16-Daagse Nederlandstalige rondreis Mongolië inclusief Naadam festival
v.a. € 4090,00 p.p.

16-Daagse Nederlandstalige rondreis Mongolië inclusief Naadam festival

WorldExperts neemt u mee naar het grootste festival van Mongolië: Naadam! Het eindeloze grasland en de woestijnsteppe van Mongolië vormen een spectaculaire achtergrond voor de kleine ronde gers van nomadenfamilies die soms alleen en soms met enkele anderen door het land trekken. Eens per jaar trekken de nomaden naar Ulaanbaatar of kleine nederzettingen om daar hun trots van het sterke Mongoolse volk te vieren met traditionele sporten. Tijdens deze bijzondere rondreis bezoeken wij met comfortabele jeeps de regio ten zuiden van hoofdstad Ulaanbaatar, waar bergkloven, graslanden en lavaformaties laten zien dat het uitgestrekte land opvallend gevarieerd is. Na 10 dagen in de natuur keren wij terug naar de hoofdstad om de verschillende disciplines van het Naadam festival bij te wonen. Een unieke belevenis!

8 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Turkish Airlines in de V-klasse of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfer van de luchthaven naar hotel en v.v.
• Nederlandstalige reisbegeleiding en Engelssprekende lokale gids
• Overnachtingen in comfortabel hotel in Ulaanbaatar
• Overnachtingen in gerkampen met faciliteiten 
• Verzorging conform beschrijving: O = ontbijt, L = lunch, D = diner
• Alle vervoer ter plaatse
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
 
Exclusief
• Visumverzorging Mongolië € 160,- p.p.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 8
• Wij verblijven in de betere gerkampen met westerse toiletten, douches met warm water en een restaurant.
• De afstanden in Mongolië zijn groot en de kwaliteit van de wegen is niet altijd goed
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.

 

Dag 1 - 2 – Mongolië
Vertrek naar Ulaanbaatar. Na aankomst op de internationale luchthaven van Mongolië volgt de transfer naar ons hotel in het centrum van de stad. Vroege check-in. In de middag een oriënterende stadstour door Ulaanbaatar. Overnachting in Ulaanbaatar.
 
Dag 3 – Bag Gazrin Chulu
Na het ontbijt laten we de stad achter ons en gaan we op weg naar het zuidelijk gelegen Bag Gazrin Chuluu, een enorme granieten rotsformatie op de Mongoolse vlakte. Deze regio ligt op zo’n 250 km van Ulaanbaatar en zodra we de stad uit zijn, ervaren we de leegte van dit grote land. Bag Gazrin Chuluu beslaat circa 150 km2 en ligt op ruim 1750 meter boven zeeniveau. De rotsen zijn het leefgebied van marmotten, bergschapen en steenbokken. Na aankomst maken we een wandeling in de omgeving waarvan wordt gefluisterd dat Dzjengis Khan hier gepasseerd zou zijn. Overnachting in ger. (O, L, D)
 
Dag 4 – Tsagaan Suvarga
Na het ontbijt rijden we naar de Gobi woestijn. Het landschap verandert van groen, vruchtbaar grasland naar onherbergzame rotsen. De nomaden met hun vee die we onderweg passeren, maken langzaam plaats voor kamelen die zich wel thuis voelen in de droogte van dit gebied. Tijdens de bijna 300 km lange rit maken we enkele interessante stops waaronder de ruïne van het Sum Khuh Burd klooster. Het 13e-eeuwse klooster was eens omringd door een klein, vogelrijk meer maar werd tijdens de Mongoolse repressie (1928 – 1939) vernietigd. Een andere stop zijn de ruïnes van het Delgerliin Chior klooster dat de laatste jaren wordt herbouwd. In de avond komen we aan bij Tsagaan Savurga, dat letterlijk ‘witte stoepa’ betekent. De door de wind geërodeerde rotsformaties doen op afstand van ca. 85 km denken aan een geruïneerde stad. De klif heeft een lengte van circa 400 meter en steekt 50 meter boven het landschap uit. De rotsen zijn samengesteld uit verschillende mineralen en creëren, door de blootstelling aan zuurstof, een prachtig kleurenpalet variërend van roze, rood en oranje. Aan het begin van de zomer als het gras groen is en de bloemen in bloei staan, ziet de klif eruit als een regenboog op aarde, een paradijs voor (hobby)fotografen. Op deze plek lag een paar miljoen jaren geleden een zee. Vandaag de dag zijn de sporen hiervan nog altijd aanwezig in de vorm van fossielen. 
Overnachting in ger. (O, L, D)
 
Dag 5 –  Gobi Gurvansaikan National Park 
Op korte afstand van ons kamp vinden we een groot aantal petrogliefen met afbeeldingen van wilde dieren, de jacht op steenbokken en vee. Ook zijn er enkele rotstekeningen met menselijke figuren te zien.  Vervolgens reizen we verder naar het grillige Gurvansaikhan National Park dat deel uitmaakt van de zich van West- naar Oost-Mongolië uitstrekkende Gov (Gobi) Altai-bergketen. Het park is vernoemd naar de drie bergruggen, maar in werkelijkheid zijn het er vier. Het dramatische landschap van scherpe pieken, nauwe kloven, badlands en zandduinen maakt het één van de meest bezochte parken in het land. Naast het overweldigende natuurschoon leven in het park meer dan 200 vogelsoorten, zoals de Mongoolse woestijnvink, de Euraziatische zwarte gier en woestijnmus en strijken er in het voorjaar trekvogels neer. De aanwezigheid van water, zeer zeldzaam in de rest van de Gobi, en de meer dan 600 plantensoorten trekken ook andere diersoorten aan waaronder de wilde ezel, de wilde kameel, de steenbok en het zeldzame sneeuwluipaard. Een hoogtepunt deze dag is het bezoek aan de spectaculaire Yoliin Am. Deze vogelrijke kloof wordt steeds smaller en eindigt in een sneeuwmassa die tot de zomer kan blijven liggen. We brengen een bezoek aan het kleine museum met een collectie botten van dinosaurussen die in het massief zijn gevonden.  Overnachting in ger. (O, L, D)
  
Dag 6 – Khongorin Els
We vervolgen onze reis naar het westen via de nabijgelegen Dungenee canyon (mits de weg toegankelijk is). Deze kloof is een korte periode per jaar toegankelijk en met een 4x4 te doorkruisen. Net als in Yoliin Am heeft u hier een kans op het spotten van roofvogels en daarnaast is deze kloof het leefgebied van het wilde schaap en de Siberische steenbok. We ervaren hoe groot het Gurvansaikhan National Park is als we na circa 200 km aankomen bij Khongorin Els. Met een lengte van ruim 100 km en tot 300 meter hoog zijn het de grootste zandduinen van Mongolië. Door de bijna altijd aanwezige wind lijkt het dwarrelende zand te ‘zingen’ en daarom worden deze duinen ook wel de ‘Zingende Zandduinen’ genoemd. Overnachting in ger. (O, L, D)
 
Dag 7 – Khongorin Els
Vandaag genieten we de hele dag van de zandduinen. De kleuren van de duinen veranderen mee met het licht van de dag waardoor de duinen steeds anders ogen. Hoewel het omringende landschap vaak uit dor gras bestaat, kan een zomers buitje dit zomaar veranderen en ziet u het frisse groen en bloemen bijna letterlijk opkomen. Overnachting in ger. (O, L, D)
 
Dag 8 – Bayanzag
Na het ontbijt reizen we verder naar Bayanzag, beter bekend als de Vlammende Kliffen. De Amerikaanse paleontoloog Roy Chapman Andrews vond op deze plaats in 1922 tijdens een expeditie diverse botten en eieren van dinosaurussen. De vondsten zijn te zien in het Natuur Historisch Museum in Ulaanbaatar maar nog altijd zijn bezoekers op zoek naar nieuwe schatten. We brengen hier tijd door zodat u kunt genieten van het landschap van rotsen, rood zand en de stekelige sauxal heesters. Overnachting in gerkamp. (O, L, D)  
 
Dag 9 – Ongiin en Khoshuu klooster
Na een vroeg ontbijt rijden we in circa 5 uur naar de Delger Khangai bergen waar we genieten van de schoonheid en rust van deze omgeving. In de bocht van een rivier vinden we de ruïnes van 2 kloosters: Bari Lam ligt op de noordelijke oever en werd gesticht in 1810. Khutagt Lam Kiid werd gesticht in 1760 op de zuidoever en is enkel bereikbaar als het waterpeil van de rivier laag staat of als de rivier bevroren is. Samen staan deze kloosters bekend als Ongiin Khiin en behoorden het tot de grootste kloosters van het land met ruim 1000 monniken. De beide kloosters werden in 1937 tijdens de repressie vernietigd waarbij meer dan 200 monniken werden vermoord. Sinds 1990 wonen er weer permanent 2 monniken die een kleine tempel hebben gebouwd. In de zomermaanden neemt het aantal toe en is er een kleine toeristenwinkel als inkomstenbron. Overnachting in gerkamp. (O, L, D)
 
Dag 10 – Orkhon vallei
Door de Orkhon vallei loopt een 10 meter dikke laag lava afkomstig van een vulkaanuitbarsting van 20.000 jaar geleden. Door deze laag zoekt de gelijknamige rivier haar weg en stort 20 meter naar beneden bij de Orkhon waterval. De rotsen bij de watervallen kunt u beklimmen, daarnaast is het mogelijk om te zwemmen aan de voet van de waterval. De Orkhon vallei met de watervallei zijn onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Overnachting in gerkamp. (O, L, D)
 
Dag 11 – Tovkhon klooster - Tsenger warmwaterbronnen
In de ochtend bezoeken we het Tovkhon klooster dat in 1650 door Zanabazar  is gesticht. Zanabazar wordt gezien als één van de meest gerespecteerde religieuze leiders uit de Mongoolse geschiedenis. Een pittige wandeling over een steil bospad brengt u naar de top van de heuvel waar de houten gebouwen van het klooster staan. Degenen die niet deelnemen aan de wandeling kunnen genieten van de mooie bloemenvallei. We doorkruisen de Khangai bergen. Gemiddeld ligt de hoogte van het gebergte tussen de 2500 en 3000 meter en bestaan grotendeels uit graniet, vuursteen en zandsteen uit het Paleozoïcum. De bergketen  met een lengte van zo’n 800 km vervult de functie van continentale scheiding van het watersysteem.  De groene hellingen met het netwerk van grote en kleine rivieren zorgen voor een uitstekend leefgebied voor de kuddes paarden, yaks en koeien. In de namiddag bereiken we het resort van de Tsenger warmwaterbronnen waar u kunt ontspannen. De bron heeft een temperatuur van 80 graden Celsius en stroomt rechtstreeks naar het zwembad waar het is afgekoeld. Bij het vallen van de avond kunt u, vanuit het zwembad, genieten van de sterrenhemel die zich openbaart. Overnachting in gerkamp. (O, L, D)
 
Dag 12 – Karakorum
Karakorum is de plek waar zich de 13e-eeuwse hoofdstad van het Mongoolse Rijk bevond, dat gecreëerd werd onder leiding van Dzjengis Khan. De stichting van Karakorum begon op de ruïnes van de steden van Turug en Uigus in de Orkhon vallei in het uiterste oosten van de Khanggai bergen in 1220. Pas tijdens de heerschappij van Ugedei Khan, de zoon van Chenggis Khan, kreeg de stad zijn vorm met tempels, regeringsgebouwen, markten en een paleis waar voorname personen werden ontvangen. De stad had een kosmopolitisch uiterlijk en gold in dij tijd als een tolerante plaats waar religies naast elkaar konden bestaan. Vanaf 1260 verloor Karakorum zijn status binnen het Mongoolse Rijk. De kleinzoon van Dzjengis, Khubilai Khan, had de macht gegrepen en creëerde de eerste Yuan dynastie door de samenvoeging van diverse keizerrijken. Als eerste keizer van deze dynastie verplaatste hij de hoofdstad naar Beijing. In 1388 werd de stad met door de troepen van Ming met de grond gelijkgemaakt. Wat rest zijn een aantal gebeeldhouwde rotsen in de vorm van schildpadden die de grenzen van de stad markeerden.  In 1580 bracht de 3e Dalai Lama een bezoek aan de toenmalige heerser, Abtai Sai Khan en gaf zijn wens aan voor de bouw van een klooster op de ruïnes van Karakorum, het Erdene Zuu klooster. Het klooster werd diverse malen tijdens oorlogen vernietigd maar telkens herbouwd. In de 19e eeuw waren er binnen de muren meer dan 100 tempels voor de 1000 monniken die er leefden. Helaas ontkwam ook dit klooster niet aan de zuiveringen van het communisme en werd het in 1939 vernietigd. De muur van ruim 400 bij 400 meter en enkele gebouwen die dienst deden als musea werden gespaard. Sinds 1990 wordt het complex dat vermeld staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, weer actief gebruikt en we zullen een bezoek brengen aan de tempel van de Dalai Lama, de tempel van Zuu of Boeddha en de Lavrin Tempel. Overnachting in ger. (O, L, D)
 
Dag 13 – Ulaanbaatar
Vandaag rijden we terug naar Ulaanbaatar dat zich aan het opmaken is voor het belangrijkste festival van het jaar, Nadaam. De rit duurt circa 7 uur en na aankomst heeft u de rest van de dag ter vrije besteding. Overnachting in Ulaanbaatar. (O, L)
 
Dag 14 – Nadaam Festival
De komende 2 dagen staan in het teken van Nadaam, het nationale feest van Mongolië. Nadaam betekent letterlijk ‘spel’ en tijdens dit festival worden de drie ‘mannelijke’ spellen gespeeld: Mongools worstelen, paardenraces en boogschieten. Tijdens Nadaam komen families van heinde en ver samen, dragen traditionele kleding en drinken arak, de licht alcoholische gefermenteerde paardenmelk. Sinds 2010 staat het festival vermeld op de UNESCO Verdrag ter bescherming van Immaterieel Erfgoed. Na de openingsceremonie bekijken we enkele worstelpartijen en het boogschieten, waar tegenwoordig ook vrouwen aan mee mogen doen. De namiddag en avond is ter vrije besteding. Overnachting in Ulaanbaatar. (O,L)
 
Dag 15 – Nadaam Festival 
Vroeg in de ochtend gaan we op weg naar het festivalterrein waar de paardenraces plaatsvinden. Het lijkt wel of heel de bevolking zich hier verzameld heeft om een mooie ochtend te beleven. Het festivalterrein is groot met allerlei kraampjes en eetgelegenheden. De mensen uit de stad komen met de auto, terwijl de gezinnen van het platteland hier op paarden naartoe komen. De races gaan over een afstand van 15 km en 30 km en de leeftijd van de jockeys ligt tussen de 5 (!) en 12 jaar. De namiddag is ter vrije besteding. Overnachting in Ulaanbaatar. (O,L)
 
Dag 16 – Ulaanbaatar
Vandaag is een einde gekomen aan deze bijzondere rondreis. Conform het vliegschema transfer naar de luchthaven. (O)
 
Tijdens uw 16-Daagse Nederlandstalige rondreis Mongolië inclusief Naadam festival verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Ulaanbaatar - J Hotel

J Hotel
Het hotel ligt in Ulaanbaatar op 1,8 km van het Sukhbaatar-plein en op loopafstand van het Nationaal Museum van Mongoolse Geschiedenis en het standbeeld van Chinggis Khan.
 
Faciliteiten:
Het hotel biedt een restaurant, gratis privé parkeergelegenheid, een bar en een gemeenschappelijke lounge. Daarnaast heeft het een 24-uursreceptie, roomservice en gratis wifi.
 
Kamers:
Alle moderne kamers zijn voorzien van airconditioning, een kabel-tv, een koelskast, een waterkoker, een douche, een haardroger en een bureau.

 

YURT/GER

Bag Gazrin Chulu - Erdene Ukhaa Tourist Ger camp

Erdene Ukhaa Tourist Ger camp
Het kamp ligt dicht bij Baga Gazrin Chuluu National Park en is ontworpen om toeristen te ontvangen.  Totaal zijn er 30 gers voor gasten beschikbaar.
Het kamp beschikt over een eigen restaurant, moestuin, Westerse toiletten, wasgelegenheid en douches met warm water, 24 uur elektriciteit* en wifi*. Met een lokale telefoonkaart heeft u eveneens telefoonbereik.
De ger is voorzien van aparte bedden, tafeltje en verlichting.

*elektriciteit en wifi kan soms uitvallen.

YURT/GER

Tsagaan Suvarga - Gobi Suvarga Tourist camp

Gobi Suvarga Tourist camp
Het kleinschalige kamp  ligt op ca. 6 km van Tsagaan Suvarga, een bijzondere rotsformatie en is 1 van de 2 gerkampen in deze omgeving. Er zijn 15 gers, een restaurant, toiletgebouwen en douchegelegenheid met warm water.
Energie wordt opgewekt met zonnepanelen en is beschikbaar van 19:00 uur tot 23:00 uur. Telefonische bereikbaarheid uitsluitend met enkele Mongoolse simkaarten.
De gers zijn voorzien van aparte bedden, een tafeltje en verlichting (alleen op gezette tijden). Zaklamp aanbevolen.
 

YURT/GER

Gobi Gurvansaikan N.P. - Khan Bogd Tourist camp

Khan Bogd Tourist Camp
Een mooi toeristenkamp op 1900 meter bovren zeeniveau en op 6 km van de toegang van Yoliin Am.  Een korte wandeling naar de top van de heuvel geeft u een mooi uitzicht over het kamp en de omgeving. Het beschikt over een verzorgd restaurant, properen westerse toiletten en douches met warnwater. In het souvenirswinkeltje worden lokaal handwertk verkocht. Elektriciteit beschikbaar van 19:00 uur tot 21:00 uur. Telefonische bereikbaarheid en internet via Mongoolse SIM-kaart.
De ger beschikt over aparte bedden en een tafeltje. Zaklamp aan te bevelen.
 

YURT/GER

Khongorin Els - Gobi Anar Tourist camp

Gobi Anar Tourist Camp
Het middelgrote Gobi Anar Tourist Camp ligt dicht bij de zandduinen Khongor Else. In de vroege ochtend kunt u hier genieten van een prachtige zonsopgang. In totaal zijn er 28 gers voor gasten die voorzien zijn van 2 bedden, een tafeltje en spiegel. Douches hebben warm water en er zijn westerse toiletten. Restaurant met terras. Elektriciteit is beschikbaar in de avonduren en het opladen van telefoons en camera's kan in het restaurant.  

YURT/GER

Bayanzag - Gobi Tour Gers camp

Gobi Tour Gers camp
Dit kleine kamp ligt op een paar kilometer van Bayanzag, de beroemde rode kliffen. Het kamp beschikt over een restaurant, westerse toiletten en douches met warm water. Elektriciteit is 24 uur per dag beschikbaar.
De ger is uitgerust met aparte bedden, tafeltje en vaak een spiegel. 

YURT/GER

Ongiin - Ongi Energy camp

Ongi Energy Camp
Dit kamp ligt aan de rivier waar u een wandeling kunt maken en bij het Ongi klooster.Er is een restaurant, souvenirswinkeltje, douches met warm water en westerse toiletten. Elektriciteit is 24 uur per dag aanwezig. Wifi met 3G netwerk en telefonische bereikbaarheid met een Mongoolse SIM-kaart.
De ger beschikt over aparte bedden, tafeltje, spiegel en verlichting.

YURT/GER

Orkhon Vallei - Orkhon Tushee camp

Orkhon Tushee Camp
Het Orkhon Tushee kamp ligt bij de Orkhon waterval en beschikt over een restaurant, douches met warm water, westerse toiletten en 24 uur elektriciteit. Er is geen internet en telefonisch bereik.

YURT/GER

Tsenger - Shiveet Mankhan Ger camp

Shiveet Mankhan Ger camp
Dit grote ger kamp ligt in een gebied met veel warmwaterbronnen en ook dit overnachtingskamp beschikt over warmwaterbaden. Het kamp beschikt verder over een restaurant, moderne douchefaciliteiten, 24 uur per dag elektriciteit, telefonisch bereik en wifi.
De ger is voorzien van aparte bedden, tafeltje en verlichting.

 

YURT/GER

Karakorum - Anja Eco Ger camp

Anja Eco Ger camp
Dit eco kamp ligt nabij de historische stad Karakorum. Op ca. 30 minuten wandelen ligt het centrum van Harhorin. Het beschikt over een restaurant, ecologische toiletten, douches, wasservice en beperkte wifi.
De ger is voorzien van aparte bedden, een tafeltje en kachel.