19-Daagse individuele rondreis Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië,
v.a. € 2215,00 p.p.

19-Daagse individuele rondreis Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië,

Deze 19-daagse individuele reis door Centraal-Azië brengt u van het moderne, rijke Ashgabat langs de culturele monumentale steden in Oezbekistan aan de zijderoute naar de nomaden in Kirgizië die vasthouden aan de tradities van hun bestaan. Sovjet Reizen verzorgt tijdens deze reis Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië voor u het vervoer ter plaatse en de overnachtingen. Zo kunt u alle aandacht geven aan de grote diversiteit die u tijdens deze 19 dagen door Centraal-Azië te zien krijgt.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Transfers van de luchthaven/treinstations naar het hotel en v.v.
• Overnachtingen in comfortabele 3 sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• 1 Overnachting in een tent in de woestijn inclusief diner
• 2 x Lunch en 4 x diner in Kirgizië
• Alle vervoer/ transfers conform het programma
• Alle vervoer/ transfers conform programma waaronder privé chauffeur gedeelte Kirgizië
• Treinticket Bukhara - Samarkand, 2e klasse
• Treinticket Samarkand - Tasjkent, 2e klasse
• Transfer van Khiva naar Bukhara (indien mogelijk met de trein 2e klasse)
 
Exclusief
• Internationale vlucht. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Uitnodiging visum Turkmenistan € 35,- p.p.
• Visa fee bij aankomst ca. $ 80,- p.p.
• Migratietax bij aankomst in Turkmenistan ca. $ 12 p.p.
• Toeristentax Turkmenistan $ 2,- p.p.p.d
• Optionele stadstour Ashgabat onder begeleiding van een lokale Engelstalige gids € 150,- p.d. (vooraf boeken)
• Optionele excursies onder begeleiding van een lokale Engelstalige gids € 70,- p.p.p.d.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies, entreegelden etc.
 
Bijzonderheden
• Alle bovengenoemde prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.
• Treinreizen in Oezbekistan zijn veel handiger dan met de auto. U heeft de keuze uit diverse treinen om de meest populaire toeristische bestemmingen te bereiken. De Afrosiyob en Sharq voeren regelmatige reizen uit naar Samarkand, Bukhara, Tasjkent en Khiva. Tussen Bukhara en Khiva reizen geen dagelijkse treinen, dus afhankelijk van uw reisprogramma en reisdatum zullen wij een transfer of treinreis inzetten.

Dag 1 – 2 – Ashgabat
Vertrek volgens vluchtschema naar Ashgabat. Na aankomst op de luchthaven wacht onze vertegenwoordiging op u voor de transfer naar het hotel. Op dag 2 heeft u een auto en chauffeur ter beschikking om de stad op eigen tempo te verkennen. U kunt in overleg met de chauffeur het programma bepalen. De bouw van de Centraal-Aziatische spoorlijn in 1881-18 85 gaf een krachtige impuls aan de ontwikkeling van de stad Ashgabat. Zo’n 14 jaar geleden, onder leiding van de inmiddels overleden president Turkmenbashi, is begonnen met de herinrichting van de stad. Het resultaat is een ruime stad waar het straatbeeld gedomineerd wordt door de volledig in marmeren opgetrokken gebouwen, brede lanen & impressionante architectuur. De luxueuze appartementen, prachtige overheidsgebouwen en moderne sportcomplexen vallen in het niet bij het zien van het presidentieel paleis. Leuk is een wandeling door het Park der Onafhankelijkheid met de Neutraliteitsboog. Net als Zwitserland is Turkmenistan een neutraal land. Turkmenistan zou Turkmenistan niet zijn als het niet in overdaad is. Het park telt dan ook maar liefst 150 fonteinen, waaronder de hoogste trapsgewijze fontein ter wereld. In de volkswijk staat de Ertogrul Ghazi moskee, gebouwd naar voorbeeld van de Blauwe moskee in Istanbul. Het Nationaal Historisch en Etnografisch Museum van Turkmenistan laat u kennismaken met Archeologische opgravingen. In de wijde omtrek staat de Tolkuchka bazaar bekend als de meest levendige en kleurrijke markt. Net iets buiten de stad treft men de archeologische site van de voormalige hoofdstad Nissa. Deze stad werd gesticht rond 250 voor Christus als hoofdstad van het Parthische Rijk. Onder Parthisch bestuur werd het grondgebied beschermd door 43 verdedigingstorens en Mitridatkert genoemd, refererend naar de Parthische koning Mithridates. Mogelijk diende het fort van Nissa dan ook als mausoleum. De hellenistische invloed is duidelijk zichtbaar in de architectuur van de vesting, de beeldhouwwerken alsook in de andere decoraties die op de site gevonden zijn. De tempelhal waar de overblijfselen van een stenen altaar werden gevonden, duidt op het zoroastrisme dat hier beleden werd. Overnachting in Ashgabat.
 
Dag 3 – Ashgabat – Darwaza
Na de lunch wordt u opgehaald en rijdt u per 4x4 naar misschien wel één van de meest bizarre plaatsen die u zal zien tijdens deze reis, Darwaza. Onderweg maken we enkele stops, waaronder een bij Erbent, een nomadische nederzetting, gelegen tussen de zandduinen van de Karakum woestijn. Hier kunt u op een bijzondere manier het traditionele Turkmeense nomadenleven ervaren, een groot contrast met de luxe in de hoofdstad.
Terwijl de twee kraters die we onderweg zien, zijn gevuld met modder en water staat de krater van Darwaza al sinds 1950 in brand. Het verhaal gaat dat men getracht heeft gas te winnen naar waar blijkt op een onstabiele ondergrond. Hierdoor zijn meerdere grote kraters ontstaan met een diameter van zo’n 60 m. Tientallen meters hoge vlammen verlichten ‘s nachts de woestijn, hetgeen enigszins een rare maar unieke ervaring is. In het op veilige afstand gelegen tentenkamp wordt gezorgd voor een heerlijke barbecue. Overnachting in het tentenkamp aan de gaskrater.
Ashgabat – Darwaza:  3 uur rijden
 
Dag 4 – Darwaza – Khiva
Na de nacht te hebben doorgebracht in de woestijn is het tijd om richting de laatste bezienswaardigheid van onze reis naar Turkmenistan te gaan. Kunya Urgench, gelegen aan de oever van de Amu Darya rivier staat sedert 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hier treft men een aantal monumenten welke dateren uit de 11e tot 16e eeuw, waaronder een moskee, toegangspoort, mausoleum en fort. Deze monumenten herinneren aan de bijzondere architectuur die tot aan Iran, Afghanistan en India reikte. Na de lunch is het de hoogste tijd om naar de grens te rijden. Na de passage verder naar de sprookjesstad Khiva. Overnachting in Khiva.
Darwaza – Khiva: 6 uur rijden.
 
Dag 5 – Khiva
Khiva is één van de grootste historische steden langs de zijderoute en ook de meest toeristische stad van Oezbekistan. De oude ommuurde stad is bijna geheel intact gebleven en wanneer u voor de machtige stadsmuren en de stadspoort van Khiva staat, waant u zich in een geheel andere wereld. Rondom de blauwe onafgemaakte brede Kalta Minor minaret lijkt het of het leven uit de vroegere tijden heeft stilgestaan. Khiva bestaat uit een binnen- en buitenstad met elk hun eigen ommuring: de Dichan Kala is de buitenstad, waar de huidige bevolking leeft en de Ichan Kala is de binnenstad, dat een waar openluchtmuseum is. Overnachting in Khiva.
 
Dag 6 – Khiva – Bukhara
In de ochtend vertrek naar het treinstation waar u de trein naar Bukhara neemt. Bij aankomst transfer naar het hotel. Bukhara is een oude nederzetting met een geschiedenis die teruggaat tot voor de tijd van de verovering van Sogdiana door Alexander de Grote. In 892 werd Bukhara de hoofdstad van de Samaniden en dat betekende een periode van grote voorspoed. Het rijk omvatte grote delen van Oezbekistan, Tadzjikistan, Iran en Afghanistan. In de 16e eeuw, na de oprichting van de Oezbeekse Shaibanai-dynastie, werd Bukhara opnieuw de hoofdstad van een groot Centraal-Aziatische staat. De stad groeide en de nieuwe stadsmuren werden gebouwd. De vrijdagmoskee, gebouwd in 1514 staat naast de 48 meter hoge Kalyan minaret, het symbool van Bukhara. Het werd één van de grootste structuren in Centraal-Azië. Aan de andere kant van het plein, waar de minaret staat, is de Miri-Arabische medresse gebouwd in 1535-1536 als islamitische school. Overnachting in Bukhara. Treinschema: 08:23 – 13:55 (do / vr / zo)
 
Dag 7 – Bukhara
Overnachting in Bukhara.
 
Dag 8 – Bukhara – Samarkand
In de ochtend volgt de transfer naar het treinstation voor vertrek per trein naar Samarkand. Tegen het einde van de morgen komt u aan en zal onze vertegenwoordiging u naar het hotel brengen. De historische stad Samarkand is een kruispunt en smeltkroes van veel culturen. Deze mix is te danken aan de vele invasies die de ruim 2.700 jaar oude stad ten deel vielen. Zo hebben o.a. Alexander de Grote, de Arabieren en de troepen van Djengis Khan de stad veroverd. De grootste invloed van wat we tegenwoordig terugzien in de stad komt van Timoer Lenk en zijn kleinzoon Ulugbek. De stad beleefde haar grootste glorie tijdens deze dynastie in de 14e en 15e eeuw. Het sprookjesachtige Samarkand wordt vaak beschreven als het ‘Paradijs van het Oude Oosten’ en de ‘Parel van de islamitische wereld’. De oude stad bestaat uit een gebied van meer dan 4 km² en werd in de 11e eeuw omringd door een 8 meter hoge muur. Na de schade die door de Mongolen in de 13e eeuw was toegebracht, herrees Samarkand in de 14e eeuw fraaier dan voorheen uit zijn ruïnes. De optionele stadstour begint in het centrum van het oude gedeelte bij het Registan Plein. Het wereldberoemde plein is door Marco Polo omschreven als één van de mooiste pleinen ter wereld. Dit plein is in de 14e eeuw ontworpen en wordt aan drie zijden omringd door grote religieuze gebouwen, de Ulugbek, Tilla Kori en Sherdor medressen. De oudste van de drie is de Ulugbek medresse, in 1417-20 gebouwd door de kleinzoon van Timoer. Achter de rijk gedecoreerde façade bevindt zich een kleine binnenplaats die wordt omringd door de cellen waar de studenten en hun leraren, de moellahs, verbleven. Imposant zijn de ruïnes van de Bibi Khanym Moskee. Iets buiten het centrum ligt het 15e-eeuwse observatorium van Ulugbek. Voor die tijd was dit een zeer nauwkeurig en toonaangevend instrument. Het nabijgelegen Shakhi-Zinda mausoleumcomplex is een groep mausolea gebouwd rond de tombe van Kussam Ibn Abbas, de neef van Profeet Mohammed, die volgens de overlevering de islam naar Samarkand heeft gebracht. Hij zou aan het einde van de 7e eeuw zijn vermoord op de plek waar nu zijn tombe staat. Overnachting in Samarkand.
Treinschema: 05:00 – 06:30 uur
 
Dag 9 – Samarkand
Vandaag heeft u tot zo’n 15:00 uur ter vrije besteding. In de loop van de middag wordt u bij het hotel opgehaald voor de transfer naar het treinstation voor het vertrek met de hogesnelheidstrein Afriosyob naar Tasjkent. Na aankomst in Tasjkent volgt de transfer naar uw hotel.
Treinschema: 18:00 – 20:10 uur
 
Dag 10 – Tasjkent 
De eeuwenoude stad Tasjkent vindt zijn oorsprong in de vruchtbare oase aan de rivier Chicik. Door de zware aardbeving van 1966 zijn er in het huidige Tasjkent weinig historische gebouwen te vinden. De stad is een typische Sovjetstad; brede met bomen omlijste boulevards, pleinen, fonteinen en appartementenblokken. Vroeger was Tasjkent een belangrijke halte op de zijderoute tussen Europa en Azië. Vandaag de dag heeft de stad zich ontwikkeld tot een moderne stad waarvan maar liefst één derde van de oppervlakte is ingenomen door prachtige parken en tal van fonteinen. In het oude gedeelte van de stad valt direct het imposante Khast Iman complex op met de vrijdagmoskee, het Kafali Shash mausoleum en de Kukeldash medresse. De wereldberoemde Koran van kalief Uthman, ofwel de Ottomaanse Koran ligt hier tentoongesteld. De Ottomaanse Koran is de primaire bron van de islam, die werd geschreven in het midden van de 7e eeuw. Nabij het oude centrum treft u de drukbezochte Chorsu Bazaar, een imposant schouwspel van mensen, geuren en kleuren.
In het moderne centrum treft u het Amir Timoer plein, waar een groot standbeeld van deze vroegere grootse leider midden in het groene park prijkt. Op wandelafstand is het Navoi Operagebouw, het centrale park met diverse monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van de aardbeving in 1966. Overnachting in Tasjkent.
 
Dag 11 – Osh
In de morgen wordt u opgehaald in het hotel voor een prachtige rit door de uitgestrekte Fergana-vallei. Wat direct opvalt zijn de prachtige bergen en meren in deze regio. De Fergana-vallei is het hart van de katoenteelt van Oezbekistan. 
Aangekomen aan de Oezbeeks-Kirgizische grens wacht de Kirgizische chauffeur voor de rit naar Osh, de tweede stad van Kirgizië. Legendes vertellen dat de stad gesticht zou zijn door Salomon of Alexander de Grote, maar tastbaar bewijs ontbreekt hiervoor. Wel bekend is dat de stad een cruciaal punt voor handelaren was. In de middeleeuwen verhandelden de nomaden uit de bergen hun vee, terwijl handelaren uit Azië en Europa hier met hun karavanen kwamen. In 1762 werd Osh onderdeel van het Kanaat van Kokand en groeide uit tot één van de belangrijkste handelsposten van het kanaat. Overnachting in Osh.
Tasjkent – Osh: 7 uur rijden
 
Dag 12 – Chichkan-kloof
Waar dat in Oezbekistan majestueuze bouwwerken indruk hebben gemaakt, draait het in Kirgizië om natuurschoon. De uitgestrektheid van het land wordt afgewisseld door dramatische bergpassen, alpine meren en nomaden die hun kuddes op eeuwenoude wijze hoeden. De route vandaag neemt ons mee door de Chichkan kloof. Geniet van de prachtige omgeving en maak een wandeling of ontspan aan de bergrivier. Overnachting in een kleinschalig hotel gelegen in de kloof. 
Osh – Chichkan: 7 uur rijden
 
Dag 13 – 14 – Son-Kul Meer
Vandaag reist u verder naar het Son-Kul Meer. Onderweg kunt u diverse stops maken om het natuurschoon op u in te laten werken en foto’s te maken. Bij aankomst bij het Son Kul kunt u een rondje om het meer rijden. U rijdt langs de noordelijke kust van het meer naar het zuidelijke gedeelte geheel offroad. Het meer ligt op een hoogte van 3000 meter en de vegetatie verandert dan ook. Onder de pieken van de Tien Shan wonen de nomaden in hun traditionele joerten. Aan de oever van het meer zult u verrast worden door de diversiteit van water- en roofvogels zoals ganzen en valken, maar ook van de diverse plantensoorten die hier te vinden zijn. Diner en overnachting in joert bij het Son Kul Meer. Chychkan – Son-Kul: 7 uur rijden
 
Dag 15 – Son-Kul Meer – Kochkor – Bokonbayevo
U reist verder langs het dorpje Kochkor, waar nog traditioneel vilten tapijten worden gemaakt. Vervolgens rijdt u langs de zuidelijke oever van het Issyk-Kul Meer, dat omringd wordt door het Tien Shan gebergte. Na het Titicaca meer in de Andes is dit het grootste en hoogstgelegen bergmeer ter wereld. Het water heeft een aangename temperatuur en u kunt hier dan ook een duikje wagen. Aankomst in het kleine dorpje Bokobayevo, gelegen aan de zuidkant van het meer. 
De overnachting is bij een lokale familie die u graag meer vertelt over hun dorp en tradities. 
Overnachting in Bokonbayevo.  
Son-Kul – Bokonbayevo: 7 uur rijden
 
Dag 16 – Karakol
Aan de oostzijde van het Issyk-Kul ligt het stadje Karakol, die in 1869 werd gesticht als een Russisch garnizoen. De stad groeide snel toen ontdekkingsreizigers vanaf hier dieper het Tien Shan gebergte introkken. De meest bekende van deze ontdekkingsreizigers was  Nikolai Przhevalsky die hier in 1888 stierf. Interessant is het museum dat ter ere van hem is opgericht. Ook het geweld in China tegen de islamitische Dungans in de 2e helft van de 19e eeuw zorgde voor een groei van de stad toen deze zich hier gingen vestigen. Bezoek dan ook zeker de houten Dungan moskee met duidelijk Chinese kenmerken. 
Overnachting in Karakol.
Issyk-Kul – Karakol: 4,5 uur rijden
 
Dag 17 – Karakol – Cholpon-Ata
Cholpon Ata ligt aan de oever van Issyk Kul en was ten tijde van de Sovjet-Unie een kuuroord. Tegenwoordig is het een geliefde badplaats voor de Kirgiziër, Oezbeken en Kazachen die hier komen voor het strand en het kraakheldere water. Cholpon Ata is eveneens de plaats waar de World Nomadic Games elke 2 jaar plaatsvinden. Net buiten het centrum vinden we het openluchtmuseum van petrogliefen. Op het 42 ha. grote terrein vinden we een bijzondere collectie van petrogliefen, daterend uit het 2e millennium voor Christus tot de 4e eeuw na Christus. 
Overnachting in Cholpon Ata.
Karakol – Cholpon-Ata: 3 uur rijden
 
Dag 18 – Bishkek
Vandaag maken de oevers van het meer langzaam plaats voor de rotsachtige Boom Vallei en de Chui Vallei, waar u een (foto)stop kunt maken. Langs de route naar de hoofdstad komt u nabij Tokmak de 11e-eeuwse Burana toren tegen. Van deze minaret heeft u een geweldig uitzicht over de vallei. Naast de Burana toren zijn de resten van een oud fort te vinden. Er omheen ligt ook nog de aarden wal van de vroegere stadsmuur van de verdwenen stad Balasugan.
Eenmaal aangekomen in de hoofdstad heeft u de rest van de dag ter vrije besteding. Bishkek is een groene stad, die u direct laat zien hoe de Centraal-Aziatische cultuur en het Sovjetverleden zich mengen. De stad telt ongeveer 1 miljoen inwoners en is het politieke, economische en culturele centrum van het land. Het centrum van de stad is opgetrokken in moderne Sovjetstijl en rondom het centrale plein, Ala Too, vindt u diverse imposante regeringsgebouwen, musea en het standbeeld van Lenin. Een bijzonder tafereel is de wisseling van de wacht. 
Cholpon-Ata – Bishkek: 6 uur rijden
 
Dag 19 – Bishkek
Er is een einde gekomen aan uw reis. De transfer volgt van uw hotel naar de luchthaven in Bishkek.
Tijdens uw 19-Daagse individuele rondreis Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië, verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Ashgabat - Hotel Ak Altyn

Hotel Ak Altin Plaza

Een modern gebouw, centraal gelegen in Ashgabat. Hoewel belangrijke musea en bezienswaardigheden dichtbij zijn gelegen, wordt dit hotel omringd door veel groen.

 

Faciliteiten:

Ak Altin Plaza Hotel beschikt over restaurants, bars, casino’s, buitenzwembad en meerdere veel voorkomende faciliteiten.

 

Kamers:

Dit hotel beschikt over ruim honderd comfortabele kamers, alle voorzien van een privé badkamer, air conditioning, minibar, televisie en telefoon.

 

TENT

Darwaza - Tentenkamp

Camping
Nabij Darwaza zetten we onderweg een tentenkamp op en zult u dus overnachten in een tent. Wat mag u van deze overnachting verwachten? Matrassen op de grond, slaapzakken, kussens, water om u te wassen en natuurlijk overige kampeeruitrusting waarmee eenvoudige maaltijden kunnen bereid worden. Een overnachting in dit tentenkamp brengt u een unieke ervaring onder een indrukwekkende sterrenhemel.

Khiva - Hotel Asia Khiva

Hotel Asia Khiva

Hotel Asia Khiva ligt vlak bij het oude centrum, dicht bij de Ichan-Qala poort.

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een eigen restaurant waar u kan proeven van lokale en internationale gerechten. In de bar kan u terecht voor een drankje. Verder is er een spa- en wellnesscentrum met fitness, zwembad en sauna.

 

Kamers:

De modern ingerichte kamers hebben allen satellliet-tv, airco en volledig ingerichte badkamer met bad of douche.

 

Bukhara - Hotel Bibi Khanum

Hotel Bibi Khanum

Hotel Bibi-Khanym ligt in het centrum van Bukhara vlak bij de moskee en op slechts 2 wandelminuten van het Lyab-i Hauz complex. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een ontbijtzaal, gratis wifi. Tevens is er fietsverhuur.

 

Kamers:

De traditioneel ingerichte kamers zijn voorzien van airco, flatscreen-tv. De badkamers zijn voorzien van douche en haardroger.

Samarkand - Hotel Dilshoda

Hotel Dilshoda

Gelegen tegenover het Gur-e Emir mausoleum kent dit hotel een centrale ligging in de binnenstad.

 

Faciliteiten:

Hotel hotel beschikt over een 24-uurs receptie, gezellige binnentuin. Tevens wordt er elke ochtend een uitgebreid ontbijt geserveerd.

 

Kamers:

De eenvoudig ingerichte kamers hebben allen airco, wifi en sateliet-tv. Een volledig ingerichte badkamer met bad of douche.

Tasjkent - Hotel Uzbekistan

Hotel Uzbekistan

Gelegen op 100 meter van het Amir Temur Plein heeft dit hotel een zeer centrale ligging.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een eigen restaurant met Europese en lokale specialiteiten. In de bar kan u genieten van een drankje.

Tevens is er ook een snackbar, fitnessruimte met sauna, schoonheidssalon, massagesalon.

 

Kamers:

De klassiek ingerichte kamers beschikken over airco en flatscreen-tv en volledig ingerichte badkamer. De suites hebben extra een minibar.

 

Osh - Hotel Classic

Hotel Classic 
Modern hotel In het centrum van Osh op ca. 5 minuten wandelen van het centrale park. 

Faciliteiten:
Dit hotel beschikt over een restaurant, entertainment en een welnesscentrum met o.a. zwembad, massage en sauna. Wifi in het hele hotel. Gratis parkeergelegenheid.

Kamers:
De verzorgdde kamers zijn ingericht met satelliettelevisie, zithoekje, airconditioning, minibar. Een groot gedeelte van de kamers heeft een balkon of terras.


 

Chychkan - Motel Oson

Motel Oson
Eenvoudige, propere overnachtingsplaats in de Chichkan kloof met privéfaciliteiten.

YURT/GER

Son Kul Meer - Son Kul yurt camp

Son Kul Yurt Camp

Dit seizoenskamp ligt bij het hoogelegen Son Kul.

 

Faciliteiten:

Het joertenkamp is ruim van opzet en beschikt over gemeenschappelijke toiletten en wasgelegenheid op enige afstand van de joerten. Restaurant waarbij u soms na de maaltijd een drankje kan nuttigen. Soms is het mogelijk om een paardrijtocht te maken.

 

Joerten:

U verblijft in een traditionele vilten tent, een joert, die de nomaden tot op de dag van vandaag gebruiken. Verblijf is op basis van indeling, in de regel 2 personen per joert. In de joert slaapt u op een bed.

Karakol - Green Yard Hotel

Green Yard Hotel
Dit familiehotel ligt aan de rand van Karakol op ca. 18 km. van de oever van Issyk Kul. Op ca. 10 minuten wandelen vindt u eetgelegenheden en winkels. Het is een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een restaurant met lokale specialiteiten, tuin met zitgelegenheuid, sauna, gratis parkeergelegenheid, verhuurt van fietsen. Wifi door het hele hotel. Er is geen lift. 

Kamers:
De lichte kamers beschikken over satelliettelevisie, minibar, buro en badkamer met bad of douche en toilet. 

Bishkek - Hotel Asia Mountains

Hotel Asia Mountains
Gemoedelijk hotel met rustige ligging op ca. 15 minuten wandelen van het centrum van Bishkek. 

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een restaurant met openhaard, leeshoek, tuin met zwembad en ligstoelen. In het hele hotel is gratis wifi aanwezig. 

Kamers:
De kamers zijn netjes ingericht met houten meubels. Zij zijn voorzien van kleurentelevisie, zitje, koelkastje, waterkoker en airconditioning. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.
 

Algemeen
Oezbekistan spreekt al eeuwen tot de verbeelding van reizigers. Vele reizigers gaan er echter nooit naartoe, terwijl Oezbekistan zo veel moois te bieden heeft, zoals de rijk gedecoreerde moskeeën, Koranscholen en karavanserais. Zodra u het Registan Plein in Samarkand heeft gezien, zal deze in uw geheugen gegrift staan en nooit meer vergeten. Bezoek de gezellige markten van Khiva, Bukhara of Samarkand waarbij u kennis maakt met de vriendelijke bevolking, Oezbeekse kruiden en smaken en de rijke kleuren van het land. Beleef de oude Zijderoute! Maar maak ook kennis met de hoofdstad Tashkent met zijn Sovjet-architectuur en indrukwekkende metrostations. 
 
Ligging
Oezbekistan ligt in Centraal-Azië met Kazachstan in het noorden, Turkmenistan in het zuiden en Tadzjikistan in het oosten. De Fergana Vallei van Oezbekistan grenst aan Kirgizië. Oezbekistan bestaat voornamelijk uit woestijn en semi-woestijn. Het uitgestrekte laagland in het westen bestaat uit de Kyzylkumwoestijn (rode zand) en de oase Choresm aan de beneden loop van de rivier Amu Darya. In het uiterste westen ligt het Aralmeer en het Ustjurtplateau. De Amu Darya en Syr Darya zijn de twee grootste rivieren van Oezbekistan en vinden hun oorsprong in de bergketens ten oosten van Oezbekistan. In het oosten zijn de uitlopers van het Tien Shan gebergte te vinden bij de Ferganavallei. 
 
Klimaat
Oezbekistan heeft een continentaal woestijnklimaat. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 0 tot 10 graden en in de zomermaanden rond de 25 tot 35 graden. De beste reisperiode is in april, mei en begin juni en in het najaar september en oktober. 
 
Religie
In Oezbekistan is ongeveer 90% van de bevolking moslim, waarvan de meeste soennieten zijn. De overige 10% van de Oezbeken zijn Russisch-orthodox. De religieuze vrijheid nam pas toe na de onafhankelijkheid. Na verloop van tijd werden overal madrasa’s en moskeeën opgeknapt en gebouwd. Minderheden kunnen hun eigen kerk of synagoge bezoeken. Islamitische-fundamentalistische groeperingen zijn in Oezbekistan officieel verboden. De Oezbeekse bevolking is over het algemeen niet streng met hun religie. Zo hoort u weinig tot geen oproepen voor het gebed en drinkt de Oezbeekse bevolking ook gewoon alcohol. Een hoofddoek is voor de vrouwen niet verplicht. 
 
Eten en drinken
De Oezbeken maken doorgaans enkele uitzonderingen op de islamitische regels en dat is voornamelijk de alcohol, die evenals in andere voormalige Sovjetrepublieken rijkelijk vloeit. Soms wordt bij de lunch al een glaasje wodka geheven. Ook bier is ruimschoots voorhanden. Oezbekistan heeft verder een uitstekend klimaat voor de druiventeelt, dus lokale witte en rode wijnen zijn er ook.
 
In de hotels kunt u 's ochtends ontbijten met Oezbeeks brood, thee of koffie, diverse soorten beleg en soms een eitje, en - meestal - een glas kefir (plantaardig, maar het lijkt op yoghurt).
Het middagmaal is warm, evenals het diner. De menu's zijn over het algemeen voor zowel lunch als diner hetzelfde: zeer gevulde, voedzame soep (Laghman of Borsjtsj) met brood, hoofdgerecht met vlees, groenten en altijd salade van sla, komkommer en tomaat.
 
Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Indien u niet in de gelegenheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben, kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.
 
Elektriciteit
In Oezbekistan worden dezelfde typen stekkers gebruikt als thuis (220 volt).
 
Tijdsverschil
In Oezbekistan is het 3 uur later dan bij ons. Oezbekistan kent geen zomer- en wintertijd dus is het tijdens onze zomertijd in Oezbekistan 3 uur later.
 
Taal
Het Oezbeeks is de officiële landstaal, een taal die tot de Turkse taalfamilie hoort. Oorspronkelijk maakte de Oezbeekse taal gebruik van het Arabische schrift, van 1929 tot 1940 van het Latijnse alfabet en daarna van het Cyrillische schrift. In 1993 is een wet aangenomen die de overgang naar het Latijnse schrift regelt. In de officiële Oezbeekse teksten werden de gangbare Russische termen vervangen door nieuw gecreëerde Oezbeekse woorden. In de dagelijkse spreektaal bedienen veel mensen zich van het Oezbeeks vermengd met Russisch. Na vijftien jaar onafhankelijkheid is de kennis van het Russisch afgenomen; een nieuwe generatie is opgegroeid met de Oezbeekse taal en ook Engels. Alleen de oudere generatie spreekt nog Russisch en natuurlijk de enkele Rus die gebleven is.
 
Bagage en kleding
Wij adviseren u om wat extra toiletpapier mee te nemen. In de hotels zijn er altijd toiletten en toiletpapier aanwezig. Maar tijdens het reizen, komen we ook wel een langs een rustplek, waar er geen toiletpapier aanwezig is. Het is aan te raden, om hygiënische redenen, zelf vochtig toiletpapier mee te nemen om waar geen water voorhanden is uw handen toch te reinigen. Ook aan te raden is desinfecterende lotion.
 
Voor de bezoeken aan de bezienswaardigheden is soms een bedekte schouder verplicht. Hoofddoeken worden in religieuze sites niet gebruikt en zijn derhalve ook niet noodzakelijk. U kunt uw zwemkleding meenemen, indien er een zwembad is, kunt u hiervan gebruik maken. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar/ jeep één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort en douanebepalingen.
Uw paspoort dient nog minimaal 3 maanden geldig te zijn na vertrek uit Oezbekistan. 
Neem op reis een fotokopie mee van de foto pagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
 
Antiquiteiten van vóór 1945 mogen niet worden uitgevoerd. Wilt u iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet, zorg dan dat u een aankoopbewijs heeft en een verklaring dat het niet van voor 1945 is.
 
Fotograferen en filmen
Oezbekistan is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Kinderen zullen zelfs op de voorgrond dringen om maar in beeld te komen. Vaak ontvangt u als dank, vooral op markten, appels, peren of noten. Als u mensen fotografeert, doe het dan met respect. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Dat kan soms ook zonder woorden: door de camera omhoog te houden en met gebaren duidelijk te maken dat u een foto zou willen maken. Een positieve of een afwerende reactie is meestal eenvoudig herkend. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Mensen kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Sommige vrouwen houden er niet van om gefotografeerd te worden door vreemde mannen. Het kan ook gebeuren dat mensen alleen tegen betaling op de foto willen. Respecteer deze voorwaarde en ga in een dergelijk geval niet van een afstand stiekem fotograferen. Dit kan aanleiding geven tot agressieve reacties.
 
In musea en bij bezienswaardigheden moet u soms een apart kaartje kopen om foto’s of video-opnames te mogen maken. Deze kunnen aanmerkelijk duurder zijn dan het entreekaartje. Wees zeker terughoudend bij het fotograferen van religieuze plaatsen en gebeurtenissen. Het is verboden militaire objecten, grensposten en vliegvelden te fotograferen. 
 
Geldzaken
In Oezbekistan wordt betaald met de Oezbeekse sum (UZS). De koers is sterk aan veranderingen onderhevig.
1 Euro (EUR) = 10.495 Oezbeekse sum (UZS)
 (01-11-2019)
 
Er zijn enkele geldautomaten in de hoofdstad. In de steden kunt u cash euro’s en dollars wisselen bij banken, wisselkantoortjes en veel hotels. In Tasjkent kunt u met uw bankpas wel dollars maar geen sum opnemen.
Creditcards worden geaccepteerd in een aantal grote hotels. In Tasjkent is er een aantal ATM's, waarvan enkelen in de grote hotels. Mastercard gebruikers moeten in de provincie naar de Asaka Bank en Visa-gebruikers moeten naar de Nationale Bank van Oezbekistan (NBU). 
 
U kunt enkel sum terug wisselen naar euro / dollars indien u beschikt over een origineel wisselcertificaat dat u ontvangen heeft bij het wisselen bij een geldwisselkantoor/bank. Er zijn 2 versies van deze certificaten die lastig te onderscheiden zijn. Op het originele certificaat staat vermeld: This certificate gives a right to reexchange foreign currency. Souvenirs kunt u eenvoudig met de euro betalen.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Oezbekistan om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
De gids, chauffeur en reisbegeleiding in Oezbekistan verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is 
€ 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisbegeleiding. 
Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid
De informatie over vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. 
Wij willen u adviseren om in uw reisapotheek een diarreeremmer mee te nemen op reis zoals Immodium. Het eten is anders in Oezbekistan en het kan dus voorkomen dat er wat darmproblemen opspelen. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden
Winkels, postkantoren en kantoren zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Van 13.00 tot 14.00 zijn de meeste zaken gesloten in verband met de lunchpauze. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. In Tashkent zie je steeds meer 24-uurs supermarkten verschijnen waar eigenlijk alles te koop is. 
Bazaars beginnen al vroeg, rond 6.00 uur ’s ochtends.
 
Post, internet en telefoon
Post naar de Benelux doet er een tot twee weken over en is niet overal even betrouwbaar. Internetcafés zijn er in de grote steden en toeristische plaatsen. De meeste hotels beschikken over wifi.
Telefoneren vanuit Oezbekistan brengt hoge kosten met zich mee. Bij de provider van uw gsm kunt u informeren naar de kosten om te bellen en gebeld te worden in het buitenland. Soms is het bellen vanuit de hotelkamer goedkoper. Oezbekistan heeft het internationale landennummer 00998.
 
Veiligheid
Oezbekistan is een zeer veilig land om te bereizen. U kunt zeker overdag zonder probleem op straat wandelen. Zakkenrollen, tasjesroof en straatovervallen komen overal ter wereld voor. Het is daarom verstandig om op uw eigendommen te letten en mensen niet de gelegenheid te geven spullen te stelen. Het kan zeker geen kwaad op drukke markten, stations en bij het in- en uitstappen van het openbaar vervoer extra op uw spullen te letten al is de kans dat u iets zal overkomen klein.
Geld en belangrijke papieren kunt u beter op uw lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van de kleding of in een geldbuidel. Stop een klein geldbedrag in uw portemonnee zodat u niet al uw geld kwijt bent als zakken gerold worden. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. U kunt deze gegevens ook scannen en naar het eigen mailadres sturen zodat u er in elk willekeurig internetcafé over kunt beschikken. Laat geen waardevolle spullen op de hotelkamer achter.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO 
      -    Historisch centrum van Bukhara
- Historisch centrum van Shakhrisabz
- Itchan Kala in Khiva
- Samarkand
- Westerse Tien-Shan gebergte
 
Nationale feestdagen
De nationale feestdagen in Oezbekistan zijn: Nieuwjaarsdag op 1 januari, Internationale Vrouwendag op 8 maart, Nowruz – het Perzische Nieuwjaar op 20 maart, Dag van de overwinning op 9 mei, Kinderdag op 1 juni, Onafhankelijkheidsdag op 1 september, Lerarendag op 1 oktober en de Dag van de grondwet op 8 december. Daarnaast zijn er nog religieuze feestdagen zoals Ramadan en het offerfeest wat elk jaar weer in een andere periode valt. 
 
Ambassade van Oezbekistan in Brussel
Franklin Rooseveltlaan 99, 1000 Brussel, tel: 02-6728844
http://www.uzbekistan.be/
 
Ambassade
België heeft geen eigen ambassade in Oezbekistan. Het land valt onder de ambassade in Rusland.
 
Ere-Consul
C2, building 3, Apartment 74, Kh. Samatavoy Str, 100000 Tashkent
Tel. (+998) 71 150 8595  - nlconsulate.tashkent@gmail.com
 

Algemeen
Reizen door Kirgizië is reizen door de unieke natuur van het land. Onze reizen nemen u mee langs de berglandschappen, kleurrijke valleien, grote meren, nomadendorpjes en ondertussen kunt u de Centraal-Aziatische architectuur bewonderen. U overnacht regelmatig in guesthouses waarbij u de lokale bevolking goed leert kennen en u er achter komt dat het zeer vriendelijke mensen zijn. Kirgizië heeft een zeer gevarieerde natuur, een ruw landschap dat uit bergen, meren en vele waterstroompjes bestaat. Een reis begint meestal in Bishkek, waar de internationale luchthaven ligt en brengt u meestal langs het Issyk kul meer, wat het op een na grootste bergmeer van de wereld is. Het is nog geen drukbezocht vakantieland en daarmee dé ideale bestemming voor rust en uitgestrektheid. 
 
Ligging
Kirgizië ligt in Centraal-Azië en grenst in het zuidoosten aan China, het noorden aan Kazachstan, het westen aan Oezbekistan en in het zuidwesten aan Tadzjikistan. Kirgizië heeft een oppervlakte van 198.500 km² (bijna 5 maal Nederland; 6,5 maal België) waarop ongeveer drie keer zoveel vee (vooral schapen) als mensen leven. Het land telt ruim 5,4 miljoen inwoners. Van de totale bevolking leeft tweederde op het platteland. De Kirgizische economie drijft vooral op akkerbouw en veeteelt. Het land is bedreven in het bouwen van waterkrachtcentrales en er worden grondstoffen zoals kwik, lood en koper en sinds kort goud gedolven. De Kirgiezen stammen af van Turkse nomadenstammen die rond de tiende eeuw uit Siberië vertrokken om zich uiteindelijk in het Tian Shan gebergte te vestigen. 
 
Kirgizië bestaat voor ongeveer negentig procent uit bergen. Bijna de helft daarvan ligt boven de 3000 meter, waarvan driekwart bedekt is met eeuwige sneeuw en ijs. De meeste bergen behoren tot de Tian Shan 'Hemelse Bergen' in het zuidoosten of zijn uitlopers daarvan. Piek Pobeda is met een hoogte van 7439 meter de hoogste berg. Slechts een aantal dalen ligt onder de 1000 meter zoals het Chuy- en Talasdal en de rand van het Ferganabekken. Kirgizië is bezaaid met bergmeren waarvan Issyk-Kul het grootste is. Zo’n tachtig grotere en kleinere rivieren komen in dit meer uit. In de bosrijke berggebieden leven beren, wilde zwijnen, vossen, wolven, dassen en lynxen en in de meren en rivieren zwemmen forellen en karpers. Het land heeft, naar men zegt, de op een na grootse populatie aan sneeuwluipaarden, een aantal dat drastisch daalt door de jacht.
 
Klimaat
Kirgizië heeft een berg- en landklimaat met forse verschillen tussen de laag- en hooggelegen gebieden. In de valleien is de gemiddelde temperatuur in juli 28 graden en in januari min 18 graden. Tijdens de zomer heerst in de berggebieden een zeer aangename temperatuur van rond de 25 graden. In de winter is het in heel Kirgizië erg koud. De meeste neerslag valt in het voor- en najaar maar ook in de zomer kan er een bui vallen. De beste reisperiode voor Kirgizië is dan ook juni, juli en augustus. 
 
Religie
In Kirgizië is 75% van de bevolking moslim en 20% Russisch-orthodox. De bevolking is relatief laat (16e eeuw) tot de Islam bekeerd. Vandaar dat de Kirgiezen vaak vasthouden aan hun pre-islamitische, sjamanistische rituelen. In Kirgizië ziet u vaak reepjes stof geknoopt aan takken, waarmee ze proberen de wens, via de twijgen, naar de hemel te sturen. De Kirgiezen zijn ook een zeer nomadisch volk, dat ziet men terug in de bouwwerken zoals mausolea en yurten. 
 
Eten en drinken
De standaardmaaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. Beshbarmak, letterlijk ‘vijf vingers’ wordt met de hand gegeten en is een feestmaal. Het bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels, te vergelijken met manti. Worstjes van paardenvlees - kazy, karta of chuchuk – eet men het liefst in combinatie met wodka. In het Dungan-gebied, in Bishkek en omgeving en in Karakol vind je ashlyanfu, een gerecht gemaakt van koude noedels, gelei, azijn en eieren. Vraag daar ook om gestoomde broodjes met jusai, een berggrassoort verwant aan de ui, en fyntyozi, pittige koude rijstnoedels. Gyanfan is rijst met vlees en groentesaus. De nationale drank is koumis, licht alcoholische paardenmelk, verkrijgbaar in de lente en vroege zomer. Het wordt meestal door nomaden langs de kant van de weg verkocht en smaakt een beetje naar waterige karnemelk. Bozo is een dikke mousserende drank gemaakt uit gekookte, gefermenteerde gierst of andere graansoorten. Jarma en maksym zijn gefermenteerde gerstdranken, gemaakt van yoghurt en gist. In Bishkek kun je het kopen onder de naam Shoro. Bij deze drankjes wordt boorsok gegeten, gefrituurde deegwaren. Favoriet zijn kurut, kleine balletjes gedroogde yoghurt. Issyk-köl honing is de beste honing van Centraal-Azië. Plaatselijk gemaakte zwarte bessen jam smaakt fantastisch. 
 
Elektriciteit
De netspanning in Kirgizië is 220 volt, maar voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Reserve batterijen en een zaklamp zijn handig om mee te nemen.
 
Tijdsverschil
In de zomer is het in Kirgizië 4 uur later dan bij ons.
 
Taal
Het land heeft twee officiële staatstalen: het Russisch en het Kirgizisch. De Kirgizische taal is een Turkse taal met een Cyrillisch alfabet. Kirgizië is bezig om over te gaan op het Latijnse schrift. 
 
Bagage en kleding
Wij raden aan om voor uw reis door Kirgizië praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes taboe in islamitische landen. In de grote steden van Centraal-Azië is het dragen hiervan echter geen probleem.
 
Het is aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen voor eventuele wandeltochten die u wenst te maken in Kirgizië.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Kirgizië heeft u een geldig paspoort nodig. Deze dient nog 6 maanden na vertrek uit het land geldig te zijn. Een visum is niet nodig. 
 
Invoerbepalingen
Vanuit Kirgizië mogen antiquiteiten van vóór 1945 niet worden uitgevoerd. Wil je iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet zorg dan dat je een aankoopbewijs hebt en een verklaring dat het niet van voor 1945 is.
 
Fotograferen en filmen
Over het algemeen hebben Kirgiezen er weinig bezwaren tegen om gefotografeerd of gefilmd te worden, maar vraag voor de zekerheid altijd om toestemming. Wijzen op uw toestel en vragend kijken is genoeg om duidelijk te maken wat u wilt. Militaire objecten en luchthavens mogen niet worden gefotografeerd. Ook bewakers kunt u beter niet fotograferen.
 
Geldzaken
De Kirgizische munteenheid is de sum (KGS), die weer onderverdeeld is in tiyin. Er zijn briefjes van 1, 5, 10 en 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 sum in omloop. Voor één euro ontvang je ongeveer 77 sum (01-11-19). 
Er kan gewisseld worden bij banken en officiële wisselkantoren (obmen balyot). Je kunt het makkelijkst wisselen met US$. Creditcards worden geaccepteerd in enkele van de grotere hotels in Bishkek. Er zijn op beperkte schaal ATM's in Bishkek, Osh en Jalal-Abad. Houd er rekening mee dat een pinautomaat defect kan zijn! Houd er rekening mee dat wanneer u wenst te pinnen uw bankpas geldig is met werelddekking. 
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi. Voor de gids en chauffeur raden wij aan om ongeveer € 2,- per persoon per dag te geven. 
 
Gezondheid
Voor Kirgizië worden vaccinaties aangeraden, maar zijn niet verplicht. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we u naar uw huisarts. 
 
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes.
Zorg dat je tijdens de reis het vaccinatieboekje en bloedgroepgegevens bij je hebt. Handig om mee te nemen is het Europees medisch paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts en apotheek.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Openingstijden banken: ma. - vrij. 9.30 - 17.30 uur. Hoofdpostkantoor Bishkek open ma. t/m za. 7.00 - 18.00 uur, zondag 8.00 - 17.00 uur. Het Centrale Telecomkantoor van Bishkek is open van 7.00 - 20.30 uur.
 
Post, internet en telefoon
Een brief of ansichtkaart naar de Benelux sturen doet er twee weken tot acht weken over. In het postkantoor kun je enveloppen met een postzegel kopen. Het hoofdpostkantoor van Bishkek is op werkdagen open van 7.00 - 18.00 uur, zondag van 8.00 - 17.00 uur. Er is een apart loket voor EMS, Express Mail Service.
 
In Kirgizië is internationaal bellen mogelijk vanuit telefoonkantoren in de grotere steden. Meestal is het telefoonkantoor verbonden met het postkantoor. Daarnaast is het mogelijk om vanuit sommige hotels te bellen. Alle internationale gesprekken gaan via een operator. Als u internationaal wilt bellen, draai eerst 00 en vervolgens de internationale code. Voor Nederland is dat 31 en voor Belgie 32. Het internationale landennummer van Kirgizië is +996. Mobiel bellen vanuit Kirgizië is lastig want het bereik is beperkt. U kunt eventueel een lokale sim-kaart kopen. Maar houd er rekening mee dat u in de berggebieden geen GSM-dekking heeft. De makkelijkste manier om contact te onderhouden met het thuisfront is per e-mail. Zowel in Bishkek als in Osh zijn internetcafés.
 
Gewoonten en gebruiken
Kirgiezen zijn zeer gastvrij. Thee is het eerste dat u aangeboden krijgt als u ergens te gast bent. Het is het teken van gastvrijheid en u drinkt het uit theekommetjes (pyala’s). Thee wordt in grote theepotten gezet en drie maal teruggeschonken in de kop voordat het opgedronken mag worden. De theekommetjes worden nooit helemaal volgeschonken, want dat betekent dat iemand onwelkom is en moet opstappen. Wanneer de thee te warm is, blaas er dan niet in maar draai de thee in de kom voorzichtig rond.
Voor mannen is het schudden van handen een veelvuldige bezigheid in Kirgizië en een teken van warmte en vriendschap. Ook leggen veel mannen hun rechterhand op hun hart en buigen naar voren. Goede vrienden schudden elkaar de hand door de handpalmen in elkaar te leggen terwijl de duim naar boven steekt. Er wordt niet gedrukt of geknepen. Vrouwen schudden over het algemeen geen handen. Ze raken de schouders van elkaar aan met de rechterhand en aaien er zachtjes overheen. Jonge vrouwen kussen oudere vrouwen vaak op hun wang als teken van respect.
In Kirgizië dragen de mannen een alkalpak, een witte vilten hoed, op hun hoofd. Op het platteland en in de bergen dragen de vrouwen vaak kleurige wijde jurken en een hoofddoek. In de steden ziet u dit niet meer. Tijd is een relatief begrip in Kirgizië, met afspraken nemen ze het niet zo nauw.
Shyrdak zijn vilten tapijten met karakteristieke motieven zoals steenbokken.
 
Openbaar vervoer
Er is weinig openbaar vervoer tussen de belangrijke steden van het land. Wel is het mogelijk om met een minibus van Bihskek naar Karakol te reizen, waar u ongeveer 5,5 uur over doet. Deze vertrekken met name in de morgen. De grote bus met vaste uren doet er veel langer over en stopt overal. Verder kunt u met de taxi door het land reizen. 
 
Veiligheid/Criminaliteit
Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Kirgizië bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Kirgizië is een veilig land om doorheen te reizen. Na zonsondergang komt er vaker criminaliteit voor en wij raden u dan ook aan rond uw accommodatie te blijven. Actuele informatie over de veiligheid in Kirgizië kunt u vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Zijderoute: het netwerk van Chang’an – Tienshan 
- Sulaiman Too Heilige Berg
- Westerlijke Tienshan gebergte
 
Nationale feestdagen
Kirgizië heeft de volgende nationale feest- en herdenkingsdagen: Nieuwjaarsdag (1 januari); Russisch-orthodox kerstmis (7 januari); Internationale vrouwendag (8 maart); Nowruz/Perzisch Nieuwjaar (19, 20 of 21 maart), Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Grondwet (5 mei); Dag van de Overwinning (9 mei) wordt het einde van de tweede wereldoorlog gevierd; Dag van het leger in Kirgizië (29 mei); Onafhankelijkheidsdag (31 augustus).
 
Daarnaast zijn er de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand blijft het openbaar leven functioneren en grote delen van de bevolking doen er niet aan mee. 
 
Belgische ere-consulaat in Bishkek
209-A Tynystanovstreet, 720040 Bishkek, tel: +996-312622161
n.aldashev@lorenz-law.com
 
Kirgizische ambassade in Brussel
Abdijstraat 47, 1050 Brussel, tel: 02-6401868
www.kgembassy.org
 
Nederlands Honorair Consulaat in Bishkek
175 ”A”, abdrahmanov Str. Office 402, 407, 720040 Bishkek, tel: +996-312 660 665
n.aldashev@lorenz-law.com
 


Stadstour Ashgabat

Duur excursie: