8-Daagse actieve natuurreis Estland
v.a. € 2099,00 p.p.

8-Daagse actieve natuurreis Estland

De kust van Estland behoort tot Europa’s meest belangrijke gebieden tijdens de vogeltrek. Jaarlijks passeren hier zo’n 100 miljoen trekvogels die de aandacht trekken van enthousiaste vogelaars uit heel Europa. Vogels zijn niet de enige dieren die wij tijdens deze reis observeren. Estland heeft een gezonde populatie bruine beren, lynxen, wolven, ringelrobben, elanden en andere zoogdieren. Westerse taiga bossen worden afgewisseld met enorme moerassen en semi-natuurlijke habitats die rijk zijn aan plantensoorten. 22% Van Estland tot beschermd gebied. In deze reis maakt u kennis met de ongerepte natuur en gaan we op zoek naar beren in het natuurlijke leefomgeving, spotten en horen we de duizenden vogels tijdens de trek, maken een moeraswandeling en kanotocht en ontdekken we de middeleeuwse sfeer van Tallinn.

8 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen- en terugvlucht vanaf Amsterdam met Lufthansa of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale natuurgids
• Verzorging o.b.v. volpension (7x ontbijt, 7x lunchpakket, 7x diner)
• 6 Overnachtingen in hotels en guesthouses in kamer met toilet en douche 
• 1 Overnachting in bruine beren observatie hut
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer informatie
• Groepsgrootte: 5-8 personen

 

Dag 1 – Tallinn – Haapsalu
Bij aankomst op de luchthaven van Tallinn wordt u verwelkomd door uw gids en ontmoet u uw reisgenoten. Vanaf hier reizen we naar de westkust die met uitgestrekte velden, de grootste rietvelden aan de Baltische kust, beschutte baaien en eilanden een ideale rust- en voedselplaats vormt voor trekvogels. Matsalu National Park behoort daarom tot de meest geliefde vogelkijkgebieden in Europa.  Vanaf de verschillende uitzichttorens ontvouwt zich een schitterend zicht wanneer duizenden kraanvogels, ganzen en zangvogels migreren. Tijdens zonsondergang volgen we het geluid van  de kraanvogels en ganzen die hun avondvlucht maken.  In de schemering is het mogelijk rendieren te zien. Overnachting in West-Estland. 
 
Dag 2 – Vogeltrek, elanden en Haapsalu 
We starten de dag met een vroege ochtendexcursie op zoek naar elanden. De brede kuststrook en uiterwaarden van het Matsalu National Park vormen een goed leefgebied voor de elanden. In september, de bronstijd, verzamelen zij zich op uiterwaarden met wilgenstruiken en rietkragen. De zoektocht naar en het observeren van deze indrukwekkende dieren staat centraal in de vroege ochtend en schemering. Overdag bezoeken we het stadje Haapsalu dat een geliefde vakantieplaats was voor Russische adel. Het houten treinstation, dat speciaal gebouwd werd voor de tsaar en zijn familie, is één van de bouwwerken die het vakmanschap van de houtbewerkers en architecten tonen.  Overnachting in West-Estland.
 
Dag 3 – Ringelrobben 
Vandaag  maken we een dagexcursie naar Hiiumaa, één van de grootste van Estlands’ 2222 (!) eilanden. Na de overtocht per ferry gaan we aan boord van een vissersboot om de verscholen baaien en kleine eilandjes te ontdekken. Het gebied staat bekend om de grote populatie grijze zeehonden, ringelrobben en watervogels. Met name de populatie ringelrobben is opvallend omdat deze kleine zeezoogdieren in de koudere wateren van het noordpoolgebied leven. De populatie in Estland is dan ook de meest zuidelijke ringelrobbenpopulatie van Europa. Hier liggen ze te luieren op de rotsen en doen ze zich te goed aan het rijke voedsel van de Baltische Zee. Overnachting in West-Estland.
 
Dag 4 – Moeraswandelen in Sooma National Park
Sooma betekent ‘ land van moerassen’ en het park staat bekend om de vele moerassen met meanderende rivieren. Hoogveen is als een spons dat enorme hoeveelheden water vasthoudt en groeit, in tegenstelling tot laagveen, boven de waterspiegel. Veenmoerassen zijn ontstaan na de laatste ijstijd en hebben zich ontwikkeld tot  een mozaïek van poelen en eilandjes met een veenlaag tot 8 meter diep. Het ondoordringbare gebied was een perfecte verstopplaats ten tijde van oorlogen. Het veenlandschap kent geen rijke maar wel een unieke flora en fauna. Met moerasschoenen, te vergelijken met de sneeuwrackets, kunnen we off-track en komen we op de moeilijk bereikbare plaatsen. Overnachting nabij Sooma N.P.
 
Dag 5 – Kanotocht door Sooma National Park
Vandaag maken we een kanotocht over 1 van de rivieren in Sooma National Park. Samen met de veenmoerassen en ooibossen vormen de rivieren het hart en de ziel van Sooma. De makkelijk te ontdekken penvormige boomstronken op de oever getuigen van de aanwezigheid van bevers. Met een beetje geluk zien we ze ook. In de middag hebben we een lezing over bruine beren, lynxen en wolven. Ook bespreken we hier de grote overstromingen die elk jaar in het voorjaar plaatsvinden bij het smelten van de sneeuw. Deze overstromingen worden door de lokale bewoners ‘ het 5e seizoen’ genoemd. Overnachting in Sooma N.P. 
 
Dag 6 – Bruine beren in Alutaguse
Na een lekker ontbijt rijden we naar het noordoosten van Estland nabij de grens met Rusland. De regio Alutaguse is een typisch Westerse taiga met espen, berken, sparren en dennenbomen. In het gebied leven ongeveer 400 bruine beren en kent hiermee één van de hoogste dichtheid van de bruine beren in Europa. In de herfst  foerageren beren actief in voorbereiding voor hun winterslaap en zijn de kansen van het spotten erg groot.  In de middag komen we aan bij de observatiehut waar we overnachten en die een uitstekende mogelijkheid geeft voor het spotten van beren, wasbeerhonden, reeën, vogels en soms elanden.  Het slaapgedeelte beschikt over stapelbedden, slaapzakken, kussens en composttoilet.  
 
Dag 7 – Tallinn
Na bijna een volle week in de natuur keren we vandaag terug naar de stad. Voordat we in Tallinn aankomen maken we een korte safari om op zoek te gaan naar de auerhoen. In de herfst komen deze bijzondere vogels vaak naar de weg voor het grit dat helpt bij de spijsvertering. 
Tallinn is één van de best behouden middeleeuwse steden van Europa. De stad was eeuwenlang een kruispunt van handelsroutes en heeft een grote rol gespeeld in internationale handelsbetrekkingen. Het oude stadscentrum binnen de stadsmuren staat in zijn geheel vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Boven de stad staat het Toompea  kasteel op een rots. In het van oorsprong Deense kasteel uit 1219 huist tegenwoordig het parlement. Vanaf een uitzichtpunt kijken we uit over de kronkelende straten met rode daken en dalen we af naar de benedenstad waar de oude gildehuizen en het prachtige 15e-eeuwse stadhuis omringd worden door knusse café’s, kunstgalerijen en een levendige sfeer. Overnachting in Tallinn.  
 
Dag 8 – Tallinn
Conform vliegschema transfer naar de luchthaven of vervolg van uw reis door de Baltische landen.
 

 

Tijdens uw 8-Daagse actieve natuurreis Estland verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Haapsalu - Hotel Promenaadi

Hotel Promenaadi
Dit nette hotel heeft een rustige ligging aan het water op 800 meter van het centrum. De oorspronkelijke villa uit 1859 is uitgebouwd met een zijvleugel van 2 verdiepingen waarin de kamers gevestigd zijn.

Faciliteiten:
Het restaurant van het hotel biedt een prachtig uitzicht op zee. Er is eveneens een bar en een conferentieruimte. Ter ontspanning is er een Finse sauna met bubbelbad. Gratis wifi en parkeergelegenheid. Er is geen lift.

Kamers:
De lichte kamers zijn voorzien van televisie, telefoon en schrijftafel. Badkamer beschikt over douche, toilet en haardroger.

 

Tori - Klaara-Manni

Klaara-Manni
Het kleine vakantie-resort Klaara-Manni ligt midden in het groen. In de directe omgeving zijn er bospaden en het is een ideale toegangspoort tot het Soomea National Park waar men veentochten en kanotochten kunt maken. Ook de historische stad Tori ligt vlakbij.

Faciliteiten:
Het resort beschikt over een restaurant, sauna, speeltuintje en vuurplaats. Eveneens is er een zitkamer met openhaard. Er is gratis parkeergelegenheid.

Kamers:
De knus ingerichte kamers in de verspreid liggen cottages zijn voorzien van massief houten meubelen. De meeste kamers hebben gedeelde douche/toilet.

Alutaguse - Bear hide

Bearhide
De observatiehut bevindt zich in Alutaguse, een enorm gebied bedekt met taigabossen en uitgestrekte moerassen in het noordoosten van Estland. Hier leven ongeveer 350 van de 700 bruine beren in Estland. 
De ramen op het noorden kijken uit op een taigabos en zijn een goede spotlokatie voor wasbeerhonden en bruine beren. Spechten, rode eekhoorns, boomklevers, kuif- en wilgenmezen en gaaien bezoeken de voederbakken. De zuidelijke ramen bieden uitzicht op een beek en een ondergelopen weiland. Soms komen elanden en reeën eten in de wei en soms kunnen bevers of otters voorbij zwemmen. De oeraluil en rode vos komen hier om op muizen te jagen en soms komen ook havik, sperwer, steenarend, zeearend en buizerds voorbij op zoek naar een prooi. Af en toe zien we de wolf, lynx, Euraziatische otter en everzwijn. 

Er zijn 2 naast elkaar gelegen hutten die elk plaats bieden aan 9 personen. Beide huiden hebben aparte hutten met stapelbedden en een droogtoilet.

Tallinn - Hotel L'Ermitage

Hotel L'Ermitage
Het moderne 4-sterren Hotel L'Ermitage is gelegen in de oude binnenstad van Tallinn, op slechts 5 minuten lopen van het stadhuis. Het hotel biedt gratis eigen parkeergelegenheid.

Faciliteiten
Het ontbijtbuffet wordt geserveerd in het klassiek ingerichte restaurant, dat gespecialiseerd is in Estse en internationale gerechten. In de lobbybar kunt u bij de open haard ontspannen genieten van een van de vele drankjes.De receptie is 24 uur per dag geopend en daar kan men u helpen met het huren van fietsen en auto´s. U kunt ontspannen in de Finse sauna.

Kamers
De lichte kamers hebben een pastelkleurig interieur. De kamers zijn voorzien van airconditioning, gratis internet, satelliet televisie, een minibar en een modern ingerichte badkamer met toilet, bad of douche en haardroger.
 

Algemeen
Zowel cultuur- als natuurliefhebbers komen in Estland, Letland en Litouwen ruimschoots aan hun trekken. Samen heten de drie landen de Baltische Staten, die vaak ook in 1 reis worden bezocht. De prachtig middeleeuwse Hanzestad Tallinn, de Jugendstil stad Riga en het Zuid-Europees getinte Vilnius worden afgewisseld met uitgestrekte bossen, stille zandstranden en unieke natuurreservaten. Het zijn los van elkaar alle drie intrigerende landen. Zo verdienen ze het eigenlijk ook wel om los bereisd te worden, want zowel qua geschiedenis en cultuur als qua natuur zijn ze zeer verschillend. De loop der geschiedenis heeft ze echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ten gevolge van hun rijke historie treft u hier dan ook de sporen van Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden aan, wat te zien is in de architectuur. 
 
Ligging
In 2004 hebben de drie Baltische landen, het Balticum, zich aangesloten bij de Europese Unie. Ten oosten grenzen ze aan Rusland en ten westen aan de Oostzee. 
 
Estland is met z’n 45.227 km2 iets groter dan België. Het land telt 1,5 miljoen inwoners en is het meest noordelijke land van de Baltische Staten. Vanuit hier is het makkelijk om naar Sint-Petersburg in Rusland of Helsinki in Finland te reizen. Op het eerste gezicht hebben Estland en Finland niet meer gemeen dan hun ligging aan de Finse Golf, maar er zijn meer raakvlakken, zoals de Finoegrische taal. In het zuiden grenst Estland aan Letland. 
 
Klimaat
De kustgebieden aan de Oostzee hebben veel weg van een zeeklimaat, landinwaarts ziet men de kenmerken van een landklimaat: droger, warmer in de zomer en kouder in de winter. De (korte) zomers zijn aangenaam, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 25°C. 's Winters kan het erg koud zijn met temperaturen ver onder nul, in januari zelfs tot min 10 °C. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer erg lang. In juni gaat de zon nauwelijks onder en in augustus is het om 22.30 uur nog licht. 
De aangenaamste perioden zijn de lente en de vroege herfst. Houd er echter wel rekening mee dat het dan soms flink kan regenen. Het weer is te vergelijken met Nederland en België. 
 
Religie
De intrede van het katholieke geloof hing samen met de komst van de Duitse kruisridders. Estse en Letse stammen gingen in de 13e eeuw al voor de bijl, maar de Litouwers hielden het vol tot de 14e eeuw. Daarmee was Litouwen het laatste land dat zich bekeerde. Tot in de 15e eeuw bleef men in het geniep heidense rituelen uitvoeren in Litouwen. Tijdens de Sovjet Unie was de religie verboden. De kerk speelde de laatste 200 jaar geen prominente rol in het verzet als bij de zuiderburen en wellicht mede daarom is het aantal gelovigen in Estland en Letland tegenwoordig laag. In Estland zegt nog slechts 23% godsdienstig te zijn. Een groot deel hiervan zijn orthodoxe Russen. In Letland zijn nu ongeveer evenveel Rooms-katholieken als Lutheranen. Samen met andere gelovigen maken ze 30% van de bevolking uit. 
 
Eten en drinken
Maaltijden zijn in het algemeen voordeliger dan in Nederland of België. Het eten in de Baltische Staten zal echter nooit tot de wereldtop behoren. Het is net als de Russische keuken, een echte boerenkeuken. Zo bestond in Estland vroeger wel degelijk een eigen authentieke keuken, maar deze is door de Russische overheersing totaal weggevaagd. Mede door de overheersing door Duitsers en Zweden ontstond er uiteindelijk een soort fusion-keuken. Het is mogelijk om traditionele gerechten uit te proberen, welke vaak stevige maaltijden zijn met als basis gerecht de aardappel. Vanwege de ligging aan de Baltische Zee staat er langs de kust wat meer vis op het menu. Typische gerechten, waar u naar kunt vragen zijn: Kibinai, Grudenis, Didzkukuliai, Aukstais Galds, Piragi, Galas Terine Svetkiem, Kiaulienos Guliasas, Keptos Desreles en Laisvailaikis Vurtuveje. 
 
Als alcoholische drank wordt er veelal wodka gedronken. Daarnaast Estland een eigen sterke kruidendrank. 
 
Drinken
Het kraanwater in de Baltische Staten is niet overal drinkbaar. In Estland is het veelal wel mogelijk, maar wij raden u aan om dit ter plaatse na te vragen of om mineraalwater te drinken, het is praktisch overal te koop.
 
Elektriciteit
De voltage in Estland is 220 Volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Hoewel sommige dikke stekkers problemen kunnen opleveren. Een verloop- of wereldstekker kan handig zijn, een adapter is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Estland is het 1 uur later dan in België. 
 
Taal
De taal in Estland is het Ests. De meeste mensen spreken ook Russisch. In toeristische gebieden spreken ze over het algemeen goed Engels. Op straat kunt u beter de jongere bevolking aanspreken indien u Engels wilt spreken en de weg wilt vragen. 
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Het is dus aan te raden voor de vrouwen om een sjaaltje mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa, douanebepalingen
Voor een rondreis door Estland dient u officieel te beschikken over een Belgisch paspoort of identiteitskaart, dat nog minimaal 3 maanden na terugkomst geldig dient te zijn. Er is geen visum nodig indien u een Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft. 
 
Fotograferen en Filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen of een luchthaven. Vraag de bevolking altijd om toestemming, wanneer u een foto wenst te maken, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
In Estland kan (naast de lokale valuta) ook betaald worden met creditcards (Mastercard en Visa, niet American Express worden geaccepteerd). Tegenwoordig kunt u ook gemakkelijk pinnen.
 
Valuta
De nationale munteenheid is de euro en dit sinds januari 2015. 
 
In de steden kunt u bijna overal pinnen. Uiteraard is het altijd handig ook wat contante euro's achter de hand te hebben. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken. 
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Wisselkantoren van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur, sommige zijn op zondag open en het komt ook voor dat wisselkantoren 24 uur per dag geopend zijn.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Gebruikelijk voor een gids en chauffeur is € 2,- per persoon per dag per reiziger. Uiteraard bent u vrij om te geven wat u wilt, maar het wordt wel op prijs gesteld. 
 
Gezondheid
Vergeet niet anti-muggenolie of spray mee te nemen, evenals middelen tegen de beet. Deze middelen zijn niet overal in Estland te koop. Daarnaast adviseren wij u bij het, voor het eerst, betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. 
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts vragen betreffende vaccinaties. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Banken: maandag t/m vrijdag: 9.00 tot 12.00 (soms 13.00 uur) en na een uur middagpauze tot 17.00 uur. 
 
Post, internet en telefoon
 
Post: Postkantoren in Estland zijn doorgaans van maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 uur of 18.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Kaarten en brieven doen er over het algemeen een week over. Postzegels kunt u kopen in het postkantoor of in een kiosk. Vermeld daarbij voor welk land het is. Alle post naar Nederland en België wordt verstuurd met luchtpost. Het versturen van pakketjes is niet veiliger of onveiliger dan elders. 
 
Internet: Estland doet er veel aan om zo digitaal mogelijk te zijn. Er zijn tal van publieke plaatsen zoals bibliotheken waar u gratis op het net kunt. Er is bijna overal Wifi, zelfs in bussen. Anders zijn er nog genoeg internetcafés. Daarnaast kunt u in de meeste hotels ook terecht met Wifi. 
 
Telefoon: De mobiele telefoon is zeer belangrijk in Estland. Telefoneren naar het buitenland is dan ook geen probleem. U kunt zowel privé als publieke telefoons gebruiken. Telefoonkaarten zijn te koop in de kiosken. Ze kosten haast niets. Om naar het buitenland te bellen draait u eerst uw landnummer en vervolgens het nummer zonder de eerste 0. Voor Nederland is dit 0031, België 0032, voor Estland, 00372, voor Letland 00371 en voor Litouwen 00370. 
 
Openbaar vervoer
Met de auto kunt u over het algemeen veel meer doen en zien dan met het openbaar vervoer in de Baltische Staten. Bussen en treinen verbinden wel alle grote plaatsen, maar de gebieden daartussen waar juist het meest te beleven valt, blijven onbereikbaar. Deze landen lenen zich goed om met een huurauto door te reizen. 
 
Vanuit Estland kunt u makkelijk met de veerpont over naar Helsinki. Deze vaart meerdere malen per dag. Daarnaast zijn er ook veerboten tussen het Saaremaa eiland en het vaste land van Estland. Daarnaast zijn er ook busverbindingen tussen de grote steden in de Baltische Staten. Tevens rijdt er een bus en een trein tussen Tallinn en Sint-Petersburg. Het is te adviseren om deze van te voren te reserveren. 
 
Veiligheid
De Baltische Staten kennen, evenals vele andere landen ter wereld, criminaliteit. Met namen in de hoofdsteden en op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) is het zaak om goed op te letten. Met een paar kleine voorzorgsmaatregelen kunt u een hoop ellende vermijden: draag uw waardepapieren en groot geld altijd verborgen onder uw kleding, draag uw tas of rugzak bij voorkeur op uw buik en draag tassen en fotocamera’s kruislings en niet losjes over de schouder. Echter zullen de Baltische Staten zeker geen landen zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Nationale feestdagen
De meeste festiviteiten vinden plaats in de zomer en concentreren zich rondom folkloristische gebeurtenissen. De belangrijkste is de midzomernacht, de nacht van 23 op 24 juni. Gezinnen vertrekken dan massaal met veel voedsel en drank naar het platteland om tot in de vroege morgen te feesten. Een traditioneel groot kampvuur hoort hier ook bij. Deze Sint-Jansdag heet in Estland Jaanipaev, in Letland Lig en in Litouwen Jonines. Eveneens speciaal zijn de nationale zangfestivals. Ze worden in Estland en Letland om de 5 jaar en in Litouwen om de 4 jaar gehouden. In de tussenliggende tijd oefenen en strijden de plaatselijke folkloreverenigingen tegen elkaar voor een plaatsje op het podium. Ongeveer 800 dorpen worden uiteindelijk uitverkoren, samen goed voor zo’n 20.000 stemmen. Daarnaast zijn er nog een aantal festivals. Religieuze festiviteiten hebben over het algemeen meer betekenis in Litouwen en Letland dan in Estland. De kerkfestival van Zemaici Kalvarija (1e week van juli) en Aglona (14-16 augustus) trekken jaarlijks duizenden pelgrims. Gebruikelijke feestdagen zoals kerst, oud en nieuw, Pasen en 1 mei kennen ze overal. De Esten vieren daarnaast op 24 februari de onafhankelijkheid, 23 juni is Overwinningsdag en op 20 augustus wordt het herstel van de onafhankelijkheid herdacht. In Letland hebben ze één nationale dag en dat is 18 november. Litouwen viert op 16 februari Onafhankelijkheidsdag en op 6 juli de kroning van Mindaugas. 
 
Belgische ambassade in Tallinn
Rataskaevu 2-9, 10123 Tallinn, Estland, tel.: +372 6805500
 
Nederlandse ambassade in Tallinn
Rahukohtu 4-I, 10130 Tallinn, Estland, tel: +372 6805500

 

 


Dominicus reisgids Baltische Staten