18-Daagse fascinerende Nederlandstalige rondreis Patagonië - Argentinië en Chili
v.a. € 6300,00 p.p.

18-Daagse fascinerende Nederlandstalige rondreis Patagonië - Argentinië en Chili

Een rondreis door Patagonië is in alle aspecten een ontdekkingsreis. De ongerepte natuur in dit deel van Argentinië en Chili is het leefgebied van talloze dieren en maar weinig mensen. 

De grillen van de natuur heeft doorheen de jaren een landschap gecreëerd van uitgestrekte toendra, meren, vulkanen en gletsjers. We aanschouwen met eigen ogen de Perito Moreno, gaan naar ’s werelds zuidelijkste stad Ushuaia, steken de Andes over via boottochten en landverbindingen, maken prachtige wandelingen en komen in de luxueuze hotels helemaal tot rust. Een groepsreis om nooit te vergeten! 

 

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met KLM of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Binnenlandse vluchten
• Transfer van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gids
• Nederlandstalige reisbegeleiding
• Overnachtingen in comfortabele 4- en 5-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Maaltijden conform het programma
• Afscheidsdiner met tangoshow
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden en parkgelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. 
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 10
• Maximaal aantal deelnemers: 14
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.

 

Dag 1-2 – Buenos Aires 
Vandaag vertrekken we voor de intercontinentale vlucht naar de hoofdstad van Argentinië, Buenos Aires. Na aankomst in de morgen volgt de transfer naar ons hotel.  
 
Dag 2 – Buenos Aires  
Buenos Aires is gesticht door de Spaanse ontdekkingsreiziger Pedro de Mendoza in 1536 en gelegen aan de Río de la Plata. Het is dan ook niet vreemd dat Buenos Aires een Europees mediterrane sfeer ademt. Tijdens onze stadsverkenning zien we de belangrijkste pleinen en gebouwen zoals het majestueuze Teatro Colón,  de Obelisk op de 9 de Julio avenue vanwaar we de grootste afbeelding van Evita Perón zien, het Plaza de Mayo met de kathedraal en het regeringsgebouw La Casa Rosada. Verder naar het hippe Puerto Madero, waar het heerlijk wandelen is langs het water met zicht op de oude pakhuizen welke nu dienst doen als restaurants. Hier nuttigen we tevens onze lunch. De dag sluiten we af met een bezoek aan het kerkhof Recoleta, bekend door de imposante graftombes waaronder die van Evita Perón. Overnachting in Buenos Aires. (D) 
 
Dag 3 – Buenos Aires – Trelew - Punta Tombo – Puerto Madryn
In de ochtend vertrek met het vliegtuig richting het zuiden. Na aankomst rijden we naar Punta Tombo, gekend om de grootste kolonie Magelhaenpinguïns van Patagonië. Met zo’n miljoen pinguïns is dit een druk leven wat bestaat uit het graven van nesten of het grootbrengen van kuikens. Een prachtig schouwspel maar ook gevaarlijk leven voor de dieren, want in dit gebied komen ook de aalscholvers en de Patagonische vos voor. Overnachting in Puerto Madryn. Overnachting in Puerto Madryn (O/D)
 
Dag 4 – Puerto Madryn – Peninsula Valdés – Puerto Madryn 
Verkenning van Peninsula Valdés. Het schiereiland staat omwille van de rijke fauna op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Naast de zeedieren zijn er hier ook vossen, hazen, guanacos en gordeldieren te zien. Vandaag maken we nader kennis met het schiereiland en bezoeken plaatsen zoals Punta Delgada, Caleta Valdés & Punta Norte. In de maand november maken we vanuit Puerto Pirámides een boottocht in de baai, op zoek naar de walvissen, genaamd zuidkapers. Overnachting in Puerto Madryn (O/D)
 
Dag 5 – Puerto Madryn – Trelew – Ushuaia 
Vertrek met een binnenlandse vlucht naar Ushuaia. 
De stad is gelegen tussen het Beagle kanaal en de hoge Martial Gletsjer en vormt hiermee de méést zuidelijkste stad ter wereld. Het centrum van Ushuaia is aangenaam om te verkennen en vormt het vertrekpunt voor vele Zuidpool expedities. ’s Avonds is het gezellig druk in één van de vele barretjes en restaurantjes. Overnachting in Ushuaia (O/D)
 
Dag 6 – Ushuaia
Het Beagle Kanaal is één van de drie vaarbare kanalen in Zuid-Amerika. Gedurende onze boottocht door het kanaal zien we zeeleeuwenkolonie op Isla de los Lobos, pinguïns op het eiland Martillo en ook de zeehonden ontbreken niet. De vaarttocht biedt ons een mooi uitzicht op de bergen aan de kust.
Na de lunch verder naar Tierra del Fuego Nationaal Park. De bossen, watervallen, rivieren en ijsbergen drukken hun stempel op Vuurland en markeren daarmee deze regio van Argentinië. Vanaf de mooi aangelegde wandelpaden hebben we een prachtig uitzicht op de Groene Lagune. Het zicht op de Lapataia baai vormt het zuidelijkste punt van onze reis door Argentinië. Overnachting in Ushuaia (O/D)
 
Dag 7 – Ushuaia – El Calafate 
Vandaag volgt de vlucht naar El Calafate, gelegen aan het uitgestrekte Argentinomeer evenals ons hotel. Met de kolossale Andesbergen op de achtergrond is het stadje de toegangspoort tot Glaciares National Park, hetgeen morgen op het programma stad. De hoofdstraat Libertador General San Martín treft u leuke winkeltjes, restaurants en barretjes. Ons hotel biedt een prachtig binnenzwembad aan met zicht op het meer voor diegenen die de dag rustig willen afsluiten. Overnachting in El Calafate. (O/D) 
 
Dag 8 – El Calafate  
Met zijn blauwe ijskap is de 74m hoge Perito Morenogletsjer zonder twijfel een indrukwekkend natuurfenomeen. De druk doorheen de eeuwen waarmee het ijs is samengeperst, zorgt voor een onwerkelijk schouwspel. Aan boord van de catamarantocht bent u getuige van de, onder  luid gekreun, afbrokkelende stukken ijs. Met speciaal schoeisel maken we nadien een prachtige wandeling over de gletsjer wat een heel ander perspectief biedt. Overnachting in El Calafate. (O/D) 
 
Dag 9 – El Calafate 
Een mooie rit neemt ons mee naar de haven waar we aan boord gaan voor een cruise over Lago Argentino. Onderweg varen we langs de steeds groter wordende ijsbergen en maken we kennis met de vele tinten blauw van zowel het water als het ijs. Einddoel van vandaag zijn de Upsala (80m) en Spegazzini (134m) gletsjers en dat met een glaasje whisky on the rocks, met zelf opgevist ijs. Overnachting in El Calafate. (O/D) 
 
Dag 10 – El Calafate - Torres del Paine (Chili)
In de ochtend gaat de reis verder naar Chili met als doel het Nationaal Park Torres del Paine. Het park mag zich uniek noemen en wordt door reizigers vaak één van de mooiste plaatsen genoemd. Talloze kraters, imposante bergruggen, kolkende rivier, gletsjersmeren en de uitgestrekte toendra vormen de achtergrond voor de massieve toppen van Torres del Paine. Hier ervaart u de natuur op zijn best. Hoog in de lucht zweven condors en aan land zien we grazende guanaco’s maar ook vossen en poema’s noemen Torres del Paine hun thuis. 
Overnachting in Torres del Paine. (O/D)
 
Dag 11 – Torres del Paine (Chili)
Vandaag staat volledig in het teken van de schitterende natuur in Nationaal Park Torres del Paine. 
De diverse stops bij de zogenaamde “miradors” ofwel uitkijkplaatsen bieden zicht op gletsjermeren, lagunes en watervallen. We benutten onze dag volledig aan al het natuurschoon waar de elementen van de natuur de dienst uitmaken. Vanaf Salto Grande, gelegen aan de waterval van het turquoise gekleurde gletsjermeer Nordenskjöld wandelen we naar Mirador Cuernos. De totale wandeling (heen/terug) is zo’n 6 km via een gemakkelijk pad. U wordt omringd door enkele van de indrukwekkende landschappen van Chileens Patagonië, met vooral uitzicht op het meer van Nordenskjöld, de Franse vallei en de Cordillera del Paine. Het pad is redelijk vlak en stijgt niet veel, waardoor het aangenaam wandelen is voor mensen met weinig ervaring. Overnachting in Torres del Paine. (O/D)
 
Dag 12 – Torres del Paine – Punta Arenas 
De rit van vandaag neemt ons mee zuidwaarts, doorheen de uitgestrekte provincie Magallanes richting de hoofdstad, genaamd Punta Arenas. Het stadje is idyllisch gelegen aan de Straat van Magellaan en tevens de enige grote stad van de provincie waar meer pinguïns wonen dan mensen. Onderweg passeren we nog Puerto Natales, leuk om hier de lunch te nuttigen! 
Overnachting in Punta Arenas. (O/D)
 
Dag 13 – Punta Arenas - Puerto Montt – Puerto Varas 
In de ochtend transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Puerto Montt, gelegen in het merendistrict. De omgeving wordt gekenmerkt door kristelheldere meren, omring door besneeuwde vulkanen. Na aankomst neemt een korte rit ons mee naar Puerto Varas, gelegen aan het meer van Llanquihue. Het dorp ademt een Duitse sfeer, door de invloed die we terugzien in de architectuur en lokale keuken. Het is hier heerlijk wandelen langs het meer.
Overnachting in Puerta Varas. (O/D)
 
Dag 14 – Puerto Varas – drie merentocht - Bariloche
Een unieke combinatie van diverse overtochten vandaag! We varen letterlijk en figuurlijk door het Andesgebergte, over drie prachtige meren die met elkaar verbonden zijn door vier landtakken, van Puerto Varas in Chili tot San Carlos de Bariloche in Argentinië. Na het ontbijt vertrekken we richting het kleine haventje van Petrohue, om Lago Todos Los Santos over te steken. Onderweg genieten we van adembenemende vergezichten op de vulkanen Osorno en Puntiagudo. Na aankomst in Peulla is er tijd voor een lunch in een eco lodge om vervolgens het Andesgebergte per bus over te steken, op weg naar Puerto Friás. Vanaf hier zetten we onze tocht verder richting Puerto Alegre, een korte tocht van zo’n 20 minuten over Lago Fría om vervolgens in Puerto Blest aan boord te gaan om via Nahuel Huapi  door de meest kleurrijke regio van Patagonië naar Puerto Pañuelo te varen. Na aankomst in de avond volgt de transfer naar het hotel in Bariloche. Overnachting in Bariloche. (O/D)
 
Dag 15 – Bariloche
San Carlos de Bariloche wordt omringd door hoge bergen en talloze meren. Bariloche als stadje is gezellig en doet ons denken aan Zwitserland. Vanaf het centrale plein zien we al het Nahuel Huapimeer. Onze road trip vandaag is zo’n 240 km en noemen wij van WorldExperts voor het gemak de tour door de tuinen van het Paradijs. Officieel bekend als “Circuito Grande”. We volgen de route #237, langs de oevers van het meer Nahuel Huapi en de rivier Limay vanwaar we spectaculaire uitzichten over de omgeving hebben. Via de weg #65 en de rivier Traful arriveren we in het gelijknamige dorpje, gelegen aan het meer.
We vervolgen de route langs het Trafulmeer richting het westen en bereiken Puerto Arrayán, de waterval van de Catarata-stroom en Paso Portezuelo, de poort naar de Seven Lake Road. De route gaat verder naar het zuiden. Na een bezoek aan het meer Correntoso en Espejo, bereikten we Villa La Angostura. Daar kunt u rondwandelen in het sfeervolle toeristische centrum en genieten van de lokale keuken. De terugreis volgt via het schiereiland Quetrihue, een geweldige kans om te genieten van een fantastisch uitzicht voordat we terugkomen in Bariloche. Overnachting in Bariloche. (O/D)
 
Dag 16 – Bariloche – Buenos Aires
Vertrek naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Buenos Aires. Vrije namiddag. In de avond diner met een tangoshow. Overnachting in Buenos Aires. (O/D)
 
Dag 17 – Buenos Aires
Vertrek naar de internationale luchthaven van Buenos Aires voor de terugvlucht huiswaarts. (O)
 
Dag 18 – Aankomst
Aankomst thuis.
 
Tijdens uw 18-Daagse fascinerende Nederlandstalige rondreis Patagonië - Argentinië en Chili verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Buenos Aires - Hotel NH City Buenos Aires

NH Buenos Aires City

Dit luxe hotel biedt accommodatie op een bevoorrechte locatie in het microcentrum van Buenos Aires.

Het 5 sterrenhotel is gevestigd in een gebouw, dat een Franse stijl heeft en dateert uit uit de jaren '50. De kamers en suites zijn modern ingericht en voorzien van alle gemakken. 

De Café Bar, de Lobby Bar en het restaurant serveren onder meer een ontbijtbuffet, een 'executive menu' voor de lunch en een selectie Argentijnse wijnen. 

Puerto Madryn - Hotel Dazzler by Wyndham Puerto Madryn

Hotel Dazzler by Wyndham Puerto Madryn

Dit moderne hotel is gelegen in het pittoreske Puerto Madryn, en biedt een panoramisch uitzicht op Nuevo Golf en beschikt over een wellnessspa en een fitnessruimte.De ligging aan de boulevard maakt het ideaal om 's avonds te wandelen of in een van de restaurantjes nabij het hotel te dineren.

De ruime kamers van het hotel zijn modern ingericht en bieden een prachtig uitzicht over de oceaan. Alle kamers zijn uitgerust met een LCD-scherm en kabeltelevisie, centraal geregelde airconditioning en een minibar, en beschikken over comfortabele zithoeken.

 

Ushuaia - Hotel Fueguino Patagónico

Hotel Fueguino Patagónico

Hotel Fueguino biedt een restaurant en stijlvolle kamers met gratis wifi, op slechts 280 meter van de haven van Ushuaia. Tot de spafaciliteiten behoren een massageruimte en een sauna. U kunt ook gebruikmaken van een fitnesscentrum.

De kamers van het hotel zijn klassiek ingericht en voorzien van een minibar, kabel-tv en een zithoek.

Er wordt dagelijks een ontbijtbuffet verzorgd. Het restaurant serveert een grote verscheidenheid aan internationale gerechten. Drankjes zijn verkrijgbaar aan de bar.

U kunt gebruikmaken van de spa met een hamam en hydromassage.

El Calafate - Hotel Design Suites Calafate

Hotel Design Suites el Calafate

Het Design Suites Calafate heeft een chique inrichting en beschikt over een binnenzwembad, een sauna en een spafaciliteiten. Op het terrein vindt u tevens een fitnessruimte, en er kunnen spabehandelingen worden geboekt. U kunt gebruikmaken van gratis wifi.

De kamers van het Design Suites Calafate zijn netjes uitgerus met o.a. flatscreen-tv met kabelzenders.

De accommodatie heeft een à-la-carterestaurant en een bar, waar van 's morgens vroeg tot 's avonds laat maaltijden en drankjes worden geserveerd.

Torres del Paine - Hotel Lago Grey

Dit prachtige toeristencomplex ligt in het hart van het nationale park Torres del Paine, aan de oevers van het meer van Gray.

 

Het hotel biedt eersteklas faciliteiten, mooi ingerichte suites met uitzicht op de Grey Glacier. Het hotel beschikt over centrale verwarming, ontbijtbuffet, telefoon en wasservice.

 

Het heeft een voortreffelijk restaurant met een uitgebreide a la carte service en speciaal geselecteerde dagmenu's. Het is gewoonweg een overweldigende ervaring om te kunnen genieten van een voortreffelijke maaltijd aan de oevers van het meer.

 

 

Punta Arenas - Hotel Cabo de Hornos

Hotel Cabo De Hornos is gesitueerd in het historische centrum van Punta Arenas. Onlangs is het hotel gerenoveerd en voorzien van een hedendaagse inrichting. 
Met jarenlange ervaring is Cabo de Hornos Hotel een icoon van de hoofdstad van Patagonië. Het staat in het historische centrum van de stad als bewaker en getuige van de geschiedenis van Punta Arenas en zijn cultureel erfgoed.
 
De kamers zijn elegant ingericht met alle moderne faciliteiten en beschikken over een eigen badkamer, een apart bad en toilet.
 
Gasten kunnen genieten van regionale specialiteiten in het à-la-carterestaurant van het hotel, of ontspannen met een glas lokale wijn bij de open haard. U kunt elke dag goed beginnen met een ontbijtbuffet.
 
 


 

 

Puerta Varas - Hotel Solace

Het Solace Hotel Puerto Varas is een uitstekende accommodatie in Puerto Varas met uitzicht op de vulkanen Osorno en Calbuco.

 

Het Solace Hotel ligt op slechts een korte wandeling van het belangrijkste plein van de stad, waar u winkels, restaurants en andere toeristische attracties vindt.
's Avonds kunt u ontspannen met een glas Chileense wijn uit de kelder van het hotel, of dineren op het terras met een schilderachtig uitzicht op de Sacred Heart Church. Op koude avonden is de open haard van het hotel een perfecte plek om nieuwe vrienden te ontmoeten of te ontspannen met familie. Dus kom en geniet van de vele hoogtepunten in dit huiselijke hotel in Europese stijl.

Alle ruime kamers van het Solace zijn uitgerust met alle moderne voorzieningen die u van een luxe hotel mag verwachten. 

Bariloche - NH Hotel Edelweiss

NH Hotel Edelweiss is een comfortabel 4-sterrenhotel, gelegen in Bariloche.

 

Elke kamer varieert van 20 m² tot 30 m² en heeft een exclusief design. Alle kamers zijn voorzien van comfortabele bedden, flatscreen-tv's met kabelzenders en ruime badkamers.

 

In de ochtend genieten de gasten van een gevarieerd ontbijtbuffet. 

 

Het hotel heeft ook een fitnessruimte en een binnenzwembad met een prachtig uitzicht op het meer. Tegen een toeslag kunnen gasten zich laten verwennen in de spa, die geopend is tussen 16:30 uur. en 21.00 uur.

Algemeen
Argentinië: het land van uitersten. Gekend om de uitgestrekte natuur, de tango en uiteraard het voetbal! De hoofdstad Buenos Aires met zijn kleurrijke huizen, historische gebouwen en heerlijke keuken. In het noorden zien we de kleurrijke bergen en uitgestrekte wijngaarden bij Mendoza. In het zuiden daarentegen de ijsmassa’s, gletsjers, drijvende ijsschotsen van Patagonië. Hier ziet u de zeeleeuwen en maakt u mooie wandeltochten. We mogen zeker de jungle bij de watervallen van Iguazú niet vergeten. Kortom: Argentinië heeft het allemaal!
 
Ligging
Argentinië heeft een oppervlakte van 2.780.400 km² en is hiermee het grootste Spaanstalige land ter wereld. Gelegen in Zuid-Amerika tussen het Andesgebergte en de zuidelijke Atlantische Oceaan en grenst aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili.
Naast het vaste land claimt Argentinië ook de eilandengroep onder gezag van het Verenigd Koninkrijk en een deel van Antarctica; de Falklandeilanden (voor de Argentijnen heten deze ‘Islas Malvinas’), Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden. 
Argentinië telt circa 45 miljoen inwoners, waarvan 92% in de steden woont. Alleen al in de provincie Buenos Aires wonen meer dan 16 miljoen inwoners. Het dunst bevolkte gebied van Argentinië is Patagonië, waar slechts 1% van de bevolking woont.
 
Klimaat
De uitgestrektheid van het land zorgt ervoor dat er meerdere klimaatzones zijn. De beste periode om Argentinië te bezoeken is tijdens hun zomermaanden, onze winter, dus van oktober tot februari. 
Het noorden kent een subtropisch klimaat met in de zomer temperaturen die tot 40 graden kunnen oplopen. In de wintermaanden kan er in de regenwouden veel regen vallen, dit in tegenstelling met de droge pampa’s, in het noordwesten, waar er heel weinig neerslag valt. 
Het midden heeft een mediterraan klimaat met het hele jaar door een temperatuur van +/- 20 graden. 
Het zuiden heeft een zeeklimaat met gemiddeld 21 graden in de zomer en 5 in de winter. Hoe meer zuidelijker hoe meer regen of sneeuw er kan vallen.
 
Religie
Meer dan 90% van de bevolking is Christelijk. Argentinië heeft de grootste Joodse gemeenschap van Latijns-Amerika. Nog een kleine minderheid is Islamitisch of heeft geen religie. Van de Christelijke gemeenschap gaat echter slechts 20% naar de kerk.
 
Eten en drinken
Het Argentijnse ontbijt verschilt enigszins van ons ontbijt en wordt gekenmerkt door zoete gerechten. Op het ontbijtbuffet treft u ook altijd zuivel en vleeswaren. 
De lunches in Argentinië zijn doorgaans warm maar is ook een selectie aan salades of tosti’s. Daarnaast zijn er diverse pasteitjes, de zogenoemde empanadas. Deze zijn gevuld met kip, gehakt, kaas of groenten.  
Het diner in Argentinië is min of meer te vergelijken met hetgeen wij gewend zijn. Het bestaat vaak uit (veel) vlees, rijst, aardappelen of pasta en groenten.
Voor de Argentijn is een maaltijd meer dan alleen eten, het is een gelegenheid om samen te zijn en te genieten. Vandaar dat ze zelden alleen eten. Het diner wordt in Argentinië heel laat genuttigd, rond 21u, vandaar dat ze vaak rond 18u een tussendoortje nemen.
 
Drinkwater 
Het drinkwater in Argentinië is over het algemeen genomen van goede kwaliteit. Het is toch aan te raden om flessen mineraalwater te kopen.
 
Elektriciteit in Argentinië
Argentinië heeft 220 volt netspanning. U heeft in Argentinië een wereldstekker nodig om uw apparaten aan te sluiten op het lichtnet. Men gebruikt stekkers met platte pinnen. 
 
Tijdverschil
Tijdens onze wintertijd is het in Argentinië 4u vroeger dan bij ons.
 
Taal
De officiële taal is Spaans, in de grote steden wordt al goed Engels gesproken. Daarnaast spreekt een deel van de inheemse bevolking nog hun eigen taal zoals het Mapuche, Guarani, Tobas en Quechua. Toch zal niet iedereen je verstaan, vandaar is het goed een aantal Spaanse woordjes te spreken.
Hallo:               Ola
Tot ziens:        Adios
Alstublieft:       Por favor
Bedankt:         Gracias    
Ja / Neen:       Si / No 
Hoe gaat het: Que tal?
 
Bagage
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kg mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij.
LET WEL: Voor de binnenlandse vluchten mag u slechts 15 kg bagage bij u hebben. Bij overgewicht tot 23 kg wordt er een meerprijs berekend van 11–15 euro per KG. 
Voor reizen naar Argentinië is een harde, waterdichte koffer geen overbodige luxe: de wegen zijn deels onverhard en regen en stof komt de bagageruimte van de touringcar gemakkelijk binnen.
 
Kledingadvies 
Onze reis gaat van noordelijk deel van Argentinië naar het zuidelijk deel. Zodoende krijgen we te maken met verschillende klimaatzones. In het noorden van het land en in Buenos Aires kan het erg warm zijn maar in het zuiden kunnen we te maken hebben met vier seizoenen in één dag. Belangrijk is dus om in laagjes te kleden. In het noorden en Buenos Aires draagt u bij voorkeur lichte kleding en voor het zuidelijk deel raden wij u aan zeker een sjaal, handschoenen, muts en regenkleding mee te nemen. Goede wandelschoenen zijn geen overbodige luxe. Belangrijk is ook om voldoende zonnebrandcrème en antimuggenspray mee te nemen.  
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen naar Argentinië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Argentinië-reizen veel gewandeld worden over veelal ongelijk ondergrond.
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor een reis naar Argentinië heeft u een geldig paspoort nodig welke bij uitreis nog 6 maanden geldig is.
Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels.

Douane
Het is verboden verse producten zoals fruit, melkproducten en vleeswaren mee te nemen. 
De controle hierop bij aankomst in Argentinië is erg streng. 
 
Fotograferen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
 
Geldzaken / valuta in Argentinië
De nationale munteenheid is de Argentijnse Pesos. Via de reisleider Maurits kunt u uw Dollars en Euro’s omwisselen in de lokale munteenheid de Peso. Dit omdat er in Argentinië diverse wisselkoersen worden gehanteerd, waarbij de bankkoers erg nadelig is. 
Cash geld is te adviseren omwille van de gunstige marktkoers i.p.v. de officiële wisselkoers via bankkaarten/creditkaarten. 
 
Creditcards
Creditcards worden in hotels, de betere restaurants en de betere winkels geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Zorg dat u tijdens uw reis voldoende contant geld bij u heeft. Dit kunnen zowel euro’s, bij voorkeur dollars zijn. Dollars kunt u bij uw reisbegeleider omwisselen in Pesos. In de meeste restaurants kunt u enkel in de peso betalen. Bij souvenirmarkten en andere toeristische omgevingen kunt u vaak in dollars betalen. Om in Argentinië met uw bankpas geld te kunnen pinnen dient u voor uw vertrek uw bankpas op niveau ‘wereld’ te zetten. 
 
De wisselkoers tussen de pesos en euro’s is aan verandering onderhevig. Euro’s of dollars kunt u ter plaatse wisselen bij een wisselkantoor of bank. Tevens kunt u met uw bankkaart geld afhalen. Het is altijd verstandig om voldoende peso’s cash op zak te hebben. Uiteraard kunt u bij de hotels uw euro’s of dollars wisselen, echter is de koers vaak ongunstiger. Geld wisselen op de zwarte markt is niet te adviseren i.v.m. veiligheid evenals valse biljetten. Tip: Het is handig om een app te installeren op uw telefoon zodat u altijd weet wat de officiële wisselkoers is.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Argentinië om een fooi te geven. De richtlijn is zeker 10% van de rekening als u op restaurant gaat of iets consumeert in een bar. 
De gidsen en chauffeurs in Argentinië verwachten ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan.
Voor de diverse gidsen / chauffeurs en wordt er een fooienpot gemaakt. De richtlijn is € 6,- per persoon per dag. De fooien zullen worden verzameld aan het begin van de reis. 
 
Gezondheid
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
 
Vaccinaties 
Voor een reis naar Argentinië is er bij een bezoek aan nationaal Park Iguazu een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aangeraden. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts.  
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
 
Openingstijden
Winkels
In Argentinië openen de meeste winkels vanaf 09.00 uur. Supermarkten zijn in het algemeen vanaf 08:00 uur open. Met uitzondering van Buenos Aires is er een siësta sluiting tussen de middag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Nadien blijven de winkels geopend tot 19.30 uur of zelfs 20.30 uur. Supermarkten blijven open tot 22.00 uur en zijn vaak ook het hele weekend geopend. Op zaterdag sluiten veel winkels al om 15.00 uur.
 
Musea
Openingstijden zijn per museum verschillend. Alle musea zijn op maandag gesloten.
 
Post, internet en telefoon
Internet
In vrijwel elk hotel is er gratis Wifi aanwezig. Informeer vooraf naar de roamingkosten bij uw provider, zo komt u niet voor verrassingen te staan. In Buenos Aires staat het vol met internetcafés. 
 
Telefoon
Telefoneren vanuit Argentinië naar Europa is vrij prijzig. De prijzen hangen af van uw provider. Meestal krijgt u bij binnenkomst in het land een berichtje wat de kosten zijn vanuit het land waar u zich bevindt. Ook kunt u bij aankomst een simkaart en beltegoed aankopen.
 
Post
Postzegels koopt u op het postkantoor. Een kaart doet er tussen tien dagen en een maand over om in Europa aan te komen.
 
Openbaar vervoer
Argentinië kent een uitgebreid busnetwerk. De bussen zijn netjes en veilig, er zijn verschillende klassen. In de wintermaanden is het vooral moeilijk om richting Patagonië te reizen. 
In Buenos Aires is er een metrosysteem waarmee je naar al de wijken van de hoofdstad kan reizen. Let hier wel goed op je waardevolle spullen.
Met de trein reizen is voordeliger dan per bus, maar er kunnen minder bestemmingen per trein bereikt worden.
De wegen in Argentinië zijn goed te noemen. Sommige stukken bestaan weliswaar uit onverharde wegen, te denken aan de nationale parken in het zuiden.
 
Omgangsvormen in Argentinië
In Argentinië zijn de omgangsvormen vergelijkbaar met die in het zuidelijk deel van Europa. Het merendeel van de Argentijnen is van Europese komaf en het is dan niet zo vreemd dat men elkaar begroet met een hand en hartelijk is in de omgang. Niet alleen vrienden maar ook collega’s, met inbegrip van mannen, onder elkaar, begroeten elkaar met één kus op de rechterwang.
 
Veiligheid
Argentinië is een redelijk veilig land, maar net zoals overal moet je waakzaam zijn. Het grootste veiligheidsprobleem zijn zakkenrollers, vooral op drukke plaatsen. Bezoek geen afgelegen straten of wijken. 
Let goed op uw geld en bezittingen, draag geen opvallende sieraden.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Los Glaciares Nationaal Park
- Guarani Jezuietenmissies
- Iguazu Nationaal Park
- Cueva de las Manos, Rio Pinturas
- Valdes schiereiland
- Ischigualasto / Talampaya Natuurparken
- Jezuietenblok en Estancias Cordoba
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Argentinië zijn: Nieuwjaar (1 januari). Driekoningen (6 januari), Herdenkingsdag (24 maart), dag van de Meirevolutie (25 mei), Dia de la Bandera (20 juni), Onafhankelijkheidsdag (9 juli), onbevlekte ontvangenis (8 december), Kerstmis (25 december)
 
Nederlandse Ambassade in Buenos Aires
Olga Cossettini 831 / piso 3
C1107CDC Buenos Aires   Tel: +54 1143380060/70 
 
Argentijnse Ambassade in Den Haag
Javastraat 20
2585 AN Den Haag   Tel.: +31 70 311 84 11
 
Belgische Ambassade in Buenos Aires
Olga Cossettini 831 / piso 3
C1107CDC Buenos Aires   Tel: +54 1143137272
 
Argentijnse Ambassade in Brussel
Louizalaan 225
1050 Brussel   Tel.: +32 2 647 78 12

 


Algemeen
De republiek Chili, is bekend om het wereldberoemde Paaseiland. Het langgerekte land is ingeklemd tussen het Andes gebergte en de Grote Oceaan en kent door zijn langgerekte vorm meerdere klimaatzones.
Het land is opgedeeld in regio’s (16) die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in provincies.
Voor de reiziger is Chili door zijn vele natuurverschijnselen bij uitstek een vakantiebestemming voor natuurliefhebbers, mede door het gebied Patagonië welk deels in Argentinië en deels in Chili ligt. Chili was vroeger het grondgebied van verschillende Indianenstammen. Veeteelt en landbouw zijn de voornaamste bron van inkomsten.
 
Ligging.
Chili ligt in Zuid-Amerika met als buurlanden Peru, Bolivia en Argentinië. Chili is één van de zuidelijkste landen en  is gelegen tussen de Grote Oceaan enerzijds en aan de andere zijde het Andes gebergte.
 
Klimaat
Chili heeft een mediterraan klimaat met lange, hete zomers en koele, natte winters. 
Het zuiden kenmerkt zich door het zgn. toendraklimaat, met aan de kust lagere temperaturen.
De seizoenen zijn tegenovergesteld van onze seizoenen. In de winter kunnen we temperaturen van 18 – 20ºC verwachten met in de nacht zelfs temperaturen rond het vriespunt. In de zomer liggen de temperaturen tussen 30 – 36ºC met in de nacht 15 – 18ºC.
 
Religie
Het overgrote deel van de bevolking christen. Een klein deel van de bevolking hangt geen enkel geloof aan.
 
Eten en drinken
Eten neemt een belangrijke plaats in in het dagelijkse leven; men gaat relatief laat aan tafel: de lunch vanaf 14:00 en het diner pas vanaf 21:00 uur. In Chili zijn gegrilde vleesgerechten en bonenschotels populair. Iedere regio kent natuurlijk zijn eigen specialiteit. Bekende traditionele Chileense gerechten zijn pastel de choco, een ovenschotel en de nationale snack: empanada. Waar wij onze boterhammen eten, zijn in Chili de marraquetas favoriet.
Koffie en thee zijn niet heel populair, op straat verkoopt men veel mote con huesillo, een soort fruitsap van perzik.  
 
Drinkwater
In Chili is het kraanwater niet altijd drinkbaar. Drink daarom alleen water uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes. Vermijd groente of fruit dat in ongekookt water is gewassen. Kook leidingwater ook voordat u het gebruikt om mee te koken. Gebruik ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen en lenzen schoonmaken alleen gekookt water of flessenwater.
 
Elektriciteit
De netspanning is 220 V. Voor sommige stopcontacten hebt u een universele wereldstekker nodig. 
 
Tijdverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Chili 5 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het in Chili 4 uur vroeger.
 
Taal
In Chili is Spaans de officiële taal, maar een groot deel van de bevolking spreekt wel een van de vele Maya talen.
Hallo: hola
Ja:
Nee: no
Dankjewel: gracias
Hoe gaat het? cómo estás?
 
Bagage en kleding
Voor Chili gelden geen bijzondere kledingseisen, wel is het advies (en dat geldt voor alle reizen) draag laagjes kleding. Ook al te “blote” kleding wordt niet op prijs gesteld. Wat niet mag ontbreken zijn een zonnebril, hoedje of pet, zonnebrandmiddel en DEET.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. 
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Chili heeft u een geldig paspoort nodig, welk nog 6 maanden na inreis geldig dient te zijn. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben geen visum nodig om Chili in te kunnen reizen. Wel is het vereist een retour- of doorreisticket te tonen. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.
Het Nederlandse en Belgische rijbewijs zijn geldig in Chili, ook bij het huren van een voertuig. Let wel: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Soms vragen verhuurbedrijven om een IRB (internationaal rijbewijs). 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Fotografeer nooit militaire locaties, -gebouwen of grensposten. Dit is in geen enkel land verstandig. Wees voorzichtig met het fotograferen van de bevolking; vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De nationale munteenheid in Chili is de peso (CLP). 
 
Creditcards
Creditcards worden in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank. US $ worden vrijwel overal geaccepteerd. 
 
Geld wisselen
Wissel alleen bij een bank. Wisselkantoren en hotels rekenen doorgaans een ongunstiger koers. 
 
Fooien
In Chili is de fooi soms inbegrepen bij de rekening. Indien dit niet het geval is kunt u 15% fooi hanteren, het liefst in US$. Ook de gids, chauffeur en kamermeisje zullen een fooi van 5-10% zeker op prijs. 
In supermarkten is een klein bedrag gebruikelijk voor diegene die je boodschappen in pakt.
 
Gezondheid
De medische zorg in Chili kent zowel particuliere als openbare ziekenhuizen. De particuliere ziekenhuizen zijn beter uitgerust en hygiënischer, houd er ook rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verleende zorg. Reizigers worden daarom geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. In Chili kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. In sommige gebieden komt ook malaria voor. Draag beschermende kleding en gebruik een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen. Hondsdolheid komt voor in Chili. Vermijd contact met zoogdieren.
Neem direct contact op met een arts bij een beet of krab van een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis).
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht maar zeker aan te bevelen. In bepaalde gevallen is een inenting tegen gele koorts verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts of GGD vragen betreffende vaccinaties. 
In Chili kun je reizigersdiarree krijgen. Ook dengue komt voor.
 
Openingstijden
Veel winkels (vooral buurtwinkels en souvenirwinkels) zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 09:00 – 20:30 uur met een siësta in de middag. Banken zijn maandag – vrijdag geopend tussen 08:00 – 15:00 uur. 
 
Restaurants
Het merendeel van de restaurants is geopend tussen 11.30 – 23.30.
 
Post, internet en telefoon
Internet:
In het gehele land is goede dekking. De meeste hotels bieden gratis WiFi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. In Chili zijn WiFi-hotspots beschikbaar in de bekendste openbare parken en in vrijwel alle horeca. 
 
Telefoon:
Het mobiele bereik is bijna overal goed, de netwerken die er zijn bieden ruime dekking in Chili. 
Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 0056.
 
Openbaar vervoer
In Chili bestaat het openbaar vervoer voornamelijk uit bussen. Meestal zijn dit kleinere bussen in de stad en grote touringcars tussen de steden.De afstanden zijn soms erg groot, waardoor er ook “slaap”-bussen zijn.
In enkele steden is ook een metrolijn. 
 
Veiligheid
Chili is één van de veiligste landen in Zuid-Amerika. Wel zijn zakkenrollers actief op stadsbussen, op markten, op het strand, drukke plaatsen in het algemeen. Alert zijn is dus de boodschap en loop op straat niet met kostbare camera’s en sieraden “te koop”.
Algemeen alarmnummer 133.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- cultuur Aymara gemeenschappen
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Chili zijn: Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Dag van de Arbeid (21 mei), Saint Peter en Saint Paul ( juni), Herdenking van de zeeslag bij Iquique (2 juli),  Onze-Lieve-Vrouwe van de berg Carmel (augustus), Onafhankelijkheidsdag ( september), Kerstmis, Oud & Nieuwjaarsdag.
 
Nederlandse ambassade in Chili
Av. Apoquin do 3500 13e verdieping Las Condes (Metro El Golf), Santiago, Tel: +56 2 2756 9200
 
Chileense ambassade in Nederland
Parkstraat 30, 2514 JK ’s-Gravenhage, Tel: +31 70 312 36 40
 
Belgische ambassade Chili
Edificio Forum Avenida Providentia 2653, Piso 11 – Oficina 1103, Santiago, Tel: +56 2 269 404 00
 
Chileense  ambassade België
Aduatukersstraat 106, 1040 Etterbeek, Tel: +32 2 280 16 20