8-Daagse rondreis Roemenië - Transsylvanië en Donaudelta
v.a. € 895,00 p.p.

8-Daagse rondreis Roemenië - Transsylvanië en Donaudelta

Deze rondreis Roemenië – Transsylvanië en de Donau-delta laat u de hoogtepunten van het land zien. Niet alleen de culturele bezienswaardigheden komen aan bod, maar ook de machtige Donau die van het Zwarte Woud naar de Zwarte Zee stroomt. Net voordat het de zee bereikt, vormt het de op één na grootste en best bewaarde delta’s van Europa: 2200 vierkante mijl aan rivieren, kanalen, moerassen, met bomen omzoomde meren en rietvelden. De Donaudelta is een paradijs voor natuurliefhebbers.

9 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met KLM/Tarom of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Zeer deskundige lokale Engelssprekende gids
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Verzorging o.b.v. halfpension
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen
• Verlenging mogelijk, neem contact op met één van onze medewerkers voor meer informatie
• Gegarandeerd vertrek in internationaal gezelschap

 

Dag 1 – Boekarest
Vandaag vertrekt u naar Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Na ontvangst door onze vertegenwoordiger volgt de transfer naar het hotel. De namiddag is ter vrije besteding. Zo kunt u op uw gemak de stad verkennen. Diner en overnachting in Boekarest.
 
Dag 2 – Boekarest – Cozia – Sibiu – Bazna
Deze morgen reizen we langs de Olt vallei en zijn gelijknamige rivier, en over de bergpas de Rode Toren, waar ooit de grens was tussen Transsylvanië en Walachije. De route voert ons langs prachtige natuur. Onderweg bezoeken we het Cozia klooster, gebouwd door Mircea sr., de grootvader van Vlad Dracula. Het klooster is een mooi voorbeeld van Walachijse architectuur met Byzantijnse invloeden. Na aankomst in Sibiu, maken we een wandeling door het middeleeuwse stadscentrum. Deze stad staat bekend als stad van cultuur, gevormd door de eeuwenoude tradities van verschillende volkeren, wat één van de belangrijkste redenen was om uitgeroepen te worden tot culturele hoofdstad van Europa in 2007. De meeste gebouwen, pleinen, torens en bastions van de stad getuigen van een geschiedenis die tot acht eeuwen terug gaat toen de Duitstalige kolonisten de stad hebben gesticht. We maken kennis met de handels- en ambachtshuizen, het stadsplein, de Raadstoren, de Evangelische kerk en de “Leugenaars brug”. Deze uit 1859 stammende brug is de eerste gietijzeren liggende brug in Zuidoost-Europa en is in Roemenië bijzonder  populair. In de volksmond wordt de “Leugenaars brug” zo genoemd omdat deze naar verluidt instort, zodra een leugenaar de brug zou betreden. 
We overnachten vanavond in Bazna. 
 
Dag 3 – Bazna – Biertan – Sighisoara – Bazna 
Vandaag staat in het teken van de Transsylvanische Saksen. De vestingkerken die wij vandaag te zien krijgen, zijn bekende monumenten van de Saksen. Omdat ze hier in Roemenië beter bewaard zijn gebleven dan elders in Europa, zijn zij zeer waardevolle monumenten.  We rijden we naar  het schilderachtige plaatsje Biertan dat omringd is door wijnheuvels. Het dorp behoort toe aan verschillende etnische groepen zoals Roemenen,Hongaren, Saksen-Duitsers en zigeuners. Zij houden zich bezig met landbouw, veeteelt of wijnproductie. In Biertan bezoeken we de indrukwekkende kerkburcht met zijn drie ringmuren en zes verdedigingstorens, strategisch hoog gelegen op een heuvel. Onze volgende stop is in Sighisoara, de mooiste en best bewaarde middeleeuwse stad in dit deel van de Balkan. De stad is gebouwd in gotische, renaissance- en barokstijl. We lopen richting de 12e-eeuwse citadel (UNESCO Werelderfgoed) waar vele architecturale monumenten te zien zijn waaronder  de versterkte muren, de indrukwekkende klokkentoren van de op de heuvel gelegen kerk met fresco’s  van meer dan 500 jaar oud, het Venetiaans huis en de voormalige kloosterkerk. In de middag keren we terug naar Bazna, waar we met paard en wagen naar de vestingkerk in Bonnesdorf (Boian) rijden en deze bezoeken. 
’s Avonds genieten we van het diner met folkloristisch programma.
 
Dag 4 – Bazna – Mosna – Predeal 
Na het ontbijt gaan we op pad naar Mosna. De vestingkerk van Mosna is één van de mooiste in Transsylvanië. De kerk heeft een opmerkelijke architectuur, met name de consistorie van de sacristie en het zeer hoge altaar, waarvan wordt gezegd dat dit het werk is van een zoon van de beroemde Veit Stoss, de Duitse beeldhouwer. We vervolgen onze weg naar Predeal aan de grens tussen Walachije en Transsylvanië en met 1.040 meter de hoogste stad van Roemenië. Diner en overnachting in Predeal.
 
Dag 5 – Predeal – Premjer – Harman – Brasov – Bran – Predeal
Deze morgen rijden we naar Premjer en Harman waar we de twee belangrijke vestingkerken zullen bezoeken. Deze vestingkerken werden niet alleen functioneel als gebedshuis gebruikt, maar zeker ook als toevluchtsoord en verdedigingswerk. De vestingkerk van Premjer is maar liefst 50 maal in zijn 500 jarig bestaan aangevallen. In de middag komen we aan in Brasov, voorheen Kronstadt genoemd. Brasov werd in de 13e eeuw door de Duitse Orde gesticht als de stad Kronstadt, op uitnodiging van de Koning van Hongarije om een versterkte stad te bouwen tegen de invallen van de Tataren en Turken. Tot het einde van de 19e eeuw vormden de Saksen de meerderheid van de bevolking. Na aankomst maken we een wandeling door het historische centrum. Tijdens deze stadswandeling zien we o.a. de Zwarte Kerk die zijn naam dankt aan de zwartgeblakerde muren als gevolg van een grote brand. Zeer fraai en gezellig is het stadsplein en vele andere prachtige barokke gebouwen die de oude stad sieren. In de namiddag staat het romantisch gelegen middeleeuwse Bran kasteel op ons programma. Hoewel dit kasteel van oorsprong is gebouwd ter verdediging tegen de invallen van vijanden waaronder o.a. de Ottomaanse Turken, is het later door Koningin Maria omgedoopt tot het zomerverblijf van de koninklijke familie en dient tegenwoordig als museum. We sluiten de dag af met een feestelijk diner in restaurant Cabana Vanatorilor. Overnachting in Predeal.
 
Dag 6 – Predeal – Sinaia – Tulcea
Na het ontbijt rijden we naar Sinaia, waar we het gelijknamige klooster zullen bezoeken. Het klooster van Sinaia is gebouwd door orthodoxe monniken die afkomstig waren van het Sinaï-schiereiland. We vervolgen onze weg via Walachije naar Tulcea aan de Donau-delta. Geniet van deze bijzondere omgeving. Het deltagebied laat zich het beste verkennen door middel van een boottocht. De delta, de op één na grootste rivierdelta van Europa, bevindt zich grotendeels op Roemeens grondgebied. Het is de plaats waar de Donau rivier uitmondt in de Zwarte Zee. De delta is een uniek natuurgebied en belangrijk voor een groot aantal planten, vogels en vissen. Jaarlijks komt een groot aantal vogels afkomstig uit alle hoeken van de wereld naar dit gebied om te broeden. Het gebied bestaat uit moerassen, bossen en riet. Een waar paradijs voor alle natuurliefhebbers. In de late namiddag gaan we dan ook genieten van een cruise door de Donau-delta met aan boord een romantisch diner. Overnachting in Tulcea.
 
Dag 7 – Tulcea – Constanta – Boekarest 
We reizen langs de badplaatsen aan de Zwarte Zeekust naar de havenstad Constanta, uw voorlaatste etappe van uw reis door Roemenië. De sporen uit het Romeinse verleden zijn hier nog steeds te vinden. Tijdens onze stadstour zien we het oudste plein van Constanta Ovidiu-plein en de orthodoxe kathedraal, de zetel van de Roemeens-orthodoxe aartsbisschop van Tomis. In de namiddag aankomst in Boekarest. Het stadsbeeld van Boekarest wordt gekenmerkt door haar talloze klassieke gebouwen en indrukwekkende bouwwerken zoals het Parlementspaleis. Tijdens de stadstour komen we langs alle hoogtepunten van de stad. Het Revolutieplein waar de dictator Ceausescu zijn laatste rede hield, het historische stadscentrum en o.a. de kathedraal van het Patriarchaat van Roemenië. Tot slot bezoeken we het Dorpsmuseum, het openluchtmuseum waar we kunnen zien hoe in vroegere tijden de mensen leefden op het platteland. Ter afsluiting van deze reis genieten we deze avond van het feestelijk diner in restaurant Hanul lui Manuc. Overnachting in Boekarest. 
 
Dag 8  – Boekarest
Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven.
Tijdens uw 8-Daagse rondreis Roemenië - Transsylvanië en Donaudelta verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Boekarest - Hotel Razvan

Hotel Razvan

Dit 3-sterrenhotel is op slechts 2 km van de oude binnenstad gelegen. 

 

Faciliteiten:

U kunt voor het ontbijt terecht in het Reddo restaurant. In het Rooftop restaurant kunt u de hele dag door genieten van Roemeense en internationale gerechten. Dit restaurant bidt een panoramisch uitzicht op de stad. Gratis parkeergelegenheid en wifi is beschikbaar. 

 

Kamers:

De kamers zijn gevestigd in een modern gebouw en bieden stijlvol design en zijn voorzien van een flatscreen-tv, een minibar en airconditioning. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Bazna - Hotel Casa Bazna

Casa Bazna

Dit 3-sterrenhotel ligt aan de oever van een riviertje in het dorp Bazna. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een restaurant met bar en een buitenzwembad. Het hotel beschikt over gratis parkeergelegenheid en gratis wifi. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn klassiek ingericht en voorzien van een kabel-tv. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Predeal - Hotel Piemonte

Hotel Piemonte

Dit 4-sterrenhotel is gunstig gelegen in de toeristische badplaats Predeal niet ver van Brasov.

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt een klassiek restaurant met traditionele Roemeense en internationale gerechten. Voor een drankje kunt u terecht in de cocktailbar. Het hotel beidt gratis wifi en gratis parkeergelegenheid.

 

Kamers:

De kamers zijn comfortabel ingericht en voorzien van een flatscreen-tv en een bureau. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Tulcea - Hotel Europolis

Algemeen
Roemenië is een echt Balkanland met veel Byzantijnse, Romeinse en Turkse invloeden. Tot 1965 heette Roemenië "Volksrepubliek Roemenië". In dat jaar werd de naam van de staat officieel veranderd in Republica Sosialista Romania, hetgeen te vertalen is als Socialistisch Republiek Romania. Sinds 1990 is Republica Romania de officiële naam van de republiek. Roemenië is een land vol charme, historie en legendes. Het traditionele Roemeense leven in combinatie met het moderne Europese leven maakt het land zo divers. Roemenië is altijd beïnvloed geweest door omliggende machtige staten, maar heeft zijn eigen identiteit gelukkig weten te behouden. 
 
Ligging
Roemenië is een republiek in Zuidoost-Europa. De totale oppervlakte is 237.500 vierkante kilometer. Roemenië grenst in het noorden en zuiden aan Oekraïne, in het noordoosten aan Moldavië, in het zuiden aan Bulgarije en zuidwesten aan Servië en Hongarije. Ongeveer tweederde van de grens bestaat uit water: de Donau als natuurlijke begrenzing met Bulgarije, de Prut met Moldavië, de Tisza met Oekraïne en de Zwarte Zee in het oosten. 
 
Klimaat
Roemenië kent een gematigd landklimaat met de kenmerken van een overgangsklimaat. De gemiddelde jaartemperatuur is ongeveer 11 graden zowel aan de kust als in het zuiden van het land. De totale hoeveelheid neerslag bedraagt niet meer dan circa 700 mm per jaar.
 
Uit het voorgaande blijkt al dat ook voor Roemenië de zomer de beste reistijd is. Boekarest wordt in de zomer en winter aangedaan als stedenbestemming en de Karpaten in winter als wintersportbestemming.
 
Religie
De Roemenen zijn het enige Romaanse volk dat niet katholiek maar orthodox is. De vrijheid van godsdienst is gegarandeerd in de nieuwe grondwet van 1991. De verhouding tussen de kerk en de staat werd al in 1948 geregeld. Onder de communisten werd de Roemeens-orthodoxe kerk toegestaan maar de bezittingen werden wel in 1974 geconfisqueerd. Roemenië telt maar liefst 16 grote en kleine kerkgenootschappen. Ca. 70% van de bevolking behoort tot de Roemeens-orthodoxe kerk en ongeveer 6% is rooms-katholiek of Grieks-katholiek. Kleinere bewegingen zijn de Evangelische Kerk van de Augsburgse Confessie, de lutherse kerk, etc. 
 
Eten en drinken
De Roemeense keuken serveert vooral veel vleesgerechten met weinig groenten. Veel keuze is er vaak niet. De ober vertelt u waar u uit kunt kiezen. Een menukaart is vaak niet voorhanden. Roemenen eten vaak twee keer per dag een warme maaltijd. Als 'lunch' is er soep gevolgd door gegrild of gebraden vlees. U krijgt er frites of rijst bij en een salade. 's Avonds ontbreekt de soep. Kip en vis kunt u er ook prima eten. Bijvoorbeeld een gerecht met zoutwatervis uit de Donaudelta.
 
Het land heeft een lange traditie in wijn maken. Tot de klassieke inheemse wijnen horen de Babeasca, Feteasca, Grasa en de TatAioasa RomAneasca. Aan het begin van de 20e eeuw werden ook druivensoorten uit Frankrijk geïmporteerd, zoals de Riesling, Merlot, Aligote, Sauvignon, Cabernet, Muscat en Chardonnay. De wijngaarden liggen vooral rond de Karpaten. Er wordt in de restaurants zowel rood als wit geschonken tegen zeer betaalbare prijzen. Een lokaal biertje is ook een aanrader.
 
Drinkwater
Het leidingwater is niet geschikt voor consumptie. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkels verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
In Roemenië bedraagt de netspanning 220 volt en kent hetzelfde type stekkers. 
 
Tijdsverschil
In Roemenië is het een uur later dan in de Benelux.
 
Taal
Het Roemeens is een Romaanse taal met Slavische invloeden. Voor mensen die Italiaans spreken, is het zeer goed te begrijpen en ook met kennis van de Franse taal herkent men veel woorden en begrippen.
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Bij een bezoek aan een klooster of kerk wordt het op prijs gesteld dat een vrouw een hoofddoekje op doet. Wij adviseren de vrouwen daarom om een sjaal mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de bus één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor Nederlanders en Belgen is een geldig paspoort of identiteitsbewijs voldoende. Het paspoort dient 3 maanden geldig te zijn na vertrek uit Roemenië. 
 
Fotograferen en filmen
Zorgt u er in ieder geval voor dat u voldoende geheugensticks bij heeft voor uw digitale camera! En natuurlijk hoort ook het laadapparaat voor de camera in uw bagage! Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
 
Geldzaken
De officiële munteenheid is de Roemeense Lei (RON). Op 01-11-19 is 1 euro 4,75 Roemeense Lei. De lei is buiten Roemenië niet te koop. In Roemenië kunt u in veel plaatsen terecht met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Het is alleen wel aan te raden om ook voor andere geldbronnen te zorgen als u naar Roemenië gaat. U kunt in Roemenië in toenemende mate terecht met een credit card van American Express, Diners Club, MasterCard en Visa.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
 
Gezondheid
Inentingen zijn niet noodzakelijk voor Roemenië. Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houd altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
De meeste winkels in Roemenië zijn van maandag tot vrijdag over het algemeen geopend van 9.00 tot 17.00 en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur, op zondag zijn de meeste winkels gesloten. Veel warenhuizen en grotere winkels sluiten vaak iets later en sommige zijn ook op vrijdag avond geopend. 
 
Post, internet en telefoon
Post: Indien u een kaart of post wenst te versturen vanuit Roemenië, doet het er gemiddeld 3 tot 5 werkdagen over. Wij adviseren om uw post bij het postkantoor in te leveren en hier een priority sticker op te zetten.  
Internet: Veel hotels bieden Wifi aan en er is vaak een 4G netwerk te vinden in de grote steden. 
Telefoon: Vanuit Roemenië kunt u naar Nederland bellen met 0031 – netnummer zonder nul en het abonneenummer. Indien u naar België wenst te bellen is dit 0032 – netnummer zonder nul en het abonneenummer. 
 
Openbaar vervoer
Reizen met het openbaar vervoer is relatief goedkoop, vooral met de trein. Niet alleen de lokale boemeltreinen, maar ook de luxe intercity treinen. U kunt treinkaartjes vooraf bij Sovjet Reizen bestellen, maar het is ook mogelijk om dit ter plaatse te doen. Houdt daarbij wel rekening dat de trein op de gewenste dag kan vol zitten en dat het verstandig is om zeker een dag van te voren een treinkaartje te kopen. De trein is de meest populaire vorm van openbaar vervoer. De beste busdiensten worden door de vervoersbedrijven Normandia en Dacos onderhouden. De streekbussen zijn meestal kleine personenbusjes voor ongeveer 14 personen, maar als het druk is kunnen er makkelijk 25 personen in worden gepropt. Daarom kunt u het beste lange afstandsbussen nemen, mocht u met de bus willen reizen. 
 
Veiligheid
In Roemenië zijn er weinig bijzondere calamiteiten waar u rekening mee dient te houden. U wordt geadviseerd zich te houden aan de Roemeense verkeersregels en wetten. Mocht u een auto huren, houdt hier dan rekening mee. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- De kerken van Moldavia
- Het historische centrum van Sighisoara
- Dacische forten van de Orastie bergen
- Horezu klooster
- Houten kerk van Maramures
- Dorpen met versterkte kerken in Transsylvanië
- Donaudelta
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Roemenië zijn: Nieuwjaar (1 januari), De drie koningen (6 januari), Lenteviering (1 maart), Vrouwendag (8 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Pasen, Kinderdag (1 juni), Pinksteren, Maria Hemelvaart (15 augustus), Nationale feestdag (1 december) en kerst. 
 
Belgische ambassade in Boekarest
Boulevard Dacia, 58 Sector II, 020061 Boekarest, tel: +40-212123680
http://romania.diplomatie.belgium.be/nl
 
Roemeense ambassade in Brussel
Gabriellestraat 105, 1180 Ukkel, tel: 02-3452680
http://bruxelles.mae.ro/fr
 
Nederlandse ambassade in Boekarest
8e verdieping, Bulevardul Dimitrie Pompeiu 5-7, Boekarest 077190, tel: +40-212086030
http://romania.nlembassy.org/
 
Roemeense ambassade in Den Haag
Catsheuvel 55, 2517 Den Haag, tel: 070-3541580, http://haga.mae.ro/