17-Daagse fly-drive langs de verlaten schatten van de Baltische Staten - Urbex experience
v.a. € 1230,00 p.p.

17-Daagse fly-drive langs de verlaten schatten van de Baltische Staten - Urbex experience

Neem een duik in de Baltische geschiedenis en cultuur tijdens dit avontuur door Estland, Letland en Litouwen. De meeste reizen door de Batlische landen richten zich op het culturele erfgoed van historische handelssteden en kastelen en de natuur. In deze reis nemen wij u mee naar een ander fenomeen: Urbex. In de 20e eeuw werden eigendomswetten meerdere malen veranderd. Als gevolg hiervan werden veel gebouwen afgebroken of gewoonweg vergeten, waardoor de Baltische Staten een goudmijn werden voor mensen die op zoek zijn naar achtergelaten spullen. Om de 30 tot 50 kilometer zijn er lege collectieve boerderijen of vervallen fabrieksgebouwen te vinden. Tevens zijn er enkele ‘geheime’ steden. Bijna elk kind is opgegroeid in de buurt van een verlaten bouwwerk en voor de lokale bevolking zijn dit nostalgische plekken waar achter elk verlaten gebouw wel een verhaal schuilt…. Deze autorondreis combineert het florerende verleden van gotiek en barok én de donkere kant van de 20e eeuw die van de Baltische Staten een bijzondere vakantiebestemming maken.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Alle overnachtingen in 3-sterrenhotels
• Dagelijks ontbijt
• Autohuur categorie A (Ford Fiesta/ Toyota Yaris of gelijkwaardig)
• Nederlandstalige reisgids Baltische Staten
• Wegenkaart Baltische Staten
 
Autohuur
U heeft de keuze om uw huurauto te upgraden van groep A naar een hogere categorie:
B: Toyota Auris/ VW Golf/ Renault Megane* € 95,-
B+: Toyota Auris/ VW Golf/ Renault Megane automaat* € 180,-
C: Toyota Avensis/ VW Passat/ Opel Insignia/ Toyota Corolla* € 315,-
 
Inbegrepen bij de autohuur
- Ongelimiteerd aantal kilometers
- CDW (Collision Damage Waiver) met eigen risico van EUR 390 - 650 (afhankelijk van categorie huurauto)
- TPW (Diefstalverzekering)
- Belastingen
 
Exclusief
• Internationale vlucht. WorldExperts assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Extra’s autohuur: GPS, afkoop eigen risico, parkeerkosten etc.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen.
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.

 

 
Dag 1 – Tallinn
Bij aankomst in Tallinn staat er een vertegenwoordiger van WorldExperts klaar om u de huurauto te overhandigen. Vervolgens rijdt u naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding. Overnachting in Tallinn.
 
Dag 2 – Tallinn
Tallinn is één van de best behouden middeleeuwse steden van Europa. De stad was eeuwenlang een kruispunt van handelsroutes en heeft een grote rol gespeeld in internationale handelsbetrekkingen. Maak een wandeling door de Oude Stad waar de gotische architectuur volop vertegenwoordigd is. Het hart wordt gevormd door het Toompea kasteel, dat tegenwoordig de zetel van het Estse parlement is. Tevens ziet u de middeleeuwse stadsmuren, de Dom kathedraal en de prachtige Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky kathedraal, gebouwd in de 19e eeuw in opdracht van tsaar Alexander III. In de middag is het tijd voor een urbex ervaring. De Olympische Spelen van Moskou in 1980 brachten veel mooie, maar vreemde gebouwen naar Tallinn toen de regatta hier werd gehouden. De stad moest zichzelf bewijzen als de socialistische hemel die ze decennia lang had beweerd te zijn en onderging dus een enorme wederopbouw voor deze spelen. De concertzaal “Linnahall” was een van de vreemdste gebouwen die aan de kustlijn naast de haven werd toegevoegd. De oorspronkelijke naam is een mondvol: Vlaidmir Iljitsji Lenin Cultuur- en Sportpaleis. Later werd het gebruikt als evenementhal en schaatsbaan. Op dit moment is het Linnahall gebouw bedekt met graffiti. Hoewel het over het algemeen wordt beschouwd als een doorn in het oog van de stad, is het een genot voor de ontdekkingsreiziger. U kunt hier vrij rondlopen en een kijkje nemen op het dak. Overnachting in Tallinn.
 
Dag 3 – Tallinn – Patarei – Hara onderzeeërbasis – Tallinn
Deze morgen maakt u een wandeling door de creatieve wijk Telliskivi. Alles wat hip en innovatief is, komt hier samen en daar valt de aanwezige streetart ook onder. Er zijn indrukwekkende muurschilderingen te vinden. De  beruchtste gevangenis van Estland heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen van zowel de lokale bevolking als toeristen. Het werd oorspronkelijk gebouwd als fort in de 19e eeuw om de vaarroute naar Sint-Petersburg te beschermen. Na de Eerste Wereldoorlog en de Estse Onafhankelijkheidsoorlog had Estland een grote gevangenis nodig, omdat alle anderen tijdens de revolutie in 1917 in brand werden gestoken. In 1920 werd het Patarei zeefort, dat al geruime tijd leeg stond, omgebouwd tot een gevangenis die tot begin jaren 2000 deze functie behield. Vervolgens kunt u verder gaan naar de Hara onderzeeërbasis. Er valt vrij weinig informatie te vinden over deze basis. Het werd in de jaren 50 gebouwd als een Sovjet demagnetiseringsfaciliteit. Onderzeeërs moesten worden gedemagnetiseerd, zodat spionnen ze niet op hun radar konden vinden. De basis was, zoals het grootste deel van de kustlijn van Estland, afgesloten voor burgers. Tegenwoordig staat er, wat er nog over is van de basis, veel puin. Het landschap eromheen heeft iets mystieks. U bezoekt deze plek en keert vervolgens terug naar Tallinn. Overnachting in Tallinn. 
 
Dag 4 – Tallinn – Aegna Eiland – Tallinn
Deze morgen vertrekt u om 10:00 uur met de veerboot (ca. 1 uur) naar het eiland Aegna. Het strategisch gelegen eiland wordt al eeuwenlang gebruikt voor militaire doeleinden en de overblijfstelen van verschillende faciliteiten liggen verspreid over het eiland. Er is een militaire uitkijktoren, een spoorlijn, een grote kanonbatterij en ondergrondse tunnels, allemaal min of meer zichtbaar. Door militair gebruik werd het afgesloten voor burgers, maar naarmate het steeds meer verouderd raakte, kwamen er steeds meer mensen en in de jaren zestig werd het opengesteld voor het publiek. Een bezoek aan dit eiland was een groot voorrecht en mensen mochten er alleen met een speciale vergunning naartoe. Het eiland is geopend van mei t/m september en de ferry keert terug om 16:30 uur. Bezoek hier het gouden strand of ga op zoek naar verlaten bunkers. Overnachting in Tallinn
 
Dag 5 – Tallinn – Naissaare Eiland – Tallinn
Vandaag brengt u een bezoek aan nog een eiland: Naissaare. Het eiland is geopend van mei t/m september en de ferry vertrekt om 10:00 uur. Naissaare betekent “Vrouweneiland” en het verhaal gaat dat in de 11e eeuw een monnik uit Bremen naar het eiland kwam en daar alleen vrouwen vond. De mannen waren waarschijnlijk aan het vissen of jagen, maar de naam is sindsdien blijven hangen. Tegenwoordig is het moeilijk om nog iemand te vinden op het eiland, want er zijn slechts 3 permanente bewoners. U gaat dus niet naar het Naissaare eiland voor het gezelschap maar voor de rijke militaire geschiedenis en prachtige natuur. Het werd gebruikt om Tallinn te beschermen. Tijdens de Krimoorlog werd het bezet door de Britten en Fransen. Voor de Eerste Wereldoorlog creëerde de Russische tsaar een enorm artillerie verdedigingsbatterij, waarvan de ruïnes kunnen worden bezocht. In de Sovjettijd was het eiland afgesloten en was het een zeemijnbasis. Nog altijd kan men omhulsels van mijnen tussen de dennenbomen te vinden. Momenteel is het een beschermd natuurgebied van de staat en op het eiland kunt u diverse historische wandelingen maken. De veerboot keert terug om 16:00 uur. De boottocht duurt ca. 1,5 uur. Overnachting in Tallinn.
 
Dag 6 – Tallinn – Rummu – Ungru Lossi – Parnu (ca. 220 km)
Na het ontbijt reist u langs de westkust naar het zuiden. De eerste stop is bij Rummu. In 1938 werden hier een gevangenis en een kalksteengroeve naast elkaar geopend. Omdat kalksteen destijds een zeer belangrijk bouwmateriaal was, was het werkkamp van de gevangenis bedoeld om de mijn te voorzien van voldoende arbeiders voor grootschalige mijnbouw.  De mijn verloor langzaam zijn belang, omdat bouwmaterialen waren veranderd en de gevangenen werden gebruikt als arbeiders in andere industrieën. De steengroeve van Rummu heeft een 70-meter hoge heuvel die gemaakt is van kalksteenmijnresten. Er moest constant water uit de steengroeve worden gepompt, maar toen alles verlaten werd, is de pomp uitgezet. De steengroeve overstroomde zo snel dat er nog steeds een gigantische graafmachine, andere uitrusting en gebouwen te midden van het nu heldere turkoois meer liggen. Momenteel is het privé-eigendom en kunt u het in de zomer bezoeken. Vanuit hier gaat de reis verder naar Ungru Lossi. Dit herenhuis werd gebouwd in 1890. Volgens de legende werd het gebouwd omdat de geliefde van de graaf, een Duitse vrouw, ermee instemde om alleen met hem te trouwen als ze een landhuis kon krijgen zoals dat in Merseburg, Duitsland. De vrouw stierf tijdens de bouw van het landhuis en het huis werd nooit afgemaakt. Het staat in puin sinds de jaren 1940 toen een toren door een vliegtuig werd verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog vond het Sovjetleger een bestemming voor dit verlaten gebouw en werd het deels gebruikt als landingsbaan voor een nabijgelegen vliegveld, voordat de lokale autoriteiten er op de één of andere manier in slaagden tussenbeide te komen en twee derde deel te redden. U eindigt vandaag in Parnu, bekend als de grootste badplaats van Estland met zandstranden en diverse kuuroorden waarvan de eerste in 1830 al werd geopend. Overnachting in Parnu.
 
Dag 7 – Parnu – Valmiera – Cesis – Sigulda – Riga (ca. 255 km)
In de ochtend gaat u via Valmiera en Cesis naar Sigulda.  Cesis behoort tot de meest pittoreske steden van Letland. Hier kunt u een bezoek brengen aan de oude burcht en het nieuwe kasteel. Door het Gauja Nationaal Park, het grootste park in Letland, komt u in Sigulda. De omgeving van Sigulda wordt vaak het Zwitserland van Letland genoemd vanwege de mooie natuur en heuvels, alsook oude kasteelruïnes. Nadat u heeft rondgekeken in deze omgeving eindigt u de dag in Riga, de hoofdstad van Letland. Overnachting in Riga.
 
Dag 8 – Riga – Salaspils – Riga
Vandaag maakt u kennis met de middeleeuwse binnenstad van Riga. Riga is de grootste stad van de Baltische Staten en het politieke, culturele en economische centrum van Letland. De stad vindt zijn oorsprong in de 12e eeuw en de sfeer van het oude centrum is goed bewaard gebleven. Wandel door de pittoreske straatjes van de stad en bewonder o.a. de Dom van Riga, de Sint-Petrus kerk, het oude gildehuis, "De 3 Gebroeders”, de Zweedse Poort en het parlementsgebouw. In de middag brengt u een bezoek aan het concentratiekamp Salaspils op 18 km ten zuidoosten van Riga. Het kamp werd officieel niet geclassificeerd als een concentratiekamp, hoewel dit wel door Himmler werd overwogen. Eind september 1944 werd het nazikamp opgeheven en werden de gevangen naar het concentratiekamp Stutthof overgebracht. In 1967 werd er een herdenkingsmonument ingericht in de vorm van een enorm betonblok en grote betonnen beelden. Schattingen van het aantal doden variëren tussen de 2000 en 100.000 personen. Bekend is dat er veel kinderen gevangen zaten zonder hun ouders en er veel omkwamen vanwege ziektes. Overnachting in Riga.
 
Dag 9 – Riga – Mazirbe – Irbene – Ventspils (ca. 205 km)
Deze morgen verlaat u de hoofdstad en reist u verder naar de Kolka kaap, waar u een bezoek brengt aan het Mazirbe scheepskerkhof. Door planten overwoekerde boten liggen verlaten in deze bossen en vooral in de zomer, wanneer het gras het langst is, zijn de boten moeilijk te herkennen. Jaren geleden werden veel van deze bootbegraafplaatsen gebouwd langs de Oostzeekust. Tegenwoordig is dit kerkhof het enige in zijn soort in deze regio. De boten liggen hier sinds de jaren zestig en zeventig. Helaas lijkt hun resterende tijd hier kort te zijn, aangezien  de natuur de ‘strijd’ hier zal winnen. Tijdens de wandeling hier langs de kust ziet u houten palen met prikkeldraad. Dit zijn markeringen van de tijd dat het gebied gesloten was voor burgers. Verder naar Irbene, een spookstad in de parochie van Ance. In 1971 richtte de Sovjet-Unie een geheim radarcentrum op en bouwde een nederzetting voor militaire officieren en hun familie. De stad was niet gemarkeerd op kaarten. Alleen de houders van een speciale vergunning hadden toegang tot Irbene, dat na de terugtrekking van het Sovjetleger in 1993 werd verlaten. Een radiotelescoop uit deze tijd, die is overgenomen door de Letse Academie van Wetenschappen, herinnert aan deze tijd. Na dit bezoek verder naar Ventspils voor uw overnachting.
 
Dag 10 – Ventspils – Skrunda – Karosta – Liepaja (ca. 170 km)
Vanuit Ventspils gaat u naar Skrunda. Vijf kilometer boven Skrunda stond vroeger een Sovjetnederzetting, die net als Irbene niet op de kaart vermeld stond. De nederzetting werd in 1963 gebouwd rondom een radarsysteem dat West-Europa in de gaten kon houden. Omdat het militaire programma geheim was, werden dergelijke steden en dorpen niet op de kaart weergegeven. De volgende stop is Karosta, ooit een gesloten, goed beveiligd marinedistrict waar huizenblokken uit het Chroesjtsjov-tijdperk de sublieme koepels van de St. Nicholas Naval Kathedraal raken. Hier kunt u de oude gevangenis bezoeken. Het was de plek waar ongehoorzame soldaten en deserteurs een aantal dagen moesten doorbrengen ten tijde van de Sovjet-Unie. Net ten zuiden van de kust is Liepaja, een charmante Letse havenstad waar de maritieme geschiedenis samenkomt met een eigenzinnige moderne cultuur. U krijgt de kans om rond te dwalen voordat u zich hier settelt voor de overnachting.
 
Dag 11 – Liepaja – Plokstine Missile Base – Siauliai (ca. 210 km)
De eerste stop van vandaag is de Plokstine-raketbasis, een nucleair raketsilocomplex uit de Koude Oorlog dat nu een museum is. Vervolgens verkent u de beroemde Kruisenheuvel. Deze heuvel is sinds de 14e eeuw een plek waar oorlogen, onderdrukkingen en verzet herdacht worden en sindsdien zijn er ontelbare kruisen geplaatst. In de middag komt u aan in Siauliai, een klein stadje waar u zult overnachten.
 
Dag 12 – Siauliai – Kaunas (ca. 175 km)
Vandaag bezoekt u Kaunas, gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2022. Voordat u de stad aandoet, maakt u een stop bij het negende fort en het monument voor de slachtoffers van het nazisme, een enorm monument ter nagedachtenis aan de vele politieke gevangenen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In de middag kunt u in de stad rondlopen en de eclectische architectuur, het fort en het rijke joodse erfgoed bekijken. Overnachting in Kaunas.
 
Dag 13 – Kaunas
Vandaag heeft u nog een dag in de tweede stad van Litouwen, Kaunas. U kunt hier meer van de vele verborgen juweeltjes van de stad verkennen of gewoon ontspannen. Bezoek bijvoorbeeld de Joodse begraafplaats Žaliakalnis. Overnachting in Kaunas.
 
Dag 14 – Kaunas – Elektrenai – Vilnius (ca. 105 km)
De reis gaat verder richting Vilnius, maar voordat u hier aankomt, brengt u nog een bezoek aan Elektrenai. Net als Pripyat (Tsjernobyl) in Oekraïne werd Elektrenai in de Sovjettijd speciaal gebouwd om werknemers te huisvesten die in een nabijgelegen elektriciteitscentrale werkten. Hier ligt Children’s World, een verlaten pretpark aan de rand van Elektrenai. Nadat u hier foto’s heeft gemaakt gaat de reis verder naar de Litouwse hoofdstad, Vilnius. Overnachting in Vilnius.
 
Dag 15 – Vilnius – Trakai – Vilnius
Na het ontbijt maakt u een stadstour door Vilnius. De stad is al meer dan 600 jaar de hoofdstad van Litouwen en telt meer dan 1.200 middeleeuwse gebouwen. Tijdens de stadswandeling ziet u o.a. de Sint-Petrus en Paulus kathedraal, het Kathedraal plein, de Sint-Anna en Bernardines kerk, de Dageraad poort met het beeld van de maagd Maria, de Russisch-orthodoxe kerk, het stadhuisplein en de universiteit met de Sint-Johannes kerk. In de middag brengt u een bezoek aan Trakai, gelegen op zo’n 25 km van Vilnius. De vroegere hoofdstad van het Groothertogdom van Litouwen heeft veel historische gebouwen en een prachtige natuur met veel water en bos. Hier kunt u het 14e-eeuwse kasteel bezoeken, idyllisch gelegen op één van de eilandjes in het Galve meer. Overnachting in Vilnius. 
 
Dag 16 – Vilnius
Uw laatste Baltische hoofdstad is een mengelmoes van middeleeuwse, barokke en neoklassieke architectuur. Wandel door Uzupis, een zelfverklaarde onafhankelijke republiek, compleet met een eigen wet, genesteld in een Boheemse wijk van Vilnius. Waar de wijk vroeger geteisterd werd door criminelen, onderging het een metamorfose. Door de komst van kunstenaars veranderde de wijk langzamerhand. Hier kunt u tevens een stempel halen voor uw paspoort. Ook interessant is de Kerk van het Heilig Hart van Jezus, een voormalige kloosterkerk en tijdens de Sovjet-Unie een gevangenis. De gebouwen, nog altijd in slechte staat, werden in 2007 teruggeven aan het aartsbisdom van Vilnius. Een ander architectonisch uniek bouwwerk is de Concert- en Sporthal van Vilnius. Opvallend is het bovenste deel van het dak, dat naar boven buigt. Gevel en interieur zijn bedekt met tegels van dolomiet, typerend voor die tijd. Overnachting in Vilnius.
 
Dag 17 – Vilnius
Vandaag is er een einde gekomen aan de reis. U levert de auto in op de luchthaven. 
 
 
 
 
Openingstijden (beperkt geopend):
Patarei gevangenis
o 1 juni t/m 31 augustus, dagelijks geopend van 10:00 – 18:00 uur
o 1 september t/m 31 september: dinsdag t/m zondag van 10:00 – 18:00 uur
o 1 oktober t/m 31 mei; allen te bekijken vanaf een afstand
Hara Onderzeeërsbasis
o 1 juni t/m 31 augustus, dagelijks geopend van 11:00 – 20:00 uur
o 1 september t/m 31 mei, zaterdag en zondag van 11:00 – 18:00 uur
Rummu Fort
o 1 juni t/m 31 augustus, dagelijks geopend van 10:00 – 21:00 uur
o 1 september t/m 31 mei, alleen geopend op reservering
Karosta
o Juni: dagelijks geopend van 10:00 – 18:00 uur
o Juli en augustus: dagelijks geopend van 09:00 – 19:00 uur
o Mei en september: dagelijks van 11:00 – 17:00 uur
o Oktober en april: dagelijks van 11:00 – 17:00 uur
o 1 november t/m 31 maart: vrijdag t/m zondag van 12:00 – 16:00 uur
Plokstine Missile Base
o 1 mei t/m 30 september, dagelijks vanaf 10:00 uur t/m 18:00 uur excursie
o April, oktober en november: dinsdag t/m vrijdag van 10:00 uur t/m 16:00 uur excursie
o 1 december t/m 31 maart: maandag t/m dinsdag van 10:00 t/m 16:00 uur excursie en vrijdag van 10:00 uur t/m 15:00 uur.
Negende fort Holocaust Kaunas
o Dinsdag t/m zondag van 10:00 t/m 18:00 uur.

 

Tijdens uw 17-Daagse fly-drive langs de verlaten schatten van de Baltische Staten - Urbex experience verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Tallinn - Hotel Hestia Seaport

Hestia Hotel Seaport
Het hotel bevindt zich op een gunstige locatie naast de D-terminal van de passagiershaven van Tallinn op slechts 10 minuten loopafstand van de oude binnenstad.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen café waar het ontbijtbuffet wordt geserveerd. Daarnaast beschikt het hotel van een 24-uursreceptie en een sauna. Gratis wifi is aanwezig. Het hotel beschikt over een privéparkeergelegenheid. Vooraf reserveren is noodzakelijk.
 
Kamers:
De lichte ingerichte kamers van het hotel zijn voorzien van airconditioning, kurkvloeren en werkruimte met satelliet-tv. De badkamer beschikt over een haardroger.

 

Parnu - Hotel Emmi

Hotel Emmi
Dit gezellige hotel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw en ligt op loopafstand van het strand van Parnu.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een sauna, restaurant met terras en gratis parkeergelegenheid.
 
Kamers:
De lichte kamers zijn voorzien van een televisie. Gratis wifi is beschikbaar.

 

Riga - Hotel Ibis Riga Centre

Hotel Ibis Riga Centre
Het hotel ligt in het hart van Riga, tegenover het centraal station en op 400 meter van de historische binnenstad en de Letse Nationale Opera.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een eigen restaurant en bar. Wifi is gratis beschikbaar in alle ruimtes. Openbaar parkeren is mogelijk in de buurt van de accommodatie.
 
Kamers:
De modern ingerichte kamers zijn gevestigd in een historisch gebouw uit 1895 en bieden verduisterende rolgordijnen, geluidisolatie, een flatscreen-tv en badkamer met haardroger.

 

Ventspils - Hotel Dzintarjura

Hotel Dzintarjura
Dit hotel is één van de grootste hotels in het hart van Ventspils. Het ligt op loopafstand van de Renka-tuin, de oude binnenstad en de Ostas-promenade.
 
Faciliteiten:
Het hotel biedt een 24-uursreceptie en een wasservice. Er is gratis privéparkeergelegenheid aanwezig.
 
Kamers:
De kamers zijn voorzien van een televisie en bieden gratis wifi.

 

Liepaja - Hotel Liva

Hotel Liva
Dit 3-sterrenhotel is centraal gelegen en is het grootste hotel van Liepaja en bevindt zich op loopafstand van de belangrijkste attracties van deze stad. Het zandstrand bereikt u in 10 minuten lopen.
 
Faciliteiten:
Het eigen restaurant is één van de beste van de stad. De bar van het restaurant is de langste bar in de regio en biedt een breed assortiment.
 
Kamers:
De kamers van het hotel zijn comfortabel en individueel ingericht en zijn voorzien van een zithoek en een bureau, televisie, telefoon en internet. De badkamers zijn voorzien van haardrogers.

 

Siauliai - Hotel Tomas

Hotel Tomas
Het hotel ligt naast de Siauliu Arena.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een eigen restaurant waar het ontbijtbuffet wordt geserveerd in de ochtend en waar Litouwse en Centraal-Europese maaltijden worden geserveerd in de avond. Daarnaast heeft hte hotel een binnenzwembad en sauna, waar u tegen betaling gebruik van kunt maken. Er is gratis beveiligde parkeergelegenheid en gratis wifi beschikbaar.
 
Kamers:
De rolstoeltoegankelijke kamers zijn voorzien van een koelskast en kabeltelevisie. De badkamers zijn voorzien van een ligbad.

 

Kaunas - Hotel Ibis Kaunas Centre

Hotel Ibis Kaunas Centre
Dit moderne hotel is gelegen in het centrum van de historische stad Kaunas en ligt op 500 meter afstand van het treinstation.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen restaurant waar internationale maaltijden en gegrilde gerechten geserveerd worden. Het hotel heeft eigen parkeerplaatsen en biedt gratis wifi.
 
Kamers:
De stijlvolle kamers zijn voorzien van airconditioning, flatscreen-tv en een bureau. De badkamer is voorzien van een haardroger.

 

Vilnius - Hotel Art City Inn

Hotel Art City Inn
Dit 3-sterrenhotel ligt in het centrum van Vilnius. Gediminas, de belangrijkste straat van Vilnius, ligt op slechts 200 meter afstand. Het Lukiskes-plein ligt op 500 meter.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een 24-uursreceptie, een sauna, fitnessruimte en een kunstgalerie. In het restaurant van het hotel worden er internationale en traditionele gerechten geserveerd. Er is overal gratis wifi en gasten kunnen gebruik maken van gratis privé parkeergelegenheid.
 
Kamers:
De ruime kamers met een klassiek interieur zijn voorzien van een bureau en radio. Elke badkamers is uitgerust met een haardroger.

 

Algemeen
Zowel cultuur- als natuurliefhebbers komen in Estland, Letland en Litouwen ruimschoots aan hun trekken. Samen heten de drie landen de Baltische Staten, die vaak ook in 1 reis worden bezocht. De prachtig middeleeuwse Hanzestad Tallinn, de Jugendstil stad Riga en het Zuid-Europees getinte Vilnius worden afgewisseld met uitgestrekte bossen, stille zandstranden en unieke natuurreservaten. Het zijn los van elkaar alle drie intrigerende landen. Zo verdienen ze het eigenlijk ook wel om los bereisd te worden, want zowel qua geschiedenis en cultuur als qua natuur zijn ze zeer verschillend. De loop der geschiedenis heeft ze echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ten gevolge van hun rijke historie treft u hier dan ook de sporen van Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden aan, wat te zien is in de architectuur. 
 
Ligging
In 2004 hebben de drie Baltische landen, het Balticum, zich aangesloten bij de Europese Unie. Ten oosten grenzen ze aan Rusland en ten westen aan de Oostzee. 
 
Estland is met z’n 45.227 km2 iets groter dan België. Het land telt 1,5 miljoen inwoners en is het meest noordelijke land van de Baltische Staten. Vanuit hier is het makkelijk om naar Sint-Petersburg in Rusland of Helsinki in Finland te reizen. Op het eerste gezicht hebben Estland en Finland niet meer gemeen dan hun ligging aan de Finse Golf, maar er zijn meer raakvlakken, zoals de Finoegrische taal. In het zuiden grenst Estland aan Letland. 
 
Klimaat
De kustgebieden aan de Oostzee hebben veel weg van een zeeklimaat, landinwaarts ziet men de kenmerken van een landklimaat: droger, warmer in de zomer en kouder in de winter. De (korte) zomers zijn aangenaam, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 25°C. 's Winters kan het erg koud zijn met temperaturen ver onder nul, in januari zelfs tot min 10 °C. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer erg lang. In juni gaat de zon nauwelijks onder en in augustus is het om 22.30 uur nog licht. 
De aangenaamste perioden zijn de lente en de vroege herfst. Houd er echter wel rekening mee dat het dan soms flink kan regenen. Het weer is te vergelijken met Nederland en België. 
 
Religie
De intrede van het katholieke geloof hing samen met de komst van de Duitse kruisridders. Estse en Letse stammen gingen in de 13e eeuw al voor de bijl, maar de Litouwers hielden het vol tot de 14e eeuw. Daarmee was Litouwen het laatste land dat zich bekeerde. Tot in de 15e eeuw bleef men in het geniep heidense rituelen uitvoeren in Litouwen. Tijdens de Sovjet Unie was de religie verboden. De kerk speelde de laatste 200 jaar geen prominente rol in het verzet als bij de zuiderburen en wellicht mede daarom is het aantal gelovigen in Estland en Letland tegenwoordig laag. In Estland zegt nog slechts 23% godsdienstig te zijn. Een groot deel hiervan zijn orthodoxe Russen. In Letland zijn nu ongeveer evenveel Rooms-katholieken als Lutheranen. Samen met andere gelovigen maken ze 30% van de bevolking uit. 
 
Eten en drinken
Maaltijden zijn in het algemeen voordeliger dan in Nederland of België. Het eten in de Baltische Staten zal echter nooit tot de wereldtop behoren. Het is net als de Russische keuken, een echte boerenkeuken. Zo bestond in Estland vroeger wel degelijk een eigen authentieke keuken, maar deze is door de Russische overheersing totaal weggevaagd. Mede door de overheersing door Duitsers en Zweden ontstond er uiteindelijk een soort fusion-keuken. Het is mogelijk om traditionele gerechten uit te proberen, welke vaak stevige maaltijden zijn met als basis gerecht de aardappel. Vanwege de ligging aan de Baltische Zee staat er langs de kust wat meer vis op het menu. Typische gerechten, waar u naar kunt vragen zijn: Kibinai, Grudenis, Didzkukuliai, Aukstais Galds, Piragi, Galas Terine Svetkiem, Kiaulienos Guliasas, Keptos Desreles en Laisvailaikis Vurtuveje. 
 
Als alcoholische drank wordt er veelal wodka gedronken. Daarnaast Estland een eigen sterke kruidendrank. 
 
Drinken
Het kraanwater in de Baltische Staten is niet overal drinkbaar. In Estland is het veelal wel mogelijk, maar wij raden u aan om dit ter plaatse na te vragen of om mineraalwater te drinken, het is praktisch overal te koop.
 
Elektriciteit
De voltage in Estland is 220 Volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Hoewel sommige dikke stekkers problemen kunnen opleveren. Een verloop- of wereldstekker kan handig zijn, een adapter is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Estland is het 1 uur later dan in België. 
 
Taal
De taal in Estland is het Ests. De meeste mensen spreken ook Russisch. In toeristische gebieden spreken ze over het algemeen goed Engels. Op straat kunt u beter de jongere bevolking aanspreken indien u Engels wilt spreken en de weg wilt vragen. 
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Het is dus aan te raden voor de vrouwen om een sjaaltje mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa, douanebepalingen
Voor een rondreis door Estland dient u officieel te beschikken over een Belgisch paspoort of identiteitskaart, dat nog minimaal 3 maanden na terugkomst geldig dient te zijn. Er is geen visum nodig indien u een Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft. 
 
Fotograferen en Filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen of een luchthaven. Vraag de bevolking altijd om toestemming, wanneer u een foto wenst te maken, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
In Estland kan (naast de lokale valuta) ook betaald worden met creditcards (Mastercard en Visa, niet American Express worden geaccepteerd). Tegenwoordig kunt u ook gemakkelijk pinnen.
 
Valuta
De nationale munteenheid is de euro en dit sinds januari 2015. 
 
In de steden kunt u bijna overal pinnen. Uiteraard is het altijd handig ook wat contante euro's achter de hand te hebben. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken. 
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Wisselkantoren van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur, sommige zijn op zondag open en het komt ook voor dat wisselkantoren 24 uur per dag geopend zijn.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Gebruikelijk voor een gids en chauffeur is € 2,- per persoon per dag per reiziger. Uiteraard bent u vrij om te geven wat u wilt, maar het wordt wel op prijs gesteld. 
 
Gezondheid
Vergeet niet anti-muggenolie of spray mee te nemen, evenals middelen tegen de beet. Deze middelen zijn niet overal in Estland te koop. Daarnaast adviseren wij u bij het, voor het eerst, betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. 
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts vragen betreffende vaccinaties. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Banken: maandag t/m vrijdag: 9.00 tot 12.00 (soms 13.00 uur) en na een uur middagpauze tot 17.00 uur. 
 
Post, internet en telefoon
 
Post: Postkantoren in Estland zijn doorgaans van maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 uur of 18.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Kaarten en brieven doen er over het algemeen een week over. Postzegels kunt u kopen in het postkantoor of in een kiosk. Vermeld daarbij voor welk land het is. Alle post naar Nederland en België wordt verstuurd met luchtpost. Het versturen van pakketjes is niet veiliger of onveiliger dan elders. 
 
Internet: Estland doet er veel aan om zo digitaal mogelijk te zijn. Er zijn tal van publieke plaatsen zoals bibliotheken waar u gratis op het net kunt. Er is bijna overal Wifi, zelfs in bussen. Anders zijn er nog genoeg internetcafés. Daarnaast kunt u in de meeste hotels ook terecht met Wifi. 
 
Telefoon: De mobiele telefoon is zeer belangrijk in Estland. Telefoneren naar het buitenland is dan ook geen probleem. U kunt zowel privé als publieke telefoons gebruiken. Telefoonkaarten zijn te koop in de kiosken. Ze kosten haast niets. Om naar het buitenland te bellen draait u eerst uw landnummer en vervolgens het nummer zonder de eerste 0. Voor Nederland is dit 0031, België 0032, voor Estland, 00372, voor Letland 00371 en voor Litouwen 00370. 
 
Openbaar vervoer
Met de auto kunt u over het algemeen veel meer doen en zien dan met het openbaar vervoer in de Baltische Staten. Bussen en treinen verbinden wel alle grote plaatsen, maar de gebieden daartussen waar juist het meest te beleven valt, blijven onbereikbaar. Deze landen lenen zich goed om met een huurauto door te reizen. 
 
Vanuit Estland kunt u makkelijk met de veerpont over naar Helsinki. Deze vaart meerdere malen per dag. Daarnaast zijn er ook veerboten tussen het Saaremaa eiland en het vaste land van Estland. Daarnaast zijn er ook busverbindingen tussen de grote steden in de Baltische Staten. Tevens rijdt er een bus en een trein tussen Tallinn en Sint-Petersburg. Het is te adviseren om deze van te voren te reserveren. 
 
Veiligheid
De Baltische Staten kennen, evenals vele andere landen ter wereld, criminaliteit. Met namen in de hoofdsteden en op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) is het zaak om goed op te letten. Met een paar kleine voorzorgsmaatregelen kunt u een hoop ellende vermijden: draag uw waardepapieren en groot geld altijd verborgen onder uw kleding, draag uw tas of rugzak bij voorkeur op uw buik en draag tassen en fotocamera’s kruislings en niet losjes over de schouder. Echter zullen de Baltische Staten zeker geen landen zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Nationale feestdagen
De meeste festiviteiten vinden plaats in de zomer en concentreren zich rondom folkloristische gebeurtenissen. De belangrijkste is de midzomernacht, de nacht van 23 op 24 juni. Gezinnen vertrekken dan massaal met veel voedsel en drank naar het platteland om tot in de vroege morgen te feesten. Een traditioneel groot kampvuur hoort hier ook bij. Deze Sint-Jansdag heet in Estland Jaanipaev, in Letland Lig en in Litouwen Jonines. Eveneens speciaal zijn de nationale zangfestivals. Ze worden in Estland en Letland om de 5 jaar en in Litouwen om de 4 jaar gehouden. In de tussenliggende tijd oefenen en strijden de plaatselijke folkloreverenigingen tegen elkaar voor een plaatsje op het podium. Ongeveer 800 dorpen worden uiteindelijk uitverkoren, samen goed voor zo’n 20.000 stemmen. Daarnaast zijn er nog een aantal festivals. Religieuze festiviteiten hebben over het algemeen meer betekenis in Litouwen en Letland dan in Estland. De kerkfestival van Zemaici Kalvarija (1e week van juli) en Aglona (14-16 augustus) trekken jaarlijks duizenden pelgrims. Gebruikelijke feestdagen zoals kerst, oud en nieuw, Pasen en 1 mei kennen ze overal. De Esten vieren daarnaast op 24 februari de onafhankelijkheid, 23 juni is Overwinningsdag en op 20 augustus wordt het herstel van de onafhankelijkheid herdacht. In Letland hebben ze één nationale dag en dat is 18 november. Litouwen viert op 16 februari Onafhankelijkheidsdag en op 6 juli de kroning van Mindaugas. 
 
Belgische ambassade in Tallinn
Rataskaevu 2-9, 10123 Tallinn, Estland, tel.: +372 6805500
 
Nederlandse ambassade in Tallinn
Rahukohtu 4-I, 10130 Tallinn, Estland, tel: +372 6805500

 

 

Algemeen
Zowel cultuur- als natuurliefhebbers komen in Estland, Letland en Litouwen ruimschoots aan hun trekken. Samen heten de drie landen de Baltische Staten, die vaak ook in 1 reis worden bezocht. De prachtig middeleeuwse Hanzestad Tallinn, de Jugendstil stad Riga en het Zuid-Europees getinte Vilnius worden afgewisseld met uitgestrekte bossen, stille zandstranden en unieke natuurreservaten. Het zijn los van elkaar alle drie intrigerende landen. Zo verdienen ze het eigenlijk ook wel om los bereisd te worden, want zowel qua geschiedenis en cultuur als qua natuur zijn ze zeer verschillend. De loop der geschiedenis heeft ze echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ten gevolge van hun rijke historie treft u hier dan ook de sporen van Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden aan, wat te zien is in de architectuur. 
 
Ligging
In 2004 hebben de drie Baltische landen, het Balticum, zich aangesloten bij de Europese Unie. Ten oosten grenzen ze aan Rusland en ten westen aan de Oostzee. 
 
Het in twee opzichten middelste land van de drie Baltische landen is groter dan Estland en kleiner dan Litouwen. Ongeveer 50% van Letland bestaat uit bossen en reservaten, onaangetaste natuur, 400 km witte zandstranden, 2256 meren en honderden rivieren. Zo is de flora en fauna hier overweldigend en leven er zelfs nog wilde beren, lynxen, wolven en diverse zeldzame vogelsoorten. Een derde van de bevolking is nog steeds van Russische origine. 
 
Klimaat
De kustgebieden aan de Oostzee hebben veel weg van een zeeklimaat, landinwaarts ziet men de kenmerken van een landklimaat: droger, warmer in de zomer en kouder in de winter. De (korte) zomers zijn aangenaam, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 25°C. 's Winters kan het erg koud zijn met temperaturen ver onder nul, in januari zelfs tot min 10 °C. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer erg lang. In juni gaat de zon nauwelijks onder en in augustus is het om 22.30 uur nog licht. 
De aangenaamste perioden zijn de lente en de vroege herfst. Houd er echter wel rekening mee dat het dan soms flink kan regenen. Het weer is te vergelijken met Nederland en België. 
 
Religie
De intrede van het katholieke geloof hing samen met de komst van de Duitse kruisridders. Estse en Letse stammen gingen in de 13e eeuw al voor de bijl, maar de Litouwers hielden het vol tot de 14e eeuw. Daarmee was Litouwen het laatste land dat zich bekeerde. Tot in de 15e eeuw bleef men in het geniep heidense rituelen uitvoeren in Litouwen. Tijdens de Sovjet Unie was de religie verboden. De kerk speelde de laatste 200 jaar geen prominente rol in het verzet als bij de zuiderburen en wellicht mede daarom is het aantal gelovigen in Estland en Letland tegenwoordig laag. In Estland zegt nog slechts 23% godsdienstig te zijn. Een groot deel hiervan zijn orthodoxe Russen. In Letland zijn nu ongeveer evenveel Rooms-katholieken als Lutheranen. Samen met andere gelovigen maken ze 30% van de bevolking uit. 
 
Eten en drinken
Maaltijden zijn in het algemeen voordeliger dan in Nederland of België. Het eten in de Baltische Staten zal echter nooit tot de wereldtop behoren. Het is net als de Russische keuken, een echte boerenkeuken. Zo bestond in Letland vroeger wel degelijk een eigen authentieke keuken, maar deze is door de Russische overheersing totaal weggevaagd. Het is mogelijk om traditionele gerechten uit te proberen, welke vaak stevige maaltijden zijn met als basis gerecht de aardappel. Vanwege de ligging staat er langs de kust wat meer vis op het menu. Typische gerechten, waar u naar kunt vragen zijn: Kibinai, Grudenis, Didzkukuliai, Aukstais Galds, Piragi, Galas Terine Svetkiem, Kiaulienos Guliasas, Keptos Desreles en Laisvailaikis Vurtuveje. 
 
Als alcoholische drank wordt er veelal wodka gedronken. Daarnaast heeft Letland een eigen sterke kruidendrank. 
 
Drinken
Het kraanwater in de Baltische Staten is niet overal drinkbaar. Wij raden u aan om mineraalwater te drinken, het is praktisch overal te koop.
 
Elektriciteit
De voltage in Letland is 220 Volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Hoewel sommige dikke stekkers problemen kunnen opleveren. Een verloop- of wereldstekker kan handig zijn, een adapter is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Letland is het 1 uur later dan in België. 
 
Taal
De taal in Letland is het Lets. De meeste mensen spreken ook Russisch. In toeristische gebieden spreken ze over het algemeen goed Engels. Op straat kunt u beter de jongere bevolking aanspreken indien u Engels wilt spreken en de weg wilt vragen. 
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Het is dus aan te raden voor de vrouwen om een sjaaltje mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa, douanebepalingen
Voor een rondreis door Letland dient u officieel te beschikken over een Belgisch paspoort of identiteitskaart, dat nog minimaal 3 maanden na terugkomst geldig dient te zijn. Er is geen visum nodig indien u een Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft. 
 
Fotograferen en Filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen of een luchthaven. Vraag de bevolking altijd om toestemming, wanneer u een foto wenst te maken, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
In Letland kan (naast de lokale valuta) ook betaald worden met creditcards (Mastercard en Visa, niet American Express worden geaccepteerd). Tegenwoordig kunt u ook gemakkelijk pinnen.
 
Valuta
De nationale munteenheid is de euro en dit sinds januari 2015. 
 
In de steden kunt u bijna overal pinnen. Uiteraard is het altijd handig ook wat contante euro's achter de hand te hebben. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken. 
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Wisselkantoren van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur, sommige zijn op zondag open en het komt ook voor dat wisselkantoren 24 uur per dag geopend zijn.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Gebruikelijk voor een gids en chauffeur is € 2,- per persoon per dag per reiziger. Uiteraard bent u vrij om te geven wat u wilt, maar het wordt wel op prijs gesteld. 
 
Gezondheid
Vergeet niet anti-muggenolie of spray mee te nemen, evenals middelen tegen de beet. Deze middelen zijn niet overal in Letland te koop. Daarnaast adviseren wij u bij het, voor het eerst, betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. 
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts vragen betreffende vaccinaties. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Banken: maandag t/m vrijdag: 9.00 tot 12.00 (soms 13.00 uur) en na een uur middagpauze tot 17.00 uur. 
 
Post, internet en telefoon
 
Post: Postkantoren in Letland zijn doorgaans van maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 uur of 18.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Kaarten en brieven doen er over het algemeen een week over. Postzegels kunt u kopen in het postkantoor of in een kiosk. Vermeld daarbij voor welk land het is. Alle post naar Nederland en België wordt verstuurd met luchtpost. Het versturen van pakketjes is niet veiliger of onveiliger dan elders. 
 
Internet: Letland doet er veel aan om zo digitaal mogelijk te zijn. Er zijn tal van publieke plaatsen zoals bibliotheken waar u gratis op het net kunt. Er is bijna overal Wifi, zelfs in bussen. Anders zijn er nog genoeg internetcafés. Daarnaast kunt u in de meeste hotels ook terecht met Wifi. 
 
Telefoon: De mobiele telefoon is zeer belangrijk in Letland. Telefoneren naar het buitenland is dan ook geen probleem. U kunt zowel privé als publieke telefoons gebruiken. Telefoonkaarten zijn te koop in de kiosken. Ze kosten haast niets. Om naar het buitenland te bellen draait u eerst uw landnummer en vervolgens het nummer zonder de eerste 0. Voor Nederland is dit 0031, België 0032, voor Estland, 00372, voor Letland 00371 en voor Litouwen 00370. 
 
Openbaar vervoer
Met de auto kunt u over het algemeen veel meer doen en zien dan met het openbaar vervoer in de Baltische Staten. Bussen en treinen verbinden wel alle grote plaatsen, maar de gebieden daartussen waar juist het meest te beleven valt, blijven onbereikbaar. Deze landen lenen zich goed om met een huurauto door te reizen. 
 
Veiligheid
De Baltische Staten kennen, evenals vele andere landen ter wereld, criminaliteit. Met namen in de hoofdsteden en op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) is het zaak om goed op te letten. Met een paar kleine voorzorgsmaatregelen kunt u een hoop ellende vermijden: draag uw waardepapieren en groot geld altijd verborgen onder uw kleding, draag uw tas of rugzak bij voorkeur op uw buik en draag tassen en fotocamera’s kruislings en niet losjes over de schouder. Echter zullen de Baltische Staten zeker geen landen zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Nationale feestdagen
De meeste festiviteiten vinden plaats in de zomer en concentreren zich rondom folkloristische gebeurtenissen. De belangrijkste is de midzomernacht, de nacht van 23 op 24 juni. Gezinnen vertrekken dan massaal met veel voedsel en drank naar het platteland om tot in de vroege morgen te feesten. Een traditioneel groot kampvuur hoort hier ook bij. Deze Sint-Jansdag heet in Estland Jaanipaev, in Letland Lig en in Litouwen Jonines. Eveneens speciaal zijn de nationale zangfestivals. Ze worden in Estland en Letland om de 5 jaar en in Litouwen om de 4 jaar gehouden. In de tussenliggende tijd oefenen en strijden de plaatselijke folkloreverenigingen tegen elkaar voor een plaatsje op het podium. Ongeveer 800 dorpen worden uiteindelijk uitverkoren, samen goed voor zo’n 20.000 stemmen. Daarnaast zijn er nog een aantal festivals. Religieuze festiviteiten hebben over het algemeen meer betekenis in Litouwen en Letland dan in Estland. De kerkfestival van Zemaici Kalvarija (1e week van juli) en Aglona (14-16 augustus) trekken jaarlijks duizenden pelgrims. Gebruikelijke feestdagen zoals kerst, oud en nieuw, Pasen en 1 mei kennen ze overal. De Esten vieren daarnaast op 24 februari de onafhankelijkheid, 23 juni is Overwinningsdag en op 20 augustus wordt het herstel van de onafhankelijkheid herdacht. In Letland hebben ze één nationale dag en dat is 18 november. Litouwen viert op 16 februari Onafhankelijkheidsdag en op 6 juli de kroning van Mindaugas. 
 
Belgische ambassade in Riga
Alberta 13, 1010 Riga, Letland, tel.: +371-7114852
 
Nederlandse ambassade in Riga
Torna Iela 4 – 1 a, LV1050 Riga, Letland, tel: +371-67326147
 

Algemeen
Zowel cultuur- als natuurliefhebbers komen in Estland, Letland en Litouwen ruimschoots aan hun trekken. Samen heten de drie landen de Baltische Staten, die vaak ook in 1 reis worden bezocht. De prachtig middeleeuwse Hanzestad Tallinn, de Jugendstil stad Riga en het Zuid-Europees getinte Vilnius worden afgewisseld met uitgestrekte bossen, stille zandstranden en unieke natuurreservaten. Het zijn los van elkaar alle drie intrigerende landen. Zo verdienen ze het eigenlijk ook wel om los bereisd te worden, want zowel qua geschiedenis en cultuur als qua natuur zijn ze zeer verschillend. De loop der geschiedenis heeft ze echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ten gevolge van hun rijke historie treft u hier dan ook de sporen van Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden aan, wat te zien is in de architectuur. 
 
Ligging
In 2004 hebben de drie Baltische landen, het Balticum, zich aangesloten bij de Europese Unie. Ten oosten grenzen ze aan Rusland en ten westen aan de Oostzee. 
 
Litouwen is maar liefst 65000 km2 groot en telt 3,8 miljoen inwoners, waarvan 83% Litouwers en 13% bestaat uit Russen en Polen. Litouwen grenst in het zuiden met Wit-Rusland, Polen en Kaliningrad en in het noorden aan Letland. Zo is dit het meest zuidelijke land van de Baltische Staten. 
 
Klimaat
De kustgebieden aan de Oostzee hebben veel weg van een zeeklimaat, landinwaarts ziet men de kenmerken van een landklimaat: droger, warmer in de zomer en kouder in de winter. De (korte) zomers zijn aangenaam, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 25°C. 's Winters kan het erg koud zijn met temperaturen ver onder nul, in januari zelfs tot min 10 °C. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer erg lang. In juni gaat de zon nauwelijks onder en in augustus is het om 22.30 uur nog licht. 
De aangenaamste perioden zijn de lente en de vroege herfst. Houd er echter wel rekening mee dat het dan soms flink kan regenen. Het weer is te vergelijken met Nederland en België. 
 
Religie
De intrede van het katholieke geloof hing samen met de komst van de Duitse kruisridders. Estse en Letse stammen gingen in de 13e eeuw al voor de bijl, maar de Litouwers hielden het vol tot de 14e eeuw. Daarmee was Litouwen het laatste land dat zich bekeerde. Tot in de 15e eeuw bleef men in het geniep heidense rituelen uitvoeren in Litouwen. Tijdens de Sovjet Unie was de religie verboden. De kerk speelde de laatste 200 jaar geen prominente rol in het verzet als bij de zuiderburen en wellicht mede daarom is het aantal gelovigen in Estland en Letland tegenwoordig laag. In Estland zegt nog slechts 23% godsdienstig te zijn. Een groot deel hiervan zijn orthodoxe Russen. In Letland zijn nu ongeveer evenveel Rooms-katholieken als Lutheranen. Samen met andere gelovigen maken ze 30% van de bevolking uit. 
 
Eten en drinken
Maaltijden zijn in het algemeen voordeliger dan in Nederland of België. Het eten in de Baltische Staten zal echter nooit tot de wereldtop behoren. Het is net als de Russische keuken, een echte boerenkeuken. Zo bestond in Letland vroeger wel degelijk een eigen authentieke keuken, maar deze is door de Russische overheersing totaal weggevaagd. Het is mogelijk om traditionele gerechten uit te proberen, welke vaak stevige maaltijden zijn met als basis gerecht de aardappel. Vanwege de ligging staat er langs de kust wat meer vis op het menu. Typische gerechten, waar u naar kunt vragen zijn: Kibinai, Grudenis, Didzkukuliai, Aukstais Galds, Piragi, Galas Terine Svetkiem, Kiaulienos Guliasas, Keptos Desreles en Laisvailaikis Vurtuveje. 
 
Als alcoholische drank wordt er veelal wodka gedronken. Daarnaast heeft Litouwen een eigen sterke kruidendrank. 
 
Drinken
Het kraanwater in de Baltische Staten is niet overal drinkbaar. Wij raden u aan om mineraalwater te drinken, het is praktisch overal te koop.
 
Elektriciteit
De voltage in Litouwen is 220 Volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Hoewel sommige dikke stekkers problemen kunnen opleveren. Een verloop- of wereldstekker kan handig zijn, een adapter is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Litouwen is het 1 uur later dan in België. 
 
Taal
De taal in Litouwen is het Litouws. De meeste mensen spreken ook Russisch. In toeristische gebieden spreken ze over het algemeen goed Engels. Op straat kunt u beter de jongere bevolking aanspreken indien u Engels wilt spreken en de weg wilt vragen. 
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Het is dus aan te raden voor de vrouwen om een sjaaltje mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa, douanebepalingen
Voor een rondreis door Litouwen dient u officieel te beschikken over een Belgisch paspoort of identiteitskaart, dat nog minimaal 3 maanden na terugkomst geldig dient te zijn. Er is geen visum nodig indien u een Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft. 
 
Fotograferen en Filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen of een luchthaven. Vraag de bevolking altijd om toestemming, wanneer u een foto wenst te maken, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
In Litouwen kan (naast de lokale valuta) ook betaald worden met creditcards (Mastercard en Visa, niet American Express worden geaccepteerd). Tegenwoordig kunt u ook gemakkelijk pinnen.
 
Valuta
De nationale munteenheid is de euro en dit sinds januari 2015. 
 
In de steden kunt u bijna overal pinnen. Uiteraard is het altijd handig ook wat contante euro's achter de hand te hebben. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken. 
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Wisselkantoren van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur, sommige zijn op zondag open en het komt ook voor dat wisselkantoren 24 uur per dag geopend zijn.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Gebruikelijk voor een gids en chauffeur is € 2,- per persoon per dag per reiziger. Uiteraard bent u vrij om te geven wat u wilt, maar het wordt wel op prijs gesteld. 
 
Gezondheid
Vergeet niet anti-muggenolie of spray mee te nemen, evenals middelen tegen de beet. Deze middelen zijn niet overal in Litouwen te koop. Daarnaast adviseren wij u bij het, voor het eerst, betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. 
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts vragen betreffende vaccinaties. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Banken: maandag t/m vrijdag: 9.00 tot 12.00 (soms 13.00 uur) en na een uur middagpauze tot 17.00 uur. 
 
Post, internet en telefoon
 
Post: Postkantoren in Litouwen zijn doorgaans van maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 uur of 18.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Kaarten en brieven doen er over het algemeen een week over. Postzegels kunt u kopen in het postkantoor of in een kiosk. Vermeld daarbij voor welk land het is. Alle post naar Nederland en België wordt verstuurd met luchtpost. Het versturen van pakketjes is niet veiliger of onveiliger dan elders. 
 
Internet: Litouwen doet er veel aan om zo digitaal mogelijk te zijn. Er zijn tal van publieke plaatsen zoals bibliotheken waar u gratis op het net kunt. Er is bijna overal Wifi, zelfs in bussen. Anders zijn er nog genoeg internetcafés. Daarnaast kunt u in de meeste hotels ook terecht met Wifi. 
 
Telefoon: De mobiele telefoon is zeer belangrijk in Litouwen. Telefoneren naar het buitenland is dan ook geen probleem. U kunt zowel privé als publieke telefoons gebruiken. Telefoonkaarten zijn te koop in de kiosken. Ze kosten haast niets. Om naar het buitenland te bellen draait u eerst uw landnummer en vervolgens het nummer zonder de eerste 0. Voor Nederland is dit 0031, België 0032, voor Estland, 00372, voor Letland 00371 en voor Litouwen 00370. 
 
Openbaar vervoer
Met de auto kunt u over het algemeen veel meer doen en zien dan met het openbaar vervoer in de Baltische Staten. Bussen en treinen verbinden wel alle grote plaatsen, maar de gebieden daartussen waar juist het meest te beleven valt, blijven onbereikbaar. Deze landen lenen zich goed om met een huurauto door te reizen. 
 
Veiligheid
De Baltische Staten kennen, evenals vele andere landen ter wereld, criminaliteit. Met namen in de hoofdsteden en op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) is het zaak om goed op te letten. Met een paar kleine voorzorgsmaatregelen kunt u een hoop ellende vermijden: draag uw waardepapieren en groot geld altijd verborgen onder uw kleding, draag uw tas of rugzak bij voorkeur op uw buik en draag tassen en fotocamera’s kruislings en niet losjes over de schouder. Echter zullen de Baltische Staten zeker geen landen zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Nationale feestdagen
De meeste festiviteiten vinden plaats in de zomer en concentreren zich rondom folkloristische gebeurtenissen. De belangrijkste is de midzomernacht, de nacht van 23 op 24 juni. Gezinnen vertrekken dan massaal met veel voedsel en drank naar het platteland om tot in de vroege morgen te feesten. Een traditioneel groot kampvuur hoort hier ook bij. Deze Sint-Jansdag heet in Estland Jaanipaev, in Letland Lig en in Litouwen Jonines. Eveneens speciaal zijn de nationale zangfestivals. Ze worden in Estland en Letland om de 5 jaar en in Litouwen om de 4 jaar gehouden. In de tussenliggende tijd oefenen en strijden de plaatselijke folkloreverenigingen tegen elkaar voor een plaatsje op het podium. Ongeveer 800 dorpen worden uiteindelijk uitverkoren, samen goed voor zo’n 20.000 stemmen. Daarnaast zijn er nog een aantal festivals. Religieuze festiviteiten hebben over het algemeen meer betekenis in Litouwen en Letland dan in Estland. De kerkfestival van Zemaici Kalvarija (1e week van juli) en Aglona (14-16 augustus) trekken jaarlijks duizenden pelgrims. Gebruikelijke feestdagen zoals kerst, oud en nieuw, Pasen en 1 mei kennen ze overal. De Esten vieren daarnaast op 24 februari de onafhankelijkheid, 23 juni is Overwinningsdag en op 20 augustus wordt het herstel van de onafhankelijkheid herdacht. In Letland hebben ze één nationale dag en dat is 18 november. Litouwen viert op 16 februari Onafhankelijkheidsdag en op 6 juli de kroning van Mindaugas. 
 
Belgische ambassade in Vilnius
Kalinausko 2B, LT-03107 Vilnius, Litouwen, tel: +370 52660820
 
Nederlandse ambassade in Vilnius
T. Kosciuskos g. 36, 01100 Vilnius, Litouwen, tel: +370 52113600
 


Toeslag autohuur Baltische Staten - Categorie B - 17 dagen
Toeslag autohuur Baltische Staten - Categorie C - 17 dagen