16-Daagse luxe safari rondreis Krugerpark en Tuinroute
v.a. € 4465,00 p.p.

16-Daagse luxe safari rondreis Krugerpark en Tuinroute

Ervaar het beste van Zuid-Afrika tijdens deze 16-daagse rondreis. Vanuit Johannesburg reist u via de Panorama route naar het Greater Kruger National Park. U verblijft in één van de beste privéparken; Klaserie Private Nature Reserve. Tijdens diverse safari’s gaat op zoek naar de Big 5. 

Via de Tuinroute naar het overweldigende Tsitsikamma National Park om vanuit Hermanus walvissen te gaan spotten. Ontdek het schiereiland Kaap de Goede Hoop en dat onder het genot van de beste denkbare begeleiding ter plaatse.   

 

18 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met KLM 
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gidsen 
• Overnachtingen in comfortabele 4 en 5-sterren hotels en lodges
• Verzorging op basis van halfpension (ontbijt+lunch of diner) behalve dag 3 en 4, dan vol-pension incl. dranken
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entree/parkgelden 
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, etc
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 6
Dag 1 – 2 -  Vertrek naar Johannesburg 
Vandaag volgt de vlucht vanaf Johannesburg naar Kaapstad. 
 
Dag 2 – Johannesburg – Panoramische Route 
Welkom in de hoofdstad van Zuid-Afrika! Na aankomst staat onze vertegenwoordiging u al op te wachten. We maken vandaag kennis met de zeer afwisselende Panoramische Route, gekend om de prachtige rotsformaties en canyon. Naar gelang de tijd maken we een wandeling bij God’s Window, een uitzichtpunt vanwaar u een eindeloos uitzicht heeft op het 700 meter diepe ravijn. De vallei is bedekt met oerbossen in alle tinten groen. 
Gevormd door een natuurlijk proces van erosie lijken de Three Rondavels op traditionele hutjes van de Afrikaanse Xhosa stam, één van de meest iconische fotokiekjes van Zuid-Afrika. De toppen steken honderden meters boven het ravijn uit. Daarbij genieten we vanaf hier op een prachtig uitzicht op de Blyde Rivier Canyon en de Blyde Dam.
Een ander bijzonder natuurverschijnsel in de Blyde Rivier Canyon zijn Bourke’s Potholes. Doorheen de eeuwen is het zachte gesteente uitgesleten door kolkende watermassa’s met als resultaat prachtige formaties en landschapstafrelen. 
Overnachting en diner in Graskop.
Maaltijden: D
 
Dag 3 – Klaserie National Game Reserve
De komende twee dagen staan in het teken van het wildleven. We overnachten in het Klaserie Private Nature Reserve, één van de grootste privé natuur reservaten in Zuid-Afrika en deel van het Greater Kruger National Park. Voordeel hiervan is dat het park niet omheind is wat maakt dat alle diersoorten zich vrij kunnen bewegen in hun natuurlijke habitat.
Tijdens ons verblijf in Klaserie Nationale Game Reserve maken we twee game drives per dag, telkens van zo’n 3 uur. 
Tevens maken we een begeleide wandelsafari waar we meer leren of de flora en fauna.
Overnachting in The Klaserie Private Game Reserve.
Maaltijden: O/L/D
 
Dag 4 – Klaserie National Game Reserve
In de vroege ochtend vertrekken we voor de ochtendsafari met een ranger in open jeep. De safari zal zo’n 3 uur in beslag nemen waarbij een tracker feilloos de sporen van de Big Five herkent. 
Het voordeel van de privéreservaten is dat de wegen niet zijn geasfalteerd en het derhalve is het toegestaan om off road te rijden, de ideale kans om het wild van dichterbij te benaderen. 
In de vrije uurtjes tussen de activiteiten door kunt u gebruik maken van de faciliteiten in de luxueuze lodge, zoals het zwembad vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de Afrikaanse savanne.  
Na de High Tea, aan het eind van de middag maakt u een tweede gamedrive, met een aperitiefje terwijl we genieten van de zonsondergang.
Overnachting in The Klaserie Private Game Reserve.
Maaltijden: O/L/D
 
Dag 5 – Kruger National Park – Hazyview
Vandaag genieten we een bus safari van zo’n 6 uur doorheen het Kruger National Park, ideaal om dieren te spotten. Einddoel van vandaag is Hazyview. Onze lodge is gelegen aan de rivier Sabie, verscholen tussen weelderige inheemse tuinen. Na een lange dag kunt u hier volledig tot rust komen in de uitgestrekte tuinen of aan één van de twee zwembaden.
Maaltijden: O/D
 
Dag 6 – Hazyview – Johannesburg – Port Elizabeth
Vertrek naar de luchthaven van Johannesburg voor een korte vlucht naar Port Elizabeth (1h45).
Na aankomst transfer naar Port Elizabeth, vrij bezoek.
Overnachting in Port Elizabeth.
Maaltijden: O/D
 
Dag 7 – Port Elizabeth – Tuinroute – Knysna
Vandaag rijden we via de befaamde Tuinroute naar misschien wel een van de mooiste natuurparken van Zuid-Afrika, het Tsitsikamma National Park. In dit park is er geen wild maar worden we getrakteerd op overweldigende natuur in de vorm van een schitterend oerwoud grenzend aan zee. Een prachtig wandelgebied dat voornamelijk bestaat uit hoge bergen, diepe kloven, prachtige bossen en vergezichten. Bewonder de talloze inheemse bomen, kloven en rivier vanaf de 77m lange loopbrug. Diner in Knsysna.
Overnachting in Knysna.
Maaltijden: O/D
 
Dag 8 – Knysna – Oudtshoorn
Via de bekende Route 62 rijden wij naar Oudtshoorn. De Route 62 wordt ook wel beschouwd als de langste wijnroute van het land. Langzaam veranderd het groene landschap in een semi-woestijn, dor en droog maar met wonderbaarlijke panorama’s. Alsof u in een ander land bent!
Oudtshoorn mag zich gelukkig prijzen met de meeste zonnedagen van Zuid-Afrika en een aangenaam klimaat. Naast de tabak, druiven, graan en fruit staat Oudtshoorn ook bekend om de struisvogelindustrie en dan met name om de veren. 
We brengen een bezoek aan de struisvogelboerderij en maken nader kennis met dit intelligente dier. 
Een gegidste rondleiding door de Cango Caves neemt ons mee naar het indrukwekkende grottenstelsel wat zich mag rekenen tot één van ’s werelds mooiste. Indrukwekkende druipstenen worden afgewisseld door tekeningen van Bosjesmannen.
Overnachting in Oudtshoorn.
Maaltijden: O/D
 
Dag 9 – Oudtshoorn – Franschhoek
Niet zonder reden worden sommige van de beste wijnen van Zuid-Afrika in de regio van Franschhoek verbouwd. Onze route vandaag neemt ons dan ook mee langs de prachtige wijngaarden richting Franschhoek, een pittoresk dorp gelegen in de provincie West-Kaap. De oorspronkelijke benaming was Olifantshoek vanwege de vele olifanten die hier in de vallei voorkwamen. 
Sedert 1688 arriveerden hier de eerste Franse Hugenoten welke eerst vanuit het katholieke Frankrijk naar Nederland gevlucht waren. Na hun indiensttreding bij de VOC en diens beleid werden de Hugenoten over de hele Kaapkolonie verspreid en zo ontstond er het “Fransche Kwartier” of “Fransche Hoek”. 
In Franschhoek zijn veel belangrijke wijngaarden en enkele toprestaurants van Zuid-Afrika’s bevinden zich hier. 
Diner en overnachting in Droom Guesthouse. 
Maaltijden: O/D
 
Dag 10 – Township Tour
Een ander gezicht van Zuid-Afrika zijn de townships. Tijdens onze wandeltour door de township wordt u ondergedompeld in het dagelijkse leven door een lokale Xhosa-gids, die er zelf al zijn hele leven woont. Niet zomaar de ‘golfplatenhuisjes’ bekijken, maar een waarachtige inkijk in het township leven om zo een inzicht te krijgen hoe deze mensen ‘samen’ leven! De tour is bewust te voet, zo maakt u écht kennis met de vriendelijke bevolking, een eye-opener. 
Overnachting in Franschhoek.
Maaltijden: O/D
 
Dag 11 – Stellenbosch
Verscholen in een prachtig dal ligt de één na oudste stad van Zuid-Afrika. Welkom in Stellenbosch.
Al sinds 1679 worden hier druiven geteeld, te beginnen bij de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel. Onze wandeling door het historische centrum van de stad laat ons kennismaken met de rijke koloniale tijd in de vorm van diverse musea en prachtige historische gebouwen. In de charmante Dorpsstraat treffen we tal van woningen in de Hollandse stijl met prachtige gevels alsook Victoriaanse gebouwen. Vergeet zeker geen bezoek aan de Oom Samie se Winkel, gekend om het authentieke interieur. Een aanrader voor diegene die interesse hebben in het leven tijdens de koloniale tijden: het openluchtmuseum welke bestaat uit een 4-tal huizen die u meenemen naar vroegere tijden. 
De wandeling wordt regelmatig onderbroken met verschillende proeverijen en een heerlijke lunch mét uiteraard wijnproeverij.
Overnachting in Franschhoek.
Maaltijden: O/L
 
Dag 12 – Stellenbosch – Hermanus – Kaapstad
Vanuit Hermanus in de West Kaap is tijdens het walvissenseizoen (juni – december) dé plek om walvissen te spotten. Het paringsritueel van de walvissen is een bijzonder tafereel en ze hebben Hermanus als hun locatie uitgezocht. We maken een spectaculaire walvis boottocht waarbij we de meeste kans hebben de Southern Right Whale te zien al komen de Brydes en Humpback Whale hier ook voor.
Na de lunch maken we kennis met de Zuid-Afrikaanse wijnen in één van de wijngaarden. 
Verder naar Kaapstad voor de overnachting.
Maaltijden: O/L
 
Dag 13 – Kaapstad
Na het ontbijt maken wij kennis met het icoon van Kaapstad, de Tafelberg. Middels het kabelliftje “beklimmen” wij te tafelberg waar wij worden getrakteerd op een prachtig uitzicht.
Vrije namiddag in de levendige Waterfront van Kaapstad. 
De gids geeft u ongetwijfeld tips om de vrije namiddag naar eigen wens in te richten. Omwille van de centrale ligging van ons hotel kunt u Robben spotten, naar de Slow Food Market gaan, altijd leuk om souvenirs te kopen is de Craft Market en voor de cultuurliefhebbers is het Zeitz MOCAA Museum een aanrader. Het culinaire diner vandaag is in een prachtige Afrikaanse setting met opzwepende Djembé muziek. Overnachting in Kaapstad.
Maaltijden: O/D
 
Dag 14 – Kaaptour 
Verkenning van het Kaap schiereiland via de Chapmans Peak drive, een prachtige panoramische route. De parelwitte stranden van Camps Bay leiden ons naar Simons Town waar dat het wandelen tussen de pinguïns over de Boulders Beach een ervaring op zich is. 
Lunch in Seaforth Restaurant met zicht op de pinguïns.
Vanuit Houtbaai maken we een boottocht welke ons meeneemt naar Duiker eiland, het thuis van zo’n 6.000 Kaapse Pelsrobben. Met een beetje geluk zien we nog andere dieren in het Kaap de Goede Hoop Natuurreservaat. 
Het meest zuidelijke puntje is Kaap de Goede Hoop waar we de funiculaire ons meeneemt naar een prachtige panorama. 
Overnachting in Kaapstad.
Maaltijden: O,L
 
Dag 15 – Kaapstad
Vandaag verdere verkenning van Kaapstad. Te voet ontdekken we de meest iconische plaatsen van deze bruisende stad. Na de lunch heeft u een vrije middag in Kaapstad. In de avond volgt de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht huiswaarts. 
 
Dag 16 – Aankomst thuis
Na een indrukwekkende reis vol belevenissen arriveert u in Amsterdam. 
 
Tijdens uw 16-Daagse luxe safari rondreis Krugerpark en Tuinroute verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Graskop - Hotel Graskop

De kamers van het Graskop Hotel zijn voorzien van een tv, een bureau en verwarming. Ze beschikken over thee- en koffiefaciliteiten en een eigen badkamer met een bad of een douche.

 

Er is gratis WiFi in de openbare ruimtes en u kunt gratis privéparkeren bij het hotel.

 

De Mac Mac-watervallen en de Lisbon-watervallen bevinden zich op 15 minuten rijden van de accommodatie en God's Window ligt op 9 km afstand. Met de auto rijdt u in 45 minuten naar de schilderachtige Blyde River Canyon en Three Rondavels.

Hazyview - Hippo Hollow Country Estate

De Elephant Plains Game Lodge ligt in het wildreservaat Sabi Sand en grenst aan het nationale park Kruger. Dit hotel heeft een buitenzwembad, een wellness-centrum, en luxueuze accommodaties.

 

Het Elephant Plains heeft ruime bungalows met airconditioning, en kamers met elegant meubilair. Sommige kamers hebben een eigen balkon met uitzicht op de drinkplaats.

 

De Elephant Plains Game Lodge is onder meer voorzien van een fitnesscentrum, en een conferentiezaal met een satelliet-tv.

 

Als gast van de Elephant Plains Game Lodge kunt u wilde dieren van dichtbij zien, wandelingen door de bush maken, en op safari's gaan waarbij u prachtige natuurfoto's kunt maken.

Port Elizabeth - The Beach Hotel

The Beach Hotel ligt aan het strand in Port Elizabeth en biedt uitzicht over de Indische Oceaan en kleurrijke kamers met airconditioning. Het heeft 3 restaurants, een zwembad en een zonneterras met uitzicht over de oceaan.

 

Alle individueel ingerichte kamers zijn uitgerust met satelliet-tv, koffie- en theefaciliteiten en een eigen badkamer. Sommige kamers hebben een balkon en uitzicht over zee.

 

Restaurant The Crest biedt een ontbijtbuffet en diner. U kunt genieten van internationale gerechten en uitzicht over de Indische Oceaan op het terras van The Verandah. The Ginger Restaurant is gespecialiseerd in steaks en visgerechten.

 

U kunt zonnebaden bij het zwembad en ontspannen op het zonneterras. In de bar zijn tal van cocktails en andere drankjes verkrijgbaar.

Knysna - Turbine Hotel and Spa

Het Turbine Hotel & Spa is gevestigd in een voormalige energiecentrale in Knysna. Het biedt zonnige suites met een iPod-dock en uitzicht op de lagune van Knysna. Het ruime zonnedek is voorzien van een buitenzwembad.

 

De kamers van het Turbine Hotel & Spa zijn elegant ingericht met lichte stoffen en parketvloeren. De suites zijn voorzien van een lcd-tv en extra lange bedden.

 

Elke ochtend wordt in het Turbine Hotel & Spa een volledig Engels ontbijt geserveerd. Voor lichte maaltijden en drankjes kunt u terecht in de tapasbar en het hotel heeft een goed gevulde wijnkelder.

 

U kunt in dit hotel een hot-stonemassage krijgen of genieten van een verfrissende duik in het zwembad met uitzicht op de lagune. Het zonneterras is rustige plek om even een boek of een tijdschrift te lezen.

Oudtshoorn - Surval Boutique Olive Estate

Het Suval Boutique Olive Estate biedt elegante accommodatie bij Oudtshoorn. Het is gevestigd in een gerestaureerd 18e-eeuws gebouw met een panoramisch uitzicht op de Schoemanshoekvallei en de Swartbergketen.

 

Alle suites en kamers in het Surval Boutique hebben airconditioning en satelliet-tv. Sommige beschikken over een open badkamer, en andere hebben een aparte badkamer. U vindt er ook een minibar, thee- en koffiefaciliteiten en gratis WiFi.

 

U kunt dagelijks genieten van een continentaal ontbijtbuffet of een warm ontbijt. Het restaurant Su Casa serveert menu's bereid met ingrediënten uit de regio Klein Karoo.

 

Het landgoed heeft een gemeenschappelijke loungeruimte met comfortabele zitplaatsen; evenals een zwembad met uitzicht op de bergen en de vallei.

Franschhoek - Droom Guesthouse

Droom Guesthouse ligt in Franschhoek, op 1 km van Maison Estate, en biedt accommodatie met een buitenzwembad, gratis privéparkeergelegenheid, een bar en een gemeenschappelijke lounge. De accommodatie ligt op 1 km van het natuurreservaat Mont Rochelle en op 3,3 km van het Hugenotenmonument, en beschikt over een tuin en een terras. Het Droom Guesthouse beschikt over familiekamers.

 

Alle kamers van het Droom Guesthouse zijn voorzien van airconditioning, een kledingkast, een patio, een eigen badkamer, een flatscreen-tv, beddengoed en handdoeken. De kamers zijn voorzien van een kluisje.

 

Droom Guesthouse verzorgt dagelijks een continentaal ontbijt en een ontbijtbuffet.

Kaapstad - Radisson Red Hotel V & A Waterfront Cape Town

Het Radisson RED Hotel V & A Waterfront Kaapstad ligt in het Silo district en biedt een unieke lifestyle ervaring. Dit hotel is een van de eerste in zijn soort, gericht op kunst, mode en muziek met als doel mensenmet elkaar te verbinden. Het hotel beschikt over een zonneterras op het dak en uitzicht op zee.

 

De moderne kamers zijn voorzien van kunst aan de muur, een 55-inch LED-tv, aanpasbare verlichting en een koelkast op de kamer. De badkamers hebben mooie tegels, een drempelloze regendouche, een haardroger en gratis toiletartikelen.

 

U kunt genieten van een ontbijt en een maaltijd bereid met verse, goed gekozen producten, evenals van een selectie ambachtelijke bieren en cocktails. RED Roof is meer dan alleen een hotelbar. Vanuit het zwembad kijkt u uit op de zonsondergang over de Tafelberg.

Algemeen
Zuid-Afrika is een Republiek, met als hoofdsteden: Pretoria (bestuurlijk), Kaapstad (wetgevend) en Bloemfontein (recht). Het land heeft een oppervlakte van 1.219.912 km2 en telt ca. 56.463.617 inwoners (2022).Fossiele vondsten wijzen erop dat het land al zeer vroeg werd bewoond. In 1652 vestigden Nederlandse kolonisten zich op de Kaap als verversingspost voor de VOC.Madien werd deze Kaapkolonie overgenomen door het Verenigd Koningkijk. In de 20e eeuw werd Zuid-Afrika overschaduwd door de apartheid, een systeem van rassensegregatie waarmee de niet-blanke bevolking stelselmatig achtergesteld werd. In 1990 werd de apartheid afgeschaft en in 1994 werd Nelson Mandela tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika verkozen. Het land kent diverse bevolkingsgroepen en elf officiële talen, waaronder het aan het Nederlands verwante Afrikaans. Het landschap van Zuid-Afrika wordt gekenmerkt door hoogvlaktes in het binnenland, langs de rand ruige heuvels en een smalle kustvlakte. In het oosten liggen de Drakensbergen, met toppen als de Njesuthi (3408 m) en Mafadi (3450 m), het hoogste punt van het land.
Het land kent een groot aantal natuurlijke rijkdommen: goud, chroom, antimoon, steenkool, ijzererts, mangaan, nikkel, fosfaten, tin, uranium, diamanten, platina, koper, vanadium, zout en aardgas.
 
Ligging
Zuid-Afrika, officieel de Republiek Zuid-Afrika, is een land dat aan de zuidpunt van Afrika ligt. Het land grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten.
 
Klimaat
Het klimaat in Zuid-Afrika is grotendeels half woestijn, subtropisch langs de kust. Overdag zonnig, 's nachts koel. Januari is de warmste maand en juli de koudste. Het klimaat wordt bepaald door hoogteligging, afstand tot de zee, de heersende winden (de luchtstromingen), de richting van de bergreeksen en de zeestromen.
Over het algemeen heeft het land een warm gematigd klimaat met weinig neerslag en veel zon. Doordat Zuid-Afrika op een hoog plateau van 1000 tot 2000 meter boven de zeespiegel ligt, kent het veel verschillen tussen de gemiddelde temperaturen in zuid en noord. De luchtstromingen veroorzaken ook grote temperatuursverschillen. Wegens aanhoudende droogt kunnen lokaal restricties gelden m.b.t. watergebruik.
 
Religie
Zuid-Afrika kent diverse religieuze stromingen. Het overgrote deel van de bevolking is christen, een klein deel van de bevolking hangt de islam en hindoeïsme aan. 
 
Eten en drinken
Zuid-Afrika kent een diverse keuken met zowel lokale als internationale gerechten en dranken. Het is zeker aan te raden hier kennis mee te maken. Naast de Afrikaanse specialiteiten zoals boerewors, bobotie en heerlijke curry’s, kan je ook genieten van de Franse en Amerikaanse keuken. De Zuid-Afrikanen houden ook erg van braaien, een soort van barbecue waarop grote stukken vlees worden geroosterd.
Wijnen zijn in Zuid-Afrika relatief goedkoop en goed van kwaliteit. Zuid-Afrika is beroemd om zijn wijnen en jouw bezoek aan dit land is een prima gelegenheid om deze te proberen.
 
Drinkwater
Hoewel het drinkwater veilig te gebruiken is, behalve in het Krugerpark, Lesotho en Swasiland, is het aan te bevelen toch vooral flessen drinkwater te gebruiken. 
 
Elektriciteit
Zuid-Afrika heeft 240 volt. Een wereldstekker is noodzakelijk. Het is ook aan te bevelen een powerbank mee te nemen.
 
Tijdverschil
In Zuid-Afrika is het tijdens onze wintertijd 1 uur later, tijdens de zomermaanden geen is er geen tijdsverschil.
 
Taal
In Zuid-Afrika worden veel verschillende talen gesproken. Elf daarvan zijn officieel. Hoofdzakelijk wordt Afrikaans en Engels gesproken. Het Nederlands was van 1910 tot 1984 een van de officiële talen van Zuid-Afrika, van waaruit het Afrikaans zich heeft ontwikkeld en er nauw aan verwant is. 
 
Bagage en kleding
Voor Zuid-Afrika gelden geen bijzondere kledingseisen. Neem vooral dunne katoenen kleding mee, voor de avonduren een hooggesloten shirt ter bescherming tegen de muggen. Raadzaam ook is stevig schoeisel en praktische kleding in “laagjes”. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Zuid-Afrika heeft u een geldig paspoort nodig welke bij uitreis nog 30 dagen geldig is. Alle reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben geen visum nodig om Zuid-Afrika in te kunnen reizen. 
 
Fotograferen en filmen
Fotograferen is toegestaan, maar wees discreet. De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.).
 
Geldzaken
De munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In  januari 2023 is  € 1,- ongeveer 189.000 rand.
 
Creditcards
Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Geld wisselen
Bij alle banken is het mogelijk geld te wisselen. Bij de meeste hotels kan met ook vaak wisselen, echter vaak tegen ongunstigere koers dan een bank.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
 
Gezondheid
De medische zorg in Zuid-Afrika is in de privé-ziekenhuizen van uitstekend niveau. Overal in Zuid-Afrika vindt men 24-uurs eerstehulpposten. Op het platteland is de medische zorg van een lager niveau. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Apotheken vindt u in alle steden. Buiten de openingstijden wordt verwezen naar een 24-uursapotheek. Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Vaccinaties
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Zuid-Afrika inenting tegen buiktyfus aangeraden.
 
Openingstijden
De meeste winkels zijn open vanaf 08:00 en sluiten om 17:00 uur. Banken zijn meestal open tussen 09:00 en 15:30 uur. Op feestdagen zijn de winkels gesloten, de grotere supermarkten zijn dan vaak wel geopend. 
 
Restaurants
Het merendeel van de restaurants is open 11:30 – 15:00 en van 17:00 – 23:00 uur. Veel restaurants kennen een sluitingsdag.
 
Post, internet en telefoon
In de meeste toeristische winkels kan men postzegels kopen. De post doet er 1-4 weken  over naar een land in de Europese Unie. 
 
Internet
Zuid-Afrika beschikt over een 4G netwerk waarmee u goed bereik heeft, op het platteland en in het regenwoud is weinig tot geen bereik. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Met een laptop heeft u overigens in de centra van de grote steden gratis toegang tot hotspots. Steeds vaker bieden pubs en cafés in de steden ook gratis internet aan. 
 
Telefoon
Over het algemeen heeft u op het platteland, uitgezonderd de natuurgebieden en bergpassen redelijk mobiel bereik. Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 27.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is in Zuid-Afrika niet sterk ontwikkeld. Er zijn wel een aantal (mini)busjes die tussen de grotere steden rijden, maar de Nationale parken en andere bezienswaardigheden zijn niet bereikbaar met openbaar vervoer.
 
Veiligheid
Er zijn op dit moment geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor het reizen naar Zuid-Afrika. 
Zuid-Afrika is een zeer gewaardeerde toeristische bestemming met duizenden bezoekers per jaar en heeft een ideale reisinfrastructuur.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- iSimangaliso Wetland Park
-Robben Island
-The Cradle of Humankind
-Drakensberg Park
-Cape Florial
-Vredefort
 
Nationale feestdagen
Naast de christelijke feestdagen kent Zuid-Afrika de volgende feestdagen:
1 januari: Nieuwjaar, 21 maart: dag van de mensenrechten, 17 april: gezinsdag, 27 april: vrijheidsdag, 1 mei: dag van de arbeid, 9 augustus: nationale vrouwendag, 16 december: verzoeningsdag, 26 december: familiedag.
 
Zuid-Afrikaanse ambassade in Brussel
Rue Montoyerstraat 17-19, 1000 Brussel, tel: 02 285 44 00
 
Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag
Wassenaarseweg 36, 2596 CJ Den Haag, tel: 070 392 4501
TheHagueR@dirco.gov.za.
 
Nederlandse ambassade in Pretoria
210 Florence Ribeiro / Queen Wilhelmina Avenue Cnr Muckleneuk Street, 0181 New Muckleneuk, Pretoria