. 
Eindbestemming van vandaag is het oude Merw. Het meest opzienbarende bouwwerk is Gyaur Kala, gesticht door de Seleuciden, de opvolgers van Alexander de Grote. In Gyaur Kala ziet men nog de overblijfselen van een boeddhistische tempel en klooster. Dit complex werd opgegraven door Masson in 1950 en vond hier onder meer de beroemde 'Merw vaas' en het kleihoofd van een enorme standbeeld van Boeddha. Tip: blijf hier tot zonsondergang voor de mooiste foto’s! Overnachting in Mary.
 
Dag 4 – Mary – Ashgabat – Serdar
In de morgen volgt de transfer naar de luchthaven voor de 40 minuten durende vlucht terug naar Ashgabat. Na aankomst wordt u opgewacht door uw chauffeur en met een 4x4 rijdt u naar het Kopetdag gebergte waar het traditionele dorp Nohur is gelegen. Onderweg passeert u aan de linkerkant van de weg de majestueuze Saparmurat Haji moskee en naastgelegen familiemausoleum van de vorige president wiens personaliteitscult hier en daar nog opduikt. Ons inziens zeker de moeite waard nog te stoppen voor een bezoek. Het ensemble is een weerspiegeling van de waanzin waarmee de vorige president het land regeerde. Eens wanneer u de hoofdweg verlaat komt u in de afgelegen vallei van het Kopetdag gebergte. De bevolking van Nohur heeft de authentieke levensstijl weten te behouden. Tijdens een ontspannend wandeling proef je hier het leven op het platteland. Op het dorpskerkhof zijn de graven versierd met hoorns van een ram, een symbool van Alexander de Grote daar de bevolking gelooft afstammeling van Alexander te zijn. Overnachting in Serdar. 
Vandaag zijn de lunch en het diner inbegrepen.
 
Dag 5 – Serdar – Balkanabad
Vanuit Serdar gaat u verder naar de Maanvallei waar u de ongerepte natuur van Turkmenistan ervaart. Verder naar Balkanabad, een rit van zo’n 200 km door het uitgestrekte land. Onderweg ziet u aan de kant van de weg veelal herders met hun kuddes vee, kamelen en wilde paarden. De stad Balkanabad werd in de 19e eeuw door de Russen gesticht en is tegenwoordig een van de snelst groeiende steden, te danken aan de olie- en gasopbrengsten. Overnachting in Balkanabad.
Vandaag is het diner inbegrepen.
 
Dag 6 – Balkanabad – Yangikala canyon – Awaza
De spectaculaire rit naar deze onbekende canyon laat ons kennismaken met unieke landschappen van wit, groen, roze en rode kalksteenrotsen. De adembenemende uitzichten en de grote verscheidenheid aan landschappen waaronder zandduinen, heuvels, afgronden, hoog- en laagvlakte behoeven geen uitleg. Een reis naar dit spectaculaire en nog onontdekte gebied is een onvergetelijke ervaring. De canyon van Yangikala was zo’n 5,5 miljoen jaar geleden de bodem van de Paratethyszee. De lunch kunt u nuttigen op een van de meest unieke plaatsen, de krokodillenbek. Verder naar onze eindbestemming van vandaag, “Awaza” gelegen aan de Kaspische Zee. In slechts enkele jaren is onder leiding van de president hier een ware, al dan niet onwerkelijke, resortstad neergezet met luxueuze hotels waar menig Turkmeen zijn zomervakantie doorbrengt. De bedoeling is om binnen 15 jaar de concurrentie aan te gaan met Dubai. Overnachting in Awaza.
Vandaag is de lunch inbegrepen.
 
Dag 7 – Awaza – Ashgabat – Darwaza 
Vertrek in de ochtend naar de luchthaven voor een korte vlucht naar Ashgabat. Na aankomst heeft u nog wat tijd in Ashgabat, ideaal voor bijvoorbeeld een bezoek aan het Nationaal Tapijtenmuseum. Na de lunch verder per 4x4 naar misschien wel één van de meest bizarre plaatsen die u zal zien tijdens deze reis, Darwaza. Onderweg zal de chauffeur enkele stops maken, waaronder een bij Erbent, een nomadische nederzetting, gelegen tussen de zandduinen van de Karakum woestijn. Hier kunt u op een bijzondere manier het traditionele Turkmeense nomadenleven ervaren, een groot contrast met de luxe van afgelopen nacht. 
Terwijl de twee kraters die we onderweg zien, zijn gevuld met modder en water staat de krater van Darwaza al meer dan 40 jaar in brand. Het verhaal gaat dat men getracht heeft gas te winnen, naar waar blijkt, op een onstabiele ondergrond. Hierdoor zijn meerdere grote kraters ontstaan met een diameter van zo’n 60 m. Tientallen meters hoge vlammen verlichten ‘s nachts de woestijn, hetgeen enigszins een rare maar unieke ervaring is. In het op veilige afstand gelegen tentenkamp wordt gezorgd voor een heerlijke barbecue. Overnachting in het tentenkamp aan de gaskrater.
Vandaag is het diner inbegrepen.
 
Dag 8 – Darwaza – Khiva
Na de nacht te hebben doorgebracht in de woestijn is het tijd om richting de laatste bezienswaardigheid van onze reis naar Turkmenistan te gaan. Kunya Urgench, gelegen aan de oever van de Amu Darya rivier staat sedert 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hier treft men een aantal monumenten welke dateren uit de 11e tot 16e eeuw, waaronder een moskee, toegangspoort, mausoleum en fort. Deze monumenten herinneren aan de bijzondere architectuur welke tot aan Iran, Afghanistan en India reikte. Na de lunch is het de hoogste tijd om naar de grens te rijden. Na de passage verder naar de sprookjesstad Khiva. Overnachting in Khiva.
 
Dag 9  – Khiva
Khiva is één van de grootste historische steden langs de zijderoute en ook de meest toeristische stad van Oezbekistan. De oude ommuurde stad is bijna geheel intact gebleven en wanneer u voor de machtige stadsmuren en de stadspoort van Khiva staat, waant u zich in een geheel andere wereld. Rondom de blauwe onafgemaakte brede Kalta Minor minaret lijkt het of het leven uit de vroegere tijden heeft stil gestaan. Khiva bestaat uit een binnen- en buitenstad met elk hun eigen ommuring: de Dichan Kala is de buitenstad, waar de huidige bevolking leeft en de Ichan Kala is de binnenstad, dat een waar openluchtmuseum is. Overnachting in Khiva.
 
Dag 10 – Khiva – Bukhara
In de morgen wordt u opgehaald voor de rit van 450 km naar Bukhara. De rit neemt u dwars door de Kizilkum woestijn mee, langs de Amu Darya rivier. U rijdt langs uitgestrekte katoenvelden die in de woestijn, dankzij intensieve irrigatie, mogelijk zijn. Gedurende de rit in de woestijn maakt u een stop voor een lunch in een Chayhana, een lokaal theehuisje. Neem hiervoor uw eigen lunchpakket mee. In het begin van de avond komt u aan in Bukhara.
 
Dag 11 – Bukhara
Bukhara is een oude nederzetting met een geschiedenis die teruggaat tot voor de tijd van de verovering van Sogdiana door Alexander de Grote. In 892 werd Bukhara de hoofdstad van de Samaniden en dat betekende een periode van grote voorspoed. Het rijk omvatte grote delen van Oezbekistan, Tadzjikistan, Iran en Afghanistan. In de 16e eeuw, na de oprichting van de Oezbeekse Shaibanai-dynastie, werd Bukhara opnieuw de hoofdstad van een groot Centraal-Aziatische staat. De stad groeide en de nieuwe stadsmuren werden gebouwd. De vrijdagmoskee, gebouwd in 1514 staat naast de 48 meter hoge Kalyan minaret, het symbool van Bukhara. Het werd één van de grootste structuren in Centraal-Azië. Aan de andere kant van het plein, waar de minaret staat, is de Miri-Arabische medresse gebouwd in 1535-1536 als islamitische school. Overnachting in Bukhara.
 
Dag 12 – Bukhara – Samarkand
De ochtend heeft u nog ter vrije besteding. In de middag volgt de transfer naar het treinstation voor vertrek per trein naar Samarkand. Begin de avond komt u aan in Samarkand en zal onze vertegenwoordiger u naar het hotel brengen. Overnachting in Samarkand. 
 
Dag 13 – Samarkand
De historische stad Samarkand is een kruispunt en smeltkroes van veel culturen. Deze mix is te danken aan de vele invasies die de ruim 2.700 jaar oude stad ten deel vielen. Zo hebben o.a. Alexander de Grote, de Arabieren en de troepen van Dzjengis Khan de stad veroverd. De grootste invloed van wat we tegenwoordig terugzien in de stad komt van Timoerlenk en zijn kleinzoon Ulugbek. De stad beleefde haar grootste glorie tijdens deze dynastie in de 14e en 15e eeuw. Het sprookjesachtige Samarkand wordt vaak beschreven als het ‘Paradijs van het Oude Oosten’ en de ‘Parel van de islamitische wereld’. De oude stad bestaat uit een gebied van meer dan 4 km² en werd in de 11e eeuw omringd door een 8 meter hoge muur. Na de schade die door de Mongolen in de 13e eeuw was toegebracht, herrees Samarkand in de 14e eeuw fraaier dan voorheen uit zijn ruïnes. De optionele stadstour begint in het centrum van het oude gedeelte. Het Registan Plein is door Marco Polo omschreven als één van de mooiste pleinen ter wereld. Dit plein is in de 14e eeuw ontworpen en wordt aan drie zijden omringd door grote religieuze gebouwen, de Ulugbek, Tilla Kori en Sherdor medressen. De oudste van de drie is de Ulugbek medresse, in 1417-20 gebouwd door de kleinzoon van Timoer. Achter de rijk gedecoreerde façade bevindt zich een kleine binnenplaats die wordt omringd door de cellen waar de studenten en hun leraren, de moellahs, verbleven. Imposant zijn de ruïnes van de Bibi Khanym moskee. Iets buiten het centrum ligt het 15e-eeuwse observatorium van Ulugbek. Voor die tijd was dit een zeer nauwkeurig en toonaangevend instrument. Het nabijgelegen Shakhi-Zinda mausoleumcomplex is een groep mausolea gebouwd rond de tombe van Kussam Ibn Abbas, de neef van Profeet Mohammed, die volgens de overlevering de islam naar Samarkand heeft gebracht. Hij zou aan het einde van de 7e eeuw zijn vermoord op de plek waar nu zijn tombe staat. Overnachting in Samarkand.
 
Dag 14 – Samarkand – Tasjkent 
Vandaag heeft u tot zo’n 15:00 uur ter vrije besteding. In de loop van de middag wordt u bij het hotel opgehaald voor de transfer naar het treinstation voor het vertrek met de hogesnelheidstrein Afriosyob naar Tasjkent. Na aankomst in Tasjkent volgt de transfer naar uw hotel. 
 
Dag 15 – Tasjkent   
De eeuwenoude stad Tasjkent vindt zijn oorsprong in de vruchtbare oase aan de rivier Chicik. Door de zware aardbeving van 1966 zijn er in het huidige Tasjkent weinig historische gebouwen te vinden. De stad is een typische Sovjetstad; brede met bomen omlijste boulevards, pleinen, fonteinen en appartementenblokken. Vroeger was Tasjkent een belangrijke halte op de zijderoute tussen Europa en Azië. Vandaag de dag heeft de stad zich ontwikkeld tot een moderne stad waarvan maar liefst één derde van de oppervlakte is ingenomen door prachtige parken en tal van fonteinen. In het oude gedeelte van de stad valt direct het imposante Khast Iman complex op met de vrijdagmoskee, Kafali Shash mausoleum en de Kukeldash medresse. De wereldberoemde Koran van kalief Uthman, ofwel de Ottomaanse Koran ligt hier tentoongesteld. De Ottomaanse Koran is de primaire bron van de islam, die werd geschreven in het midden van de 7e eeuw. Nabij het oude centrum treft u de drukbezochte Chorsu Bazaar, een imposant schouwspel van mensen, geuren en kleuren.
In het moderne centrum treft u het Amir Timoer plein, waar een groot standbeeld van deze vroegere grootse leider midden in het groene park prijkt. Op wandelafstand is het Navoi Operagebouw, het centrale park met diverse monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van de aardbeving in 1966. Overnachting in Tasjkent.
 
Dag 16 – Tasjkent
Transfer naar de luchthaven voor uw vlucht huiswaarts
 

 

 

Tijdens uw 16-Daagse individuele rondreis Turkmenistan en Oezbekistan verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Ashgabat - Hotel Ak Altyn

Hotel Ak Altin Plaza

Een modern gebouw, centraal gelegen in Ashgabat. Hoewel belangrijke musea en bezienswaardigheden dichtbij zijn gelegen, wordt dit hotel omringd door veel groen.

 

Faciliteiten:

Ak Altin Plaza Hotel beschikt over restaurants, bars, casino’s, buitenzwembad en meerdere veel voorkomende faciliteiten.

 

Kamers:

Dit hotel beschikt over ruim honderd comfortabele kamers, alle voorzien van een privé badkamer, air conditioning, minibar, televisie en telefoon.

 

Mary - Hotel Mary

Hotel Mary

Gelegen in het centrum is dit het grootste hotel van de stad. Hier kan u genieten van een persoonlijke service en optimale 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een eigen restaurant waar nationale en internationale specialiteiten worden geserveerd, buitenzwembad met poolbar, fitness en massage. 24-uurs roomservice en in het schoonheidssalon kan u terecht voor meerdere behandelingen. U kan gebruik maken van het tennisveld.

 

Kamers:

De klassiek ingerichte luxueuze kamers bieden alle comfort zoals airconditioning flatscreen-tv en volledig ingerichte badkamer.

 

Serdar - Hotel Chinar

Hotel Chinar

Hotel Chinar ligt in het centrum van Serdar.

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een ruime lobby en een restaurant met bar.

 

Kamers:

De kamers van hotel zijn eenvoudig maar netjes ingericht en beschikken over koelkast en airconditioning. De badkamers zijn voorzien van douche.

Balkanabad - Hotel Nebitchi

Hotel Nebitchi

Het in 1997 opgerichte hotel is op loopafstand van het centrum van Balkanabat gelegen. Het hotel beschikt over ca. 38 kamers.

 

Faciliteiten:

Het hotel is van alle gemakken voorzien, van tennisbaan tot aan sauna, van restaurant tot aan bar en natuurlijk ontbreekt het buitenzwembad niet.

 

Kamers:

De nette kamers beschikken allen over airconditioning, televisie en privé badkamer.

Awaza - Hotel Seyrana

Hotel Seyrana

Het hotel is gevestigd in een recent, modern marmeren gebouw en is prachtig gelegen aan de oever van de Kaspische Zee.

 

Faciliteiten:

Het luxe hotel beschikt over restaurants, bars, binnen- en buitenzwembad, een businesscenter en internet.

 

Kamers:

Dit hotel beschikt over ruim honderd luxueus ingerichte kamers, alle voorzien van een privé badkamer, airconditioning, minibar, televisie en telefoon.

TENT

Darwaza - Tentenkamp

Camping
Nabij Darwaza zetten we onderweg een tentenkamp op en zult u dus overnachten in een tent. Wat mag u van deze overnachting verwachten? Matrassen op de grond, slaapzakken, kussens, water om u te wassen en natuurlijk overige kampeeruitrusting waarmee eenvoudige maaltijden kunnen bereid worden. Een overnachting in dit tentenkamp brengt u een unieke ervaring onder een indrukwekkende sterrenhemel.

Khiva - Hotel Asia Khiva

Hotel Asia Khiva

Hotel Asia Khiva ligt vlak bij het oude centrum, dicht bij de Ichan-Qala poort.

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een eigen restaurant waar u kan proeven van lokale en internationale gerechten. In de bar kan u terecht voor een drankje. Verder is er een spa- en wellnesscentrum met fitness, zwembad en sauna.

 

Kamers:

De modern ingerichte kamers hebben allen satellliet-tv, airco en volledig ingerichte badkamer met bad of douche.

 

Bukhara - Hotel Bibi Khanum

Hotel Bibi Khanum

Hotel Bibi-Khanym ligt in het centrum van Bukhara vlak bij de moskee en op slechts 2 wandelminuten van het Lyab-i Hauz complex. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een ontbijtzaal, gratis wifi. Tevens is er fietsverhuur.

 

Kamers:

De traditioneel ingerichte kamers zijn voorzien van airco, flatscreen-tv. De badkamers zijn voorzien van douche en haardroger.

Samarkand - Hotel Dilshoda

Hotel Dilshoda

Gelegen tegenover het Gur-e Emir mausoleum kent dit hotel een centrale ligging in de binnenstad.

 

Faciliteiten:

Hotel hotel beschikt over een 24-uurs receptie, gezellige binnentuin. Tevens wordt er elke ochtend een uitgebreid ontbijt geserveerd.

 

Kamers:

De eenvoudig ingerichte kamers hebben allen airco, wifi en sateliet-tv. Een volledig ingerichte badkamer met bad of douche.

Tasjkent - Hotel Uzbekistan

Hotel Uzbekistan

Gelegen op 100 meter van het Amir Temur Plein heeft dit hotel een zeer centrale ligging.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een eigen restaurant met Europese en lokale specialiteiten. In de bar kan u genieten van een drankje.

Tevens is er ook een snackbar, fitnessruimte met sauna, schoonheidssalon, massagesalon.

 

Kamers:

De klassiek ingerichte kamers beschikken over airco en flatscreen-tv en volledig ingerichte badkamer. De suites hebben extra een minibar.

 

Algemeen
Eeuwenlang werd er stof getransporteerd van het Chinese Xian naar het Turkse Constantinopel. De karavanen doorkruisten Centraal-Azië door de droge woestijnen en hoge bergen. Dit rijke verleden en de ontwikkelingen die Turkmenistan heeft meegemaakt na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, zijn de basis van een indrukwekkende reis door dit land. Het land heeft waarschijnlijk ’s werelds grootste gasvoorraad en daarnaast heeft het land goed verdiend tijdens het bewind van de voormalige president Turkmenbashi. Dit zult u ook terugvinden tijdens de reis: ruïnes die stammen uit de zijderoute en vermeld staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst, de prachtige vallei van Yangikala, de bijzondere marmeren hoofdstad Ashgabat en de gaskrater Darwaza, maken van dit land een unieke bestemming. 
 
Ligging
Turkmenistan ligt in Centraal Azië en was vroeger een belangrijk knooppunt op de handelsroutes tussen oost en west. Het land beslaat een oppervlakte van 488.100 km2 (vergelijkbaar met Groot-Brittannië & Spanje) en bestaat voor het grootste deel uit de Karakum woestijn, letterlijk vertaald ‘zwart zand’ woestijn. Het land is relatief vlak met uitzonderingen aan de grens met Iran waar het Kopetdag gebergte ligt en het Karabilplateau aan de grens met Afghanistan. Het land grenst in het westen aan de Kaspische Zee, in het noorden aan Kazachstan en Oezbekistan, in het oosten aan Afghanistan en in het zuiden aan Iran. De stad Turkmenbashi aan de Kaspische Zee is de belangrijkste havenstad van het land en hier vindt u ook de grootste olieraffinaderij. Turkmenistan is rijk aan aardgas en olie en deze vormen de belangrijkste exportproducten. Met uitzondering van de Kaspische Zee is er weinig water. De rivieren Murgab en de Hari Rud lopen dood in de woestijn. De belangrijkste bron van water in de Amu Darya rivier in het grensgebied met Oezbekistan. Meerdere kanalen die vanuit deze rivier gegraven zijn, irrigeren het land en vormen de drinkwatervoorziening. 
 
Klimaat
Turkmenistan heeft een landklimaat. De zomers zijn extreem warm en de winters koud. De neerslag is over het algemeen het hele jaar door gering. Beste reistijd om door Turkmenistan te reizen is het voorjaar (april-mei) en najaar (september-oktober).
 
Religie
Hoewel Turkmenistan een seculiere staat is, is een groot deel van de bevolking spiritueel ingesteld. Hun animistische geloof heeft zich vermengd met de islam en dit is bijvoorbeeld terug te zien in de moskeeën en mausolea die vaak versierd zijn met animistische symbolen zoals slangen en ramshoorns. Pelgrims hebben soms een klein kribbetje om hun hals hangen, ten teken dat zij graag een kind wensen. Naast een overgrote meerderheid van moslims is een minderheid Russisch-orthodox.
 
Eten en Drinken
Zoals in andere Centraal-Aziatische landen staan plov (rijst, schapenvlees, uiten, wortelen en rozijnen) en sjaslik vaak op het menu. Plov wordt bereid met katoenzaadolie. Daarom ruikt het zo speciaal. Sjaslik smaakt het best als het wordt gekookt op de takken van de saxaul struik die in de woestijn groeit. Andere favoriete hapjes: samsa (samosa, vleesballetjes in deeg) en een variant van een vleespasteitje, maar dan groter en rond met de naam fitchi.
 
Specialiteiten in Turkmenistan
Een typisch Turkmeense maaltijd is dograma, gemaakt van brood, gekookt vlees en uien. Een soep die vaak gegeten wordt is chorba, soep van gekookt schaap met aardappel, wortelen en knolraap, elders in de regio ook wel shorpa genoemd. Ook manti, gestoomde noedels, is een populair gerecht. Brood, cörek, is rond en plat en smaakt het lekkerst als het net uit de oven komt.
 
Drinken in Turkmenistan
Mineraalwater is in Turkmenistan overal verkrijgbaar. Bier en wodka worden veel gedronken. Wat bier betreft zijn de merken Berk en Zip het meest populair. Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben, kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.
 
Elektriciteit
De netspanning in Turkmenistan is 220 volt, een verloopstekker/-wereldstekker is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In de zomer is het in Turkmenistan 3 uur later dan in de Benelux. 
 
Taal
De officiële taal is het Turkmeens, een taal die tot de Turkse taalgroep behoort. In Turkmenistan spreekt bijna iedereen ook Russisch. Mensen die werkzaam zijn in het toerisme spreken vaak Engels. 
 
Bagage en kleding
Voor het reizen door Turkmenistan adviseren wij praktische kleding die zich makkelijk laat combineren laag over laag. Hoewel het overdag erg warm kan worden, valt de temperatuur in de nacht / vroege ochtend ver terug. Korte broeken, rokken en hemdjes worden door de lokale bevolking niet tot nauwelijks gedragen, maar zijn niet verboden. In de avonduren gaat men graag verzorgd gekleed.
 
Tegen de felle zon is het dragen van een hoofddeksel raadzaam. Een sjaal kan soms gewenst zijn bij het betreden van een heiligdom. Turkmenistan bestaat voor het grootste deel uit woestijn. Neemt u stevige schoenen mee. Denk bij het samenstellen van de bagage aan voldoende fotomateriaal (niet goed verkrijgbaar ter plaatse), badslippers, zakmes en zaklamp.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar/ jeeps één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Indien u Turkmenistan in reist, heeft u een geldig paspoort nodig, dat bij vertrek uit Turkmenistan nog minstens 6 maanden geldig is. Daarnaast is een visum verplicht, dit koopt u na aankomst op de luchthaven van Ashgabat, na voorleggen van uw uitnodiging, Sovjet Reizen kan deze voor u verzorgen. 
 
U komt aan op de nieuwe luchthaven van Ashgabat. U komt langs de hal waar visa, migratie belasting en paspoortcontroles worden uitgevoerd. Het geüniformeerde personeel scheidt reizigers in twee rijen. Allereerst dient u uw paspoort te scannen in de “scanner”, vóór de controle. Vervolgens dient u uw visa en migratie-belasting te betalen. Bij het visumloket toont u uw uitnodiging, vervolgens wordt u naar het linkerloket verwezen waar u de betaling kunt verrichten: 89,- US$ (75 $ +14 $ ). Met het betaalbewijs hiervan gaat u weer terug naar het visumloket, waar men nu het visum in uw paspoort plakt en van een stempel voorziet. Het is dus belangrijk dat u US dollars meeneemt welke fris en onbeschadigd zijn. Na het verkrijgen van uw visum kunt u zich aansluiten bij de paspoortcontrole. Vervolgens kunt u uw bagage ophalen en dient u uw bagagelabel te tonen bij een man bij de uitgang van de bagagehal.  Zowel ruim- als handbagage worden in het bijzijn van de reiziger gescand en kan opengemaakt worden. Het is verboden om negatief materiaal over het land mee te nemen, een reisgids is geen probleem. Bij het verlaten van Turkmenistan over land, wordt u gevraagd een declaratieformulier in te vullen. Dit laatste is niet van toepassing bij vertrek vanaf Ashgabat.
Tevens dient er in het hotel een toeristentax betaald te worden, USD 2,- per persoon/per nacht.
 
Fotograferen en filmen
Het maken van foto’s is voor veel mensen een manier om vakantieherinneringen te maken. Het fotograferen / filmen in Turkmenistan is aan regels gebonden:
-  Het is ten strengste verboden het presidentiële paleis te fotograferen. Dit geldt eveneens voor gebouwen waar de afbeelding van de president op staat.
- De lokale bevolking ziet er prachtig uit en is een mooi fotografie onderwerp. Om diverse redenen worden foto’s niet op prijs gesteld. Vraagt u daarom altijd eerst om toestemming en respecteer het antwoord. Op de bazaar mogen over het algemeen geen mensen gefotografeerd worden.
- Onderwerpen waar de huidige president op staat of de eerste president (Turkmenbashi) mogen niet gefotografeerd worden. Soms geeft de gids aan dat dit wel van (grote) afstand mag. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Neutraliteit monument. Wij verzoeken u naar de gids te luisteren omdat hij/zij er op aangesproken kan worden.
- Voor diverse bezienswaardigheden geldt een foto fee. Voor Merw & Konya Urgench bedraagt dit 
TMT 7,- per camera (september 2019). Voor het nationaal museum en het tapijtenmuseum betaalt u een bedrag per foto.
 
Geldzaken 
De Turkmeense munteenheid is de nieuwe manat (TMT). Voor één euro ontvangt u circa 3,88 manat.
 (01-11-19).   
 
In de praktijk kunt u het beste Amerikaanse dollars wisselen die gedrukt zijn na 2004. De biljetten dienen er goed uit te zien, beschadigde biljetten worden niet geaccepteerd. In Turkmenistan hanteert men een vaste wisselkoers en er is daarom geen verschil in het wisselen bij hotels, banken en wisselkantoren. Wij adviseren u voldoende contanten dollars mee te nemen in kleine coupures. 
 
Creditcards:
Hoewel langzaam de diverse creditcards worden geïntroduceerd, is het land vooral gebaseerd op contante betalingen. Met uw bankpassen en kredietkaarten kunt u (nog) niet betalen.
 
Fooien
Hotelpersoneel, chauffeurs en gidsen in Turkmenistan zullen een kleine fooi op prijs stellen. In de restaurants kan het bedrag afgerond worden. Soms zetten duurdere restaurants tien tot vijftien procent servicekosten op de rekening. Een richtprijs voor de chauffeurs en gidsen is ongeveer € 2,- per persoon per dag. Uiteraard bent u vrij om zelf te kiezen hoeveel fooi u wenst te geven. 
 
Gezondheid
Vaccinaties
Voor Turkmenistan zijn geen vaccinaties vereist, wel kunnen deze geadviseerd worden (bijv. DTP en Hepatitis A). Wij adviseren u hiervoor contact op te nemen met uw huisarts. 
 
Mocht u medicijnen gebruiken, dan raden wij u het Europees Medisch Paspoort aan. Dit document is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. 
 
Neem een kleine reisapotheek mee op je vakantie naar Turkmenistan, met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. (Vochtig) toiletpapier wordt eveneens aangeraden omdat dit nog weleens ontbreekt.
 
In Turkmenistan schijnt de zon in overvloed en kan het in de zomermaanden erg warm worden. Goede zonbescherming is ten zeerste aanbevolen. Door de droge hitte verliest men ongemerkt veel vocht en veel drinken en toevoegen van extra zout is belangrijk. Warme dranken (thee) zijn minder belastend voor de maag en darmen dan sterk gekoelde dranken. Het kraanwater is niet drinkbaar.
 
Er geldt in Turkmenistan een algemeen rookverbod in openbare ruimtes (dus ook op straat). 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden
Winkels, postkantoren en kantoren in Turkmenistan zijn geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Tussen de middag zijn de meeste zaken gesloten. De bazaars en warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. De Tolchuka bazaar in Ashgabat is in het weekend geopend van 8.00 - 14.00 uur. Musea zijn geopend van 10.00-17.00 uur. 
 
Post, internet en telefoon
Iedere vorm van communicatie in Turkmenistan wordt gecontroleerd door de regering. Dit geldt bijvoorbeeld voor telefoonverkeer, internet en ansichtkaarten die bekeken worden alvorens ze voor verder transport ter beschikking worden gesteld. 
 
Telefoneren in Turkmenistan
Je kunt in alle grote steden in Turkmenistan nationaal en internationaal bellen en faxen op het Telegraaf station, ook wel Glavny Telegraf genoemd. 
 
Internet in Turkmenistan
Er is één serviceprovider in Turkmenistan: www.online.tm . Hoewel u op straat veel smartphones ziet, is het internet voor buitenlandse bezoekers niet goed toegankelijk. Het aantal te benaderen websites is beperkt. De beste plaats om online te gaan tijdens je Turkmenistan rondreis is in de tophotels van Ashgabat. Zowel Hotel President, als de hotels Nissa en Grand Turkmen hebben internet. Als niet-gast kun je het beste in de laatste twee hotels terecht.
 
Post
De post doet circa 2 weken over verzending van kaarten maar is niet altijd betrouwbaar.
 
Cultuur
Turkmenen zijn van oorsprong een nomadisch volk en ondanks de verstedelijking, zijn zij dit in hun hart nog altijd, zeker op het gebied van gastvrijheid. Als je een huis bezoekt tijdens je rondreis door Turkmenistan, krijg je veel belangstelling. Je krijgt soms een jonger gezinslid toegewezen die ervoor dient te zorgen dat je het goed naar je zin hebt. Ook is het belangrijk dat er altijd genoeg te eten staat op tafel. Ook de kledingdracht is nog vaak traditioneel: zowel in het moderne Ashgabat als daarbuiten lopen veel vrouwen in prachtige, kleurige jurken. Tegelijkertijd dragen de jonge mannen vaak westerse kleding al dan niet in combinatie met een telpek, het traditionele hoofddeksel van schapenwol.
 
Veiligheid
Turkmenistan is een veilig land voor reizigers, criminaliteit komt weinig voor. Desondanks blijft het belangrijk om op uw persoonlijke eigendommen te letten. In Ashgabat moet u ervan uitgaan dat er op iedere straathoek een politieman, vaak undercover, staat die nauwgezet in de gaten houdt wat toeristen doen. Wees hier vooral voorzichtig met fotograferen, dit met name van overheidsgebouwen of foto’s van posters van de president. 
 
Reisadvies voor Turkmenistan
Actuele informatie over de veiligheid in Turkmenistan vind je op www.minbuza.nl, de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook op http://diplomatie.belgium.be, de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vind je nuttige reisadviezen.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Kunya Urgench
- Nisa
- Merw
 
Nationale feestdagen
Nationale feestdagen in Turkmenistan zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari), Remembrance Day (12 januari), Vlaggendag (19 februari), verjaardag van de president, Internationale vrouwendag (8 maart), Paardendag (27 april), Dag van de Overwinning (9 mei), Dag van ‘Revival & Unity’ (18 mei), Dag van het gedicht Magtymguly (19 mei), Tapijtendag (25 mei of de laatste zondag in mei), Dag van de verkiezingen van de eerste president (21 juni), Meloendag (10 juli), Turkmenbashi Dag ( 14 juli), Dag van de herinnering van aardbeving in 1948 ( 6 oktober), Onafhankelijkheidsdag (27-28 oktober), Studenten jongerendag (17 november), Brooddag (30 november), Goede burendag (7 december) en Neutraliteitsdag (12 december).
 
Religieuze feestdagen in Turkmenistan
Daarnaast zijn er in Turkmenistan de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan, het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand Ramadan blijft het openbaar leven functioneren en een groot deel van de bevolking doet er niet aan mee. Nowruz is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; ervoor zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netjes uitzien.
 
Turkmeense Ambassade in België 
Reyerslaan 106, 1030 Brussel, tel: 0032-26481874  
E Turkmenistan@skynet.be
 

Algemeen
Oezbekistan spreekt al eeuwen tot de verbeelding van reizigers. Vele reizigers gaan er echter nooit naartoe, terwijl Oezbekistan zo veel moois te bieden heeft, zoals de rijk gedecoreerde moskeeën, Koranscholen en karavanserais. Zodra u het Registan Plein in Samarkand heeft gezien, zal deze in uw geheugen gegrift staan en nooit meer vergeten. Bezoek de gezellige markten van Khiva, Bukhara of Samarkand waarbij u kennis maakt met de vriendelijke bevolking, Oezbeekse kruiden en smaken en de rijke kleuren van het land. Beleef de oude Zijderoute! Maar maak ook kennis met de hoofdstad Tashkent met zijn Sovjet-architectuur en indrukwekkende metrostations. 
 
Ligging
Oezbekistan ligt in Centraal-Azië met Kazachstan in het noorden, Turkmenistan in het zuiden en Tadzjikistan in het oosten. De Fergana Vallei van Oezbekistan grenst aan Kirgizië. Oezbekistan bestaat voornamelijk uit woestijn en semi-woestijn. Het uitgestrekte laagland in het westen bestaat uit de Kyzylkumwoestijn (rode zand) en de oase Choresm aan de beneden loop van de rivier Amu Darya. In het uiterste westen ligt het Aralmeer en het Ustjurtplateau. De Amu Darya en Syr Darya zijn de twee grootste rivieren van Oezbekistan en vinden hun oorsprong in de bergketens ten oosten van Oezbekistan. In het oosten zijn de uitlopers van het Tien Shan gebergte te vinden bij de Ferganavallei. 
 
Klimaat
Oezbekistan heeft een continentaal woestijnklimaat. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 0 tot 10 graden en in de zomermaanden rond de 25 tot 35 graden. De beste reisperiode is in april, mei en begin juni en in het najaar september en oktober. 
 
Religie
In Oezbekistan is ongeveer 90% van de bevolking moslim, waarvan de meeste soennieten zijn. De overige 10% van de Oezbeken zijn Russisch-orthodox. De religieuze vrijheid nam pas toe na de onafhankelijkheid. Na verloop van tijd werden overal madrasa’s en moskeeën opgeknapt en gebouwd. Minderheden kunnen hun eigen kerk of synagoge bezoeken. Islamitische-fundamentalistische groeperingen zijn in Oezbekistan officieel verboden. De Oezbeekse bevolking is over het algemeen niet streng met hun religie. Zo hoort u weinig tot geen oproepen voor het gebed en drinkt de Oezbeekse bevolking ook gewoon alcohol. Een hoofddoek is voor de vrouwen niet verplicht. 
 
Eten en drinken
De Oezbeken maken doorgaans enkele uitzonderingen op de islamitische regels en dat is voornamelijk de alcohol, die evenals in andere voormalige Sovjetrepublieken rijkelijk vloeit. Soms wordt bij de lunch al een glaasje wodka geheven. Ook bier is ruimschoots voorhanden. Oezbekistan heeft verder een uitstekend klimaat voor de druiventeelt, dus lokale witte en rode wijnen zijn er ook.
 
In de hotels kunt u 's ochtends ontbijten met Oezbeeks brood, thee of koffie, diverse soorten beleg en soms een eitje, en - meestal - een glas kefir (plantaardig, maar het lijkt op yoghurt).
Het middagmaal is warm, evenals het diner. De menu's zijn over het algemeen voor zowel lunch als diner hetzelfde: zeer gevulde, voedzame soep (Laghman of Borsjtsj) met brood, hoofdgerecht met vlees, groenten en altijd salade van sla, komkommer en tomaat.
 
Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Indien u niet in de gelegenheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben, kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.
 
Elektriciteit
In Oezbekistan worden dezelfde typen stekkers gebruikt als thuis (220 volt).
 
Tijdsverschil
In Oezbekistan is het 3 uur later dan bij ons. Oezbekistan kent geen zomer- en wintertijd dus is het tijdens onze zomertijd in Oezbekistan 3 uur later.
 
Taal
Het Oezbeeks is de officiële landstaal, een taal die tot de Turkse taalfamilie hoort. Oorspronkelijk maakte de Oezbeekse taal gebruik van het Arabische schrift, van 1929 tot 1940 van het Latijnse alfabet en daarna van het Cyrillische schrift. In 1993 is een wet aangenomen die de overgang naar het Latijnse schrift regelt. In de officiële Oezbeekse teksten werden de gangbare Russische termen vervangen door nieuw gecreëerde Oezbeekse woorden. In de dagelijkse spreektaal bedienen veel mensen zich van het Oezbeeks vermengd met Russisch. Na vijftien jaar onafhankelijkheid is de kennis van het Russisch afgenomen; een nieuwe generatie is opgegroeid met de Oezbeekse taal en ook Engels. Alleen de oudere generatie spreekt nog Russisch en natuurlijk de enkele Rus die gebleven is.
 
Bagage en kleding
Wij adviseren u om wat extra toiletpapier mee te nemen. In de hotels zijn er altijd toiletten en toiletpapier aanwezig. Maar tijdens het reizen, komen we ook wel een langs een rustplek, waar er geen toiletpapier aanwezig is. Het is aan te raden, om hygiënische redenen, zelf vochtig toiletpapier mee te nemen om waar geen water voorhanden is uw handen toch te reinigen. Ook aan te raden is desinfecterende lotion.
 
Voor de bezoeken aan de bezienswaardigheden is soms een bedekte schouder verplicht. Hoofddoeken worden in religieuze sites niet gebruikt en zijn derhalve ook niet noodzakelijk. U kunt uw zwemkleding meenemen, indien er een zwembad is, kunt u hiervan gebruik maken. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar/ jeep één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort en douanebepalingen.
Uw paspoort dient nog minimaal 3 maanden geldig te zijn na vertrek uit Oezbekistan. 
Neem op reis een fotokopie mee van de foto pagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
 
Antiquiteiten van vóór 1945 mogen niet worden uitgevoerd. Wilt u iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet, zorg dan dat u een aankoopbewijs heeft en een verklaring dat het niet van voor 1945 is.
 
Fotograferen en filmen
Oezbekistan is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Kinderen zullen zelfs op de voorgrond dringen om maar in beeld te komen. Vaak ontvangt u als dank, vooral op markten, appels, peren of noten. Als u mensen fotografeert, doe het dan met respect. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Dat kan soms ook zonder woorden: door de camera omhoog te houden en met gebaren duidelijk te maken dat u een foto zou willen maken. Een positieve of een afwerende reactie is meestal eenvoudig herkend. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Mensen kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Sommige vrouwen houden er niet van om gefotografeerd te worden door vreemde mannen. Het kan ook gebeuren dat mensen alleen tegen betaling op de foto willen. Respecteer deze voorwaarde en ga in een dergelijk geval niet van een afstand stiekem fotograferen. Dit kan aanleiding geven tot agressieve reacties.
 
In musea en bij bezienswaardigheden moet u soms een apart kaartje kopen om foto’s of video-opnames te mogen maken. Deze kunnen aanmerkelijk duurder zijn dan het entreekaartje. Wees zeker terughoudend bij het fotograferen van religieuze plaatsen en gebeurtenissen. Het is verboden militaire objecten, grensposten en vliegvelden te fotograferen. 
 
Geldzaken
In Oezbekistan wordt betaald met de Oezbeekse sum (UZS). De koers is sterk aan veranderingen onderhevig.
1 Euro (EUR) = 10.495 Oezbeekse sum (UZS)
 (01-11-2019)
 
Er zijn enkele geldautomaten in de hoofdstad. In de steden kunt u cash euro’s en dollars wisselen bij banken, wisselkantoortjes en veel hotels. In Tasjkent kunt u met uw bankpas wel dollars maar geen sum opnemen.
Creditcards worden geaccepteerd in een aantal grote hotels. In Tasjkent is er een aantal ATM's, waarvan enkelen in de grote hotels. Mastercard gebruikers moeten in de provincie naar de Asaka Bank en Visa-gebruikers moeten naar de Nationale Bank van Oezbekistan (NBU). 
 
U kunt enkel sum terug wisselen naar euro / dollars indien u beschikt over een origineel wisselcertificaat dat u ontvangen heeft bij het wisselen bij een geldwisselkantoor/bank. Er zijn 2 versies van deze certificaten die lastig te onderscheiden zijn. Op het originele certificaat staat vermeld: This certificate gives a right to reexchange foreign currency. Souvenirs kunt u eenvoudig met de euro betalen.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Oezbekistan om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
De gids, chauffeur en reisbegeleiding in Oezbekistan verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is 
€ 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisbegeleiding. 
Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid
De informatie over vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. 
Wij willen u adviseren om in uw reisapotheek een diarreeremmer mee te nemen op reis zoals Immodium. Het eten is anders in Oezbekistan en het kan dus voorkomen dat er wat darmproblemen opspelen. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden
Winkels, postkantoren en kantoren zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Van 13.00 tot 14.00 zijn de meeste zaken gesloten in verband met de lunchpauze. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. In Tashkent zie je steeds meer 24-uurs supermarkten verschijnen waar eigenlijk alles te koop is. 
Bazaars beginnen al vroeg, rond 6.00 uur ’s ochtends.
 
Post, internet en telefoon
Post naar de Benelux doet er een tot twee weken over en is niet overal even betrouwbaar. Internetcafés zijn er in de grote steden en toeristische plaatsen. De meeste hotels beschikken over wifi.
Telefoneren vanuit Oezbekistan brengt hoge kosten met zich mee. Bij de provider van uw gsm kunt u informeren naar de kosten om te bellen en gebeld te worden in het buitenland. Soms is het bellen vanuit de hotelkamer goedkoper. Oezbekistan heeft het internationale landennummer 00998.
 
Veiligheid
Oezbekistan is een zeer veilig land om te bereizen. U kunt zeker overdag zonder probleem op straat wandelen. Zakkenrollen, tasjesroof en straatovervallen komen overal ter wereld voor. Het is daarom verstandig om op uw eigendommen te letten en mensen niet de gelegenheid te geven spullen te stelen. Het kan zeker geen kwaad op drukke markten, stations en bij het in- en uitstappen van het openbaar vervoer extra op uw spullen te letten al is de kans dat u iets zal overkomen klein.
Geld en belangrijke papieren kunt u beter op uw lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van de kleding of in een geldbuidel. Stop een klein geldbedrag in uw portemonnee zodat u niet al uw geld kwijt bent als zakken gerold worden. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. U kunt deze gegevens ook scannen en naar het eigen mailadres sturen zodat u er in elk willekeurig internetcafé over kunt beschikken. Laat geen waardevolle spullen op de hotelkamer achter.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO 
      -    Historisch centrum van Bukhara
- Historisch centrum van Shakhrisabz
- Itchan Kala in Khiva
- Samarkand
- Westerse Tien-Shan gebergte
 
Nationale feestdagen
De nationale feestdagen in Oezbekistan zijn: Nieuwjaarsdag op 1 januari, Internationale Vrouwendag op 8 maart, Nowruz – het Perzische Nieuwjaar op 20 maart, Dag van de overwinning op 9 mei, Kinderdag op 1 juni, Onafhankelijkheidsdag op 1 september, Lerarendag op 1 oktober en de Dag van de grondwet op 8 december. Daarnaast zijn er nog religieuze feestdagen zoals Ramadan en het offerfeest wat elk jaar weer in een andere periode valt. 
 
Ambassade van Oezbekistan in Brussel
Franklin Rooseveltlaan 99, 1000 Brussel, tel: 02-6728844
http://www.uzbekistan.be/
 
Ambassade
België heeft geen eigen ambassade in Oezbekistan. Het land valt onder de ambassade in Rusland.
 
Ere-Consul
C2, building 3, Apartment 74, Kh. Samatavoy Str, 100000 Tashkent
Tel. (+998) 71 150 8595  - nlconsulate.tashkent@gmail.com
 


Stadstour Ashgabat

Duur excursie: