16-Daagse Nederlandstalige rondreis Mongolië inclusief Naadam festival
v.a. € 4190,00 p.p.

16-Daagse Nederlandstalige rondreis Mongolië inclusief Naadam festival

WorldExperts neemt u mee naar het grootste festival van Mongolië: Naadam! Het eindeloze grasland en de woestijnsteppe van Mongolië vormen een spectaculaire achtergrond voor de kleine ronde gers van nomadenfamilies die soms alleen en soms met enkele anderen door het land trekken. Eens per jaar trekken de nomaden naar Ulaanbaatar of kleine nederzettingen om daar hun trots van het sterke Mongoolse volk te vieren met traditionele sporten. Tijdens deze bijzondere rondreis bezoeken wij met comfortabele jeeps de regio ten zuiden van hoofdstad Ulaanbaatar, waar bergkloven, graslanden en lavaformaties laten zien dat het uitgestrekte land opvallend gevarieerd is. Na 10 dagen in de natuur keren wij terug naar de hoofdstad om de verschillende disciplines van het Naadam festival bij te wonen. Een unieke belevenis!

8 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Turkish Airlines in de V-klasse of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfer van de luchthaven naar hotel en v.v.
• Nederlandstalige reisbegeleiding en Engelssprekende lokale gids
• Overnachtingen in comfortabel hotel in Ulaanbaatar
• Overnachtingen in gerkampen met faciliteiten 
• Verzorging conform beschrijving: O = ontbijt, L = lunch, D = diner
• Alle vervoer ter plaatse
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 8
• Vanaf 10 deelnemers Nederlandstalige reisleiding
• Wij verblijven in de betere gerkampen met westerse toiletten, douches met warm water en een restaurant.
• De afstanden in Mongolië zijn groot en de kwaliteit van de wegen is niet altijd goed
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.

 

Dag 1 - 2 – Mongolië
Vertrek naar Ulaanbaatar. Na aankomst op de internationale luchthaven van Mongolië volgt de transfer naar ons hotel in het centrum van de stad. Vroege check-in. In de middag een oriënterende stadstour door Ulaanbaatar. Overnachting in Ulaanbaatar.
 
Dag 3 – Bag Gazrin Chulu
Na het ontbijt laten we de stad achter ons en gaan we op weg naar het zuidelijk gelegen Bag Gazrin Chuluu, een enorme granieten rotsformatie op de Mongoolse vlakte. Deze regio ligt op zo’n 250 km van Ulaanbaatar en zodra we de stad uit zijn, ervaren we de leegte van dit grote land. Bag Gazrin Chuluu beslaat circa 150 km2 en ligt op ruim 1750 meter boven zeeniveau. De rotsen zijn het leefgebied van marmotten, bergschapen en steenbokken. Na aankomst maken we een wandeling in de omgeving waarvan wordt gefluisterd dat Dzjengis Khan hier gepasseerd zou zijn. Overnachting in ger. (O, L, D)
 
Dag 4 – Tsagaan Suvarga
Na het ontbijt rijden we naar de Gobi woestijn. Het landschap verandert van groen, vruchtbaar grasland naar onherbergzame rotsen. De nomaden met hun vee die we onderweg passeren, maken langzaam plaats voor kamelen die zich wel thuis voelen in de droogte van dit gebied. Tijdens de bijna 300 km lange rit maken we enkele interessante stops waaronder de ruïne van het Sum Khuh Burd klooster. Het 13e-eeuwse klooster was eens omringd door een klein, vogelrijk meer maar werd tijdens de Mongoolse repressie (1928 – 1939) vernietigd. Een andere stop zijn de ruïnes van het Delgerliin Chior klooster dat de laatste jaren wordt herbouwd. In de avond komen we aan bij Tsagaan Savurga, dat letterlijk ‘witte stoepa’ betekent. De door de wind geërodeerde rotsformaties doen op afstand van ca. 85 km denken aan een geruïneerde stad. De klif heeft een lengte van circa 400 meter en steekt 50 meter boven het landschap uit. De rotsen zijn samengesteld uit verschillende mineralen en creëren, door de blootstelling aan zuurstof, een prachtig kleurenpalet variërend van roze, rood en oranje. Aan het begin van de zomer als het gras groen is en de bloemen in bloei staan, ziet de klif eruit als een regenboog op aarde, een paradijs voor (hobby)fotografen. Op deze plek lag een paar miljoen jaren geleden een zee. Vandaag de dag zijn de sporen hiervan nog altijd aanwezig in de vorm van fossielen. 
Overnachting in ger. (O, L, D)
 
Dag 5 –  Gobi Gurvansaikan National Park 
Op korte afstand van ons kamp vinden we een groot aantal petrogliefen met afbeeldingen van wilde dieren, de jacht op steenbokken en vee. Ook zijn er enkele rotstekeningen met menselijke figuren te zien.  Vervolgens reizen we verder naar het grillige Gurvansaikhan National Park dat deel uitmaakt van de zich van West- naar Oost-Mongolië uitstrekkende Gov (Gobi) Altai-bergketen. Het park is vernoemd naar de drie bergruggen, maar in werkelijkheid zijn het er vier. Het dramatische landschap van scherpe pieken, nauwe kloven, badlands en zandduinen maakt het één van de meest bezochte parken in het land. Naast het overweldigende natuurschoon leven in het park meer dan 200 vogelsoorten, zoals de Mongoolse woestijnvink, de Euraziatische zwarte gier en woestijnmus en strijken er in het voorjaar trekvogels neer. De aanwezigheid van water, zeer zeldzaam in de rest van de Gobi, en de meer dan 600 plantensoorten trekken ook andere diersoorten aan waaronder de wilde ezel, de wilde kameel, de steenbok en het zeldzame sneeuwluipaard. Een hoogtepunt deze dag is het bezoek aan de spectaculaire Yoliin Am. Deze vogelrijke kloof wordt steeds smaller en eindigt in een sneeuwmassa die tot de zomer kan blijven liggen. We brengen een bezoek aan het kleine museum met een collectie botten van dinosaurussen die in het massief zijn gevonden.  Overnachting in ger. (O, L, D)
  
Dag 6 – Khongorin Els
We vervolgen onze reis naar het westen via de nabijgelegen Dungenee canyon (mits de weg toegankelijk is). Deze kloof is een korte periode per jaar toegankelijk en met een 4x4 te doorkruisen. Net als in Yoliin Am heeft u hier een kans op het spotten van roofvogels en daarnaast is deze kloof het leefgebied van het wilde schaap en de Siberische steenbok. We ervaren hoe groot het Gurvansaikhan National Park is als we na circa 200 km aankomen bij Khongorin Els. Met een lengte van ruim 100 km en tot 300 meter hoog zijn het de grootste zandduinen van Mongolië. Door de bijna altijd aanwezige wind lijkt het dwarrelende zand te ‘zingen’ en daarom worden deze duinen ook wel de ‘Zingende Zandduinen’ genoemd. Overnachting in ger. (O, L, D)
 
Dag 7 – Khongorin Els
Vandaag genieten we de hele dag van de zandduinen. De kleuren van de duinen veranderen mee met het licht van de dag waardoor de duinen steeds anders ogen. Hoewel het omringende landschap vaak uit dor gras bestaat, kan een zomers buitje dit zomaar veranderen en ziet u het frisse groen en bloemen bijna letterlijk opkomen. Overnachting in ger. (O, L, D)
 
Dag 8 – Bayanzag
Na het ontbijt reizen we verder naar Bayanzag, beter bekend als de Vlammende Kliffen. De Amerikaanse paleontoloog Roy Chapman Andrews vond op deze plaats in 1922 tijdens een expeditie diverse botten en eieren van dinosaurussen. De vondsten zijn te zien in het Natuur Historisch Museum in Ulaanbaatar maar nog altijd zijn bezoekers op zoek naar nieuwe schatten. We brengen hier tijd door zodat u kunt genieten van het landschap van rotsen, rood zand en de stekelige sauxal heesters. Overnachting in gerkamp. (O, L, D)  
 
Dag 9 – Ongiin en Khoshuu klooster
Na een vroeg ontbijt rijden we in circa 5 uur naar de Delger Khangai bergen waar we genieten van de schoonheid en rust van deze omgeving. In de bocht van een rivier vinden we de ruïnes van 2 kloosters: Bari Lam ligt op de noordelijke oever en werd gesticht in 1810. Khutagt Lam Kiid werd gesticht in 1760 op de zuidoever en is enkel bereikbaar als het waterpeil van de rivier laag staat of als de rivier bevroren is. Samen staan deze kloosters bekend als Ongiin Khiin en behoorden het tot de grootste kloosters van het land met ruim 1000 monniken. De beide kloosters werden in 1937 tijdens de repressie vernietigd waarbij meer dan 200 monniken werden vermoord. Sinds 1990 wonen er weer permanent 2 monniken die een kleine tempel hebben gebouwd. In de zomermaanden neemt het aantal toe en is er een kleine toeristenwinkel als inkomstenbron. Overnachting in gerkamp. (O, L, D)
 
Dag 10 – Orkhon vallei
Door de Orkhon vallei loopt een 10 meter dikke laag lava afkomstig van een vulkaanuitbarsting van 20.000 jaar geleden. Door deze laag zoekt de gelijknamige rivier haar weg en stort 20 meter naar beneden bij de Orkhon waterval. De rotsen bij de watervallen kunt u beklimmen, daarnaast is het mogelijk om te zwemmen aan de voet van de waterval. De Orkhon vallei met de watervallei zijn onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Overnachting in gerkamp. (O, L, D)
 
Dag 11 – Tovkhon klooster - Tsenger warmwaterbronnen
In de ochtend bezoeken we het Tovkhon klooster dat in 1650 door Zanabazar  is gesticht. Zanabazar wordt gezien als één van de meest gerespecteerde religieuze leiders uit de Mongoolse geschiedenis. Een pittige wandeling over een steil bospad brengt u naar de top van de heuvel waar de houten gebouwen van het klooster staan. Degenen die niet deelnemen aan de wandeling kunnen genieten van de mooie bloemenvallei. We doorkruisen de Khangai bergen. Gemiddeld ligt de hoogte van het gebergte tussen de 2500 en 3000 meter en bestaan grotendeels uit graniet, vuursteen en zandsteen uit het Paleozoïcum. De bergketen  met een lengte van zo’n 800 km vervult de functie van continentale scheiding van het watersysteem.  De groene hellingen met het netwerk van grote en kleine rivieren zorgen voor een uitstekend leefgebied voor de kuddes paarden, yaks en koeien. In de namiddag bereiken we het resort van de Tsenger warmwaterbronnen waar u kunt ontspannen. De bron heeft een temperatuur van 80 graden Celsius en stroomt rechtstreeks naar het zwembad waar het is afgekoeld. Bij het vallen van de avond kunt u, vanuit het zwembad, genieten van de sterrenhemel die zich openbaart. Overnachting in gerkamp. (O, L, D)
 
Dag 12 – Karakorum
Karakorum is de plek waar zich de 13e-eeuwse hoofdstad van het Mongoolse Rijk bevond, dat gecreëerd werd onder leiding van Dzjengis Khan. De stichting van Karakorum begon op de ruïnes van de steden van Turug en Uigus in de Orkhon vallei in het uiterste oosten van de Khanggai bergen in 1220. Pas tijdens de heerschappij van Ugedei Khan, de zoon van Chenggis Khan, kreeg de stad zijn vorm met tempels, regeringsgebouwen, markten en een paleis waar voorname personen werden ontvangen. De stad had een kosmopolitisch uiterlijk en gold in dij tijd als een tolerante plaats waar religies naast elkaar konden bestaan. Vanaf 1260 verloor Karakorum zijn status binnen het Mongoolse Rijk. De kleinzoon van Dzjengis, Khubilai Khan, had de macht gegrepen en creëerde de eerste Yuan dynastie door de samenvoeging van diverse keizerrijken. Als eerste keizer van deze dynastie verplaatste hij de hoofdstad naar Beijing. In 1388 werd de stad met door de troepen van Ming met de grond gelijkgemaakt. Wat rest zijn een aantal gebeeldhouwde rotsen in de vorm van schildpadden die de grenzen van de stad markeerden.  In 1580 bracht de 3e Dalai Lama een bezoek aan de toenmalige heerser, Abtai Sai Khan en gaf zijn wens aan voor de bouw van een klooster op de ruïnes van Karakorum, het Erdene Zuu klooster. Het klooster werd diverse malen tijdens oorlogen vernietigd maar telkens herbouwd. In de 19e eeuw waren er binnen de muren meer dan 100 tempels voor de 1000 monniken die er leefden. Helaas ontkwam ook dit klooster niet aan de zuiveringen van het communisme en werd het in 1939 vernietigd. De muur van ruim 400 bij 400 meter en enkele gebouwen die dienst deden als musea werden gespaard. Sinds 1990 wordt het complex dat vermeld staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, weer actief gebruikt en we zullen een bezoek brengen aan de tempel van de Dalai Lama, de tempel van Zuu of Boeddha en de Lavrin Tempel. Overnachting in ger. (O, L, D)
 
Dag 13 – Ulaanbaatar
Vandaag rijden we terug naar Ulaanbaatar dat zich aan het opmaken is voor het belangrijkste festival van het jaar, Nadaam. De rit duurt circa 7 uur en na aankomst heeft u de rest van de dag ter vrije besteding. Overnachting in Ulaanbaatar. (O, L)
 
Dag 14 – Nadaam Festival
De komende 2 dagen staan in het teken van Nadaam, het nationale feest van Mongolië. Nadaam betekent letterlijk ‘spel’ en tijdens dit festival worden de drie ‘mannelijke’ spellen gespeeld: Mongools worstelen, paardenraces en boogschieten. Tijdens Nadaam komen families van heinde en ver samen, dragen traditionele kleding en drinken arak, de licht alcoholische gefermenteerde paardenmelk. Sinds 2010 staat het festival vermeld op de UNESCO Verdrag ter bescherming van Immaterieel Erfgoed. Na de openingsceremonie bekijken we enkele worstelpartijen en het boogschieten, waar tegenwoordig ook vrouwen aan mee mogen doen. De namiddag en avond is ter vrije besteding. Overnachting in Ulaanbaatar. (O,L)
 
Dag 15 – Nadaam Festival 
Vroeg in de ochtend gaan we op weg naar het festivalterrein waar de paardenraces plaatsvinden. Het lijkt wel of heel de bevolking zich hier verzameld heeft om een mooie ochtend te beleven. Het festivalterrein is groot met allerlei kraampjes en eetgelegenheden. De mensen uit de stad komen met de auto, terwijl de gezinnen van het platteland hier op paarden naartoe komen. De races gaan over een afstand van 15 km en 30 km en de leeftijd van de jockeys ligt tussen de 5 (!) en 12 jaar. De namiddag is ter vrije besteding. Overnachting in Ulaanbaatar. (O,L)
 
Dag 16 – Ulaanbaatar
Vandaag is een einde gekomen aan deze bijzondere rondreis. Conform het vliegschema transfer naar de luchthaven. (O)
 
Tijdens uw 16-Daagse Nederlandstalige rondreis Mongolië inclusief Naadam festival verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Ulaanbaatar - J Hotel

J Hotel
Het hotel ligt in Ulaanbaatar op 1,8 km van het Sukhbaatar-plein en op loopafstand van het Nationaal Museum van Mongoolse Geschiedenis en het standbeeld van Chinggis Khan.
 
Faciliteiten:
Het hotel biedt een restaurant, gratis privé parkeergelegenheid, een bar en een gemeenschappelijke lounge. Daarnaast heeft het een 24-uursreceptie, roomservice en gratis wifi.
 
Kamers:
Alle moderne kamers zijn voorzien van airconditioning, een kabel-tv, een koelskast, een waterkoker, een douche, een haardroger en een bureau.

 

YURT/GER

Bag Gazrin Chulu - Erdene Ukhaa Tourist Ger camp

Erdene Ukhaa Tourist Ger camp
Het kamp ligt dicht bij Baga Gazrin Chuluu National Park en is ontworpen om toeristen te ontvangen.  Totaal zijn er 30 gers voor gasten beschikbaar.
Het kamp beschikt over een eigen restaurant, moestuin, Westerse toiletten, wasgelegenheid en douches met warm water, 24 uur elektriciteit* en wifi*. Met een lokale telefoonkaart heeft u eveneens telefoonbereik.
De ger is voorzien van aparte bedden, tafeltje en verlichting.

*elektriciteit en wifi kan soms uitvallen.

YURT/GER

Tsagaan Suvarga - Gobi Suvarga Tourist camp

Gobi Suvarga Tourist camp
Het kleinschalige kamp  ligt op ca. 6 km van Tsagaan Suvarga, een bijzondere rotsformatie en is 1 van de 2 gerkampen in deze omgeving. Er zijn 15 gers, een restaurant, toiletgebouwen en douchegelegenheid met warm water.
Energie wordt opgewekt met zonnepanelen en is beschikbaar van 19:00 uur tot 23:00 uur. Telefonische bereikbaarheid uitsluitend met enkele Mongoolse simkaarten.
De gers zijn voorzien van aparte bedden, een tafeltje en verlichting (alleen op gezette tijden). Zaklamp aanbevolen.
 

YURT/GER

Gobi Gurvansaikan N.P. - Khan Bogd Tourist camp

Khan Bogd Tourist Camp
Een mooi toeristenkamp op 1900 meter bovren zeeniveau en op 6 km van de toegang van Yoliin Am.  Een korte wandeling naar de top van de heuvel geeft u een mooi uitzicht over het kamp en de omgeving. Het beschikt over een verzorgd restaurant, properen westerse toiletten en douches met warnwater. In het souvenirswinkeltje worden lokaal handwertk verkocht. Elektriciteit beschikbaar van 19:00 uur tot 21:00 uur. Telefonische bereikbaarheid en internet via Mongoolse SIM-kaart.
De ger beschikt over aparte bedden en een tafeltje. Zaklamp aan te bevelen.
 

YURT/GER

Khongorin Els - Gobi Anar Tourist camp

Gobi Anar Tourist Camp
Het middelgrote Gobi Anar Tourist Camp ligt dicht bij de zandduinen Khongor Else. In de vroege ochtend kunt u hier genieten van een prachtige zonsopgang. In totaal zijn er 28 gers voor gasten die voorzien zijn van 2 bedden, een tafeltje en spiegel. Douches hebben warm water en er zijn westerse toiletten. Restaurant met terras. Elektriciteit is beschikbaar in de avonduren en het opladen van telefoons en camera's kan in het restaurant.  

YURT/GER

Bayanzag - Gobi Tour Gers camp

Gobi Tour Gers camp
Dit kleine kamp ligt op een paar kilometer van Bayanzag, de beroemde rode kliffen. Het kamp beschikt over een restaurant, westerse toiletten en douches met warm water. Elektriciteit is 24 uur per dag beschikbaar.
De ger is uitgerust met aparte bedden, tafeltje en vaak een spiegel. 

YURT/GER

Ongiin - Ongi Energy camp

Ongi Energy Camp
Dit kamp ligt aan de rivier waar u een wandeling kunt maken en bij het Ongi klooster.Er is een restaurant, souvenirswinkeltje, douches met warm water en westerse toiletten. Elektriciteit is 24 uur per dag aanwezig. Wifi met 3G netwerk en telefonische bereikbaarheid met een Mongoolse SIM-kaart.
De ger beschikt over aparte bedden, tafeltje, spiegel en verlichting.

YURT/GER

Orkhon Vallei - Orkhon Tushee camp

Orkhon Tushee Camp
Het Orkhon Tushee kamp ligt bij de Orkhon waterval en beschikt over een restaurant, douches met warm water, westerse toiletten en 24 uur elektriciteit. Er is geen internet en telefonisch bereik.

YURT/GER

Tsenger - Shiveet Mankhan Ger camp

Shiveet Mankhan Ger camp
Dit grote ger kamp ligt in een gebied met veel warmwaterbronnen en ook dit overnachtingskamp beschikt over warmwaterbaden. Het kamp beschikt verder over een restaurant, moderne douchefaciliteiten, 24 uur per dag elektriciteit, telefonisch bereik en wifi.
De ger is voorzien van aparte bedden, tafeltje en verlichting.

 

YURT/GER

Karakorum - Anja Eco Ger camp

Anja Eco Ger camp
Dit eco kamp ligt nabij de historische stad Karakorum. Op ca. 30 minuten wandelen ligt het centrum van Harhorin. Het beschikt over een restaurant, ecologische toiletten, douches, wasservice en beperkte wifi.
De ger is voorzien van aparte bedden, een tafeltje en kachel.
 

Algemeen
Mongolië is een vrijwel onbekend land met een enorme uitgestrektheid. Een enorme landmassa met rollende graslanden, heuvels, bergketens, meren en de Gobi woestijn. Er wonen weinig mensen en de bewoners van het land bestaan grotendeels uit nomaden die veelal in hun gertenten wonen. De andere helft woont in de hoofdstad Ulaanbaatar. Het land is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, want er zijn vele natuurparken van het hooggebergte in de Mongoolse Altai tot de zandduinen van de Gobi woestijn. 
 
Ligging
Mongolië ligt ingeklemd tussen Rusland en China en heeft een oppervlakte van ca. 1.500.000 km2 (bijna zo groot als heel West-Europa). Met ca 2 ½ miljoen inwoners heeft het een bevolkingsdichtheid van 1,5 per km2, het laagste ter wereld. Voornaamste middel van bestaan is veeteelt waaronder kamelen, schapen, geiten, yaks en paarden.
 
Klimaat
Mongolië kent een streng landklimaat met warme zomers en koude winters. Met maar liefst 260 dagen zon is het één van de meest zonnige landen ter wereld. Er valt weinig neerslag. Het weer kan ondanks dit snel omslaan. De koudste maand is januari en de warmste is juli. Het beste reisseizoen loopt van mei t/m september. 
 
Religie
Sinds 1991 is het beoefenen van religie, zoals Tibetaans Boeddhisme en traditioneel sjamanisme weer toegestaan en zijn er weer enkele kloosters ingericht. De verering voor de Dalai Lama is bijzonder groot onder de bevolking, hetgeen blijkt uit het vaak voorkomen van zijn portret in de inrichting van de Yurts. De Mongolen hebben een sterk religieus bewustzijn, maar zijn hier niet actief mee, en hebben veel respect voor de flora en fauna. 
 
Eten en drinken 
In Ulaanbaatar zijn er vele restaurants, waar u gevarieerd en goed kunt eten voor een betaalbare prijs. 
In de gerkampen wordt gevarieerd gekookt. Het Mongoolse eten bestaat echter vaak uit vet vlees met aardappels of noodles en weinig groenten en fruit. De basis ingrediënten zijn vaak beperkt. Vanuit een traditie van nomadische veehouders met nauwelijks landbouw zijn dieren de belangrijkste leveranciers voor bestanddelen van zowel eten als drinken. Gerechten als tuisvan, gestoomde en gebakken noedels met runds- en schapenvlees en goulash zijn zeer populair in Mongolië. Een aantal pasta gerechten waaronder buuz, een gestoomde vorm van ravioli, wordt tijdens de feestdagen geserveerd. 
 
Water is in flessen verkrijgbaar in de grotere plaatsen. Nomaden maken vaak gebruik van waterputten. Ook bij de gerkampen is er altijd water te drinken of koken ze het water voor u en kunt u dit veilig drinken. Uitzondering is Ulaanbaatar waar het mogelijk is om water uit de kraan te drinken. Voor alle zekerheid adviseren wij u toch flessen water te kopen. Mongoolse thee is thee opgekookt met melk i.p.v. water. Even wennen maar het smaakt heel goed en deze wordt regelmatig aangeboden onderweg. Wodka wordt vaak gedronken, het kost bijna niks en het is goed tegen bacteriën. Bij verblijf in gerkampen zijn de maaltijden vaak inbegrepen, m.u.v. alcoholische dranken en softdrink. In Ulaanbaatar eet u voor circa € 10,-  tot € 15,- per maaltijd exclusief dranken.
 
Elektriciteit
In Mongolië is de netspanning 220 Volt. Contactdozen zijn voorzien van het systeem met twee gaten, zoals u dat in West-Europa gewend bent. Buiten Ulaanbaatar is er niet altijd elektriciteit en warm water aanwezig. Ook valt de stroom zo nu en dan uit. Wij raden u aan extra batterijen mee te nemen voor uw apparatuur. 
 
Tijdsverschil
Mongolië heeft twee tijdzones. Bij Ulaanbaatar is de tijd 7 uur later en in de provincies Bayan-Olgii, Uvs en Khovd is het 8 uur later dan bij ons. 
 
Taal
Khalkha-Mongools (standaardtaal), diverse andere Mongoolse talen, Kazaks en Chinees.
Het Mongoolse schrift is ingevoerd door Chinggis Khan. Het lijkt op geen enkel ander schrift, ook niet op het Chinees. De Russen hebben het cyrillisch schrift ingevoerd en onder hun bewind was iedereen verplicht naar school te gaan. Mongolië kent daarom een relatief laag analfabetisme. Het Mongools heeft veel half harde G klanken, een ‘th’ klank die veel lijkt op het Engelse ‘th’ en een zootje keel- en slisklanken. Bovendien wordt het verschillend uitgesproken. Een paar woorden Mongools doet het echt goed en het is zeker de moeite waard om een taalgidsje mee te nemen. 
 
Bagage en kleding
Mongolië kent veel verschillende klimaten, daarom adviseren wij u om zowel warme als wat luchtige kleding mee te nemen. Goede stevige schoenen zijn raadzaam alsook een beschermende zonnebril en hoofddeksel ter bescherming tegen de zon. In de avond kan de temperatuur behoorlijk dalen, in de zomermaanden in combinatie met wolken tot 5°C. Een zomerse bui is mogelijk. Het is daarom raadzaam om laag over laag te dragen. Daarnaast komen er rondom de Tsenher heetwaterbronnen en Orhon watervallen veel muggen voor. Muggenspray wordt dus zeker aangeraden.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen 
Controleer altijd of uw internationale reispas nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een internationale reispas dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. 
 
In verband met het besluit van de regering van Mongolië om 2023-2025 uit te roepen tot de "Jaren om Mongolië te bezoeken" is de visumplicht voor 34 nationaliteiten, waaronder de Belgische en Nederlandse nationaliteit vanaf januari 2023 tot en met eind 2025 opgeheven. 
 
Douanebepalingen
Volwassen personen mogen belastingvrij 200 sigaretten, 50 sigaren of 250 gram tabak en 1 liter sterke drank of 2 liter wijn en 3 liter bier het land invoeren. Het in- en uitvoeren van buitenlandse valuta is vrij maar het bedrag van uitvoer is maximaal de invoer. Buitenlandse banken beschikken niet over de Tugrik. Maak de lokale valuta dan ook op voordat u het land verlaat.
 
Fotograferen en filmen
Grensovergangen, vliegvelden, militaire objecten en andere zaken die de overheid van strategisch belang zou kunnen beschouwen, mogen niet vastgelegd worden met de camera. Daarnaast stelt men het niet op prijs als de zelfkant van de maatschappij gefotografeerd wordt. Dit wordt beschouwd als een belediging voor land en volk. Het fotograferen/filmen van monumenten is toegestaan, soms vraagt men hiervoor een toeslag op de entreeprijs. Bewaar het betaalbewijs zorgvuldig want controle komt geregeld voor. Monniken en het interieur van kloosters mag niet gefotografeerd/gefilmd worden, tenzij men uitdrukkelijk toestemming geeft.
 
Geldzaken
De munteenheid is Tugrik. 1 Euro = ca. 3.650 tugrik (14-06-23)
Op de luchthaven in Ulaanbaatar en in de stad zelf kunt u met uw bankpas geld opnemen bij de bankautomaten. In kleinere plaatsen zijn er vaak geen bankautomaten. In Ulaanbaatar kunt u op veel plaatsen betalen met een creditcard. Banken zijn maandag t/m zaterdag open. Naast de bankpas raden wij u aan contanten in Dollars en/of Euro’s mee te nemen in kleine coupures.
 
Fooien
Men is niet gewend om fooien te ontvangen. Doorgaans is de bevolking te trots om deze in ontvangst te nemen. In het begin, toen de eerste toeristen in Mongolië arriveerden, kwam het vaak voor dat men ze achterna renden om de fooi terug te geven. Zij waren helemaal niet bekend met deze betekenis. Nu er meer toeristen in het land zijn, raken de westerse georiënteerde restaurants aan dit feit gewend. Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Tijdens onze Nederlandstalige rondreizen adviseren wij € 3,- per persoon per dag te geven aan de gids en chauffeur. 
 
Gezondheid
Over het algemeen worden de volgende vaccinaties aangeraden; DTP, Hepatitis A en Buiktyfus. De informatie hierover kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. 
Daarnaast willen wij u adviseren de volgende reisapotheek mee te nemen; Immodium, paracetamol, zonnebrandcrème, Iets tegen insecten, pleisters en een zaklamp. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden
Winkels gaan in de regel tussen 09.00 uur en 10.00 uur open en sluiten begin de avond. In grote steden zijn de openingstijden ruimer.
 
Post, internet en telefoon
Indien u een brief of ansichtkaart wenst te versturen naar het thuisfront dient u minimaal twee weken te rekenen voordat deze arriveren. De post kunt u het beste afgeven bij de balie van het hotel of aan het postkantoor in Ulaanbaatar aan het Sukhbaatar Plein. 
 
Internet:
De meeste hotels in Ulaanbaatar bieden tegenwoordig Wifi aan. Vaak is er geen verbinding in de hotelkamers maar wel in de hotellobby. Internetcafés zijn er volop in de hoofdstad. Op de Vredesavenue zijn er verschillende te vinden en een prettig, simpelweg Internet Center geheten, zit op de straat van het Staatswarenhuis naar het circus. Houd er wel rekening mee dat de verbindingen over het algemeen niet erg snel en stabiel zijn. 
 
Bellen:
Alleen met satelliettelefoons heeft u in heel Mongolië bereik. Met uw eigen mobiel, mits uw provider een samenwerking heeft met een Mongoolse provider, heeft u alleen in Ulaanbaatar bereik. Wanneer u vanuit Mongolië naar huis wenst te bellen, dient u eerst 001 te draaien vervolgens 31 of 32 (Nederland of België) gevolgd door het netnummer zonder de eerste 0. Het landennummer van Mongolië is +976.
 
Openbaar vervoer
Er is alleen openbaar vervoer in Ulaanbaatar. Er wordt verder gebruik gemaakt van taxi’s. De taxiprijzen zijn laag en daarom het snelste en makkelijkste vervoermiddel. 
 
Veiligheid
Mongolië is een relatief veilig land maar net als overal is kleine criminaliteit wel aanwezig. Het is verstandig op uw eigendommen te letten en geld en belangrijke papieren op het lichaam te dragen. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals internationale reispas, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. U kunt deze gegevens ook scannen en naar het eigen mailadres sturen zodat u er over kunt beschikken.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Grote Burkhan Khaldun Gebergte en het heilige landschap hieromheen
- Orkhon Valley cultureel landschap
- Petroglieven complex van de Mongoolse Altai
- Uvs Nuur Basin
 
Nationale feestdagen
Mongolië kent naast de traditionele en religieuze festivals ook nationale feestdagen en feestdagen uit de socialistische periode al hebben ze er wel een nieuwe invulling aan gegeven. Dat geldt overigens ook voor westerse feesten. Voorbeelden van Sovjet feestdagen zijn de Dag van de Vrouw (8 maart) en Dag van de Soldaat (18 maart), wat tegenwoordig wordt geïnterpreteerd als de dag van de man. Wat betreft de invulling zijn deze dagen te vergelijken met onze moeder- en vaderdag. Op 1 juni is de Dag van het Kind. Een belangrijke nationale feestdag is uiteraard Onafhankelijkheidsdag (26 november).
 
Festivals in Mongolië
De belangrijkste dagen van het jaar zijn voor de meeste Mongoliërs het Nadaam Festival. Van 11 tot en met 13 juli zijn er wedstrijden in de traditionele sporten worstelen, boogschieten en paardenraces. Het Mongools Nieuwjaar Tsagaan Sar wordt, afhankelijk van de maankalender, in januari of februari gevierd en valt meestal samen met het Chinees en Tibetaans Nieuwjaar. In 2019 begint het feest op 5 februari. Het is een feest om de familiebanden aan te halen en respect te betuigen aan de ouderen. Tijdens deze dagen worden er veel traditionele gerechten en drank genuttigd, met name buuz, met schapenvlees gevulde deegzakjes, en airag, de licht alcoholische gefermenteerde paardenmelk.
 
Religieuze feesten in Mongolië
Een belangrijk festival dat sinds kort weer wordt uitgevoerd is de boeddhistische maskerdans Tsam. Aan het eind van de zomer, in augustus of september, worden er bij het Amarbayasgalant klooster in de Selenge provincie en het Dashchoiling klooster in Ulaanbaatar weer dansen opgevoerd. Recentelijk hebben enkele kloosters na een onderbreking van zestig jaar ook weer een Maidar (of Maytreya) processie gehouden. Hierbij wordt een beeld van de Boeddha van de Toekomst in een optocht rondgedragen. De processie vindt onder andere plaats bij het Gandan klooster en Daschoiling klooster.
 
Praktische informatie
Ambassade van Mongolië in België  Netherlands Embassy Liaison Office (NELO) 
Besmelaan 18, 1190 Brussel  MCS Plaza, suite 211, 4 Seoul Street, Ulaanbaatar 
T +32 (0)2 344 69 74  T +976 7011 3007
F +32 (0)2 344 32 15  F +976 7011 3007
E brussels.mn.embassy@telenet.be                    E contact@nelo.mn
www.embassyofmongolia.be
 
De ambassades van Nederland en België in China in Beijing behartigen de belangen van Belgen en Nederlanders in Mongolië. En anders kunt u terecht bij het bovenstaande adres. 
 
Gewoonte en gebruiken
In Mongolië zijn met name volksdansen en oude ambachten zeer geliefd. In Ulaanbaatar worden in de theaters geregeld culturele voorstellingen uitgevoerd en de Mongolen zingen graag en een veelvoorkomend onderwerp is de natuur. Typisch Mongools is het Khoomi-gezang; de diverse keelklanken van de mannen komen nergens anders ter wereld voor. Mongoolse muziek wordt vaak, samen met een kleine en een grote trommel, gemaakt met behulp van een kleine viool en luit.