12-Daagse Nederlandstalige rozenreis door Bulgarije
v.a. € 1599,00 p.p.

12-Daagse Nederlandstalige rozenreis door Bulgarije

In deze 12-daagse Nederlandstalige groepsreis Bulgarije ontdekt u de fascinerende geschiedenis van het land. De mysterieuze Thraciërs, de sterke Romeinen en de machtige Ottomanen hebben allen hun sporen achtergelaten in een landschap van bergen en vruchtbare valleien De Bulgaren zijn trots op de rijke cultuur en de zwaarbevochten vrijheid. Trots is men ook op de rozenolie, het bekendste exportproduct van Bulgarije. Het Rozenfestival, als afsluiting van de rozenoogst, is wereldberoemd en een jaarlijks terugkerend evenement in Kazanlak. Tijdens het Rozenfeest plukken mannen en vrouwen in traditionele kostuums de rozen, zijn er markten, tentoonstellingen en parades. Er wordt gedanst, gedronken, gegeten en gezongen. De wens van iedere jonge vrouw is om tot Rozenkoningin te worden gekroond. Met deze unieke reis beleeft u dit bijzondere Rozenfestival en geniet u tegelijkertijd van het fascinerende erfgoed van Bulgarije.

7 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Air Bulgaria of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Zeer deskundige lokale Nederlandssprekende gids
• Overnachtingen in comfortabele 3-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Verzorging op basis van halfpension
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden inclusief deelname Rozenfestival
• Gratis taalgidsje Wat & Hoe Bulgaars
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 10
• Verlenging in Sofia voor/ na de reis incl. transfer van of naar de luchthaven:
- 1-persoonskamer € 65,- per persoon per nacht incl. ontbijt
- 2-persoonskamer € 45,- per persoon per nacht incl. ontbijt

 

Dag 1 – Sofia 
Vandaag vertrekt u naar Sofia. Bij aankomst wordt u opgehaald door uw lokale Nederlandstalige gids voor de transfer naar uw hotel, waar u alvast kennis kunt maken met de rest van het reisgezelschap. 
 
Dag 2 – Sofia 
Vandaag staat de Bulgaarse hoofdstad  Sofia, de grootste stad van het land, geheel in de belangstelling. Sofia is gelegen aan de voet van het Vitosha gebergte en is al eeuwen het kruispunt tussen West-Europa en het Oosten. De stad werd vermoedelijk al meer dan 7000 jaar geleden gesticht door de Thraciërs en heette toen Serdika. Na het ontbijt maken we een stadswandeling en beginnen met een bezoek aan de parel van de stad - de grootste en belangrijkste kathedraal van Bulgarije - Alexander Nevski, beroemd om de opvallende, vergulde koepels, prachtige iconen en indrukwekkende fresco´s. Daarna wandelen we langs vele historische bouwwerken en bezienswaardigheden, zoals de universiteit, het parlementsgebouw met de wisseling van de wacht, de Russische kerk, het Nationaal Theater, het Koninklijk Paleis, en de uit de Romeinse tijd stammende St. George kerk. Hierna heeft u vrije tijd om zelf de stad te ontdekken, te wandelen op de prachtige boulevard Vitoshka, te winkelen of een terrasje te pakken. Bijna alle bezienswaardigheden zijn op wandelafstand van elkaar. Voor de liefhebbers is het mogelijk om in de namiddag optioneel (tegen bijbetaling) een bezoek te brengen aan het Nationaal Historisch museum, waar archeologische schatten van de hele Bulgaarse geschiedenis worden tentoongesteld en aan de in de UNESCO lijst opgenomen, middeleeuwse kerk - Boyanska curkva, uit de 11e eeuw, bekend om de prachtige fresco´s en realistische portreten en iconen, ongewoon voor deze tijd.
 
Dag 3 – Sofia – Pravets – Pleven – Veliko Turnovo 
Vandaag verlaten we de hoofdstad en rijden oostwaarts door de schilderachtige uitlopers van het Balkan gebergte. De eerste stop is in het kleine stadje Pravets, de geboorteplaats van de oud communistische leider van Bulgarije – Todor Zhivkov, die tientallen jaren aan de macht stond van het totalitair regime van het land. Hier brengen we een bezoek aan zijn geboortehuis, nu een museum. We nemen een kijkje in zijn leven tijdens het communisme en bekijken zijn collectie aan bijzondere kunstwerken en cadeaus die hij tijdens zijn periode als staatshoofd van Bulgarije van verschillende toenmalige wereldleiders en hoge functionarissen heeft gekregen. Onze weg neemt ons verder door het mooie Balkan gebergte over hoge bruggen en bergpassen. Aankomst in Pleven, gelegen in het hart van de Donau vallei. De stad heeft een beslissende rol gespeeld bij de bevrijding van Bulgarije van de Ottomaanse bezetting. Hier vond in 1877 – 1879 een van de meest belangrijkste veldslagen van de Russische – Turkse oorlog plaats – de Slag om Pleven. Volgens historici was deze slag de doorbraak bij de bevrijding van Bulgarije. In en rondom de stad zijn meer dan 150 monumenten te vinden die gewijd zijn aan de 40.000 soldaten die hier het leven lieten. We bezoeken het belangrijkste monument – het Panorama museum. Dit cilindervormig monument werd in 1977 onthuld, exact 100 jaar na het beleg, en geeft een driedimensionale weergave van de veldslagen. We verlaten Pleven en gaan naar onze eindbestemming voor vandaag – de Tsarenstad Veliko Tarnovo, waar we de volgende 2 nachten verblijven.
 
Dag 4 – Veliko Turnovo – Arbanassi – Veliko Turnovo 
Veliko Turnovo was van de 12e tot 14e eeuw de hoofdstad van het Tweede Bulgaarse tsarenrijk en tegenwoordig als één van de meest fascinerende plekken van het land wordt beschouwd. Het is één van de plaatsen in Bulgarije waar de rijkdom van de middeleeuwen goed bewaard is gebleven. We beginnen met een bezoek aan het juweel van Turnovo - de ruïnes van de oude vestiging Tsarevets, schitterend gelegen op een natuurlijke heuvel boven de stad, omringt door de oevers van de Yantra rivier. In deze roemrijke burcht treden we in de voetsporen van moedige krijgers, strijdlustige vorsten en beleven in gedachten de oude glorie en genieten van adembenemende uitzichten. Vervolgens wandelen we verder door smalle straatjes, langs oude kerken en gebouwen en bewonderen de prachtig gelegen stenen huizen, trapsgewijs gebouwd op de heuvels van de stad. In de oude ambachtsstraat ”Samovodska charshia”, genieten we van de kleurrijke en authentieke huizen, ambachtswerkplaatsen en gezellige souvenirwinkeltjes. ´s Middags verlaten we Veliko Turnovo en gaan naar het vlakbij gelegen Arbanassi. Dit museumdorp ligt prachtig op een hoog plateau en biedt een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Het stadje was in de 17e en de 18e eeuw één van de rijkste plaatsen van het land en dit is nog goed zichtbaar. Na de lunch bezoeken we onder andere het indrukwekkende, half in de grond gebouwde kerkje ”De geboorte van Christus” uit de 17e eeuw en het Konstantsaliev huis, één van de grootste en oudste koopmanshuizen uit die tijd, dat nu als museum wordt gebruikt. Hier gaan we 300 jaar terug in de tijd om kennis te maken met het spannende leven van de rijke handelaren uit Arbanassi.
 
Dag 5 – Veliko Turnovo – Tryavna – Etara – Kazanlak – Rozenvallei   
Vandaag verlaten we Veliko Turnovo om de omgeving te verkennen. Deze regio staat bekend vanwege zijn rijke culturele erfgoed met vele kloosters, authentieke dorpjes en een prachtige natuur. We beginnen met een bezoek aan het pittoreske stadje Tryavna, gelegen in het hart van het Balkan gebergte. Het stadje werd gesticht in de 15e eeuw en bereikte rond de 18e eeuw een ongekende welvaart, die vooral te danken was aan de goudsmeedkunst, maar ook aan het vakmanschap van de lokale houtbewerkers en iconen schilders. Hier aangekomen maken we een stadswandeling door het gezellige centrum met authentieke houten huizen, de mooie stenen bruggen en pauzeren bij het Kloktorenplein.  We verlaten Tryavna en gaan richting de bergen voor een bezoek aan het Nationaal openluchtmuseum Etara waar we oog in oog komen te staan met het verleden. In de exact nagebouwde werkplaatsen met authentieke en alleen door waterkracht aangedreven werktuigen, worden onder het toezien van de bezoekers diverse oude ambachten gedemonstreerd. Hier kunnen we het vakmanschap bewonderen van o.a. een zilversmid, een iconen schilder, pottenbakker en een houtsnijder. We vervolgen onze reis en steken de Balkan over via de belangrijke bergpas Shipka die voor de Bulgaren een historische betekenis heeft. Tijdens de gelijknamige slag in 1877 tegen de Ottomanen sneuvelden veel Russische en Bulgaarse soldaten. Om hen te eren is op het hoogste punt van de pas een indrukwekkend monument neergezet. We bezoeken de kerk ‘De geboorte van Christus’, ook bekend als de Russische kerk met de gouden koepels of het Shipka klooster. De kerk werd in het jaar 1902 gebouwd in de stijl van de 17e-eeuwse Russische kerken. Bij de kerk hoort ook een 53 meter hoge kloktoren met 17 klokken waarvan de zwaarste bijna 12 ton weegt. Deze klokken zijn gegoten van de kogel- en kanonhulzen die zijn achtergebleven op het slagveld bij de Shipka pas. We maken kennis met één van de oudste wereldcivilisaties en zeker de oudste cultuurbeschaving van Europa - de Thraciërs, die zich vermoedelijk al meer dan 6000 jaar geleden in Europa hebben gevestigd, exact waar huidig Bulgarije is. Maar pas vanaf de 5e eeuw v. Chr. verscheen er voor het eerst informatie over deze bijzondere hoogontwikkelde samenleving. Ze waren beroemd om hun rijke tradities, moedige krijgers en liefde voor kunst en cultuur. De bekendste Thraciërs zijn ongetwijfeld de zanger en dichter Orpheus, de god Dionysius van de wen en de slavenkoning Spartacus. De Thraciërs geloofden in het leven na de dood en maakten van de begrafenis een echt feest. De tombes werden gebouwd van grote stenen blokken, rijkelijk versierd met prachtige tekeningen en fresco’s en daarna volgestopt met gouden en zilveren sierraden en voorwerpen, die de overledene kon gebruiken tijdens zijn reis naar het hiernamaals. Een tiental van deze tombes zijn uitgegraven en een paar zijn open voor publiek. In Kazanlak brengen we een bezoek aan de replica van de indrukwekkende graftombe van Kazanlak, opgenomen in de erfgoed lijst van UNESCO. We bewonderen hier de bijzonder goed bewaarde fresco´s, die een licht werpen op Thracische rituelen en gebruiken. Behalve als het centrum van de Thracische cultuur, is deze regio ook bekend als de Rozenvallei. In werkelijkheid bestaat de vallei uit 3 naast elkaar gelegen dalen, met een specifiek microklimaat met korte, milde winters en warme lentes. Dit zijn de perfecte omstandigheden voor het telen van de beroemde Rosa Damascena roos, het nationaal symbool van Bulgarije en tegelijkertijd het gewas waaruit één van de duurste producten ter wereld gewonnen wordt - de Rozenolie. Voor het maken van 1 liter rozenolie is tussen 3 en 6 ton aan rozenblaadjes nodig en een liter ervan kost daarom ca. € 6000,-. We rijden door de Rozenvallei en komen zo alvast in de stemming voor de volgende dag, die geheel in het teken zal staan van de ROOS - de meest romantische en aromatische bloem op aarde. Begin van de avond komen we aan in Hissar, een van de bekendste en oudste spa oorden van Bulgarije gelegen in het hart van de Rozenvallei en onze verblijfplaats voor de komende 2 nachten. 
 
Dag 6 – Rozenfestival in de Rozenvallei
Het jaarlijkse Rozenfestival of in het Bulgaars “Praznik na Rozata“ genoemd, is een feestelijke gebeurtenis waar de inwoners van alle dorpjes en stadjes uit de hele regio aan meedoen. Ook wij zullen vandaag deze festiviteiten bijwonen en krijgen we o.a. te zien hoe op een ambachtelijke wijze rozenolie gemaakt wordt, zoals dit ook al 340 jaar geleden werd gedaan. Er staat nog veel op het programma maar het grootste deel ervan willen we nog niet prijsgeven. We kunnen toch een tipje van de sluier oplichten: we gaan in ieder geval veel proeven, zien en beleven.
 
Dag 7 – Hissar – Starosel – Bachkovo – Plovdiv
Na het ontbijt maken wij een korte wandeling door Hissar. De Thracische nederzetting werd gesticht in de 1e eeuw v.Chr.. Daarna werd de stad veroverd door de Romeinen, die vanwege de vele natuurlijke mineraalwaterbronnen de stad ombouwde tot een vesting met de naam Augusta. De resten van de Romeinse vesting, met name de muren en de toegangspoorten zijn nog goed bewaard. Daarna vertrekken wij richting het dorpje Starosel, waar zich het grootste Thracische heiligdom van de Balkan bevindt. Via het beroemde 11e-eeuwse Bachkovo klooster, dat bekend staat om zijn rijke collectie oude manuscripten, goedbewaarde fresco’s en prachtige iconen komen wij aan in Plovdiv, volgens velen de mooiste stad van het land.  
 
Dag 8 – Plovdiv  
Vandaag staat Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije in de belangstelling. Gesticht al meer dan 8000 jaar geleden, behoort tot Plovdiv tot een van de oudste steden van Europa en ademt nog steeds de sfeer van het verleden. Hier vindt u sporen van vrijwel de gehele Bulgaarse, maar ook Europese geschiedenis en dat op loopafstand van elkaar.  Naast het hoge historische gehalte, heeft Plovdiv nog veel meer te bieden. Met haar vele musea, restaurants, groene parken, bruisend nachtleven, lange wandelpromenade, moderne winkels, maar ook kunstzinnige ateliers, oefent de stad een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op jong en oud. Plovdiv is niet voor niets uitgekozen tot Culturele hoofdstad van Europa voor 2019. We beginnen de dag met een stadswandeling door de oude stad, gelegen op 3 van de 6 heuvels waar Plovdiv op gebouwd is. Hier heeft u het gevoel door een historisch “openluchtmuseum” te lopen, waar het glorieuze verleden heel tastbaar is gebleven. Het motto van Oud-Plovdiv is daarom ook heel toepasselijk: “Antiek en eeuwig”. We komen o.a. langs het antieke Romeinse amfitheater, het etnografisch museum, de kerk van Constantijn en Elena, een aantal fraaie koopmanshuizen van de Bulgaarse Renaissance. Namiddag hebben we vrij om te winkelen, te wandelen of heerlijk te luieren op een van de vele gezellige terrasjes in het levendige centrum van de stad.
 
Dag 9 – Plovdiv – Avramovo – Belitsa – Bansko 
Na het ontbijt verlaten we Plovdiv en gaan richting Velingrad waar we kennis gaan maken met een bijzonder Bulgaars ambacht - de vloerkledenweverij. In een klein fabriek vlakbij de stad, zien we een aantal dames dit bijzonder ambacht uitoefenen. Ze maken hier met veel liefde en zorg geen gewone vloerkleden, maar echte kunstwerken in opdracht van belangrijke mensen over de hele wereld, waaronder het Engelse koningshuis. Vandaag gaat een stukje van de reis per smalspoortrein. In de stad Velingrad stappen we op de trein richting het dorpje Avramovo, het hoogst gelegen treinstation van Bulgarije, op 1267 meter boven de zeespiegel. Een spannende treinrit langs een mooie route die tussen de bergen Rila, Pirin en Rodopi loopt, door prachtige landschappen, wijngaarden, tabaksvelden en dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. Daarna is het tijd om naar Bansko te gaan, onze eindbestemming voor vandaag. Bansko is het hele jaar door een ware trekpleister voor bezoekers uit binnen- en buitenland. In de winter de ideale plek voor wintersporters en in de zomer voor wandelaars en natuurliefhebbers. 
 
Dag 10 – Bansko en omgeving 
Vandaag maken we een wandeling door het historische centrum van Bansko. In de oude binnenstad staan stenen huizen en loopt u over de smalle straatjes met kinderkopjes. Gesticht in de 15e eeuw, heeft het stadje een belangrijke rol gespeeld bij de Nationale Wedergeboorte van Bulgarije. Na deze stadstour bezoeken we het dorpje Dobursko om een bijzonder kerkje te bewonderen. Het opvallend kleine kerkje stamt uit de 17e eeuw, de tijd van de Ottomaanse bezetting, toen het verboden was om kerken te bouwen groter dan een man op een paard. Aan de buitenkant is de kerk somber maar van binnen wordt dit ruim gecompenseerd door de ruim 460 goed bewaarde fresco’s. De fresco waarop Christus lijkt te zijn geschilderd in een raket, trekt bezoekers. We lunchen in een typisch Bulgaarse ambiance met folklore muziek, waar we kunnen genieten van zelfgemaakte, traditionele specialiteiten en lokale drankjes. Na deze boeiende en gezellige dag keren we terug naar ons hotel in Bansko.
 
Dag 11 – Bansko  – Rila klooster – Sofia 
Vandaag vertrekken we richting het eindpunt van onze reis, de hoofdstad van Bulgarije - Sofia. Onderweg maken we een stop bij de grootste trekpleister van het land - het wereldberoemde Rila klooster, het hoogtepunt van de Bulgaarse cultuur, bouw- en schilderkunst. Het klooster heeft een schitterende ligging op 1140 m hoogte te midden van dichtbegroeide, eeuwenoude bossen. De prachtige muurschilderingen, de opvallende architectuur en de fraaie fresco’s, zullen u versteld doen staan. Het grootste, en volgens velen, het mooiste klooster van de Balkan is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Na een uitgebreid bezoek aan dit bijzonder stukje Bulgarije vertrekken we richting Sofia, voor de laatste overnachting. 
 
Dag 12 – Sofia 
We staan vandaag vroeg op voor een transfer naar de luchthaven Sofia, voor de terugvlucht.

 

Tijdens uw 12-Daagse Nederlandstalige rozenreis door Bulgarije verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Sofia - Hotel Ramada City Sofia

Hotel Ramada City Sofia
Het moderne hotel ligt op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden en het winkelgebied van de stad.
 
Faciliteiten:
De lobbybar van het hotel heeft een aangename sfeer. Het Meridien Restaurant serveert internationale gerechten. Tevens heeft het hotel een binnenbad en de fitnessruimte kunt u als gast gratis gebruiken. In alle ruimtes is er gratis wfii beschikbaar. 
 
Kamers:
De ruime en moderne ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, een led-tv met kabelzenders, koffie- en theezetfaciliteiten en een minibar. De badkamer is uitgerust met een haardroger.

 

Veliko Tarnovo - Hotel Gurko

Hotel Gurko
Dit hotel ligt in het oude centrum van Veliko Turnovo, biedt gratis WiFi en heeft een eigen traditioneel Bulgaars restaurant. Het ligt op 10 minuten lopen van het fort Tsarevets en op 5 minuten lopen van Samovodska Charshia markt.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen traditioneel restaurant.
 
Kamers:
De ruime en klassieke kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders en een minibar. De badkamer is uitgerust met een haardroger.

 

Hissar - Hotel Spa Club Central

Hotel Spa Central
Hotel Spaclub Central ligt in het centrum van één van de bekendste kuuroorden van Bulgarije, Hissar. Het is op 100 meter van het stadspark en het openlucht mineraalwater zwembad gelegen.
 
Faciliteiten:
Het sfeervolle en luxueuze hotel is voorzien van een ruime lobby, lift en een gezellig restaurant met een mooie tuin waar u kunt genieten van zowel lokale als internationale specialiteiten. Daarnaast kunnen gasten gebruik maken van het spa- en wellnesscentrum met sauna, stoombad, jacuzzi en binnenzwembad.  
 
Kamers:
De ruime en klassiek ingerichte kamers van het hotel zijn voorzien van airconditioning, televisie, telefoon, minibar, kluisje, een balkon en gratis wifi. De badkamers zijn voorzien van haardrogers en badjassen.

 

Plovdiv - Hotel Imperial

Hotel Imperial
Hotel Imperial ligt op een centrale en rustige locatie in Plovdiv en wordt omringd door een tuin. 
 
Faciliteiten:
Het hotel biedt een gratis fitnessruimte en wellnessfaciliteiten met stoombad, Finse sauna, aromatische sauna, infraroodcabine, hottub en een ijskom. Het hotel biedt gratis wifi in alle ruimtes. In het restaurant worden heerlijke maaltijden geserveerd.
 
Kamers:
De ruime en elegante ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, een led-tv met kabelzenders en een minibar. De badkamer is uitgerust met een haardroger.

 

Bansko - Hotel Molerite

Hotel Molerite
Het hotel is rustig gelegen op ca. 500 meter van het stadscentrum.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen restaurant, wijnmakerij en wijnbar waar u een zelfgemaakte wijn kunt proberen. Daarnaast kunt u in de zomer heerlijk op het terras van het hotel vertoeven. Gasten kunnen gebruik maken van het spa en wellnesscentrum van het hotel uitgerust met een Finse sauna, stoombad en fitnessruimte.
 
Kamers:
De klassiek ingerichte kamers zijn voorzien van een televisie, minibar en terras/balkon en gratis wifi.

 

Algemeen
Bulgarije is één van de oudste landen van Europa en ligt op de Balkan in het zuidoosten van Europa. De prachtige zandstranden en het warme water van de Zwarte Zee in combinatie met leuke badplaatsen is de nummer één reden waarom reizigers naar dit land komen. Echter heeft het land nog veel meer te bieden dan alleen stranden. De laatste jaren verschuift de aandacht langzaam maar zeker naar het mooie binnenland. Met zijn verborgen natuurschoon, pittoreske dorpjes, authentieke stadjes, prachtige kloosters en rijk cultureel erfgoed biedt het land eindeloze mogelijkheden voor een onvergetelijke vakantie. Door de onweerstaanbare combinatie van zon, zee, strand, bergen, cultuur, vriendelijke bevolking en mediterraan klimaat, is Bulgarije ongetwijfeld één van de meest verassende vakantiebestemmingen van Europa. 
 
Ligging
Bulgarije ligt in het zuidoosten van Europa, op het Balkan schiereiland en heeft een landoppervlakte van bijna 111.000 km2. Het land grenst in het noorden aan Roemenië en de grens wordt gevormd door de rivier de Donau. Verder grenst het land aan Servië, Macedonië, Griekenland en Turkije. Aan de oostkant van het land ligt de Zwarte Zee. Bulgarije heeft een zeer gevarieerd landschap met hoge ruige bergketens, eeuwenoude bossen, maar ook eindeloze vlaktes en valleien met vruchtbare landbouwakkers, wijngaarden en kleurige zonnebloemvelden. Aan de Zwarte zee zijn er niet alleen zandstranden, maar ook kliffen, rotspartijen en moerasachtige riviermondingen. 
 
Klimaat
Bulgarije heeft een karakteristiek Midden-Europees landklimaat, dat beïnvloedt wordt door het Balkan gebergte en de Zwarte Zee. Noord Bulgarije heeft een uitgesproken landklimaat met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkan gebergte, dat een klimaatscheiding vormt, heerst een zachter klimaat en vertoont meer mediterrane trekken. De gemiddelde temperatuur in het binnenland ligt tussen mei en september rond 24 graden. In de zomer ligt dit gemiddelde rond 27 graden en bij de Zwarte Zeekust zelfs 30 graden. In de winter kunt u juist weer goed terecht in de bergen om te skiën. 
 
Religie
Voor een groot deel van de Bulgaren is de religie meer een onderdeel van de cultuur dan een geloofsovertuiging. Dit is niet zo vreemd gezien alle religies werden verboden tijdens het communisme. Het grootste gedeelte van de Bulgaren is van origine christen en behoort tot de Bulgaars-orthodoxe kerk. Tegenwoordig is ongeveer 15% van de bevolking moslim, voornamelijk Bulgaren van Turkse afkomst. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
In de restaurants in de vakantiegebieden is de smaak van het eten nogal eens afgestemd op het toerisme, waardoor de identiteit van de traditionele keuken aan het verwateren is. Nu er veel meer kritische Westerse toeristen over de vloer komen is er een kentering zichtbaar, vooral in de restaurants van de wat duurdere hotels langs de Zwarte Zee en in Sofia. Een keten van folklorerestaurants werden opgezet, de zogenaamde mehani. Over het algemeen kan men in dergelijke gelegenheden goed en bovendien gezellig eten. Niet alleen omdat het personeel er beter is opgeleid, maar ook omdat deze restaurants (kennelijk) prioriteit krijgen bij de bevoorrading en distributie van levensmiddelen. Vrijwel alle folklorerestaurants zien er uitstekend verzorgd uit en ‘s avonds krijgt men er naast een spotgoedkope maaltijd, bovendien een folkloristische show aangeboden.
 
Maaltijden:
De Bulgaarse keuken bestaat vooral uit vlees- en visgerechten. Vooral in de kustgebieden is de keuze aan visgerechten zeer uitgebreid. De Bulgaarse keuken kent veel Turkse, Griekse en Westerse invloeden.
 
Drinken:
Het leidingwater in Bulgarije is over het algemeen goed drinkbaar, maar in sommige steden en grotere toeristen resorts kan deze vaak naar chloor smaken. U kunt daarom beter mineraalwater drinken. Deze zijn overal te koop en kost ongeveer 40 Eurocent en is verkrijgbaar in elke supermarkt, kiosk en benzinestation. Rakia is de bekendste Bulgaarse drank. Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt. Elk dorp heeft een eigen stokerij. Rakia wordt gemaakt van druiven of pruimen.
 
Sterke drank: 
Bulgarije neemt als wijnland een sterke positie in. Over de kwaliteit van de Bulgaarse wijn zijn de meeste kenners het eens. Een rode Bulgaarse Cabernet Sauvignon bijvoorbeeld, gemaakt van de gelijknamige beroemde wijndruif, kan zich zeker meten met zijn Franse soortgenoten, maar is aanzienlijk goedkoper. Ook bier wordt veel gedronken. 
 
Koffie en thee:
Bulgaren drinken meestal Turkse koffie (Tursko kafe: zwart met veel suiker). Vaak kan men ook espresso krijgen of koffie met melk. De kwaliteit van de koffie is evenwel erbarmelijk. Geroutineerde Bulgarije bezoekers herkent men dan ook aan een meegebrachte pot vertrouwde oploskoffie.
 
Elektriciteit
Bulgarije heeft 220-240 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Soms in binnenlandse dorpen kan het zijn dat men een wereldstekker nodig heeft, maar dit komt zelden voor.
 
Tijdsverschil
In Bulgarije is het één uur later dan bij ons. In het voorjaar en het najaar schakelt Bulgarije net als de rest van Europa over op winter- of zomertijd.
 
Taal
Het Bulgaars is de officiële landstaal, het is een oude Slavische taal dat verwant is aan het Russisch, Servisch en Macedonisch. Behalve een eigen taal heeft Bulgarije ook een eigen alfabet, dat al in de negende eeuw in opdracht van de Bulgaarse tsaar werd gemaakt door de gebroeders Cyrillus en Methodius en later werd overgenomen door ander landen zoals Rusland. In de toeristische plaatsen en de grote steden spreekt men Engels en/of Duits. In de binnenlanden worden minder westerse talen gesproken. Vooral de generatie die tijdens het communisme werd opgeleid, spreekt slechts Bulgaars en/of Russisch. Dit omdat tijdens het communisme het leren van westerse talen verboden was. Tegenwoordig zijn zowel Engels als Duits verplichte vakken op school en veel jongeren spreken deze talen heel goed. De borden op straat, wegaanduidingen, opschriften van winkels en kranten zijn echter allemaal in het Cyrillisch. In de meeste restaurants zijn de menukaarten meertalig of ze hebben aparte menu's in het Engels. Als u van plan bent om door het binnenland te reizen is het aan te raden om een talengids mee te nemen en een paar woorden en uitdrukkingen te leren. De Bulgaren zullen dit altijd erg waarderen. 
 
Bagage en kleding
Voor Bulgarije gelden geen bijzondere kleding vereisten. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen i.v.m. met een bezoek aan kerk of klooster.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van uw paspoort en houd deze gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
 
Paspoort: 
Voor een vakantie naar Bulgarije heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig, die op dag van vertrek uit Bulgarije nog geldig is.
 
Visum: 
Voor Bulgarije heeft u bij een verblijf korter dan 90 dagen geen visum nodig. Voor meer informatie of online regelen van uw visum kunt u terecht bij de ambassade van Bulgarije.
 
Fotograferen en filmen
U mag in Bulgarije overal foto's maken of filmen, met uitzondering van militaire plaatsen, grensposten, havens en vliegvelden, en in overheidsgebouwen. Bij sommige kloosters, musea en opgravingen moet u eerst iets bijbetalen om te mogen filmen of fotograferen. Dit staat duidelijk bij de toegang aangegeven. Als u mensen wilt fotograferen, vraag dan wel om toestemming.
 
Geldzaken
De naam van de Bulgaarse munteenheid is de Lev, meervoud Leva en de officiële afkorting van de Lev is BGN. 
 
1 Lev is weer onderverdeeld in 100 Stotinki, dat zijn de Bulgaarse centen. 
Per 01-11-19 was 1 Euro ongeveer 1,96 Lev.
 
U kunt op veel plaatsen in Bulgarije pinnen of geld wisselen bij een van de vele wisselkantoren of banken. Bekijk echter wel eerst kritisch de koers, want dat kan zeer verschillen, probeer waar nodig af te dingen op de wisselkoers. In hotels krijgt u ook veelal een zeer slechte koers. 
Geldige pin en creditcard zijn: Eurocard, MasterCard, Maestro, Cirrus, JCB, VISA, VISA Election. 
 
Invoer of uitvoer van buitenlandse deviezen of Bulgaarse Leva tot een bedrag van (de tegenwaarde van) 8.000 Leva (1 Euro is ca. 1,96 Lev) is toegestaan. Van bedragen daarboven dient aangifte te worden gedaan. Dit dient strikt te worden aangehouden. Het niet declareren is volgens de Bulgaarse wet strafbaar. Bij bedragen boven de 25.000 Bulg. Leva dient ook de herkomst te worden gemeld.
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. In restaurants en in cafés is het de gewoonte wat wisselgeld te laten liggen. In hotels is het gebruikelijk om de mensen van de bagage een Lev te geven, ook voor een kamermeisje is dit gebruikelijk. Verder hoeft u niet af te dingen in winkels, dit zijn ze in Bulgarije niet gewend. 
 
Gezondheid
De gezondheidszorg in Bulgarije is niet te vergelijken met die van bij ons, toch is de kwaliteit die wordt geboden zeker niet minder. Sinds 1999 werkt Bulgarije aan een drastische hervorming van de gezondheidszorg. De belangrijkste peilers daarvan zijn een ziektekostenverzekering en een landelijk netwerk van huisartsen. In 2002 werd 4,7 procent van het bruto binnenlands product besteed aan de gezondheidszorg. Dit komt neer op bijna 75 euro per persoon. 
 
De particuliere gezondheidszorg neemt een steeds belangrijkere positie in. Het aantal particuliere ziekenhuizen is nog niet zo groot, maar steeds meer specialisten beginnen privépraktijken binnen de faciliteiten van publieke zorginstellingen. Zolang de inkomens in Bulgarije nog laag zijn, blijven de bestedingen aan particuliere zorg echter beperkt en alleen beschikbaar voor de allerrijksten. 
Apotheken
In Bulgarije zijn ook genoeg en goed uitgeruste apotheken die u de geneesmiddelen en medicijnen kunnen bezorgen die ook in België zijn te verkrijgen. Belangrijk hierbij is dat u wel de Latijnse benaming van het geneesmiddel of medicijn meeneemt. Hierdoor weet de Bulgaarse apotheker feilloos welk medicijn of geneesmiddel hij moet maken. De apotheken zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 19:00 uur en op zaterdag tot 14:00 uur. In de grote steden zijn de dienstdoende apotheken 24 uur per dag open. Pijnstillers zijn eenvoudig te verkrijgen zonder recept zowel bij de apotheek als ook bij de drogist. Wanneer u medicijnen of geneesmiddelen in Bulgarije koopt, dan zult u dat direct contant moeten voldoen, het is daarom van belang hiervan een bon te vragen zodat u dit na terugkeer kunt declareren bij uw verzekering. 
De omvang van de markt voor geneesmiddelen bedroeg in 2003 622 miljoen lev, ofwel 316 miljoen euro. Grofweg tweederde van de totale omzet is afkomstig uit het buitenland. De belangrijkste lokale leveranciers van geneesmiddelen zijn Balkanpharma en Sopharma. Balkanpharma is in IJslandse handen en exporteert een groot deel van de productie. Bulgarije is netto-exporteur van geneesmiddelen. Alle geneesmiddelen dienen vooraf in Bulgarije te worden getest en geregistreerd. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij het Bulgarian Drug Agency. De toetsingscriteria zijn al grotendeels op Europese leest geschoeid. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
Post, internet en telefoon
Post: Een poststuk of kaart zal er doorgaans een week over doen om vanuit Bulgarije onze landen te bereiken. Postzegels kunt u in Bulgarije uitsluitend kopen bij het postkantoor, in het Bulgaars is dit:” ïoøa” soms gevolgd door posta. De postkantoren zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 20:00 uur en op zaterdag tot 13:00 uur.
 
Internet:
Breedband internet is vrij algemeen beschikbaar en van goede kwaliteit. Bulgarije telt buiten Sofia vrijwel geen cybercafés. Slechts een zeer klein aantal restaurants, hotels en bars in Sofia biedt draadloos internet aan. Vaak is dit gratis. 
Telefoon: Om vanuit België of Nederland naar Bulgarije te bellen, kiest u 00359 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. In Bulgarije kunt u uiteraard ook gewoon met uw mobiele telefoon bellen. Mobiel bellen vanuit Bulgarije is geen probleem en kan via de volgende mobiele providers: MobilTEL AD, Cosmo Bulgaria, Vivatel.
 
Diversen
Openbare wc’s zijn te vinden op trein- en busstations, parken en sommige stadscentra. U kunt deze echter beter vermijden. Gebruik liever de wc van het hotel, cafés, restaurants, grote winkelcentra of bij een benzinestation. Deze zijn namelijk schoner en beter onderhouden. Er kan soms om wat kleingeld gevraagd worden, ca 0,20 – 0,50 Lev. 
 
Openbaar vervoer 
Het openbaar vervoer in Bulgarije is over het algemeen goed ontwikkeld. Er zijn treinen en bussen voor de langere afstanden tussen de grote steden en de kust, stadsbussen en trolleybussen in de steden zelf en in de hoofdstad Sofia zijn er nog de metro en de trams. Bijna elke plaats, zowel grote steden als kleine dorpjes, zijn te bereiken met de bus. Tussen de grote steden zijn er veel snelle busverbindingen met moderne bussen van verschillende bus vervoerders. Naar de kleine dorpjes zijn er maar een paar keer per dag busdiensten, of op vaste dagen in de week. Om een dorp te bereiken is het nodig om over te stappen in de dichtstbijzijnde grote stad. Alle grote steden hebben een busstation, vaak vlakbij het treinstation. Tickets voor de trams, metro’s en bussen in Sofia en de steden kunt u kopen bij de kiosk en de krantenwinkel. De tickets moet u in het voertuig perforeren. In sommige steden in het binnenland en langs de kust moet u in de bussen eerst gaan zitten en dan komt de conducteur langs om kaartjes te verkopen. Voor de trein kunt u kaartjes alleen op het station kopen of als er geen station is in de trein. 
 
Criminaliteit
De kans dat een vakantieganger in Bulgarije met criminaliteit te maken krijgt, is zeer gering. Het is echter wel verstandig de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Laat geen kostbare spullen zichtbaar in de huurauto achter en huur voor waardevolle bezittingen bijvoorbeeld een kluisje in het hotel of appartementencomplex.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Rila klooster in Rila
- Oud-Nessebar, gelegen op een rots schiereiland in de Zwarte Zee
- Boyana kerk in Sofia-Boyana
- Thracische graftombes van Kazanluk en Sveshtari.
- Ivanovo rotsklooster, ten zuiden van Russe
- De ruiter van Madara
- Het Pirin Nationaal Park in het Pirin gebergte
- Het natuurreservaat Sreburna vlakbij de stad Silistra
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen in Bulgarije zijn; 1 januari, 3 maart waar ze de bevrijding van de Ottomaanse overheersing vieren, 1 mei Dag van de Arbeid, Pasen (meestal 1 week later als in België), 6 mei, Dag van Sint-Georgius, 24 mei Dag van de Bulgaarse cultuur en het Cyrillische alfabet, 6 september is de Nationale feestdag, 22 september Onafhankelijkheidsdag, 1 november Dag van de nationale wederopleving en kerst zoals wij het ook vieren. 
 
 
Belgische ambassade Sofia
Veltchova Zavera 1, 1164 Sofia, tel: +359-2 9887295
@: sofia@diplobel.org, www.diplomatie.be/sofia 
 
Bulgaarse ambassade Brussel
Avenue Hamoir 58, 1180 Uccle, Bruxelles, tel.: 02-3745963
@: secretary@bulgaria.be, www.bulgaria.be  
 
Nederlandse ambassade Sofia
Oborishte 15, 1504 Sofia, tel: +359-2 28160300
@: embassy@netherlandsembassy.bg, www.netherlandsembassy.bg
 
Bulgaarse ambassade Den Haag
Duinroosweg 9, 2597 KJ Den Haag, tel: 070-3503051
@: info@embassy-bulgaria.nl, www.embassy-bulgaria.nl