20-Daagse fly-drive door de Balkan - Albanië, Noord-Macedonië, Kosovo en Montenegro
v.a. € 1865,00 p.p.

20-Daagse fly-drive door de Balkan - Albanië, Noord-Macedonië, Kosovo en Montenegro

Een gevarieerde en turbulente geschiedenis heeft de Balkan een smeltkroes van cultuur en architectuur gegeven met Romeinse ruïnes, naast Oostenrijks-Hongaarse villa’s en Ottomaanse bazaars. Imposante bergen en uitgestrekte nationale parken maken de regio perfect voor een fly-drive vakantie. Deze reis combineert de 4 minder bekende landen op de Balkan: Albanië, Noord-Macedonië, Kosovo en Montenegro. U bepaalt zelf uw dagelijkse reistempo tijdens deze 3-weekse fly-drive door de Balkan landen terwijl u geniet van de cultuur en de natuur die deze landen te bieden hebben. 

6 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Transfers van de luchthaven naar het hotel
• Alle overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Autohuur categorie A (Skoda Rapid of gelijkwaardig) van dag 3 t/m dag 20 (hotel t/m luchthaven)
• Wegenkaart Balkan (1 kaart voor de gehele regio)
• Groene kaart (voor reizen buiten Albanië)
 
Inbegrepen bij de autohuur
- Ongelimiteerd aantal kilometers
- CDW (Collision Damage Waiver) met afkoopbaar eigen risico van € 10-, per dag
   (Het is mogelijk om via Allianz Global Assistance, de Eigen Risico Verzekering Autohuur af
   te sluiten. Als u onderweg schade heeft aan het voertuig heeft of het wordt gestolen, dan
   wordt het eigen risico dat het gehuurde voertuig zit volledig vergoed. Ook de ingehouden
   borg is verzekerd. Zo voorkomt u dat u voor vervelende verrassingen komt te staan en
   geniet u altijd van een onbezorgde autoreis).
- TPW (Diefstalverzekering)
- Belastingen
 
Exclusief
• Internationale vlucht. WorldExperts assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Extra’s autohuur: GPS, Afkoop Eigen Risico, eventuele parkeerkosten etc.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Alle bovengenoemde prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.

 

Dag 1 – Tirana (Albanië)
Na aankomst op de luchthaven van Tirana wordt u verwelkomd en naar uw hotel gebracht. De rest van de dag kunt u op eigen gelegenheid de stad verkennen. Zo raden wij aan om een bezoek te brengen aan het vernieuwde, moderne Skanderbegplein met het standbeeld van Skanderbeg, de Et’hem Bey moskee, de naastgelegen klokkentoren en een paar overheidsgebouwen aan de zuidkant van het plein. Op ditzelfde plein zijn ook het Nationaal Historisch Museum en het operagebouw van Tirana gelegen. Ook de moeite waard is een bezoek aan het hippe gedeelte van Tirana, Blloku. Overnachting in Tirana. 
 
Dag 2 – Tirana 
Als u de hoofdstad van Albanië bezoekt, duikt u in het verleden en het heden van een land dat sinds de oprichting in de 17e eeuw intense onrust heeft gekend. Tirana heeft gebouwen uit het Sovjettijdperk, gloednieuwe projecten en trotse historische monumenten naast elkaar, terwijl het prachtige hoogland dat de stad in het oosten begrenst, vraagt om verkenning. Vandaag heeft u de dag ter vrije besteding en wij raden aan om Bunkart 1, een nucleaire bunker met meer dan 70 kamers, te bezoeken. Daarnaast kunt u de Dajti Ekspres kabelbaan naar de top van de berg nemen, van waar u een prachtig uitzicht heeft over Tirana en de bergen. 
 
Dag 3 – Tirana – Durrës – Berat (ca. 135 km/ 2 uur rijden)
Deze morgen ontvangt u de huurauto bij het hotel en kunt u richting Durrës rijden, een stad gelegen aan de Adriatische Zee. De stad heeft een bijzondere mix van Griekse, Romeinse, Bulgaarse, Venetiaanse, Italiaanse en Albanese invloeden. Dit heeft te maken met de bezetting door de diverse landen in het verleden. Verder naar Berat, de eerste stad van Albanië die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Berat wordt ook wel de “stad met de duizend ramen” genoemd. In Berat kunt u een wandeling maken door de oude wijk “Mangelam” en het etnografisch museum bezoeken. Daarnaast is hier het kasteel en het Onufri museum te vinden. Mensen wonen nog steeds binnen de muren van het kasteel, zoals hun voorouders deden. Onufri was een Albanese kunstenaar die tijdens de 16e eeuw leefde en beroemd was om zijn iconenkunst, te zien in de orthodoxe kerken in Albanië en Griekenland. Overnachting in Berat. 
 
Dag 4 – Berat – Ardenica – Apollonia – Vlora (ca. 155 km/ 3 uur rijden)
Na het ontbijt rijdt u richting de kustplaats Vlora. Onderweg kunt u een stop maken bij Ardenica, een orthodox klooster, gebouwd in de 13e eeuw. Mensen zeggen dat de beroemde Skanderbeg in de 15e eeuw hier is getrouwd. Op ongeveer 45 minuten van Ardenica ligt aan de beroemde Via Egnatia het archeologische park van Apollonia. Apollonia is aan het begin van de 7e eeuw voor Christus door de Grieken gesticht en tijdens de Romeinse tijd was het een grote en bloeiende stad. Het ligt vlakbij de Aos rivier. In het voormalige St. Mary klooster is nu een museum te vinden. Vanaf hier rijdt u in ca. 1 uur verder naar Vlora. Vlora is een oude stad gesticht in de 6e eeuw voor Christus en ligt op een prachtige locatie omgeven door stranden van rotsachtig zand. De stad is van historisch belang voor Albanië, aangezien het de gastheer was van de Eerste Nationale Vergadering op 28 november 1912, die het land onafhankelijk verklaarde van de Ottomaanse overheersing. Hier is dan ook het Onafhankelijkheidsmuseum te vinden welk is gewijd aan deze historische gebeurtenis.  Overnachting in Vlora. 
 
Dag 5 – Vlora – Llogara N.P. – Himara – Porto Palermo – Sarande (ca. 130 km/ 3 uur rijden)
Vandaag rijdt u bijna uitsluitend langs de kust van de Albanese Rivièra. De eerste stop maakt u bij het uitzichtpunt van Llogara. Hierna rijdt u naar beneden waar u bij de plaatsen Dhermi en Himara kunt stoppen voor een kopje koffie. Vanuit Himara is het ongeveer 10 minuten rijden naar Porto Palermo, waar het kasteel van Ali Pasha uitkijkt over de zee ter verdediging van het land. De baai van Porto Palermo was tijdens de dagen van het communistische regime een geheime onderzeebasis. De half verlaten basis en de tunnel zijn nog steeds zichtbaar. Na dit bezoek vervolgt u uw reis naar Saranda. 
 
Dag 6 – Saranda – Butrint – Ksamil – Gjirokastra (ca. 105 km/ 2,5 uur rijden)
De reis gaat verder naar Butrint, een plaats die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Deze stad is gesticht door de Trojanen tijdens het eerste millennium voor Christus en was eeuwenlang bewoond. Hierna kunt u lunchen op een van de prachtige eilandjes van Ksamil, met uitzicht over Corfu. Vervolg uw reis naar het Blauwe Oog, gevormd door ondergrondse bronnen. Van Gjirokastra wordt gezegd dat het één van de mooiste historische steden van Albanië is en wordt ook wel museumstad genoemd. Hier heeft u de rest van de dag om rustig rond te wandelen en verschillende bezienswaardigheden te bezoeken, waaronder het grootste fort van Albanië, gebouwd in de 4e eeuw, waarin het Nationale Wapenmuseum gevestigd is en het Etnografisch museum dat gevestigd is in het geboortehuis van de oud-dictator van Albanië, Enver Hoxha. Ook is het mogelijk om naar het mooiste gebouw van Gjirokastra te gaan, namelijk het huis van “Skendulli”, waar u een rondleiding kunt krijgen van de eigenaar van het huis. Daarnaast kunt u de grote nucleaire bunker onder het kasteel bezoeken. Overnachting in Gjirokastra.
 
Dag 7 – Gjirokastra – Benje – Permet (ca. 90 km/ 2,5 uur rijden)
Vandaag heeft u nog een volle dag om door Gjirokastra te dwalen en de plekken te bezoeken waar u de vorige dag geen tijd voor had. Hierna kunt u via een prachtige route langs valleien en kloven naar Permet rijden, de stad van de rozen. Hier lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Voor aankomst bij het hotel kunt u eventueel ook nog een stop maken in Benje, waar thermale baden onder een prachtige Ottomaanse brug te vinden zijn. Overnachting in Permet. 
 
Dag 8 – Permet – Korca (ca. 135 km/ 4 uur rijden)
Ook vandaag staat er een fraaie rit gepland door de mooie natuur en de bergen van Albanië. In Korca kunt u een wandeling maken door het stadscentrum en de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bekijken zoals de kathedraal, de 1e school van Albanië, de uitzichttoren, boulevard, archeologisch museum en het museum van Middeleeuwse Kunst met prachtige fresco’s. Overnachting in Korca. 
 
Dag 9 – Korca – Pogradec – Ohrid (Noord-Macedonië (ca. 95 km/ 2 uur rijden)
Vandaag laat u Albanië achter u en reist u verder naar Noord-Macedonië, waar u 2 nachten in de UNESCO plaats Ohrid verblijft, aan het gelijknamige meer van Ohrid. Vanwege het groot aantal kerken en kloosters staat de stad Ohrid bekend als het Europese Jeruzalem, maar ook als de “Stad van het Licht”. Volgens een legende, geschreven door de gebroeders Miladinov, beklom keizer Justinus de heuvels waarop de stad ligt, kijkend naar de prachtige omgeving en Ohrid, wat prachtige heuvel betekent. Ohrid werd voor het eerst 2400 jaar voor Christus genoemd en lag aan de Via Egnatia, de oudste en belangrijkste Romeinse verkeersroute op de Balkan. In Ohrid kunt u een wandeling maken door de oude stad en het fort bezoeken, die een prachtig uitzicht over het meer biedt. Overnachting in Ohrid. 
 
Dag 10 – Ohrid
Dag ter vrije besteding. Er is een fotogeniek tafereel tegen de rand van het meer van Ohrid gelegen, namelijk de 13e-eeuwse kerk Sveti Jovan. Verder kunt u wandelen langs het meer en komt u uit bij wat leuke strandtentjes. Een andere mogelijkheid is om een boottocht te maken over het meer richting het Sveti Naum klooster gelegen in een natuurlijke omgeving. In de avond kunt u terecht op één van de vele terrasjes die Ohrid rijk is. Overnachting in Ohrid. 
 
Dag 11 – Ohrid – Skopje (ca. 175 km/ 4 uur rijden)
Na het ontbijt rijdt u in ongeveer 4 uur naar de hoofdstad Skopje. Onderweg kunt u een aantal stops maken zoals in het nationale park van Mavrovo en/of in de plaats Tetovo. In deze stad is een Albanese meerderheid, maar er zijn ook veel Turken. Hier kunt u de Sarena moskee en het Arabate Baba Teke klooster bezoeken. Na aankomst in Skopje kunt u de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bekijken tijdens een oriëntatiewandeling. Wandel langs de moskeeën, karavanserais en hamams die de kronkelende straatjes vullen en waarbij het Ottomaanse verleden van de stad zich toont. In Skopje kunt u ook de brug, de bazaar en diverse monumenten vinden waaronder die van Moeder Theresa, die in deze stad geboren is. Overnachting in Skopje. 
 
Dag 12 – Skopje – Pristina (Kosovo) (ca. 150 km/ 3 uur rijden)
De schaduw van het conflict aan het eind van de jaren 90 heeft Kosovo van de radar van reizigers gehouden, maar als u er vandaag heen gaat, voelt u dat de schaduw is opgeheven en Europa’s jongste lid de verloren tijd aan het inhalen is. Voordat u Kosovo binnenrijdt, kunt u nog een bezoek brengen aan het meer van Matka en hier een wandeling en/of boottocht maken en een bezoek aan de grot brengen. Een andere stop die u kunt maken onderweg naar Pristina, is bij de prachtige grot van Gadime. De rondleiding hier duurt ongeveer 45 minuten. Vlakbij deze grot ligt het klooster van Gracanica, gebouwd op de ruïnes van een oude 13e-eeuwse kerk die weer was gebouwd op de ruïnes van een 6e-eeuwse basiliek. In ca. 40 minuten rijdt u vanaf hier verder naar de hoofdstad van Kosovo, Pristina. Ondanks het moeilijke verleden van Kosovo ziet de toekomst er veel rooskleuriger uit en wordt u warm onthaald in dit gastvrije land. Maak een wandeling door de stad en proef de ontspannen sfeer die hier hangt. Wij adviseren om te beginnen met een bezoek aan Kosovo Polje, waar u een gedenkteken vindt dat de belangrijkste slag om Kosovo in 1389 herdenkt. Eventueel kunt u een bezoek brengen aan het Kosovo Museum en de Sultan Fatih moskee. Overnachting in Pristina. 
 
Dag 13 – Pristina – Prizren (ca. 90 km/ 1,5 uur rijden)
Deze morgen kunt u op uw gemakje de stad verder bekijken. Nadien gaat u naar de tweede en meest aantrekkelijke stad van Kosovo, Prizren. Dit is een prachtige Ottomaanse stad, een stad waar drie religies en culturen samenkomen. Zo liggen de orthodoxe kerk, de moskee en de katholieke kerk niet ver van elkaar. Breng de dag door met het verkennen van de bezienswaardigheden van deze stad door een bezoek te brengen aan het 6e-eeuwse Kalaja fort, gelegen op de heuveltop boven de stad. Ook een aanrader is een wandeling stroomopwaarts langs de rivier de Bistrica. Overnachting in Prizren. 
 
Dag 14 – Prizren – Peja – Kolasin (Montenegro) (ca. 230 km/ 5 uur rijden)
Vandaag rijdt u weer een ander land binnen, namelijk Montenegro! Kom langs bij het Decani klooster, een plaats met een prachtig kunsterfgoed in een prachtige omgeving. Helaas maakt de symbolische betekenis als Servisch-orthodox cultureel monument het kwetsbaar voor vernietiging. Vervolg uw weg naar Peja, de poort naar het Rugova-gebergte en een belangrijk landbouwcentrum. Bezoek bij aankomst de prachtig gerestaureerde Peja bazaar, die dateert uit de Ottomaanse tijd. U rijdt Kolasin binnen, gesticht in de 17e eeuw door de Turken als een bastion op een kruispunt van wegen. Het is heerlijk vertoeven in dit bergstadje. In het centrum vindt u het streekmuseum en een kleine maar gevarieerde botanische tuin. Overnachting in Kolasin. 
 
Dag 15 – Kolasin 
Kolasin ligt nabij het Biogradska Gora nationaal park en aan de Moraca rivier in de gelijknamige kloof. Geniet hier van een ontspannen dagje of bezoek eventueel het Podgorica Moraca-klooster, het nationaal park om mooie wandelingen te maken of maak een jeepsafari naar één van de boeren katun’s, het zomerverblijf van de herders, waar ze traditionele kaas maken. Overnachting in Kolasin. 
 
Dag 16 – Kolasin – Ostrog klooster – Kotor (ca. 225 km/ 4,5 uur rijden)
Voordat u verder rijdt naar Kotor, kunt u nog een kleine omweg nemen om het klooster van Ostrog te bezoeken. Dit klooster is gebouwd in een massieve grote rots op 900 meter hoogte. Het is de belangrijkste heilige plek voor orthodoxe christenen van Montenegro. De Baai van Kotor wordt omsloten door indrukwekkende kliffen en doet  wordt gerekend tot een van de mooiste baaien van de wereld. Het doet denken aan een fjordenlandschap. Kotor is aan de voet van een prachtige rotsberg gelegen en ingesloten door een flinke stadsmuur. In het historische centrum vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst, komt u opvallend veel kerken tegen. Dwaal door het oude centrum, Stari Grad, wat soms kan aanvoelen als een doolhof. Wandel door de steegjes, waar u de leukste winkeltjes of restaurantjes tegenkomt. Overnachting in Kotor.
 
Dag 17 – Kotor 
De Baai van Kotor bestaat uit 4 verschillende baaien. Vanaf de ingang gaat de baai ca. 25 km landinwaarts door smalle doorgangen. De smalste doorgang biedt een majestueus uitzicht op het pittoreske Perast. Perast is een klein barok dorpje dat zijn glorie in de 17e en 18e eeuw beleefde, vanwege de zeevaarders. Perast was in de Venetiaanse tijd het kloppende hart van de Baai van Kotor en had zijn eigen zeevaartschool, die hoog stond aangeschreven in Europa. Vanuit Perast kunt u 2 eilandjes bewonderen, namelijk het eiland van Sint Joris (is niet te bezoeken) en het eiland van Onze Vrouwe van de Rots. Breng dus zeker een bezoek aan Perast, maak een wandeling door de bergen of geniet gewoon van uw verblijf in deze prachtige stad. 
 
Dag 18 – Kotor – Budva – Sveti Stefan – Shkodra (Albanië) (ca. 110 km/ 3 uur rijden)
Na het ontbijt rijdt u verder richting Budva, de meest mondaine stad van de Montenegrijnse kust. Het autovrije oude stadscentrum is omringd door een middeleeuwse stadsmuur gebouwd door de Venetianen. Er zijn binnen de stadsmuren talrijke pittoreske straatjes met gebouwen in de Romeinse stijl te vinden. Niet ver hier vandaan ligt Sveti Stefan, een pareltje langs de Adriatische kustlijn. Sveti Stefan is een klein eiland dat door middel van een dam verbonden is met het vasteland. Het eiland vormt in zijn geheel een vakantieresort. U reist terug naar Albanië naar Shkodra, waar u eerst de oude Ottomaanse Mesi Brug kunt bezoeken. In de avond kunt u genieten van een hapje of een drankje op een terrasje aan de boulevard. Overnachting in Shkodra.
 
Dag 19 – Shkodra – Mrizi I Zanave – Kruja (ca. 120 km/ 2 uur rijden)
Maak nog een wandeling door Shkodra voordat u richting Kruja vertrekt. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan het Rozafa kasteel, iets buiten Shkodra gelegen. Voor de lunch raden wij aan om een reservering te maken bij het slowfood restaurant van Mrizi I Zanave in Fishte. Hier kunt u heerlijk genieten van lokale ingrediënten, een echte ervaring! Vanaf hier is het ongeveer een uur naar Kruja, het centrum van het legendarische Albanese verzet tegen de Turken geleid door de nationale held, Skanderbeg. Kruja is gebouwd op de flanken van de berg Kruja, wat een schitterend uitzicht over de kust en de nabijgelegen plaatsen biedt. Bezoek de oude bazaar, het Skanderbeg museum en het etnografisch museum. Overnachting in Kruja. 
 
Dag 20 – Kruja – Tirana  
Vandaag rijdt u naar de luchthaven conform uw vluchtschema en levert u de auto in. 
Tijdens uw 20-Daagse fly-drive door de Balkan - Albanië, Noord-Macedonië, Kosovo en Montenegro verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Tirana - Hotel Oxford

Hotel Oxford
Mooi boutique hotel in de historische binnenstad. Op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden zoals het Nationaal Museum en Theater en Nationale bibliotheek.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een 24-uurs receptie, loungecafé waar u kan genieten van diverse snacks. In de ondergrondse wijnkelder kan u een wijnproeverij doen. Cocktailbar vanwaar u een uitzicht heeft op de stad. 

Kamer:
De kamers hebben een goede mix van klassieke en moderne elementen en zijn voorzien van flatscreentelevisie, airconditioning, safe en minibar. Enkele kamers beschikken over een balkon. Badkamer met inloopdouche, toilet en haardroger.

Berat - Hotel Mangalemi

Hotel Mangalemi

Het hotel is gebouwd op de ruïnes van Turkse herenhuizen in het historische centrum van de wijk Mangalem en ligt op 300 meter van het stadscentrum. 

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt een eigen bar en restaurant met traditionele Albanese gerechten. Er is gratis openbare parkeergelegenheid in de buurt van het hotel. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, flatscreen-tv, minibar en hebben gratis wifi. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Vlorë - Hotel Bologna

Hotel Bologna
Het onlangs geopende hotel Bologna met zijn centrale ligging en tevens vlak aan het strand, beschikt over moderne kamers. 
Het Onafhankelijkheidsmuseum vindt u naast het hotel.

Faciliteiten:
Dit hotel bechikt over moderne voorzieneingen, een beveiligde parkeergelegenheid,  gratis wifi en een restaurant met terras waar  heerlijke italiaanse gerechten en zeevruchten worden geserveerd.

Kamers: 
De kamers van dit nieuwe hotel zijn modern ingericht en hebben allen de benodigde voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, kabeltelevisie, gratis wifi, badkamer met douche of bad en haardroger.
 

Sarandë - Hotel Brilant

Hotel Brilant
Gelegen vlak bij de boulevard en bij de plaats waar de veerboot naar Corfu vertrekt. Op slechts 700m van het historische centrum. Supermarkt en restaurants in de onmiddellijke omgeving.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een 24-uurs receptie en een bar. Gratis WiFi in het hele hotel.

Kamer:
De eenvoudig ingerichte kamers zijn voorzien van TV, airconditioning en minibar. 

Gjirokastër - Hotel Argjiro

Hotel Argjiro

Dit sfeervolle hotel is gehuisvest in een herenhuis uit 1885. In 1960 werd Hotel Argjiro opgericht door de communistische staat tot het in 2002 werd verlaten in slechte staat. Jaren later werd het gebouw gekocht en na een grondige renovatie in oude glorie hersteld. Sinds 2016 verwelkomt Hotel Argjiro haar gasten met Albanese gastvrijheid in dit prachtige pand dat in het centrum van Girokastrë is gelegen.

 

Faciliteiten

Het hotel beschikt over een restaurant, bar en dakterras. Er is gratis wifi en gratis parkeergelegenheid. 

 

Kamers

De kamers zijn smaavol ingericht en zijn een combinatie van hedendaags comfort en traditinele elementen. De kamers beschikken over een flatscreentelevisie, airconditioning en zitje. Modernebadkamer met douche, toilet en haardroger. 

 

Permet - Hotel Villa Permet

Villa Permet

Deze accommodatie is rustig gelegen in het plekje Permet. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een tuin met terras en heeft gratis wifi. Tegen een toeslag is er privéparkeergelegenheid mogelijk. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn voorzien airconditioning, flatscreen-tv en een bureau. 

Korca - Hotel Life Gallery

Life Gallery Hotel
Dit hotel is geopend in mei 2011 en ligt in het historische deel van Korce. Het complex bevindt zich aan de gereconstrueerde Republika Boulevard en bestaat uit 3 gebouwen en een tuin met zomerterras.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een elegant reestaurant, een bar en een wijnbar. Gratis wifi is beschikbaar. Openbaar parkeren is gratis.
 
Kamers:
Alle elegant en modern ingerichte kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv met satellietzenders. De badkamer is uitgerust met een haardroger.

 

Ohrid - Hotel Su

Hotel Su
Dit trendy hotel ligt direct aan het meer van Ohrid op ca. 1 km van het centrum.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een eigen restaurant gelegen op de bovenste veridieping, van boven tot onder glasramen, waardoor u een prachtig uitzicht heeft op het meer. De bar van het hotel ligt aan de oever van het meer. Het hotel biedt wifi in het hele hotel.  
 
Kamers:
De modern ingerichte kamers beschikken over airconditioning, telefoon, televisie, wifi, minibar en een balkon.

 

Skopje - Ibis Hotel Skopje City Centre

Ibis Skopje City Centre

Het hotel is op 200 meter afstand van het Macedonië-plein en op 350 meter afstand van de Stenen Brug gelegen. 

 

Faciliteiten:

Hte hotel biedt een terras en een bar waar drankjes en lichte maaltijden worden geserveerd. Er is gratis wifi beschikbaar. Tegen een toeslag is fietsverhuur mogelijk. Openbaar parkeren is mogelijk bij de accommodatie. Reserveren is niet noodzakelijk. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv met satellietzenders, airconditioning en een bureau. De badkamer is uitgerust met een haardroger. 

Pristina - Hotel Begolli

Hotel Begolli
Het hotel ligt in het centrum van Pristina.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een eigen bar en restaurant. Er is gratis wifi beschikbaar en er is gratis privé parkeergelegenheid.
 
Kamers:
De kamer zijn voorzien van een kabel-tv, een minibar en een bureau. De badkamer is uiterust met een haardroger.

 

Prizren - Hotel Centrum

Hotel Centrum
Het hotel ligt in het oude centrum van Prizren, aan de autovrije winkelstraat en op ca. 10 minuten wandelen van Ljevis Kerk die onder de berscherming van UNESCO valt.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een restaurant, bar, roomservice, gratis wifi in alle ruimtes en gratis parkeergelegenheid.

Kamers:
De 51 kamers zijn voorzien van satelliettelevisie, airconditioning en minibar. Badkamer met douche, toilet en haardroger. Sommige kamers hebben een balkon.

Kolasin - Bianca Resort

Bianca Resort & Spa

Dit 4-sterrenhotel wordt omgeven door prachtige pijnboombossen en biedt een adembenemend uitzicht op de Bjelasica berg. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over 2 restauranten, 1 voor nationale gerechten en de andere voor internationale gerechten. Er is ook een lobbybar, een café met broodjes, gebak en ijs, een nachtcclub en wellnessbar. Gratis wifi en parkeergelegenheid. 

 

Kamers:

De inrichting van de kamers zijn geïnspireerd door een jachthuis in de bergen en zijn voorzien van een flatscreen-tv, kluisje, minibar en zithoek. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Kotor - Hotel Monte Cristo

Hotel Monte Cristo

Dit 4-sterrenhotel is gelegen op het Maritiem Museumplein in een 13e-eeuws gebouw die ooit eigendom was van de eerste bisschop van Kotor. Het hotel is op loopafstand van de haven van Kotor. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een eigen restaurant waar u zowel internationale als nationale gerechten kunt nuttigen. Het hotel heeft tevens een bar. Gratis wifi is beschikbaar. Er is gratis parkeergelegenheid bij het hotel. 

 

Kamers:

Alle traditioneel, individueel en klassiek ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, flatscreen-tv en minibar. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Shkodër - Hotel Tradita

Hotel Tradita

Dit traditioneel ingerichte boetiekhotel is naast de traditionele carnavalsmasker-fabriek gelegen. Het kasteel Rozafa ligt op 3 km.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een bekend lokaal restaurant en een bar met een ruim terras dat zelfgemaakte lekkernijen serveert. Het gebouw is ook een etnografisch- en fotomuseum. Privéparken op het terrein is mogelijk. Gratis wifi. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn voorzien van traditionele meubels en beshikken over originele Albanese decoraties en hebben een zithoek. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Krujë - Hotel Panorama

Hotel Panorama
Mooi trapsgewijs gebouwd hotel in het centrum van Krujë. De oude bazaar en de burcht liggen vlakbij.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over diverse restaurants en bars waarvan een deel uitkijkt over de baai. Wifi in het hele hotel gratis. Er is eveneens een parkeergarage met 30 plaatsen.

Kamer:
De nette kamers zijn voorzien van flatscreentelevisie, airconditioning en minibar. De meeste kamers beschikken over een balkon met panoramisch uitzicht. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Algemeen
Albanië is ruw en bergachtig, behalve de vruchtbare Adriatische kust. De Korab (2763 m), op de grens met Noord-Macedonië, is het hoogste punt van het land. De belangrijkste rivieren van Albanië zijn de Drin, de Mat, de Shkumbin, de Vjosë en de Seman, maar de meeste zijn onbevaarbaar. De grootste meren zijn het Meer van Shkodër, het Meer van Ohrid en het Prespameer, alle ten dele buiten Albanië. Meer dan een derde van het land bestaat uit bossen en moerassen, meer dan een derde is weiland en slechts ongeveer een vijfde is gecultiveerd. Albanië is niet rijk aan eilanden. Het land telt een tiental kleine onbewoonde eilanden voor de kust, plus een aantal nog kleinere eilanden in zijn meren. Het grootste eiland is Sazan, dat aan de ingang van de Golf van Vlorë gelegen is.
 
Ligging
Albanië of officieel de Republiek Albanië (Republika e Shqipërisë), is een republiek in het westen van het Balkanschiereiland. Het land grenst aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië, Griekenland en de Ionische en Adriatische Zee. De hoofdstad en grootste stad van Albanië is Tirana gelegen in het centrum van het land, dat 895.160 (volkstelling 2019) van de in totaal meer dan 3 miljoen inwoners huisvest.
 
Klimaat
De beste reisperiode voor Albanië is van mei t/m oktober.
Het kustklimaat is typisch mediterraan, met hete, droge zomers en milde, natte winters. Het bergachtige binnenland, vooral in het noorden, heeft strenge winters en milde zomers.
 
Religie
Naar schatting is 57% van de bevolking islamitisch en 17% christelijk. Van de christenen is ongeveer een derde Albanees-orthodox en twee derde katholiek. Slechts een gering percentage van de Albanezen praktiseert zijn religie. In Albanië zijn huwelijken tussen verschillende geloofsgroepen geen probleem. Openbare instellingen zijn gesloten op zowel katholieke, orthodoxe als islamitische feestdagen.
De Gegen (ook Ghegen) zijn overwegend islamieten, de Tosken daarentegen meestal Grieks-orthodox. Katholieken vindt men vooral onder de Gegen.
In 1967 werd Albanië officieel tot atheïstische staat uitgeroepen, en tot 1990 waren alle moskeeën en kerken gesloten. Alle moskeeën en kerken in het land werden gesloopt of ingericht voor andere doeleinden. Gelovigen werden tijdens het regime van Enver Hoxha streng vervolgd en geestelijke leiders werden gedwongen de uitoefening van hun ambt op te geven.
 
Eten en drinken
De Albanese keuken is van oorsprong mediterraans en verwant aan en beïnvloed door de Italiaanse, Turkse en Griekse keuken. Albanezen zijn vooral dol op brood, verse seizoensgroenten en –fruit, ‘kos’ (yoghurt), noten, lams- en schapenvlees, olijfolie en look.
Een hoofdmaaltijd, die meestal ’s middags wordt genomen, bestaat grotendeels uit: vlees (lam, schaap, kip of rund) in de vorm van een stoofpot, een pilaf (met rijst) of gegrild, en vergezeld van een salade van verse groenten (meestal tomaten, komkommers, paprika’s) en rond, plat brood. Aan de kust wordt het vlees ook vervangen door vis of schaaldieren.
 
Albanezen houden van koffie, ze bouwen er een hele ceremonie rond, en overlopen de dag tijdens het koffiedrinken. Ze hebben de Turkse manier van koffie maken overgenomen. De fijngemalen koffie wordt, samen met suiker en water, gekookt tot het schuimt. Buiten koffie wordt er ook veel thee gedronken, vooral de Albanese bergthee die nog met de hand wordt geplukt. De thee heeft een erg frisse smaak. 
 
De Albanese wijnen komen vooral uit de omgeving van Korçë, Berat, Permet en Shkodër. Deze wijn is ook te koop in supermarkten. De traditionele alcoholische drank van Albanië is raki. Veel Albanezen maken deze zelf van druiven of pruimen. Albanezen drinken behalve raki en wijn ook bier.
 
Drinkwater
Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken.
 
Elektriciteit
Voltage: 230 volt. Onze gebruikelijke platte stekkers zonder randaarding met twee dunne ronde pinnen passen altijd.
 
Tijdverschil
Er is geen tijdverschil ten opzichte van de Benelux met Albanië. 
 
Taal
Het Albanees is de officiële taal.  Volgens de meeste wetenschappers stamt het Albanees uit het Illyrisch. Daarmee is het de oudste Indo-Germaanse taal. Hoewel de taal in de loop der eeuwen door diverse bezetters onderdrukt werd, wordt het nog steeds gesproken. De geschreven taal heeft zich langzaam ontwikkeld. In 1908 werd definitief gekozen voor het Latijnse alfabet. In het noorden en in Tirana spreken veel Albanezen ook Italiaans. In Tirana spreken steeds meer jongeren Engels, en in mindere mate Duits of Frans. In banken en (grotere) restaurants kun je met Engels goed terecht.  
 
Bagage en kleding
Voor Albanië gelden geen bijzondere kledingseisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen, zodat u dit om uw hoofd kunt draperen indien u een kerk binnentreedt. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Albanië heeft u een geldig paspoort of EU-identiteitsbewijs nodig welke bij uitreis nog 3 maanden geldig is. Er is geen visum nodig voor Albanië. 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Albanië is de Lek (ALL). Op 01-11- 2019 was  € 1,- ongeveer 123,20 Lek. De Lek kan je alleen in Albanië verkrijgen.   
 
Creditcards
Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Geld wisselen
Aan de grens of bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen vaak tegen ongunstigere koers dan een bank. In Tirana en andere grotere steden zijn bankautomaten waar je geld kan afhalen.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. 
 
Gezondheid
De medische zorg is laag, vooral buiten de hoofdstad. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten.
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Apotheken vindt u in alle steden. Buiten de openingstijden wordt verwezen naar een 24-uursapotheek. Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Vaccinaties
Inentingen zijn niet verplicht.
Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met uw huisarts of het Tropisch Instituut.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden 
De meeste winkels zijn open van maandag t/m zaterdag van 9 tot 17u-20 uur. Banken van 9 tot 15uur en musea van 09 tot 18 uur. 
 
Restaurants: Het merendeel van de restaurants is open van 12-15 uur en van 17-21 of 23 uur. Veel restaurants zijn eenmaal per week gesloten, doorgaans op maandag.
 
Post, internet en telefoon
Bijna overal kan men postzegels kopen bij het lokale postkantoor en kunt u een karakteristieke rode brievenbus vinden. Postkantoren zijn open op werkdagen van 10:00 uur tot 18:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur tot 14:00 uur. De hoofdkantoren in de grotere steden zijn meestal langer geopend. De post doet er 3 tot 7 dagen over naar een ander land in de Europese Unie. 
 
Internet:
In de grote steden is internet zeer toegankelijk, o.a. via Wifi. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Met een laptop heeft u overigens in de centra van de grote steden gratis toegang tot hotspots. Steeds vaker bieden pubs en cafés in de steden ook gratis internet aan. 
Let op: Albanië is geen EU-land, er kunnen roamingkosten aangerekend worden. Er zijn providers die Albanië meenemen in de EU-bundel. Raadpleeg je provider voor meer informatie.
 
Telefoon:
Over het algemeen heeft u goed bereik in Albanië. Er is een 4G-netwerk voor mobiel internet. Vanuit toeristische en grote plaatsen kunt u internationale gesprekken voeren. In kleine plaatsen kunt u op een postkantoor via een telefoniste verbinding maken met het buiteland. 
 
Openbaar vervoer
Albanië heeft een uitgebreid netwerk van bussen en furgons (minibussen), echter een betrouwbare dienstregeling vinden is niet makkelijk. Vraag dit best even na in uw hotel. Zitplaatsen vooraf reserveren is niet nodig. In praktijk stoppen bussen overal, je kan dus makkelijk langs de route instappen. Voor de grote bussen zijn er vaste stopplaatsen. Veel lijndiensten stoppen al in de loop van de middag, dus controleer wanneer de laatste bus gat. 
 
Veiligheid
Er gelden momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor het reizen naar Albanië. Deze informatie is onderhevig van veranderingen. Wij adviseren dan ook om op de website van binnenlandse zaken te kijken voor actuele informatie. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Butrint
- Historische centra van Berat en Gjirokaster
- Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten
- Graftombes van Selca e Poshtme
- Amfitheater van Durres
- Natuurlijk en cultureel erfgoed van de regio Ohrid
- Antieke stad Apollonia
- Vesting Bashtova
 
Nationale feestdagen
Albanië kent de volgende nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari), Zomerdag (14 maart), Nevruz/ Lentefeest (22 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van Moeder Teresa (19 oktober), Onafhankelijkheidsdag (28 november), Bevrijdingsdag (29 november).
Daarnaast zijn er de islamitische feestdagen zoals de ramadan (van 23 april tot 23 mei 2020) die afgesloten wordt met Fitr Bayrami, het Suikerfeest (23-24 mei 2020). Iedereen komt bij elkaar voor het vroege ochtendgebed in de moskee. Daarna gaat men eten met familie, buren en kennissen. Iedereen krijgt cadeau’s. De armen krijgen aalmoezen. Ook Aïd el-Kebir, het offerfeest (30 juli - 03 augustus 2020) is vooral een familiefeest.
Ook de christelijke feestdagen zoals Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis zijn nationale feestdagen. De maandag volgend op de feestdag is dan ook een vrije dag.    
 
Ambassade Albanië in Brussel
Keverslaan 11 bus 3, 1000 Brussel, tel: 02-640 14 22, http://www.mfa.gov.al
 
Bevoegde Belgische ambassade in Sofia
Blvd James Boucher 103, 3rd floor, 1407 Sofia, Bulgarije, tel.: +359 2 988 72 90
http://bulgaria.diplomatie.belgium.be/en
 
Ambassade Albanië in Den Haag
Hoge Nieuwstraat 22, 2514 EL Den Haag, tel: 070-4272101
http://www.ambasadat.gov.al/netherlands/en
 
Nederlandse ambassade in Tirana
Rruga Asim Zeneli 10, Tirana, tel: +355 42240828
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/albanie/over-ons/ambassade-in-tirana

Noord-Macedonië


Montenegro