24-Daagse Nederlandstalige rondreis door de Stan-landen - Centraal-Azië
v.a. € 0 p.p.

24-Daagse Nederlandstalige rondreis door de Stan-landen - Centraal-Azië

Voor veel mensen zijn de Centraal-Aziatische landen slechts een “voormalig deel van de Sovjet-Unie”.  Deze landen hebben echter een lange geschiedenis vol oorlogen, migraties, culturele en taalkundige uitwisseling. Tijdens deze reis door Centraal-Azië krijgt u verschillende landschappen te zien: van hete en droge woestijnen tot aan de meren en de  hoge bergen van Pamir en Tien-Shan. Er wordt ook gezorgd voor een culturele verschuiving: van minaretten en moskeeën van Bukhara en Samarkand tot de ruïnes van boeddhistische tempels van Termez. De tour omvat tevens de onlangs ontdekte Alexandria Oxiana, het verlaten bolwerk van Alexander de Grote op het land van Sogdiana. Reis door Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en Kazachstan.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Turkish Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Binnenlandse vlucht Dashoguz – Mary met Turkmenistan Airlines
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gidsen
• Nederlandstalige reisbegeleiding
• Overnachtingen in comfortabele 3-  en 4-sterrenhotels en guesthouses op basis van logies/ontbijt
• 1 x overnachting in een tent in de woestijn inclusief barbecue diner
• 3 lunches + 3 diners
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Visumverzorging Tadzjikistan € 100,- p.p.
• Uitnodiging visum Turkmenistan € 35,- p.p.
• Visa fee bij aankomst in Turkmenistan ca. $ 80,- p.p.
• Migratietax bij aankomst in Turkmenistan ca. $ 12 p.p.
• Toeristentax Turkmenistan $ 2,- p.p.p.d
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies, maaltijden etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 6
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
• Visum in Turkmenistan verplicht. Procedure uitnodiging start ca. 8 weken voor vertrek. Aanschaf visum bij aankomst.
• Uw verblijf in een yurt en guesthouse is op indeling.
• Deze reis is niet geschikt voor mensen met een beperkte mobiliteit.
• Wees voorbereid op lange ritten en dat deze anders kunnen zijn dan bij ons. Het weer is wisselend, neem dus passende kleding hiervoor mee. Tijdens deze reis kan er niet altijd rekening gehouden worden met dieetwensen. 
• Deze reis kan ook op individuele basis worden gemaakt vanaf 2 personen.  Vraag onze medewerkers voor meer informatie.

 

Dag 1 – Ashgabat 
Vandaag vliegt u naar Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan. Na aankomst volgt de transfer naar uw accommodatie. Vroege incheck in hotel in Ashgabat. 
 
Dag 2 – Ashgabat 
Na het ontbijt beginnen we met een stadstour door Ashgabat. Deze stad is een ware droomstad waar het straatbeeld gedomineerd wordt door de volledig in marmer opgetrokken gebouwen, brede lanen en een impressionante en moderne architectuur. De talloze standbeelden en honderden fonteinen zorgen voor de nodige afwisseling. De stadstour laat u het Park  der Onafhankelijkheid, de Neutraliteit Ark, het Monument van de Aardbeving, het Oorlogsherdenkingscomplex en de Ertogrul Ghazi moskee zien. Overnachting in Ashgabat. 
 
Dag 3 – Ashgabat – Nissa – Darwaza
Vandaag bezoeken we de grootste bazaar van Centraal-Azië. De levendige sfeer, de kleurrijke marktlui en de lokale bevolking geven u een kijk in het dagelijks leven van de Turkmenen. Op zondag hebben ze hier tevens de grootste veemarkt van het land. Op zo’n 18 km buiten Ashgabat aan de voet van het Kopet gebergte ligt de archeologische site van de voormalige hoofdstad Nissa. Deze stad werd rond 250 voor Christus gesticht als hoofdstad van het Parthische Rijk. Mogelijk diende het fort van Nissa ook als mausoleum en overblijfselen tonen dat het zoroastrisme hier beleden werd. Voordat we verder gaan naar het noorden, bezoeken we de majestueuze Saparmurat Haji moskee en het naastgelegen familiemausoleum van de eerste president van Turkmenistan. Het ensemble is een weerspiegeling van de waanzin waarmee Turkmenbashi het land regeerde. Kosten noch moeite zijn gespaard om de bezoeker te imponeren. Vervolgens rijden we verder naar Darwaza, een krater die al meer dan 40 jaar in brand staat. Hoge vlammen verlichten de woestijn in de nacht, hetgeen enigszins een rare maar unieke ervaring is. Op veilige afstand ligt het tentenkamp waar we zullen genieten van een barbecue. Overnachting in het tentenkamp of in joerten aan de gaskrater. 
 
Dag 4 – Darwaza – Kunya Urgench – Dashoguz
Na de nacht te hebben doorgebracht in de woestijn is het tijd om richting Kunya Urgench te gaan. Kunya Urgench is gelegen aan de oever van de Amu Darya rivier en staat sinds 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hier treft u een aantal monumenten daterend uit de 11e tot aan de 16e eeuw. Deze monumenten herinneren aan de bijzondere architectuur die tot aan Iran, Afghanistan en India reikte. In Dashoguz heeft u nog wat vrije tijd om rond te kijken en te dineren. Overnachting in Dashoguz. 
 
Dag 5 – Dashoguz – Mary 
Transfer naar de luchthaven van Dashoguz waar wij de binnenlandse vlucht naar Mary nemen. Bij aankomst in Mary bezoeken we de stad Merw, ook vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een bezoek aan het oude Merw laat u kennismaken met de vroege stedelijke ontwikkeling van Centraal-Azië. In Merw ziet u het historische park met het Sultan Sanjar en Muhammed ibn Zaid mausoleum, de forten van Gyz Gala, Erk Gala, Gyaur Gala en Keshk. Overnachting in Mary. 
 
Dag 6 – Mary – Bukhara 
In de morgen, na het ontbijt, volgt de transfer naar de grens van Turkmenistan en Oezbekistan. U passeert de grens en de transfer volgt naar Bukhara. De middag heeft u ter vrije besteding in Bukhara. Overnachting in Bukhara. 
 
Dag 7 – Bukhara 
Bukhara is een oude nederzetting met een geschiedenis die teruggaat tot voor de tijd van de verovering van Sogdiana door Alexander de Grote. Bukhara heeft meer dan duizend monumenten die naar het rijke verleden van de Grote Zijderoute verwijzen. Buitenlandse kruiden, bont en met name zijden stoffen werden hier eeuwenlang verhandeld. De gehele oude stad is UNESCO Werelderfgoed. Het rijk van Bukhara omvatte grote delen van Oezbekistan, Tadzjikistan, Iran en Afghanistan. U maakt tijdens de stadstour kennis met de architectonische meesterwerken die zijn gemaakt in de loop van de eeuwenoude geschiedenis. We bezoeken het ensemble Lyabi Hauz, Nodir Divan Begi, Kukeldash, de grootste medresse in Bukhara en de Ulugbek medresse. Wanneer u Bukhara bezoekt, mag een bezoek aan de Kalyan Minaret van 47 meter hoog ook niet ontbreken. Deze minaret staat naast de 16e-eeuwse islamitische religieuze school Mir-I-Arab. Daarnaast ziet u ook de Citadel Ark, Bolo Hauz-moskee en het mausoleum van Ismail Samani, het oudste gebouw van de stad. Overnachting in Bukhara. 
 
Dag 8 – Bukhara – Gijduvan – Samarkand 
We laten Bukhara achter ons en reizen verder naar de indrukwekkende stad Samarkand. Onderweg maken we nog een stop in Gijduvan, waar we een workshop bijwonen van de beroemde keramisten-familie. Na aankomst in Samarkand heeft u nog wat vrije tijd. Wij raden aan om het Registan Plein in de avond te bewonderen. Soms kunt u hier ook een lichtshow bijwonen. Overnachting in Samarkand. 
 
Dag 9 – Samarkand 
De historische stad Samarkand is een kruispunt en smeltkroes van veel culturen. Deze mix is te danken aan de vele invasies die de ruim 2700 jaar oude stad ten deel vielen. Zo hebben o.a. Alexander de Grote, de Arabieren en de troepen van Dzjengis Khan de stad veroverd. De grootste invloed van wat we tegenwoordig terugzien in de stad komt van Timoer Lenk en zijn kleinzoon Ulugbek. Het sprookjesachtige Samarkand wordt vaak beschreven als “het Paradijs van het Oude Oosten” en “de Parel van de islamitische wereld”. Tijdens de stadstour krijgt u het hoogtepunt van de stad te zien, het Registan Plein met de Ulugbek, Sher-Dor en Tilla-Kari medressen. Verder naar de Bibi Khanum moskee, volgens legendes gebouwd voor de vrouw van Timoer. Daarnaast zien we het Gur-Emir mausoleum, waar Timoer de Grote begraven ligt. In de middag bezoeken we de Shakhi-Zinda moskee en het bijbehorende eeuwenoude kerkhof, een prachtig ensemble van blauw tegelwerk. Verder naar het beroemde 15e-eeuwse observatorium van UIugbek, voor die tijd een zeer nauwkeurig instrument. De dag sluiten we af met een bezoek aan het dorpje Koni Gil, waar we een workshop van zijdepapier bijwonen. Overnachting in Samarkand. 
 
Dag 10 – Samarkand – Shakhrisabz – Termez 
Na het ontbijt wordt de reis vervolgt naar Shakhrisabz. Deze kleine stad is bekend geworden als geboorteplaats van Timoer Lenk. Hij maakte het plaatsje na zijn aantreden tot zijn hoofdstad. Ooit stonden binnen de stadsmuren paleizen en wel 90 moskeeën. We bezoeken nog een aantal van deze resterende bezienswaardigheden. In de avond komen we aan in Termez. Overnachting in Termez. 
 
Dag 11 – Termez 
Termez is de meest zuidelijke stad van Oezbekistan en is de bakermat van het boeddhisme in Centraal-Azië. Samen met het islamitische erfgoed van de stad bevinden zich hier 2 oude boeddhistische kloosters. Tijdens de stadstour in de buitenwijken van Termez krijgen we de belangrijkste bezienswaardigheden te zien, zoals het architectuurcomplex van Kahkim At-Termezi, het boeddhistisch klooster en Fayaz-Tepe en Kara-Tepe, Kyrk-Kyz Khanaka en de Necropolis Sultan Saodat. De ochtend sluiten we af met een bezoek aan het archeologisch museum van Termez. In de middag staat er iets bijzonders op het programma, namelijk het stadsfort van Alexander de Grote – Alexandria Oxiana. Oxus was in die tijd een naam voor de Amu Darya rivier. Dit fort werd in opdracht van Alexander gebouwd als bolwerk voor de verdere verovering van India. In de jaren 70 werd Alexandrië voor het eerst gevonden door de Sovjetarcheoloog E. Rtveladze, maar lange tijd was er geen begrip van wat hij werkelijk vond. Sindsdien had het bolwerk de naam Kampyrtepa en pas in 2019, na een grondige analyse van enkele feiten, verklaarde E. Rtveladze dat de ruïnes absoluut Alexandria Oxiana zijn. Na dit bezoek rijden we terug naar Termez voor overnachting. 
 
Dag 12 – Termez – Dushanbe 
Deze morgen rijden we verder naar de grens van Tadzjikistan. Na aankomst in Tadzjikistan rijden we verder naar het Hisor fort. De vesting functioneerde van de 7e tot de 17e eeuw. De 1 meter dikke muren zijn voorzien van kanongaten om de vijand op afstand te houden. Vervolgens komen we aan in Dushanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan. De jonge stad werd vanaf 1924 gebouwd op de plaats waar het Rode Leger het dorp Doesjanbe-bozor had verwoest. Met de bouw creëerde de Sovjets meteen een hoofdstad voor de kort daarna opgerichte Sovjetrepubliek Tadzjikistan. We brengen een bezoek aan het Staatsmuseum van Tadzjikistan waar tentoonstellingen over de geschiedenis, de natuur en de kunst van het land getoond worden. We maken een stadstour en zien het Somoni-monument, het Gebouw van de nationale geest en het Rudake Park dat vernoemd is naar de Perzische poëet die als grondlegger wordt gezien van de Perzische taal. 
 
Dag 13 – Dushanbe – Iskanderkul meer
Tadzjikistan is rijk aan water en heeft meer dan 1000 rivieren, 2000 meren en 8000 gletsjers. Vandaag reizen we via de Fann bergen naar het prachtige Iskanderkul meer. Hier zou Alexander de Grote met zijn troepen overnacht hebben. Lunch is inbegrepen. Nu kunt u er overnachten en genieten van de schitterende natuur. Maak een wandeling langs de oever of wandel tijdens een 40 minuten durende tocht mee naar de waterval. Diner en overnachting in een huisje bij het Iskanderkul meer. 
 
Dag 14 – Iskanderkul meer
Na alle indrukken die u heeft opgedaan, kunt u nog een dag genieten van de prachtige natuur van dit gebied. Maak jaloersmakende foto’s voor het thuisfront en kom weer helemaal tot rust. Lunch en diner inbegrepen. Overnachting bij het Iskanderkul meer. 
 
Dag 15 – Iskanderkul meer – Istaravshan – Khujand 
We reizen verder naar Istaravshan, misschien wel het gezelligste plaatsje in Tadzjikistan. Er hangt een provinciale sfeer in dit stadje.  Istaravshan is een oud handelscentrum en er is veel handwerk te vinden. We bezoeken het museum op de heuvel Mug, waar de stad werd gevormd door Kir, de oude Perzische koning. Verder naar Khujand, waar we een stadstour maken. Khujand is de tweede grootste stad van Tadzjikistan. Hier bezoeken we het archeologisch museum, de moskee van Sheikh Muslekhiddin, het middeleeuwse Khujand-fort en de traditionele bazaar Panshanbe met een portaal uit de Sovjettijd. Overnachting in Khujand. 
 
Dag 16 – Khujand – Kokand – Rishtan – Fergana
Na het ontbijt gaan we verder naar de grens met Oezbekistan. Na het oversteken van de grens volgt de transfer naar Kokand, waar we de hoogtepunten van de stad bekijken: Khudoyar-Khan Paleis, Jami Moskee en zijn minaret en de necropolissen van Dahmai Shahon en Modarikhan. Verder naar Rishtan, het centrum van keramische producten uit de Fergana-vallei. We bezoeken hier een keramiekatelier om vervolgens verder te rijden naar Fergana voor de overnachting. 
 
Dag 17 – Fergana – Margilan – Osh 
Vandaag reizen we verder naar Kirgizië, maar voordat we hier aankomen bezoeken we Margilan in het zuidoosten van de Fergana-vallei. Margilan is een oud centrum voor de productie van zijden stoffen in Centraal-Azië. We maken een wandeling door de Kumtepa bazaar van deze regio. Daarna bezoeken we de bekende zijdefabriek Yodgorlik. Deze fabriek maakt nog steeds zijde met oude technologieën, zonder machines te gebruiken. Daarna is het tijd voor ons bezoek aan Kirgizië(Kyrgyzstan). De transfer volgt naar Osh waar we een korte rondleiding krijgen door de stad en de belangrijkste bezienswaardigheden te zien krijgen. We bekijken het Centrale Plein van Osh, het stadshuis, het grootste nog staande standbeeld van Lenin, de Sint Michael Kathedraal en het monument “Tears of Mother”, gewijd aan de slachtoffers van juni 2010. Verder zien we het monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.  We gaan verder naar de Suleiman-berg en bezoeken we het museum in de grot. We zien op de top van de berg de oude moskee van Babur. Vanaf hier heeft u een panoramisch uitzicht over de stad Osh. Met de trap gaan we naar beneden en dan haalt ons vervoer ons weer op om naar het Alymbek Datka museum te gaan. Overnachting in Osh. 
 
Dag 18 – Osh – Chichkan 
Na het ontbijt reizen we naar de spectaculaire Chichkan kloof. Onderweg maken we nog een stop bij de Uzgen Toren, een oude minaret gebouwd in de 12e eeuw. Tijdens de reis naar de kloof ziet u rijst-  en katoenvelden en rijden we langs het Toktogul Waterreservoir, dat een belangrijke rol speelt voor elektriciteit in Kirgizië. Verder naar de Chichkan kloof waar u kunt genieten van de prachtige omgeving. Maak een wandeling of ontspan aan de bergrivier.  Overnachting in de Chichkan kloof. 
 
Dag 19 – Chichkan – Son Kul 
Deze morgen gaan we verder naar het bekende Son Kul meer. Het meer ligt op een hoogte van 3016 meter boven zeeniveau. Het is landelijk gebied en er heerst een unieke stilte en rust in deze ongerepte natuur. In de zomer kunt u hier veel nomaden tegenkomen. Ze halen hun dieren op en rijden naar het Son Kul meer om te grazen. Bij aankomst hebben we een lunch in het joertenkamp. Na de lunch kunt u naar de oever van het meer lopen en laat de gids u de rotstekeningen zien die in de bronstijd zijn achtergebleven. We bezoeken de lokale nomaden en zien hun manier van leven. Ze zullen u verwelkomen en laten u kymyz proberen, een traditionele Kirgizische drank gemaakt van merriemelk. Diner en overnachting in het joerten. 
 
Dag 20 – Son Kul – Bishkek 
We ontbijten bij het joertenkamp en daarna volgt de reis naar Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Het is een lange reis vandaag, maar onderweg bezoeken we veel interessante plaatsen. De eerste stop is in het dorp Kochkor, waar we een bezoek brengen aan het museum van handwerk van vrouwencoöperaties. De tweede stop is bij de 11e-eeuwse Burana toren nabij het stadje Tokmak. Vanaf deze minaret heeft u een geweldig uitzicht over de vallei. Naast de Burana toren zijn de resten van een oud fort te vinden. Er omheen ligt ook nog de aarden wal van de vroegere stadsmuur van de verdwenen stad Balasugan. Nadat we hier tijd hebben doorgebracht rijden we naar Bishkek. Overnachting in Bishkek. 
 
Dag 21 – Bishkek 
Bishkek is het politieke, economische en culturele centrum van het land en heeft ook weer de kenmerken van de typische Sovjetstad: brede straten, veel pleinen, grote regeringsgebouwen en standbeelden van o.a. Lenin en Pushkin. Op het centrale Ala Too plein en in de omringende parken hangt in de avond een ontspannen sfeer. Op het plein vindt overdag ook de wisseling van de wacht plaats. Rondom het centrum vinden we de bekende grijze Sovjet-appartementenblokken met binnenplaatsen. We maken een stadstour waarbij we de bekendste bouwwerken en monumenten zien waaronder het Witte huis, het Ala Too plein en het Monument van de Overwinning. Overnachting in Bishkek. 
 
Dag 22 – Bishkek – Almaty 
De reis gaat verder naar ons laatste Stan-land: Kazachstan. We passeren de grens en ontmoeten onze laatste gids in Kazachstan. We rijden naar de voormalige hoofdstad  Almaty waar we na aankomst een stadstour maken.  Alhoewel de stad zijn status als hoofdstad heeft verloren aan Nur-Sultan, blijft Almaty wel het belangrijkste zakelijke en culturele centrum van Kazachstan. Almaty is een groene en gezellige stad waar de inwoners graag flaneren of hun tijd verdrijven in één van de vele barretjes en terrasjes. Toch proeft men ook hier het Sovjetverleden door de classicistische architectuur en de vele parken. We wandelen door het 28 Panfilov Wachterspark, vernoemd naar de soldaten die Moskou wisten te beschermen tegen de invasie van de Nazi’s. In het park zien we o.a. de eeuwige vlam en de bronzen standbeelden van deze helden. We zien de houten Russisch-orthodoxe Zenkov kathedraal die zich mag rekenen tot één van ‘s werelds hoogste houten gebouwen. Het is één van de weinige bouwwerken die de aardbeving van 1911 heeft overleefd. Verder naar het Staatsmuseum van Kazachstan waar we kennismaken met archeologische vondsten, traditionele met goud geborduurde kledingstukken en juwelen. Een mooie rit van circa 15 km neemt ons mee naar de hoogte van zo’n 1700 meter waar de beroemde ijsbaan Medeo is gelegen. Met de kabelbaan gaan we naar de skipiste Shymbulak op 2200 meter hoogte waar we een schitterend uitzicht op de groene vallei hebben. Eenmaal terug in het centrum van Almaty rijden we naar Koktebe, het hoogste park van de stad. Koktebe is erg geliefd onder de lokale bewoners omdat u hier een prachtig panorama op de stad heeft. Overnachting in Almaty. 
 
Dag 23 – Almaty – Charyn Canyon – Almaty 
Deze morgen vertrekken we naar de Charyn Canyon op ongeveer 20 km van de Chinese grens. De Charyn Canyon ligt in het nationaal park en wordt beschermd door de staat. De lengte van de kloof is ongeveer 155 km. Er groeien  zo’n 1000 verschillende soorten bomen en planten in dit gebied, waarvan sommigen op de rode lijst als zeldzaam vermeld staan. De meest aantrekkelijke plek is de vallei van de kastelen. Hier kunt u een wandeling van ongeveer 2 km langs de kloof maken. We picknicken na deze wandeling bij de rivier. Nadat we alle legendes over deze mystieke plek hebben gehoord en hebben genoten van het uitzicht, keren we terug naar Almaty voor de overnachting. 
 
Dag 24 – Almaty 
Er is een einde aan deze reis door Centraal-Azië – de vijf Stan landen gekomen. De transfer volgt van het hotel naar de luchthaven voor uw terugvlucht. 
 

 

 

Tijdens uw 24-Daagse Nederlandstalige rondreis door de Stan-landen - Centraal-Azië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Ashgabat - Hotel Sport

Hotel Sport
Dit 3-sterrenhotel ligt in het centrum van Ashgabat in het voormalige olympische complex. Het is gigantisch maar het is wel rustig.
 
Faciliteiten:
Het hotel is voorzien van een eigen restaurant waar ze Turkmeense gerechten serveren. Daarnaast kunt u in de bar/lounge terecht voor een drankje. Tevens beschikt het hotel over een zwembad en bubbelbad.
 
Kamers:
De ruime kamers zijn klassiek met goud bedekt en weelderig ingericht. De kamers hebben een zithoek en telefoon.

 

TENT

Darwaza - Tentenkamp

Camping
Nabij Darwaza zetten we onderweg een tentenkamp op en zult u dus overnachten in een tent. Wat mag u van deze overnachting verwachten? Matrassen op de grond, slaapzakken, kussens, water om u te wassen en natuurlijk overige kampeeruitrusting waarmee eenvoudige maaltijden kunnen bereid worden. Een overnachting in dit tentenkamp brengt u een unieke ervaring onder een indrukwekkende sterrenhemel.

Dashoguz - Hotel Dashoguz

Hotel Dashoguz
Dit hotel ligt in het centrum van Dashoguz.
 
Faciliteiten:
Dit enorme hotel heeft biljartkamer, souvenirwinkel, bar en een binnenzwembad. Buiten is er een tennisbaan en speeltuin.
 
Kamers:
De comfortabel ingerichte kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv, zithoek en koffie en theefaciliteiten. De badkamer is voorzien van een haardroger.

 

Mary - Hotel Mary

Hotel Mary

Gelegen in het centrum is dit het grootste hotel van de stad. Hier kan u genieten van een persoonlijke service en optimale 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een eigen restaurant waar nationale en internationale specialiteiten worden geserveerd, buitenzwembad met poolbar, fitness en massage. 24-uurs roomservice en in het schoonheidssalon kan u terecht voor meerdere behandelingen. U kan gebruik maken van het tennisveld.

 

Kamers:

De klassiek ingerichte luxueuze kamers bieden alle comfort zoals airconditioning flatscreen-tv en volledig ingerichte badkamer.

 

Bukhara - Hotel Anor

Hotel Anor
Dit 3-sterrenhotel is centraal gelegen op 3 minuten lopen van de Maghaki Attari moskee en de Nadir Divan Beghi Medresse.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen restaurant die Oezbeekse gerechten serveert, een 24-uursreceptie, een wasservice en gratis parkeergelegenheid.
 
Kamers:
De kamers zijn modern ingericht en zijn voorzien van airconditioning, flatscreen-tv en er is gratis wifi. De badkamer is uitgerust met een haardroger.

 

Samarkand - Hotel Ideal

Hotel Ideal
Dit 3-sterrenhotel ligt op een rustige locatie in Samarkand, op 5 minuten lopen van de University Boulevard en op 10 minuten van het Registan plein.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een restaurant die zowel Oezbeekse en Europese gerechten serveert. Het hotel biedt gratis wifi aan zijn gasten.
 
Kamers:
De klassiek ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv, koelkast en een terras. De badkamer is uitgerust met een haardroger.

 

Termez - Hotel Asson

Hotel Asson
Dit 3-sterrenhotel ligt in het centrum van Termez.
 
Faciliteiten:
Tot de faciliteiten van het hotel behoren een restaurant, een 24-uursreceptie, roomservice en gratis wifi. Er is gratis parkeergelegenheid beschikbaar.
 
Kamers:
De kamers zijn voorzien van airconditioning en een televisie.

 

GUESTHOME

Dushanbe - Guesthouse Atlas B&B

Guesthouse Atlas B&B
Dit guesthouse ligt in Dushanbe en ligt in een buurt waar u makkelijk uit eten kunt gaan in diverse restaurants of cafeetjes. het treinstation ligt op 2,8 km afstand.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een gemeenschappelijke keuken waar u op verzoek boodschappen bezorgd kunt krijgen. Het guesthouse biedt gratis wifi en gratis parkeergelegenheid.
 
Kamers:
De kamers zijn voorzien van airconditioning, een zithoek, een minibar, een waterkoker en een flatscreen-tv met satellietzenders. De badkamer beschikt over een haardroger.

 

GUESTHOME

Iskanderkul - Guesthouse Shahboz

Guesthouse Shahboz
Dit guesthouse is gelegen in het pittoreske dorp Sarytag, vlakbij het Iskanderkul meer gelegen.
Het guesthouse biedt schone en eenvoudige kamers aan, maar behoort tot de beste van deze omgeving.

Khujand - Hotel Khujand Deluxe

Hotel Khujand Deluxe
Dit hotel is gelegen in Khujand en het hotel biedt grtis gebruik van fietsen voor gasten die de omgeving willen verkennen.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een restaurant, een 24-uursreceptie, roomservice en gratis wifi in alle ruimte. Er is gratis privéparkeergelegenheid bij het hotel.
 
Kamers:
Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, flatscreen-tv met satellietzenders en een bureau.

 

Fergana - Club hotel 777

Club hotel 777
Dit 3-sterrenhotel ligt in Ferghana, het centrum van de Fergana vallei, op ca. 3 km van de luchthaven. Het is rustig gelegen buiten het stadscentrum.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een groot buitenzwembad, buitenbar, goed onderhouden tuinen en een restaurant. Wifi is beschikbaar.
 
Kamers:
De kamers zijn gedateerd maar comfortabel ingericht en schoon. De kamers zijn voorzien van een bureau, airconditioning, koelkast en televisie. Er is een haardroger aanwezig in de badkamer.

 

Osh - Hotel Sunrise

Hotel Sunrise
Dit hotel ligt in het centrum van Osh, op 2 minuten lopen van de centrale moskee en op 7 minuten loopafstand van het treinstation.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen restaurant, bar en een buitenzwembad. Gratis wifi en parkeergelengheid is beschikbaar.
 
Kamers:
De kamers zijn klassiek ingericht en voorzien van airconditioning, een koelkast, een minibar en flatscreen-tv met satellietzenders. De badkamer is uitgerust met een haardroger.

 

GUESTHOME

Chychkan - Guesthouse Apricot

Guesthouse Apricot
Dit guesthouse is een klein landelijk pension aan de zuidelijke over van het Issyk-Kul meer. Het ligt 25 km van de Zhuuku kloof met prachtige rotsformaties en thermale bronnen. Het biedt plaats aan maximaal 17 gasten en heeft 2-persoonskamers en 3-persoonskamers. Er is 1 gedeelde douche op elke verdieping van het gastenverblijf. Daarnaast is er een prachtige tuin en een overdekte patio waar u terecht kunt voor het eten.

YURT/GER

Son Kul Meer - Son Kul yurt camp

Son Kul Yurt Camp

Dit seizoenskamp ligt bij het hoogelegen Son Kul.

 

Faciliteiten:

Het joertenkamp is ruim van opzet en beschikt over gemeenschappelijke toiletten en wasgelegenheid op enige afstand van de joerten. Restaurant waarbij u soms na de maaltijd een drankje kan nuttigen. Soms is het mogelijk om een paardrijtocht te maken.

 

Joerten:

U verblijft in een traditionele vilten tent, een joert, die de nomaden tot op de dag van vandaag gebruiken. Verblijf is op basis van indeling, in de regel 2 personen per joert. In de joert slaapt u op een bed.

Bishkek - My Hotel Bishkek

My Hotel Bishkek
Modern hotel in rusitge straat op ca. 3 km van het Ala-Too plein in het hart van de stad. 

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een gezellige lobby met bar, restaurant, bankautomaat, wasservice en wifi. Shuttleservice tegen betaling naar centrum.

Kamers:
De strak ingerichte kamers zijn voorzien van televisie, schrijftafel, aircondtioning, koelkastje en waterkoker. De badkamer beschikt over een bad of inloopdouche, toilet en aardroger. 

Almaty - Hotel Astra

Hotel Astra
Dit 3-sterrenhotel ligt op 150 meter van het treinstation van Almaty en de internationale luchthaven op ca. 12 km. De beroemde uitkijktoren ligt op een afstand van ca. 7 minuten rijden.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een modern interieur met een stijvol restaurant en een bar.
 
Kamers:
De eenvoudig ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, een tv, een minibar en gratis wifi. De badkamer is voorzien van een haardroger.

 

Algemeen
Oezbekistan spreekt al eeuwen tot de verbeelding van reizigers. Vele reizigers gaan er echter nooit naartoe, terwijl Oezbekistan zo veel moois te bieden heeft, zoals de rijk gedecoreerde moskeeën, Koranscholen en karavanserais. Zodra u het Registan Plein in Samarkand heeft gezien, zal deze in uw geheugen gegrift staan en nooit meer vergeten. Bezoek de gezellige markten van Khiva, Bukhara of Samarkand waarbij u kennis maakt met de vriendelijke bevolking, Oezbeekse kruiden en smaken en de rijke kleuren van het land. Beleef de oude Zijderoute! Maar maak ook kennis met de hoofdstad Tashkent met zijn Sovjet-architectuur en indrukwekkende metrostations. 
 
Ligging
Oezbekistan ligt in Centraal-Azië met Kazachstan in het noorden, Turkmenistan in het zuiden en Tadzjikistan in het oosten. De Fergana Vallei van Oezbekistan grenst aan Kirgizië. Oezbekistan bestaat voornamelijk uit woestijn en semi-woestijn. Het uitgestrekte laagland in het westen bestaat uit de Kyzylkumwoestijn (rode zand) en de oase Choresm aan de beneden loop van de rivier Amu Darya. In het uiterste westen ligt het Aralmeer en het Ustjurtplateau. De Amu Darya en Syr Darya zijn de twee grootste rivieren van Oezbekistan en vinden hun oorsprong in de bergketens ten oosten van Oezbekistan. In het oosten zijn de uitlopers van het Tien Shan gebergte te vinden bij de Ferganavallei. 
 
Klimaat
Oezbekistan heeft een continentaal woestijnklimaat. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 0 tot 10 graden en in de zomermaanden rond de 25 tot 35 graden. De beste reisperiode is in april, mei en begin juni en in het najaar september en oktober. 
 
Religie
In Oezbekistan is ongeveer 90% van de bevolking moslim, waarvan de meeste soennieten zijn. De overige 10% van de Oezbeken zijn Russisch-orthodox. De religieuze vrijheid nam pas toe na de onafhankelijkheid. Na verloop van tijd werden overal madrasa’s en moskeeën opgeknapt en gebouwd. Minderheden kunnen hun eigen kerk of synagoge bezoeken. Islamitische-fundamentalistische groeperingen zijn in Oezbekistan officieel verboden. De Oezbeekse bevolking is over het algemeen niet streng met hun religie. Zo hoort u weinig tot geen oproepen voor het gebed en drinkt de Oezbeekse bevolking ook gewoon alcohol. Een hoofddoek is voor de vrouwen niet verplicht. 
 
Eten en drinken
De Oezbeken maken doorgaans enkele uitzonderingen op de islamitische regels en dat is voornamelijk de alcohol, die evenals in andere voormalige Sovjetrepublieken rijkelijk vloeit. Soms wordt bij de lunch al een glaasje wodka geheven. Ook bier is ruimschoots voorhanden. Oezbekistan heeft verder een uitstekend klimaat voor de druiventeelt, dus lokale witte en rode wijnen zijn er ook.
 
In de hotels kunt u 's ochtends ontbijten met Oezbeeks brood, thee of koffie, diverse soorten beleg en soms een eitje, en - meestal - een glas kefir (plantaardig, maar het lijkt op yoghurt).
Het middagmaal is warm, evenals het diner. De menu's zijn over het algemeen voor zowel lunch als diner hetzelfde: zeer gevulde, voedzame soep (Laghman of Borsjtsj) met brood, hoofdgerecht met vlees, groenten en altijd salade van sla, komkommer en tomaat.
 
Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Indien u niet in de gelegenheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben, kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.
 
Elektriciteit
In Oezbekistan worden dezelfde typen stekkers gebruikt als thuis (220 volt).
 
Tijdsverschil
In Oezbekistan is het 3 uur later dan bij ons. Oezbekistan kent geen zomer- en wintertijd dus is het tijdens onze zomertijd in Oezbekistan 3 uur later.
 
Taal
Het Oezbeeks is de officiële landstaal, een taal die tot de Turkse taalfamilie hoort. Oorspronkelijk maakte de Oezbeekse taal gebruik van het Arabische schrift, van 1929 tot 1940 van het Latijnse alfabet en daarna van het Cyrillische schrift. In 1993 is een wet aangenomen die de overgang naar het Latijnse schrift regelt. In de officiële Oezbeekse teksten werden de gangbare Russische termen vervangen door nieuw gecreëerde Oezbeekse woorden. In de dagelijkse spreektaal bedienen veel mensen zich van het Oezbeeks vermengd met Russisch. Na vijftien jaar onafhankelijkheid is de kennis van het Russisch afgenomen; een nieuwe generatie is opgegroeid met de Oezbeekse taal en ook Engels. Alleen de oudere generatie spreekt nog Russisch en natuurlijk de enkele Rus die gebleven is.
 
Bagage en kleding
Wij adviseren u om wat extra toiletpapier mee te nemen. In de hotels zijn er altijd toiletten en toiletpapier aanwezig. Maar tijdens het reizen, komen we ook wel een langs een rustplek, waar er geen toiletpapier aanwezig is. Het is aan te raden, om hygiënische redenen, zelf vochtig toiletpapier mee te nemen om waar geen water voorhanden is uw handen toch te reinigen. Ook aan te raden is desinfecterende lotion.
 
Voor de bezoeken aan de bezienswaardigheden is soms een bedekte schouder verplicht. Hoofddoeken worden in religieuze sites niet gebruikt en zijn derhalve ook niet noodzakelijk. U kunt uw zwemkleding meenemen, indien er een zwembad is, kunt u hiervan gebruik maken. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar/ jeep één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort en douanebepalingen.
Uw paspoort dient nog minimaal 3 maanden geldig te zijn na vertrek uit Oezbekistan. 
Neem op reis een fotokopie mee van de foto pagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
 
Antiquiteiten van vóór 1945 mogen niet worden uitgevoerd. Wilt u iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet, zorg dan dat u een aankoopbewijs heeft en een verklaring dat het niet van voor 1945 is.
 
Fotograferen en filmen
Oezbekistan is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Kinderen zullen zelfs op de voorgrond dringen om maar in beeld te komen. Vaak ontvangt u als dank, vooral op markten, appels, peren of noten. Als u mensen fotografeert, doe het dan met respect. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Dat kan soms ook zonder woorden: door de camera omhoog te houden en met gebaren duidelijk te maken dat u een foto zou willen maken. Een positieve of een afwerende reactie is meestal eenvoudig herkend. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Mensen kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Sommige vrouwen houden er niet van om gefotografeerd te worden door vreemde mannen. Het kan ook gebeuren dat mensen alleen tegen betaling op de foto willen. Respecteer deze voorwaarde en ga in een dergelijk geval niet van een afstand stiekem fotograferen. Dit kan aanleiding geven tot agressieve reacties.
 
In musea en bij bezienswaardigheden moet u soms een apart kaartje kopen om foto’s of video-opnames te mogen maken. Deze kunnen aanmerkelijk duurder zijn dan het entreekaartje. Wees zeker terughoudend bij het fotograferen van religieuze plaatsen en gebeurtenissen. Het is verboden militaire objecten, grensposten en vliegvelden te fotograferen. 
 
Geldzaken
In Oezbekistan wordt betaald met de Oezbeekse sum (UZS). De koers is sterk aan veranderingen onderhevig.
1 Euro (EUR) = 10.495 Oezbeekse sum (UZS)
 (01-11-2019)
 
Er zijn enkele geldautomaten in de hoofdstad. In de steden kunt u cash euro’s en dollars wisselen bij banken, wisselkantoortjes en veel hotels. In Tasjkent kunt u met uw bankpas wel dollars maar geen sum opnemen.
Creditcards worden geaccepteerd in een aantal grote hotels. In Tasjkent is er een aantal ATM's, waarvan enkelen in de grote hotels. Mastercard gebruikers moeten in de provincie naar de Asaka Bank en Visa-gebruikers moeten naar de Nationale Bank van Oezbekistan (NBU). 
 
U kunt enkel sum terug wisselen naar euro / dollars indien u beschikt over een origineel wisselcertificaat dat u ontvangen heeft bij het wisselen bij een geldwisselkantoor/bank. Er zijn 2 versies van deze certificaten die lastig te onderscheiden zijn. Op het originele certificaat staat vermeld: This certificate gives a right to reexchange foreign currency. Souvenirs kunt u eenvoudig met de euro betalen.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Oezbekistan om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
De gids, chauffeur en reisbegeleiding in Oezbekistan verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is 
€ 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisbegeleiding. 
Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid
De informatie over vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. 
Wij willen u adviseren om in uw reisapotheek een diarreeremmer mee te nemen op reis zoals Immodium. Het eten is anders in Oezbekistan en het kan dus voorkomen dat er wat darmproblemen opspelen. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden
Winkels, postkantoren en kantoren zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Van 13.00 tot 14.00 zijn de meeste zaken gesloten in verband met de lunchpauze. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. In Tashkent zie je steeds meer 24-uurs supermarkten verschijnen waar eigenlijk alles te koop is. 
Bazaars beginnen al vroeg, rond 6.00 uur ’s ochtends.
 
Post, internet en telefoon
Post naar de Benelux doet er een tot twee weken over en is niet overal even betrouwbaar. Internetcafés zijn er in de grote steden en toeristische plaatsen. De meeste hotels beschikken over wifi.
Telefoneren vanuit Oezbekistan brengt hoge kosten met zich mee. Bij de provider van uw gsm kunt u informeren naar de kosten om te bellen en gebeld te worden in het buitenland. Soms is het bellen vanuit de hotelkamer goedkoper. Oezbekistan heeft het internationale landennummer 00998.
 
Veiligheid
Oezbekistan is een zeer veilig land om te bereizen. U kunt zeker overdag zonder probleem op straat wandelen. Zakkenrollen, tasjesroof en straatovervallen komen overal ter wereld voor. Het is daarom verstandig om op uw eigendommen te letten en mensen niet de gelegenheid te geven spullen te stelen. Het kan zeker geen kwaad op drukke markten, stations en bij het in- en uitstappen van het openbaar vervoer extra op uw spullen te letten al is de kans dat u iets zal overkomen klein.
Geld en belangrijke papieren kunt u beter op uw lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van de kleding of in een geldbuidel. Stop een klein geldbedrag in uw portemonnee zodat u niet al uw geld kwijt bent als zakken gerold worden. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. U kunt deze gegevens ook scannen en naar het eigen mailadres sturen zodat u er in elk willekeurig internetcafé over kunt beschikken. Laat geen waardevolle spullen op de hotelkamer achter.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO 
      -    Historisch centrum van Bukhara
- Historisch centrum van Shakhrisabz
- Itchan Kala in Khiva
- Samarkand
- Westerse Tien-Shan gebergte
 
Nationale feestdagen
De nationale feestdagen in Oezbekistan zijn: Nieuwjaarsdag op 1 januari, Internationale Vrouwendag op 8 maart, Nowruz – het Perzische Nieuwjaar op 20 maart, Dag van de overwinning op 9 mei, Kinderdag op 1 juni, Onafhankelijkheidsdag op 1 september, Lerarendag op 1 oktober en de Dag van de grondwet op 8 december. Daarnaast zijn er nog religieuze feestdagen zoals Ramadan en het offerfeest wat elk jaar weer in een andere periode valt. 
 
Ambassade van Oezbekistan in Brussel
Franklin Rooseveltlaan 99, 1000 Brussel, tel: 02-6728844
http://www.uzbekistan.be/
 
Ambassade
België heeft geen eigen ambassade in Oezbekistan. Het land valt onder de ambassade in Rusland.
 
Ere-Consul
C2, building 3, Apartment 74, Kh. Samatavoy Str, 100000 Tashkent
Tel. (+998) 71 150 8595  - nlconsulate.tashkent@gmail.com
 

Algemeen
Er zijn weinig buitenlanders en andere reizigers in het land, daarom zijn de weinige reizigers die geïnteresseerd zijn in het land meer dan welkom. Het is daarnaast ook een traditie om reizigers met veel respect te ontvangen. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij in Tadzjikistan. U zult vaak worden uitgenodigd voor een thee of mensen spreken u aan op straat, soms in erg goed Engels. Dit is een leuke manier om de bevolking beter te leren kennen. Houdt u er wel rekening mee dat het land nog niet toeristisch is en dus zeer comfortabele hotels en een goede infrastructuur hier nog niet te vinden zijn. Wel is het een bijzonder mooi en puur land en zeker de moeite waard om door te reizen. 
 
Ligging
Tadzjikistan is gelegen in Centraal-Azië, tussen Oezbekistan, Kirgizië, China en Afghanistan. Meer dan de helft van Tadzjikistan ligt op 3000 meter hoogte. In het midden van het land zijn er zuidelijke uitlopers van het Tian Shan en Pamir-gebergte. In deze bergketens zijn er een paar hoge pieken, zoals Koh-i-Somoni (vroeger: Pik Kommunizma), 7495 meter hoog. De Fedchenko-gletsjer, 72 km lang, bestaat uit keihard pakijs bij de Koh-i-Somani. Het is een van de langste gletsjers ter wereld. De dikte is 800 meter. Het westelijk deel van het land bestaat uit laagvlakten. In het noorden wordt het land doorsneden door de ketens van Hissar, Zerafshan en Turkestan - uitlopers van het Tian Shan-gebergte die doorlopen naar Oezbekistan. De bergpieken met sneeuw zijn de bron van een veelheid van snelle stroompjes die uitmonden in de twee belangrijkste rivieren: de Syr Darya (Jaxartes rivier) en de Amu Darya, waarin twee Pamir rivieren samenkomen: de Vakhsh en de Pyanj.
 
Klimaat 
De beste reisperiode voor Tadzjikistan is van mei tot en met oktober. Kenmerkend voor grote delen van Tadzjikistan zijn de warme zomers en de relatief koele winters. Vooral in de berggebieden in het oosten kunnen de contrasten enorm zijn. De bergen in het Pamir hooggebergte hebben in de winter soms zeer lage temperaturen. Het voorjaar is het meest natte seizoen in Tadzjikistan. Vooral in maart en begin april regent het regelmatig. In juli en augustus valt er vrijwel niets en zijn de temperaturen rond de 30 graden. Echter is dit goed uit te houden vanwege het droge landklimaat. 
 
Religie 
Negentig procent van de bevolking in Tadzjikistan is moslim. De meesten zijn soennieten en de Pamiri volgen de Aga Khan. Een minderheid is aanhanger van het Russisch-orthodox geloof. 
 
Islamitische feestdagen in Tadzjikistan
Daarnaast zijn er de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand Ramadan blijft het openbaar leven functioneren en grote delen van de bevolking doen er niet aan mee. Nowruz (21 maart) is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; ervoor zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netjes uitzien.
 
Eten en drinken 
Echte Tadzjiekse maaltijden zijn o.a. nahud sambusa, kikkererwten in een deegpakketje of nahud shavla, kikkererwtenpap. Bonen met melksoep wordt ook veel gegeten; oshi siyo halav is een unieke kruidensoep. Tuhum barak is een smakelijk eierdeeg ravioli met een sausje van sesamzaad. Chakka is kwark gemengd met kruiden. Het smaakt heerlijk met een stuk van het platte brood. Kurtob is iets lekkers van het platteland. Het bestaat uit brood, yoghurt, ui en koriander met een roomsausje eroverheen. In Badakshan is er borj - een pikant papje van vlees en graan.
 
Drinken in Tadzjikistan
Thee ofwel ‘tsjaj’ wordt altijd en overal gedronken. Shir chai is een zoutige geitenmelk boterthee. Het is heel populair in het Pamir-gebergte. "Gegarandeerd gaan de haren op je borst er rechtop van staan." Zowel in Hissar als Dushanbe wordt lokaal bier gebrouwen. Toch wordt Russisch importbier zoals Baltika het meest gedronken. In restaurants kun je behalve bier, wijn, wodka en bubbeltjeswijn (shampanski) bestellen. Het beste bubbeltjes mineraalwater is Obi Zulol en Pamir. Dushanbe en Khorog hebben hun eigen colafabrieken. De lokale gefabriceerde cola's en frisdranken zijn erg zoet. RC Cola smaakt het best. 
 
Elektriciteit 
De stroomspanning in Tadzjikistan is 220 volt en men kent dezelfde stekkers. 
 
Tijdsverschil 
In de zomer is het in Tadzjikistan drie uur later dan in de Benelux. Tijdens de wintertijd is het verschil vier uur. 
 
Taal 
De Tadzjieken spreken Tadzjieks, een vorm van het Perzisch (Farsi). Het Tadzjieks-Perzisch wordt in het Cyrillisch schrift geschreven. Daarnaast wordt er Russisch en Oezbeeks gesproken. 
 
Bagage en kleding 
Wat betreft de kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. 
Het is aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen voor de wandeltochten die we maken in Tadzjikistan. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagagevoorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor Tadzjikistan heeft u een geldig paspoort nodig, dat na vertrek uit het land nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Daarnaast heeft u een visum nodig. 
 
De douane is erg streng op alle voorwerpen die worden in- en uitgevoerd. Voor de export van antiquiteiten of 
culturele goederen is speciale toestemming nodig. Bij aankomst in Tadzjikistan dient u een declaratieformulier in te vullen. De douane zet er vervolgens een stempel op. Het formulier moet tot aan het vertrek bewaard worden, o.a. om aan te tonen dat u het land niet met meer geld verlaat dan bij binnenkomst. Indien u naar huis gaat dient u er rekening mee te houden dat u er voor 430 euro belastingvrij spullen mag invoeren. 
 
Fotograferen en filmen
Tadzjikistan is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als je ze wilt fotograferen. Het is verboden overheidsgebouwen, militairen, militaire objecten, grensposten, vliegvelden e.d. te fotograferen.
 
Geldzaken
De munteenheid is de Tadzjiekse Somani (TJS). Een euro is 10,74 TJS (01-11-19). 
 
ATM in Dushanbe 
In Dushanbe zijn een groot aantal ATM's. Daarbuiten zijn ze dun gezaaid. U kunt zowel Tadzjieks geld opnemen als US dollars. Een enkele keer kunt u van een creditcard gebruik maken. Echter kunt u hier het beste niet van uitgaan. 
 
Veilig pinnen in Tadzjikistan  
Om veiligheidsredenen hebben banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Voor Belgische bankkaarten geldt dit niet. Indien u geld wilt pinnen in Tadzjikistan dient u deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Wij adviseren u om hierover contact op te nemen met uw bank. Toch is het aan te raden voldoende cash mee te nemen. 
 
Fooien 
Het is gebruikelijk een fooi te geven aan gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel. De gids en chauffeur in Tadzjikistan verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids en € 2,- per dag voor de chauffeur.
 
Gezondheid 
Voor eventuele vaccinaties adviseren wij u om contact op te nemen met de plaatselijke gezondheidsdienst of huisarts. Handig om mee te nemen op uw rondreis is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. 
 
Neem een kleine reisapotheek mee op vakantie naar Tadzjikistan, met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. 
 
Hoogteziekte in Tadzjikistan
Indien u tijdens uw reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogteziekte. U dient in dit geval veel vocht in te nemen, zelfs 3 tot 4 liter per dag. Houd dit altijd goed in de gaten en kijk voor meer informatie op: www.hoogteziekte.info. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingsuren 
Levensmiddelenwinkels in Tadzjikistan zijn open van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zondag zijn alle kantoren en sommige winkels gesloten. Het postkantoor is open van maandag - vrijdag van 8.00 - 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 - 17.00 uur.
 
Shoppen in Tadzjikistan
Achter Hotel Tadzjikistan in Dushanbe is een bazaar en een straatmarkt. U kunt er voedsel en handwerkproducten kopen. Daarnaast is er de Shokhmansur Bazaar (ook bekend als Zilyoni) bij Ploshchad Ayni. Op de hoek van Prospekt Rudaki en Ulitsa Ismail Somoni is een souvenirwinkel. Deze bevindt zich onder een kunstgalerij en bevat werk van lokale kunstenaars. 
 
Post, internet en telefoon
Post naar West-Europa doet er tussen de twee weken en twee maanden over. In het postkantoor kunt u enveloppen mét postzegel kopen. In Dushanbe kunt u post per expres versturen. In de grote hotels zijn ook postkantoortjes.
 
Bellen in Tadzjikistan
Internationale telefoongesprekken kunt u voeren vanuit telefooncellen die zich meestal in de buurt van een postkantoor bevinden (Dushanbe: Prospekt Rudaki). Daarnaast zijn er telefoonkantoortjes van private maatschappijen in Dushanbe. In sommige hotels, zoals Hotel Tajikistan en Hotel Independence kun je via een operator internationaal bellen. De landcode voor Nederland is +31 en voor België +32. De toegangscode voor Tadzjikistan is +992 (gevolgd door 372 voor Dushanbe).
 
Mobiel bellen in Tadzjikistan 
Of u mobiel kunt bellen is afhankelijk van uw abonnement, toestel en de situatie per land. Houd er rekening mee dat er geen of nauwelijks dekking is in de afgelegen (berg)gebieden. Informeer voor vertrek bij uw provider wat de mogelijkheden en kosten zijn. 
 
Internet in Tadzjikistan
In de grotere steden zijn internetcafés. 
 
Veiligheid 
Het criminaliteitscijfer in Dushanbe is relatief hoog. Wij adviseren om in de avond niet te voet op pad te gaan. Actuele informatie over de veiligheid in Tadzjikistan vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Proto-stedelijke plaats Sarazm 
- Tajik Nationaal Park (Pamir gebergte)
 
Nationale feestdagen
De nationale feestdagen in Tadzjikistan zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari), Dag van de verdedigers van het vaderland (23 februari), Internationale Vrouwendag (8 maart), Nowruz/Perzisch Nieuwjaar (19, 20 of 21 maart), Ramadan, Internationale Dag van het Kind (1 juni), Dag van nationale eenheid (27 juni), Offerfeest, Onafhankelijkheidsdag (9 september), Dag van de grondwet (6 november). 
 
Ambassade van Tadzjikistan in Brussel
Generaal Jacqueslaan 16, 1050 Brussel, tel: 02-6406933
www.tajikembassy.be
 
België en Nederland hebben geen ambassade in Tadzjikistan. In noodgevallen dient men zich te wenden tot de ambassade in Astana (Kazachstan). 
 
Belgische ambassade in Kazachstan 
62 Kosmonavtov street, 3th floor, 010000 Astana, tel.: +7 7172 97 44 85
I  http://diplomatie.belgium.be/kazakhstan

Algemeen
Reizen door Kirgizië is reizen door de unieke natuur van het land. Onze reizen nemen u mee langs de berglandschappen, kleurrijke valleien, grote meren, nomadendorpjes en ondertussen kunt u de Centraal-Aziatische architectuur bewonderen. U overnacht regelmatig in guesthouses waarbij u de lokale bevolking goed leert kennen en u er achter komt dat het zeer vriendelijke mensen zijn. Kirgizië heeft een zeer gevarieerde natuur, een ruw landschap dat uit bergen, meren en vele waterstroompjes bestaat. Een reis begint meestal in Bishkek, waar de internationale luchthaven ligt en brengt u meestal langs het Issyk kul meer, wat het op een na grootste bergmeer van de wereld is. Het is nog geen drukbezocht vakantieland en daarmee dé ideale bestemming voor rust en uitgestrektheid. 
 
Ligging
Kirgizië ligt in Centraal-Azië en grenst in het zuidoosten aan China, het noorden aan Kazachstan, het westen aan Oezbekistan en in het zuidwesten aan Tadzjikistan. Kirgizië heeft een oppervlakte van 198.500 km² (bijna 5 maal Nederland; 6,5 maal België) waarop ongeveer drie keer zoveel vee (vooral schapen) als mensen leven. Het land telt ruim 5,4 miljoen inwoners. Van de totale bevolking leeft tweederde op het platteland. De Kirgizische economie drijft vooral op akkerbouw en veeteelt. Het land is bedreven in het bouwen van waterkrachtcentrales en er worden grondstoffen zoals kwik, lood en koper en sinds kort goud gedolven. De Kirgiezen stammen af van Turkse nomadenstammen die rond de tiende eeuw uit Siberië vertrokken om zich uiteindelijk in het Tian Shan gebergte te vestigen. 
 
Kirgizië bestaat voor ongeveer negentig procent uit bergen. Bijna de helft daarvan ligt boven de 3000 meter, waarvan driekwart bedekt is met eeuwige sneeuw en ijs. De meeste bergen behoren tot de Tian Shan 'Hemelse Bergen' in het zuidoosten of zijn uitlopers daarvan. Piek Pobeda is met een hoogte van 7439 meter de hoogste berg. Slechts een aantal dalen ligt onder de 1000 meter zoals het Chuy- en Talasdal en de rand van het Ferganabekken. Kirgizië is bezaaid met bergmeren waarvan Issyk-Kul het grootste is. Zo’n tachtig grotere en kleinere rivieren komen in dit meer uit. In de bosrijke berggebieden leven beren, wilde zwijnen, vossen, wolven, dassen en lynxen en in de meren en rivieren zwemmen forellen en karpers. Het land heeft, naar men zegt, de op een na grootse populatie aan sneeuwluipaarden, een aantal dat drastisch daalt door de jacht.
 
Klimaat
Kirgizië heeft een berg- en landklimaat met forse verschillen tussen de laag- en hooggelegen gebieden. In de valleien is de gemiddelde temperatuur in juli 28 graden en in januari min 18 graden. Tijdens de zomer heerst in de berggebieden een zeer aangename temperatuur van rond de 25 graden. In de winter is het in heel Kirgizië erg koud. De meeste neerslag valt in het voor- en najaar maar ook in de zomer kan er een bui vallen. De beste reisperiode voor Kirgizië is dan ook juni, juli en augustus. 
 
Religie
In Kirgizië is 75% van de bevolking moslim en 20% Russisch-orthodox. De bevolking is relatief laat (16e eeuw) tot de Islam bekeerd. Vandaar dat de Kirgiezen vaak vasthouden aan hun pre-islamitische, sjamanistische rituelen. In Kirgizië ziet u vaak reepjes stof geknoopt aan takken, waarmee ze proberen de wens, via de twijgen, naar de hemel te sturen. De Kirgiezen zijn ook een zeer nomadisch volk, dat ziet men terug in de bouwwerken zoals mausolea en yurten. 
 
Eten en drinken
De standaardmaaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. Beshbarmak, letterlijk ‘vijf vingers’ wordt met de hand gegeten en is een feestmaal. Het bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels, te vergelijken met manti. Worstjes van paardenvlees - kazy, karta of chuchuk – eet men het liefst in combinatie met wodka. In het Dungan-gebied, in Bishkek en omgeving en in Karakol vind je ashlyanfu, een gerecht gemaakt van koude noedels, gelei, azijn en eieren. Vraag daar ook om gestoomde broodjes met jusai, een berggrassoort verwant aan de ui, en fyntyozi, pittige koude rijstnoedels. Gyanfan is rijst met vlees en groentesaus. De nationale drank is koumis, licht alcoholische paardenmelk, verkrijgbaar in de lente en vroege zomer. Het wordt meestal door nomaden langs de kant van de weg verkocht en smaakt een beetje naar waterige karnemelk. Bozo is een dikke mousserende drank gemaakt uit gekookte, gefermenteerde gierst of andere graansoorten. Jarma en maksym zijn gefermenteerde gerstdranken, gemaakt van yoghurt en gist. In Bishkek kun je het kopen onder de naam Shoro. Bij deze drankjes wordt boorsok gegeten, gefrituurde deegwaren. Favoriet zijn kurut, kleine balletjes gedroogde yoghurt. Issyk-köl honing is de beste honing van Centraal-Azië. Plaatselijk gemaakte zwarte bessen jam smaakt fantastisch. 
 
Elektriciteit
De netspanning in Kirgizië is 220 volt, maar voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Reserve batterijen en een zaklamp zijn handig om mee te nemen.
 
Tijdsverschil
In de zomer is het in Kirgizië 4 uur later dan bij ons.
 
Taal
Het land heeft twee officiële staatstalen: het Russisch en het Kirgizisch. De Kirgizische taal is een Turkse taal met een Cyrillisch alfabet. Kirgizië is bezig om over te gaan op het Latijnse schrift. 
 
Bagage en kleding
Wij raden aan om voor uw reis door Kirgizië praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes taboe in islamitische landen. In de grote steden van Centraal-Azië is het dragen hiervan echter geen probleem.
 
Het is aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen voor eventuele wandeltochten die u wenst te maken in Kirgizië.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Kirgizië heeft u een geldig paspoort nodig. Deze dient nog 6 maanden na vertrek uit het land geldig te zijn. Een visum is niet nodig. 
 
Invoerbepalingen
Vanuit Kirgizië mogen antiquiteiten van vóór 1945 niet worden uitgevoerd. Wil je iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet zorg dan dat je een aankoopbewijs hebt en een verklaring dat het niet van voor 1945 is.
 
Fotograferen en filmen
Over het algemeen hebben Kirgiezen er weinig bezwaren tegen om gefotografeerd of gefilmd te worden, maar vraag voor de zekerheid altijd om toestemming. Wijzen op uw toestel en vragend kijken is genoeg om duidelijk te maken wat u wilt. Militaire objecten en luchthavens mogen niet worden gefotografeerd. Ook bewakers kunt u beter niet fotograferen.
 
Geldzaken
De Kirgizische munteenheid is de sum (KGS), die weer onderverdeeld is in tiyin. Er zijn briefjes van 1, 5, 10 en 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 sum in omloop. Voor één euro ontvang je ongeveer 77 sum (01-11-19). 
Er kan gewisseld worden bij banken en officiële wisselkantoren (obmen balyot). Je kunt het makkelijkst wisselen met US$. Creditcards worden geaccepteerd in enkele van de grotere hotels in Bishkek. Er zijn op beperkte schaal ATM's in Bishkek, Osh en Jalal-Abad. Houd er rekening mee dat een pinautomaat defect kan zijn! Houd er rekening mee dat wanneer u wenst te pinnen uw bankpas geldig is met werelddekking. 
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi. Voor de gids en chauffeur raden wij aan om ongeveer € 2,- per persoon per dag te geven. 
 
Gezondheid
Voor Kirgizië worden vaccinaties aangeraden, maar zijn niet verplicht. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we u naar uw huisarts. 
 
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes.
Zorg dat je tijdens de reis het vaccinatieboekje en bloedgroepgegevens bij je hebt. Handig om mee te nemen is het Europees medisch paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts en apotheek.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Openingstijden banken: ma. - vrij. 9.30 - 17.30 uur. Hoofdpostkantoor Bishkek open ma. t/m za. 7.00 - 18.00 uur, zondag 8.00 - 17.00 uur. Het Centrale Telecomkantoor van Bishkek is open van 7.00 - 20.30 uur.
 
Post, internet en telefoon
Een brief of ansichtkaart naar de Benelux sturen doet er twee weken tot acht weken over. In het postkantoor kun je enveloppen met een postzegel kopen. Het hoofdpostkantoor van Bishkek is op werkdagen open van 7.00 - 18.00 uur, zondag van 8.00 - 17.00 uur. Er is een apart loket voor EMS, Express Mail Service.
 
In Kirgizië is internationaal bellen mogelijk vanuit telefoonkantoren in de grotere steden. Meestal is het telefoonkantoor verbonden met het postkantoor. Daarnaast is het mogelijk om vanuit sommige hotels te bellen. Alle internationale gesprekken gaan via een operator. Als u internationaal wilt bellen, draai eerst 00 en vervolgens de internationale code. Voor Nederland is dat 31 en voor Belgie 32. Het internationale landennummer van Kirgizië is +996. Mobiel bellen vanuit Kirgizië is lastig want het bereik is beperkt. U kunt eventueel een lokale sim-kaart kopen. Maar houd er rekening mee dat u in de berggebieden geen GSM-dekking heeft. De makkelijkste manier om contact te onderhouden met het thuisfront is per e-mail. Zowel in Bishkek als in Osh zijn internetcafés.
 
Gewoonten en gebruiken
Kirgiezen zijn zeer gastvrij. Thee is het eerste dat u aangeboden krijgt als u ergens te gast bent. Het is het teken van gastvrijheid en u drinkt het uit theekommetjes (pyala’s). Thee wordt in grote theepotten gezet en drie maal teruggeschonken in de kop voordat het opgedronken mag worden. De theekommetjes worden nooit helemaal volgeschonken, want dat betekent dat iemand onwelkom is en moet opstappen. Wanneer de thee te warm is, blaas er dan niet in maar draai de thee in de kom voorzichtig rond.
Voor mannen is het schudden van handen een veelvuldige bezigheid in Kirgizië en een teken van warmte en vriendschap. Ook leggen veel mannen hun rechterhand op hun hart en buigen naar voren. Goede vrienden schudden elkaar de hand door de handpalmen in elkaar te leggen terwijl de duim naar boven steekt. Er wordt niet gedrukt of geknepen. Vrouwen schudden over het algemeen geen handen. Ze raken de schouders van elkaar aan met de rechterhand en aaien er zachtjes overheen. Jonge vrouwen kussen oudere vrouwen vaak op hun wang als teken van respect.
In Kirgizië dragen de mannen een alkalpak, een witte vilten hoed, op hun hoofd. Op het platteland en in de bergen dragen de vrouwen vaak kleurige wijde jurken en een hoofddoek. In de steden ziet u dit niet meer. Tijd is een relatief begrip in Kirgizië, met afspraken nemen ze het niet zo nauw.
Shyrdak zijn vilten tapijten met karakteristieke motieven zoals steenbokken.
 
Openbaar vervoer
Er is weinig openbaar vervoer tussen de belangrijke steden van het land. Wel is het mogelijk om met een minibus van Bihskek naar Karakol te reizen, waar u ongeveer 5,5 uur over doet. Deze vertrekken met name in de morgen. De grote bus met vaste uren doet er veel langer over en stopt overal. Verder kunt u met de taxi door het land reizen. 
 
Veiligheid/Criminaliteit
Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Kirgizië bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Kirgizië is een veilig land om doorheen te reizen. Na zonsondergang komt er vaker criminaliteit voor en wij raden u dan ook aan rond uw accommodatie te blijven. Actuele informatie over de veiligheid in Kirgizië kunt u vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Zijderoute: het netwerk van Chang’an – Tienshan 
- Sulaiman Too Heilige Berg
- Westerlijke Tienshan gebergte
 
Nationale feestdagen
Kirgizië heeft de volgende nationale feest- en herdenkingsdagen: Nieuwjaarsdag (1 januari); Russisch-orthodox kerstmis (7 januari); Internationale vrouwendag (8 maart); Nowruz/Perzisch Nieuwjaar (19, 20 of 21 maart), Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Grondwet (5 mei); Dag van de Overwinning (9 mei) wordt het einde van de tweede wereldoorlog gevierd; Dag van het leger in Kirgizië (29 mei); Onafhankelijkheidsdag (31 augustus).
 
Daarnaast zijn er de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand blijft het openbaar leven functioneren en grote delen van de bevolking doen er niet aan mee. 
 
Belgische ere-consulaat in Bishkek
209-A Tynystanovstreet, 720040 Bishkek, tel: +996-312622161
n.aldashev@lorenz-law.com
 
Kirgizische ambassade in Brussel
Abdijstraat 47, 1050 Brussel, tel: 02-6401868
www.kgembassy.org
 
Nederlands Honorair Consulaat in Bishkek
175 ”A”, abdrahmanov Str. Office 402, 407, 720040 Bishkek, tel: +996-312 660 665
n.aldashev@lorenz-law.com
 

Algemeen
Kazachstan staat bekend om de Russische ruimtebasis Baikonur Cosmodrome en als onderdeel van de Grote Zijderoute. In dit land kan het voorkomen dat u dagenlang reist en geen mens tegenkomt. U ziet het prachtige gebergte, woestijnen en steppen, maar ook de moderne steden. Het Alatau gebergte aan de zuidelijke zijde in Kazachstan biedt ruimte aan flora en fauna en is een paradijs voor natuurliefhebbers. Kazachstan is economisch het meest ontwikkelde van de Centraal-Aziatische landen. Het land beschikt over grote hoeveelheden brandstofreserves, mineralen en metalen. De olie- en gasindustrie is ook zeer in opkomst. In de afgelopen jaren zijn de tegenstellingen tussen de regio’s, tussen stad en platteland, rijk en arm fors toegenomen. 
 
Ligging
Op de grens van Oost-Europa en West-Azië ligt Kazachstan. Hierdoor vormt het land een transcontinentale staat, maar het grondgebied wordt tot Europa gerekend. Kazachstan is helemaal ingesloten door land en ligt niet aan een zee. Grenslanden zijn China, Rusland, Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgizië. Er wonen ongeveer 16,5 miljoen mensen op een oppervlakte van 2.724.900 km2, wat Kazachstan het op 8 na grootste land ter wereld maakt. De hoofdstad is Astana. Kazachstan is een uitgestrekt plateau dat afloopt van het oosten naar het westen. Het uiterste noorden is eveneens laag en ligt zelfs beneden de 200 meter. Langs de grens met China en Kirgizstan liggen het Altai- en Tian Shangebergte met bergtoppen tot boven 4000 meter. In het zuiden liggen woestijnsteppen en woestijn. Van noord naar zuid, langs de rivieren en aan de voet van de bergen vindt u grassteppen met tsjernosem (löss, zwarte bodem) die ontgonnen zijn voor de akkerbouw. Echter het grootste gedeelte bestaat uit woestijn. Daarnaast zijn er 7 nationale parken, veel berggebieden en verschillende vismeren te vinden. 
 
Klimaat 
Kazachstan heeft een combinatie van verschillende klimaten. Het zuidelijke deel heeft een koud woestijnklimaat dat langzaam overgaat in een warm steppeklimaat. Het noordelijke deel van Kazachstan heeft te maken met de veel grimmigere continentale klimaatsoorten. De classificatie warm landklimaat betekent niet dat het gedurende het hele jaar relatief warm is, maar dat de warmste maand een gemiddelde maandtemperatuur heeft van meer dan 22 graden Celsius. De beste reisperiode naar Kazachstan is van april t/m oktober. Daarna wordt het kouder in het land, al is het in de winter ook redelijk goed te doen en valt er weinig neerslag. 
 
Religie
In Kazachstan is ongeveer 70% van de bevolking moslim (soennieten) en ongeveer een kwart is christen, met name Russisch-orthodox. Echter door de lange onderdrukking tijdens de Sovjet Periode speelt de religie hier geen belangrijke rol. 
 
Eten en drinken 
Nergens vindt u de nomadische roots van Kazachstan zo goed terug als in de keuken. Nomaden eten het voedsel dat het eerst beschikbaar is; en dat is vooral afkomstig van paarden en schapen. In het hele land vindt u tijdens uw rondreis door Kazachstan de bekende Centraal-Aziatische maaltijden als sjaslik, laghman (noedels), manti (gestoomde knoedels) en plov. Kazachse plov is zoet, met abrikozen, rozijnen en pruimen. Plov Askabak bestaat vooral uit pompoen. Een typisch Kazachse maaltijd is beshbarmak, stukken gekookt rundvlees, schapenvlees of paardenvlees met ui, die geserveerd worden op platte stukken pasta. De bouillon van het vlees wordt apart ernaast gedronken.
 
Internationale keuken in Kazachstan
In de grote steden en in het noorden van Kazachstan overheerst de Russische keuken, als afspiegeling van de aanwezigheid van de vele geïmmigreerde Russen. Maar er zijn veel verschillende typen restaurants, van Chinees en Koreaans tot Italiaans en Tex-Mex. Als u voordelig wilt eten neemt u een ‘biznes lanch’ (business lunch), ook wel ‘kompleksny obed’ genoemd. Deze wordt in veel restaurants aangeboden. U krijgt dan een driegangen menu met soep of salade, het hoofdgerecht en een toetje en een drankje.
 
Drinken in Kazachstan
Wat de drankjes betreft: koumis (gefermenteerde merriemelk) is populair en zeker het proeven waard tijdens uw rondreis door Kazachstan. Op de steppes en in de woestijn is er ook shubat (gefermenteerde kamelenmelk). Die is iets minder zout. 
 
Elektriciteit 
De netspanning in Kazachstan is 220 volt. Reserve batterijen en een verloopstekker zijn aan te raden. 
 
Tijdsverschil 
In de zomer is het in Kazachstan 4 uur later dan in de Benelux. 
 
Taal 
In Kazachstan spreken net zo veel mensen Kazachs als Russisch. Het Kazachs is een Turkse taal met een Cyrillisch alfabet. Vooral in de grote steden en in het zakenleven lijkt iedereen Russisch te spreken. Het Kazachs wordt vooral gesproken door de etnische Kazachen op het platteland. 
 
Bagage en kleding
Wat betreft uw kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes taboe in islamitische landen. In de grote steden van Centraal-Azië is het dragen hiervan echter geen probleem. Voor de dames adviseren we een sjaal mee te nemen. 
 
Wij adviseren u om wat extra toiletpapier mee te nemen. In de hotels zijn er altijd toiletten en toiletpapier aanwezig, onderweg is er zelden toiletpapier aanwezig. Neem daarom 1 rol toiletpapier mee of vochtig toiletpapier (i.v.m. hygiënische omstandigheden). Ook aan te raden is desinfecterende lotion om uw handen te kunnen reinigen.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Kazachstan heeft u een geldig paspoort nodig, dat bij uitreis nog 3 maanden geldig is. Een visum voor Kazachstan is nodig indien u 30 dagen of langer verblijft in het land. 
 
Invoerbepalingen vanuit Kazachstan
Antiquiteiten van vóór 1945 mogen niet worden uitgevoerd. Wilt u iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet zorg dan dat u een aankoopbewijs heeft en een verklaring dat het niet van voor 1945 is. Zie ook: www.douane.nl/reizigers 
 
Fotograferen en filmen
Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Vraag mensen wel altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Het is verboden militaire objecten, grensposten en vliegvelden te fotograferen.
 
Geldzaken 
De Kazachse munteenheid is de tenge (KZT). Er zijn briefjes en munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000 tenge in omloop. Voor één euro ontvangt u 430 tenge (01-11-19). 
 
ATM in Kazachstan
In Almaty en andere steden kunt u bij wisselkantoren (obmen valyuty) snel en makkelijk euro’s of USD wisselen. ATM's zijn volop aanwezig, bij banken, winkelcentra, supermarkten, hotels en treinstations. Kijk naar het teken van Bankomat. De meeste pinautomaten accepteren bankpassen van Maestro, Cirrus, Visa en MasterCard. Er zijn instructies in het Engels. In een groot aantal winkels, restaurants en hotels kunt u met een creditcard betalen.  
 
Veilig pinnen in Kazachstan  
Om veiligheidsredenen hebben Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien u geld wilt pinnen in Kazachstan dient u deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via uw internetrekening niet mogelijk is, doet u er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met uw bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van uw bankpas buiten Europa.
 
NB. Belgische banken rekenen Kazachstan bij Europa, waardoor er hier onbeperkt gebruik kan gemaakt worden van de bankpas. 
 
Fooien 
Hotelpersoneel, chauffeurs en gidsen in Kazachstan zullen een kleine fooi op prijs stellen. In de restaurants kan het bedrag afgerond worden. Duurdere restaurants berekenen tien tot vijftien procent servicekosten.  
 
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisleiding. Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid 
Hoewel inentingen voor Kazachstan niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties u nodig heeft, hangt af van het soort reis en het gebied dat u bezoekt. Neem hiervoor contact met uw huisarts. 
 
Apotheek voor Kazachstan
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. 
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Winkels, postkantoren en kantoren in Kazachstan zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Tussen de middag zijn de meeste zaken gesloten in verband met de lunchpauze. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. In steden als Almaty en Astana verschijnen steeds meer 24/24 supermarkten waar alles te koop is. Bazaars beginnen al vroeg, rond 6.00 uur ’s ochtends.
 
Shoppen in Kazachstan
De bazaars in Kazachstan die u in bijna iedere grote stad aantreft, zijn de beste plaats om typische spullen van het land kopen. In supermarkten en grotere winkels gelden vaste prijzen terwijl in souvenirwinkeltjes afdingen gebruikelijk is. 
 
Post, internet en telefoon
In de grotere steden in Kazachstan zijn er telefooncellen (taksofon) van waaruit u met een telefoonkaart kunt bellen. Telefoonkaarten zijn te koop bij het postkantoor, kantoren van Qazaq telekom en bij de kiosken op straat. De luxe hotels hebben een businesscentrum met mogelijkheden tot bellen en faxen. Het internationale landennummer van Nederland is 0031, van België 0032.
 
Mobiel bellen in Kazachstan
Mobiel bellen is mogelijk in Kazachstan. Informeer wel voor vertrek bij uw provider wat de mogelijkheden en kosten zijn. 
 
Internet in Kazachstan 
Alle grote en kleine steden hebben openbare internetvoorzieningen. Het kost ongeveer een à twee euro per uur. Er zijn ook behoorlijk wat hotels, cafés en restaurants met Wifi. 
 
Veiligheid/ Criminaliteit 
Kazachstan is een relatief veilig land voor toeristen. Uiteraard dient u zoals overal alert zijn voor zakkenrollers en kleine criminelen. Actuele informatie over de veiligheid in Kazachstan kunt u terugvinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken
 
Openbaar vervoer
Indien u individueel door Kazachstan reist, wordt er met name gebruik gemaakt van de trein en een binnenlandse vlucht tussen de grote steden. Indien u in een stad wenst te reizen, kunt u gebruik maken van de bus, wat relatief goedkoop is. Het is ook het overwegen waard om een taxi te nemen, want deze zijn best goedkoop. Indien u naar kleinere bestemmingen of nationale parken wenst te reizen, dient u dit georganiseerd te doen, want met het openbaar vervoer is dit niet mogelijk. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Mausoleum van Khoja Ahmed Yasawi
- Petroglieven van Tamgaly
- Zijderoute (loop door diverse landen)
- Saryarka (noord-Kazachstan)
- West Tien Shan gebergte
 
Nationale feestdagen
Kazachstan kent tal van nationale feest- en herdenkingsdagen om onafhankelijkheid, oorlogen en martelaars te herdenken. Belangrijkste feestdagen in Kazachstan zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari); Overwinningsdag (9 maart); Dag van de Hoofdstad (10 juni); de verjaardag van Astana als hoofdstad; Dag van de Grondwet (30 augustus); Dag van de republiek (25 oktober); Onafhankelijkheidsdag (16 december).
 
Islamitische feesten in Kazachstan
Daarnaast zijn er de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand Ramadan blijft het openbaar leven functioneren en grote delen van de bevolking doen er niet aan mee. Nowruz/Perzisch Nieuwjaar (19, 20 of 21 maart), is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; ervoor zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netjes uitzien. 
 
 
Kazachse ambassade in Brussel
Van Beverlaan 30, 1180 Brussel, tel: 02-3733890
www.kazakhstanembassy.be
 
Belgische ambassade in Astana
62 Kosmonavtov street, 3th floor, 010000 Astana, tel: +7-7172974485
embassy.astana@diplobel.fed.be 
http://diplomatie.belgium.be/kazakhstan
 
Kazachse ambassade in Den Haag
Nieuwe Parklaan 69, 2597 LB Den Haag, tel: 070-3634757
@: hague@mfa.kz  
 
Nederlandse ambassade in Astana
Kosmonavtov street 62, Renco building 3rd floor, Microdistrict Chubary, 010000 Astana, tel: +7-7172555450   http://kazachstan.nlambassade.org